Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №20 від 19 травня 2015 року

 

 

 

1400  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5 (зала нарад)

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Савченко О.Ю., Унгурян  П.Я., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 23 народні депутати.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Пресман О.С., Скорик М.Л., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Криволап М.К., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Зайченко А.С., Яковенко С.П.

Список запрошених:

Яресько Наталія – Міністр фінансів України;

Уманський І.І. – перший заступник Міністра фінансів України;

Лісовенко В.В. – Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Міністерства фінансів України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про проекти законів України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстр. № 2898 від 19.05.2015) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстр № 2899 від 19.05.2015), подані Кабінетом Міністрів України.

СЛУХАЛИ:

Інформацію Міністра фінансів України Наталії Яресько щодо проектів законів України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстр. № 2898 від 19.05.2015) та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстр. № 2899 від 19.05.2015), поданих Кабінетом Міністрів України.

Відмітили:

Законопроектом за реєстр. № 2898 пропонується надати повноваження Кабінету Міністрів України та відповідним міським радам приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення платежів за всіма або деякими державними зовнішніми запозиченнями, гарантованими державою зовнішніми кредитами (позиками) та місцевими зовнішніми запозиченнями, зазначеними в додатку до цього законопроекту, та введення тимчасового мораторію на задоволення вимог кредиторів за такими зобов’язаннями суб’єктів зовнішніх запозичень щодо яких Кабінетом Міністрів України та/або відповідною міською радою було прийнято відповідне рішення.

Законопроектом за реєстр. № 2899 пропонується доповнити Бюджетний кодекс України положенням, згідно з яким передбачається, що частина шоста статті 16, частина сьома статті 17 та частина сьома статті 74 Бюджетного кодексу України не застосовуються щодо боргових зобов’язань, зазначених у статтях 1 та 2 Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» /відповідний законопроект за реєстр. № 2898/, протягом строку дії рішення Кабінету Міністрів України або міської ради, прийнятого згідно зі статтями 1 та 2 зазначеного Закону.

Відтак законопроект за реєстр. № 2899 є похідним від іншого урядового законопроекту за реєстр. № 2898, а тому ці законопроекти мають розглядатися разом.

У пояснювальній записці до законопроекту за реєстр. № 2899 зазначено, що у зв’язку з вчиненням правочинів з державним і гарантованим державою боргом та можливістю тимчасового припинення обслуговування та погашення державного боргу і гарантованого державою боргу у межах, передбачених Законом України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом», законопроектом передбачено тимчасове зупинення дії положень Бюджетного кодексу України, що передбачають обов’язок Міністерства фінансів України здійснювати обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу, за такими зобов’язаннями суб’єктів зовнішніх запозичень щодо яких Кабінетом Міністрів України було прийняте відповідне рішення.

На час розгляду законопроектів Комітетом з питань бюджету висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та комітетів Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроектів міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Матвієнко А.С., Шкварилюк В.В., Гордєєв А.А., Маркевич Я.В., Кривенко В.М., Крулько І.І., Шевченко О.Л., Пинзеник В.М., Левченко Ю.В., а також Міністр фінансів України Наталія Яресько.

При цьому, народним депутатом Крульком І.І. запропоновано обмежити дію законопроекту за реєстр. № 2898 до 1 липня 2016 року.

За підсумками розгляду голова підкомітету з питань державного боргу та фінансування державного бюджету Гордєєв А.А. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді урядові законопроекти за реєстр. № 2898 та № 2899 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закони, при цьому встановити, що законопроект за реєстр. № 2898 діє до 1 липня 2016 року.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстр. № 2898), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням такої пропозиції: частину першу статті  4 доповнити словами і цифрами «та діє до 1 липня 2016 року».

У разі прийняття законопроекту Комітету з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні закону належить внести до тексту і додатку до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо цього законопроекту.

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (реєстр. № 2899), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

У разі прийняття законопроекту Комітету з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні закону належить внести до тексту і додатку до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення.

Голосували: «за» – 20, «проти» – 0, «утримались» – 3.

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку