ВІДБУЛИСЯ КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ НА ТЕМУ: «ДІЯЛЬНІСТЬ РАХУНКОВОЇ ПАЛАТИ: ШЛЯХИ ЗАКОНОДАВЧОГО РЕФОРМУВАННЯ»

Опубліковано 26 березня 2015, о 13:45
               25 березня 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету відбулися слухання, на яких обговорювалися шляхи законодавчого вдосконалення діяльності Рахункової палати у новій редакції закону про Рахункову палату.

Такі слухання проведено за сприянням Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ та громадської організації «Ліга інтернів».

Відкриваючи комітетські слухання, Голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко зазначив, що враховуючи сучасні умови та політико-правові засади розвитку держави, Рахункова палата повинна стати провідним, дієвим та ефективним інститутом парламентського контролю у сфері публічних фінансів, а відтак слухання мають на меті обговорення відповідних питань, включаючи напрями доопрацювання законопроекту про Рахункову палату (реєстр. № 2072),  поданого Президентом України та прийнятого Верховною Радою України 5 березня 2015 року за основу.

Голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету з питань бюджету Іван Крулько, який був модератором цих слухань, коротко поінформував про проведену Комітетом з питань бюджету роботу щодо законопроекту за реєстр. № 2072. При цьому повідомив, що наразі триває робота щодо узагальнення поданих до законопроекту пропозицій і доопрацювання Комітетом законопроекту для його розгляду Верховною Радою України у другому читанні.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів, народні депутати України - представники Комітету з питань бюджету Василь Амельченко, Олександр Горбунов, Ярослав Маркевич та Сергій Рудик, інші народні депутати від різних депутатських фракцій, Голова Рахункової палати Роман Магута, заступник Міністра фінансів України Роман Качур, а також представники Адміністрації Президента України, Міністерства фінансів України, Рахункової палати, Апарату Верховної Ради України, громадських організацій і вищих навчальних закладів, міжнародні експерти та інші запрошені і зацікавлені особи.

У процесі слухань відбулися фахові і конструктивні виступи щодо шляхів законодавчого вдосконалення діяльності Рахункової палати.

Завершуючи комітетські слухання, Іван Крулько звернув увагу, що висловлені під час слухань слушні пропозиції будуть опрацьовані Комітетом з питань бюджету при підготовці законопроекту за реєстр. № 2072 до другого читання, а також підсумував попередні висновки таких слухань:

діяльність Рахункової палати має стати більш відкритою і публічною;

Голова і члени Рахункової палати повинні бути професійними, незалежними та політично неупередженими;

процедура призначення Голова і члени Рахункової палати має бути максимально прозорою та демократичною, а кандидати на вищеназвані посади мають відповідати чітким кваліфікаційним вимогам;

фінансове забезпечення Рахункової палати має здійснюватися відповідно до єдиних бюджетних правил, при цьому бюджетні кошти мають бути достатніми для належного виконання таким державним органом своїх повноважень з урахуванням необхідності вжиття заходів щодо економного і раціонального використання фінансових, трудових та інших ресурсів;

робота Рахункової палати має бути ефективною і результативною, що передбачає не тільки підготовку більш обґрунтованих висновків щодо виявлених порушень, але і конкретних практичних рекомендацій щодо їх усунення та недопущення у подальшому;

необхідно посилити взаємодію Рахункової палати з Верховною Радою та правоохоронними органами для підвищення рівня реагування та впровадження пропозицій і рекомендацій Рахункової палати за результатами контрольних заходів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку