Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №21 від 20 травня 2015 року

 

 

 

 

 

1500  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Деркач А.Л., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 25 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Павлов К.Ю., Пресман О.С.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Корольковська М.М., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Руденко А.М., Зайченко А.С., Козловська Г.М., Новацька О.В., Щербаченко С.В., Яковенко С.П.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Маркарова О.С. – заступник Міністра фінансів України – керівник апарату;

Гурська А.І. – директор Департаменту фінансів оборони, правоохоронних органів і державної безпеки Міністерства фінансів України;

Лозицький В.П. – директор Департаменту державного бюджету Міністерства фінансів України;

Жак О.П. – заступник директора Департаменту державного бюджету – начальник Управління аналізу бюджету та макроекономічних показників Міністерства фінансів України;

Діденко С.О. – заступник директора Департаменту – начальник Управління фінансів охорони здоров’я та соціальних програм Міністерства фінансів України;

Маркович Г.Б. – заступник директора Департаменту – начальник відділу фінансів соціально-економічного розвитку регіонів Міністерства фінансів України;

Страхова Н.Б. – заступник директора Департаменту – начальник відділу з питань банківських послуг та координації взаємодії з Національним банком   України Міністерства фінансів України;

Романюк Ю.П. – заступник директора Департаменту - начальник Управління податкової та митної політики Міністерства фінансів України;

Вашека Г.В. – начальник Управління фінансів освіти, науки, культури та засобів масової інформації Міністерства фінансів України;

Гладун Є.А. – начальник Управління прогнозування доходів Міністерства фінансів України;

Іванченко О.П. – заступник Міністра юстиції України – керівник апарату;

Янчук А.В. – заступник Міністра юстиції України;

Крикливенко Б.В. – керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

Сологуб Д.Р. – заступник Голови Національного банку України;

Новіков В.В. – директор юридичного Департаменту Національного банку України;

Тахтай О.В. – заступник Міністра внутрішніх справ України – керівник апарату;

Шевнін С.М. – заступник директора Департаменту-начальник управління організації планування та забезпечення бюджетного процесу Міністерства внутрішніх справ України;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту з питань бюджетної політики Рахункової палати;

Слобожан О.В. – заступник Виконавчого директора Асоціації міст України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 91 Бюджетного кодексу України щодо співфінансування доріг державного значення» (реєстр. № 2875 від 15.05.2015), поданий народними депутатами України Матвієнком А.С., Дубневичем Я.В., Довбенком М.В.

3. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету:

3.1. Перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 352-р).

3.2. Перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 479-р).

3.3. Перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2015 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.04.2015 № 403-р).

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» (реєстр № 2743 від 27.04.2015), поданий Президентом України.

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України» (щодо плати за сервісні послуги, що надаються Міністерством внутрішніх справ) (реєстр. № 2568 від 06.04.2015), поданий Кабінетом Міністрів України.

6. Про звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

7. Про проект Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік.

8. Різне.

Про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань бюджету на червень – липень 2015 року.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Левченка Ю.В. про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

Відмітили:

1.1. Законопроекти, які не мають впливу на показники бюджетів,

у тому числі:

1.1.1. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо участі іноземних осіб в суб’єктах природних монополій», (реєстр. № 2509 від 01.04.2015, народні депутати України Левус А.М., Висоцький С.В. та ін.).

1.1.2. Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (щодо отримання комунальних послуг)», (реєстр. № 2481 від 27.03.2015, народні депутати України Геращенко І.В., Кондратюк О.К. та ін.).

1.1.3. Проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України в частині захисту прав працівників щодо безпідставного звільнення», (реєстр. № 2221 від 24.02.2015, народні депутати України Шурма І.М., Шпенов Д.Ю.).

1.1.4. Проект Закону України «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо оптимізації діяльності Верховної Ради України)», (реєстр. № 2536 від 03.04.2015, народні депутати України Томенко М.В., Мушак О.П. та ін.).

1.1.5. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо освіти помічників-консультантів народного депутата)», (реєстр. № 2364 від 12.03.2015, народний депутат України Сабашук П.П.).

1.1.6. Проект Закону України «Про споживче кредитування», (реєстр. № 2455 від 23.03.2015, народні депутати України Дзензерський Д.В., Демчак Р.Є. та ін.).

1.1.7. Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо неможливості звільнення під заставу за корупційні злочини)», (реєстр. № 1871 від 28.01.2015, народний депутат України Міщенко С.Г.).

1.1.8. Проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації», (реєстр. № 2429 від 19.03.2015, народний депутат України Ярош Д.А.).

1.1.9. Проект Закону України «Про мораторій на будівництво об’єктів на окремих земельних ділянках в м. Києві», (реєстр. № 2629 від 10.04.2015, народні депутати України Ар’єв В.І., Новак Н.В. та ін.).

1.1.10. Проект Закону України «Про надання допомоги в окремих районах Донецької та Луганської областей», (реєстр. № 2409 від 18.03.2015, народні депутати України Воропаєв Ю.М., Матвієнков С.А.).

УХВАЛИЛИ:

1. Зазначені законопроекти є такими, що не мають впливу на показники бюджетів.

2. Це рішення надіслати профільним комітетам, відповідальним за підготовку законопроектів.

Голосували: «за» - 20, «проти» - 0, «утримались» - 3, «не голосували» - 2.

1.2. Законопроекти, які мають вплив на показники бюджетів,

у тому числі:

Безпосередній:

а) такі, що зменшують надходження та/або збільшують витрати

1.2.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (щодо безкоштовного встановлення і заміни газових лічильників, газових приладів та пристроїв для пенсіонерів, інвалідів та військовослужбовців)» (реєстр. № 2326 від 05.03.2015), поданий народним депутатом Міщенком С.Г.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

У законопроекті передбачається право на позачергове, безкоштовне встановлення, технічне обслуговування та заміну лічильників газу для пенсіонерів, інвалідів, військовослужбовців, зокрема, учасників бойових дій та осіб, які отримують пенсію в разі втрати годувальника-військовослужбовця, що на сьогоднішній день є надважливим для даної категорії громадян за рахунок коштів суб’єкта господарювання.

Крім того, встановлюється, що планова повірка лічильників газу для населення а також роботи щодо технічного обслуговування димових та вентиляційних каналів, газопроводів, ремонт газових приладів, пристроїв, реконструкція систем газопостачання та їх заміна для населення здійснюється за рахунок:

- коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

- коштів відповідного бюджету;

- інших джерел, не заборонених законодавством.

Враховуючи такі положення законопроекту, Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зауважує, що їх запровадження створить передумови для необхідності передбачати у державному бюджеті кошти для здійснення вищевказаних робіт.

Тому, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо скорочення витрат бюджетів та/або джерел додаткових надходжень бюджетів для досягнення їх збалансованості, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Водночас у пояснювальній записці зазначається, що реалізація законопроекту не потребує додаткових видатків державного бюджету, оскільки витрати пов’язані з встановленням, заміни та технічного обслуговування лічильників газу та газових приладів і пристроїв закладені в тариф за спожитий газ.

З огляду на наведене, Мінфін звертає увагу, що відповідно до постанови НКРЕКП від 03.03.2015 № 503, з 1 квітня 2015 року середньозважений тариф на транспортування природного газу розподільними трубопроводами встановлено у розмірі 361,8 грн за тис. куб м, або збільшено у 1,6 рази, що збільшує фінансовий ресурс газорозподільних підприємств.

З урахуванням зазначеного та беручи до уваги нормативне врегулювання у чинному законодавстві питань встановлення, технічного обслуговування, ремонту та повірки лічильників, Мінфін вважає за доцільне не здійснювати планову повірку за рахунок коштів відповідного бюджету та виключити із джерел фінансування, зазначених у пункті 3 розділу І законопроекту, кошти відповідного бюджету.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» (щодо безкоштовного встановлення і заміни газових лічильників, газових приладів та пристроїв для пенсіонерів, інвалідів та військовослужбовців)» (реєстр. № 2326 від 05.03.2015), поданий народним депутатом Міщенком С.Г. має вплив на показники бюджетів (може призвести до збільшення видатків державного та відповідних місцевих бюджетів). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

1.2.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо встановлення державних нагород України для відзначення громадян за особисті заслуги перед Україною) (реєстр. № 2417 від 18.03.2015), поданий народним депутатом України Петренком О.М.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У законопроекті передбачається можливість нагороджувати у тому числі, вищою державною нагородою – званням Героя України, осіб, які не є громадянами України, але виявили виняткову особисту мужність у справі захисту прав і свобод громадян, незалежності та територіальної цілісності України, розширюється перелік нагород, які можуть бути вручені на знак вшанування геройських вчинків громадян. Крім того, ордени та медалі будуть носити імена видатних історичних постатей Української держави. Серед них: Герою України –вручається «Зірка князя Святослава», «Зірка Михайла Жизневського», «Зірка Академіка Вернадського», Нові ордени і медалі – орден князя Костянтина Острозького I, II, III ступеня, орден гетьмана Петра Сагайдачного I, II, III ступеня, медалі – Героїв Холодного Яру І, ІІ, ІІІ, IV ступеня (травми) у бойовій обстановці,Євгена Коновальця, Івана Богуна, Івана Сірка, Романа Шухевича, Надії Савченко, кошового отамана Петра Калнишевського, Степана Бандери, Олени Теліги, нові відзнаки – відзнака «Іменна холодна зброя», спеціальні військові відзнаки «За заслуги у бойовій обстановці», «Знак досвідченого бійця», «Знак бійця».

Зважаючи на вимоги частини другої статті 5 Закону України «Про державні нагороди України», згідно з якою нагородженому вручається державна нагорода і документ, що посвідчує нагородження нею, та беручи до уваги, що виготовлення таких відзнак забезпечується за рахунок коштів державного бюджету, реалізація законодавчої ініціативи призведе до необхідності збільшення видатків державного бюджету.

При цьому, всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України і частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції щодо скорочення витрат бюджету або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості.

Міністерство фінансів України також визнає законопроект таким, що потребуватиме значних додаткових коштів з державного бюджету, однак відсутність відповідних розрахунків унеможливила проведення вартісної оцінки величини такого впливу.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо встановлення державних нагород України для відзначення громадян за особисті заслуги перед Україною) (реєстр. № 2417 від 18.03.2015), поданий народним депутатом України Петренком О.М., є таким, що має вплив на показники бюджету (призведе до збільшення видатків державного бюджету).

У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

1.2.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності парламентської опозиції (реєстр. № 1066-1 (доопрац.) від 20.03.2015), поданий народними депутатами України Писаренком В.В., Бондарем В.В., Хомутинником В.Ю., Шипком А.Ф.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Законопроектом пропонується доповнити Регламент Верховної Ради України, встановивши порядок діяльності парламентської опозиції, а також внести пов’язані з її утворенням зміни до законів України «Про Рахункову палату», «Про Національний банк України», «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про Вищу раду юстиції», «Про Конституційний Суд України», «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», «Про комітети Верховної Ради України», «Про Кабінет Міністрів України».

При цьому, для підготовки законопроектів і попереднього розгляду питань створюється секретаріат парламентської опозиції у порядку, встановленому для створення секретаріатів депутатських фракцій (груп).

Слід зазначити, що секретаріат депутатської фракції є структурним підрозділом Апарату Верховної Ради України, чисельність якого визначає Голова Верховної Ради України, а працівники є державними службовцями і працюють за строковим трудовим договором, що визначено у розпорядженні Голови Верховної Ради України від 22 лютого 2008 року № 304.

Тому, організація діяльності секретаріату парламентської опозиції, як структурного підрозділу Апарату Верховної Ради, призведе, насамперед, до необхідності збільшення працюючих, забезпечення їх приміщенням та технічними засобами для роботи, а відтак – до додаткових витрат на відповідне утримання Апарату.

Загалом, організаційне забезпечення роботи парламентської опозиції буде потребувати збільшення видатків державного бюджету, про що зазначається також Міністерством фінансів України.

Разом з тим, до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо покриття додаткових витрат бюджету для досягнення збалансованості державного бюджету, як визначено частиною першою статті 27 Бюджетного кодексу України та частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Крім того, термін набрання чинності законом, вказаний у законопроекті, має узгоджуватися з частиною третьою статті 27 Бюджетного кодексу, згідно з якою закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності парламентської опозиції (реєстр. № 1066-1 (доопрац.) від 20.03.2015), поданий народними депутатами України Писаренком В.В., Бондарем В.В., Хомутинником В.Ю., Шипком А.Ф., є таким, що має вплив на показники бюджету (призведе до збільшення видатків державного бюджету). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2015 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

1.2.4. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо поновлення гарантій пенсійного забезпечення виборним особам місцевого самоврядування та науковим працівникам) (реєстр. № 2554 від 06.04.2015), поданий народними депутатами України Івченком В.Є., Кириленком І.Г.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», скасувавши тимчасову заборону на виплату призначених пенсій у період служби в органах місцевого самоврядування посадовим особам місцевого самоврядування, які обрані або затверджені на виборні посади, та встановити їм право на отримання в цей період пенсій в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.

Крім того, у змінах до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» пропонується скасувати обмеження (85 відсотків призначеного розміру) у виплаті пенсій науковцям у період роботи на їхніх посадах/роботах.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту його реалізація не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

Міністерство фінансів України звертає увагу, що видатки на реалізацію законопроекту стануть додатковим навантаженням на державний бюджет, оскільки різниця між розміром пенсії із солідарної пенсійної системи та розміром пенсії призначеної відповідно до «спеціальних» законів України, виплачується за рахунок коштів державного бюджету.

Отже, всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення його збалансованості.

Крім того, термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо поновлення гарантій пенсійного забезпечення виборним особам місцевого самоврядування та науковим працівникам) (реєстр. № 2554 від 06.04.2015), поданий народними депутатами України Івченком В.Є., Кириленком І.Г. має вплив на показники бюджетів (призведе до збільшення видатків державного бюджету). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

1.2.5. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР щодо поширення права першочергового отримання жилих приміщень на педагогічних та науково-педагогічних працівників (реєстр. № 2584 від 07.04.2015), поданий народними депутатами України Кремінем Т.Д., Бриченком І.В., Вадатурським А.О., Гордєєвим А.А. та іншими.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Законопроектом пропонується встановити, що право першочергового отримання жилих приміщень буде поширюватися на педагогічних та науково-педагогічних працівників, на відміну від чинного положення, згідно з яким таке право мають вчителі та інші педагогічні працівники загальноосвітніх шкіл і професійно-технічних навчальних закладів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що на його реалізацію необхідно передбачити у Державному бюджеті України на 2016 рік кошти в обсязі, запропонованому Кабінетом Міністрів України.

Однак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції для досягнення збалансованості бюджетів.

Поряд з тим, слід відмітити, що відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, розподіл та надання житла, що належить до комунальної власності, віднесено до повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Тому у разі прийняття відповідної місцевої програми такі видатки мають забезпечуватися і з місцевих бюджетів.

Міністерство фінансів України зазначає, що реалізація законопроекту вплине на видаткову частину державного та місцевих бюджетів, але відсутність розрахунків унеможливила проведення вартісної оцінки величини такого впливу.

Водночас, Мінфіном звернуто увагу, що згідно із статтею 57 Закону України «Про освіту» держава забезпечує педагогічним та науково-педагогічним працівникам надання пільгових довготермінових кредитів на будівництво (реконструкцію) і придбання житла. У Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» враховано Міністерству освіти і науки України за бюджетною програмою 2201460 «Надання кредитів на будівництво (придбання) житла для науково-педагогічних та педагогічних працівників» за спеціальним фондом 2,1 млн гривень, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – за бюджетною програмою 2751430 «Державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників на будівництво (реконструкцію) та придбання житла» за спеціальним фондом – 39,0 млн гривень.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до статті 45 Житлового кодексу Української РСР щодо поширення права першочергового отримання жилих приміщень на педагогічних та науково-педагогічних працівників (реєстр. № 2584 від 07.04.2015), поданий народними депутатами України Кремінем Т.Д., Бриченком І.В., Вадатурським А.О., Гордєєвим А.А. та іншими, має вплив на показники бюджетів (призведе до збільшення видатків державного і місцевих бюджетів). У разі прийняття відповідного закону після 15 липня 2015 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

1.2.6. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування, зупинки, стоянки транспортних засобів (реєстр. № 2228 (доопрац.) від 07.04.2015), поданий народними депутатами України Фірсовим Є.П., Дубневичем Я.В., Андрієвським Д.Й., Ар’євим В.І.

Відмітили:

Головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

У законопроекті шляхом внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення пропонується встановити адміністративну відповідальність водіїв, власників транспортних засобів за порушення правил паркування, зупинки та стоянки транспортних засобів, передбачивши накладення штрафу в межах:

від двадцятикратного до тридцятикратного розміру від вартості однієї години послуги з користування майданчиками для паркування транспортних засобів /чинна норма – від 8 до 18 неоподаткованих мінімумів доходів громадян/;

– від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян /чинна норма – від 20 до 30/ – у випадку самовільного зняття та/або пошкодження спеціальних технічних засобів, що застосовувались для тимчасового затримання транспортного засобу шляхом блокування; порушення посадовими особами суб’єктів господарювання, які утримують майданчики для паркування транспортних засобів, визначених правилами паркування транспортних засобів вимог щодо розміщення та функціонування майданчиків для паркування транспортних засобів;

– від 40 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян /чинна норма – від 30 до 40/ – необладнання майданчиків для платного паркування транспортних засобів відповідно до вимог, встановлених законодавством.

Поряд з тим, зазначається, що сплата штрафу не звільняє від сплати вартості послуг з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів.

Відтак, у разі застосування таких санкцій при виявленні відповідних порушень можуть збільшитись надходження до місцевих бюджетів.

Також змінами до законів України «Про дорожній рух» та «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень виконавчих органів міських, селищних, сільських рад віднесено питання створення, наповнення та використання комп’ютеризованої системи контролю паркувального простору, яка має бути сертифікованою комплексною спеціально захищеною комп’ютеризованою системою (базою), що утворюється і використовується в населеному пункті на території України, складається з технічних засобів і програмного забезпечення.

Виконання таких вимог потребуватиме додаткових коштів з місцевих бюджетів.

Тому, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування, включаючи відповідні розрахунки та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджетів, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Міністерство фінансів України відмічає, що прийняття законопроекту не впливає на видаткову і дохідну частини державного бюджету.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що реалізація впровадження елементів системи контролю паркувального простору відбуватиметься за рахунок залучення інвестицій на конкурсній основі, в процесі чого суттєво збільшиться дохідна частина місцевих бюджетів. При цьому, за інформацією авторів законопроекту, спрогнозувати обсяг коштів, що будуть додатково залучені за цим законопроектом, дуже складно, прогнозні розрахунки тільки по місту Києву свідчать, що до 2020 року за умови прийняття цього законопроекту та проведення відповідних інвестиційних конкурсів бюджет столиці може отримати орієнтовно до 1 млрд гривень (для порівняння сьогодні столиця отримує близько 70 млн грн за цим напрямом).

Враховуючи наведене, реалізація законопроекту у найближчій перспективі матиме наслідком збільшення видатків місцевих бюджетів на запровадження новітніх систем контролю та обміну інформацією.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування, зупинки, стоянки транспортних засобів (реєстр. № 2228 (доопрац.) від 07.04.2015), поданий народними депутатами України Фірсовим Є.П., Дубневичем Я.В., Андрієвським Д.Й., Ар’євим В.І., має вплив на показники місцевих бюджетів (призведе до збільшення їх видатків, а збільшення доходів буде залежати від впровадження відповідних заходів). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2015 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.7. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо реорганізації та ліквідації навчально-виховних закладів державної та комунальної форм власності за погодженням територіальних громад) (реєстр. № 2174 від 19.02.2015), поданий народними депутатами України Лабазюком С.П., Литвином В.М., Єремеєвим І.М., Гаврилюком М.В., Березою Б.Ю.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до законів України «Про загальну середню освіту», «Про позашкільну освіту», «Про дошкільну освіту», «Про освіту», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу у народному господарстві» встановити, що реорганізація та ліквідація позашкільних, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за згодою територіальної громади.

Слід зазначити, що згідно із Законом України від 28.12.2015 № 76 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» з 1 січня 2015 року реорганізація і ліквідація позашкільних, дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням сесії місцевої ради, що серед іншого було обумовлено вимогами часу щодо забезпечення ефективного та раціонального використання коштів місцевих бюджетів.

Тому, реалізація законодавчої пропозиції призведе до необхідності утримання малокомплектних шкіл з низьким рівнем наповнюваності класів, додаткових груп у позашкільних та дошкільних закладах, фінансове забезпечення яких здійснюється з державного та місцевих бюджетів.

На таке звертає увагу Міністерство фінансів України, зазначаючи, що положення законопроекту потребуватимуть додаткових коштів з державного та місцевих бюджетів на утримання таких навчальних закладів.

Однак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджетів.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо реорганізації та ліквідації навчально-виховних закладів державної та комунальної форм власності за погодженням територіальних громад) (реєстр. № 2174 від 19.02.2015), поданий народними депутатами України Лабазюком С.П., Литвином В.М., Єремеєвим І.М., Гаврилюком М.В., Березою Б.Ю., має вплив на показники бюджетів (може призвести до збільшення видатків державного та місцевих бюджетів). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2015 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

1.2.8. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» щодо збереження методичних кабінетів (реєстр. № 2056 від 06.02.2015), поданий народними депутатами України Герегою О.В., Шиньковичем А.В.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

У законопроекті пропонується виключити пункт 12 у розділі ІІІ Прикінцеві положення Закону України від 28.12.2014 № 76, яким передбачено здійснення обласними, Київською міською державними адміністраціям заходів щодо удосконалення мережі районних (міських) методичних кабінетів галузі освіти та скорочення видатків на їх утримання.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його реалізація не потребує додаткового фінансування з державного бюджету.

Міністерство фінансів України у своєму висновку зазначає, що впровадження законодавчої ініціативи впливатиме на видаткову частину місцевих бюджетів і потребуватиме додаткових коштів для утримання мережі районних (міських) методичних кабінетів, та вважає, що їх функції можуть виконувати інститути післядипломної освіти та методоб’єднання вчителів.

Поряд з тим, інформує, що за даними Зведення планів по мережі, штатах і контингентах установ, що утримуються за рахунок місцевих бюджетів, у 2014 році функціонувало 874 методкабінети. За даними Звіту Державної казначейської служби України про виконання місцевих бюджетів за січень-грудень 2014 року видатки за функцією «Методична робота, інші заходи у сфері народної освіти» становили 541,9 млн гривень.

Однак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджетів.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» щодо збереження методичних кабінетів (реєстр. № 2056 від 06.02.2015), поданий народними депутатами України Герегою О.В., Шиньковичем А.В., має вплив на показники місцевих бюджетів (може призвести до збільшення їх видатків). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2015 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

1.2.9. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення районних у місті Києві рад (реєстр. № 2529 від 03.04.2015), поданий народним депутатом України Третьяковим О.Ю.

Відмітили:

Головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

У законопроекті пропонується внести зміни до законів України «Про столицю України – місто-герой Київ» та «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» з метою поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради та їх виконавчі органи.

Згідно із законопроектом передбачається, що місцеве самоврядування у місті Києві здійснюється як через Київську міську раду, так і через районні у місті Києві ради та їх виконавчі органи. Склад та кількість майна, переданих у власність або управління районними радами у місті Києві радам має визначати Київська міська рада.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що реалізація запропонованих положень не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України.

Однак, створення районних у місті Києві рад та їх виконавчих органів безпосередньо пов’язане із залученням коштів з державного бюджету і з бюджету міста Києва, насамперед, на підготовку та проведення виборів депутатів таких рад, а також на упорядкування структури, штатної чисельності працюючих виконавчих органів таких рад, забезпеченням їх діяльності надалі.

Отже, всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджетів.

Міністерство фінансів України, звертаючи увагу на те, що законопроект зумовить потребу у додаткових видатках з державного та місцевих бюджетів, зазначає, що в поточному бюджетному періоді відсутні можливості фінансового забезпечення таких пропозицій.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення районних у місті Києві рад (реєстр. № 2529 від 03.04.2015), поданий народним депутатом України Третьяковим О.Ю., має вплив на показники бюджетів (призведе до збільшення видатків державного та бюджету міста Києва). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2015 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

1.2.10. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування діяльності політичних партій (реєстр. № 2563 від 06.04.2015), поданий Кабінетом Міністрів України.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду проекту закону є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Необхідно зазначити, що Угодою про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді України восьмого скликання, серед іншого, передбачено протягом другого кварталу 2015 року внесення до законодавства України комплексних змін з метою забезпечення прозорості фінансування партій та виборчих кампаній згідно з рекомендаціями Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) і посилення відповідальності політичних партій за невиконання ними вимог щодо відкритості та прозорості фінансування їхньої діяльності. Для забезпечення виконання зазначеного, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 213-р «Про затвердження плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році» Міністерству юстиції доручено розробити проект закону щодо виконання рекомендацій Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) стосовно прозорості фінансування політичних партій.

У зв’язку з цим, Урядом подано до Верховної Ради України проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування діяльності політичних партій (за реєстр. № 2563 від 06.04.2015) та про внесення зміни до статі 87 Бюджетного кодексу України (за реєстр. № 2564 від 06.04.2015), положення яких пропонується ввести в дію з 1 січня 2017 року.

Питання щодо регулювання відносин, пов’язаних із фінансовим забезпеченням політичних партій, запропоновано унормувати шляхом внесення змін до низки законодавчих актів у поданому Урядом законопроекті за реєстр. № 2563.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його розроблено виходячи з того, що сучасні політичні партії для реалізації своїх цілей та завдань потребують суттєвих коштів, у зв’язку з цим першочергового значення набуває питання про фінансові джерела політичної партії, з яких формується її фінансовий ресурс. При цьому, вказано, що подоланню політичної корупції, коли політичні партії змушені шукати кошти для функціонування у олігархів та великого бізнесу, може сприяти впровадження їх державного фінансування, про що свідчить досвід багатьох європейських держав.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про політичні партії в Україні» та встановити, що кошти та інше майно політичних партій набуваються за рахунок, зокрема, фінансової підтримки з державного бюджету.

Таку фінансову підтримку пропонується надавати політичним партіям для:

- їх статутної діяльності;

при цьому, відповідно до законодавчої пропозиції, щорічний обсяг такої фінансової підтримки з державного бюджету для фінансування статутної діяльності має становити 0,01 розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на 1 січня року, що передує року виділення коштів, помноженого на кількість громадян, включених до списку виборців на останніх чергових виборах народних депутатів України (виходячи із розміру мінімальної заробітної плати, встановленої станом на 01.01.2015 у сумі 1 218 грн, і кількості виборців, відповідно до Державного реєстру виборців станом на 31.03.2015 р. – 36,4 млн грн щорічний обсяг такої підтримки становитиме 443,5 млн гривень).

- на відшкодування витрат, пов’язаних з фінансуванням  передвиборної агітації, якщо на останніх чергових виборах народних депутатів України виборчий список кандидатів у депутати від цієї партії отримав чотири і більше відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

При цьому, нормами законопроекту передбачається, що відшкодування витрат політичних партій, що пов’язані з фінансуванням їх передвиборної агітації, здійснюється в розмірі фактично здійснених витрат, але не більше встановленого законом граничного розміру виборчого фонду політичної партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі (виходячи з того, що розмір виборчого фонду партії не може перевищувати дев’яноста тисяч розмірів мінімальної заробітної плати та із розміру мінімальної заробітної плати, встановленої станом на 01.01.2015 у сумі 1 218 грн, максимальний обсяг такого відшкодування витрат для однієї політичної партії не може перевищувати 109,6 млн грн, із розрахунку приміром на 7 політичних партій /стільки партій на позачергових виборах народних депутатів України у 2014 році подолали чотирьохвідсотковий бар’єр/, загальний обсяг видатків становитиме 767,3 млн гривень).

Відтак, положеннями законопроекту визначаються напрями використання та обсяги коштів, які надаватимуться політичним партіям як фінансова підтримка з державного бюджету, проте порядок та механізм здійснення такої фінансової підтримки чітко не регламентовано.

Разом з тим, законопроектом визначається, що контроль за фінансуванням політичних партій здійснює Національне антикорупційне бюро України, а у частині використання фінансової підтримки політичних партій з державного бюджету – Рахункова палата.

Крім того, шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України встановлюється адміністративна і кримінальна відповідальність за порушення обмежень у фінансуванні політичних партій. Так, зокрема, змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлюється відповідальність за порушення обмежень у фінансуванні політичної партії у вигляді накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, при цьому, запропонованими доповненнями до положень Кримінального кодексу України пропонується встановити відповідальність за надання політичній партії коштів у великому розмірі з порушенням обмежень у фінансуванні політичної партії та за умисне використання службовою особою політичної партії коштів у великому розмірі, наданих політичній партії з порушенням обмежень у фінансуванні політичної партії і передбачити покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі на той самий строк, а вчинення таких дій за попередньою змовою групою осіб – караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Зважаючи на вищезазначене, реалізація положень законопроекту у разі його прийняття потребуватиме, починаючи з 1 січня 2017 року, передбачення додаткових видатків державного бюджету для фінансової підтримки політичних партій в Україні, про що також зазначило у своєму експертному висновку Міністерство фінансів України. При цьому обсяг таких видатків має визначатися залежно від фінансових можливостей бюджету та стану економіки держави, зважаючи на необхідність виконання державою зобов’язань за загальносуспільними витратами. Водночас, реалізація положень законопроекту при застосуванні кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі за зазначені злочини, у разі їх виявлення, призведе до розширення кола засуджених та відповідно до збільшення видатків державного бюджету на їх утримання в установах виконання покарань, а застосування покарання у вигляді штрафних санкцій, що будуть сплачувати громадяни, які здійснили злочин, призведе до збільшення доходної частини державного бюджету.

Слід зазначити, що відповідно до вимог статті 27 Бюджетного кодексу України та статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету, належить надати фінансово-економічне обґрунтування до законопроекту (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, проте відповідні матеріали відсутні.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму експертному висновку зазначає, що законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

За узагальнюючим висновком Міністерства фінансів запровадження фінансової підтримки з державного бюджету політичних партій має відбутися з урахуванням економічних реалій та можливостей бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансування діяльності політичних партій (реєстр. № 2563 від 06.04.2015), поданий Кабінетом Міністрів України, має вплив на показники бюджету (з 1 січня 2017 року збільшуватиме витрати державного бюджету і опосередковано збільшить надходження та витрати державного бюджету у разі виявлення відповідних злочинів і правопорушень та в залежності від покарань, що застосовуватимуться). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у термін, визначений автором законопроекту.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

б) такі, що збільшують надходження та/або зменшують витрати

1.2.11. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо медичного обслуговування народних депутатів на загальних підставах та зміни органу, який здійснює функції з управління Клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами) (реєстр. № 1523 від 19.12.2014), поданий народним депутатом України Рабіновичем В.З.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Згідно із законопроектом передбачається скасувати чинні положення Закону України «Про статус народного депутата України» щодо:

– безкоштовного медичного обслуговування народного депутата України у відомчих закладах охорони здоров’я;

– прирівнення народного депутата України в питаннях матеріального і соціально-побутового забезпечення до членів Кабінету Міністрів України.

Крім того, у законопроекті пропонується доручити Кабінету Міністрів України протягом місяця з дня набрання чинності цим Законом вжити заходів щодо передачі Клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами до сфери управління Міністерства охорони здоров’я та надання нею медичної допомоги виключно військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, його реалізація призведе до зменшення видатків державного бюджету, що зазначається і Міністерством фінансів України. Однак в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України і частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), що унеможливило проведення Мінфіном вартісної оцінки величини такого впливу.

Водночас, слід звернути увагу, що відповідно до пункту 11 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України на заклади (установи) охорони здоров’я Державного управління справами не поширюється вимога щодо їх передачі до сфери управління Міністерства охорони здоров’я.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо медичного обслуговування народних депутатів на загальних підставах та зміни органу, який здійснює функції з управління Клінічної лікарні «Феофанія» Державного управління справами) (реєстр. № 1523 від 19.12.2014), поданий народним депутатом України Рабіновичем В.З. є таким, що має вплив на показники бюджету (може призвести до зменшення видатків державного бюджету). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Законопроекти, які мають вплив на показники бюджету

та потребують узгодження з бюджетним законодавством

1.2.12. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про порядок дострокового припинення повноважень народного депутата України (реєстр. № 2317 від 04.03.2015), поданий народним депутатом України Курячим М.П.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, з метою посилення відповідальності народних депутатів України перед виборцями визначаються підстави, порядок, засади організації та процедура дострокового припинення повноважень народного депутата України, значно розширюючи перелік підстав для цього та надаючи можливість виборцям ініціювати процес дострокового припинення повноважень.

Визначений у законопроекті порядок підготовки, проведення та встановлення результатів голосування з питання про дострокове припинення повноважень народного депутата України зумовлює збільшення видатків державного бюджету. Насамперед, на організацію та забезпечення діяльності комісій із проведення такого голосування, оплату публікацій у засобах масової інформації та виступів на радіо і телебаченні народного депутата України або уповноважених ним осіб, виготовлення бюлетені тощо.

Відповідно до статті 29 законопроекту витрати, пов’язані з діяльністю комісій по підготовці і проведенню голосування про дострокове припинення повноважень народного депутата України та інші витрати, передбачені цим законом, здійснюються за рахунок державних коштів, що виділяються Центральною виборчою комісією в межах кошторису витрат, затвердженого у встановленому законом порядку.

Таке положення не відповідає вимогам частини першої та другої статті 23 Бюджетного кодексу України, згідно з якими будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету здійснюються при наявності відповідного бюджетного призначення, а бюджетні призначення встановлюються законом про державний бюджет. Відтак у статті 29 законопроекту слова «державних коштів, що виділяються Центральною виборчою комісією в межах кошторису витрат, затвердженого у встановленому законом порядку» належить замінити словами «коштів державного бюджету».

Крім того, реалізація положень законопроекту матиме наслідком необхідність проведення проміжних виборів народного депутата України в одномандатних округах, фінансове забезпечення яких згідно із статтею 46 Закону України «Про вибори народних депутатів» здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Зважаючи на наведене, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України і частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо джерел проведення додаткових видатків для досягнення збалансованості державного бюджету.

Міністерство фінансів України також визнає законопроект таким, що потребуватиме значних додаткових коштів з державного бюджету, обсяг яких за відсутності відповідних розрахунків не визначено. При цьому зазначено, що у державному бюджеті на 2015 рік видатки на зазначену мету не передбачені.

Термін набрання чинності законом, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про порядок дострокового припинення повноважень народного депутата України (реєстр. № 2317 від 04.03.2015), поданий народним депутатом України Курячим М.П., є таким, що має вплив на показники бюджету (призведе до збільшення видатків державного бюджету). У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2015 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2016 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2017 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Рекомендувати Комітету з питань правової політики та правосуддя при доопрацюванні законопроекту до другого читання положення статті 29 узгодити з вимогами Бюджетного кодексу України.

3. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Опосередкований:

1.2.13. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг» (реєстр. № 1652 (доопрац.) від 24.03.2015), поданий народним депутатом України Поляковим М.А.

Відмітили:

Головним з опрацювання законопроекту є Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Законопроектом пропонується, зокрема, встановити відповідальність учасників ринків фінансових послуг за створення перешкод у виконанні посадовими особами національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, покладених на них обов’язків та за ненадання або несвоєчасне надання клієнту фінансових послуг інформації про умови надання фінансових послуг шляхом накладання штрафних санкцій у розмірі від 20 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Отже, реалізація законопроекту може призвести до збільшення доходів державного бюджету від штрафних санкцій у разі виявлення відповідних порушень.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація положень законопроекту не потребує додаткових видатків з державного бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту прав споживачів на ринку фінансових послуг» (реєстр. № 1652 (доопрац.) від 24.03.2015), поданий народним депутатом України Поляковим М.А., матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів державного бюджету від штрафних санкцій у разі виявлення відповідних порушень). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни, визначені автором законопроекту.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності.

1.2.14. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, та деякі питання діяльності об’єктів, що виключаються з такого переліку» (реєстр. № 1567 (доопрац.) від 06.04.2015), внесений Кабінетом Міністрів України.

Відмітили:

Головним з опрацювання законопроекту є Комітет з питань економічної політики.

Законопроектом пропонується нова редакція Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, які не підлягають приватизації», згідно з якою суттєво скорочується перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, шляхом виключення з переліку об’єктів, які не відповідають критеріям, визначеним у статті 5 Закону України «Про приватизацію державного майна», а також тих об’єктів, які були ліквідовані або реорганізовані.

У пояснювальній записці вказано, що головною метою законопроекту є: посилення контролю держави за збереженням і використанням майна підприємств, що мають загальнодержавне значення та не підлягають приватизації, у тому числі розташованих на окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь; виведення виробництва спирту етилового за межі державної монополії та запровадження конкуренції у зазначеній галузі; запровадження конкурентної процедури продажу майна підприємств агропромислового комплексу; захист підприємств, що виключаються з переліку, від позаприватизаційних процедур ліквідації та відчуження їх майна, зокрема в процедурах банкрутства.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація положень законопроекту не потребуватиме додаткових витрат державного бюджету та сприятиме надходженню коштів до державного бюджету від приватизації об’єктів державної власності, що втратили ознаки загальнодержавного значення.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, та деякі питання діяльності об’єктів, що виключаються з такого переліку» (реєстр. № 1567 (доопрац.) від 06.04.2015), внесений Кабінетом Міністрів України, матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення надходжень державного бюджету від приватизації державного майна залежно від реалізації заходів з приватизації). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни, визначені автором законопроекту.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

1.2.15. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зупинення діяльності та заборони об’єднань громадян (реєстр. № 1893 від 30.01.2015), поданий народними депутатами України Мосійчуком І.В., Ліньком Д.В. та Лозовим А.С.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Законопроектом пропонується, зокрема:

доповнити статтю 21 Закону України «Про політичні партії в Україні» положенням, згідно з яким у разі прийняття рішення про заборону політичної партії майно, кошти та інші активи політичної партії за рішенням суду спрямовуються до державного бюджету;

доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею 360-1, встановивши відповідальність за керівництво об’єднанням громадян, діяльність якого зупинена Верховною Радою або заборонена судом, а також організацію заходів від імені такого об’єднання громадян та участь у них, у вигляді накладення штрафу до 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом до 6 місяців, або позбавленням волі до 2 років.

Згідно з експертним висновком Міністерства фінансів України, реалізація таких положень законопроекту може призвести до збільшення доходів бюджету за рахунок коштів, майна та інших активів політичної партії у разі її заборони за рішенням суду. Крім того, внаслідок прийняття законопроекту у разі виявлення порушень згідно із новою статтею Кримінального кодексу України можуть збільшитися доходи державного бюджету від штрафів та/або видатки державного бюджету на утримання засуджених осіб.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зупинення діяльності та заборони об’єднань громадян (реєстр. № 1893 від 30.01.2015), поданий народними депутатами України Мосійчуком І.В., Ліньком Д.В. та Лозовим А.С., матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів державного бюджету за рахунок коштів, майна та інших активів політичної партії у разі її заборони за рішенням суду, а також збільшення доходів державного бюджету від штрафів та/або збільшення видатків державного бюджету на утримання засуджених осіб у разі виявлення відповідних порушень). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

1.2.16. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей (реєстр. № 2425 від 19.03.2015), поданий народними депутатами України Шуфричем Н.І., Дунаєвим С.В., Воропаєвим Ю.М., Білим А.П., Матвієнковим С.А.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом, як зазначається у пояснювальній записці до нього, пропонується звільнити від відповідальності осіб, які були учасниками подій на території Донецької, Луганської областей у період з 28.02.2014 року до дня набрання чинності цим Законом.

При цьому, передбачається, що всі кримінальні провадження та провадження щодо вчинення адміністративних правопорушень, відкриті з приводу цих подій, підлягають закриттю, а нові – не можуть бути відкриті, особи, позбавлені волі, будуть звільнені тощо.

Реалізація таких положень законопроекту у разі його прийняття може призвести до зменшення доходів державного бюджету (від виконання штрафних санкцій) та зменшення видатків державного бюджету (звільнення з установ виконання покарань осіб, позбавлених волі). Відтак, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та у частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України,

Міністерство фінансів України зазначає, що законопроект не впливає на доходну та видаткову частину державного бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей (реєстр. № 2425 від 19.03.2015), внесений народними депутатами України Шуфричем Н.І., Дунаєвим С.В., Воропаєвим Ю.М., Білим А.П., Матвієнковим С.А., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до зменшення доходів та видатків державного бюджету залежно від санкцій, що були застосовані). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.17. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей застосування запобіжних заходів до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочину(ів) проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку) (реєстр. № 2330-1 від 19.03.2015), поданий народним депутатом України Ільюком А.О.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до частини п’ятої статті 176 та частини четвертої статті 183 Кримінального процесуального кодексу України, передбачивши розширення переліку злочинів, підозра (обвинувачення) у вчиненні яких виключає можливість застосування до підозрюваних (обвинувачених) будь-яких інших видів запобіжних заходів, окрім тримання під вартою, такими, що визначені у статтях 437-441, частині першій статті 442, статтях 443, 444, статтях446 та 447 Кримінального Кодексу України (злочини проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку).

Міністерство фінансів України визначає, що реалізація законопроекту не потребує видатків з Державного бюджету України.

Водночас, у разі виявлення відповідних правопорушень, може збільшитися кількість осіб, що утримуються під вартою. При цьому. згідно з вимогами статті 11 Закону України «Про попереднє ув’язнення» особам, взятим під варту, надаються безплатно за єдиними нормами, встановленими Кабінетом Міністрів України, харчування, індивідуальне спальне місце, постільні речі та інші види матеріально-побутового забезпечення, в необхідних випадках їм видається одяг і взуття встановленого зразка.

Зважаючи, що установи попереднього ув’язнення утримуються за рахунок коштів державного бюджету, реалізація законодавчої ініціативи може призвести до збільшення видатків державного бюджету.

Відтак, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та у частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо особливостей застосування запобіжних заходів до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочину(ів) проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку) (реєстр. № 2330-1 від 19.03.2015), поданий народним депутатом України Ільюком А.О., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків державного бюджету у разі виявлення відповідних правопорушень). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.18. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запобігання безпідставному притягненню до відповідальності громадян за участь у мирних зібраннях) (реєстр. № 2391 від 17.03.2015), поданий народними депутатами України Луценком І.В., Крульком І.І., Заліщук С.П., та іншими.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Завданням законопроекту, як зазначається у пояснювальній записці до нього, є дотримання Україною положень Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, статті 39 Конституції України в частині забезпечення свободи мирних зібрань, недопущення притягнення до адміністративної відповідальності громадян без достатніх на це підстав. Відповідно у законопроекті, зокрема, пропонується:

- встановити, що адміністративна відповідальність за порушення порядку організації проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій настає лише у випадках організації та проведення таких заходів всупереч встановленій судом забороні (залишаючи при цьому чинні санкції), а також виключити положення, щодо права уповноважених виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад посадових осіб притягувати до відповідальності за такі порушення;

- виключити положення, що передбачає санкції у вигляді штрафу від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян за надання посадовими особами для проведення з порушенням встановленого порядку зазначених заходів транспорту, технічних засобів або створення інших умов для організації таких заходів.

Реалізація таких положень законопроекту за висновком Міністерства фінансів України може призвести до зменшення доходів державного бюджету, що надходили від застосування штрафних санкцій, хоча згідно із пояснювальною запискою протягом останніх років частка протоколів, за якими накладено стягнення, значно менша від їх загальної кількості, а посадові особи за сприяння у неправомірному проведенні зазначених заходів не були притягнуті до відповідальності взагалі.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо запобігання безпідставному притягненню до відповідальності громадян за участь у мирних зібраннях) (реєстр. № 2391 від 17.03.2015), поданий народними депутатами України Луценком І. В., Крульком І. І. та іншими, буде мати опосередкований вплив на показники доходної частини державного бюджету (залежно від санкцій, що застосовуватимуться). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.19. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за пропаганду ідей нацизму) (реєстр. № 2521 від 02.04.2015), поданий народним депутатом України Фельдманом О.Б.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 173-3, встановивши відповідальність за публічний показ, розповсюдження, виготовлення, збут, або придбання з метою збуту атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм. Відповідно передбачається, що:

– публічний показ, або розповсюдження (роздавання, майновий найм, побутовий чи комерційний прокат, обмін тощо) атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм без його засудження, – тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зазначеної атрибутики, символіки, або матеріалів;

– виготовлення, тиражування, збут, або придбання з метою збуту атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм, що містять його схвалення, – тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зазначеної атрибутики, символіки, або матеріалів.

Реалізація таких положень законопроекту у разі його прийняття може призвести до збільшення доходів державного бюджету від сплати штрафних санкцій за виявлені правопорушення, на що також звертає увагу Міністерство фінансів України.

Відтак, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та у частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за пропаганду ідей нацизму) (реєстр. № 2521 від 02.04.2015), поданий народним депутатом України Фельдманом О.Б., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів державного бюджету у разі виявлення відповідних правопорушень). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.20. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за публічне заперечення факту військової агресії країною, яка визнана Верховною Радою України країною-агресором) (реєстр. № 2486 від 27.03.2015), поданий народними депутатами України Чижмарем Ю.В. та Ляшком О.В.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодексу України, новою статтею110-3, визначивши відповідальність за публічне заперечення факту військової агресії країною, яка визнана Верховною Радою України країною-агресором, що

– караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

– ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Реалізація таких положень законопроекту у разі його прийняття може призвести до збільшення видатків державного бюджету на утримання в установах виконання покарань осіб, засуджених до позбавлення волі, водночас у разі конфіскації майна, кошти від його реалізації будуть зараховані до доходів державного бюджету.

На таке також звертає увагу Міністерство фінансів України, зазначаючи, що загальна величина впливу на показники бюджету буде залежати від кількості правопорушників до яких буде застосовуватись той чи інший вид покарання.

Відтак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України і частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції для досягнення збалансованості державного бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо відповідальності за публічне заперечення факту військової агресії країною, яка визнана Верховною Радою України країною-агресором) (реєстр. № 2486 від 27.03.2015), поданий народними депутатами України Чижмарем Ю.В. та Ляшком О.В., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків та доходів державного бюджету залежно від санкцій за виявлені правопорушення). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.21. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо притягнення до кримінальної відповідальності за закриття закладів охорони здоров’я та їх відділень, які здійснюють збір та переробку донорської крові під час проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2606 від 08.04.2015), поданий народними депутатами України Мельничуком І.І., Розенблатом Б.С, Сольваром Р.М.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити статтю 184 Кримінального кодексу України та передбачити адміністративну і кримінальну відповідальність за закриття державних установ, закладів охорони здоров’я та їх окремих відділень, які здійснюють заготівлю, переробку, зберігання донорської крові та її компонентів в період проведення антитерористичної операції, а саме:

– накладання штрафу від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавлення  волі строком на два роки.

У зв’язку з встановленням відповідальності за зазначені порушення, у разі їх виявлення, прийняття законопроекту може призвести до збільшення доходів державного бюджету (за умови застосування штрафних санкцій), а також може зумовити збільшення видатків державного бюджету на утримання в установах виконання покарань осіб, позбавлених волі.

Міністерство фінансів України зазначає, що законопроект не суперечить законам, що регулюють бюджетні відносини.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо притягнення до кримінальної відповідальності за закриття закладів охорони здоров’я та їх відділень, які здійснюють збір та переробку донорської крові під час проведення антитерористичної операції (реєстр. № 2606 від 08.04.2015), поданий народними депутатами України Мельничуком І.І., Розенблатом Б.С, Сольваром Р.М., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів і видатків державного бюджету залежно від санкцій, які будуть застосовані у разі виявлення відповідних правопорушень). У разі прийняття відповідного закону він має вводитися в дію згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.22. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту авторитету держави) (реєстр. № 2225 (доопрац.) від 25.03.2015), поданий народним депутатом України Матейченком К.В.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 338 Кримінального кодексу України новими положеннями, згідно з якими:

– публічні принижуючі, образливі виступи чи інші дії спрямовані в адрес України як суверенної держави, а також історичної пам‘яті українського народу і нації – караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

– вчинення таких дій повторно або в особливо цинічній формі – карається виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців.

Реалізація зазначених положень законопроекту у разі його прийняття згідно з висновком Міністерства фінансів України може призвести до збільшення видатків державного бюджету на утримання осіб, засуджених до позбавлення волі, при цьому обсяг таких видатків буде залежати від кількості правопорушників, до яких буде застосовуватись той чи інший вид покарання

Водночас, застосування штрафних санкцій за виявлені правопорушення, може сприяти збільшенню доходів державного бюджету.

Відтак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України і частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції для досягнення збалансованості державного бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту авторитету держави) (реєстр. № 2225 (доопрац.) від 25.03.2015), поданий народним депутатом України Матейченком К.В., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків та доходів державного бюджету залежно від санкцій за виявлені правопорушення). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.23. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо відтермінування поширення заборони на відведення земельних ділянок у власність без відповідної містобудівної документації окрім випадків будівництва нових об’єктів та визначення термінів) (реєстр. № 2329 від 05.03.2015), поданий народним депутатом України Макар’яном Д.Б.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

Законопроектом пропонується продовжити відтермінування до 31 грудня 2015 року заборони на відведення земельних ділянок у власність без відповідної містобудівної документації (генеральних планів, детальних планів забудови територій), окрім випадків будівництва нових об’єктів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що його реалізація не потребує додаткових матеріальних та інших витрат із державного та/або місцевих бюджетів.

Водночас, Міністерство фінансів України вважає, що запропоноване відтермінування може призвести до зловживань під час використання земельних ділянок, у тому числі зміни їх цільового призначення, зволікання щодо прийняття відповідних містобудівних документів, а також до здійснення забудови без урахування містобудівних потреб, що надалі може мати наслідком залучення коштів з державного або місцевих бюджетів для створення необхідної інфраструктури (транспортна інфраструктура, об’єкти житлово-комунального господарства та соціально-культурного призначення тощо) та в певних випадках може бути економічно необґрунтованим. Однак, відсутність відповідних розрахунків унеможливила надання Мінфіном вартісної оцінки впливу на показники бюджету.

Тому, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджетів, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо відтермінування поширення заборони на відведення земельних ділянок у власність без відповідної містобудівної документації окрім випадків будівництва нових об’єктів та визначення термінів) (реєстр. № 2329 від 05.03.2015), поданий народним депутатом України Макар’яном Д.Б., має опосередкований вплив на показники державного та місцевих бюджетів (може призвести до збільшення видатків державного та місцевих бюджетів за необхідності створення інфраструктури). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

1.2.24. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі місцевого самоврядування при розпорядженні землями державної власності (реєстр. № 2338 від 05.03.2015), поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Насаликом І.С.

Відмітили:

Головним з підготовки і попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

У законопроекті шляхом внесення змін до Земельного кодексу України пропонується до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст віднести повноваження  погоджувати питання, які пов'язані із наданням у власність або у користування земель державної власності відповідно до вимог цього Кодексу.

Змінами до статті 38 Закону України «Про Державний земельний кадастр» пропонується розширити доступ до Державного земельного кадастру, надавши таке право органам державної влади, органам місцевого самоврядування та органам прокуратури.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що реалізація законопроекту не потребує додаткових матеріальних та інших витрат із державного та місцевих бюджетів,

Водночас, Міністерство фінансів України звертає увагу, що облаштування робочого місця для працівника, який буде мати доступ до відомостей Державного земельного кадастру, може потребувати додаткових витрат з державного та місцевих бюджетів, вартісну оцінку яких за відсутності відповідних розрахунків неможливо провести.

Тому, до законопроекту належало надати фінансово-економічне обґрунтування, як визначено у частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі місцевого самоврядування при розпорядженні землями державної власності (реєстр. № 2338 від 05.03.2015), поданий народними депутатами України Рудиком С.Я., Насаликом І.С., має опосередкований вплив на показники бюджетів (може призвести до збільшення видатків державного та місцевих бюджетів за умови необхідності організації і забезпечення доступу до реєстру). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Голосували: «за» - 22, «проти» - 0, «утримались» - 1, «не голосували» - 2.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України Матвієнка А.С. про поданий ним та народними депутатами України Дубневичем Я.В., Довбенком М.В. проект Закону України про внесення змін до статті 91 Бюджетного кодексу України (реєстр. № 2875 від 15.05.2015).

Відмітили:

У законопроекті шляхом внесення змін до підпункту «в» пункту 10 частини першої статті 91 Бюджетного кодексу України, передбачається доповнити перелік видатків, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, видатками на капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення (як співфінансування на договірних засадах).

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту його метою є реалізація механізму участі місцевих громад і органів місцевого самоврядування у забезпеченні ремонту та реконструкції системи доріг державного значення, які знаходяться на території таких громад (на договірних умовах).

Тому законопроект системно пов’язаний із поданим цими ж авторами проектом закону про внесення змін до деяких законів України щодо співфінансування доріг загального значення (реєстр. № 2874), згідно з яким пропонуються зміни до законів України «Про автомобільні дороги» та «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо наділення органів місцевого самоврядування правом здійснювати капітальний та поточний ремонт вулиць і доріг населених пунктів та інших доріг, які є складовими автомобільних доріг державного значення, та його фінансове забезпечення (за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетівяк співфінансування на договірних засадах).

Згідно із статтею 63 Бюджетного кодексу України місцеві бюджети містять надходження та витрати на виконання повноважень місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, які становлять єдиний баланс відповідного бюджету.

Виходячи із зазначеного та керуючись принципом збалансованості бюджетної системи, у частині десятій статті 78 та частині першій статті 85 Бюджетного кодексу України, зокрема, визначено, що держава може передати органам місцевого самоврядування право на здійснення видатків лише за умови відповідної передачі фінансових ресурсів.

Відтак, законопроект має містити пропозиції щодо джерел здійснення запропонованих видатків. Водночас, як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, місцеві бюджети отримали додаткові надходження внаслідок здійснення заходів щодо реформування міжбюджетних відносин, зокрема, їх доходи серед іншого суттєво зростають за рахунок місцевого акцизу (5 %) на паливо-мастильні матеріали від АЗС, розташованих на державних магістральних дорогах, що вбачається джерелом таких видатків.

Довідково: відповідно до пункту 16 частини першої статті 64 та пункту 20-3 частини першої статті 69 Кодексу до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування (бюджетів сіл, селищ, міст, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад) зараховується акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

З огляду на вимоги частини першої статті 13 Бюджетного кодексу України доходи загального фонду місцевих бюджетів використовуються на видатки загального фонду відповідно до рішень про місцеві бюджети (за січень-березень 2015 року 92,8 % таких доходів спрямовано на захищені статті видатків місцевих бюджетів).

За оперативними даними Казначейства України за січень-квітень 2015 року до місцевих бюджетів надійшло 1834,1 млн грн зазначеного акцизного податку, що становить 33,4 % затвердженого місцевими радами плану на рік.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (далі – ГНЕУ) у своєму висновку від 20.05.2015 р. № 16/3–787/2875, погоджуючись у цілому з наведеними у пояснювальній записці аргументами на користь внесеної законодавчої пропозиції та в цілому підтримуючи прийняття законопроекту, у той же час зауважує таке. Зважаючи на складну фінансово-економічну ситуацію окремих регіонів, існуючі проблеми з наповненням місцевих бюджетів, ГНЕУ вважає, що фінансування зазначених у проекті видатків без залучення державних ресурсів може бути проблематичним. Можливо, у проекті доцільно було б визначити принаймні орієнтовані умови пропонованого співфінансування, як це, зокрема, передбачено чинною частиною третьою статті 24-1 Бюджетного кодексу України, згідно з якою «програми і проекти, що реалізуються за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, підлягають співфінансуванню з місцевих бюджетів на рівні 10 відсотків».

Враховуючи зазначене, а також те, що за змістом відповідних положень пункту 6 статті 116 Конституції України та статті 42 Бюджетного кодексу України забезпечення виконання затвердженого Верховною Радою України Державного бюджету України віднесено до повноважень Кабінету Міністрів України, ГНЕУ зазначає, що для прийняття виваженого рішення щодо внесеного законопроекту слід отримати експертний висновок Уряду.

Міністерство фінансів України згідно із своїм висновком не заперечує щодо розгляду законопроекту, зазначаючи, що реалізація його положень не вплине на доходну і видаткову частину державного бюджету.

На час розгляду законопроекту у Комітеті з питань бюджету висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Матвієнко А.С., Куліченко І.І., Деркач А.Л., Гордєєв А.А., Шевченко О.Л., Мельник С.І., Амельченко В.В., Левченко Ю.В., Крулько І.І., Шкварилюк В.В., а також заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Маркарова О.С. та заступник Виконавчого директора Асоціації міст України Слобожан О.В.

За підсумками обговорення внесено пропозицію рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2875 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

Ухвалили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 91 Бюджетного кодексу України (реєстр. № 2875), поданий народними депутатами України Матвієнком А.С., Дубневичем Я.В., Довбенком М.В., за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон.

2. Співдоповідачем на сесії Верховної Ради України з цього питання визначити голову підкомітету з питань місцевих бюджетів Комітету з питань бюджету Куліченка І.І.

Голосували: «за» - 21, «проти» - 0, «утримались» - 3, «не голосували» - 1.

3. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету.

3.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра юстиції України – керівника апарату Іванченко О.П. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції України (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 352-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства юстиції від 17.04.2015 р. № 16-1/626 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 352-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік, перерозподіл видатків споживання:

1) за загальним фондом державного бюджету шляхом:

- зменшення обсягу видатків за програмами:

3602010 “Керівництво та управління у сфері державної реєстрації” на 18 600,7 тис. грн (з них оплата праці – 6 388,6 тис. грн, оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 130,5 тис. грн);

3604010 “Керівництво та управління у сфері державної виконавчої служби” на 4 917,9 тис. грн (з них оплата праці – 2 512,6 тис. грн, оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 262,2 тис. грн);

- збільшення обсягу видатків за програмою 3601010 “Керівництво та управління у сфері юстиції” на 23 518,6 тис. грн (з них оплата праці – 8 901,2 тис. грн, оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 392,7 тис. грн);

2) за спеціальним фондом державного бюджету шляхом:

- зменшення обсягу видатків за програмами:

3602010 “Керівництво та управління у сфері державної реєстрації” на 55 602,2 тис. грн;

3604010 “Керівництво та управління у сфері державної виконавчої служби” на 10 000 тис. грн (з них оплата праці – 700 тис. грн, оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 502 тис. грн);

 - збільшення обсягу видатків за програмою 3601010 “Керівництво та управління у сфері юстиції” на 65 602,2 тис. грн (з них оплата праці – 700 тис. грн, оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 502 тис. гривень).

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Даний перерозподіл здійснюється у зв’язку із ліквідацією Державної реєстраційної служби України та Державної виконавчої служби України відповідно пункту 9 розділу III "Прикінцеві положення" Закону України від 28.12.2014 р. № 76-VIII "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України" та постанови Кабінету Міністрів України від 21.01.2015 р. № 17 "Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції".

Відповідно до постанови Уряду від 21.01.2015 р. № 17 Міністерство юстиції України визначено правонаступником органів, що ліквідуються, і на нього покладається здійснення завдань і функцій щодо реалізації державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), з питань державної реєстрації актів цивільного стану, речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, договорів комерційної концесії (субконцесії), з питань реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, статуту територіальної громади м. Києва, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності.

При цьому, вищезазначеним рішенням Уряду вносяться зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2014 року № 85 «Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів» та збільшується штатна чисельність працівників апарату Міністерства юстиції на 122 штатні одиниці, чисельність територіальних органів Міністерства повинна зменшитися на 2 376 штатні одиниці, а гранична чисельність працівників Державної реєстраційної служби України та Державної виконавчої служби України визначена лише на період ліквідації цих органів у кількості 7 штатних одиниць (гранична чисельність Державної реєстраційної служби України була визначена у кількості – 213 штатних одиниць, Державної виконавчої служби України – 85 штатних одиниць).

Відтак, для виконання вищезазначеного пропонується здійснення перерозподілу видатків споживання державного бюджету між бюджетними програмами Міністерства юстиції за загальним і спеціальним фондами державного бюджету в обсязі 89 120,8 тис. грн (у тому числі за загальним фондом – 23 518,6 тис. грн та спеціальним фондом – 65 602,2 тис. грн), як це визначено пунктом 1 розпорядження Уряду від 31.03.2015 р. № 352-р.

Обґрунтування та пояснення щодо здійснення зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету наведено у зверненні Міністерства юстиції України. Так, за поясненнями Міністерства здійснення запропонованого перерозподілу забезпечить роботу новостворених департаментів центрального апарату Міністерства юстиції, а саме Департаменту державної реєстрації з штатною чисельністю 100 штатних одиниць та Департаменту державної виконавчої служби – 69 штатних одиниць. Крім того, відмічається, що даний перерозподіл запропоновано здійснювати з врахуванням потреб комісій з ліквідації, які наразі діють у Державній реєстраційній службі та Державній виконавчій службі, а також проведення всіх заходів і розрахунків, пов’язаних з ліквідацією, відповідно до вимог чинного законодавства.

Інформація щодо виконання бюджетних програм, перерозподіл видатків державного бюджету за якими запропоновано, приведена в таблиці, яка роздана народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Матвієнко А.С., Крулько І.І., Пинзеник В.М., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І., Рудик С.Я., Скорик М.Л., Деркач А.Л., Дубневич Б.В., а також заступник Міністра юстиції України – керівник апарату Іванченко О.П. та заступник Міністра фінансів України– керівник апарату Маркарова О.С.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.03.2015 р. № 352-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.03.2015 р. № 352-р здійснення в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік, перерозподілу видатків споживання державного бюджету:

1) за загальним фондом державного бюджету шляхом:

- зменшення обсягу видатків за програмами:

3602010 “Керівництво та управління у сфері державної реєстрації” на 18 600,7 тис. грн (з них оплата праці – 6 388,6 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 130,5 тис. грн);

3604010 “Керівництво та управління у сфері державної виконавчої служби” на 4 917,9 тис. грн (з них оплата праці – 2 512,6 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 262,2 тис. грн);

- збільшення обсягу видатків за програмою 3601010 “Керівництво та управління у сфері юстиції” на 23 518,6 тис. грн (з них оплата праці – 8 901,2 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 392,7 тис. грн);

2) за спеціальним фондом державного бюджету шляхом:

- зменшення обсягу видатків за програмами:

3602010 “Керівництво та управління у сфері державної реєстрації” на 55 602,2 тис. грн;

3604010 “Керівництво та управління у сфері державної виконавчої служби” на 10 000 тис. грн (з них оплата праці – 700 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 502 тис. грн);

- збільшення обсягу видатків за програмою 3601010 “Керівництво та управління у сфері юстиції” на 65 602,2 тис. грн (з них оплата праці – 700 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 502 тис. гривень).

Голосували: «за» - 17, «проти» - 0, «утримались» - 3, «не голосували» - 5.

3.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра юстиції України – керівника апарату Іванченко О.П. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції України (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 479-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства юстиції від 18.05.2015 № 9.0.1-4/608 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 479-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання у сумі 100 000 тис. гривень шляхом зменшення їх обсягу за програмою 3601170 “Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України” та збільшення обсягу таких видатків за програмою 3601150 “Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України”.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Обґрунтування та пояснення щодо здійснення зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету наведено у зверненні Міністерства юстиції України. Так, зокрема, зазначається, що наприкінці грудня 2014 – початку 2015 року, відбулось значне зростання кількості спорів і справ за участю іноземного суб’єкта та України, і є підстави очікувати їх подальше збільшення.

Так, Міністерство юстиції зазначає, що станом на сьогодні потребують юридичного супроводу 17 справ за участю іноземного суб’єкта та України, які знаходяться на розгляді у закордонних юрисдикціях, винесення арбітражних рішень щодо яких не на користь України може призвести до стягнення з Державного бюджету України понад 175,7 млрд грн без урахування відсотків та інших санкцій щодо майна держави.

Заходи, пов’язані із захистом прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми 3601150 “Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України” за якою бюджетні призначення на 2015 рік встановлено у обсязі 44 553 тис. грн при мінімальній потребі 113 986,3 тис. грн (за інформацію Міністерство юстиції).

Для забезпечення проведення витрат, пов’язаних із захистом інтересів держави Україна в міжнародних установах та іноземних судах, та запобігання вищевказаним негативним наслідкам щодо втрат державного бюджету, пропонується зменшити видатки споживання за програмою 3601170 «Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України» (бюджетні призначення на 2015 рік встановлено у обсязі 740 824,8 тис. грн), з позиції Міністерства юстиції, у разі відстрочення платежів, які здійснюються в межах коштів передбачених за цією бюджетною програмою, втрати держави будуть меншими, ніж від неспроможності захистити інтереси України у закордонних юрисдикційних органах.

Інформація щодо виконання бюджетних програм, перерозподіл видатків державного бюджету за якими запропоновано, приведена в таблиці, яка роздана народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Шкварилюк В.В., Пинзеник В.М., Левченко Ю.В., Матвієнко А.С., Крулько І.І., Гордєєв А.А., Деркач А.Л., Горбунов О.В., Шуфрич Н.І., Ванат П.М., Скорик М.Л., Медуниця О.В., Дубневич Б.В., Мельник С.І., Рудик С.Я., а також заступник Міністра юстиції України – керівник апарату Іванченко О.П., заступник Міністра юстиції України Янчук А.В. та заступник Міністра фінансів України Маркарова О.С.

В ході обговорення даного питання висловлено застереження щодо обґрунтованості зменшення обсягу видатків державного бюджету за бюджетною програмою 3601170 «Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України», та прийнято рішення направити звернення до Кабінету Міністрів України, поінформувавши про те, що Міністерству юстиції України доручено надати Комітету з питань бюджету інформацію про кількість рішень Європейського суду з прав людини, прийнятих проти держави Україна, грошових сум, які належить сплатити згідно з такими рішеннями, і стану їх виконання (наявності заборгованості перед стягувачами – громадянами України).

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 479-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Далі в ході обговорення народними депутатами України членами Комітету з питань бюджету звернуто увагу на те, що у супровідних матеріалах Міністерства юстиції України до даного перерозподілу видатків державного бюджету зазначено, що за рахунок коштів бюджетної програми 3601150 “Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України” до надання послуг щодо забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів у закордонних юрисдикційних органах залучатиметься Адвокатське об’єднання «Арцінгер». У зв’язку з цим, народними депутатами висловлено застереження щодо наявності потенційного конфлікту інтересів між керівництвом Адвокатського об’єднання «Арцінгер» і посадовими особами Міністерства юстиції України та запропоновано направити відповідного листа до Служби безпеки України.

Остаточно за підсумками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Горбуновим О.В., із урахуванням висловлених під час обговорення зауважень, а саме:

- погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 р. № 479-р перерозподіл видатків державного бюджету за умови не здійснення закупівлі послуг щодо забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів у закордонних юрисдикційних органах Адвокатським об’єднанням «Арцінгер» у разі підтвердження факту наявності конфлікту інтересів між керівництвом Адвокатського об’єднання «Арцінгер» і посадовими особами Міністерства юстиції України;

- звернутися до:

Служби безпеки України щодо розгляду питання з приводу наявності потенційного конфлікту інтересів між керівництвом Адвокатського об’єднання «Арцінгер» і посадовими особами Міністерства юстиції України;

Кабінету Міністрів України щодо інформування Комітету з питань бюджету про кількість рішень Європейського суду з прав людини прийнятих проти держави Україна, грошових сум, які належить сплатити згідно з такими рішеннями, і стану їх виконання (наявності заборгованості перед стягувачами – громадянами України).

Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити здійснення в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству юстиції на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків споживання у сумі 100 000 тис. гривень шляхом зменшення їх обсягу за програмою 3601170 “Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України” та збільшення обсягу таких видатків за програмою 3601150 “Забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб’єкта та України”, що визначено пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.05.2015 № 479-р, за умови не здійснення закупівлі послуг щодо забезпечення захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів у закордонних юрисдикційних органах Адвокатським об’єднанням «Арцінгер» у разі підтвердження факту наявності конфлікту інтересів між керівництвом Адвокатського об’єднання «Арцінгер» та посадовими особами Міністерства юстиції України.

2. Звернутися до:

- Служби безпеки України щодо розгляду питання з приводу наявності потенційного конфлікту інтересів між керівництвом Адвокатського об’єднання «Арцінгер» і посадовими особами Міністерства юстиції України;

- Кабінету Міністрів України щодо інформування Комітету з питань бюджету Міністерством юстиції України про кількість рішень Європейського суду з прав людини прийнятих проти держави Україна, грошових сум, які належить сплатити згідно з такими рішеннями, і стану їх виконання (наявності заборгованості перед стягувачами – громадянами України).

Голосували: «за» - 13, «проти» - 4, «утримались» - 3, «не голосували» - 5.

3.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Крикливенка Б.В. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.04.2015 № 403-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 24.04.2015 р. № 127/15-31 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.04.2015 № 403-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2015 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету за програмою 5991010 «Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини», перерозподіл видатків у сумі 300 тис. грн (у тому числі на оплату праці220 тис. грн) шляхом зменшення обсягу видатків споживання і встановлення видатків розвитку.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

В обґрунтуванні та поясненні щодо здійснення зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету, наведеному у зверненні Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, зокрема відмічено, що у зв’язку із розширенням функцій Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (здійснення моніторингу візитів до місць несвободи, контролю за додержанням законодавства у сфері захисту персональних даних та складання протоколів про адміністративну відповідальність за у разі порушення права на інформацію) було збільшено граничну чисельність Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та створено нові робочі місця для здійснення відповідних функцій в кожній області України, відтак виникла необхідність забезпечення оргтехнікою таких працівників на новостворених робочих місцях. Зважаючи на те, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» за бюджетною програмою 5991010 «Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини» видатки розвитку не передбачені, запропоновано здійснити перерозподіл видатків державного бюджету шляхом зменшення видатків споживання та збільшення видатків розвитку.

Проте, слід зазначити, що в порушення вимог пунктом 7 постанови Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 № 217) у супровідних матеріалах головного розпорядника бюджетних коштів не надано конкретних пояснень та розрахунків щодо необхідності спрямування додатково бюджетних коштів на видатки розвитку і саме у запропонованому обсязі, а також можливості зменшення видатків споживання (у т.ч. на оплату праці).

Інформація щодо виконання бюджетної програми, перерозподіл видатків державного бюджету за якою запропоновано, приведена в таблиці, яка роздана народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Матвієнко А.С., Маркевич Я.В.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.04.2015 р. № 403-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити здійснення перерозподілу видатків в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету за програмою 5991010 «Парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини», шляхом зменшення обсягу видатків споживання у сумі 300 тис. грн (у тому числі на оплату праці – 220 тис. грн) та встановлення видатків розвитку у сумі 300 тис. грн, що визначено пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.04.2015 р. № 403-р.

Голосували: «за» - 24, «проти» - 0, «утримались» - 1.

4. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Голови Національного банку України Сологуба Д.Р. щодо проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» (реєстр. № 2743 від 27.04.2015), поданого Президентом України.

Відмітили:

Законопроектом пропонується скасувати норми Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) щодо:

– залучення Національного банку України до складання прогнозу Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди /зміни до частини першої статті 21 Кодексу/;

– надання Національним банком Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України прогнозних монетарних показників та інформації про розрахунок частини прогнозованого прибутку до розподілу, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету /зміни до частини другої статті 33 Кодексу/;

– передбачення у прогнозі Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди та проекті Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період прогнозних показників валютно-курсової політики /зміни до частини першої статті 21 та частини четвертої статті 33 Кодексу/.

Законопроектом також передбачається доповнити Кодекс положенням, відповідно до якого частина прибутку до розподілу Нацбанку визначається та перераховується до державного бюджету після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження Радою Нацбанку річної фінансової звітності та формування Нацбанком резервів у порядку та розмірах, визначених Законом України «Про Національний банк України» /нова частина дев’ята статті 45 Кодексу/. При цьому, таке положення застосовуватиметься починаючи з формування проекту державного бюджету на 2016 рік.

Належить зазначити, що даний законопроект є похідним від іншого президентського законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (реєстр. № 2742), яким вносяться зміни до законів України «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність» та інших законодавчих актів, відповідно до яких, зокрема, пропонується визначити самостійність центрального банку в здатності контролювати власний бюджет і розподіляти отриманий прибуток. Верховна Рада 19.05.2015 р. розглянула такий законопроект у першому читанні та прийняла його за основу.

Отже, законопроект за реєстр. № 2743 має розглядатися після розгляду і прийняття Верховною Радою базового законопроекту за реєстр. № 2742.

Згідно з пояснювальною запискою законопроект розроблено на виконання пунктів 9c і 9d Меморандуму про економічну та фінансову політику від 27.02.2015 р., укладеного в рамках спільної з Міжнародним валютним фондом програми "Стенд-бай" (далі – Меморандум). Так, відповідно до цих пунктів Меморандуму Україна зобов’язалася змінити правила розподілу прибутку Національного банку, а також припинити практику авансового перерахування його прибутку до державного бюджету.

Водночас, згідно з пунктом 10b Меморандуму створене Управління комунікацій НБУ буде підтримувати вчасну роботу з населенням, яка зосереджуватиметься на питаннях грошово-кредитної та фінансової політики. Це допоможе донести до основних зацікавлених осіб (включаючи Верховну Раду, фінансовий сектор і суспільство) інформацію про дії Нацбанку. Для цього Нацбанк буде регулярно публікувати звіти про інфляцію та фінансову стабільність, а також продовжуватиме поширення інформації про свої політичні рішення та інші відомості. При цьому, Нацбанк і Мінфін мають в тісній співпраці координувати свої комунікаційні заходи, спрямовані на інформування громадськості з питань, що представляють спільний інтерес.

Таким чином, Меморандум безпосередньо не передбачає необхідності скасування норм щодо залучення НБУ до формування програмних і прогнозних документів, зокрема, в частині надання Нацбанком необхідної інформації для формування проекту державного бюджету.

Мінфін також зазначає, що взяті Україною зобов’язання перед МВФ стосуються питань посилення незалежності НБУ та акцентують увагу на забороні авансового перерахування його прибутку до розподілу до державного бюджету.

У цьому контексті варто звернути увагу, що відповідно до статті 52 Закону України «Про Національний банк України» Нацбанк та Кабінет Міністрів України мають проводити взаємні консультації з питань грошово-кредитної політики, розробки і здійснення загальнодержавної програми економічного та соціального розвитку.

Статтею 17 Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» визначено, що Мінекономрозвитку разом з Нацбанком мають розробляти прогнози економічного і соціального розвитку України на середньо- та короткостроковий періоди. Поряд з тим, постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2003 р. № 621 «Про розроблення прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку та складання проекту державного бюджету» передбачено залучення Нацбанку до розробки відповідних прогнозних документів та подання Нацбанком відомостей про частину прогнозованого прибутку до розподілу поточного року, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету в наступному році.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (далі – ГНЕУ) зауважує, що не можна повною мірою погодитися з пропозицією проекту щодо усунення НБУ від участі у складанні прогнозу державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди та непокладання на нього обов’язку подання Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України відповідних прогнозних монетарних показників, інформації про розрахунок частини прогнозованого прибутку, яка підлягатиме перерахуванню до державного бюджету на наступний бюджетний рік. Прийняття такої пропозиції щодо «фінансової незалежності» Національного банку України в сучасних умовах кризового стану економіки є не на часі, адже неврахування показників валютно-курсової політики при складанні прогнозу проекту державного бюджету може ускладнити належну оцінку його потенційних показників, у т.ч. створити певні ризики щодо формування дохідної та  видаткової частин.

Згідно з експертним висновком Мінфіну показники валютно-курсової політики та прогнозні монетарні показники є вкрай необхідними для розрахунку планових та прогнозних показників бюджету. Так, обмінний курс гривні враховується при визначенні бюджетних показників, номінованих не в національній валюті, особливо показників, що стосуються виконання боргових зобов’язань держави. Виключення з Кодексу положень щодо надання Нацбанком необхідної для розрахунку бюджетних показників інформації ускладнить процес формування проекту і прогнозу державного бюджету, призведе до зниження його достовірності, а ненадання інформації щодо обсягів прибутку до розподілу НБУ створить певні ризики щодо формування доходної та видаткової частин державного бюджету.

Слід відмітити, що згідно з чинною статтею 5-1 Закону України «Про Національний банк України» Національний банк здійснює розподіл прибутку до розподілу після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження Радою Національного банку річного фінансового звіту у такому співвідношенні: 50 % спрямовується до загальних резервів та інших резервів НБУ (відрахування до загальних резервів проводяться поки сума загальних резервів не дорівнюватиме 10 % обсягу грошово-кредитних зобов’язань Національного банку); 50 % перераховується до державного бюджету наступного за звітним року. Після формування загальних резервів у встановленому розмірі прибуток до розподілу підлягає перерахуванню до державного бюджету у повному обсязі.

Разом з тим, законопроектом за реєстр. № 2742 пропонується внести зміни до цієї норми, встановивши, що Національний банк після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження Радою Національного банку річної фінансової звітності за рахунок прибутку до розподілу забезпечує формування загальних резервів у розмірі 10 % від обсягу грошово-кредитних зобов’язань Національного банку. Рада Національного банку матиме право прийняти рішення про додаткове спрямування прибутку до розподілу на формування інших резервів, які є джерелом фінансування інвестицій, що спрямовуються на забезпечення діяльності НБУ, у розмірі до 2 % від обсягу грошово-кредитних зобов'язань Національного банку та на збільшення статутного капіталу Національного банку. Після спрямування прибутку до розподілу на зазначені цілі прибуток до розподілу підлягає перерахуванню до державного бюджету у повному обсязі. Національний банк не матиме права перераховувати до державного бюджету суму частини прибутку до розподілу більшу, ніж визначена у річній фінансовій звітності, що підтверджена зовнішнім аудитом та затверджена Радою Національного банку.

Зважаючи на наведене, у разі запровадження вказаної законодавчої ініціативи та законопроекту за реєстр. № 2743 практично неможливо буде спрогнозувати показники доходів державного бюджету за кодом 21020000 «Кошти, що перераховуються Національним банком України відповідно до Закону України «Про Національний банк України».

Довідково: фактично перераховано Нацбанком до державного бюджету у 2012 р. – 23,6 млрд грн, у 2013 р. – 28,3 млрд грн, у 2014 р. – 22,8 млрд грн Згідно із Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (із змінами згідно із законом від 02.03.2015 р.) встановлено, що Нацбанк здійснює розподіл прибутку до розподілу за 2014 р. та перераховує не пізніше 11.05.2015 р. до державного бюджету не менш як 60,5 млрд грн і таке перерахування може бути частково відтерміноване на підставі звернення НБУ у разі його погодження Мінфіном /стаття 15 Закону/, а також передбачені зміни до Закону України "Про Національний банк України", згідно з якими НБУ здійснює відрахування до загальних резервів поки сума  загальних резервів у 2014, 2015 та 2016 роках не дорівнюватиме у ці роки відповідно 4,7 та 10 % обсягу грошово-кредитних зобов’язань НБУ /пункт 7 Прикінцевих положень Закону/. Відповідно до місячного звіту Казначейства України за січень-квітень 2015 р. Нацбанком перераховано до державного бюджету 15,1 млрд грн (або 25 % річного плану).

Узагальнюючий висновок ГНЕУ (лист від 08.05.2015 р. № 16/3-690/2743): за результатами розгляду в першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висновку Уряду. На думку ГНЕУ, отримання відповідного експертного висновку Уряду було б логічним для прийняття виваженого рішення щодо законопроекту, оскільки за змістом відповідних положень Конституції України (стаття 116) та Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (стаття 20) проведення державної політики у всіх сферах суспільного життя (у т.ч. з питань формування проекту державного бюджету) забезпечує Кабінет Міністрів України.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку (лист від 15.05.2015 р. № 31-14020-04-2/15793) зазначає, що підтримує законопроект за умови виключення з нього пунктів 1 та 2 розділу І на, що також звернула увагу у своєму виступі заступник Міністра фінансів України Маркарова О.С.

На час розгляду законопроекту Комітетом з питань бюджету висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Іщейкін К.Є., Пинзеник В.М., Левченко Ю.В., а також заступник Голови Національного банку України Сологуб Д.Р. та заступник Міністра фінансів України Маркарова О.С.

За підсумками розгляду голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Іщейкін К.Є. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету): рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2743 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, виключивши пункти 1 і 2 розділу І та доручивши Комітету з питань бюджету доопрацювати законопроект з урахуванням пропозицій народних депутатів до другого читання і внести його на розгляд Верховної Ради після прийняття в цілому законопроекту за реєстр. № 2742.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» (реєстр. № 2743), внесений Президентом України, за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, виключивши пункти 1 і 2 розділу І законопроекту, доручивши Комітету Верховної Ради України з питань бюджету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні після прийняття в цілому проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (реєстр. № 2742 від 27.04.2015 р.).

Голосували: «за» - 18, «проти» - 0, «утрималось» - 1, «не голосували» - 6.

5. Слухали:

Інформацію заступника Міністра внутрішніх справ України – керівника апарату Тахтая О.В. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України» (щодо плати за сервісні послуги, що надаються Міністерством внутрішніх справ) (реєстр. № 2568 від 06.04.2015), поданий Кабінетом Міністрів України.

Відмітили:

Законопроектом пропонується внести зміни до частин другої і третьої статті 29 Бюджетного кодексу України щодо включення до складу спеціального фонду державного бюджету 100 відсотків плати за сервісні послуги, що надаються Міністерством внутрішніх справ України (доповнення частини третьої новим пунктом 7-4), та виключення плати за такі послуги з доходів загального фонду державного бюджету у складі плати за адміністративні послуги (зміни до пункту 24 частини другої).

Слід зазначити, що законопроект є похідним від іншого урядового законопроекту «Про сервісні послуги та сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України» (реєстр. №2567 (доопрац.)), у статті 10 якого, зокрема, наведено види послуг, що надаватимуться сервісними центрами МВС, а також зазначено, що розмір плати за надання послуг визначається Кабінетом Міністрів України. Крім того, цим законопроектом змінами до Закону України «Про адміністративні послуги» надання сервісних послуг МВС виводиться із сфери регулювання цього Закону.

Отже, з метою забезпечення узгодженості правових норм законопроект за реєстр. № 2568 належить розглядати лише після прийняття законопроекту за реєстр. № 2567, оскільки у разі неприйняття останнього внесення відповідних змін до Бюджетного кодексу України втратить будь-який сенс. Саме на таке вказує Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (далі – ГНЕУ).

Пунктом 3 статті 11 та пунктом 11 статті 14 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» передбачено, що у 2015 році до спеціального фонду державного бюджету зараховується плата за продукцію, документи, що видаються при наданні адміністративних послуг з придбання, перевезення, зберігання і носіння зброї, а також відповідно до законів України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» і «Про дорожній рух», та такі кошти спрямовуються на закупівлю продукції, документів, що видаються при наданні адміністративних послуг з придбання, перевезення, зберігання і носіння зброї, а також відповідно до законів України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» і «Про дорожній рух».

На даний час питання надання платних послуг МВС регулюється Постановою Кабінету Міністрів України від 04.06.2007 р. № 795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби і розміру плати за їх надання» (із змінами). При цьому, більшість вказаних у цій Постанові платних послуг, які надаються відповідно до зазначеної Постанови, передбачено законопроектом за реєстр. № 2567 у переліку сервісних послуг /зокрема, щодо видачі дозволів на придбання і перевезення зброї, видачі посвідчення водія транспортного засобу; реєстрації і перереєстрації транспортних засобів, тощо/.

Відповідно до пункту 24 частини другої статті 29 Бюджетного кодексу України до доходів загального фонду державного бюджету належить плата за надання адміністративних послуг (крім плати за надання інших адміністративних послуг, що справляються за місцем надання послуг, яка згідно із пунктом 36 частини першої статті 64 та пунктом 20-1 частини першої статті 69 цього Кодексу зараховуються до загального фонду бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів).

Спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства фінансів України від 06.03.2015 р. № 239/302 «Про затвердження Порядку зарахування до бюджетів плати за надання адміністративних послуг та продукцію і документи, що використовуються для оформлення цих послуг» визначено механізм зарахування, розподілу і перерахування до доходів загального фонду місцевих бюджетів та спеціального фонду державного бюджету коштів, що надходять як плата за надання адміністративних послуг з придбання, перевезення, зберігання і носіння зброї, відповідно до законів України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» і «Про дорожній рух». Зокрема, згідно із зазначеним Порядком відповідні кошти розподіляються між загальним фондом місцевого бюджету і спеціальним фондом державного бюджету відповідно до встановлених законодавством розмірів плати за надання адміністративних послуг та перераховуються таким чином:

частину коштів, визначену як плата за надання адміністративних коштів (крім коштів від вартості продукції та документів, що видаються при наданні адміністративних послуг), – на рахунки з обліку доходів загального фонду місцевого бюджету за місцем надання послуги (код класифікації доходів бюджету 22012500 «Плата за надання інших адміністративних послуг»);

кошти, визначені як плата за продукцію та документи, що видаються при наданні адміністративних послуг, – на рахунки з обліку доходів спеціального фонду державного бюджету (код класифікації доходів бюджету 25010100 «Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю»).

Довідково: згідно із звітністю Казначейства України за січень-березень 2015 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло загалом 168 млн грн плати за надання інших адміністративних послуг (код 22012500) при запланованому річному показнику 118 млн. гривень.

Отже, реалізація законодавчої ініціативи призведе до зменшення доходів загального фонду місцевих бюджетів та збільшення доходів спеціального фонду державного бюджету. Як зазначає Мінфін, за інформацією МВС зменшення доходів загального фонду місцевих бюджетів може становити близько 200 млн грн у розрахунку на рік.

Однак, до законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету. Це не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України. ГНЕУ також звертає увагу на зазначене, при цьому зауважуючи на відсутність обґрунтувань щодо доцільності зарахування до спеціального фонду державного бюджету саме 100% плати за сервісні послуги МВС.

Крім того, передбачена законопроектом дата набрання чинності відповідним законом (з дня, наступного за днем його опублікування) не узгоджується з частиною третьою статті 27 Бюджетного кодексу України щодо введення в дію законів, які впливають на показники бюджету. У разі прийняття Верховною Радою України законодавчих пропозицій, відповідного коригування потребуватимуть показники державного і місцевих бюджетів на 2015 рік, про що також вказує ГНЕУ.

Необхідно зазначити, що згідно з підпунктом «д» пункту 2 частини шостої статті 20 Закону України від 06.09.2012 р. № 5203-VI «Про адміністративні послуги» Кабінету Міністрів України доручено у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом підготувати та подати до Верховної Ради України законопроект про перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання. Однак, Урядом досі не подано такий законопроект.

Відтак, виокремлення з переліку адміністративних послуг сервісних послуг МВС (які за своєю природою належать до адміністративних послуг) вбачається нелогічним і несистемним, та відповідно, на думку ГНЕУ, недостатньо обґрунтованим є зарахування плати за надання сервісних послуг МВС до спеціального фонду державного бюджету.

Слід також звернути увагу, що згідно з пунктом 2.4 глави 2 розділу VII Угоди про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді України восьмого скликання передбачено здійснити протягом І півріччя 2015 року, зокрема, такі завдання:

делегування органам місцевого самоврядування відповідного рівня повноважень з надання базових адміністративних послуг (реєстрація місця проживання, видача паспортних документів, державна реєстрація юридичних та фізичних осіб – підприємців, об’єднань громадян, реєстрація актів цивільного стану, речових прав, вирішення земельних питань, реєстрація автотранспортних засобів, оформлення посвідчень водія);

розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг у районах та містах обласного значення, забезпечення надання через них базових адміністративних послуг;

скорочення кількості адміністративних послуг, впорядкування відносин щодо оплати адміністративних послуг.

На виконання таких завдань пунктами 67 і 68 Плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 213-р, доручено, зокрема:

Мінекономрозвитку розробити та подати Кабінету Міністрів України до 01.06.2015 р. проект закону про перелік адміністративних послуг та плату (адміністративний збір) за їх надання і до 30.06.2015 р. проект закону щодо внесення змін до Закону України «Про адміністративні послуги» та інші законодавчі акти України, яким передбачити, зокрема оптимізацію процедур надання адміністративних послуг;

Мінрегіону до 30.11.2015 р. розробити та подати Кабінету Міністрів України проект закону щодо децентралізації повноважень з надання найбільш важливих для громадян адміністративних послуг.

Таким чином, законопроект не відповідає наведеним положенням Коаліційної угоди та вказаного Плану заходів щодо децентралізації надання адміністративних послуг, їх оптимізації та впорядкування оплати.

Варто зауважити, що згідно із Законом України від 28.12.2014 р.        № 79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» з 2015 року суттєво зменшується спеціальний фонд державного бюджету (зокрема, на відміну від 2014 року у 2015 році до загального фонду державного бюджету зараховується акцизний податок і ввізне мито з нафтопродуктів і транспортних засобів, збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, екологічний податок в частині, що зараховується до державного бюджету). Загалом питання оптимізації спеціального фонду державного бюджету (особливо в умовах гострої обмеженості бюджетних ресурсів) є обґрунтованим і має сприяти реалізації конституційної норми щодо справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

У цьому зв’язку запропоноване законодавче унормування на постійній основі зарахування до спеціального фонду державного бюджету плати за сервісні послуги МВС не узгоджується із здійсненими заходами щодо оптимізації спеціального фонду державного бюджету.

Крім того, у законопроекті не передбачено конкретних напрямів цільового спрямування відповідної плати, що суперечить таким нормам Бюджетного кодексу: частині третій статті 13 (згідно з якою до складових частин спеціального фонду бюджету належать видатки бюджету, що здійснюються за рахунок конкретно визначених надходжень спеціального фонду бюджету), частині четвертій статті 23 (згідно з якою витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету) та частині четвертій статті 30 (в якій наведено перелік витрат спеціального фонду державного бюджету). Поряд з тим, зазначене призведе до неоднозначного трактування законодавчої ініціативи у разі її практичної реалізації.

Загалом ГНЕУ у своєму експертному висновку до законопроекту (лист від 20.04.2015 р. № 16/3-579/2568) вважає, що рішення щодо внесеного законопроекту має прийматися за результатами розгляду законопроекту № 2567.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку (лист від 20.04.2015 р. № 31-10020-01-2/13509) зазначає, що не заперечує щодо розгляду законопроекту, однак зауважує, що законопроект потребує доопрацювання в частині встановлення терміну набрання чинності законом не раніше 01.01.2016 року та визначення напрямів спрямування коштів, отриманих до спеціального фонду за надання сервісних послуг.

На час розгляду законопроекту у Комітеті з питань бюджету висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

Водночас, Центр політико-правових реформ в межах програми «Громадянське суспільство та належне урядування» Міжнародного фонду «Відродження» за проектом «Громадська антикорупційна експертиза законопроектів» провів експертизу законопроектів за реєстр. № 2567 і № 2568 та надіслав Комітету з питань бюджету відповідний висновок (роздано народним депутатам – членам Комітету з питань бюджету), згідно з яким виявлено корупційні ризики у цих законопроектах та рекомендовано їх відхилити, зокрема відмічено:

концепція законопроектів суперечить змісту Коаліційної угоди, згідно з якою має здійснюватися подальший розвиток загальної мережі центрів надання адміністративних послуг, де мають надаватися базову адміністративні послуги (пункт 2.4.2 Розділу VII), а такі повноваження як реєстрація транспортних засобів і оформлення посвідчень водія мають бути делеговані органам місцевого самоврядування (пункт 2.4.1 Розділу VII);

законопроект за реєстр. № 2568 може стати підґрунтям для маніпуляцій із направленням бюджетних коштів на фінансування різних видатків;

законопроектом за реєстр. № 2567 передбачено непрозорий спосіб встановлення розміру плати за сервісні послуги МВС, а окремі положення цього законопроекту можуть стати підґрунтям для вчинення корупційних правопорушень (у т.ч. шляхом зловживання владою чи службовим становищем правозастосовним органом).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Пинзеник В.М., Дубневич Б.В., Левченко Ю.В., Куліченко І.І., Крулько І.І., Іщейкін К.Є., Унгурян П.Я., Шкварилюк В.В., Гордєєв А.А., Амельченко В.В., Шевченко О.Л., Мельник С.І., Ванат П.М., а також заступник Міністра внутрішніх справ України – керівник апарату Тахтай О.В. та  заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Маркарова О.С.

Голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Іщейкін К.Є. вніс для розгляду Комітетом дві пропозиції щодо прийняття рішення про законопроект за реєстр. 2568: відправити на доопрацювання або прийняти за основу.

Оскільки під час розгляду даного питання надійшла інформація, що Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності на своєму засіданні прийняв рішення відправити на доопрацювання законопроект за реєстр. № 2567 (який є базовим для законопроекту за реєстр. № 2568), Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію: рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2568 повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (з метою приведення його положень у відповідність до положень Угоди про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді України восьмого скликання та Бюджетного кодексу України).

Ця пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 29 Бюджетного кодексу України» (реєстр. № 2568), поданий Кабінетом Міністрів України, повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання (з метою приведення його положень у відповідність до положень Угоди про Коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» у Верховній Раді України восьмого скликання та Бюджетного кодексу України).

Голосували: «за» - 13, «проти» - 0, «утрималися» - 5, «не голосували» - 7.

6. Слухали:

Інформацію заступника Міністра фінансів України – керівника апарату Маркарової О.С. про звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік».

Відмітили:

До Верховної Ради України 1 квітня 2015 року надійшов звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», поданий Кабінетом Міністрів України відповідно до статті 61 Бюджетного кодексу України, та проект постанови Верховної Ради України «Про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (реєстр. № 2514 від 01.04.2015 р.).

Цим проектом постанови передбачається затвердити звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» за доходами у сумі 357.084,2 млн гривень, за видатками - 430.217,8 млн гривень, за обсягом повернення кредитів - 1.798,1 млн гривень та за обсягом надання кредитів - 6.717,3 млн гривень, з дефіцитом у сумі 78.052,8 млн гривень (проект постанови та звіт розміщено на офіційних сайтах Верховної Ради України та Комітету з питань бюджету 3 квітня п.р.).

Рахункова палата відповідно до статті 62 Бюджетного кодексу України підготувала та надіслала до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Висновки щодо виконання Державного бюджету України за 2014 рік (копії цих Висновків роздано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету та надіслано на їх електронні адреси у Верховній Раді 20 квітня п.р.).

У процесі аналізу наданих документів, а також інших матеріалів Рахункової палати за результатами здійснених нею контрольно-аналітичних заходів і звітної інформації Державної фінансової інспекції про результати її роботи за 2014 рік секретаріатом Комітету з питань бюджету підготовлено інформаційну довідку про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» з іншими аналітичними матеріалами (роздано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету 6 травня п.р.).

Голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Крулько І.І. відмітив, що керуючись частиною шостою статті 161 Регламенту Верховної Ради України, за результатами опрацювання даного звіту і поданих до нього документів з урахуванням висновків та інших матеріалів Рахункової палати у Комітеті розроблено проект постанови Верховної Ради України «Про звіт про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (додається), в якому пропонується звіт взяти до відома та надати відповідні доручення Уряду щодо поліпшення управління бюджетними коштами для врахування у процесі виконання бюджету у 2015 році та при формуванні проекту бюджету на 2016 рік, включаючи врахування відповідних висновків і пропозицій Рахункової палати, а також направити Кабінету Міністрів України такі доручення як рекомендації Комітету з питань бюджету.

При цьому голова підкомітету Крулько І.І. зазначив, що за підсумками опрацювання такого проекту постанови у підкомітеті з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати на розгляд Комітету з питань бюджету виносяться питання, щодо яких не вдалося знайти консенсусу на підкомітеті, а саме Міністерством фінансів у остаточній редакції проекту постанови пропонується:

виключити останній абзац констатуючої частини щодо інформації про результати проведених Державною фінансовою інспекцією України у 2014 році контрольних заходів;

у пункті 1 постановляючої частини передбачити затвердження відповідного звіту Кабінету Міністрів України замість взяття його до відома.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Крулько І.І., Гордєєв А.А., Мельник С.І., Куліченко І.І., Шкварилюк В.В., Ванат П.М., Шевченко О.Л., Амельченко В.В., Левченко Ю.В., а також заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Маркарова О.С.

Відповідно Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування озвучену головою підкомітету Крульком І.І. пропозицію Міністерства фінансів щодо виключення зазначеного абзацу. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

Далі голова підкомітету Крулько І.І. запропонував поставити на голосування підготовлений у Комітеті з питань бюджету проект постанови з урахуванням підтриманої пропозиції, відповідно до якого, зокрема, пропонується звіт Уряду взяти до відома та надати відповідні доручення Уряду, а також направити Уряду такі доручення як рекомендації Комітету з питань бюджету. Відповідно Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування озвучену головою підкомітету Крульком І.І. пропозицію. Така пропозиція не була підтримана членами Комітету з питань бюджету.

Відтак, Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування проект постанови з урахуванням підтриманої пропозиції, відповідно до якого, зокрема, пропонується затвердити звіт Уряду та надати відповідні доручення Уряду, а також направити Уряду такі доручення як рекомендації Комітету з питань бюджету. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

Ухвалили:

1. Затвердити звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», взявши до відома, що державний бюджет виконано за доходами у сумі 357.084,2 млн гривень, за видатками - 430.217,7 млн гривень, за обсягом повернення кредитів - 1.798,1 млн гривень та за обсягом надання кредитів - 6.717,4 млн гривень, з  дефіцитом у сумі 78.052,8 млн гривень.

2. Рекомендувати Верховній Раді України звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» затвердити та надати відповідні доручення Кабінету Міністрів України щодо поліпшення управління бюджетними коштами згідно з підготовленим проектом постанови.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1) проаналізувати висновки Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за 2014 рік, вжити заходів щодо недопущення порушень бюджетного законодавства у поточному і наступних бюджетних періодах та реалізації відповідних пропозицій Рахункової палати;

2) недопускати протягом бюджетного періоду скасування схвалених прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на такий період, на основі яких сформовані показники державного бюджету;

3) затвердити заходи щодо скорочення податкового боргу та недопущення нарощування нової податкової заборгованості, посиливши контроль за поверненням розстрочених і відстрочених сум податкового боргу та обмеживши щорічні списання податкової заборгованості;

4) вжити заходів щодо своєчасного відшкодування податку на додану вартість та зменшення обсягу необґрунтованих переплат податків і зборів до державного бюджету;

5) затвердити методику визначення фактичної ціни щодо рудної продукції для обчислення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами та покращити взаємодію між відповідними центральними органами виконавчої влади при здійсненні контролю за дотриманням законодавства з питань надрокористування і оподаткування видобутку корисних копалин;

6) запровадити дієвий механізм планування і контролю за справлянням податків на міжнародну торгівлю та підвищити ефективність заходів з протидії заниженню митної вартості товарів;

7) забезпечити виконання норм Бюджетного кодексу України щодо подання на схвалення Верховній Раді України плану заходів з приведення загального обсягу державного боргу та гарантованого державою боргу до встановлених цим Кодексом вимог, а також щодо затвердження стратегії управління державним боргом;

8) вжити заходів щодо збереження оборотного залишку бюджетних коштів на кінець бюджетного періоду в обсязі, необхідному для покриття тимчасових касових розривів на початку нового бюджетного періоду;

9) внести пропозиції щодо врегулювання погашення заборгованості за позиками, наданими Пенсійному фонду України за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку, та недопущення її нарощування, забезпечуючи системність розв’язання питання збалансування бюджету Пенсійного фонду України;

10) активізувати роботу з погашення простроченої заборгованості перед державним бюджетом за кредитами, залученими державою або під державні гарантії, та за кредитами з державного бюджету з обов’язковим застосуванням механізмів погашення такої заборгованості, визначених статтею 17 Бюджетного кодексу України;

11) вжити заходів щодо погашення кредиторської і дебіторської бюджетної заборгованості, насамперед простроченої, та недопущення її нарощування, посиливши контроль за дотриманням фінансової дисципліни розпорядниками бюджетних коштів;

12) недопускати розширення випадків здійснення попередньої оплати товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти та розглянути можливість скорочення строків авансових платежів і зменшення кількості випадків попередньої оплати;

13) посилити контроль за проведенням головними розпорядниками коштів державного бюджету видатків на централізовані заходи за адміністративно-територіальними одиницями, забезпечуючи своєчасність здійснення закупівель за такими коштами та постачання відповідних товарів (робіт і послуг) до регіонів;

14) звернути увагу головних розпорядників коштів державного бюджету на необхідність забезпечення своєчасного внесення змін до розпису державного бюджету (кошторису бюджетної установи) за спеціальним фондом щодо уточнення планових показників видатків бюджету та надання кредитів з бюджету відповідно до фактичних надходжень спеціального фонду;

15) забезпечити дотримання вимог частини шостої статті 16 та частини сьомої статті 17 Бюджетного кодексу України щодо подання пропозицій про внесення змін до закону про Державний бюджет України у разі очікуваного перевищення бюджетних призначень, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань держави;

16) забезпечувати здійснення перерозподілу витрат державного бюджету (включаючи додаткових дотацій і субвенцій) та передачі бюджетних призначень виключно за наявності об’єктивних підстав (насамперед, обсягу відповідних бюджетних призначень) і фінансово-економічної доцільності та вжити заходів щодо посилення відповідальності головних розпорядників коштів державного бюджету за якість планування бюджетних програм;

17) продовжити роботу з подальшого впровадження оцінки ефективності бюджетних програм, зосередивши увагу на необхідності  застосування у бюджетному процесі результативних показників бюджетних програм (насамперед, показників якості та ефективності);

18) забезпечити формування, розподіл і використання коштів резервного фонду державного бюджету з урахуванням вимог частини першої статті 24 Бюджетного кодексу України щодо здійснення за рахунок цього фонду непередбачених видатків, що не мають постійного характеру;

19) забезпечити дієвий контроль за дотриманням законодавства та цільовим, раціональним і ефективним використанням бюджетних коштів, зокрема щодо видатків на національну безпеку та оборону;

20) розглянути можливість передбачення розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, між місцевими бюджетами у проекті закону про Державний бюджет України на 2016 рік;

21) внести пропозиції щодо комплексного врегулювання питання погашення заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками перед державним бюджетом;

22) у тримісячний строк подати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету інформацію щодо врахування вищезазначених рекомендацій, включаючи пропозиції Рахункової палати, наведені у її висновках щодо виконання Державного бюджету України за 2014 рік.

На час голосування на засіданні Комітету з питань бюджету були присутні 16 народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету.

Голосували: «за» - 11, «проти» - 0, «утрималися» - 4, «не голосували» - 1.

7. Слухали:

Про проект Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік.

Відмітили:

Заступник Міністра фінансів України Маркарова О.С. звернулася до членів Комітету з питань бюджету з проханням розглянути зазначене питання на окремому засіданні Комітету, враховуючи важливість даного питання та беручи до уваги кількість поданих пропозицій народних депутатів України і зауважень Мінфіну до деяких з них, на розгляд яких потрібно багато часу.

Більшість народних депутатів України – членів Комітету підтримали таку пропозицію та розгляд даного питання перенесено на наступне засідання Комітету.

Різне.

8. СЛУХАЛИ:

Інформацію про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань бюджету на червень – липень 2015 року.

Відмітили:

Згідно із частиною третьою статті 43 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» розклад засідань комітету не менш як на двотижневий термін складається головою комітету з урахуванням календарного плану роботи Верховної Ради України, доручень Верховної Ради України, Голови Верховної Ради України, стану підготовки питань до розгляду і затверджується на засіданні комітету.

Постановою Верховної Ради України від 15.01.2015 № 110-VIIІ (із змінами згідно з Постановою від 27.01.2015 № 130-VIIІ) затверджено календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

З урахуванням цього календарного плану складено орієнтовний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань бюджету на червень – липень 2015 року (роздано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету).

При цьому, до розкладу засідань можуть бути внесені зміни відповідно до доручень Верховної Ради України, Голови Верховної Ради України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Затвердити орієнтовний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань бюджету на червень – липень 2015 року:


Дата

День тижня

Час проведення

Місце проведення

Червень

3 червня

середа

15-00

вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

10 червня

середа

15-00

вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

17 червня

середа

15-00

вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Липень

1 липня

середа

15-00

вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

8 липня

середа

15-00

вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

15 липня

середа

15-00

вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

До розкладу засідань можуть бути внесені зміни відповідно до доручень Верховної Ради України, Голови Верховної Ради України, Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Голосували: «за» - 16, «проти» - 0, «утрималися» - 0.

 

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку