Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №28 від 5 серпня 2015 року

 

 

 

15  година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Горбунов О.В., Гордєєв А.А., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Медуниця О.В., Мельник С.І., Молоток І.Ф., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Скорик М.Л., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л.

Всього присутніх – 19 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Ванат П.М., Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Пресман О.С., Савченко О.Ю., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Кочергіна Н.В., Криволап М.К., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Щербаченко С.В., Шпак В.П., Козловська Г.М., Новацька О.В., Сторожук О.В., Яковенко С.П.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Кубів С.І. – народний депутат України – Представник Президента України у Верховній Раді України;

Продан О.П. – народний депутат України;

Маркарова О.С. – заступник Міністра фінансів України – керівник апарату;

Маркович Г.Б. – заступник директора Департаменту – начальник відділу фінансів соціально-економічного розвитку регіонів Міністерства фінансів України;

Мартиненков І.М. – перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України;

Абрамовський Р.Р. – заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Касіяник А.В. – директор фінансового Департаменту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Діденко Л.П. – т.в.о. начальника управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України;

Зубко Ю.П. – заступник Міністра культури України  керівник апарату;

Жук В.В. – директор Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення Міністерства культури України;

Дерев’янко О.В. – заступник Міністра освіти і науки України – керівник апарату;

Слюз Т.Я. – Голова Державної казначейської служби України;

Кундієв Ю.І. – в.о. Президента Національної академія медичних наук України;

Наумова Л.Ю. – начальник фінансово-економічного управління Національної академії медичних наук України;

Сидорович Я.М. – керівник Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України;

Веремій І.Г. – перший заступник Керівника Головного департаменту з питань впровадження реформ – керівник департаменту експертно-аналітичного забезпечення реформ Адміністрації Президента України;

Анікєєва О.О. – заступник керівника департаменту експертно-аналітичного забезпечення реформ – завідувач відділу з питань реформ державного управління та систем електронного урядування Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України;

Кіяшко А.А. – заступник завідувача відділу з питань реформ державного управління та систем електронного урядування департаменту експертно-аналітичного забезпечення реформ Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України;

Білан С.В. – перший заступник Голови Державної фіскальної служби України;

Видиборець А.П. – директор Департаменту внутрішнього контролю та аудиту Державної фіскальної служби України;

Мельниченко І.С. – в.о. директора департаменту фінансово-економічної роботи та бухгалтерського обліку Державної фіскальної служби України;

Павленко Ю.І. – заступник директора департаменту – начальник управління бюджетування Державної фіскальної служби України;

Ніколаєнко С.М. – ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України;

Шевнін С.М. – начальник департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку Міністерства внутрішніх справ України;

Слобожан О.В. – заступник виконавчого директора Асоціації міст України.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

2. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету (включено до порядку денного додатково):

1) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості України на 2015 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 784-р);

2) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки України на 2015 рік (розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.07.2015 № 772-р).

3. Про погодження розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку (розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.07.2015 № 766-р із змінами від 30.07.2015).

4. Про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів України за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», головним розпорядникам коштів державного бюджету (постанова Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547).

5. Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівських областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення (реєстр. № 2315а). (Розглянуто після пункту 1 порядку денного.)

6. Різне.

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету Левченка Ю.В. про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

Відмітили:

1.1. Законопроекти, які не мають впливу на показники бюджетів,

у тому числі:

1.1.1. Проект Закону України «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо створення стабільних умов оподаткування для залучення інвестицій у агропромисловий комплекс України», (реєстр. № 2136а від 19.06.2015, народний депутат України Левченко Ю.В.).

1.1.2. Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо скасування перепусток та визначення прозорих правил переміщення осіб та вантажів (товарів) через тимчасово окуповану територію», (реєстр. № 2004а-1 від 17.06.2015, народний депутат України Веселова Н.В.).

1.1.3. Проект Закону України «Про внесення зміни до статті 93 Регламенту Верховної Ради України (щодо надання права уповноваженим народними депутатами України особам представляти законопроекти під час їх розгляду у комітетах Верховної Ради України)», (реєстр. № 2057а від 10.06.2015, народний депутат України Рабінович В.З.).

1.1.4. Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо обов’язкової перевірки стану здоров’я кандидатів в народні депутати України)», (реєстр. № 2118а від 18.06.2015, народний депутат України Онищенко О.Р.).

1.1.5. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо права споживачів на фото- і відеозйомку у місцях продажу товарів)», (реєстр. № 2099а від 17.06.2015, народний депутат України Фельдман О.Б.).

1.1.6. Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про очищення влади» (щодо претендетів на виборні посади)», (реєстр. № 2695-2 (доопрац.) від 09.06.2015, народні депутати України Лінько Д.В, Лозовий А.С.).

1.1.7. Проект Закону України «Про внесення змін до законів України «Про очищення влади», «Про вищу освіту» щодо визнання голосування за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року критерієм здійснення очищення влади (люстрації) та недопущення обрання на посади керівників вищих навчальних закладів осіб, що голосували за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року», (реєстр. № 2505 від 01.04.2015, народні депутати України Суслова І.М., Дерев’янко Ю.Б.).

1.1.8. Проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо впровадження смертної кари як виду покарання за корупційні злочини)», (реєстр. № 2159а від 24.06.2015, народний депутат України Каплін С.М.).

1.1.9. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування державних контролюючих органів й страхування на випадки виникнення природної та/або техногенної ситуації)», (реєстр. № 2121а-1 від 30.06.2015, народний депутат України Головко М.Й.).

УХВАЛИЛИ:

1. Зазначені законопроекти є такими, що не мають впливу на показники бюджетів.

2. Це рішення надіслати профільним комітетам, відповідальним за підготовку законопроектів.

Голосували: «за» - одноголосно.

1.2. Законопроекти, які мають вплив на показники бюджетів,

у тому числі:

Безпосередній:

а) такі, що зменшують надходження та / або збільшують витрати

1.2.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України щодо податкової соціальної пільги для учасників бойових дій (реєстр. № 2096а від 17.06.2015), поданий народним депутатом України Васюником І.В.

Відмітили:

Відповідальним за розгляд законопроекту є Комітет з питань податкової та митної політики.

Законопроектом пропонується надати право на податкову соціальну пільгу в підвищеному розмірі учасникам бойових дій, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території України, у розмірах 150 і 200 відсотків.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку відмічає, що реалізація положень законопроекту призведе до зменшення бази оподаткування доходів у категорії близько 54 тис. осіб і загальних втрат бюджетів у загальній сумі близько 97,3 млн грн (втрати місцевих бюджетів з податку на доходи фізичних осіб становитимуть близько 88,5 млн грн та державного бюджету з військового збору – близько 8,8 млн гривень).

Однак, автором законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету. Це не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

При цьому, передбачена законопроектом дата набрання чинності відповідного закону (з 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому опубліковано цей Закон) не відповідає вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України щодо терміну набрання чинності законів, які мають вплив на показники бюджету, а також підпункту 4.1.9 і пункту 4.5 статті 4 Податкового кодексу України щодо стабільності податкового законодавства.

Крім того, згідно із статтею 103 Бюджетного кодексу України передбачено, що надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів. Подані до законопроекту документи не містять пропозицій щодо компенсації місцевим бюджетам таких втрат.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до пункту 169.1 статті 169 Податкового кодексу України щодо податкової соціальної пільги для учасників бойових дій (реєстр. № 2096а від 17.06.2015), поданий народним депутатом України Васюником І.В., матиме вплив на показники бюджету (призведе до зменшення доходів державного бюджету від військового збору та доходів державного і місцевих бюджетів від податку на доходи фізичних осіб, а також потребуватиме додаткових видатків державного бюджету для компенсації втрат доходів місцевих бюджетів).

У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2016 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2017 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2018 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

1.2.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості (реєстр. № 2106а від 17.06.2015), поданий народними депутатами України Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Князевичем Р.П. та Шиньковичем А.В.

Відмітили:

Відповідальним за розгляд законопроекту є Комітет з питань податкової та митної політики.

Законопроектом пропонується звільнити від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі, споруди аптек у сільській місцевості, аптечних пунктів при фельдшерсько-акушерських пунктах у сільській місцевості, медичних пунктах у сільській місцевості, сільських лікарських амбулаторіях, дільничих лікарнях у сільській місцевості.

Відповідно до пункту 19 частини першої статті 64 та пункту 4 частини першої статті 69 Бюджетного кодексу України податок на майно (до складу якого включається податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки) належить до доходів бюджетів місцевого самоврядування.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту може призвести до зменшення надходжень місцевих бюджетів, а вартісна величина впливу законопроекту на показники бюджетів залежатиме від кількості та площі об’єктів нерухомості, які пропонується звільнити від оподаткування відповідним податком. Проте, оцінити вплив законопроекту на показники бюджету неможливо через відсутність необхідних для розрахунку даних.

При цьому, авторами законопроекту не надано фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо скорочення витрат бюджету та/або пропозиції джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету. Це не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Крім того, передбачена законопроектом дата набрання чинності відповідним законом (з дня, наступного за днем його опублікування) не узгоджується з частиною третьою статті 27 Бюджетного кодексу України та підпунктом 4.1.9 і пунктом 4.5 статті 4 Податкового кодексу України.

Згідно із статтею 103 Бюджетного кодексу України надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів. Подані до законопроекту документи не містять пропозицій щодо компенсації місцевим бюджетам таких коштів.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до статті 266 Податкового кодексу України щодо удосконалення оподаткування медичних закладів у сільській місцевості (реєстр. № 2106а від 17.06.2015), поданий народними депутатами України Барвіненком В.Д., Герегою О.В., Князевичем Р. П. та Шиньковичем А.В., матиме вплив на показники бюджету (призведе до зменшення доходів бюджетів місцевого самоврядування від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та потребуватиме додаткових видатків державного бюджету для компенсації відповідних втрат доходів місцевих бюджетів).

У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2016 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2017 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2018 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

1.2.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень з питань діяльності Національного антикорупційного бюро України (реєстр. № 2183а від 30.06.2015), поданий народними депутатами України Мамчуром Ю.В. та Рибаком І.П.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

Законопроектом передбачається внесення змін до законів України «Про Національне антикорупційне бюро України» та «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів». Зокрема, пропонується статтю 23 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» викласти в новій редакції, уточнивши розміри та порядок оплати праці працівників Національного антикорупційного бюро (далі – Національне бюро), а саме:

розширити склад заробітної плати працівників Національного бюро, включивши до нього інші доплати, надбавки та премії, передбачені законодавством України;

встановити, що грошове забезпечення осіб начальницького складу Національного бюро складається з посадового окладу, встановленого цією статтею, та інших видів грошового забезпечення, передбачених законодавством України для працівників органів внутрішніх справ;

збільшити розмір посадових окладів начальнику відділу центрального управління Національного бюро (з 20 до 22 розмірів мінімальної заробітної плати) та заступнику начальника відділу центрального управління Національного бюро (з 19 до 21 розмірів мінімальної заробітної плати);

доповнити перелік посад працівників Національного бюро новими посадами та встановити для них розміри посадових окладів, зокрема, начальнику відділу у складі управління детективів – 25 розмірів мінімальної заробітної плати, заступнику начальника відділу у складі управління детективів – 23, старшому оперативному працівнику – 17, оперативному працівнику – 16, молодшому оперативному працівнику – відповідно 15;

встановити посадовий оклад іншим працівникам Національного бюро у сумі, що дорівнює 3 розмірам посадового окладу, встановленого Кабінетом Міністрів України для працівників, які займають відповідні посади в міністерствах ( у чинній редакції Закону – які займають відповідні посади в центральних органах виконавчої влади).

Згідно з експертним висновком Міністерства фінансів України реалізація законопроекту потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету на оплату праці та виплату пенсій.

Однак, суб’єктами права законодавчої ініціативи до законопроекту не надано фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо скорочення витрат бюджетів та/або джерел додаткових надходжень до бюджетів для досягнення їх збалансованості, що не відповідає частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України та частині третій статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Крім того, запропонована дата набрання чинності відповідних законів (з дня, наступного за днем його опублікування) не відповідає вимогам частини третьої статті 27 Бюджетного кодексу України щодо введення в дію законів, які впливають на показники бюджету.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень з питань діяльності Національного антикорупційного бюро України (реєстр. № 2183а від 30.06.2015), поданий народними депутатами України Мамчуром Ю.В. та Рибаком І.П., матиме вплив на показники бюджету (потребуватиме додаткових видатків з державного бюджету на оплату праці працівників Національного бюро).

У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2016 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2017 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2018 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

1.2.4. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до статті 2 Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» (щодо удосконалення окремих процедур закупівель) (реєстр. № 2547 (доопрац.) від 16.06.2015), поданий народними депутатами України Южаніною Н.П., Чекітою Г.Л.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань економічної політики.

Законопроектом пропонується виключити з під дії Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» діяльність у сферах з виробництва та постачання теплової енергії, виробництва, передачі та постачання електричної енергії, а також виробництва, транспортування та постачання питної води в мережі загального користування, якщо таке виробництво та постачання є необхідним для споживання самим замовником для провадження іншої виробничої діяльності, крім діяльності, що провадиться у сферах, визначених цим Законом, а обсяг такого власного споживання є не меншим, ніж 20 % при виробництві та постачанні теплової енергії та ніж 70 % загального обсягу вироблених замовником електроенергії та питної води, розрахованого за середньорічними показниками виробництва за попередні 3 роки, включаючи показники за поточний рік (тобто відповідні закупівлі пропонується здійснювати без тендерних закупівель).

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту не буде мати вплив на показники державного бюджету.

Згідно з висновком Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції наслідком прийняття такої норми послаблюється громадський контроль за процедурою державних закупівель, що призведе до нехтування загальної мети Закону – запобігання проявам корупції у цій сфері, раціонального, прозорого, відкритого використання державних коштів та здійснення контролю.

Таким чином, реалізація відповідних положень законопроекту може мати вплив на показники бюджету, оскільки у такому випадку проведення відповідних закупівель буде здійснюватися не на конкурсній основі, що може призвести до їх закупівлі за завищеними цінами, а відтак потребуватиме збільшення витрат бюджету на відповідні закупівлі.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення змін до статті 2 Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» (щодо удосконалення окремих процедур закупівель) (реєстр. № 2547 (доопрац.) від 16.06.2015), поданий народними депутатами України Южаніною Н.П., Чекітою Г.Л., матиме вплив на показники бюджету (може потребувати збільшення витрат бюджету на відповідні закупівлі).

У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2016 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2017 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2018 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики.

Законопроекти, які мають вплив на показники бюджету

та потребують узгодження з бюджетним законодавством

1.2.5. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою (реєстр. № 2535 від 03.04.2015), поданий народними депутатами України Німченком В.І, Козаком Т.Р., Шурмою І.М., Шуфричем Н.І.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Законопроектом пропонується визначити основні засади, порядок підготовки та проведення всеукраїнських і місцевих референдумів за народною ініціативою.

Згідно із пояснювальною запискою до законопроекту реалізація його положень не потребує додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України.

Водночас, у законопроекті визначається, що здійснення підготовки і проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою забезпечується, серед іншого, за рахунок Державного бюджету України, місцевого референдуму за народною ініціативою – за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

При цьому, законопроектом пропонується збільшити термін роботи та кількісний склад членів комісій з референдуму всіх рівнів, започатковується виготовлення інформаційних плакатів з питаннями референдуму та матеріалів до них, а також текстів проектів нормативно-правових актів, що виносяться на референдум, надання за рахунок бюджетних коштів ефірного часу для роз’яснення питань, що виносяться на референдум, визначається необхідність додаткового виділення коштів Центральній виборчій комісії на здійснення видатків, пов’язаних з прийомом документів та підписних листів, проведенням перевірки підписів, а також зі здійсненням контролю за джерелами надходження, правильним обліком та використанням коштів ініціативних груп з референдуму тощо, що потребуватиме виділення з державного та місцевих бюджетів значних додаткових видатків.

Також законопроектом розширюється коло системи комісій шляхом запровадження територіальних комісій з місцевого референдуму як постійно діючих колегіальних органів, що також потребуватиме виділення додаткових видатків з місцевих бюджетів.

Статтею 87 законопроекту пропонується визначити, що за рахунок коштів державного бюджету та місцевого бюджету має забезпечуватися висвітлення інформаційних заходів щодо участі громадян у відповідному референдумі, а також розповсюдження серед учасників референдуму необхідної кількості проектів нормативно-правових актів у разі винесення їх на голосування.

Слід зазначити, що частиною другою статті 125 законопроекту встановлюється, що закріплення у державному бюджеті видатків на організацію і проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою є обов’язком Верховної Ради України, що не відповідає частині другій статті 4 Бюджетного кодексу України, згідно з якою Державний бюджет України встановлюється виключно цим Кодексом та законом про Державний бюджет України.

Крім того, цією ж статтею законопроекту передбачається, що  витрати на організацію і проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою можуть здійснюватися з резервного фонду бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Зазначене положення не відповідає частині першій статті 24 Бюджетного кодексу України, згідно з якою резервний фонд бюджету формується для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету.

Водночас, положення частини шостої статті 125 законопроекту потребує уточнення щодо перерахування Центральній виборчій комісії коштів на організацію та проведення всеукраїнського референдуму, передбачених Державним бюджетом України, з Фонду всеукраїнського референдуму, та узгодження із положеннями статей 127-129 законопроекту в частині використання коштів Фонду.

Частина восьма статті 125 законопроекту суперечить частині першій, другій та шостій цієї статті, оскільки видатки, пов’язані з прийомом документів та підписних листів, проведенням перевірки підписів, тощо є складовою видатків на організацію та проведення референдумів, що перераховуються у встановлені строки.

Зважаючи на вимоги Бюджетного кодексу України в частині виконання державного бюджету за видатками і обслуговування бюджетних коштів в органах Казначейства, а також з огляду на положення законопроекту щодо формування та використання коштів Фонду, положення статті 125 мають містити окремі норми щодо коштів державного бюджету і щодо коштів Фонду.

При цьому, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування та пропозиції щодо додаткових джерел проведення таких видатків з державного та місцевих бюджетів для досягнення збалансованості бюджетів.

Термін набрання чинності, визначений у законопроекті, не відповідає частині третій статті 27 Бюджетного кодексу України, якою передбачено, що закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету (зменшують надходження бюджету та/або збільшують витрати бюджету) і приймаються після 15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Міністерство фінансів України зауважує, що у державному бюджеті на 2015 рік видатки на реалізацію положень законопроекту не передбачені, водночас у зв’язку з відсутністю відповідних розрахунків вартісна величина його впливу не оцінена.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою (реєстр. № 2535 від 03.04.2015), поданий народними депутатами України Німченком В.І, Козаком Т.Р., Шурмою І.М., Шуфричем Н.І., має вплив на показники державного бюджету (може призвести до збільшення видаткової частини державного та місцевих бюджетів).

У разі прийняття відповідного закону до 15 липня 2016 року він має вводитися в дію не раніше 1 січня 2017 року, а після 15 липня 2016 року – не раніше 1 січня 2018 року (або 1 січня наступного за цим року залежно від часу прийняття закону).

2. Рекомендувати Комітету з питань правової політики та правосуддя при доопрацюванні законопроекту положення статті 125 узгодити з вимогами Бюджетного кодексу України.

3. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Опосередкований:

1.2.6. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень (реєстр. № 2243а від 02.07.2015), поданий народними депутатами України Павелком А.В. і Кожем’якіним А.А.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроект розроблено з метою запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань і протидії корупції у сфері спорту.

Законопроект визначає основні засади, особливості суб’єктів і заходів попередження та виявлення корупційних правопорушень у сфері спорту і усунення їх наслідків, а також відповідальність за них, зокрема, пропонується внести зміни до:

Кодексу України про адміністративні правопорушення, поширивши адміністративну відповідальність за незаконне використання інформації, що стала відомою особі у зв’язку з виконанням службових повноважень та за невжиття заходів у разі виявлення корупційного правопорушення на осіб, зазначених у частині другій статті 17 Закону України «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень» (зміни до статей 172–8 і 172–9), а також встановивши адміністративну відповідальність за порушення заборони розміщення ставок на спорт зацікавленими сторонами офіційного спортивного змагання, в якому вони беруть участь, з одержанням за це неправомірної вигоди в розмірі, що не перевищує 20 мінімальних заробітних плат, у вигляді накладання штрафу від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією грошей, одержаних внаслідок адміністративного правопорушення, та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 1 рік (доповнення новою статтею 172–9-1);

Кримінального кодексу України, встановивши кримінальну відповідальність за протиправний вплив на результати офіційних спортивних змагань з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи, або одержання внаслідок таких діянь неправомірної вигоди для себе чи третьої особи, у вигляді накладання штрафу від 200 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від 1 до 5 років, або позбавлення волі на строк до 5 років із спеціальною конфіскацією, а також за порушення заборони розміщення ставок на спорт, пов’язаних з маніпулюванням офіційним спортивним змаганням з одержанням за це неправомірної вигоди у розмірі, що перевищує 20 мінімальних заробітних плат, у вигляді накладання штрафу від 700 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк із спеціальною конфіскацією (доповнення новою статтею 172–9-1).

У пояснювальній записці вказується, що реалізація законопроекту не впливатиме на видаткову частину державного або місцевих бюджетів, і може додатково вплинути на їх доходну частину через стягнення штрафів і спеціальних конфіскацій за корупційні правопорушення у сфері спорту.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація положень законопроекту може вплинути на доходну частину бюджету та не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень (реєстр. № 2243а від 02.07.2015), поданий народними депутатами України Павелком А.В. і Кожем’якіним А.А., матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів бюджету від надходження штрафів, конфіскованих грошей і майна у разі виявлення відповідних порушень).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни, визначені авторами законопроекту.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.7. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій) (реєстр. № 1718 (доопрац.) від 02.06.2015), поданий народними депутатами України Продан О.П., Ляшком О.В., Купрієнком О. В. та іншими.

Відмітили:

Відповідальним за розгляд законопроекту є Комітет з питань податкової та митної політики.

Законопроектом пропонується:

віднести до платників єдиного податку ІІІ групи фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, у яких чисельність найманих працівників необмежена, а річний обсяг доходу становить не більше 3 млн грн (у чинній редакції – річний обсяг доходу становить не більше 20 млн грн);

ввести IV групу платників єдиного податку, до яких віднести фізичних осіб – підприємців та юридичних осіб, у яких чисельність найманих працівників необмежена, а річний обсяг доходу від 3 до 20 млн грн (ставки податку: 3 % без ПДВ, 5 % з ПДВ);

відповідно визначити, що сільськогосподарські товаровиробники перебуватимуть у V групі платників єдиного податку;

скасувати обов’язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій:

для платників єдиного податку ІІ та ІІІ груп;

при продажу товарів через систему інтернет-торгівлі;

при виконанні операцій купівлі-продажу іноземної валюти (якщо такі операції виконуються з оформленням розрахункових документів відповідно до нормативів НБУ);

при виконанні операцій комерційних агентів банків з приймання готівки для подальшого її переказу;

передбачити, що реєстратори розрахункових операцій можуть не застосовуватись при продажу супутньої тари.

Як зазначено у пояснювальній записці, прийняття законопроекту дозволить суб’єктам підприємницької діяльності працювати в правовому полі, зменшить ризики недоотримання місцевими бюджетами надходжень від єдиного податку внаслідок згортання легальної діяльності частиною підприємців.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку відмічає, що реалізація положень законопроекту може мати вплив на показники бюджету, а вартісну величину впливу визначити неможливо через відсутність вихідних даних.

Авторами законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), що не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Необхідно також звернути увагу, що згідно із Законом України від 1 липня 2015 р. № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку: першої групи; другої та третьої груп (фізичні особи підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн гривень.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій) (реєстр. № 1718 (доопрац.) від 02.06.2015), поданий народними депутатами України Продан О.П., Ляшком О.В., Купрієнком О.В. та іншими, матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до зміни показників доходів місцевих бюджетів від єдиного податку залежно від практичної реалізації відповідної законодавчої ініціативи).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

1.2.8. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про мораторій на застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп (реєстр. № 2049а від 09.06.2015), поданий народним депутатом України Ничипоренком В.М.

Відмітили:

Відповідальним за розгляд законопроекту є Комітет з питань податкової та митної політики.

Законопроектом пропонується встановити мораторій на застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку (фізичними особами – підприємцями) першої, другої та третьої груп.

Згідно з пояснювальною запискою запропоноване законопроектом зменшення тиску на діяльність суб’єктів малого бізнесу дозволить зберегти даний економічний прошарок та надати йому можливість розвиватись.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку відмічає, що прийняття законопроекту може мати негативний вплив на показники бюджету за рахунок зростання рівня тіньової економіки, а вартісну величину впливу визначити неможливо через відсутність вихідних даних.

При цьому, автором законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), що не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Необхідно також звернути увагу, що згідно із Законом України від 1 липня 2015 р. № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку: першої групи; другої та третьої груп (фізичні особи підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, в яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн гривень.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про мораторій на застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп (реєстр. № 2049а від 09.06.2015), поданий народним депутатом України Ничипоренком В.М., матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до зменшення доходів бюджетів у разі зростання рівня тіньової економіки).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

1.2.9. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до статті 15 Закону України «Про оренду землі» (щодо індексації орендної плати за земельні ділянки) (реєстр. № 2083а від 16.06.2015), поданий народним депутатом України Вадатурським А.О.

Відмітили:

Відповідальним за розгляд законопроекту є Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 15 Закону України «Про оренду землі» новими нормами, відповідно до яких договір оренди землі повинен передбачати положення щодо перегляду орендної плати у випадку:

зміни нормативної грошової оцінки земельних ділянок;

не проведення індексації нормативної грошової оцінки земельних ділянок у визначені Законом спосіб і строки (орендна плата переглядається щороку не пізніше 31 січня, виходячи з динаміки коливання курсу гривні по відношенню до основних іноземних валют за попередній рік (за умови, що такі коливання перевищують 10 %)).

Як зазначено у пояснювальній записці, прийняття законопроекту сприятиме перерозподілу прибутків від орендарів земельних ділянок на користь орендодавців – власників таких ділянок, відновленню соціальної справедливості та недопущенню зубожіння населення в сільській місцевості, шляхом підвищення реального рівня його доходів, збільшення купівельної спроможності.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту не впливатиме на виконання закону про Державний бюджет України у поточному бюджетному періоді.

Необхідно зауважити, що сума доходу, яку отримала фізична особа від передачі в оренду земельної ділянки, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Податкового кодексу України.

Отже, розмір річної орендної плати за користування земельною ділянкою може сприяти збільшенню податку на доходи фізичних осіб орендодавців землі, залежно від розміру річної орендної плати за землю у чинних договорах оренди та строків дії таких договорів.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до статті 15 Закону України «Про оренду землі» (щодо індексації орендної плати за земельні ділянки) (реєстр. № 2083а від 16.06.2015), поданий народним депутатом України Вадатурським А. О., матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів бюджетів від податку на доходи фізичних осіб залежно від зміни розміру річної орендної плати за землю при практичній реалізації відповідної законодавчої ініціативи).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни, визначені автором законопроекту.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

1.2.10. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки, (реєстр. № 2987 від 02.06.2015), поданий народним депутатом України Геращенком А.Ю.

УХВАЛИЛИ:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом передбачено доповнити главу 14 Розділу ІІ Кодексу України про адміністративні правопорушення (Відомості Верховної Ради УРСР, 1984 р., додаток до № 51, ст. 1122 із наступними змінами) новою статтею 1733, де встановлюється відповідальність за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки, зокрема:

накладення штрафу від п’ятдесяти до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення;

 дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, виготовлення або поширення георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Реалізація зазначених положень законопроекту призведе до збільшення надходжень до бюджету за умови застосування штрафних санкцій, передбачених за вищезгадане правопорушення, а також до збільшення видатків державного бюджету на утримання в установах покарань засуджених до позбавлення волі.

На таке також звертає увагу Міністерство фінансів України, зазначаючи, що загальна величина впливу буде залежати від кількості осіб, до яких буде застосуватися той чи інший вид покарання.

Разом з тим, до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо покриття  додаткових витрат бюджету для досягнення збалансованості державного бюджету, як визначено частиною першою статті 27 Бюджетного кодексу України та частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони виготовлення та пропаганди георгіївської (гвардійської) стрічки (реєстр. № 2987 від 02.06.2015), поданий народним депутатом України Геращенком А.Ю., є таким, що має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів та видатків державного бюджету залежно від санкцій за вчинені правопорушення).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.11. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо встановлення адміністративної відповідальності за використання сепаратистської символіки), (реєстр. № 2161а від 25.06.2015), поданий народним депутатом України Купрієнком О.В.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом передбачено встановити адміністративну відповідальність за виготовлення з подальшим розповсюдженням, використання у будь-якій формі сепаратистської символіки та інші дії, якими демонструється сепаратистка символіка, а саме:

штраф від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з обов’язковим вилученням та знищенням предметів порушення.

Реалізація зазначених положень законопроекту призведе до збільшення надходжень державного бюджету за умови застосування санкцій, передбачених за вищезгадане правопорушення, а також до збільшення видатків державного бюджету у разі застосування адміністративного арешту до 15 діб в камері попереднього ув’язнення.

На таке також звертає увагу Міністерство фінансів України, зазначаючи, що загальна величина впливу буде залежати від застосування виду покарання.

Разом з тим, до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції щодо покриття  додаткових витрат бюджету для досягнення збалансованості державного бюджету, як визначено частиною першою статті 27 Бюджетного кодексу України та частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо встановлення адміністративної відповідальності за використання сепаратистської символіки), (реєстр. № 2161а від 25.06.2015), поданий народним депутатом України Купрієнком О.В., є таким, що має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів та видатків державного бюджету залежно від виду покарань що застосовуватимуться за вчинені правопорушення).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

         2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.12. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції» (реєстр. № 2050а від 09.06.2015), поданий народними депутатами України Вінником І.Ю., Тимчуком Д.Б., Кривенком В.В. та іншими.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом, зокрема, пропонується встановити кримінальну відповідальність.

за публічні заклики до вчинення терористичного акту, а також розповсюдження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів з такими закликами – у вигляді арешту на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої та за повторне вчинення такого правопорушення, покарання буде у вигляді обмеженням волі на строк до шести років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна або без такої.

за інформаційне сприяння тероризму, тобто незаконне розповсюдження або сприяння розповсюдженню інформації, поширення якої забороняється законодавством у вигляді арешту на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої та за повторне таке вчинення обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна або без такої.

Реалізація таких положень законопроекту може призвести до збільшення видатків державного бюджету на утримання в установах виконання покарань осіб, засуджених до позбавлення волі за відповідні правопорушення, на що також звертає увагу Міністерство фінансів України.

Однак, в порушення вимог частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції для досягнення збалансованості державного бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції» (реєстр. №2050а від 09.06.2015), поданий народними депутатами України Вінником І.Ю., Тимчуком Д.Б., Кривенком В.В., є таким, що має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків державного бюджету за умови виявлення відповідних правопорушень).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

1.2.13. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення зміни до статті 19 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо заступників керівника центрального органу виконавчої влади (реєстр. № 2176а від 30.06.2015), поданий Кабінетом Міністрів України.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань правової політики та правосуддя.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету.

Разом з цим, законопроектом пропонується надати право Кабінету Міністрів України в окремих центральних органах виконавчої влади збільшувати кількість заступників керівника (у чинному законодавстві керівник центрального органу виконавчої влади може мати не більше двох заступників), що може призвести до збільшення видатків державного бюджету на функціонування таких  центральних органах виконавчої влади залежно від вжиття заходів щодо економного та ефективного використання відповідних коштів.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення зміни до статті 19 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо заступників керівника центрального органу виконавчої влади (реєстр. № 2176а від 30.06.2015), поданий Кабінетом Міністрів України, матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків державного бюджету на функціонування таких  центральних органах виконавчої влади залежно від вжиття заходів щодо економного та ефективного використання відповідних коштів).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

         2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

1.2.14. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового відчуження істотної участі в юридичній особі суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції») (реєстр. № 2097а від 17.06.2015), поданий народними депутатами України Дерев’янком Ю.Б. та Сусловою І.М.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань запобігання і протидії корупції.

Законопроектом, зокрема, пропонується доповнити Закон України «Про запобігання корупції» новою статтею 36-1, згідно з якою особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, члени їх сім’ї зобов’язані протягом 20 днів після призначення (обрання) особи на посаду здійснити відчуження іншій особі істотної участі в юридичній особі у порядку, встановленому законом. У разі невідчуження особою істотної участі в юридичній особі, така істотна участь особи в юридичній особі за рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції на 21 день після призначення (обрання) особи на посаду переходить в управління Фонду державного майна України до закінчення строку перебування особи на посаді.

Крім того, передбачено установити адміністративну відповідальність за нездійснення відчуження істотної участі в юридичній особі шляхом накладання штрафу від 300 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією отриманого доходу від такої діяльності (зміни до статті 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Реалізація таких положень законопроекту може призвести до додаткових надходжень державного бюджету залежно від умов договору щодо управління Фондом державного майна переданою йому в управління відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» істотною участю в юридичній особі та від штрафів і реалізації конфіскованого майна у разі виявлення відповідних порушень, а також може потребувати додаткових видатків державного бюджету на здійснення Фондом державного майна відповідного управління залежно від кадрового потенціалу і вжиття заходів щодо економного та ефективного використання бюджетних коштів.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що реалізація законопроекту не потребуватиме матеріальних та інших витрат бюджету.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обов’язкового відчуження істотної участі в юридичній особі суб’єктами, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції») (реєстр. № 2097а від 17.06.2015), поданий народними депутатами України Дерев’янком Ю.Б. та Сусловою І.М., матиме опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів державного бюджету залежно від умов договору щодо управління Фондом державного майна переданою йому в управління істотною участю в юридичній особі та від надходжень штрафів і реалізації конфіскованого майна у разі виявлення відповідних порушень, а також до збільшення видатків державного бюджету на здійснення Фондом державного майна відповідного управління залежно від кадрового потенціалу і вжиття заходів щодо економного та ефективного використання бюджетних коштів).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

         2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

1.2.15. СЛУХАЛИ:

Інформацію проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо удосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС (реєстр. № 2046а від 09.06.2015), поданий народними депутатами України Семераком О.М., Сироїд О.І., Геращенко І.В. та іншими.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

Запропонованими змінами передбачено процедури здійснення оцінки відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС законопроектів на всіх етапах розгляду, зокрема, під час попереднього розгляду та розгляду у першому і другому читаннях.

Міністерство фінансів зазначає, що реалізація положень законопроекту не вплине на дохідну та видаткову частини  державного бюджету.

Водночас поширення вимог щодо надання експертних висновків комітетом, до предмета відання якого належать питання європейської інтеграції, на етапах першого та другого читань законопроектів може зумовити потребу у збільшенні чисельності апарату Верховної Ради України (зокрема, секретаріату зазначеного комітету), що у свою чергу призведе до додаткових видатків з державного бюджету.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» щодо удосконалення механізму наближення законодавства України до права ЄС (реєстр. № 2046а від 09.06.2015), поданий народними депутатами України Семераком О.М., Сироїд О.І., Геращенко І.В. та іншими, має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків державного бюджету за необхідності додаткової чисельності працюючих).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

         2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

1.2.16. СЛУХАЛИ:

Інформацію про проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за невиконання обов’язків народного депутата України (реєстр. № 2141а від 22.06.2015), поданий народним депутатом України Левченком Ю.В.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення нормами, відповідно до яких передбачається відповідальність народного депутата України за його відсутність на засіданні комітету, тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, до складу яких його обрано, або під час голосування з питань, що розглядаються Верховною Радою України, без поважних причин.

Відповідні порушення тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне таке порушення протягом року після накладення адміністративного стягнення за порушення накладання штрафу в розмірі десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відтак, реалізація таких положень законопроекту може призвести до збільшення доходів державного бюджету у разі застосування та сплати адміністративних штрафів.

Водночас законопроектом надається право Голові Верховної Ради України складати протокол про вчинення адміністративного правопорушення щодо порушення народним депутатом вказаних вимог, встановивши порядок складання такого протоколу, шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Регламенту Верховної Ради України.

Змінами до Закону України «Про статус народного депутата України», пропонується визначити, що народний депутат не має права займатися будь-якою роботою, не пов’язаною із виконанням обов’язків народного депутата України, під час засідань комітету, тимчасової спеціально або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, до складу, яких народного депутата України, та під час голосування з питань, розглядаються Верховною Радою України.

Також передбачається установити, що народний депутат України вважається таким, що займається роботою, не пов’язаною із виконанням обов'язків народного депутата України, у випадках, якщо народний депутат України відсутній протягом трьох поспіль засідань комітету, тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, до складу яких його обрано, або відсутній під час десяти голосувань поспіль з питань, що розглядаються Верховною Радою України, без поважних причин.

Міністерство фінансів України визначає законопроект таким, що не впливає на видаткову частину бюджетів та може призвести до збільшення надходжень до державного бюджету.

Тому до законопроекту належно надати фінансово-економічне обґрунтування, як визначено частиною першою статті 27 Бюджетного кодексу України та частиною третьою статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

УХВАЛИЛИ:

1. Проект Закону України про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за невиконання обов’язків народного депутата України (реєстр. № 2141а від 22.06.2015), поданий народним депутатом України Левченком Ю.В., має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів державного бюджету за умови виявлення відповідних правопорушень).

У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни, визначені автором.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Голосували: «за» - одноголосно.

2. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядником коштів державного бюджету.

2.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України Мартиненкова І.М. про погодження перерозподілу деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 784-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 05.08.2015 № ВР/2-13-2731 щодо погодження перерозподілу деяких видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 784-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на 2015 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. №217).

Розпорядженням Уряду від 05.08.2015 № 784-р пропонується здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків розвитку у сумі 500 000 тис. гривень шляхом:

зменшення їх обсягу за програмою 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості»;

збільшення їх обсягу за програмою 1101110 «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції».

Обґрунтування щодо запропонованого перерозподілу видатків державного бюджету наведено у матеріалах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, які надано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Пинзеник В.М., Кривенко В.М., Горбунов О.М., Гордєєв А.А., Павлов К.Ю., а також перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Мартиненков І.М.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України 05.08.2015 № 784-р перерозподіл видатків державного бюджету.

За підсумками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Горбуновим О.В.

Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків розвитку у сумі 500 000 тис. гривень, що визначено пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 784-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості на 2015 рік», а саме:

зменшення їх обсягу за програмою 1101070 «Реструктуризація вугільної та торфодобувної промисловості»;

збільшення їх обсягу за програмою 1101110 «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції».

Голосували: «за» - 14, «проти» - 1, «утрималися» - 4.

2.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра освіти і науки України – керівника апарату Дерев’янка О.В. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.07.2015 № 772-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства освіти і науки України  від 04.08.2015 р. № 1/10-2660 щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.07.2015 № 772-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2015 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеними вимогами Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету у сумі 4 000 тис. грн шляхом зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2201380 «Виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва» на суму 4 000 тис. грн та збільшення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2201410 «Дослідження на антарктичній станції «Академік Вернадський» на суму 4 000 тис. гривень.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

В обґрунтуванні щодо зазначеного перерозподілу видатків, наведеному у листі Міністерства освіти і науки, зокрема, відмічено, що його реалізація дозволить створити законні підстави для продовження фінансового забезпечення завдань та заходів Державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці на 2011-2020 роки, провести двадцяту ювілейну Українську антарктичну експедицію, продовжити безперервні моніторингові та оригінальні дослідження навколишнього середовища в районі станції «Академік Вернадський» та виконати міжнародні зобов’язання щодо передачі даних до світових центрів.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію погодити встановлений пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.07.2015 № 772-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Горбуновим О.В.

Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України:

погодити здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки на 2015 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків державного бюджету у сумі 4 000 тис. грн шляхом зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою 2201380 «Виконання зобов’язань України у сфері міжнародного науково-технічного співробітництва» на суму 4 000 тис. грн та збільшення обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2201410 «Дослідження на антарктичній станції «Академік Вернадський» на суму 4 000 тис. грн, що визначено пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 29.07.2015 № 772-р.

Голосували: «за» - одноголосно.

3. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Абрамовського Р.Р. про погодження розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.07.2015 № 766-р (із змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.07.2015).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04.08.2015 № 7/19-9217 щодо погодження розподілу на 2015 рік коштів державного фонду регіонального розвитку (далі – Фонд) за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку.

Відповідно до частини п’ятої статті 24-1 Бюджетного кодексу України розподіл коштів Фонду за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» затверджено обсяг Фонду у сумі 3 000 млн грн без розподілу між регіонами. Постановою Уряду від 18.03.2015 № 195 визначено Порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2015 році, а також Порядок використання у 2015 році коштів державного фонду регіонального розвитку.

Згідно з пунктами 8-10 зазначеного Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів передбачено, що формування їх переліку здійснюється обласними, Київською міською держадміністраціями за результатами відбору, проведеного регіональними комісіями (з урахуванням необхідності погашення бюджетної заборгованості, що виникла у минулі роки за бюджетною програмою «Державний фонд регіонального розвитку»), затим за результатами оцінки відповідності поданих з регіонів інвестиційних програм і проектів вимогам законодавства Мінрегіон подає Кабінетові Міністрів України для затвердження пропозиції щодо розподілу коштів Фонду з переліком інвестиційних програм і проектів.

У матеріалах, розданих народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету, Мінрегіоном надано розподіл коштів Фонду за адміністративно-територіальними одиницями у 2015 році, який, як зазначено міністерством, здійснено відповідно до вимог частини третьої статті 24-1 Бюджетного кодексу України з дотриманням таких критеріїв:

80 відсотків коштів – відповідно до чисельності населення, яке проживає у відповідному регіоні;

20 відсотків коштів – з урахуванням рівня соціально-економічного розвитку регіонів відповідно до показника валового регіонального продукту в розрахунку на одну особу (для регіонів, у яких цей показник менше 75 відсотків середнього показника по Україні).

Перелік програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2015 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, у тому числі тих, що фінансуються з метою погашення кредиторської заборгованості, зареєстрованої органами Державної казначейської служби станом на 1 січня 2015 року, затверджено пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.07.2015 № 766-р (із змінами, внесеними розпорядженням, прийнятим на засіданні Уряду 30.07.2015).

Зазначеним Переліком визначено:

– інвестиційні програми і проекти, що можуть реалізовуватися у 2015 році за рахунок Фонду за всіма адміністративно-територіальними одиницями на суму 2 589,7 млн грн;

– у тому числі обсяги кредиторської заборгованості за відповідними програмами і проектами, зареєстровані органами Казначейства станом на 1 січня 2015 року, що підлягають погашенню – на загальну суму 32,6 млн гривень.

Таким чином, порівняно із затвердженим у Законі обсягом нерозподілений залишок Фонду становить 410,3 млн гривень.

При цьому Волинською, Львівською, Миколаївською, Полтавською, Рівненською, Чернівецькою областями та м. Києвом повністю розподілено за інвестиційними програмами та проектами обсяги коштів, встановлені Мінрегіоном для цих регіонів.

Водночас, слід зауважити, що 17 липня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», згідно з яким обсяг Фонду зменшено на 99,2 млн грн, що з набранням чинності зазначеним Законом буде потребувати уточнення Мінрегіоном показників розподілу обсягу Фонду між адміністративно-територіальними одиницями та врахування таких змін при підготовці відповідних нормативно-правових актів Уряду.

Інформація щодо розподілу коштів Фонду у 2015 році надана народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Гордєєв А.А., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Шевченко О.Л., Скорик М.Л., Рудик С.Я., Медуниця О.В., Унгурян П.Я., а також заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Абрамовський Р.Р.

За підсумками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію підтримати розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку, встановлений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.07.2015 № 766-р із змінами, внесеними Кабінетом Міністрів України до нього 30.07.2015, згідно із поданням Мінрегіону від 04.08.2015 № 7/19-9217.

Водночас, беручи до уваги соціальне значення порушеного питання, народні депутати визначились надіслати лист на ім’я Міністра фінансів України з проханням пришвидшити внесення змін до розпису Державного бюджету України на 2015 рік з урахуванням положень вищевказаного нормативно-правового акту Кабінету Міністрів України, наблизивши бюджетні асигнування, що встановлені розписом для проведення відповідних видатків, з листопада-грудня на серпень-жовтень поточного року, та про вжиті заходи поінформувати Комітет з питань бюджету.

Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частини п’ятої статті 24-1 Бюджетного кодексу України:

погодити розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку на 2015 рік відповідно до Переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2015 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, у тому числі тих, що фінансуються з метою погашення кредиторської заборгованості, зареєстрованої органами Державної казначейської служби станом на 1 січня 2015 року, затвердженого пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.07.2015 № 766-р (із змінами, внесеними розпорядженням Кабінету Міністрів України, прийнятим на засіданні Уряду 30.07.2015), згідно з листом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04.08.2015 № 7/19-9217.

Голосували: «за» - 18, «проти» - 0, «утрималися» - 1.

4. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра фінансів України – керівника апарату Маркарової О.С. про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів України за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», головним розпорядникам коштів державного бюджету та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547)).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства фінансів України від 04.08.2015 № 31-05220-02-2/25150 та від 05.08.2015 № 31-05220-02-2/25243 щодо погодження передачі бюджетних призначень та розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до пункту 1 та підпункту 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 «Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків» (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543»).

Комітетом погодження передачі бюджетних призначень здійснюється відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеною вимогою Бюджетного кодексу України передача бюджетних призначень здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 №217).

Пунктом 1 та додатком 1 постанови Уряду від 03.08.2015 № 543 (із змінами, внесеними постановою Уряду від 05.08.2015 №547) встановлено здійснити передачу бюджетних призначень, передбачених у 2015 році Міністерству фінансів у загальному фонді державного бюджету (загальнодержавні витрати) за програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», у сумі 886 577,0 тис. гривень таким головним розпорядникам коштів державного бюджету:

Міністерству внутрішніх справ – 20 000 тис. гривень;

Міністерству культури – 25 000 тис. гривень;

Міністерству освіти і науки – 20 455,1 тис. гривень;

Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства – 110 000 тис. гривень;

Державній фіскальній службі – 125 000 тис. гривень;

Міністерству фінансів – 571 721,9 тис. гривень (з них 501 721,9 тис. гривень на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій);

Національній академії медичних наук 11 500 тис. гривень;

Івано-Франківській обласній державній адміністрації – 2 900 тис. гривень.

Передача бюджетних призначень здійснюється в межах видатків розвитку.

Необхідно зауважити, що згідно із пунктом 6 частини першої статті 40, пунктом 2 частини першої статті 96 та частиною третьою статті 97 Бюджетного кодексу України бюджетні призначення міжбюджетних трансфертів визначаються законом про Державний бюджет України.

Підпунктом 1 пункту 2 та додатком 2 постанови Уряду від 03.08.2015 № 543 (із змінами, внесеними постановою Уряду від 05.08.2015 №547) затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами.

Відповідно до частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам між місцевими бюджетами у межах загального обсягу відповідних субвенцій.

Слід зазначити, що порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2012 № 106 (зі змінами), серед яких, зокрема, такі:

дотримання умов, визначених підпунктами 1, 3 і 4 пункту 3 Порядку та умов надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання інвестиційних проектів (програм), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.05.2011 № 520 (щодо відповідності інвестиційних програм (проектів) програмним і прогнозним документам економічного і соціального розвитку держави, відповідного регіону, державним цільовим програмам; фінансової забезпеченості таких проектів необхідними фінансовими ресурсами протягом усього строку впровадження; їх співфінансування з місцевих бюджетів) (підпункт 3 пункту 4);

 переліки об’єктів та заходів формують і затверджують Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві держадміністрації та виконавчі органи місцевого самоврядування (пункт 6).

Згідно із пунктом 4 постанови Уряду від 03.08.2015 № 543 до 1 січня 2016 року зупинено дію підпункту 3 пункту 4 та пункту 6 вищезазначених Порядку та умов.

При цьому, у пункті 3 та у додатку 3 постанови Уряду від 03.08.2015 № 543 (із змінами, внесеними постановою Уряду від 05.08.2015 № 547) затверджується перелік об’єктів, що фінансуються у 2015 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Підпунктом 3 пункту 5 постанови Уряду від 03.08.2015 № 543 Міністерству фінансів доручено після зазначеного погодження забезпечити відкриття у разі потреби нових бюджетних програм та внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Слід зауважити, що звернення Міністерства фінансів України до Комітету з питань бюджету щодо погодження зазначеної передачі бюджетних призначень не містять відповідних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такої передачі бюджетних коштів, як це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 № 217).

Довідково: Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» було встановлено бюджетні призначення у сумі 2 500 млн гривень за бюджетною програмою «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» (код 3511090). Законом України від 02.03.2015 № 217-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» обсяг видатків за зазначеною бюджетною програмою було зменшено до 1 113 млн гривень (або на 1 387 млн гривень). Крім того, Верховною Радою України 17 липня 2015 року прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», згідно з яким обсяг видатків за зазначеною бюджетною програмою було зменшено до 961,8 млн гривень (або на 151,2 млн гривень).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Кривенко В.М., Амельченко В.В., Рудик С.Я., Павлов К.Ю., Молоток І.Ф., Унгурян П.Я., Левченко Ю.В., Дубневич Б.В., а також заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Маркарова О.С. та Голова Державної казначейської служби України Слюз Т.Я.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. вніс пропозицію підтримати визначену пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 та додатком 1 до неї (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547) передачу бюджетних призначень, та встановлений згідно з підпунктом 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 та додатком 2 до неї (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547) розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

Поряд з цим, під час обговорення цього питання народними депутатами України – членами Комітету з питань бюджету звернуто увагу на наявність нерозподілених коштів за бюджетною програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», внесено ряд пропозицій щодо вирішення нагальних завдань соціально-економічного розвитку регіонів (роздано народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету) та запропоновано звернутися до Кабінету Міністрів України щодо взяття до уваги необхідності виділення коштів для реалізації таких пропозицій за рахунок залишку бюджетних коштів за бюджетною програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» і пришвидшити підготовку належного нормативно-правового акту Кабінету Міністрів України.

Водночас, беручи до уваги соціальне значення порушеного питання, народні депутати визначились надіслати лист на ім’я Міністра фінансів України з проханням пришвидшити внесення змін до розпису Державного бюджету України на 2015 рік з урахуванням положень вищевказаного нормативно-правового акту Кабінету Міністрів України, наблизивши бюджетні асигнування, що встановлені розписом для проведення відповідних видатків, з листопада-грудня на серпень-жовтень поточного року, та про вжиті заходи поінформувати Комітет з питань бюджету.

За підсумками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Горбуновим О.В., з урахуванням зауважень, висловлених членами Комітету з питань бюджету.

Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої  статті 23 і частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України:

Погодити передачу бюджетних призначень, передбачених у 2015 році Міністерству фінансів у загальному фонді державного бюджету (загальнодержавні витрати) за програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України», в межах видатків розвитку у сумі 886 577,0 тис. гривень головним розпорядникам коштів державного бюджету, що визначено пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 «Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків» та додатком 1 до неї (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543»).

Погодити розподіл між місцевими бюджетами обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з підпунктом 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 03.08.2015 № 543 «Деякі питання використання у 2015 році державних капітальних видатків» та додатком 2 до неї (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015 № 547 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2015 р. № 543»).

3. Взяти до уваги необхідність виділення коштів для реалізації пропозицій, що додаються, за рахунок залишку бюджетних коштів за бюджетною програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України» та пришвидшити підготовку належного нормативно-правового акту Кабінету Міністрів України.

Голосували: «за» - 14, «проти» - 0, «утрималися» - 1, «не голосували» - 4.

5. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Іщейкіна К.Є. про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення (реєстр. № 2315а).

Відмітили:

Даний законопроект 17 липня 2015 року розглянуто Верховною Радою України у першому читанні та прийнято за основу /Постанова Верховної Ради України від 17.07.2015 р. № 646-VIIІ/.

Відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України у встановлені строки /до 1 серпня 2015 року/ до Комітету з питань бюджету надійшла 21 пропозиція народних депутатів України.

За підсумками опрацювання таких пропозицій у підкомітеті з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Комітету з питань бюджету за участю представників Адміністрації Президента України та Міністерства фінансів України пропонується в остаточній редакції законопроекту (з урахуванням рішення Комітету з питань бюджету від 15.07.2015 р. щодо даного законопроекту):

зафіксувати строк дії експерименту (з 1 вересня 2015 року до 1 січня 2017 року) безпосередньо у тексті законопроекту, у зв’язку з чим передбачити дату набрання чинності відповідним законом з дня, наступного за днем його опублікування;

доповнити словами і цифрами «як виняток з положень частини другої статті 29, статті 69-1, частини другої статті 85, статей 87 і 91 цього Кодексу» /для усунення неузгодженостей з іншими нормами Бюджетного кодексу України/;

конкретизувати термін «митні платежі» (а саме мито, акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції), ПДВ з ввезених на митну територію України товарів (продукції) - у значенні, що вживається у Митному кодексі України) /для його чіткого розуміння/;

замінити слово «фінансування» словами «фінансове забезпечення» /для узгодження з бюджетною термінологією/;

включити до експерименту Чернівецьку область щодо фінансового забезпечення поточного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Стрий – Івано-Франківськ – Чернівці – Мамалига (на Кишинів) (Н-10) /погоджено ініціатором законопроекту, про що було повідомлено Представником Президента України у Верховній Раді України під час представлення законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради 17.07.2015 р./;

передбачити доручення Кабінету Міністрів України затвердити методику розрахунку щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі з урахуванням факторів, що впливають на обсяги таких платежів, а також щомісячно інформувати Верховну Раду України, Президента України та Рахункову палату про реалізацію експерименту (з наведенням відповідних щомісячних індикативних показників, фактичних надходжень та обсягів спрямування бюджетних коштів до спеціальних фондів обласних бюджетів, а також інформації про використання таких бюджетних коштів) /для забезпечення прозорості визначення відповідних індикативних показників та моніторингу реалізації експерименту/;

внести необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення, включаючи уточнення викладу тексту законопроекту.

Слід зауважити, що в окремих пропозиціях передбачається поширити експеримент на деякі інші області (зокрема, Житомирську, Закарпатську, Миколаївську, Тернопільську, Херсонську). Міністерство фінансів України у своїй відповіді (лист від 31.07.2015 № 31-11230-02-2/24886) на звернення Комітету з питань бюджету від 17.07.2015 № 04-13/3-2038 (182628) щодо розгляду пропозиції народного депутата України Гордєєва А.А. про включення Херсонської області до експерименту зазначило, що відповідне питання доцільно розглянути після отримання позитивного результату від запровадження експерименту у передбачених законопроектом областях.

Завершуючи, голова підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Іщейкін К.Є. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету:

1) врахувати 7 пропозицій, врахувати частково 6 пропозицій і відхилити 8 пропозицій та рекомендувати Верховній Раді законопроект 2315а прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній у порівняльній таблиці до законопроекту (порівняльна таблиця додається);

2) у разі прийняття законопроекту рекомендувати Кабінету Міністрів у методиці розрахунку щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі врахувати фактори, що впливають на обсяги таких платежів (зокрема, перелічені у пропозиції № 21 народного депутата Острікової Т.Г.) з наступним інформуванням Комітету з питань бюджету про вжиті заходи.

Для зручності розгляду вищевказаних пропозицій підготовлено довідкову порівняльну таблицю щодо підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції з редакцією, прийнятою у І читанні, яка роздана народним депутатам – членам Комітету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Гордєєв А.А., Рудик С.Я., Шевченко О.Л., Мельник С.І., Пинзеник В.М., а також народний депутат України – представник Президента України у Верховній Раді України Кубів С.І., народний депутат України Продан О.П., керівник Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України Сидорович Я.М. та заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Маркарова О.С.

За підсумками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування озвучену головою підкомітету з питань бюджетної політики та удосконалення положень Бюджетного кодексу України Іщейкіним К.Є. пропозицію, яка була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо експерименту в Одеській, Волинській та Львівській областях з фінансування реконструкції, поточного ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення (реєстр. № 2315а) прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом з питань бюджету у порівняльній таблиці до законопроекту.

2. У разі прийняття законопроекту за реєстр. № 2315а у другому читанні та в цілому як закон рекомендувати Кабінету Міністрів України у методиці розрахунку щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів у територіальному розрізі врахувати фактори, що впливають на обсяги таких платежів (зокрема, динаміка обсягів оподаткованого імпорту; обсяги фактично сплачених сум митних платежів до державного бюджету у попередньому кварталі; зміни у законодавчих та інших нормативно-правових актах України протягом бюджетного року, що впливають на стан надходження митних платежів; сезонні фактори впливу на активність суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності; оптимізація (скорочення) чи розширення переліку податкових пільг; коливання валютного курсу; зміна товарної структури імпорту; надходження платежів від здійснення разових поставок товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності; динаміка цін на світових товарних ринках на певні види товарів, що імпортуються на митну територію України), з наступним інформуванням Комітету з питань бюджету про вжиті заходи.

Голосували: «за» - 10, «проти» - 2, «утрималися» - 3, «не голосували» - 4.

6. Різне.

СЛУХАЛИ:

Інформацію про нагородження народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету державними нагородами.

Відмітили:

Беручи до уваги значну роботу, проведену Комітетом з питань бюджету в період роботи Верховної Ради України восьмого скликання із забезпечення прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» та внесення змін до нього, низки законів про внесення змін до Бюджетного кодексу України, які спрямовані на проведення реформи децентралізації влади, оптимізації видатків бюджету та удосконалення бюджетних процедур, нової редакції Закону «Про Рахункову палату», опрацювання і підготовки проектів постанов щодо розгляду Верховною Радою України звіту Уряду про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік, пропонується порушити клопотання про нагородження народних депутатів України – членів Комітету державними нагородами за особисту активну участь у створенні законодавчої бази з питань бюджетної політики, високопрофесійне виконання своїх обов’язків та вагомий внесок у державне будівництво, формування системи ефективної та політично відповідальної влади і здійснення соціально-економічних реформ:

- орденом «Князя Ярослава Мудрого»

IV ступеня – Куліченка Івана Івановича,

V ступеня – Павелка Андрія Васильовича, Шкварилюка Володимира Васильовича, Ваната Петра Михайловича, Дубневича Богдана Васильовича;

- орденом «За заслуги»

II ступеня – Рудика Сергія Ярославовича,

III ступеня – Савченка Олексія Юрійовича, Горбунова Олександра Володимировича, Іщейкіна Костянтина Євгеновича, Крулька Івана Івановича, Унгуряна Павла Якимовича.

Відповідні інформаційні матеріали з біографічними довідками додаються.

УХВАЛИЛИ:

1. Звернутися до Голови Верховної Ради України про порушення клопотання перед Президентом України щодо нагородження народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету державними нагородами за особисту активну участь у створенні законодавчої бази з питань бюджетної політики, високопрофесійне виконання своїх обов’язків та вагомий внесок у державне будівництво, формування системи ефективної та політично відповідальної влади і здійснення соціально-економічних реформ:

- орденом «Князя Ярослава Мудрого»

IV ступеня – Куліченка Івана Івановича,

V ступеня – Павелка Андрія Васильовича, Шкварилюка Володимира Васильовича, Ваната Петра Михайловича, Дубневича Богдана Васильовича;

- орденом «За заслуги»

II ступеня – Рудика Сергія Ярославовича,

III ступеня – Савченка Олексія Юрійовича, Горбунова Олександра Володимировича, Іщейкіна Костянтина Євгеновича, Крулька Івана Івановича, Унгуряна Павла Якимовича.

2. Голові Комітету з питань бюджету направити витяг із протоколу цього засідання та відповідні матеріали щодо зазначених народних депутатів України Голові Верховної Ради України.

Голосували: «за» - одноголосно.

Голова Комітету                                                А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                    В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку