Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №27 від 17 липня 2015 року

 

 

 

9  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5 (зала № 4)

Головує: Голова Комітету Павелко  А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Крулько І.І., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Шкварилюк В.В.

Всього присутніх – 15 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Ванат П.М., Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Кривенко В.М., Левченко Ю.В., Матвієнко А.С., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Скорик М.Л., Савченко О.Ю., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Корольковська М.М., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Переста Я.І., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Шпак В.П., Козловська Г.М., Новацька О.В., Сторожук О.В., Яковенко С.П.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питання:

Уманський І.І. – перший заступник Міністра фінансів України;

Качур Р.П. – заступник Міністра фінансів України;

Руснак І.С. – перший заступник Міністра оборони України;

Мехед П.М. – заступник Міністра оборони Україникерівник апарату;

Марко І.Ю. – директор Департаменту фінансів Міністерства оборони України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки) (реєстр. № 2381а від 16.07.2015), поданий Кабінетом Міністрів України.

СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра фінансів України Уманського І.І. та першого заступника Міністра оборони України Руснака І.С.  щодо поданого Кабінетом Міністрів України проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки) за реєстр. № 2381а від 16.07.2015.

Відмітили:

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроектом пропонується збільшити видатки для фінансового забезпечення заходів з проведення антитерористичної операції на суму 5299,1 млн грн у межах затверджених загальних показників державного бюджету на 2015 рік за рахунок скорочення видатків та кредитів по загальному фонду іншим головним розпорядникам бюджетних коштів, а також зарахування до загального фонду 200 млн грн (85 замість 15 відсотків) плати за надання інформації з державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції. Видатки пропонується спрямувати:

5140,4 млн грн – для невідкладних потреб Міністерства оборони у зв’язку із продовженням заходів з мобілізації;

158,7 млн грн – для потреб інших силових структур з метою забезпечення безперебійного харчування особового складу.

Слід зауважити, що згідно із вимогами частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту належить надати фінансово-економічні обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), проте конкретних пояснень та розрахунків щодо збільшення/зменшення видатків державного бюджету у запропонованих обсягах та за визначеними напрямами не надано.

На час розгляду законопроекту у Комітеті з питань бюджету експертний висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) не надійшли.

Належить звернути увагу, що Верховна Рада України 16 липня поточного року прийняла законопроект щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» за реєстр. № 2158а, яким змінено бюджетні показники щодо видатків державного бюджету.

Крім того, Верховною Радою України можливий розгляд інших законопроектів щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», якими також змінюватимуться бюджетні показники.

Таким чином, потребуватимуть уточнення положення та показники законопроекту за реєстр. № 2381а з урахуванням прийнятого законопроекту за реєстр. № 2158а та інших відповідних законопроектів, прийнятих Верховною Радою України до розгляду зазначеного законопроекту, з метою забезпечення узгодженості норм і бюджетних показників в остаточній редакції Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Крулько І.І., Мельник С.І., Маркевич Я.В., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Куліченко І.І., Горбунов О.В., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Шкварилюк В.В., Гордєєв А.А., Амельченко В.В., Медуниця О.В., Молоток І.Ф., а також перший заступник Міністра фінансів України Уманський І.І., заступник Міністра фінансів України Качур М.П., перший заступник Міністра оборони України Руснак І.С., директор департаменту фінансів Міністерства оборони України Марко І.Ю.

Зокрема, народний депутат України Мельник С.І. висловив застереження щодо запропонованого у законопроекті скорочення обсягів медичної і освітньої субвенцій.

За підсумками розгляду народний депутат України Горбунов О.В., зважаючи на нагальність вирішення питань оборони і безпеки держави, вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект № 2381а прийняти за основу та в цілому як закон з необхідністю уточнення відповідних положень та показників державного бюджету з урахуванням законопроектів щодо змін до державного бюджету на 2015 рік, прийнятих до розгляду зазначеного законопроекту, для забезпечення узгодженості норм і бюджетних показників в остаточній редакції Закону про державний бюджет на 2015 рік.

Водночас, народний депутат України Дубневич Б.В. вніс пропозицію виключити позицію щодо скорочення  субвенції з державного бюджету обласному бюджету Львівської області на завершення реконструкції Львівського обласного перинатального центру (код 2311430) у сумі 45 млн грн. Така пропозиція знайшла підтримку більшості присутніх на засіданні народних депутатів Україничленів Комітету з питань бюджету та для збалансування бюджетних показників запропоновано додатково зменшити на таку суму видатки за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» (код 3511090).

Підсумовуючи обговорення, Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію: рекомендувати Верховній Раді законопроект № 2381а прийняти за основу та в цілому як закон з такими пропозиціями Комітету:

у додатках до законопроекту виключити позицію щодо скорочення  субвенції обласному бюджету Львівської області на завершення реконструкції Львівського обласного перинатального центру у сумі 45 млн грн, водночас додатково зменшити на таку суму державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України, та відповідно уточнити підсумкові показники видатків бюджету;

уточнити його положення та показники з урахуванням відповідних законопроектів, прийнятих до розгляду зазначеного законопроекту, для забезпечення узгодженості норм в остаточній редакції Закону про державний бюджет на 2015 рік.

У разі прийняття даного законопроекту Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів та Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради при оформленні закону належить внести до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення.

Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки) (реєстр. № 2381а), поданий Кабінетом Міністрів України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як Закон з такими пропозиціями:

у додатку № 2 до законопроекту виключити позицію щодо скорочення субвенції з державного бюджету обласному бюджету Львівської області на завершення реконструкції Львівського обласного перинатального центру (код 2311430) у сумі 45 млн грн, водночас додатково зменшити на таку суму видатки за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» (код 3511090) та відповідно уточнити підсумкові показники видатків державного бюджету;

уточнити положення та показники законопроекту з урахуванням відповідних законопроектів, прийнятих Верховною Радою України до розгляду зазначеного законопроекту, з метою забезпечення узгодженості норм і бюджетних показників в остаточній редакції Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

У разі прийняття даного законопроекту Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів України та Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні закону належить внести до законопроекту необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення.

Голосували«за» - 9, «проти» - 0, «утрималися» - 2, «не голосували» - 4.

Голова Комітету                                                       А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку