Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №23 від 4 червня 2015 року

 

 

 

1830  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5 (зала нарад)

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Деркач А.Л., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Скорик М.Л., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 16 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Ванат П.М., Гєллєр Є.Б., Дубневич Б.В., Левченко Ю.В., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Пресман О.С., Рудик С.Я., Савченко О.Ю., Унгурян П.Я., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Больбат О.О., Пінчукова А.В., Зайченко А.С., Сторожук О.В., Яковенко С.П.

Список запрошених:

Уманський І.І. – перший заступник Міністра фінансів України;

Сологуб Д.Р. – заступник Голови Національного банку України;

Новіков В.В. – директор юридичного департаменту Національного банку України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про підготовку до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» (реєстр. № 2743).

СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Комітету з питань бюджету Іщейкіна К.Є. щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України (реєстр. № 2743).

Відмітили:

Верховною Радою України 22 травня 2015 року цей законопроект прийнято за основу з виключенням з його тексту пунктів 1 і 2 розділу І /згідно з Постановою Верховної Ради України від 22.05.2015 р. № 483-VIIІ/.

Згідно з вимогами статті 116 Регламенту Верховної Ради строк подання пропозицій до законопроекту завершується 5 червня 2015 року (включно).

На прохання керівництва Національного банку і Міністерства фінансів у Комітеті з питань бюджету прискорено підготовку до другого читання зазначеного законопроекту, розгляд якого за орієнтовною інформацією передбачатиметься на пленарному засіданні Верховної Ради 5 червня 2015 року.

Зазначене питання у робочому порядку було опрацьовано та підготовлена порівняльна таблиця до законопроекту з проектом висновків (порівняльна таблиця роздана народним депутатам – членам Комітету з питань бюджету).

Дві пропозиції народних депутатів України Лаврика О.В., Галасюка В.В. і Комітету з питань бюджету щодо виключення пунктів 1 та 2 розділу І законопроекту були враховані Верховною Радою України при прийнятті законопроекту за основу.

Пропозиція народного депутата України Іщейкіна К.Є. передбачає внесення до законопроекту необхідних техніко-юридичних та редакційних правок, у т.ч. для забезпечення узгодженості його положень з урахуванням врахованих пропозицій та з чинними нормами Бюджетного кодексу України.

Крім того, окремо роздано народним депутатам – членам Комітету з питань бюджету дві пропозиції народного депутата Левченка Ю.В. щодо виключення пункту 1 розділу І законопроекту та до пункту 2 розділу І законопроекту щодо уточнення редакції статті 33 Бюджетного кодексу. Перший заступник Голови Комітету з питань бюджету Амельченко В.В. зазначив, що такі пропозиції вже враховано відповідно до рішення Верховної Ради щодо прийняття законопроекту за основу.

Під час обговорення, з метою уникнення у подальшому можливих розбіжностей законодавчих норм, народними депутатами України Крульком І.І. та Кривенком В.М. було ініційовано пропозицію в абзаці другому пункту 3 розділу І законопроекту виключити слова «після підтвердження зовнішнім аудитом та затвердження Радою Національного банку України річної фінансової звітності та формування Національним банком резервів», однак ця пропозиція не була підтримана більшістю присутніх народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету.

За підсумками розгляду шести таких пропозицій Комітетом з питань бюджету відхилено лише одну пропозицію.

Також зауважено, що даний законопроект є похідним від іншого законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку (реєстр. № 2742), прийнятого Верховною Радою України за основу 19.05.2015 р. Відтак, з метою забезпечення узгодженості правових норм Верховній Раді України належить розглядати законопроект за реєстр. № 2743 у другому читанні після прийняття в цілому законопроекту за реєстр. № 2742.

Загалом в обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Матвієнко А.С., Гордєєв А.А., Крулько І.І., Скорик О.Л., Кривенко В.М., Мельник С.І., Куліченко І.І., Іщейкін К.Є., Амельченко В.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Уманський І.І., заступник Голови Національного банку України Сологуб Д.Р. та директор юридичного департаменту Національного банку України Новіков В.В.

Голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Іщейкін К.Є. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстр. № 2743 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній Комітетом у порівняльній таблиці до законопроекту, після прийняття в цілому законопроекту за реєстр. № 2742.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розбудови інституційної спроможності Національного банку України» (реєстр. № 2743) прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній Комітетом з питань бюджету у порівняльній таблиці до законопроекту, після прийняття в цілому законопроекту за реєстр. № 2742 (порівняльна таблиця додається на 3 аркушах).

Голосували: «за» - 9, «проти» - 0, «утримались» - 4, «не голосували» - 3.

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку