Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №4 від 18 вересня 2019 року

 

 

 

1500 година  м. Київ, вул. Банкова, 6-8

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Лопушанський А.Я., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Борт В.П., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кузбит Ю.М., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Молоток І.Ф., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Северин С.С., Тістик Р.Я., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 32 народні депутати.

Відсутні:

Члени Комітету: Василенко Л.В., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Андросюк Н.В., Боброва Т.С., Больбат О.О., Войтенко Є.А., Качан Т.В., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Криволап М.К., Луценко Н.В., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Симончук К.В., Стадник М.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В., Сторожук О.В.

Список запрошених та осіб, які взяли участь в обговоренні питань

відповідно до компетенції:

Народний депутат України Кубраков О.М.

від Міністерства фінансів України

Маркарова О.С. – Міністр;

Гелетій Ю.І. – заступник Міністра;

Джигир Ю.А. – заступник Міністра;

Шкураков В.О. – заступник Міністра;

Пліс Г.В. – заступник Міністра;

Криворучко О.О. – радник Міністра;

Лозицький В.П. – директор Департаменту державного бюджету;

Наврата А.І. – директор Департаменту видатків виробничої сфери;

Рожкова Л.О. – директор Департаменту видатків бюджету органів влади;

Циба Р.П. – директор Департаменту з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності;

Босак М.О. – заступник директора Департаменту державного бюджету Управління планування державного бюджету;

Єрмоличев Р.В. – директор Департаменту видатків бюджету гуманітарної сфери;

Діденко С.О. – директор Департаменту видатків бюджету соціальної сфери;

Зубанєва К.Є. – начальник Управління аналізу бюджету та макроекономічних показників;

Кузькін Є.Ю. – директор Департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів України;

Кузьма А.Р. – заступник начальника Управління аналізу бюджету та макроекономічних показників – начальник Відділу макроекономічного аналізу;

від Міністерства соціальної політики України

Ненюченко Н.В. – заступник Міністра;

Цапенко Ю.С. – директор Департаменту стратегічного планування;

від Апарату Верховної Ради України

Шевчук М.М. – заступник Керівника;

Савкова Л.В. – заступник керуючого справами – головний бухгалтер;

Лех В.І. – директор Державного підприємства «Парламентський телеканал «Рада»;

від Рахункової палати

Пацкан В.В. – Голова;

Майснер А.В. – заступник Голови;

Мазярчук В.М. – радник Голови;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту з питань бюджетної політики;

Старченко О.М. – головний спеціаліст відділу відносин з органами державної влади та громадськістю Управління інформаційної політики;

Ященко Анна, Канюка Руслан – прес-служба;

від Асоціації міст України

Палійчук Т.В. – експерт;

Інші особи

Герасимов Р.О. – помічник-консультант співавтора законопроекту за реєстр. № 2039-1 народного депутата України Колебошина С.В.;

Акредитовані при Верховній Раді України засоби масової інформації

Телеканал «112 Україна», телеканал ZIK, телеканал «НАШ.МАКСІ-ТВ», телеканал «NewsOne», телеканал «Еспресо TV».

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

2. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету:

1) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Апарату Верховної Ради України (розпорядження Кабінет Міністрів України від 14.08.2019 № 610-р);

2) передача бюджетних призначень Міністерству фінансів (розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.08.2019 № 668-р);

3) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики (розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р).

3. Про представлення проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік (реєстр. № 2000 від 15.09.2019), внесеного Кабінетом Міністрів України.

4. Про Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Після перерви (18-15)

5. Про проекти законів України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (реєстр. № 2039 від 03.09.2019), поданий народними депутатами України Кубраковим О.М., Ковальовим А.В. та Струневичем В.О., та про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо покращення стану автомобільних доріг в Одеській області (реєстр. № 2039-1 від 10.09.2019), поданий народними депутатами України Колебошиним С.В., Ткаченком О.М. та іншими /включено до порядку денного додатково за пропозицією заступника Голови Комітету Трухіна О.М./.

 

 

 

 

1. СЛУХАЛИ:

Інформацію голови підкомітету з питань оцінки законопроектів щодо впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству Комітету з питань бюджету Шпак Л.О. про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

Відмітили:

1.1. Законопроекти, які не мають впливу на показники бюджетів,

у тому числі:

1.1.1. Проект Закону України "Про верифікацію та моніторинг державних виплат" (реєстр. № 1231 від 02.09.2019, народний депутат України Гетманцев Д.О.);

1.1.2. Проект Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України" (реєстр. № 1230 від 02.09.2019, народний депутат України Гетманцев Д.О.).

УХВАЛИЛИ:

1. Зазначені законопроекти є такими, що не мають впливу на показники бюджетів.

2. Це рішення надіслати профільним комітетам, відповідальним за підготовку законопроектів.

Голосували: «за» - 29, «проти» - 0, «утрималися» - 1, «не голосували» - 2.

1.2. Законопроекти, які мають вплив на показники бюджетів,

у тому числі:

Безпосередній:

а) такі, що зменшують надходження та / або збільшують витрати

1.2.1. Слухали:

Інформацію про проект Закону України про Бюро фінансових розслідувань (реєстр. № 1208 від 30.08.2019), внесений народним депутатом України Гетманцевим Д.О. та визначений Президентом України як невідкладний.

Відмітили:

Головним з підготовки та попереднього розгляду законопроекту є Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.

Законопроектом пропонується створення та функціонування нового органу – Бюро фінансових розслідувань (далі – Бюро), як центрального органу виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів через Міністра фінансів. Такий орган реалізовуватиме державну політику з питань запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності, які прямо чи опосередковано заподіюють шкоду публічному інтересу у сфері фінансів. /частина третя статті 1 законопроекту/.

Зокрема, зазначений законопроект визначає правову основу організації та діяльності Бюро, принципи, завдання та повноваження відповідного органу, контроль за його діяльністю, правовий та соціальний захист працівників, фінансове та матеріально-технічне забезпечення відповідного органу, його взаємодію з державними органами та іншими органами, міжнародне співробітництво. У законопроекті визначено, що відповідний орган наділяється повноваженнями щодо здійснення оперативно-розшукової діяльності, а також досудового розслідування злочинів. Крім того, цей орган матиме право прямого доступу до автоматизованих інформаційних і довідкових систем, реєстрів та банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування.

Статтею 13 законопроекту визначено, що Бюро складається з центрального апарату та не більше 7 територіальних управлінь, гранична чисельність працівників встановлюється Кабінетом Міністрів та може змінюватися. При цьому до системи Бюро можуть входити тренувальні центри та центри підвищення кваліфікації.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що передбачається можливість переходу колишніх працівників податкової міліції на службу до Бюро на загальних підставах за результатами проведення конкурсу, а також законопроект не передбачає ліквідацію будь-яких підрозділів СБУ та МВС, але до Бюро переходять повноваження щодо розслідування економічних злочинів. При цьому у пунктах 7 і 8 Прикінцевих та перехідних положень законопроекту доручено Кабінету Міністрів забезпечити передачу до Бюро Мінфіном, МВС, ДПС, ДМС інформаційної бази, закріпленої за їх відповідними підрозділами, в частині, необхідній для функціонування Бюро та його територіальних управлінь, а також забезпечити повідомлення ДПС працівників структурних підрозділів податкової міліції про майбутнє звільнення у зв’язку з ліквідацією спеціальних підрозділів по боротьбі з податковими правопорушеннями, що діють у складі контролюючих органів.

Також у законопроекті закріплено право на отримання одноразової  грошової допомоги в разі загибелі (смерті) чи втрати працездатності працівника Бюро, відшкодування в повному обсязі шкоди, завданої майну працівника Бюро /частини третя і четверта статті 28/. Разом з тим, у пункті 4 Прикінцевих та перехідних положень законопроекту передбачено збереження за колишніми працівниками податкової міліції, у тому числі пенсіонерами, а також членами їхніх сімей, іншими особами пільг, компенсацій і гарантій, передбачених для колишніх поліцейських, членів їхніх сімей, інших осіб Законом України "Про Національну поліцію".

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що його прийняття та реалізація не потребуватиме фінансових витрат з державного бюджету у 2019 році при звільненні працівників податкової міліції, так як фінансове забезпечення цих витрат можливо здійснити в межах наявних бюджетних асигнувань ДФС.

Разом з тим, підпунктом 1 пункту 6 Прикінцевих та перехідних положень законопроекту доручено Кабінету Міністрів протягом трьох місяців з дня набрання чинності відповідного закону внести на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України на поточний рік для включення до нього видатків, необхідних для створення та діяльності Бюро, зокрема видатків для забезпечення Бюро та його територіальних управлінь адміністративними будинками, транспортними засобами, засобами зв’язку і матеріально-технічного забезпечення, спеціальною технікою оперативно-технічних підрозділів, іншим майном та інформаційною базою.

З цього приводу Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (далі – ГНЕУ) зазначає, що реалізація законопроекту збільшить видаткову частину державного бюджету в частині коштів на створення та утримання Бюро, а також на матеріальне заохочення осіб, які надають допомогу в попередженні, виявленні, припиненні і розслідуванні кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності Бюро (пункт 5 частини четвертої статті  8).

Крім того, у законопроекті про Державний бюджет України на 2020 рік, поданому Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 2000 від 15.09.2019), передбачені видатки загального фонду на функціонування Бюро у сумі 1 288 141,4 тис. грн.

Отже, реалізація положень законопроекту потребуватиме додаткових видатків державного бюджету у зв'язку із створенням та функціонуванням Бюро.

Однак до законопроекту не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), що не відповідає вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, на що також звертає увагу ГНЕУ.

Серед іншого, законопроектом передбачено внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якими пропонується встановити відповідальність за невиконання законних вимог посадових осіб Бюро у вигляді накладання штрафу. Реалізація таких положень законопроекту може призвести до збільшення доходів державного бюджету від штрафів у разі виявлення відповідних правопорушень.

Міністерство фінансів у своєму експертному висновку до законопроекту зазначає, що його реалізація не потребуватиме фінансових витрат з державного бюджету у 2019 році при звільненні працівників податкової міліції, так як фінансове забезпечення цих витрат можливо здійснити в межах наявних бюджетних асигнувань ДПС, а фінансове забезпечення Бюро здійснюватиметься за рахунок коштів державного бюджету. При цьому, Мінфін звертає увагу, що прийняття законопроекту матиме позитивний вплив на бюджет за рахунок підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави та її економічної безпеки, і як наслідок, зменшення тіньового бізнесу в Україні та збільшення надходжень податків і зборів, оптимізації структури правоохоронних органів, матеріально-технічної бази та скорочення загальної кількості працівників, що протидіють злочинності у сфері фінансів. Загалом відмічено, що Мінфін підтримує законопроект.

Ухвалили:

1. Проект Закону України про Бюро фінансових розслідувань (реєстр. № 1208 від 30.08.2019), внесений народним депутатом України Гетманцевим Д.О., матиме вплив на показники бюджету (потребуватиме додаткових видатків державного бюджету на створення і функціонування Бюро /такі видатки передбачені Урядом у законопроекті про Державний бюджет України на 2020 рік за реєстр. № 2000/, а також може призвести до збільшення доходів державного бюджету від штрафів у разі виявлення відповідних правопорушень та від податків і зборів у разі зменшення частки тіньової економіки внаслідок застосування даної законодавчої ініціативи). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.

2. Це рішення надіслати Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Голосували: «за» - 27, «проти» - 0, «утрималися» - 3, «не голосували» - 2.

2. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету.

2.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Керівника Апарату Верховної Ради України Шевчука М.М. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Апарату Верховної Ради України (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 610-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету
(далі – Комітет) надійшло звернення Апарату Верховної Ради України від 28.08.2019 №
 15/11-1088(146654) (копія листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 610-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Апарату Верховної Ради України на 2019 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України
(далі – Кодекс). Згідно із зазначеними вимогами Кодексу перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Апарату Верховної Ради України на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом:

зменшення обсягу цих видатків за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» на 15 560 тис. гривень;

збільшення обсягу таких видатків за бюджетною програмою 0111090 «Висвітлення діяльності Верховної Ради України через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання газети «Голос України» на 15 560 тис. гривень.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-липень 2019 року видатки по загальному фонду фактично проведено за бюджетними програмами:

0111010 – у обсязі 486,6 млн грн, що становить 44,6% річного плану (1 089,9 млн грн) та 89,4% плану на звітний період;

0111090 – у обсязі 25,2 млн грн, що становить 56,2% річного плану (44,8 млн грн) та 96,4% плану на звітний період.

За інформацією, наведеною у листі Апарату Верховної Ради України, здійснення вищевказаного перерозподілу видатків державного бюджету забезпечить оплату телекомунікаційних послуг з розповсюдження програм телеканалу «Рада» у цифровому форматі у поточному році.

Необхідно зауважити, що звернення Апарату Верховної Ради України до Комітету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить відповідних фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань, зокрема пояснень щодо ризиків зменшення запропонованих видатків, хоча це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

З огляду на зазначене, під час розгляду даного питання у підкомітеті з питань видатків державного бюджету Комітету 5 вересня 2019 року визначилися щодо надання Апаратом Верховної Ради України додаткових ґрунтовних фінансово-економічних обґрунтувань та пояснень необхідності та доцільності здійснення такого перерозподілу видатків державного бюджету.

Апаратом Верховної Ради України листом від 06.09.2019
№ 15/11-1207(153469) надано додаткові матеріали, в яких, зокрема, зазначається, що згідно із проектом договору ТОВ «ЗЕОНБУД», який відповідно до ліцензії є оператором телекомунікацій, вартість послуг за місяць становить 1 310,9 тис. грн та відповідно на рік – 15 730,8 тис. гривень. Одночасно, у розрахунках витрат Державного підприємства «Парламентський телеканал «Рада» на 2019 рік на послуги цифрового мовлення (ТОВ «ЗЕОНБУД») передбачено лише 170,8 тис. грн, проте у матеріалах не надано пояснень щодо неврахування додаткової потреби у сумі 15 560,0 тис. грн на такі послуги при формуванні планових показників на 2019 рік.

Водночас за поясненнями Апарату Верховної Ради України відмічається, що у поточному році за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» у зв’язку із проведеними заходами з мінімізації витрат на службові відрядження шляхом оптимізації кількісного складу відряджених осіб та строку їх перебування за кордоном, зменшенням витрат на оплату проїзду, наймання житла, інших витрат, утворилася економія за видатками на відрядження делегацій Верховної Ради України за кордон та сплату членських внесків до міжнародних організацій, в яких набуто членство Верховною Радою України.

Слід зауважити, що до поданих матеріалів долучено висновок Міністерства юстиції за результатами правової експертизи відповідного проекту розпорядження Уряду, проте не надано експертний висновок Міністерства фінансів України.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., Батенко Т.І., Крулько І.І., Лопушанський А.Я., а також заступник Міністра фінансів України Шкураков В.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. і заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Шевчук М.М.

Заступник Міністра фінансів Шкураков В.О. та Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловили заперечень і зауважень щодо перерозподілу видатків державного бюджету, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. внесла пропозицію погодити встановлений розпорядженням Уряду від 14 серпня 2019 року № 610-р перерозподіл видатків державного бюджету (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету). Водночас, головному розпоряднику було зроблено зауваження щодо відсутності системності у плануванні і наголошено на необхідності передбачення відповідних витрат на наступний рік, не допускаючи перерозподілу бюджетних коштів упродовж року.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

 

 

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 № 610-р здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Апарату Верховної Ради України на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків споживання шляхом:

зменшення обсягу цих видатків за бюджетною програмою 0111010 «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України» на 15 560 тис. гривень;

збільшення обсягу таких видатків за бюджетною програмою 0111090 «Висвітлення діяльності Верховної Ради України через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання газети «Голос України» на 15 560 тис. гривень.

Голосували: «за» - одноголосно.

2.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра фінансів України Шкуракова В.О. про погодження передачі бюджетних призначень Міністерству фінансів України (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019
№ 668-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету
(далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства фінансів України від 03.09.2019 № 16020-02-2/22099 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження передачі бюджетних призначень відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 668-р «Про передачу у 2019 році деяких бюджетних призначень Міністерству фінансів».

Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) у разі, якщо після прийняття закону про Державний бюджет України повноваження на виконання функцій, завдань або надання послуг, на яке надано бюджетне призначення, передається відповідно до законодавства від одного головного розпорядника бюджетних коштів до іншого головного розпорядника бюджетних коштів, здійснюється передача бюджетних призначень від одного головного розпорядника коштів державного бюджету до іншого за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом. Відповідний порядок передачі бюджетних призначень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011р. № 18 (зі змінами від 21.08.2019 № 794).

Відповідно до вказаних вище вимог Кодексу пунктом 1 розпорядження Уряду від 21.08.2019 № 668-р пропонується передати бюджетні призначення у сумі 1 614,1 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 1 323 тис. гривень), передбачені у 2019 році за загальним фондом державного бюджету Міністерству енергетики та вугільної промисловості України за бюджетною програмою 1101010 «Загальне керівництво та управління у сфері паливно-енергетичного комплексу та вугільної промисловості», Міністерству фінансів України на бюджетну програму 3501010 «Керівництво та управління у сфері фінансів».

Мінфіну доручено після погодження зазначеної передачі бюджетних призначень з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-серпень 2019 року видатки по загальному фонду фактично проведено за бюджетними програмами:

1101010 – у обсязі 103,7 млн грн, що становить 64,9% річного плану з урахуванням внесених змін (визначено у обсязі – 159,7 млн грн) та 96,1% плану на звітний період;

3501010 – у обсязі 296,3 млн грн, що становить 52,6% річного плану з урахуванням внесених змін (визначено у обсязі – 563,5 млн грн) та 94,7% плану на звітний період.

Слід відмітити, що розпорядження Уряду від 21.08.2019 № 668-р прийнято у зв’язку із змінами, внесеними до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 85 «Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів» (зі змінами) постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 524 «Про внесення змін у додатки 1 і 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 85», відповідно до яких граничну чисельність працівників апарату Мінфіну збільшено на 31 особу (з 744 до 775), а Міненерговугілля зменшено на 21 особу (з 372 до 351), відповідно тимчасову граничну чисельність працівників апарату Мінфіну визначено – 873 особи, Міненерговугілля – 435 осіб. Відповідно до інформації, наведеної на офіційному сайті Уряду, такі зміни спрямовані на посилення інституційної спроможності апарату Мінфіну щодо управління об’єктами державної власності, які належать до сфери його управління, у тому числі цілісним майновим комплексом державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго» (далі – ДП «НЕК «Укренерго»), а також забезпечення виконання вимог Кодексу в частині запровадження в Україні розширеної системи управління фіскальними ризиками.

ДП «НЕК «Укренерго» передано від сфери управління Міненерговугілля до сфери управління Мінфіну розпорядженням Уряду від 14.11.2018 № 1001-р. З урахуванням зазначеного, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.04.2019 № 223-р «Про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості у 2019 році» встановлено передати відповідні бюджетні призначення від Міненерговугілля до Мінфіну (за спеціальним фондом державного бюджету загалом у сумі 2 810,8 млн грн, джерелом яких є кошти позик Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку та Кредитної установи для відбудови (Німеччина)) /вказане рішення Уряду погоджено Комітетом 10 квітня 2019 року/.

Згідно із поясненнями Мінфіну така передача бюджетних призначень з апарату Міненерговугілля на апарат Мінфіну підготовлена у зв’язку із передачею граничної чисельності працівників (21 одиниця) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 524 «Про внесення змін у додатки 1 і 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 85». Відповідне розпорядження Уряду від 21.08.2019 № 668-р дасть змогу забезпечити виконання на належному рівні завдань та функцій, покладених на Мінфін.

Необхідно зауважити, що звернення Мінфіну до Комітету щодо погодження зазначеної передачі бюджетних призначень не містить відповідних фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такої передачі, як це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Крулько І.І, Забуранна Л.В., Лопушанський А.Я., а також Міністр фінансів України Маркарова О.С., заступник Міністра фінансів України Шкураков В.О. та Голова Рахункової палати Пацкан В.В.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. звернув увагу, що питання про погодження передачі бюджетних призначень є наслідком несвоєчасності прийнятих Мінфіном управлінських рішень та неправильного планування, і водночас висловився за підтримку розпорядження Уряду № 668-р.

Міністр фінансів України Маркарова О.С. пояснила, що однією з об’єктивних причин щодо термінів подання на погодження зазначеного розпорядження Уряду стало прийняття рішення про відокремлення та передачу до сфери управління Мінфіну ДП НЕК "УКРЕНЕРГО", датоване березнем 2019 року, коли пройшло фактично три місяці поточного бюджетного року.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. внесла пропозицію погодити встановлену розпорядженням Уряду від 21 серпня 2019 року № 668-р передачу бюджетних призначень (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Підсумовуючи, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити передачу бюджетних призначень у сумі 1 614,1 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 1 323 тис. гривень), передбачених у 2019 році за загальним фондом державного бюджету Міністерству енергетики та вугільної промисловості України за бюджетною програмою 1101010 «Загальне керівництво та управління у сфері паливно-енергетичного комплексу та вугільної промисловості», Міністерству фінансів України за бюджетною програмою 3501010 «Керівництво та управління у сфері фінансів», що визначено пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 668-р.

Голосували: «за» - одноголосно.

2.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра соціальної політики України Ненюченко Н.В. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики України на 2019 рік (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету
(далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства соціальної політики України від 30.08.2019 №
 15787/0/2-19/51 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2019 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України
(далі – Кодекс). Згідно із зазначеними вимогами Кодексу перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 зазначеного вище розпорядження Уряду встановлено здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству соціальної політики України на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків державного бюджету шляхом:

1) зменшення обсягу видатків споживання за бюджетними програмами:

2501130 «Заходи із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення» на 21 940,7 тис. гривень /відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Мінсоцполітики/;

2507100 «Реабілітація дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу» на 50 014 тис. гривень /відповідальний виконавець бюджетної програми – Фонд соціального захисту інвалідів/;

2511110 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків» на 22 049,7 тис. гривень із відповідним зменшенням обсягу субвенції обласним бюджетам згідно з додатком до розпорядження Уряду /відповідальний виконавець бюджетної програми – Міністерство соціальної політики (загальнодержавні видатки та кредитування)/;

2) збільшення обсягу видатків споживання за бюджетними програмами:

2501090 «Створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаційно-аналітичної підтримки, інформаційно-методичне забезпечення та виготовлення бланків посвідчень і нагрудних знаків для системи соціального захисту» на 3 723,7 тис. гривень /відповідальний виконавець бюджетної програми – Апарат Мінсоцполітики/;

2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю» на 82 636,4 тис. гривень /відповідальний виконавець бюджетної програми – Фонд соціального захисту інвалідів/;

3) за бюджетною програмою 2507040 «Забезпечення діяльності Фонду соціального захисту інвалідів» збільшення обсягу видатків споживання на 250 тис. гривень та встановлення обсягу видатків розвитку у обсязі 7 394,3 тис. гривень (у державному бюджеті на 2019 рік видатки розвитку за цією бюджетною програмою не визначено) /відповідальний виконавець бюджетної програми – Фонд соціального захисту інвалідів/.

Міністерству фінансів України доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Загалом перерозподілено видатки за бюджетними програмами, закріпленими за Міністерством соціальної політики України (включаючи загальнодержавні видатки та кредитування), на суму 94 004,4 тис. гривень.

Обґрунтування щодо зазначеного перерозподілу видатків наведено у листі Міністерства соціальної політики.

Так, за поясненнями Мінсоцполітики здійснення запропонованого пунктом 1 розпорядження Уряду від 21.08.2019 № 692-р перерозподілу видатків державного бюджету дозволить:

- здійснити виготовлення бланків посвідчень батьків багатодітної сім’ї в кількості 30,0 тис. штук, посвідчень дитини з багатодітної сім’ї в кількості 75,0 тис. штук та бланків посвідчень особи, яка одержує державну соціальну допомогу (нового зразка, затвердженого наказом Міністерства від 11.01.2019 № 35), в кількості 22,6 тис. штук /передбачено за бюджетною програмою 2501090/;

- забезпечити окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації, які компенсують втрачені функції особи, що має обмеження життєдіяльності, сприяє її активній реабілітації та інтеграції у суспільне життя /передбачено за бюджетною програмою 2507030/;

- провести першочергові роботи з капітального ремонту четвертого поверху адміністративної будівлі Фонду соціального захисту інвалідів, покрівлі, інженерних систем (водопровід, каналізація, вентиляція, опалення), монтажу системи протипожежного захисту, у тому числі проведення проектних робіт та експертизи проектної документації (у сумі 6 987,6 тис. грн); придбання двох міжмережевих екранів для забезпечення безпеки локальної мережі Фонду, моніторингу вхідного/вихідного трафіку, надійного багаторівневого захисту, передбачення вторгнень IPS, комплексного захисту від шкідливого програмного забезпечення, а також придбання серверу з метою забезпечення безперебійної роботи IT інфраструктури Фонду та у зв’язку з виходом з ладу серверів, на яких функціонує програмне забезпечення контролерів домену та електронної пошти, проксі-серверу (доступ до мережі Інтернет), криптосерверу доступу до банку даних з проблем інвалідності; мережевого сховища з метою забезпечення збереження даних клієнтських робочих станцій та серверів, резервних копій БД MSSQL Server (у сумі 406,7 тис. грн.); оплатити послуги за розробку та запровадження нового веб-порталу (у сумі 250 тис. грн) /передбачено за бюджетною програмою 2507040/.

Збільшення видатків за бюджетними програмами 2501090, 2507030, 2507040 Мінсоцполітики запропоновано здійснити за рахунок коштів за бюджетними програмами:

2501130 – у 2019 році за почесне звання України «Мати-героїня» заплановано виплатити одноразову винагороду 2740 жінкам, яким присвоєно таке почесне звання (у 2018 році було виплачено лише 1928 жінкам, у 2017 році – 1614 жінкам), а у січні – серпні поточного року виплачено таку винагороду 621 жінці, до кінця року планується виплатити ще 1000 жінкам, відтак очікувані до кінця року витрати становитимуть 31 379,6 тис. грн із 89 441,1 тис. грн запропонованих;

2507100 – у зв’язку із зменшенням кількості дітей з інвалідністю, які отримали реабілітаційні послуги (внаслідок, зокрема, отримання дітьми таких заходів за рахунок місцевих програм, наявністю у цих дітей протипоказань на отримання реабілітаційних заходів);

2511110 – у зв’язку з утворенням економії видатків, враховуючи загальну кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, кількість дітей, які перебувають у сім’ях патронатного вихователя, та кількість дітей, влаштованих протягом поточного року.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-серпень 2019 року видатки по загальному фонду державного бюджету фактично проведено за бюджетними програмами:

2501090 – у обсязі 15,1 млн грн, що становить 25,9% річного плану (58,4 млн грн) та 31,1% плану на звітний період;

2501130 – у обсязі 17,6 млн грн, що становить 19,7% уточненого річного плану зі змінами (89,4 млн грн) та 30,5% плану на звітний період;

2507030 – у обсязі 923,1 млн грн, що становить 67,7% уточненого річного плану зі змінами (1 363,1 млн грн) та 81,7% плану на звітний період;

2507040 – у обсязі 53,2 млн грн, що становить 62,1% річного плану (85,7 млн гр.) та 92,7% плану на звітний період;

2507100 – у обсязі 13,5 млн грн, що становить 10,4% річного плану (130 млн грн) та 17,3% плану на звітний період;

2511110 – у обсязі 649,5 млн грн, що становить 65,1% річного плану (997,2 млн грн) та 100% плану на звітний період.

Варто відмітити, що протягом поточного року відповідно до рішень Уряду було здійснено ряд перерозподілів видатків по загальному фонду державного бюджету між бюджетними програмами Міністерства, зокрема:

за бюджетною програмою 2501130 – постановою Уряду від 12.06.2019 № 504 видатки були зменшені на 6,1 млн грн, а розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р  додатково ще зменшуються на 21,9 млн. грн.;

за бюджетною програмою 2507030 – розпорядженням Уряду від 22.05.2019 № 357-р видатки були збільшені на 27,5 млн грн, а розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р додатково ще збільшуються на 82,6 млн гривень.

Щодо зазначеного необхідно зауважити, що така значна кількість перерозподілів видатків державного бюджету за бюджетними програмами Міністерства соціальної політики та із суттєвими змінами обсягів видатків за бюджетними програмами цього Міністерства свідчить про низьку якість бюджетного планування.

В той же час необхідно зазначити, що звернення Міністерства соціальної політики до Комітету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить відповідних фінансово-економічних розрахунків щодо обсягів такого перерозподілу (у тому числі за напрямами та запланованими заходами) та обґрунтувань (зокрема, щодо ризиків, які можуть виникнути до кінця поточного року у зв’язку із запропонованим зменшенням видатків), хоча це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

З огляду на зазначене, під час розгляду зазначеного питання у підкомітеті з питань видатків державного бюджету Комітету 5 вересня 2019 року визначилися щодо надання Міністерством соціальної політики України додаткових ґрунтовних фінансово-економічних обґрунтувань та пояснень необхідності та доцільності здійснення такого перерозподілу видатків державного бюджету, зокрема щодо доцільності зменшення видатків для реабілітації дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу.

Міністерством соціальної політики України листом від 13.09.2019 № 16433/0/2-19/51 надано відповідні додаткові матеріали, в яких відмічено, що необхідність збільшення видатків пов’язана з наступним:

за бюджетною програмою 2501090 – із відмовою у наданні відповідних пільг батькам багатодітних сімей без наявного посвідчення, надходженням скарг від багатодітних батьків щодо відсутності посвідчень дитини з багатодітної сім’ї, а також відмовою перевізників перевозити дітей без такого посвідчення;

за бюджетною програмою 2507030 – отриманням засобів, які компенсують втрачені функції особи, за новою системою забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації, згідно з якою особа з інвалідністю самостійно обирає виріб та підприємство для забезпечення технічним засобом реабілітації, а місцевий орган соціального захисту здійснює оплату за виданий виріб після підписання акту виконаних робіт у разі задоволення потреби особи;

за бюджетною програмою 2507040 – із забезпеченням безперебійної роботи ІТ інфраструктури Фонду соціального захисту інвалідів. Крім того, Міністерством надано зведений кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва «Капітальний ремонт нежитлової будівлі по вул. Фролівська, 6/8 в Подільському районі м. Києва», а також відмічено, що проведення капітального ремонту у подальшому надасть можливість переїхати Фонду з орендованого приміщення по вул. Глибочицька, 75 та сприятиме утворенню економії коштів на оренду приміщення.

Інформація щодо надання та використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків та змін, внесених згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р, роздана народним депутатам України – членам Комітету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., Крулько І.І., а також заступник Міністра фінансів України Шкураков В.О., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та заступник Міністра соціальної політики України Ненюченко Н.В.

Заступник Міністра фінансів Шкураков В.О. не висловив заперечень щодо розгляду розпорядження Уряду № 692-р.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. у черговий раз звернув увагу головного розпорядника коштів державного бюджету на необхідність якісного планування і наголосив на тому, що необхідно забезпечити виплати дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, у повному обсязі до кінця поточного року.

Заступник Міністра соціальної політики України Ненюченко Н.В. у свою чергу запевнила про проведення таких виплат за бюджетною програмою 2511110 у повному обсязі та їх передбачення у проекті державного бюджету на наступний рік.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. внесла пропозицію погодити встановлений розпорядженням Уряду від 21 серпня 2019 року № 692-р перерозподіл видатків державного бюджету (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету). Водночас головному розпоряднику було зроблено зауваження щодо неякісного планування показників витрат державного бюджету на 2019 рік.

Підсумовуючи, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 692-р здійснення у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству соціальної політики України на 2019 рік у загальному фонді державного бюджету (включаючи загальнодержавні видатки та кредитування), перерозподілу видатків державного бюджету шляхом:

1) зменшення обсягу видатків споживання за бюджетними програмами:

2501130 «Заходи із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення» на 21 940,7 тис. гривень;

2507100 «Реабілітація дітей з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу» на 50 014 тис. гривень;

2511110 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною», оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримку малих групових будинків» на 22 049,7 тис. гривень згідно із додатком до розпорядження Уряду;

2) збільшення обсягу видатків споживання за бюджетними програмами:

2501090 «Створення і програмно-технічне забезпечення системи інформаційно-аналітичної підтримки, інформаційно-методичне забезпечення та виготовлення бланків посвідчень і нагрудних знаків для системи соціального захисту» на 3 723,7 тис. гривень;

2507030 «Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю» на 82 636,4 тис. гривень;

3) за бюджетною програмою 2507040 «Забезпечення діяльності Фонду соціального захисту інвалідів» збільшення видатків на 7 644,3 тис. гривень (у тому числі збільшення обсягу видатків споживання на 250 тис. гривень та встановлення обсягу видатків розвитку у обсязі 7 394,3 тис. гривень).

Голосували: «за» - 29, «проти» - 0, «утрималися» - 1, «не голосували» - 2.

У ході засідання заступник Голови Комітету Трухін О.М. вніс пропозицію додатково включити до порядку денного питання про законопроекти про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» за реєстр. №2039 і № 2039-1, у зв’язку з чим по завершенні розгляду питань порядку денного зробити перерву, доручивши голові підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранній Л.В. провести засідання очолюваного нею підкомітету для опрацювання та підготовки проектів рішень до зазначених законопроектів, після чого продовжити засідання Комітету.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену заступником Голови Комітету Трухіним О.М. пропозицію щодо включення додатково до порядку денного питання про законопроекти за реєстр. № 2039 і № 2039-1. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

Голосували: «за» - 28, «проти» - 0, «утрималися» - 2, «не голосували» - 2.

3. СЛУХАЛИ:

Доповідь Міністра фінансів України Маркарової О.С. про представлення проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік (реєстр. № 2000 від 15.09.2019 р.), внесеного Кабінетом Міністрів України.

Відмітили:

Відповідно до статей 96 і 116 Конституції України, статті 37 Бюджетного кодексу України /далі – Кодекс/, статті 29 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» та статті 153 Регламенту Верховної Ради України /далі – Регламент/ Кабінет Міністрів розробляє і не пізніше 15 вересня кожного року подає до Верховної Ради проект закону про державний бюджет на наступний рік.

Кабінетом Міністрів своєчасно подано законопроект про Державний бюджет України на 2020 рік (реєстр. № 2000 від 15.09.2019 р.)
/далі – законопроект/ та згідно з Регламентом законопроект має розглядатися у Верховній Раді за спеціальною процедурою.

Разом з тим, попереднім Кабінетом Міністрів не виконано вимоги частин сьомої і восьмої статті 33 Кодексу, частини першої статті 29 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» і частини першої статті 152 Регламенту щодо схвалення не пізніше 1 червня 2019 року Бюджетної декларації на 2020-2022 роки та у триденний строк її подання разом з фінансово-економічним обґрунтуванням до Верховної Ради, при тому що саме попередній Кабінет Міністрів ініціював відповідні законодавчі норми щодо Бюджетної декларації. Таким чином, наразі немає урядового документу середньострокового бюджетного планування, що мав би визначати засади бюджетної політики і показники державного бюджету на 2020-2022 роки і бути основою для складання проекту державного бюджету на 2020 рік та прогнозів місцевих бюджетів на 2021 і 2022 роки.

Враховуючи строки та вимоги до спеціальних процедур розгляду і прийняття законопроекту про державний бюджет, що встановлено главою 27 «Затвердження Державного бюджету України і контроль за його виконанням» Регламенту, а також беручи до уваги календарний план проведення другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання (затверджений постановою Верховної Ради України від 30.08.2019 р. № 25-IX), у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ підготовлено Орієнтовний графік розгляду законопроекту, який схвалено на засіданні Комітету 6 вересня 2019 року та направлено Голові Верховної Ради (для розповсюдження у Верховній Раді) і Кабінету Міністрів /відповідний графік роздано народним депутатам – членам Комітету/.

Відповідно до зазначеного Орієнтовного графіка та розкладу пленарних засідань Верховної Ради на поточному тижні у п’ятницю, 20 вересня 2019 року, передбачено представлення законопроекту Верховній Раді. Відповідно до статті 154 Регламенту за підсумками представлення законопроекту не передбачено прийняття рішення, крім випадку відхилення законопроекту у разі невідповідності вимогам Кодексу /витяг статті 154 Регламенту роздано народним депутатам – членам Комітету/.

На засіданні Комітету (який є головним з опрацювання законопроекту) попередньо заслухано представлення законопроекту /презентаційна інфографіка показників проекту державного бюджету на 2020 рік, підготовлена Міністерством фінансів, роздана народним депутатам – членам Комітету/ та на запитання народних депутатів – членів Комітету отримано відповіді безпосередньо від Міністра фінансів Маркарової О.С.

Доповідаючи дане питання, Міністр фінансів Маркарова О.С. зазначила, зокрема, що показники проекту державного бюджету на 2020 рік сформовані на чинному податковому законодавстві та базуються на сценарії 1 макроекономічного прогнозу, схваленого постановою Кабінету Міністрів від 15.05.2019 р. № 555 (у разі перегляду такого прогнозу Уряд при доопрацюванні законопроекту до другого читання внесе відповідні зміни до показників проекту державного бюджету).

В обговоренні питання брали участь народні депутати – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Кіссе А.І., Крулько І.І., Молоток І.Ф., Гончаренко О.О., Люшняк М.В., Лопушанський А.Я., Гнатенко В.С., а також Міністр фінансів України Маркарова О.С., голова Рахункової палати Пацкан В.В.

Під час обговорення члени Комітету звертали увагу на окремі проблемні питання, які потребують подальшого обговорення при доопрацюванні законопроекту, зокрема, щодо:

– підвищення прожиткового мінімуму до заявленого Урядом у частині другій статті 7 законопроекту нового рівня з уточненням відповідних показників бюджету;

– обов’язковості розподілу нерозподілених видатків на національну безпеку і оборону, передбачених за бюджетною програмою Ради національної безпеки і оборони;

– опрацювання можливостей збільшення фінансового ресурсу для спрямування на розвиток регіонів;

– проведення окремої дискусії щодо обсягів та напрямів бюджетної підтримки агропромислового комплексу з огляду на значну роль такого сектору економіки у формуванні ВВП та експортному потенціалі.

Наприкінці обговорення, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. звернув увагу народних депутатів – членів Комітету на таке.

Після представлення законопроекту має відбутися підготовка законопроекту до першого читання згідно з статтею 156 Регламенту /витяг статті 156 Регламенту роздано народним депутатам – членам Комітету/. Зокрема, розпочинається опрацювання законопроекту народними депутатами та комітетами Верховної Ради, які мають можливість не пізніше 1 жовтня 2019 року подати до Комітету пропозиції щодо законопроекту. При цьому пропозиції, направлені до Комітету після 1 жовтня 2019 року (тобто зареєстровані в Апараті Верховної Ради після цієї дати) та/або з порушенням встановлених вимог, не розглядаються. Водночас, Рахункова палата повинна провести експертизу законопроекту і до 1 жовтня 2019 року подати свої висновки Верховній Раді. Затим Комітет має розглянути пропозиції народних депутатів і комітетів до законопроекту, висновки Рахункової палати і підготувати висновки та пропозиції до законопроекту (які викладаються у вигляді проекту постанови Верховної Ради), а також таблицю пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Для належного опрацювання законопроекту у Комітеті підготовлено узгоджений з головами підкомітетів графік розгляду з 24 по 30 вересня 2019 року у підкомітетах Комітету законопроекту за відповідними напрямами /такий графік роздано народним депутатам – членам Комітету/, у зв’язку з чим головам підкомітетів необхідно забезпечити проведення засідань підкомітетів згідно з таким графіком, а також належить звернутися до Міністерства фінансів і Рахункової палати з проханням делегувати своїх уповноважених представників для участі у відповідних засіданнях підкомітетів. Водночас, членам Комітету рекомендується брати активну участь у відповідних засіданнях підкомітетів.

Підсумовуючи, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував підтримати рішення Комітету згідно з відповідним проектом ухвали /який роздано народним депутатам – членам Комітету/, а саме:

1) доповідь про представлення законопроекту взяти до відома;

2) головам підкомітетів забезпечити проведення засідань підкомітетів згідно з графіком розгляду у підкомітетах законопроекту за відповідними напрямами;

3) звернутися до голів комітетів Верховної Ради та депутатських фракцій (груп) з проханням забезпечити дотримання вимог статті 156 Регламенту Верховної Ради при формуванні і поданні пропозицій до проекту бюджету на 2020 рік.

Така пропозиція була одноголосно підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

1. Доповідь Міністра фінансів України Маркарової О.С. про представлення проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік (реєстр. № 2000 від 15.09.2019 р.), внесеного Кабінетом Міністрів України, взяти до відома.

2. Головам підкомітетів Комітету з питань бюджету забезпечити проведення засідань підкомітетів згідно з графіком розгляду у підкомітетах проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік (реєстр. № 2000 від 15.09.2019 р.) за відповідними напрямами.

3. Звернутися до голів комітетів Верховної Ради України та голів депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України з проханням забезпечити дотримання вимог статті 156 Регламенту Верховної Ради України при формуванні і поданні пропозицій до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік (реєстр. № 2000 від 15.09.2019 р.) і довести цю інформацію до відома народних депутатів України, які є у складі відповідного комітету чи депутатської фракції (групи).

Голосували: «за» - одноголосно.

4. Слухали:

Інформацію про Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Відмітили:

Рахункова палата відповідно до вимог частини другої статті 110 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) і частини третьої статті 7 Закону України «Про Рахункову палату» подала до Верховної Ради Висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому кварталі, затверджений рішенням Рахункової палати від 20.08.2019 р. № 20-1 (далі – Висновок РП), який надійшов на розгляд до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) /06.09.2019 р. електронну версію Висновку РП направлено народним депутатам – членам Комітету на їх електронну пошту у ВРУ, а витяг з цього документу з узагальненими висновками та пропозиціями роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

У Комітеті проаналізовано Висновок РП, а також останні звітні дані Міністерства фінансів України (далі – Мінфін), Державної казначейської служби України (далі – Казначейство), Державної фіскальної служби України (далі – ДФС), інших державних органів щодо стану реалізації норм Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (далі – Закон) та виконання бюджетів у поточному році і звернуто увагу на таке.

Щодо макроекономічних показників

Згідно з статистичними даними основні показники економічного і соціального розвитку України, зокрема, є такі: реальний ВВП за І квартал і ІІ квартал 2019 р. (порівняно з відповідним періодом 2018 р.) становив за оперативною оцінкою Держстату відповідно 102,5% і 104,6% /враховано при затвердженні бюджету – 103%/; індекс споживчих цін у серпні п.р. – 99,7%, з початку року – 102,7% /враховано при затвердженні бюджету (грудень до грудня попереднього року) – 107,4%/; індекс цін виробників промислової продукції у серпні п.р. – 99,3%, з початку року – 101,7% /враховано при затвердженні бюджету (грудень до грудня попереднього року)  – 110,1%/.

У Висновку РП відмічено, що у І півріччі п.р. державний бюджет виконувався в умовах зростання економіки, при цьому стримуючими чинниками для більш високого зростання стали зниження темпів приросту експорту, скорочення припливу прямих іноземних інвестицій і банківського кредитування.

За попередніми даними Національного банку, обсяг міжнародних резервів на 01.09.2019 р. склав 22,01 млрд дол. США і збільшився у серпні п.р. на 0,17 млрд дол. США, або на 0,8% (з початку року збільшився на 1,19 млрд дол. США, або на 5,7%). Офіційний курс гривні щодо долара США за січень-серпень п.р. в середньому становив 26,57 грн /прогнозний середньорічний обмінний курс, врахований при затвердженні бюджету, – 28,2 грн/дол. США/.

Кошти бюджетів та інших клієнтів Казначейства становили на 01.09.2019 р. 142,7 млрд грн (проти 60,9 млрд грн на 01.01.2019 р.), у т.ч.: на єдиному казначейському рахунку – 61,8 млрд грн (проти 9,9 млрд грн на 01.01.2019 р.), на рахунках Казначейства у іноземній валюті – 72 млрд грн, на інших рахунках – 8,9 млрд грн.

Щодо доходів державного бюджету

Доходи державного бюджету за 8 місяців п.р. становили 671,8 млрд грн, що на 64,2 млрд грн, або на 10,6% більше відповідного показника за минулий рік. Рахункова палата звертає увагу, що збільшення доходів державного бюджету порівняно з відповідним періодом минулого року забезпечено, насамперед, за рахунок коштів Національного банку, авансової сплати частини чистого прибутку державних підприємств, збільшення обсягів імпорту, цін, заробітної плати.

До загального фонду за січень-серпень п.р. надійшло доходів в обсязі 594,1 млрд грн, що на 30,8 млрд грн, або на 4,9%, менше плану на цей період згідно з первинним розписом доходів державного бюджету на 2019 рік. За Висновком РП невиконання планового показника доходів загального фонду спричинено, зокрема, системними проблемами планування окремих доходів, застосуванням Урядом практики зменшення для окремих категорій державних підприємств нормативу відрахування частини чистого прибутку після набрання чинності законом про державний бюджет.

Порівняно з відповідним періодом минулого року доходи державного бюджету за загальним фондом зросли на 7,7% при плановому річному зростанні на 11,4% /план на 2019 р. до факту за 2018 р./.

При цьому за окремими доходами відбулося перевиконання плану за такий період порівняно з первинним розписом, зокрема: кошти, що перераховуються Національним банком (+17,3 млрд грн) /при встановленому Законом плані 47,6 млрд грн перераховано 64,9 млрд грн, що відповідає показнику, визначеному у консолідованій фінансовій звітності НБУ за 2018 рік/; податок та збір на доходи фізичних осіб (+3,6 млрд грн); податок на прибуток підприємств (+3,1 млрд грн); акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) (+1,5 млрд грн); збори на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій (+1,3 млрд грн).

Щодо коштів від НБУ за останні два роки має місце значне відхилення фактичних надходжень від показників, врахованих у державному бюджеті (у 2018 р. – менше на 5,9 млрд грн, або на 11,7%; у 2019 р. – більше на 17,3 млрд грн, або на 36,3%), що свідчить про наявність проблеми реалістичного планування відповідного показника.

Однак, не виконано план надходжень за рядом основних бюджетоутворюючих платежів, насамперед: ПДВ з ввезених на територію України товарів (-26,2 млрд грн); акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (-10,4 млрд грн); ПДВ із вироблених товарів з урахуванням бюджетного відшкодування (-8,1 млрд грн); частини чистого прибутку державних підприємств, що вилучається до бюджету, та дивідендів, нарахованих на акції господарських товариств, у статутних капіталах яких є державна власність (-7,9 млрд грн); рентної плати за користування надрами, особливо в частині природного газу (-5,3 млрд грн).

Таким чином, наразі залишаються ризики щодо виконання доходів загального фонду державного бюджету у 2019 році.

Бюджетне відшкодування ПДВ за 8 місяців п.р. здійснено в обсязі 105,5 млрд грн, що на 20,3 млрд грн, або на 23,9%, більше такого показника за відповідний період минулого року. При цьому за даними ДФС на 01.08.2019 р. бюджетна заборгованість по невідшкодованих сумах ПДВ становила 17,98 млрд грн (зменшилася на 10,7 млрд грн з початку року), з них з простроченим терміном відшкодування – 0,6 млрд грн (практично не змінилася).

До спеціального фонду за січень-серпень п.р. надійшло доходів в обсязі 77,7 млрд грн, що становить 79,6% затвердженого на рік обсягу та на 38,8% більше, ніж за відповідний період 2018 р. У звітному періоді найбільшим за обсягом джерелом доходів спеціального фонду були власні надходження бюджетних установ, які становили більш ніж третину зазначених доходів: надійшло 27,5 млрд грн, або 81,7% річного плану.

Разом з тим, суттєве зростання доходів спеціального фонду проти минулого року та плану на звітний період пояснюється, насамперед, таким.

У 2019 р. до спеціального фонду державного бюджету зараховується 75% (у 2018 р. – 50%) акцизного податку та ввізного мита на нафтопродукти і транспортні засоби /пункт 41 розділу VI Кодексу/, які є джерелами доходів державного дорожнього фонду. За 8 місяців до державного дорожнього фонду /у частині доходів/ надійшло 34,9 млрд грн, що на 12,6 млрд грн більше, ніж за відповідний період минулого року, та майже на 3,5 млрд грн більше плану на звітний період.

Поряд з тим, відбулося значне перевиконання загального обсягу планових надходжень від митних платежів, отриманих при митному оформленні для вільного обігу транспортних засобів, що були ввезені на митну територію України та поміщені в митні режими транзиту або тимчасового ввезення у період з 01.01.2015 р. до дня набрання чинності законом від 08.11.2018 р. № 2611-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» /згідно з пунктом 7 статті 11, пунктом 16 статті 14 і пунктом 9 Прикінцевих положень Закону такі платежі зараховуються до спеціального фонду державного бюджету і спрямовуються Пенсійному фонду/: при річному плані у сумі 1 млрд грн за 8 місяців п.р. надійшло загалом 7,1 млрд грн, або в 7 разів більше.

Крім того, на 1 вересня п.р. до спеціального фонду зараховано конфісковані кошти та кошти, отримані від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення, у сумі 1,56 млрд грн (переважна більшість яких надійшла ще у лютому п.р.), при цьому у державному бюджеті на 2019 рік не передбачено планових показників таких коштів, хоча згідно із статтею 35 Закону у разі їх надходження такі кошти у сумі 524 млн грн зараховуються до спеціального фонду державного бюджету і спрямовуються Міноборони на облаштування військових комісаріатів (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки) та їх всебічне забезпечення у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Комітет у червні п.р. рекомендував Кабінету Міністрів внести пропозиції щодо унормування питання зарахування і розподілу таких коштів. У відповідь Мінфіном поінформовано, що наразі відповідний проект постанови щодо спрямування коштів Міноборони опрацьовується в Уряді. Отже, зазначене питання досі залишається невирішеним.

За даними ДФС на 1 серпня п.р. переплати до державного бюджету становили 55,8 млрд грн (проти 37,1 млрд грн на початок року), а податковий борг перед державним бюджетом становив 94,2 млрд грн (збільшився з початку року на 8,6 млрд грн, або на 10%). Зростання податкового боргу перед державним бюджетом свідчить про подальше погіршення стану фінансової дисципліни платників податків та недієвість заходів органів ДФС щодо управління податковим боргом.

 

Щодо фінансування державного бюджету та державного боргу

За січень-серпень 2019 р. державний бюджет виконано з профіцитом, що становив 4,5 млрд грн (при затвердженому граничному обсягу дефіциту – 89,99 млрд грн), при цьому за загальним фондом - з дефіцитом у сумі 4,1 млрд грн при уточненому плані на цей період у сумі 27,2 млрд грн, а за спеціальним фондом – з профіцитом у сумі 8,7 млрд грн. Зазначене є наслідком здійснення видатків у значно менших обсягах від плану, ніж отримано доходів, при тому що за загальним фондом не виконано план надходжень від приватизації державного майна на звітний період.

Від приватизації державного майна за 8 місяців п.р. до загального фонду надійшло 369,1 млн грн, або 5,7% уточненого плану на звітний період (при затвердженому річному плановому показнику 17,1 млрд грн), в основному від продажу об’єктів малої приватизації. Розпорядженням КМУ від 16.01.2019 р. № 36-р затверджено перелік об’єктів великої приватизації державної власності, до якого включено 21 об’єкт. Проте за інформацією Фонду держмайна на сьогодні залишається заблокованою судовими рішеннями приватизація 2 об’єктів великої приватизації (ПАТ «Центроенерго» і ПАТ «Сумихімпром»), а 6 таких об’єктів були розблоковані лише влітку п.р. (зокрема, ПрАТ «Президент-Готель», АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ПрАТ «Індар», ДП «Вугільна компанія “Краснолиманська”», ДП «Завод “Електроважмаш”», АТ «Одеський припортовий завод»), однак  всупереч рішенню Кабінету Міністрів 4 об’єкти великої приватизації досі не передані до Фонду держмайна (а саме Мінекономрозвитку - ДП «Завод “Електроважмаш”» і  АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», МОЗ - ПрАТ «Індар»,Секретаріатом КМУ – ДПАТ «Національна акціонерна компанія “Украгролізинг”»). При цьому Фонд держмайна повідомив, що приватизація об’єктів електроенергетики та передача теплоелектроцентралей у власність територіальних громад гальмується в Уряді, тому приватизація цих об’єктів у 2019 році не відбудеться. Отже, на даний час вбачається ймовірним значне невиконання річного плану надходжень від приватизації державного майна, якщо терміново не буде вжито необхідні заходи, на що також звертає увагу Рахункова палата.

Державні запозичення на фінансування державного бюджету за 8 місяців п.р. здійснені в обсязі 325,3 млрд грн (94% затвердженого річного обсягу), з яких внутрішні запозичення – 262,6 млрд грн, що становить 130% затвердженого річного обсягу та 97,3% уточненого плану на звітний період. При цьому у структурі запозичень значною є частка короткострокових запозичень, хоча вона суттєво зменшилася порівняно з початком року /зокрема, у січні вона становила 76,5% (31,9 млрд грн), у січні-серпні – 38,5% (125,3 млрд грн)/, проте у Програмі управління державним боргом на 2019 рік (затвердженій наказом Мінфіну від 17.01.2019 р. № 26) короткострокові інструменти за прогнозними розрахунками передбачені на рівні 12,4% і їх питома вага є найменшою.

Поряд з тим, у січні-квітні п.р. внесено зміни до розпису фінансування загального фонду державного бюджету в частині збільшення планових показників державних запозичень і погашення державного боргу загалом на 82,1 млрд грн, які Мінфін пояснює підвищеним попитом на короткострокові ОВДП з кінця 2018 р. (у т.ч. з погашенням у п.р.), що потребує додаткових коштів на погашення державного внутрішнього боргу у п.р. (які не передбачено у державному бюджеті на 2019 рік). Такі операції допускаються згідно з абзацом п’ятим частини першої статті 16 Кодексу, однак призводять до зменшення середньозваженого терміну обігу боргових зобов’язань.

За інформацією на офіційному сайті Мінфіну за 7 місяців п.р. обсяг ОВДП у власності нерезидентів з початку року зріс у 13,6 раза (з 6,3 млрд грн до 86,4 млрд грн), чому сприяли макроекономічна стабільність, виважена фіскальна і монетарна політики та приєднання України до мережі міжнародного центрального депозитарію цінних паперів Сlearstream. Разом з тим, за Висновком РП зазначене збільшує ризики дестабілізації фінансової ситуації, зокрема знецінення гривні, у разі виходу нерезидентів з ринку внутрішніх запозичень.

При цьому, у серпні середньозважена дохідність гривневих ОВДП становила 16,04% річних і знизилась на 2,9 в.п. відносно січня п.р., проте ще залишається достатньо високою, що потребуватиме значних видатків державного бюджету на обслуговування боргу.

Зовнішні запозичення за загальним фондом надійшли у сумі 56,2 млрд грн (включаючи залучення другого траншу кредиту під гарантію Світового банку в обсязі 529,2 млн євро, дорозміщення ОЗДП 2018 року на номінальну суму 350 млн дол. США та здійснення випуску єврооблігацій на номінальну суму 1 млрд євро), або 45,8% затвердженого річного плану та 84,4% уточненого плану на звітний період.

Зовнішні запозичення до спеціального фонду (від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів) становили 6,55 млрд грн, або 31% затвердженого річного плану, водночас більше в 1,5 раза порівняно з аналогічним періодом 2018 р. Отже, стан залучення таких запозичень дещо поліпшився, але залишається низьким та є наслідком неналежної діяльності відповідальних виконавців інвестиційних проектів та системних недоліків у забезпеченні впровадження таких проектів. При цьому, Рахункова палата зауважує, що посилюються ризики втрати наявних можливостей для отримання додаткових ресурсів, зокрема на розвиток енергетики, інфраструктури, транспорту.

Станом на 01.09.2019 р. Фондом гарантування вкладів фізичних осіб здійснено дострокове погашення векселів, що були видані ним в обмін на облігації внутрішньої державної позики, у сумі 9,1 млрд грн. Зазначена операція відображена у бюджетній звітності у розділі «Фінансування за активними операціями» за загальним фондом як «Надходження внаслідок продажу/пред'явлення цінних паперів». Такі надходження не планувалися у Законі, а відтак є додатковим джерелом фінансування загального фонду державного бюджету у 2019 р. Крім того, вони не є борговим джерелом фінансування бюджету, а відображають виконання зобов’язань перед державним бюджетом, а відтак можуть надходити до загального фонду незалежно від наявності відповідного планового показника. Разом з тим, Урядом прийнято рішення про зміну обсягів джерел фінансування загального фонду державного бюджету у сумі 9,1 млрд грн відповідно до частини четвертої статті 15 Кодексу (збільшено за кодом 601100 «Повернення бюджетних коштів з депозитів, надходження внаслідок продажу/пред’явлення цінних паперів» та зменшено за кодом 401000 «Запозичення») з дотриманням граничного обсягу річного дефіциту державного бюджету /розпорядження КМУ від 21.08.2019 р. № 675-р/. На даний час таке рішення не надійшло до Комітету на погодження. Враховуючи практику попередніх років (згідно з якою у зв’язку з невиконанням плану надходжень від приватизації держмайна Уряд в кінці року приймав рішення щодо заміщення відповідних надходжень запозиченнями), наразі передбачене зменшення запозичень вбачається передчасним і нелогічним.

Платежі з погашення державного боргу у звітному періоді здійснені у сумі 262,7 млрд грн (96,5% затвердженого показника на рік та 95% уточненого плану на січень-серпень п.р.), у т.ч. на погашення внутрішнього боргу – 210,8 млрд грн, зовнішнього боргу – 51,9 млрд грн.

Загальна сума державного і гарантованого державою боргу на 31 липня п.р. становила 2 066,9 млрд грн та зменшилася з початку року у гривневому еквіваленті на 101,5 млрд грн, або на 4,7%. Обсяг державного боргу зменшився з початку року на 48,6 млрд грн, або на 2,6%, і становив 1 811,7 млрд грн (затверджений граничний обсяг на 31.12.2019 р. – 2 060,1 млрд грн). Гарантований державою борг порівняно з початком року зменшився на 52,9 млрд грн, або на 17,2%, і становив 255,2 млрд грн (затверджений граничний обсяг на 31.12.2019 р. – 388,6 млрд грн). Слід зазначити, що зменшення боргу у гривневому еквіваленті є наслідком у першу чергу зміцнення офіційного курсу гривні до долара США порівняно з початком року (на 31.12.2018 р. – 27,69 грн/дол. США, на 31.08.2019 р. – 25,23 грн/дол. США), на що також звертає увагу Рахункова палата.

За звітними даними у січні-липні п.р. державні гарантії не надавалися (згідно з статтею 6 Закону граничний обсяг надання державних гарантій – 27,28 млрд грн).

Разом з тим, на виконання державою гарантійних зобов’язань за кредитами, отриманими позичальниками під державні гарантії, за спеціально визначеною бюджетною програмою (код 3511600) при затвердженому річному плані 443,1 млн грн за 8 місяців п.р. проведені платежі у сумі 1547,6 млн грн, або в 3,5 раза більше бюджетних призначень та 134,7% уточненого плану. Зокрема, Урядом здійснено перерозподіл витрат загального фонду державного бюджету в частині збільшення надання кредитів за кодом 3511600 на 705,6 млн грн та зменшення на цю суму видатків на обслуговування державного боргу /розпорядження КМУ від 27.03.2019 р. № 185-р/, що пов’язано із здійсненням Мінфіном у січні платежів за кредитом, залученим під державну гарантію ДП «Укркосмос» для реалізації проекту «Створення Національної супутникової системи зв’язку», через зупинення виділення коштів Державному космічному агентству за відповідною бюджетною програмою 6381130 у зв’язку з арештом рахунків вказаного підприємства. Комітет при погодженні зазначеного перерозподілу рекомендував Уряду вжити заходів щодо забезпечення виконання відповідних боргових зобов’язань ДП «Укркосмос» у липні за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою 6381130. Однак таке питання не було врегульовано і у липні 2019 р. Мінфіном проведено відповідні платежі за кодом 3511600. Отже, за бюджетною програмою 6381130 виникла економія коштів у сумі 1,4 млрд грн, а відтак згідно з частиною третьою статті 23 і пунктом 8 частини першої статті 52 Кодексу необхідно внести зміни до Закону в частині зменшення відповідних бюджетних призначень, на що Комітет і Рахункова палата раніше вже звертали увагу Уряду, а Мінфін підтвердив можливість врахування такої пропозиції при внесенні змін до Закону.

Залишки бюджетних коштів за загальним фондом збільшилися з початку року на 56,3 млрд грн та на кінець серпня п.р. становили 56,7 млрд грн, а за спеціальним фондом – збільшилися на 11,6 млрд грн і становили відповідно 46,5 млрд грн.

Щодо видатків та кредитування державного бюджету

За січень-серпень п.р. видатки проведено загалом у сумі 666,7 млрд грн, або 60% бюджетних призначень, у т.ч. за загальним фондом - у сумі 600,4 млрд грн (59,7% бюджетних призначень та 91,6% уточненого плану на звітний період /або на 55,2 млрд грн менше/) та за спеціальним фондом - у сумі 66,4 млрд грн (62,4% бюджетних призначень).

На 1 вересня п.р. не розпочато проведення видатків загального фонду державного бюджету за 30 бюджетними програмами, незважаючи на наявність відповідних бюджетних асигнувань на звітний період. При цьому за інформацією на офіційному сайті Казначейства на 27 серпня 2019 р. до Казначейства із 506 бюджетних програм, що потребують затвердження паспортів, надійшло 483 паспорти бюджетних програм.

У звітному періоді проведенню деяких видатків державного бюджету в запланованих обсягах завадило тривале затвердження учасниками бюджетного процесу документів, застосування яких у процесі виконання бюджету визначено Кодексом (порядків використання бюджетних коштів та паспортів бюджетної програми), та зволікання щодо проведення процедур закупівель. У Висновку РП зазначено, що Кабінет Міністрів, Мінфін і головні розпорядники бюджетних коштів не забезпечили належної виконавської дисципліни при організації бюджетного процесу. Як наслідок, зростають ризики відтермінування проведення видатків державного бюджету на кінець року.

Відповідно до частин шостої та восьмої статті 23 Кодексу станом на 15 вересня п.р Комітетом розглянуто 47 звернень щодо погодження передачі бюджетних призначень та перерозподілу видатків державного бюджету /з них два - повернуто на доопрацювання/ за 173 бюджетними програмами (напрямами) по загальному і спеціальному фондах на загальну суму 21,7 млрд грн. Велика кількість таких звернень і значні обсяги перерозподілу коштів вказують на наявність серйозних прорахунків при бюджетному плануванні, що підтверджує відсутність чітких пріоритетів у діяльності розпорядників коштів, підкреслює реагування на поточні завдання та свідчить про відсутність системних підходів в управлінні бюджетними коштами. У Висновку РП також зауважено, що у звітному періоді збільшилася кількість рішень Кабінету Міністрів про перерозподіл бюджетних призначень, що спричинено, насамперед. недоліками планування видатків.

Пенсійному фонду за загальним фондом державного бюджету спрямовані видатки у сумі 110,9 млрд грн, або 100% плану на січень-серпень 2019 р., що на 15,1% (на 14,5 млрд грн) більше порівняно з аналогічним періодом 2018 р. Поряд з тим, Урядом збільшено видатки для Пенсійного фонду на 7,9 млрд грн шляхом здійснення перерозподілу видатків загального фонду державного бюджету, передбачених Мінсоцполітики (розпорядження КМУ від 22.05.2019 р. № 357-р ), погодженого з Комітетом.

Крім того, у 2019 р. за спеціальним фондом державного бюджету передбачено здійснити видатки на фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами, та дефіциту коштів Пенсійного фонду, у сумі 1 млрд грн за рахунок митних платежів від розмитнення транспортних засобів /про що вище зазначено/, при цьому на індексацію пенсій – за рахунок понадпланових надходжень таких платежів. На 01.09.2019 р. Пенсійному фонду перераховано зазначених коштів у сумі 7,8 млрд грн (з яких 0,7 млрд грн – залишок цих коштів за 2018 р.).

Таким чином, загалом Пенсійному фонду спрямовано 118,7 млрд грн, що становить 17,8% усіх проведених видатків державного бюджету за звітний період. Оскільки надходження до спеціального фонду від розмитнення транспортних засобів (визначені Законом додатковими джерелами виплат пенсій) є тимчасовими, на 2020 рік ймовірним є збільшення видатків загального фонду державного бюджету на таку мету.

При цьому за інформацією на офіційному сайті Казначейства у січні-серпні 2019 р. за рахунок ЄКР надано позики на покриття тимчасових касових розривів Пенсійному фонду загалом у сумі 69 млрд грн, з яких повернуто 62,3 млрд грн, а загальний обсяг заборгованості Пенсійного фонду за відповідними позиками на 01.09.2019 р. /з урахуванням заборгованості попередніх років/ становив 54,7 млрд грн, що на 1,9 млрд грн більше, ніж на початок року.

Отже, порівняно з минулим роком фінансовий стан Пенсійного фонду не поліпшується, навпаки збільшується його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР.

Видатки на обслуговування державного боргу за січень-серпень 2019 р. проведені в обсязі 72,9 млрд грн, що становить 50,2% бюджетних призначень, 50,4% уточненого річного плану (зменшено на 0,7 млрд грн внаслідок перерозподілу витрат, про що вище зазначено) та 83,9% уточненого плану на звітний період, або на 13,9 млрд грн менше (економія коштів виникла внаслідок ревальвації гривні до іноземних валют та міцніший обмінний курс гривні, ніж врахований при затвердженні державного бюджету на 2019 рік). При цьому частка таких видатків у загальному обсязі проведених видатків державного бюджету становить 10,9%.

За січень-липень п.р. прийнято 10 рішень Кабінету Міністрів про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету на загальну суму 1,1 млрд грн, або 73% бюджетних призначень (1,5 млрд грн), при цьому одне з цих рішень у липні було скасовано /на здійснення заходів з відновлення безперебійного мовлення Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення з метою забезпечення інформаційної безпеки держави/. Касові видатки становили 0,9 млрд грн, або 60,4% бюджетних призначень. Разом з тим, окремі з таких рішень не у повній мірі відповідають меті створення цього фонду відповідно до частини першої статті 24 Кодексу (для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету), наприклад, Міненерговугілля виділено кошти для: забезпечення оплати спожитої електричної енергії державними вугледобувними підприємствами у сумі 450 млн грн (розпорядження КМУ від 30.01.2019 р. № 59-р), з яких використано 445,3 млн грн; оплати праці та внесення обов’язкових платежів, пов’язаних з виплатою зарплати працівникам вугільної промисловості, на поворотній основі у сумі 350 млн грн (розпорядження КМУ від 03.04.2019 р. № 224-р), які використані у повному обсязі. Крім того, у серпні п.р. Урядом прийнято ще одне аналогічне рішення (розпорядження КМУ від 14.08.2019 р. № 604-р), яким передбачено виділити Міненерговугілля 150 млн грн для оплати праці та внесення обов’язкових платежів, пов’язаних з виплатою заробітної плати працівникам вугільної промисловості, на поворотній основі. Загалом на 1 вересня п.р. залишилися нерозподіленими кошти резервного фонду у сумі 366,1 млн грн та виникає питання щодо їх достатності до завершення року безпосередньо на непередбачені видатки (насамперед, для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій). У Висновку РП також звернуто увагу на зазначену проблему (у т.ч. щодо посилення ризиків недостатності коштів резервного фонду на непередбачувані видатки).

За січень-серпень 2019 р. повернуто кредитів до загального фонду в обсязі 4,2 млрд грн, або 50,7% затвердженого на рік показника та 84,2% плану на звітний період. До спеціального фонду повернуто кредитів в обсязі 0,25 млрд грн, або 17,7% затвердженого на рік показника.

За 8 місяців п.р. надано кредитів на суму майже 5 млрд грн, або 36,4% бюджетних призначень, у т.ч. із загального фонду – на суму 2 млрд грн (що у 3 рази більше бюджетних призначень /у зв’язку з виділенням частини коштів резервного фонду на поворотній основі та здійсненням перерозподілу витрат, про що вище зазначено/ і на 36,5% більше уточненого плану на звітний період) та з спеціального фонду – на суму 2,9 млрд грн (22,5% бюджетних призначень).

На 01.08.2019 р. кредиторська заборгованість за видатками загального фонду становила 2,4 млрд грн і збільшилася з початку року на 68,6%, з них прострочена кредиторська заборгованість – майже 1 млрд грн (41% від загального обсягу заборгованості) та збільшилася з початку року на 5,2%. Дебіторська заборгованість за видатками загального фонду на 01.08.2019 р. становила 20,3 млрд грн і зменшилася з початку року на 10,2%, з них прострочена дебіторська заборгованість – 2,5 млрд грн (12,4% від загального обсягу заборгованості) та збільшилася з початку року на 23,8%.

Відповідно до статті 22 Закону розподіл коштів за напрямами (об’єктами, заходами) за двома бюджетними програмами здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів, погодженим з Комітетом. За зверненнями відповідно Мінагрополітики і Мінприроди Комітетом погоджено рішення Кабінету Міністрів щодо розподілу коштів за: бюджетною програмою 2801540 «Державна підтримка тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва)» /розпорядження КМУ від 27.03.2019 р. № 196-р/  у сумі 3,5 млрд грн (у повному обсязі); бюджетною програмою 2401270 «Здійснення природоохоронних заходів» /постанова КМУ від 24.04.2019 р. № 393 (із змінами від 05.06.2019 № 513/ у сумі 398,2 млн грн (майже у повному обсязі з урахуванням здійсненого перерозподілу коштів на іншу програму у сумі 24,3 млн грн).

Відповідно до статті 33 Закону у 2019 р. Кабінет Міністрів за погодженням з Комітетом визначає обсяги і порядок спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 р. були надходження конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення /який збережено на рахунках спеціального фонду державного бюджету/, на реалізацію заходів щодо підвищення обороноздатності і безпеки держави, на забезпечення житлом громадян, зокрема учасників антитерористичної операції, учасників здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, які потребують поліпшення житлових умов. За інформацією Казначейства нерозподілений залишок таких коштів на 01.01.2019 р. становив 2,65 млн грн дол. США, або у гривневому еквіваленті 73,4 млн грн за офіційним курсом НБУ на цю дату. На виконання цієї норми Комітетом погоджено постанову КМУ від 22.05.2019 р. № 445, якою передбачено спрямувати вказані кошти МВС за бюджетною програмою 1007040 (30 млн грн) та Мінсоцполітики на субвенцію місцевим бюджетам за бюджетною програмою 2511190 (у сумі залишку цих коштів за вирахуванням суми для МВС). При цьому з огляду на вимоги частини шостої статті 108 Кодексу розпорядженням КМУ від 14.08.2019 № 680-р здійснено розподіл такої субвенції між місцевими бюджетами у сумі 37,2 млн грн, що погоджено Комітетом.

Щодо трансфертів між державним і місцевими бюджетами

За 8 місяців п.р. трансферти з державного бюджету передані місцевим бюджетам у сумі 181,8 млрд грн, що становить 66,2% уточненого річного плану та 95,5% уточненого плану на звітний період.

Базова дотація перерахована у сумі 6,9 млрд грн, або 100% плану на січень-серпень п.р. Додаткові дотації також надано у повному обсязі відповідно до плану на цей період. Реверсна дотація перерахована до державного бюджету у сумі 4,5 млрд грн, або 99,9% плану на звітний період.

Субвенції загального фонду перераховані у сумі 154,5 млрд грн, або 96,4% уточненого плану на січень-серпень п.р., з них субвенції на виконання державних програм соціального захисту населення надані в обсязі 59,1 млрд грн, або 92,5% відповідного плану. Серед таких субвенцій найбільшою за обсягом є субвенція на виплату допомоги сім`ям з дітьми, малозабезпеченим сім`ям, особам, які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, тимчасової державної допомоги дітям, тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомоги по догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку (яку перераховано у сумі 36,3 млрд грн, або 90,8% уточненого плану на звітний період та 57,6% бюджетних призначень). За рахунок такої субвенції в рамках державної допомоги сім’ям з дітьми серед іншого забезпечуються ініціативи Уряду щодо запровадження у цьому році нових видів допомог, передбачених постановами КМУ від 30.01.2019 р. № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”» (здійснення з 01.01.2019 р. відшкодування вартості такої послуги у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року /у п.р. – 1626 грн/) та від 13.03.2019 р. №250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» (надання з 01.04.2019 р. допомоги громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, на третю і кожну наступну дитину у розмірі 1700 грн щомісяця до досягнення дитиною 6-річного віку). Насамперед, у поданих Урядом матеріалах до проекту Закону в частині пояснення і розрахунку обсягу такої субвенції на 2019 р. не зазначалося про вищезгадані нові види допомог, а відтак виникає питання щодо правомірності і реалістичності їх фінансового забезпечення у п.р. Крім того, дане питання мало б регулюватися на законодавчому рівні, зважаючи що види допомоги сім’ям з дітьми та вимоги щодо її надання визначено Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Тому Комітет рекомендував Уряду надати обґрунтування щодо здійснення у 2019 році зазначених видатків. У відповідь Мінфін повідомив, що процес затвердження змін до законів є більш тривалим у часі, тому за пропозицією Мінсоцполітики були прийняті відповідні рішення Уряду. Отже, залишається невирішеним законодавче унормування відповідного питання.

Значну частку серед наданих місцевим бюджетам субвенцій загального фонду за 8 місяців п.р. становили освітня та медична субвенції, а саме освітня субвенція передана в обсязі 49,3 млрд грн (99,1% уточненого плану на звітний період), медична субвенція – 36,8 млрд грн (99,3% уточненого плану на звітний період).

Статтею 20 Закону надано право Кабінету Міністрів здійснювати розподіл резерву коштів освітньої і медичної субвенцій, а також нерозподілених видатків цих субвенцій для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, між місцевими бюджетами, а також перерозподіл таких субвенцій між місцевими бюджетами /виходячи з додатку № 6 до Закону (із змінами згідно із законом від 28.02.2019 р. № 2696-VIIІ) загальний обсяг нерозподілених коштів освітньої субвенції становить 1278,5 млн грн; медичної субвенції – 667,7 млн грн/. Щодо освітньої субвенції розпорядженнями КМУ від 27.03.2019 № 191-р і від 10.07.2019 № 496-р передбачено перерозподіли її обсягу між місцевими бюджетами, в рамках яких зменшено резерв коштів цієї субвенції у сумі 63 млн грн, а також Розпорядженням КМУ від 10.07.2019 № 497-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки України» зменшено цю субвенцію за рахунок нерозподілених видатків на 88,9 млн грн з відповідним збільшенням видатків за деякими бюджетними програмами МОН. На даний час інших рішень щодо розподілу даних субвенцій Урядом не прийнято.

У Висновку РП звернуто увагу, що Кабінетом Міністрів, деякими місцевими органами влади й органами місцевого самоврядування не вжито достатніх заходів для погашення і недопущення виникнення простроченої заборгованості з оплати праці педагогічних працівників окремих закладів освіти, за поточними видатками закладів охорони здоров’я та за надані пільги і житлові субсидії населенню.

Субвенції спеціального фонду за січень-серпень п.р. перераховані у сумі 10,2 млрд грн (або 55,3% бюджетних призначень). Переважно йдеться про субвенцію на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, яка є складовою державного дорожнього фонду та перерахована у сумі 9,6 млрд грн (або 100% плану на звітний період та 65,6% бюджетних призначень). Відповідно до статті 25 Закону у 2019 р. Комітет уповноважено погоджувати переліки об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, фінансове забезпечення яких здійснюється за рахунок зазначеної субвенції, які затверджені відповідною обласною, Київською міською держадміністрацією та погоджені Укравтодором. На виконання такої норми за 7 місяців п.р. згідно із зверненнями усіх обласних та Київської міської держадміністрацій Комітет погодив 56 переліків об’єктів (з них уточнених – 16, за рахунок залишків субвенції на початок року – 16).

У Законі практично половину трансфертів місцевим бюджетам затверджено без розподілу між місцевими бюджетами, відтак розподіли зазначених трансфертів відповідно до частини шостої статті 108 Кодексу мають бути здійснені Кабінетом Міністрів за погодженням з Комітетом. На 15 вересня п.р. Комітет розглянув 25 звернень щодо погодження розподілу і перерозподілу трансфертів між місцевими бюджетами за 20 субвенціями. Однак на даний час залишаються нерозподіленими такі трансферти місцевим бюджетам (із загального фонду державного бюджету):

стабілізаційна дотація (код 3511110) /затверджена (із змінами згідно із законом від 28.02.2019 р. № 2696-VIIІ) у сумі 203,9 млн грн/;

субвенція на реалізацію проектів транскордонного співробітництва (код 2761030) /затверджена у сумі 10 млн грн/.

Крім того, наразі розподілені частково такі субвенції місцевим бюджетам із загального фонду державного бюджету:

субвенція на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України (код 1611020) /затверджена у сумі 34 млн грн, не розподілено 15,2 млн грн, або 44,7%/;

субвенція на проведення робіт, пов'язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі «Прозорий офіс» (код 2511170) /затверджена у сумі 150 млн грн, не розподілено 41,6 млн грн, або 27,7%/;

субвенція на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (код 2761600) /затверджена у сумі 500 млн грн, не розподілено 333,7 млн грн. або 66,7%/;

субвенція на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (код 3511210) /затверджена у сумі 4 756,6 млн грн,
не розподілено 60,4 млн грн, або 1,3%/;

а також субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для окремих категорій осіб, визначених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та які потребують поліпшення житлових умов, хоча нерозподілені обсяги таких субвенцій є мізерними, а саме: код 2511120 /87,7 тис. грн, або 0,03%/; код 2511190 /139,7 тис. грн, або 0,56%/; код 2511200 /212,4 тис. грн, або 0,11%/; код 2511210 /787,7 тис. грн, або 3,19%/.

У Висновку РП зауважено, що зволікання Урядом з прийняттям рішень про затвердження або внесення змін до порядків та умов надання і розподілу субвенцій призвело до ненадання у першому півріччі п.р. місцевим бюджетам 14 субвенцій на суму 1,1 млрд грн та затримки як перерахування окремих субвенцій, так і використання коштів на визначену мету.

Окремо слід зауважити, що відповідно до частини п’ятої статті 24-1 Кодексу розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР) за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку затверджується Кабінетом Міністрів за погодженням з Комітетом у тримісячний строк з дня набрання чинності законом про державний бюджет. У Законі загальний обсяг ДФРР на п.р. затверджено у сумі 7,67 млрд грн (у т.ч. за загальним фондом – 6,67 млрд грн, за спеціальним фондом – 1 млрд грн). За зверненнями Мінрегіону Комітетом погоджено розподіл коштів ДФРР (згідно з розпорядженнями КМУ від 15.05.2019 р. № 351-р та від 05.07.2019 р. № 492-р) у сумі 6,96 млрд грн (у т.ч. за загальним фондом – 6,09 млрд грн, за спеціальним фондом – 0,88 млрд грн). Отже, на даний час залишаються нерозподіленими кошти ДФРР у сумі 0,7 млрд грн, або 9,2% бюджетних призначень (у т.ч. за загальним фондом – 0,6 млрд грн /з них 0,5 млрд грн – на фінансове забезпечення реалізації проектів–переможців «Всеукраїнського громадського бюджету» згідно із статтею 27 Закону/, за спеціальним фондом – 0,1 млрд грн). У 2019 р. продовжується негативна практика попередніх років щодо тривалого періоду (з недотриманням визначеного строку) розподілу вищезазначених видатків, що створює ризики для своєчасного освоєння відповідних бюджетних коштів у п.р. та не сприяє їх ефективному використанню.

Щодо змін до Закону

З початку року станом на 15.09.2019 р. прийнято 1 закон щодо змін до Закону, а саме: від 28.02.2019 р. № 2696-VIII щодо врегулювання відносин між державним бюджетом та окремими місцевими бюджетами у 2019 р. у зв’язку з непроведенням у грудні 2018 р. місцевих виборів у 52 об’єднаних територіальних громадах через введення воєнного стану у 9 областях (яким за загальним фондом державного бюджету передбачено зменшення на 9,56 млн грн доходів /реверсної дотації/ та видатків /зменшення базової дотації на 13,43 млн грн і збільшення стабілізаційної дотації на 3,87 млн грн/, а також збільшено резерв коштів освітньої субвенції на 11,32 млн грн та зменшено резерв коштів медичної субвенції на 1,75 млн грн в межах загальних обсягів цих субвенцій).

Окремо необхідно відмітити, що згідно з пунктами 17 і 19 розділу «Прикінцеві положення» Закону Кабінету Міністрів доручено за підсумками І півріччя п.р.:

за результатами виконання місцевих бюджетів подати на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін до державного бюджету на 2019 рік у частині збільшення освітньої і медичної субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам;

на основі результатів моніторингу виконання державного бюджету розглянути питання щодо збільшення видатків на державну підтримку тваринництва, зберігання та переробку сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва), фінансову підтримку сільгосптоваровиробників, розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення, реалізацію інфраструктурних проектів, визначених Кабінетом Міністрів України.

Поряд з тим, згідно з пунктами 22 і 23 розділу «Прикінцеві положення» Закону Кабінету Міністрів доручено внести пропозиції щодо передбачення:

у складі спеціального фонду державного бюджету на 2019 рік видатків на фінансове забезпечення заходів з реалізації державної політики у сферах морського та річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства та безпеки на морському та річковому транспорті (крім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості);

видатків державного бюджету на фінансове забезпечення облаштування інфраструктури військових підрозділів, що розташовуються на острові Зміїний.

Однак на даний час Урядом не внесено на розгляд Верховної Ради відповідних законодавчих пропозицій. Разом з тим, щодо пункту 19 розділу «Прикінцеві положення» Закону Мінфіном поінформано Комітет, що ресурс для збільшення відповідних видатків відсутній.

Відповідні аналітичні матеріали щодо виконання державного бюджету за 7 та/або 8 місяців п.р., підготовлені секретаріатом Комітету, роздано народним депутатам України – членам Комітету.

Керуючись статтями 14 і 24 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та статтею 109 Кодексу, пропонується надати Кабінету Міністрів рекомендації для усунення виявлених недоліків при виконанні Закону та поліпшення управління бюджетними коштами у процесі виконання бюджету у 2019 році.

Загалом під час розгляду даного питання спочатку було заслухано інформацію Голови Рахункової палати Пацкана В.В. щодо Висновку РП та Міністра фінансів України Маркарової О.С. щодо поточного стану виконання державного бюджету.

Затим голова підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету Молоток І.Ф. поінформував про розгляд даного питання у підкомітеті та запропонував Комітету підтримати підготовлений підкомітетом проект рішення (який роздано народним депутатам України – членам Комітету)

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. запропонував Комітету підтримати підготовлений підкомітетом проект рішення, а саме: зазначені матеріали взяти до відома та врахувати в роботі, а також надати рекомендації Кабінету Міністрів, наведені у проекті ухвали, щодо врегулювання наявних проблем і усунення недоліків в процесі виконання бюджету у поточному році. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році взяти до відома та врахувати в роботі.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1) проаналізувати Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі, вжити заходів щодо забезпечення належного виконання державного бюджету у поточному році та опрацювати відповідні пропозиції Рахункової палати щодо можливості їх врахування;

2) забезпечити виконання планових показників доходів загального фонду державного бюджету, включаючи вжиття заходів щодо скорочення податкового боргу, детінізації економіки та загалом підвищення ефективності роботи органів, що контролюють справляння надходжень бюджету;

3) внести пропозиції щодо законодавчого унормування питання зарахування і розподілу у 2019 році конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення (з урахуванням статті 35 Закону України «Державний бюджет України на 2019 рік»);

4) вжити заходів щодо забезпечення виконання плану надходжень від приватизації державного майна у 2019 році та реалістичного планування відповідних надходжень на наступні бюджетні періоди;

5) здійснювати за рахунок резервного фонду державного бюджету виключно непередбачені видатки, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту державного бюджету (насамперед, видатки на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій);

6) вжити заходів щодо забезпечення спроможності Пенсійного фонду України здійснювати виплати пенсій виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету і необхідності поступового погашення заборгованості за позиками, наданими Пенсійному фонду України за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку;

7) забезпечити виконання вимог статті 20 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо розподілу резерву і нерозподілених видатків освітньої та медичної субвенцій, а також вжити інших необхідних заходів для недопущення виникнення простроченої заборгованості за відповідними видатками;

8) прискорити здійснення розподілу стабілізаційної дотації (код 3511110), субвенції за кодом 2761030 та завершення розподілу субвенцій за кодами 1611020, 2511170, 2511120, 2511190, 2511200, 2511210, 2761600 і 3511210, доручивши відповідним міністерствам прискорення підготовки і узгодження необхідних нормативно-правових актів Уряду;

9) терміново завершити розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку (код 2761070);

10) звернути увагу головних розпорядників коштів державного бюджету на необхідність дотримання фінансової дисципліни, забезпечивши до завершення поточного року врегулювання питань погашення кредиторської і дебіторської бюджетної заборгованості та ведення належної претензійно-позовної роботи щодо погашення простроченої бюджетної заборгованості;

11) внести пропозиції щодо змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» на виконання норм пунктів 17, 22 і 23 розділу «Прикінцеві положення» цього Закону;

12) внести пропозиції щодо змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо зменшення бюджетних призначень, передбачених Державному космічному агентству України за бюджетною програмою «Виконання боргових зобов’язань за кредитом, залученим під державну гарантію для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв’язку"» (код 6381130), виходячи з вимог частини третьої статті 23 Бюджетного кодексу України;

13) внести пропозиції щодо законодавчого унормування питання надання запроваджених Кабінетом Міністрів України у 2019 році видів допомоги (згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня”» та від 13.03.2019 р. № 250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям»), фінансове забезпечення яких здійснюється за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам;

14) подати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету інформацію щодо врахування вищезазначених рекомендацій, включаючи пропозиції Рахункової палати, наведені у її Висновку про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2019 рік у першому півріччі.

Голосували: «за» - одноголосно.

По завершенні розгляду питання Голова Комітету Арістов Ю.Ю. оголосив перерву, доручивши голові підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранній Л.В. провести засідання очолюваного нею підкомітету та за результатами опрацювання підготувати проекти рішень до законопроектів за реєстр. № 2039, № 2019-1.

 

 

 

 

Після перерви (18-15)

5. СЛУХАЛИ:

Інформацію народного депутата України Кубракова О.М. про проект закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (реєстр. № 2039 від 03.09.2019), поданий ним та народними депутатами України Ковальовим А.В. і Струневичем В.О., та народного депутата України Гончаренка О.О. (за згодою авторів) про проект Закону України внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо покращення стану автомобільних доріг в Одеській області (реєстр. № 2039-1 від 10.09.2019), поданий народними депутатами України Колебошиним С.В., Ткаченком О.М. та іншими.

Відмітили:

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект за реєстр. № 2039 розроблено з метою забезпечення ефективного використання коштів державного дорожнього фонду в частині фінансового забезпечення ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування державного значення.

Для забезпечення реалізації зазначеного законопроектом за реєстр. № 2039 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (далі – Закон) запропоновано такі зміни:

– у додатку № 3 до Закону в частині бюджетних призначень за спеціальним фондом державного бюджету, визначених Державному агентству автомобільних доріг України (далі – Укравтодор), – збільшити видатки розвитку за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» на 1 166 508,3 тис. грн за рахунок зменшення видатків розвитку за бюджетними програмами: 3111170 «Покращення стану автомобільної дороги М-15 Одеса – Рені» на 976 508,3 тис. грн та 3111210 «Розвиток автомобільних доріг загального користування державного значення за маршрутом Північний об’їзд міста Рівного» на 190 000,0 тис. грн;

– з урахуванням вище зазначеного передбачено зміни до статті 24 Закону (абзаци третій та сьомий) щодо коригування обсягів коштів державного дорожнього фонду на: покращення стану автомобільної дороги М-15 Одеса – Рені запропоновано спрямувати у сумі 523 491,7 тис. грн (зменшено на 976 508,3 тис. грн) та розвиток автомобільних доріг загального користування державного значення за маршрутом Північний об’їзд міста Рівного – у сумі 10 000 тис. грн (зменшено на 190 000,0 тис. грн) /напрями спрямування коштів державного дорожнього фонду визначено у Законі як виняток з положень пункту 1 частини третьої та частини п’ятої статті 24-2 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс)/.

Слід зазначити, що відповідно до вимог частини першої статті 27 Кодексу та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України суб’єктам права законодавчої ініціативи належить надати фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), натомість у поданих матеріалах до законопроекту за реєстр. № 2039 відсутні пояснення щодо можливості зменшення видатків за запропонованими напрямами використання коштів.

Із урахуванням запропонованих змін обсяг бюджетних призначень за спеціальним фондом державного бюджету за бюджетними програмами, щодо яких передбачені зміни у законопроекті за реєстр. № 2039, становитиме:

3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення»14 623 998,9 тис. грн;

3111170 «Покращення стану автомобільної дороги М-15
Одеса – Рені» – 523 491,7 тис. грн;

3111210 «Розвиток автомобільних доріг загального користування державного значення за маршрутом Північний об’їзд міста Рівного» – 10 000 тис. грн.

Загалом варто зазначити, що законопроект за реєстр. № 2039 підготовлено збалансовано щодо показників видатків державного бюджету, оскільки запропоновані зміни передбачають перерозподіл видатків спеціального фонду державного бюджету між бюджетними програмами без зміни загальних показників по головному розпоряднику бюджетних коштів та загальних показників видатків державного бюджету на 2019 рік.

Слід наголосити, що відповідно до частини третьої статті 52 Кодексу проект закону про внесення змін до закону про Державний бюджет України може розглядатися у Верховній Раді України лише у разі наявності експертного висновку Міністерства фінансів України.

З огляду на це, Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку до законопроекту за реєстр. № 2039 (лист від 18.09.2019 № 06040-02-2/23339, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) зауважує, що зміни, передбачені законопроектом, є збалансованими та не потребуватимуть додаткових видатків з державного бюджету. Крім того, реалізація цього законопроекту здійснюватиметься в межах видатків державного дорожнього фонду. Разом з тим, Мінфін звертає увагу, що реалізація положень законопроекту за реєстр. № 2039 потребуватиме внесення змін до переліків об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення із зазначенням обсягів бюджетних коштів для фінансового забезпечення таких об’єктів, які відповідно до частини п’ятої статті 24-2 Кодексу затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Поряд з цим, законопроект за реєстр. № 2039, зважаючи на вимоги бюджетної методології,  підготовлено з недотриманням правил підготовки законопроектів щодо внесення змін до закону про Державний бюджет України, вони містять техніко-юридичні неточності, а саме:

у додатку до законопроекту (зміни до додатка № 3 до Закону) відсутні підсумкові рядки за кодами програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету, а саме: 3110000 «Державне агентство автомобільних доріг України» та 3111000 «Апарат Державного агентства автомобільних доріг України», у яких належить відобразити відповідні показники видатків державного бюджету.

Альтернативним законопроектом за реєстр. № 2039-1 пропонується у додатку № 3 до Закону викласти у новій редакції найменування бюджетної програми Укравтодору 3111170 «Покращення стану автомобільної дороги
М-15 Одеса – Рені та інших автомобільних доріг загального користування державного значення Одеської області» /доповнено словами «та інших автомобільних доріг загального користування державного значення Одеської області»/. У зв’язку з цим, до абзацу третього статті 24 Закону внесено відповідні зміни.

Як зазначено у пояснювальній записці до цього законопроекту, у ньому пропонується врегулювати питання використання нерозподіленого і невикористаного у 2019 році залишку бюджетних коштів для фінансового забезпечення найбільш пріоритетних для Одеської області ділянок автомобільних доріг загального користування державного значення України. При цьому, наведено перелік об’єктів, на які пропонується додатково спрямувати такі кошти, серед яких автомобільні дороги загального користування державного значення в Одеській області, ремонтні роботи щодо яких було розпочато в минулих роках та які мають важливе значення для соціально-економічного розвитку Одеської області.

Законопроектом передбачено, що відповідний закон має набирати чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовуватись з 1 січня 2019 року.

Слід зазначити, альтернативний законопроект за реєстр. № 2039-1 не вимагатиме виділення додаткових бюджетних коштів та також не впливатиме на загальні показники видатків державного бюджету на 2019 рік, оскільки законодавчою пропозицією передбачається розширення напрямів використання коштів за бюджетною програмою 3111170 «Покращення стану автомобільної дороги М-15 Одеса – Рені», а саме доріг загального користування державного значення у Одеській області, за рахунок та у межах видатків, що передбачені у державному бюджеті на 2019 рік Укравтодору за цією бюджетною програмою.

Всупереч вимогам частини першої статті 27 Кодексу та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України суб’єктами права законодавчої ініціативи до законопроекту за реєстр. № 2039-1 не подано належних фінансово-економічних обґрунтувань (включаючи відповідні розрахунки), зокрема щодо необхідності виділення коштів за запропонованими об’єктами у визначених обсягах.

Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку (лист від 18.09.2019 № 06040-05-3/23403) зазначає, що зміни, передбачені законопроектом за реєстр. № 2039-1, не впливатимуть на показники державного бюджету у поточному бюджетному періоді. Разом з тим, Мінфін звертає увагу, що відповідно до частини п’ятої статті 24-2 Кодексу переліки об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення, що фінансуються за рахунок коштів державного дорожнього фонду, затверджуються Кабінетом Міністрів України. Таким чином, запропоноване законопроектом спрямування залишку коштів державного дорожнього фонду виключно на покращення стану автомобільних доріг Одеської області не відповідає принципам справедливості, неупередженості та ефективності бюджетної системи.

Відповідно до статті 24-2 Кодексу джерелом покриття видатків спеціального фонду державного бюджету за бюджетними програмами 3111020, 3111170 та 3111210 є кошти державного дорожнього фонду, зокрема доходи державного бюджету, визначені пунктами 1 – 3, 6 та 6-2 частини третьої статті 29 Кодексу /акцизний податок з вироблених в Україні пального і транспортних засобів (крім акцизного податку, визначеного пунктом 6 частини першої статті 66 Кодексу); акцизний податок з ввезених на митну територію України пального і транспортних засобів; ввізне мито на нафтопродукти і транспортні засоби та шини до них; плата за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні; плата за проїзд платними автомобільними дорогами загального користування державного значення/. Зазначені податки (крім плати) у 2019 році відповідно до пункту 41 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу зараховуються у розмірі 75 відсотків.

Довідково: за даними звітності Казначейства щодо доходів спеціального фонду Державного бюджету України за січень-серпень 2019 року фактичні надходження до Державного дорожнього фонду становлять 34 871,8 тис. грн або 69,1% річного плану з урахуванням внесених змін (визначено у обсязі – 50 440,5 тис. грн) та 111,1% плану на звітний період.

Використання коштів за вказаними бюджетними програмами належить здійснювати відповідно до Порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду» (зі змінами), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.2017 № 1085.

Разом з тим, відповідно до частини п’ятої статті 24-2 Кодексу:

– розпорядженням Уряду від 06.02.2019 № 130-р «Про затвердження переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення у 2019 році та обсягів бюджетних коштів для їх фінансування за рахунок спеціального фонду державного бюджету за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету) затверджено перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення та визначено загальний обсяг їх фінансового забезпечення за рахунок коштів бюджетної програми 3111020 на суму 8 573 531,96 тис. гривень;

– розпорядженням Уряду від 06.02.2019 № 109-р «Деякі питання фінансування об’єктів поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення М-15 Одеса – Рені у 2019 році» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету) затверджено перелік об’єктів поточного середнього ремонту на вказаній дорозі та визначено загальний обсяг їх фінансового забезпечення за рахунок коштів бюджетної програми 3111170 на суму 523 491,7 тис. гривень;

– розпорядженням Уряду від 06.02.2019 № 106-р «Деякі питання фінансування об’єктів будівництва та реконструкції автомобільних доріг загального користування державного значення за маршрутом Північний об’їзд м. Рівного у 2019 році» (копію роздано народним депутатам – членам Комітету) затверджено перелік об’єктів будівництва та реконструкції за вказаним маршрутом та визначено загальний обсяг їх фінансового забезпечення за рахунок коштів бюджетної програми 3111210 на суму 200 000 тис. гривень.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-серпень 2019 року видатки по спеціальному фонду фактично проведено за бюджетними програмами:

3111020 – у обсязі 8 556,1 млн грн, що становить 55,6% річного плану з урахуванням внесених змін (визначено у обсязі – 15 377,7 млн грн);

3111170 – у обсязі 404,8 млн грн, що становить 27% річного плану з урахуванням внесених змін (визначено у обсязі – 1 500 млн грн);

3111210 – фактично видатки не проведено (визначено у обсязі – 200 млн грн).

Слід додатково відмітити, що розпорядженням Уряду від 14.08.2019 № 634-р «Деякі питання дорожнього господарства» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету) було встановлено видатки за спеціальним фондом державного бюджету за бюджетною програмою 3111020 «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення» збільшити на 1 920 174,76 тис. грн за рахунок залишку коштів спеціального фонду державного бюджету, крім коштів за загальнодержавними видатками та кредитування, який утворився на 1 січня 2019 р. на рахунку Укравтодору у Казначействі за рахунок доходів державного бюджету, визначених пунктами 1 – 3, 6 та 6-2 частини третьої статті 29 Кодексу.

Положеннями статті 52 Кодексу визначено вичерпний перелік підстав для внесення змін до закону про Державний бюджет України, серед яких, зокрема, необхідність оптимізації структури витрат державного бюджету в межах загального обсягу видатків та надання кредитів, затвердженого законом про Державний бюджет України, для забезпечення ефективного виконання Державного бюджету України, крім випадків, передбачених частинами шостою – дев’ятою статті 23 Кодексу.

Варто звернути увагу, що згідно з нормами Регламенту Верховної Ради України Верховна Рада розглядає альтернативні законопроекти на пленарному засіданні одночасно з основним законопроектом (частина четверта статті 110). При цьому, згідно з частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України при розгляді альтернативних законопроектів головний комітет може рекомендувати Верховній Раді взяти за основу один із них або підготувати інший законопроект, який вноситься на розгляд Верховної Ради народними депутатами – членами цього комітету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своїх експертних висновках до законопроектів за реєстр. № 2039 і за реєстр. № 2039-1 (листи від 18.09.2019 № 16/3-475/2039(163374) та № 16/3-476/2039-1(163382), копії яких роздано народним депутатам України – членам Комітету) зауважує на відсутність фінансово-економічних обґрунтувань до них та відмічає, що для прийняття виваженого рішення щодо таких законопроектів слід отримати відповідний експертний висновок Уряду, водночас не заперечує можливості прийняття законопроекту за реєстр. № 2039.

На час розгляду законопроектів (реєстр. № 2039 та № 2039-1) висновки комітетів Верховної Ради України з питань антикорупційної політики (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань інтеграції України з Європейським Союзом (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) до Комітету з питань бюджету не надійшли.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., Гончаренко О.О., Кіссе А.І., Крулько І.І., Лунченко В.В., Трухін О.М., Цабаль В.В., Задорожній М.М., а також заступник Міністра фінансів України Шкураков В.О. і заступник директора Департаменту з питань бюджетної політики Рахункової палати Тесленко О.І.

У ході обговорення заступник Міністра фінансів Шкураков В.О. висловив позицію міністерства щодо підтримки законопроекту за реєстр. № 2039, наголосивши на необхідності дотримання вимог статті 24-2 Кодексу. Поряд з цим заступник Міністра Шкураков В.О. зазначив про непідтримку законопроекту за реєстр. № 2039-1, оскільки цим законопроектом передбачається спрямування коштів на конкретну область, хоча розподіл відповідних коштів має здійснюватися за рішенням Кабінету Міністрів України, відтак законопроект не відповідає принципам бюджетної системи, а саме щодо справедливого і неупередженого розподілу бюджетних коштів.

Від Рахункової палати не було висловлено зауважень щодо зазначених законопроектів.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. внесла пропозицію ухвалити таке рішення Комітету: за наслідками розгляду законопроектів за реєстр. № 2039 та № 2039-1 рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні законопроект за реєстр. № 2039 прийняти за основу і в цілому як закон з урахуванням пропозицій Комітету, пов’язаних із належним оформленням законопроекту.

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (реєстр. № 2039 від 03.09.2019), поданого народними депутатами України Кубраковим О.М., Ковалевим А.В., Струневичем В.О., та альтернативного проекту закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо покращення стану автомобільних доріг в Одеській області (реєстр.  2039-1 від 10.09.2019), поданого народними депутатами України Колебошиним С.В., Ткаченком О.М. та іншими, і керуючись частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, Комітет з питань бюджету прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за реєстр. № 2039 за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій:

додаток до законопроекту (зміни до додатка № 3 «Розподіл видатків Державного бюджету України на 2019 рік» до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік») доповнити підсумковими рядками за кодами програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету 3110000 та 3111000 щодо видатків Державного агентства автомобільних доріг України.

Відповідно у разі прийняття законопроекту за реєстр.  2039 Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів України та Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні відповідного закону належить внести до нього необхідні редакційні та техніко-юридичні уточнення, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо даного законопроекту.

Голосували: «за» - 29, «проти» - 2, «утрималися» - 1.

По завершені розгляду питань порядку денного перший заступник Голови Комітету Крулько І.І. вніс пропозицію під час розгляду на наступному тижні у Комітеті показників проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо Укравтодору розглянути також питання поточного стану використання у 2019 році коштів державного бюджету на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення за відповідними бюджетними програмами та можливості здійснення перерозподілу видатків державного бюджету у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на 2019 рік Укравтодору за відповідними бюджетними програмами, та між об’єктами будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення.

Така пропозиція була підтримана присутніми на засіданні членами Комітету.

Голова Комітету                                                        Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                     В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку