Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №117 від 5 жовтня 2017 року

 

 

 

1415  година  м. Київ, вул. Грушевського, 5, зала № 5

Головує: Голова Комітету Павелко А.В.

Присутні:

Члени Комітету: Амельченко В.В., Білоцерковець Д.О., Гєллєр Є.Б., Горбунов О.В., Дубіль В.О., Дубневич Б.В., Іщейкін К.Є., Кривенко В.М., Куліченко І.І., Левченко Ю.В., Маркевич Я.В., Медуниця О.В., Мельник С.І., Мепарішвілі Х.Н., Молоток І.Ф., Пинзеник В.М., Рудик С.Я., Унгурян П.Я., Шкварилюк В.В., Шуфрич Н.І.

Всього присутніх – 21 народний депутат.

Відсутні:

Члени Комітету: Деркач А.Л., Крулько І.І., Матвієнко А.С., Микитась М.В., Павлов К.Ю., Пресман О.С., Скорик М.Л., Шевченко О.Л.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Фещук С.Л., Боброва Т.С., Расчислова Л.В., Клочкова Т.В.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Про погодження розподілу між місцевими бюджетами резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році (розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 № 690-р). /Продовження розгляду/

СЛУХАЛИ:

Інформацію про погодження розподілу між місцевими бюджетами резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 690-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надійшло звернення Міністерства охорони здоров’я України від 04.10.2017 р. за
№ 10.1-16/26424 щодо погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2017 році резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам відповідно до розпорядження Уряду від 27.09.2017 р. № 690-р «Про розподіл резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році».

Питання погодження Комітетом з питань бюджету розподілу та перерозподілу обсягів міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами в межах їх загального обсягу унормовано:

– у частині шостій статті 108 Бюджетного кодексу України, згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл обсягів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам у межах загального обсягу відповідних субвенцій. При цьому особливості розподілу медичної субвенції щодо резерву коштів таких субвенцій між місцевими бюджетами можуть визначатися законом про Державний бюджет України;

– у статті 20 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», згідно з якою Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету може здійснювати розподіл резерву коштів медичної субвенції.

Порядок щодо здійснення таких перерозподілів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами від 21.03.2012 р. № 217), у абзаці четвертому пункту 7 якого, зокрема, передбачається, що головний розпорядник бюджетних коштів звертається до Комітету з питань бюджету щодо погодження відповідного рішення Кабінету Міністрів, копія якого додається до звернення разом з розрахунками та обґрунтуваннями щодо обсягу відповідного перерозподілу.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (із змінами) у складі загальнодержавних витрат Міністерства охорони здоров’я України (далі– МОЗ України) затверджено видатки за бюджетною програмою «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам» у сумі 55 920 108,4 тис. грн, з них нерозподілений обсяг коштів – 1 597 449,3 тис. грн, у складі яких:

– резерв коштів медичної субвенції обсягом 559 201 тис. гривень;

– нерозподілені видатки медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, обсягом 1 038 248,3 тис. гривень.

Згідно з пунктом 1 розпорядження Уряду від 27.09.2017 р. № 690-р та додатком до цього розпорядження здійснено розподіл резерву медичної субвенції з державного бюджету між обласними бюджетами всіх областей та бюджетом міста Києва у сумі 559 201,0 тис. грн.

Водночас, відповідно до пуктів 2 та 3 цього розпоряджнення доручається:

Міністерству фінансів України після погодження МОЗ України такого розподілу резерву медичної субвенції з Комітетом з питань бюджету забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету;

Обласним державним адміністраціям у тижневий строк забезпечити розподіл коштів, що збільшуються, між обласним бюджетом, бюджетами міст обласного значення, районними бюджетами та бюджетами об’єднаних територіальних громад та їх спрямування, насамперед, на оплату праці з нарахуванням, на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет.

МОЗ України, обгрунтовуючи у своєму зверненні здійснення розподілу медичної субвенції, відмічено, що зазначене розпорядження Уряду підготовлено ним з метою запобігання виникнення заборгованості із виплат заробітної плати працівникам комунальних закладів охорони здоров’я і надання належної медичної допомоги хворим на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та хворим на цукровий та нецукровий діабет, виходячи з наступного:

– за інформацією місцевих органів виконавчої влади заходи, що вживаються ними на виконання норм постанови Уряду від 23.01.2015 № 11 «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» щодо оптимізації мережі, закладів охорони здоров’я, залучення джерел фінансування витрат, пов’язаних з функціонуванням закладів охорони здоров’я, скорочення непершочергових та неефективних видатків, дотримання жорсткого режиму економного використання бюджетних коштів тощо, не забезпечують повною мірою покриття дефіциту коштів, що виник у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати на 3200 грн та необхідністю проведення диференціації заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи (незабезпеченість комунальних закладів охорони здоров’я фондом оплати праці з нарахуваннями до кінця 2017 року становитиме 2 758,6 млн грн);

– у складі медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам передбачався обсяг цільових коштів для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу у розмірі 1 044,8 млн грн, що на 513,1 млн грн (32,9 %) менше від потреби, яка відповідно до інформації структурних підрозділів з питань охорони здоров’я становить 1 557,9 млн грн, та для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у розмірі 642,1 млн грн, що на 828,6 млн грн (56,3 %) менше від потреби, яка відповідно до інформації структурних підрозділів з питань охорони здоров’я становить 1 470,7 млн грн;

– розподіл резерву медичної субвенції у сумі 559 201 тис. грн (тобто у повному обсязі) здійснено міністерством відповідно до постанови Уряду від 19 серпня 2015 року № 618 «Про затвердження формули розподілу обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» за відповідною формулою (такий розрахунок роздано народним депутатам– членам Комітету з питань бюджету).

Таким чином, з урахуванням прийнятого Урядом розпорядження від 27.09.2017 № 690-р залишок нерозподілених видатків медичної субвенції становить 1 038 248,3 тис. грн., тобто у обсязі коштів, визначених для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Довідка щодо надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам за січень-вересень 2017 року та розподілу резерву медичної субвенції згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 за № 690-р роздана народним депутатам України – членам Комітету з питань бюджету.

Голова Комітету Павелко А.В. поінформував народних депутатів, що за наслідками заслуховування на вчорашньому (04 жовтня 2017 року) засіданні Комітету інформації заступника Міністра охорони здоров’я Ковтонюка П.А. щодо здійсненого розподілу резерву медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам згідно з розпорядженням Уряду від 27 вересня 2017 року №690-р, члени Комітету визначилися ухвалити рішення щодо погодження такого розподілу на сьогоднішньому засіданні.

Народний депутат Шкварилюк В.В. запропонував перейти до прийняття рішення без додаткового обговорення, що було підтримано всіма присутніми членами Комітету.

Голова Комітету Павелко А.В. поставив на голосування пропозицію ухвалити таке рішення Комітету: погодити здійснення розподілу резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році згідно з пунктом 1 і додатком до розпорядження Уряду від 27.09.2017 № 690-р.

Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх за засіданні членів Комітету з питань бюджету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду, керуючись вимогами частини шостої статті 108 Бюджетного кодексу України і статті 20 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»:

погодити здійснення розподілу резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році у сумі 559 201 тис. гривень згідно з пунктом 1 і додатком до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.09.2017 р. № 690-р «Про розподіл резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році».

Голосувати: «за» - 20, «проти» - 0, «утримався» - 1.

Голова Комітету                                                                      А.В. Павелко

Секретар Комітету                                                                  В.В. Шкварилюк

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку