Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №76 від 01 листопада 2016 року

 

 

 

0915  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5, конференц-зала

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Ванат П.М., Горбунов О.В., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Крулько І.І., Куліченко І.І., Маркевич Я.В., Матвієнко А.С., Медуниця О.В., Мельник С.І., Павлов К.Ю., Пинзеник В.М., Пресман О.С., Рудик С.Я., Унгурян П.Я., Шевченко О.Л.

Всього присутніх – 19 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Гєллєр Є.Б., Деркач А.Л., Левченко Ю.В., Молоток І.Ф., Савченко О.Ю., Скорик М.Л., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Больбат О.О., Луценко Н.В., Переста Я.І., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Шпак В.П., Климчук Д.І., Сторожук О.В., Яковенко С.П.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань відповідно до компетенції:

Мушак О.П. – народний депутат України;

Марченко С.М. – заступник Міністра фінансів України;

Капінус С.М. – заступник Міністра фінансів Україникерівник апарату.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік»» (реєстр. № 5323 від 31.10.2016 р.), внесений народними депутатами України Парубієм А.В., Бурбаком М.Ю., Березюком О.Р., Москаленком Я.М., Хомутинником В.Ю., Бойком Ю.А., Павелком А.В., Гринівим І.О., Ляшком О.В.

СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Комітету з питань бюджету Павелка А.В. про проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» (реєстр. № 5323 від 31.10.2016 р.), внесений народними депутатами України Парубієм А.В., Бурбаком М.Ю., Березюком О.Р., Москаленком Я.М., Хомутинником В.Ю., Бойком Ю.А., Павелком А.В., Гринівим І.О., Ляшком О.В.

Відмітили:

Верховною Радою України 20 жовтня 2016 року прийнято Постанову «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік», пунктами 3 і 4 якої визначено положення щодо фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України.

Вказаними пунктами передбачається з 1 листопада 2016 року визнати такими, що втратили чинність, постанови Верховної Ради України від 26 липня 1994 року № 122/94-ВР «Про забезпечення діяльності народних депутатів України» та від 20 квітня 2000 року № 1679-ІІІ «Про внесення зміни до Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення діяльності народних депутатів України», а також затвердити норми фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України в окремому додатку (зокрема, визначити посадові оклади народних депутатів України у розмірах від 25 до 30 мінімальних заробітних плат та загальний місячний фонд народному депутату України для оплати праці помічників-консультантів у межах 16 мінімальних заробітних плат).

На розгляд Верховної Ради України внесено проект Постанови Верховної Ради України за реєстр. № 5323 від 31.10.2016 р., в якому пропонується виключити вищезазначені пункти 3 і 4 такої Постанови.

У зв’язку із зазначеним належить зауважити таке.

Статтями 156-158 Регламенту Верховної Ради України унормовано питання щодо Постанови Верховної Ради про висновки та пропозиції до проекту закону про Державний бюджет України на наступний рік. Зокрема, така постанова є спеціальним документом, яким встановлюються Бюджетні висновки Верховної Ради для їх врахування Кабінетом Міністрів України при підготовці такого законопроекту до другого читання та який відповідно має обмежену дію у часі.

Натомість пункти 3 і 4 Постанови Верховної Ради України від 20 жовтня 2016 року «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» запроваджуються на постійній основі та впливатимуть на показники видатків державного бюджету як у поточному році (листопад-грудень), так і у наступних бюджетних періодах.

При цьому, реалізація цих положень (з урахуванням норм Закону України «Про статус народного депутата України») потребуватиме значного збільшення видатків державного бюджету для Верховної Ради України і визначення джерел покриття відповідних додаткових видатків державного бюджету.

Однак, автором зазначеної ініціативи (народним депутатом України Мушаком О.П.) не подано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, що не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету Павелко А.В., Горбунов О.В., Матвієнко А.С., Пинзеник В.М., Крулько І.І., Рудик С.Я., Маркевич Я.В., заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Капінус Є.В. та народний депутат України Мушак О.П.

Насамперед, заступник Міністра фінансів України – керівник апарату Капінус Є.В. відмітив, що потреба у фінансовому забезпеченні реалізації зазначених пунктів 3 і 4 постанови «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» загалом становить 936 млн. грн. на 2017 рік, джерела покриття яких відсутні, та повідомив, що Мінфін підтримує проект постанови за реєстр. № 5323.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунов О.В. запропонував Комітету підтримати таке рішення: рекомендувати Верховній Раді проект постанови за реєстр. № 5323 прийняти в цілому.

Народний депутат України Пинзеник В.М. запропонував підтримати таку пропозицію з доповненням цього проекту постанови новим пунктом, згідно з яким рекомендувати  Кабінету Міністрів України скасувати рішення Уряду щодо підвищення посадових окладів міністрам та іншим високопосадовцям державних органів (а саме постанову Кабінету Міністрів України від 27.07.2016 р. № 493).

Народний депутат України Крулько І.І. висловив позицію щодо підтримки озвученої народним депутатом Пинзеником В.М. пропозиції та зазначив про непідтримку положень проекту постанови за реєстр. № 5323.

Народний депутат України Мушак О.П. запропонував залишити Постанову «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» в редакції, яка була проголосована Верховною Радою  минулого пленарного тижня (20.10.2016 р.).

Народний депутат України Маркевич Я.В. запропонував  перенести термін введення в дію пунктів 3 і 4 Постанови «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік» на наступне скликання Верховної Ради України.

За підсумками обговорення Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування в порядку черговості спочатку пропозицію Голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету з питань бюджету Горбунова О.В., а саме рекомендувати Верховній Раді проект постанови за реєстр. № 5323 прийняти в цілому. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

Крім того, за наполяганням народного депутата Пинзеника В.М. щодо необхідності підтримки його пропозиції Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування таку пропозицію, однак вона не була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2017 рік»» (реєстр. № 5323 від 31.10.2016 р.), внесений народними депутатами України Парубієм А.В., Бурбаком М.Ю., Березюком О.Р., Москаленком Я.М., Хомутинником В.Ю., Бойком Ю.А., Павелком А.В., Гринівим І.О., Ляшком О.В., за результатами розгляду прийняти в цілому.

Голосували: «за» – 13, «проти» – 0, «утрималось» – 2, «не голосували» - 4.

Голова Комітету                                                                  А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                              В.В. Шкварилюк

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку