Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

Протокол засідання №5 від 26-27 грудня 2014 року

 

 

1500 година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн. 510

 

Головує: Голова Комітету А.В. Павелко

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Гєллєр Є.Б., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Деркач А.Л., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 27 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Пресман О.С.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Корольковська М.М., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Зайченко А.С., Козловська Г.М., Товстенко В.М., Щербаченко С.В., Яковенко С.П.

Список запрошених додається.

(26 грудня 2014 року)

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 1255-р).

2. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік (постанова Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 708).

3. Щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) (реєстр. № 1557 від 22.12.2014).

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України Дніпрова О.С. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на централізовані заходи, /щодо видання, придбання, зберігання і доставки підручників та посібників/ між адміністративно-територіальними одиницями (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 1255-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства освіти і науки від 26.12.2014 р. № 1/10-3688 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями відповідно до пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 1255-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями здійснюється відповідно до частини дев’ятої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено перерозподіл видатків, передбачених Міністерству освіти і науки у додатку № 5 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» за програмою 2201170 «Здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів» на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів, у межах їх загального обсягу в сумі 178 601,5 тис. гривень між адміністративно-територіальними одиницями згідно з додатком.

В обґрунтуванні щодо зазначеного перерозподілу видатків, наведеному у листі Міністерства освіти і науки, зокрема зазначено, що зменшення у 2014 році обсягу видатків, передбачених Міністерству освіти і науки України на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів /відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» із змінами/, призвело до невідповідності здійснених за результатами проведення відповідних процедур закупівель фактичних видатків в розрізі окремих адміністративно-територіальних одиниць, у зв’язку з чим запропоновано здійснити відповідний перерозподіл видатків державного бюджету на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями.

Необхідно звернути увагу, що пункт 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 р. № 1255-р не містить посилання на частину дев’яту статті 23 Бюджетного кодексу України, згідно із положеннями якої здійснюється перерозподіл видатків державного бюджету на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Медуниця О.В., Горбунов О.В., а також заступник Міністра освіти і науки України Дніпров О.С.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію підтримати встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2014 року   № 1255-р та додатком до нього перерозподіл видатків державного бюджету на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями. Голова Комітету Павелко А.В. поставив цю пропозицію на голосування.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини дев’ятої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити перерозподіл видатків державного бюджету у межах загального обсягу видатків, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік на централізовані заходи за загальним фондом державного бюджету за бюджетною програмою 2201170 «Здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів» на видання, придбання, зберігання і доставку підручників і посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів, в сумі 178 601,5 тис. грн між адміністративно-територіальними одиницями, що визначено пунктом 1 розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 1255-р та додатком до нього.

Голосували: «за» - одноголосно.

2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України Дніпрова О.С. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 708).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства освіти і науки від 26.12.2014 р. № 1/10-3686 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету згідно із пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 р. № 708 «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік, та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 1002».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. №217).

Пунктом 1 зазначеної вище постанови Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків розвитку в сумі 450 тис. гривень шляхом зменшення їх обсягу за програмою 2209070 «Дослідження, прикладні наукові і науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами та державним замовленням» і збільшення їх обсягу за програмою 2209120 «Дослідження на антарктичній станції «Академік Вернадський».

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Одночасно, необхідно відмітити, що пунктом 2 вищезазначеної постанови пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 1002 «Про затвердження Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 20112020 роки».

В обґрунтуванні щодо зазначеного перерозподілу видатків, наведеному у листі Міністерства освіти і науки, зокрема відмічено, що його реалізація дозволить забезпечити необхідні заходи, передбачені Державною цільовою науково-технічною програмою проведення досліджень в Антарктиці на 2011–2020 роки за напрямом «Організація та проведення антарктичних експедицій», та забезпечити діяльність Української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Інформація щодо виконання бюджетних програм, перерозподіл видатків державного бюджету за якими запропоновано, приведена в таблиці, що надана народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

Необхідно звернути увагу, що пункт 1 постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 р. № 708 не містить посилання на частину восьму статті 23 Бюджетного кодексу України, згідно із положеннями якої  здійснюється перерозподіл видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію підтримати встановлений пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2014 року № 708 перерозподіл видатків державного бюджету. Голова Комітету Павелко А.В. поставив цю пропозицію на голосування.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 р. № 708 здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки на 2014 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків розвитку в сумі 450 тис. грн шляхом зменшення їх обсягу за бюджетною програмою 2209070 «Дослідження, прикладні наукові і науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами та державним замовленням» і збільшення їх обсягу за бюджетною програмою 2209120 «Дослідження на антарктичній станції «Академік Вернадський».

Голосували: «за» - одноголосно.

3. СЛУХАЛИ:

Щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) (реєстр. № 1557).

Голова Комітету Павелко А.В. поінформував народних депутатів, що Верховна Рада 25 грудня прийняла за основу законопроект за реєстр. № 1557. Згідно з процедурою Комітет з питань бюджету має підготувати його до другого читання шляхом опрацювання пропозицій і поправок народних депутатів.

При цьому, Голова Комітету звернув увагу, що робочий варіант порівняльної таблиці, куди увійшли пропозиції, надіслані до Комітету станом на 14-00 26.12.2014, народним депутатам – членам Комітету з питань бюджету роздано, і запропонував обмінятися думками щодо процедурних та концептуальних підходів у процесі підготовки законопроекту до другого читання та з розгляду пропозицій і поправок.

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Гєллєр Є.Б., Ванат П.М., Матвієнко А.С., Деркач А.Л., Медуниця О.В., Пинзеник В.М., Унгурян П.Я., Левченко Ю.В., Шкварилюк В.В., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І.

У ході обговорення народний депутат Шкварилюк В.В. запропонував припинити прийняття пропозицій і поправок до законопроекту 26 грудня о 18-00. Ця пропозиція була одноголосно підтримана членами Комітету з дорученням секретаріату поінформувати народних депутатів, комітети та фракції про таке рішення (рішення було оприлюднено на офіційних сайтах Верховної Ради і Комітету з питань бюджету та окремо повідомлено фракціям).

За результатами обговорення процедурних питань запропоновано підготувати таблицю додаткових пропозицій і поправок, що надійшли 26 грудня з 14-00 до 18-00, у вигляді порівняльної таблиці.

Основними темами для дискусій на засіданні Комітету стали, зокрема, питання передачі видаткових повноважень місцевим бюджетам та їх забезпечення реальними ресурсами, розподіл видатків за рівнями бюджетів та передача державних установ на утримання з місцевих бюджетів, розширення надходжень загального фонду місцевих бюджетів, спроможності бюджету розвитку місцевих бюджетів, механізмів ефективного управління коштами державного фонду регіонального розвитку та бюджетними коштами загалом, включаючи їх казначейське обслуговування, а також можливості обслуговування в установах банків (державних чи комерційних) коштів місцевих бюджетів.

Зважаючи на стислі терміни підготовки законопроекту до другого читання, Голова Комітету вніс пропозицію перейти до розгляду поправок у розданій порівняльній таблиці і надав слово заступнику Голови Комітету Мельнику С.І., який, розпочинаючи обговорення за пропозиціями і поправками, відмітив, що у порівняльній таблиці станом на 14-00 налічується 327 пропозицій і поправок, що належить опрацювати.

В обговоренні пропозицій та поправок до законопроекту взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Мельник С.І., Скорик М.Л., Медуниця О.В., Гєллєр Є.Б., Пинзеник В.М., Шевченко О.Л., Амельченко В.В., Куліченко І.І., Матвієнко А.С., Кривенко В.М., Маркевич Я.В., Унгурян П.Я., Дубневич Б.В., Левченко Ю.В., Крулько І.І., Ванат П.М., Павлов К.Ю., Іщейкін К.Є., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І., Деркач А.Л., а також заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Бабак А.В., секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Вінник І.Ю., член Комітету з питань національної безпеки і оборони Пастух Т.Т., голова Комітету з питань науки і освіти Гриневич Л.М., секретар Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та спорту Романова А.А., член Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Романюк В.М., перший заступник Міністра фінансів України Уманський І.І., директор Департаменту державного бюджету Міністерства фінансів України Лозицький В.П., експерт Ганущак Ю.І., виконавчий директор Асоціації міст України Пітцик М.В., заступник завідувача секретаріату Фещук С.Л.

Станом на 20-00 членам Комітету було роздано додаткову таблицю пропозицій і поправок суб’єктів права законодавчої ініціативи, яка налічувала 200 поправок і пропозицій. При цьому, звернуто увагу, що більшість пропозицій повторюють ті, щодо яких вже прийняті Комітетом рішення згідно з порівняльною таблицею (станом на 14-00).

По завершенні голосування пропозицій і поправок по порівняльній таблиці (станом на 14-00) запропоновано оформити єдину порівняльну таблицю, доопрацювати з урахуванням прийнятих рішень і після перерви 27 грудня п.р. перейти до прийняття рішення за непроголосованими, відкладеними до уточнення або нерозглянутими пропозиціями, а також перейти до голосування остаточної редакції законопроекту.

(Після перерви, 27 грудня 2014 року, 18 год. 30 хв.)

Голова Комітету Павелко А.В. поінформував народних депутатів – членів Комітету, що на виконання вчорашнього консенсусного рішення секретаріатом Комітету доопрацьовано і роздано народним депутатам – членам Комітету порівняльну таблицю, яка містить 525 пропозицій і поправок. Після цього було надано слово заступнику Голови Комітету Мельнику С.І.

Заступник Голови Комітету Мельник С.І. звернув увагу, що у цій порівняльній таблиці об’єднано поправки і пропозиції, які були винесені на обговорення попереднього дня, і запропонував розглянути непроголосовані питання, серед яких унормування питань щодо дій Уряду у разі перевищення граничної величини державного боргу, розміру співфінансування з місцевих бюджетів при наданні їм коштів з державного фонду регіонального розвитку, встановлення термінів виконання платіжних доручень органами казначейства, переліку видаткових повноважень місцевих бюджетів, визначення критеріїв застосування індексу податкоспроможності при горизонтальному вирівнюванні, встановлення терміну для повного переходу до формування місцевих бюджетів за програмно-цільовим методом, розподілу та перерахування міжбюджетних трансфертів, здійснення видатків в умовах воєнного стану, а також на територіях проведення антитерористичної операції.

До обговорення поправок і пропозицій поряд з членами Комітету з питань бюджету долучились член Комітету з питань правової політики та правосуддя Алексєєв І.С., представник народного депутата України Сотник О.С., а також заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Лапа В.І., директор Департаменту місцевих бюджетів та інвестицій Міністерства фінансів України Кузькін Є.Ю.

За наслідками розгляду пропозицій і поправок Голова Комітету Павелко А.В. запропонував підтримати таке рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за реєстр. № 1557 у другому читанні та в цілому як закон згідно з остаточною редакцією, запропонованою Комітетом у порівняльній таблиці до нього.

Ця пропозиція була підтримана більшістю присутніх народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин) (реєстр. № 1557) прийняти у другому читанні та в цілому як закон згідно з остаточною редакцією, запропонованою Комітетом у порівняльній таблиці до нього (додається).

 

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

 

Секретар Комітету                                          В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку