Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №15 від 20 березня 2015 року

 

 

 

900 година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Савченко О.Ю., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 16 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Корольковська М.М., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Зайченко А.С., Козловська Г.М., Новацька О.В., Товстенко В.М., Щербаченко С.В.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань:

Галасюк В.В. – Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва;

Бабак А.В. – заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства;

Мусій О.С. – заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я;

Нефьодов М.Є. –заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України;

Корчміт О.Ю. – перший заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України;

Мельниченко С.І. – директор Департаменту фінансів виробничої сфери та майнових відносин Міністерства фінансів України;

Наврата А.І. – заступник директора Департаменту фінансів виробничої сфери та майнових відносин – начальник Управління фінансів промисловості Міністерства фінансів України;

Кучеренко О.В. – директор Департаменту інвестиційно-інноваційної політики та розвитку державного приватного партнерства Міністерства економічного розвитку і торгівлі України;

Щербина І.Ф. – спеціаліст з питань державного сектору представництва Світового банку.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів (реєстр. № 2258).

2. Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації) (реєстр. № 1409).

3. Різне.

Щодо проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підтримки державних вугледобувних підприємств (реєстр. № 2376-1 від 18.03.2015), поданий народними депутатами України Мусієм О.С., Матківським Б.М. та іншими.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України К.Є. Іщейкіна щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів (реєстр. № 2258).

Відмітили:

Даний законопроект 5 березня 2015 року розглянуто Верховною Радою у першому читанні та прийнято за основу з урахуванням таких пропозицій /згідно з Постановою Верховної Ради України від 05.03.2015 р. № 241-VIIІ/:

1) в абзаці другому підпункту 1 пункту 1 розділу І слова "(місцеві)", "(місцевого)" і "(комунального)" виключити;

2) у підпункті 2 пункту 4 розділу І:

абзац сьомий після слів "крім тих, що реалізуються виключно із залученням державою кредитів (позик) від іноземних держав і міжнародних фінансових організацій" доповнити словами "та державного фонду регіонального розвитку";

уточнити статус Міжвідомчої комісії з питань інвестиційних проектів.

Таким чином, Парламентом вирішено не розповсюджувати запропоновані законопроектом процедури щодо капітальних вкладень та інвестиційних проектів на місцеві бюджети і розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку.

Відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України у встановлені строки /до 19 березня 2015 року включно/ до Комітету з питань бюджету надійшло 40 пропозицій народних депутатів України.

За підсумками опрацювання таких пропозицій у підкомітеті з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України за участю представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства фінансів та Світового банку пропонується: врахувати 30 пропозицій (з них 3 – в іншій редакції), врахувати частково – 3 пропозиції (№№ 25, 39, 40), відхилити – 7 пропозицій (№№ 4, 6, 7, 22, 27, 34, 36) та рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2258 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній у порівняльній таблиці до законопроекту (порівняльна таблиця додається). Крім того, народним депутатам – членам Комітету надано додаткові матеріали до законопроекту щодо підтриманих пропозицій у порівнянні з чинною редакцією положень Бюджетного кодексу України.

В обговоренні питання брали участь народні депутати – члени Комітету Павелко А.В., Іщейкін К.Є., Дубневич Б.В., Кривенко В.М., Гордєєв А.А., Матвієнко А.С., а також заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Нефьодов М.Є.

Народний депутат Дубневич Б.В. звернув увагу Комітету на поправку  34 /народних депутатів Матвієнка А.С., Унгуряна П.Я., Куліченка І.І., Дубневича Б.В./, яка була відхилена підкомітетом, та запропонував Комітету її підтримати.

За наслідками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію щодо рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2258 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній у порівняльній таблиці до законопроекту, а також з урахуванням поправки, озвученої народним депутатом Дубневичем Б.В.

Ця пропозиція була підтримана одноголосно.

Ухвалили:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо державних інвестиційних проектів (реєстр. № 2258) прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом з питань бюджету у порівняльній таблиці до законопроекту.

Голосували: «за» - одноголосно.

2. Слухали:

Інформацію голови підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України К.Є. Іщейкіна щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації  (реєстр. № 1409).

Відмітили:

Даний законопроект 5 лютого 2015 року розглянуто Верховною Радою у першому читанні і прийнято за основу /постанова Верховної Ради України від 05.02.2015 № 163-VIII /.

При опрацюванні законопроекту до другого читання до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету від суб’єктів права законодавчої ініціативи надійшло 19 поправок, які внесено до порівняльної таблиці (порівняльна таблиця додається).

Слід зауважити, що подані поправки мають різну ідеологію і, відтак, відмінне правове регулювання порушеного питання.

Так, поправки №№ 1, 2, 4, 6, 10, 12, 14, 16, 18 і 19 у порівняльній таблиці, подані від групи народних депутатів – членів Комітету з питань бюджету та які підтримуються Міністерством фінансів України, пропонували не порушуючи вимог Конституції України та Бюджетного кодексу України встановити положення щодо передбачення щорічно коштів на проведення заходів з енергомодернізації в державному (місцевому) бюджетах, та прогнозі бюджетів і проведення розрахунків за відповідними договорами відповідно до затверджених бюджетних показників в межах економії бюджетних коштів, досягнутої внаслідок скорочення споживання комунальних послуг і енергоносіїв, та до завершення розрахунків з виконавцями відповідних договорів.

Поряд з цим, були подані поправки групи авторів законопроекту (поправки №№ 3, 5, 7, 9, 13 і 15 у порівняльній таблиці), які переважно редакційно уточнюють зміст положень законопроекту за реєстр. № 1409, прийнятого Верховною Радою України за основу, а також розширюють правове регулювання проведення розрахунків розпорядниками бюджетних коштів за надані бюджетним установам енергосервісні послуги відповідно до укладених енергосервісних договорів.

У підкомітеті з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України відбулось широке обговорення поданих пропозицій за участю авторів законопроекту, Міністерства фінансів, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження і залучених експертів.

Народний депутат України Іщейкін К.Є. висловив думку підкомітету про необхідність врахування поправок народних депутатів – авторів цього законопроекту у варіанті, узгодженому Комітетом з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати – члени Комітету Павелко А.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М, Крулько І.І., а також директор Департаменту фінансів виробничої сфери та майнових відносин Міністерства фінансів України Мельниченко С.І.

Так, народним депутатом Кривенком В.М. було внесено пропозицію щодо підтримки поправок №№ 5, 7, 9 і 13, виключення із законопроекту пунктів 9 і 12 (поправка № 15) та відхилення решти поправок.

За наслідками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію щодо рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 1409 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтримки і відхилення поправок, озвучених народним депутатом Кривенком В.М.

Ця пропозиція була підтримана одноголосно.

Ухвалили:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації (реєстр. № 1409) прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахування поправок, підтриманих Комітетом з питань бюджету (відповідно належить сформувати остаточну редакцію законопроекту для подання на розгляд Верховної Ради України).

Голосували: «за» - одноголосно.

3. Різне.

Заслухано інформацію народного депутата України Мусія О.С. щодо поданого ним та іншими народними депутатами України проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо підтримки державних вугледобувних підприємств) (реєстр. № 2376-1 від 18.03.2015) та проведено обговорення цього законопроекту.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати – члени Комітету Павелко А.В., Амельченко В.В., Матвієнко А.С., Крулько І.І., Кривенко В.М, а також директор Департаменту фінансів виробничої сфери та майнових відносин Міністерства фінансів України Мельниченко С.І.

Цей законопроект є альтернативним до законопроекту за реєстр. № 2376, який Комітетом з питань бюджету за наслідками розгляду на своєму засіданні від 18 березня 2015 року (протокол № 14) рекомендовано Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету з питань бюджету.

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку