Комітет Верховної Ради України з питань бюджету

 

 

 

Протокол засідання №66 від 03 грудня 2020 року

 

 

 

16  год. 00 хв.  м. Київ, вул. Банкова, 6-8, кімн 510

Головує: Голова Комітету Арістов Ю.Ю.

Присутні:

Члени Комітету: Крулько І.І., Гевко В.Л., Копанчук О.Є., Трухін О.М., Цабаль В.В., Батенко Т.І., Герман Д.В., Гнатенко В.С., Гончаренко О.О., Драбовський А.Г., Дунаєв С.В., Забуранна Л.В., Задорожній М.М., Заремський М.В., Каптєлов Р.В., Кунаєв А.Ю., Кіссе А.І., Лаба М.М., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Пасічний О.С., Пуртова А.А., Пушкаренко А.М., Саламаха О.І., Тістик Р.Я., Шпак Л.О.

Всього присутніх – 27 народних депутатів.

Відсутні:

Члени Комітету: Лопушанський А.Я., Борт В.П., Кузбит Ю.М., Молоток І.Ф., Пузійчук А.В., Северин С.С., Урбанський А.І.

Присутні:

Від секретаріату Комітету: Ватульов А.В., Джинджириста Л.Я., Книшенко І.Ф., Фещук С.Л., Больбат О.О., Бурякова Т.С., Войтенко Є.А., Кочергіна Н.В., Кочубей О.П., Новацька О.В., Пінчукова А.В., Пунда О.Б., Расчислова Л.В., Серік Н.П., Симончук К.В., Стадник М.В., Шпак В.П., Климчук Д.І., Клочкова Т.В.

Список запрошених та інших присутніх на засіданні осіб:

від Міністерства фінансів України

Улютін Д.В. – перший заступник Міністра;

Гливка А.О. – радник Міністра;

Кузьма А.Р. – заступник начальника Управління – начальник відділу аналізу виконання державного бюджету Департаменту державного бюджету;

Романюк Ю.П. – директор Департаменту прогнозування доходів бюджету;

Ярова П.О. – директор Департаменту боргової політики;

Нагорний В.І. – в.о. директора Департаменту – начальник Управління Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів;

 

 

від Міністерства закордонних справ України

Баньков О.С. – Державний секретар;

від Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

Хромаєв Т.З. – Голова;

від Міністерства інфраструктури України

Абрамович Д.В. – перший заступник Міністра;

Гриценко В.М. – начальник Відділу розвитку міського електричного транспорту;

від Міністерства охорони здоров’я України

Іващенко І.А. – заступник Міністра з питань європейської інтеграції;

Ляшко В.К. – заступник Міністра – Головний державний санітарний лікар України;

від Міністерства внутрішніх справ України

Гончаров С.М. – заступник Міністра;

Шевнін С.М. – директор Департаменту фінансово-облікової політики;

від Національної поліції України

Руденко О.О. – заступник Голови;

Іванченко В.В. – начальник Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку;

від Рахункової палати

Пацкан В.В. – Голова;

Мазярчук В.М. – радник Голови Рахункової палати;

Тесленко О.І. – заступник директора Департаменту експертизи та аналізу державного бюджету – начальник відділу з питань макроекономіки Рахункової палати.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету:

1) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству закордонних справ (розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1487-р);

2) перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури України на 2020 рік для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком інвестиційних проектів (розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.11.2020 № 1455-р);

3) передача бюджетних призначень Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 № 1492-р);

4) передача бюджетних призначень Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1498-р);

5) перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я (розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1501-р) /за пропозицією голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В. розгляд питання перенесено на чергове засідання/.

2. Про погодження виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID- 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:

1) перерозподіл коштів, виділених із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом
SARS-CoV-2, та її наслідками, для
Міністерства охорони здоров’я (постанови Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1177 та від 02.12.2020 № 1179);

2) зміни обсягу коштів, виділених із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом
SARS-CoV-2, та її наслідками, для Міністерства внутрішніх справ (постанова Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966).

3. Про Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні-вересні та інформацію Міністерства фінансів України щодо поточного стану виконання державного бюджету у 2020 році.

1. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету.

1.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію Державного секретаря Міністерства закородонних справ України Банькова О.С. про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству закордонних справ (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1487-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства закордонних справ (далі – МЗС) від 30.11.2020 № 213/12-920-1953 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1487-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству закордонних справ на 2020 рік».

Комітетом погодження перерозподілу видатків державного бюджету за бюджетними програмами в межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника коштів державного бюджету здійснюється відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України. Згідно із зазначеними вимогами Бюджетного кодексу України перерозподіл видатків державного бюджету здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Пунктом 1 розпорядження Уряду № 1487-р встановлено здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених МЗС на 2020 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків споживання шляхом:

зменшення обсягу таких видатків за бюджетними програмами:

1401050 «Реалізація Міністерством закордонних справ України повноважень з проведення зовнішньої політики України, організація і контроль за діяльністю закордонних дипломатичних установ України» на 597,081 тис. грн;

1401060 «Забезпечення головування України у міжнародних інституціях» на 159,519 тис. гривень;

збільшення обсягу цих видатків за бюджетною програмою 1401110 «Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, забезпечення діяльності Українського інституту, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України» на суму 756,6 тис. гривень.

Міністерству фінансів доручено після погодження зазначеного перерозподілу видатків з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково слід зазначити, за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-жовтень 2020 року видатки по загальному фонду фактично проведено за бюджетними програмами:

1401050 – у обсязі 3 344,2 тис. грн, що становить 11,1% річного плану (визначено у обсязі 30 000 тис. грн) та 12,9% плану на звітний період;

1401060 – у обсязі 35,2 тис. грн, що становить 18,1% річного плану та плану на звітний період (визначено у обсязі 195 тис. грн);

1401110 – у обсязі 29 620,5 тис. грн, що становить 54,9% річного плану (визначено у обсязі 53 911,1 тис. грн, із урахуванням змін, внесених Законом України від 13.04.2020 № 553-ІХ (щодо формування Фонду COVID-19), яким видатки було зменшено на 79.949,6 тис. грн, та змін, внесених Законом України від 25.08.2020 № 822-ІХ (щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати), яким видатки було збільшено на 411,8 тис. грн) та 62,1% плану на звітний період.

Обґрунтування щодо зазначеного перерозподілу видатків наведено у листі МЗС, в якому відмічено, що реалізація перерозподілу здійснюється з метою створення україномовних аудіогідів у найбільших музеях світу для ствердження позитивного іміджу України на міжнародній арені та посилення присутності України у культурному просторі Великої Британії та Франції, та відмічається про подальший позитивний вплив на забезпечення підтримки європейської інтеграції України шляхом поглиблення міжкультурного діалогу та взаємодії у культурній та гуманітарній сферах.

Необхідно зауважити, що звернення МЗС до Комітету щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету не містить належних фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань щодо обсягів такого перерозподілу (включаючи розрахунки щодо обсягів видатків, що збільшуються/зменшуються, та пояснень про можливі ризики зменшення запропонованих видатків та напрямів використання додаткових коштів державного бюджету та заходів, які здійснюватимуться), хоча надання відповідних розрахунків і обґрунтувань передбачено пунктом 7 Порядку передачі бюджетних призначень, перерозподілу видатків бюджету і надання кредитів з бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В., Державний секретар Міністерства закородонних справ України Баньков О.С.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. висловився за підтримку перерозподілу видатків державного бюджету, що розглядається.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловив зауважень щодо зазначеного перерозподілу видатків державного бюджету.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала, що за результатами опрацювання зазначеного питання в очолюваному нею підкомітеті пропонується рекомендувати Комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 25.11.2020 № 1487-р перерозподіл видатків державного бюджету (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленого розпорядженням Уряду № 1487-р перерозподілу видатків державного бюджету. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1487-р здійснення в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству закордонних справ на 2020 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків споживання шляхом:

 

зменшення обсягу таких видатків за бюджетними програмами:

1401050 «Реалізація Міністерством закордонних справ України повноважень з проведення зовнішньої політики України, організація і контроль за діяльністю закордонних дипломатичних установ України» на 597,081 тис. грн;

1401060 «Забезпечення головування України у міжнародних інституціях» на 159,519 тис. грн;

збільшення обсягу цих видатків за бюджетною програмою 1401110 «Фінансова підтримка забезпечення міжнародного позитивного іміджу України, забезпечення діяльності Українського інституту, заходи щодо підтримки зв’язків з українцями, які проживають за межами України» на суму 756,6 тис. гривень.

Голосували: «за» одноголосно.

1.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію першого заступника Міністра інфраструктури України Абрамовича Д.В. про погодження перерозподілу обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури України на 2020 рік для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком інвестиційних проектів (згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.11.2020 р. № 1455-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ надійшло звернення Міністерства інфраструктури України /далі – Мінінфраструктури/ від 27.11.2020 р. № 4010/37/14-20 і Міністерства фінансів України /далі – Мінфін/ від 27.11.2020 р. № 19040-01-2/36511 /копії звернень роздано народним депутатам України –членам Комітету/ щодо погодження перерозподілу обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міінфраструктури для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком /далі – ЄІБ/ інвестиційних проектів, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2020 року № 1455-р «Про перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури на 2020 рік для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком інвестиційних проектів» /далі – розпорядження КМУ № 1455-р/.

Пунктом 1 розпорядження КМУ № 1455-р визначено відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України /далі – Кодекс/ здійснити перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Мінінфраструктури у спеціальному фонді державного бюджету на 2020 рік для реалізації спільних з ЄІБ інвестиційних проектів, шляхом:

– зменшення обсягу надання кредиту за:

програмою 3101620 «Модернізація української залізниці» на 200.000 тис. грн для реалізації інвестиційного проекту «Проект модернізації української залізниці»;

програмою 3101630 «Безпека руху в містах України» на 9.815,5 тис. грн для реалізації інвестиційного проекту «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України»;

– збільшення обсягу надання кредиту за програмою 3101610 «Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України» на 209.815,5 тис. грн для реалізації інвестиційного проекту «Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України».

Пунктом 2 розпорядження КМУ № 1455-р доручено забезпечити: Мінінфраструктури разом з Мінфіном погодження такого перерозподілу обсягів надання кредитів з Комітетом; Мінфіну – внесення після зазначеного погодження відповідних змін до розпису державного бюджету.

Частиною восьмою статті 23 Кодексу встановлено, що у межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника бюджетних коштів перерозподіл видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету за бюджетними програмами здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Такий порядок затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 р. № 18 «Про затвердження Порядку передачі бюджетних призначень, перерозподілу видатків бюджету і надання кредитів з бюджету» (із змінами).

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /далі – Закон/ за спеціальним фондом державного бюджету Мінінфраструктури визначено такі бюджетні призначення за зазначеними бюджетними програмами: код 3101610 – 400.000 тис. грн, код 3101620 – 200.000 тис. грн; код 3101630 – 9.815,5 тис. грн. Таким чином, розпорядженням КМУ № 1455-р передбачається зменшити до нульового значення планові витрати за бюджетними програмами 3101620 і 3101630.

При цьому згідно з частиною другою статті 4 Закону дозволено Мінфіну на підставі рішення Кабінету Міністрів України, погодженого з Комітетом, вносити зміни до розпису спеціального фонду державного бюджету з метою відображення фактичного надходження у 2020 р. кредитів (позик), залучених державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових установ /далі – МФО/ для реалізації інвестиційних проектів, та витрат за відповідними бюджетними програмами, перерозподілу видатків бюджету і надання кредитів з бюджету між такими бюджетними програмами головних розпорядників коштів державного бюджету в межах загального обсягу залучення таких кредитів (позик), затвердженого у додатку № 8 до Закону, з коригуванням відповідних показників фінансування, видатків та кредитування, граничних обсягів дефіциту державного бюджету і державного боргу, визначених Законом.

Кодексом в частині використання коштів спеціального фонду бюджету передбачені такі вимоги: платежі за рахунок спеціального фонду бюджету здійснюються в межах коштів, що фактично надійшли до цього фонду на відповідну мету /частина восьма статті 13/; витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення, яке дає право провадити їх виключно в межах і за рахунок фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина четверта статті 23/; розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання за спеціальним фондом бюджету виключно в межах відповідних фактичних надходжень спеціального фонду бюджету /частина друга статті 48/; на кінець бюджетного періоду Казначейство України зберігає залишки коштів на рахунках спеціального фонду державного бюджету для покриття відповідних витрат у наступному бюджетному періоді з урахуванням їх цільового призначення /частина друга статті 57/.

Загалом розпорядженням КМУ № 1455-р передбачено перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Мінінфраструктури на 2020 рік, загалом у сумі 209.815,5 тис. грн шляхом зменшення надання кредитів за двома бюджетними програмами (коди 3101620 і 3101630) та збільшення надання кредитів за бюджетною програмою (код 3101610) в межах загального обсягу бюджетних призначень Мінінфраструктури, а також в межах загального обсягу кредитів (позик), які залучаються державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і МФО для реалізації інвестиційних проектів, затвердженого у додатку № 8 до Закону, а відтак зазначений перерозподіл не призведе до зміни граничних обсягів дефіциту спеціального фонду державного бюджету на 2020 рік і державного боргу на кінець п.р.

В обґрунтуваннях щодо розпорядження КМУ № 1455-р, наведених у зверненні Мінінфраструктури, зазначено, зокрема, що:

за бюджетною програмою 3101610 станом на 01.09.2020 р. вже підписано 3 контракти на постачання тролейбусів для мм. Луцьк, Харків, Суми та 1 контракт на постачання трамваїв для м. Львів, на 01.10.2020 р. за підписаними контрактами постачальникам перераховано 207,3 млн грн, невикористаний обсяг бюджетних призначень становить 192,7 млн грн, проте з метою внесення авансових платежів та платежів щодо готовності до виробництва за укладеними контрактами до кінця п.р. необхідно сплатити понад 402,5 млн грн, зокрема за підписаними контрактами (на постачання для м. Львів – трамваїв, мм. Харків, Луцьк – тролейбусів) – 7.726,72 тис. євро (254,98 млн грн), а за очікуваними до підписання контрактами (на постачання для м. Київ – трамваїв, м. Львів – автобусів) – понад 147,5 млн грн, отже за вказаною програмою пропонується збільшити витрати на 209,8 млн грн;

за бюджетною програмою 3101620 на цей час АТ «Укрзалізниця» здійснює роботу з відбору підрядника для виконання робіт у рамках Фази І відповідного інвестиційного проекту – електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв, але вибірка кредитних коштів до кінця п.р. не відбудеться, оскільки відкриття тендерних пропозицій та їх оцінка потребуватиме щонайменше декілька місяців;

за бюджетною програмою 3101630 вибірка кредитних коштів у рамках відповідного інвестиційного проекту до кінця п.р. не відбудеться, оскільки нині триває робота щодо підготовки містами – учасниками проекту підпроектів (схем) з метою подальшого їх схвалення.

Подібні обґрунтування щодо розпорядження КМУ № 1455-р також містяться у зверненні Мінфіну.

Однак у зверненнях Мінінфраструктури і Мінфіну не наведено фінансово-економічних розрахунків щодо обсягу перерозподілу витрат (обсягів зменшення і збільшення витрат), передбачених розпорядженням КМУ № 1455-р, хоча надання відповідних розрахунків передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 18 (із змінами).

Слід звернути увагу, що до Комітету також надійшло звернення Мінфіну від 18.11.2020 р. № 19040-01-2/35186 щодо погодження перерозподілу витрат державного бюджету відповідно до розпорядження КМУ від 18.11.2020 р. № 1451-р «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету, передбачених у 2020 році для реалізації інвестиційних проектів за рахунок кредитів (позик), залучених державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій», яким серед іншого передбачено збільшення обсягу надання кредитів з бюджету Мінінфраструктури за бюджетною програмою 3101610 для реалізації відповідного інвестиційного проекту на 179.583,2 тис грн (такий перерозподіл витрат погоджено Комітетом 30.11.2020 р. /протокол № 65/). Таким чином, планові витрати на 2020 рік за цією програмою збільшуються загалом на 389.398,7 тис. грн і уточнений план становитиме 789.398,7 тис. грн. Зважаючи, що до завершення п.р. залишається лише місяць, виникає питання щодо готовності здійснити збільшені згідно з розпорядженнями КМУ № 1451-р і № 1455-р витрати за бюджетною програмою 3101610 у повному обсязі та заплановані заходи для реалізації відповідного інвестиційного проекту.

Виходячи із звітних даних в частині виконання спеціального фонду державного бюджету у 2020 р., потрібно відмітити, що:

за 9 місяців залучено позику ЄІБ на виконання бюджетної програми 3101610 у сумі 201,2 млн грн (або 50,3% річного плану), а щодо бюджетних програм 3101620 і 3101630 позики ЄІБ не надходили;

за 10 місяців здійснено витрати за бюджетною програмою 3101610 – 211,8 млн грн (або 52,9% бюджетних призначень), а за бюджетними програмами 3101620 та 3101630 витрати не проводилися.

Поряд тим, необхідно звернути увагу на поточний стан використання коштів позик ЄІБ, що залучаються для реалізації зазначених у розпорядженні КМУ № 1455-р інвестиційних проектів (з урахуванням інформації Мінфіну на 01.11.2020 р., розміщеної на його офіційному сайті), а саме:

«Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України» /угода ратифікована законом від 12.04.2017 р. № 2009-VIІІ/ – вибрано коштів позики всього лише у сумі 6,44 млн євро (або 3,2% загального обсягу /200 млн євро/) і саме у п.р., хоча після ратифікації угоди минуло більше 3,5 років;

«Проект модернізації української залізниці» /угода ратифікована законом від 03.10.2018 р. № 2585-VIІІ/ – більше 2 років після ратифікації угоди кошти позики (загальний обсяг – 150 млн євро) не вибираються;

«Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України» /угода ратифікована законом від 19.12.2019 р. № 415-IХ/ – майже рік після ратифікації угоди кошти позики (загальний обсяг – 75 млн євро) не вибираються.

Отже, низький рівень вибірки коштів ЄІБ для реалізації вищезазначених інвестиційних проектів і стану виконання відповідних бюджетних програм Мінінфраструктури загалом та безпосередньо у 2020 р. дає підстави свідчити про системні недоліки у плануванні і використанні відповідних бюджетних коштів, а також про неналежне управління такими проектами з боку Мінінфраструктури і безпосередніх виконавців.

В обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Трухін О.М., Кіссе А.І., Задорожній М.М., Кунаєв А.Ю., Лаба М.М., перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., перший заступник Міністра інфраструктури України Абрамович Д.В. та Голова Рахункової палати Пацкан В.В.

При цьому Голова Рахункової палати Пацкан В.В. зауважив, що Рахункова палата неодноразово зазначала про системні недоліки в організації впровадження спільних з МФО інвестиційних проектів, неналежне бюджетне планування відповідних коштів і втрати можливості отримати дешеві кредитні ресурси на реалізацію таких проектів, а також звернув увагу на необхідність поліпшення планування зазначених бюджетних показників на 2021 рік та їх виконання.

Заступник Голови Комітету Трухін О.М. запропонував Комітету прийняти рішення згідно з підготовленим у підкомітеті проектом ухвали (який роздано народним депутатам України – членам Комітету), зокрема:

1) погодити визначене розпорядженням КМУ № 1455-р здійснення перерозподілу обсягів надання кредитів з державного бюджету з дотриманням вимог щодо використання коштів спеціального фонду бюджету;

2) рекомендувати Кабінету Міністрів доручити Мінінфраструктури за участю Мінфіну надати Комітету аргументовані пояснення причин нездійснення у 2019 і 2020 роках заходів з реалізації інвестиційних проектів «Проект модернізації української залізниці» та «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України» із залученням позик ЄІБ, а також прискорити реалізацію таких проектів та вжити дієвих заходів для забезпечення у 2021 році виконання відповідних бюджетних програм відповідно до бюджетних призначень.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування таку пропозицію (озвучену заступником Голови Комітету Трухіним О.М.), що була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

 

УХВАЛИЛИ:

1. За підсумками розгляду даного питання та керуючись вимогами частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України з урахуванням частини другої статті 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», погодити визначене пунктом 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2020 року № 1455-р здійснення перерозподілу обсягів надання кредитів з державного бюджету в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству інфраструктури України у спеціальному фонді державного бюджету на 2020 рік для реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком інвестиційних проектів (з дотриманням вимог щодо використання коштів спеціального фонду бюджету, передбачених частиною восьмою статті 13, частиною четвертою статті 23, частиною другою статті 48, частиною другою статті 57 Бюджетного кодексу України), шляхом:

– зменшення обсягу надання кредиту за:

бюджетною програмою 3101620 «Модернізація української залізниці» на 200.000 тис. грн для реалізації інвестиційного проекту «Проект модернізації української залізниці»;

бюджетною програмою 3101630 «Безпека руху в містах України» на 9.815,5 тис. грн для реалізації інвестиційного проекту «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України»;

– збільшення обсягу надання кредиту за бюджетною програмою 3101610 «Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України» на 209.815,5 тис. грн для реалізації інвестиційного проекту «Розвиток міського пасажирського транспорту в містах України».

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України доручити Міністерству інфраструктури України за участю Міністерства фінансів України:

надати Комітету з питань бюджету аргументовані пояснення причин нездійснення у 2019 і 2020 роках заходів з реалізації інвестиційних проектів «Проект модернізації української залізниці» та «Підвищення безпеки автомобільних доріг в містах України» із залученням позик Європейського інвестиційного банку;

прискорити реалізацію таких інвестиційних проектів та вжити дієвих заходів для забезпечення у 2021 році виконання бюджетних програм «Модернізація української залізниці» (код 3101620) і «Безпека руху в містах України» (код 3101630) відповідно до бюджетних призначень, що будуть у встановленому порядку визначені Міністерству інфраструктури України після затвердження Державного бюджету України на 2021 рік.

Голосували: «за» – одноголосно.

1.3. СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Хромаєва Т.З. про погодження передачі бюджетних призначень Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 № 1492-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.11.2020 № 29/19603 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження передачі бюджетних призначень відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 № 1492-р «Про передачу у 2020 році деяких бюджетних призначень Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) у разі, якщо після прийняття закону про Державний бюджет України повноваження на виконання функцій, завдань або надання послуг, на яке надано бюджетне призначення, передається відповідно до законодавства від одного головного розпорядника бюджетних коштів до іншого головного розпорядника бюджетних коштів, здійснюється передача бюджетних призначень від одного головного розпорядника коштів державного бюджету до іншого за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом. Відповідний порядок передачі бюджетних призначень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами)

Відповідно до вказаних вище вимог Кодексу пунктом 1 розпорядження Уряду від 11.11.2020 № 1492-р пропонується передати бюджетні призначення у сумі 2 959,4 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 2 425,7 тис. гривень), передбачені у 2020 році за загальним фондом державного бюджету Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі  Нацкомфінпослуг), за бюджетною програмою 5501010 «Керівництво та управління у сфері регулювання ринків фінансових послуг», Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР) на бюджетну програму 6151010 «Керівництво та управління у сфері фондового ринку».

Мінфіну доручено після погодження НКЦПФР зазначеної передачі бюджетних призначень з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-жовтень 2020 року видатки по загальному фонду фактично проведено за бюджетними програмами:

5501010 – у обсязі 62 929,8 тис. грн, що становить 78% річного плану (визначено у обсязі 80 658,6 грн) та 93,1% плану на звітний період.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) бюджетні призначення за загальним фондом за цією бюджетною програмою визначено у обсязі 80 658,6 тис. грн (видатки споживання), з них на оплату праці – 61 154,4 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 1 721,5 тис. грн, при цьому Законом України від 13.04.2020 № 553-ІХ при формуванні Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками видатки споживання було зменшено на 124 тис. гривень.

6151010 – у обсязі 98 918,9 тис. грн, що становить 76,6% річного плану (визначено у обсязі 129 135,9 тис. грн) та 92,1% плану на звітний період.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) бюджетні призначення за загальним фондом за цією бюджетною програмою визначено у обсязі 129 135,9 тис. грн (видатки споживання), з них на оплату праці – 92 534,8 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 3 949,9 тис. грн, при цьому Законом України від 13.04.2020 № 553-ІХ при формуванні Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками видатки споживання було зменшено на 783,2 тис. гривень.

Обґрунтування щодо запропонованої передачі бюджетних призначень державного бюджету наведено у листі НКЦПФР, в якому, зокрема, зазначено, що вищевказана передача бюджетних призначень державного бюджету здійснюється з урахуванням окремих вимог «Прикінцевих положень» Закону України від 12.09.2019 № 79-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», а саме:

– абзацу другого пункту 7, яким, серед іншого, встановлено, що Національний банк України (далі – НБУ), НКЦПФР з 1 липня 2020 року є правонаступниками Нацкомфінпослуг у здійсненні повноважень та виконанні функцій з державного регулювання та нагляду у сфері ринків фінансових послуг у межах повноважень, встановлених Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг»;

– пункту 9, відповідно до якого Нацкомфінпослуг зобов’язана до 1 липня 2020 року забезпечити передачу НБУ та НКЦПФР у межах повноважень, встановлених Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», в упорядкованому стані документів, звітів, відомостей, повідомлень, іншої інформації (крім справ з особового складу), що були отримані або створені в процесі виконання повноважень та функцій, включаючи інформацію (бази даних), що міститься у Державному реєстрі фінансових установ та інших реєстрах та переліках, ведення яких здійснювалося Нацкомфінпослуг, на 1 липня 2020 року.

Як наслідок, Указом Президента України від 30.06.2020 № 259/2020 припинено діяльність Нацкомфінпослуг, а Указом Президента України від 30.06.2020 № 260/2020 внесено зміну до статті 3 Указу Президента України від 23.11.2011 № 1063 «Про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку» (зі змінами), якою збільшено граничну чисельність працівників НКЦПФР з 460 до 575, тобто на 115 штатних одиниць.

Водночас, за поясненнями НКЦПФР відмічається, що станом на 30.11.2020 з Нацкомфінпослуг на роботу до НКЦПФР переведено 32 державних службовця, на виплату заробітної плати яких з липня 2020 року за бюджетною програмою 6151010 вже використано близько 1 800 тис. гривень, що суттєво зменшило загальний рівень заробітної плати, державних службовців НКЦПФР з червня поточного року. Ураховуючи зазначене, вказана установа потребує передачі бюджетних призначень у сумі 2 959,4 тис. гривень з метою забезпечення заробітною платою додаткових штатних одиниць. При цьому, оплата комунальних послуг та енергоносіїв здійснюється на підставі укладених договорів і не впливає на додаткові витрати, пов’язані із відповідним збільшенням кількості штатних одиниць НКЦПФР.

У той же час необхідно зазначити, що звернення НКЦПФР до Комітету щодо погодження зазначеної передачі бюджетних призначень не містить достатніх обґрунтувань щодо обсягів такої передачі та будь-яких фінансово-економічних розрахунків (зокрема, щодо рівня оплати праці працівників НКЦПФР), як це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В., Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Хромаєв Т.З.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. і Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловили заперечень і зауважень щодо передачі бюджетних призначень, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала, що за результатами опрацювання даного питання в очолюваному нею підкомітеті пропонується рекомендувати Комітету погодити встановлену розпорядженням Уряду від 11.11.2020 № 1492-р передачу бюджетних призначень (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленої розпорядженням Уряду № 1492-р передачі бюджетних призначень. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 № 1492-р передачу бюджетних призначень у сумі 2 959,4 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 2 425,7 тис. гривень), передбачених за загальним фондом державного бюджету на 2020 рік Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за бюджетною програмою 5501010 «Керівництво та управління у сфері регулювання ринків фінансових послуг», Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку на бюджетну програму 6151010 «Керівництво та управління у сфері фондового ринку».

Голосували: «за» – одноголосно.

1.4. СЛУХАЛИ:

Інформацію Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Хромаєва Т.З про погодження передачі бюджетних призначень Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1498-р).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.12.2020 № 29/19839 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження передачі бюджетних призначень відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1498-р «Про передачу у 2020 році деяких бюджетних призначень Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку».

Відповідно до частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) у разі, якщо після прийняття закону про Державний бюджет України повноваження на виконання функцій, завдань або надання послуг, на яке надано бюджетне призначення, передається відповідно до законодавства від одного головного розпорядника бюджетних коштів до іншого головного розпорядника бюджетних коштів, здійснюється передача бюджетних призначень від одного головного розпорядника коштів державного бюджету до іншого за рішенням Кабінету Міністрів України, погодженим з Комітетом. Відповідний порядок передачі бюджетних призначень затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

Відповідно до вказаних вище вимог Кодексу пунктом 1 розпорядження Уряду від 02.12.2020 № 1498-р пропонується передати бюджетні призначення у сумі 798,7 тис. гривень (видатки споживання, з них комунальні послуги та енергоносії – 401,7 тис. гривень), передбачені за загальним фондом державного бюджету на 2020 рік Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі – Нацкомфінпослуг), за бюджетною програмою 5501010 «Керівництво та управління у сфері регулювання ринків фінансових послуг», Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі – НКЦПФР) на бюджетну програму 6151010 «Керівництво та управління у сфері фондового ринку».

Мінфіну доручено після погодження НКЦПФР зазначеної передачі бюджетних призначень з Комітетом забезпечити внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Довідково: за даними звітності Казначейства про виконання державного бюджету за січень-жовтень 2020 року видатки по загальному фонду фактично проведено за бюджетними програмами:

5501010 – у обсязі 62 929,8 тис. грн, що становить 78% річного плану (визначено у обсязі 80 658,6 тис. грн) та 93,1% плану на звітний період.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) бюджетні призначення за загальним фондом за цією бюджетною програмою визначено у обсязі 80 658,6 тис. грн (видатки споживання), з них на оплату праці – 61 154,4 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 1 721,5 тис. грн, при цьому Законом України від 13.04.2020 № 553-ІХ при формуванні Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками видатки споживання було зменшено на 124 тис. гривень.

6151010 – у обсязі 98 918,9 тис. грн, що становить 76,6% річного плану (визначено у обсязі 129 135,9 тис. грн) та 92,1% плану на звітний період.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (зі змінами) бюджетні призначення за загальним фондом за цією бюджетною програмою визначено у обсязі 129 135,9 тис. грн (видатки споживання), з них на оплату праці – 92 534,8 тис. грн, комунальні послуги та енергоносії – 3 949,9 тис. грн, при цьому Законом України від 13.04.2020 № 553-ІХ при формуванні Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками видатки споживання було зменшено на 783,2 тис. гривень.

Водночас, у Комітеті наразі знаходиться на розгляді передача бюджетних призначень відповідно до розпорядження Уряду від 11.11.2020 № 1492-р, яким пропонується передати бюджетні призначення у сумі 2 959,4 тис. гривень (видатки споживання, з них оплата праці – 2 425,7 тис. гривень), передбачені за загальним фондом державного бюджету на 2020 рік Нацкомфінпослуг за бюджетною програмою 5501010 «Керівництво та управління у сфері регулювання ринків фінансових послуг», НКЦПФР на бюджетну програму 6151010 «Керівництво та управління у сфері фондового ринку». Вказана передача пов’язана із переведенням 32 державних службовців з Нацкомфінпослуг до НКЦПФР у зв’язку з тим, що з 01.07.2020 НКЦПФР є правонаступником Нацкомфінпослуг, яка припинила свою діяльність.

Обґрунтування щодо запропонованої передачі бюджетних призначень державного бюджету наведено у листі НКЦПФР, в якому, зокрема, зазначено, що вищевказана передача бюджетних призначень державного бюджету здійснюється з метою фінансового забезпечення у 2020 році утримання будівлі по вул. Б. Грінченка, 3, у м. Києві, переданої до сфери управління НКЦПФР від Нацкомфінпослуг відповідно до розпорядження Уряду від 02.09.2020 № 1082 «Про передачу нерухомого майна у м. Києві до сфери управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Проінформовано, що Акт приймання-передачі зазначеної будівлі підписаний Комісією з приймання-передачі 01.10.2020 року. При цьому, враховуючи положення постанови Уряду від 21.06.1998 № 1482, якою врегульовано порядок безоплатної передачі об’єктів права державної та комунальної власності, передача вважається здійсненою після підписання вказаного Акту, а витрати на утримання переданого майна покладаються на орган, якому воно передано, тобто НКЦПФР.

Водночас за поясненнями НКЦПФР відмічається, що у поточному році кошти на утримання будівлі по вул. Б. Грінченка, 3, були передбачені для Нацкомфінпослуг за бюджетною програмою 5501010 «Керівництво та управління у сфері регулювання ринків фінансових послуг».

Відтак, НКЦПФР у своїх матеріалах зазначає, що розрахунок необхідного обсягу коштів здійснено з урахуванням дати підписання Акту приймання-передачі, відповідно до якого, на утримання вказаної вище будівлі Комісія потребує додатково 798,7 тис. грн.

У той же час необхідно зазначити, що звернення НКЦПФР до Комітету щодо погодження зазначеної передачі бюджетних призначень не містить достатніх обґрунтувань щодо обсягів такої передачі та будь-яких фінансово-економічних розрахунків (зокрема, щодо деталізації витрат, необхідних для утримання будівлі по вул. Б. Грінченка, 3, у м. Києві), як це передбачено пунктом 7 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.2011 № 18 (зі змінами).

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В., Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Хромаєв Т.З.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. і Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловили заперечень і зауважень щодо передачі бюджетних призначень, що розглядається.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала, що за результатами опрацювання даного питання в очолюваному нею підкомітеті пропонується рекомендувати Комітету погодити встановлену розпорядженням Уряду від 02.12.2020 № 1498-р передачу бюджетних призначень (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження встановленої розпорядженням Уряду № 1498-р передачі бюджетних призначень. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити відповідно до пункту 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1498-р передачу бюджетних призначень у сумі 798,7 тис. гривень (видатки споживання, з них комунальні послуги та енергоносії – 401,7 тис. гривень), передбачені за загальним фондом державного бюджету на 2020 рік Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг за бюджетною програмою 5501010 «Керівництво та управління у сфері регулювання ринків фінансових послуг», Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку на бюджетну програму 6151010 «Керівництво та управління у сфері фондового ринку».

Голосували: «за» – одноголосно.

1.5. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я (розпорядження КМУ від 02.12.2020 № 1501-р) /за пропозицією голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранної Л.В. розгляд питання перенесено на чергове засідання/.

2. Про погодження виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID- 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

2.1. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Іващенка І.А. про погодження перерозподілу коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25.11.2020 № 1177 та від 02.12.2020 № 1179).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшли звернення Міністерства охорони здоров’я України (далі – МОЗ) від 03.12.2020 № 26-04/36634/2-20 та № 26-04/36613/2-20 (копії яких роздані народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження виділення коштів державного бюджету із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2020 р. № 1177 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2020 р. № 372» (далі – постанова КМУ № 1177) та  від 2 грудня 2020 р. № 1179 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 6 травня 2020 р. № 372» (далі – постанова КМУ № 1179).

Згідно із статтею 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /із змінами згідно із законами України від 13.04.2020 № 553-IX, від 18.06.2020 № 726-IX, від 03.07.2020 № 751-IX, від 17.09.2020 № 909-IX, від 17.11.2020 № 1006-IX/ (далі – Закон) у складі державного бюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд COVID-19) на період дії карантину з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину, для реалізації завдань якого передбачені видатки за загальним фондом Міністерству фінансів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» у обсязі 72 250 317,6 тис. грн, з яких за загальним фондом – 63 350 317,6 тис. грн, за спеціальним фондом – 8 900 000 тис. грн.

Серед визначених частиною четвертою статті 28 Закону напрямів використання Фонду COVID-19 передбачається спрямування коштів на заходи із запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, зокрема на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення зазначених заходів, включаючи закупівлю медичних послуг за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Відповідно до частини другої статті 28 Закону рішення про виділення коштів із Фонду COVID-19 (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймаються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом.

Поряд з тим, у частині п’ятій статті 28 Закону встановлено, що Кабінет Міністрів України може приймати рішення за погодженням з Комітетом щодо скорочення видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету та їх спрямування до Фонду COVID-19.

Крім того, на виконання пункту 16 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 302 (із змінами) затверджено Порядок використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками. У зазначеному порядку деталізовано перелік визначених Законом напрямів спрямування коштів Фонду COVID-19 та серед іншого встановлено вимоги щодо подання до Комітету головним розпорядником коштів державного бюджету разом із зверненням щодо погодження рішення Уряду про виділення коштів державного бюджету із Фонду COVID-19 фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань, а також щомісяця (до 5 числа) – інформації про використання коштів цього фонду.

Згідно з інформацією Міністерства фінансів України станом на 01.11.2020 р обсяг Фонду COVID-19 з урахуванням прийнятих Кабінетом Міністрів України рішень за загальним фондом державного бюджету становив 65.959.318,53 тис. грн, що повністю розподілений.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2020 р. № 372 «Про виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами, внесеними згідно з постановами КМУ №№ 392, 793, 922, 1036, 1083, 1099) (далі – Постанова КМУ № 372) МОЗ виділено із Фонду COVID-19 на безповоротній основі 3.979.992,3 тис. грн, з яких:

1.068.084,2 тис. гривень – для забезпечення готовності та реагування лабораторних центрів (обласних, міських, на водному, залізничному, повітряному транспорті), що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я, державних установ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» та «Український науково-дослідний протичумний інститут імені І.І. Мечнікова Міністерства охорони здоров’я України» на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

1.865.096,6 тис. гривень – для закупівлі засобів індивідуального захисту з метою покриття потреби закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та екстреної медичної допомоги;

46.811,5 тис. гривень – для закупівлі лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою “remdesivir” (ремдесивір) з метою покриття потреби закладів охорони здоров’я в зазначеному лікарському засобі для надання медичної допомоги пацієнтам, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

Постановами КМУ № 1177 та № 1179 здійснено перерозподіл коштів, виділених МОЗ із Фонду COVID-19 на безповоротній основі для забезпечення здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, згідно з постановою КМУ № 372, шляхом:

1) зменшення на 664.172,97 тис. грн обсягу коштів (видатки споживання) для закупівлі засобів індивідуального захисту з метою покриття потреби закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та екстреної медичної допомоги;

2) спрямування таких коштів:

у сумі 125.680,97 тис. грн (видатки споживання) – для закупівлі лікарських засобів з метою надання медичної допомоги пацієнтам, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, доповнивши їх перелік такими:“tocilizumab” (тоцилізумаб) та “immunoglobulins, normal human, for intravascular afm.” (імуноглобулін людини нормальний для внутрішньовенного введення) (згідно з постановою КМУ № 1177).

При цьому змінами до Порядку використання коштів, виділених для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначено, що розподіл таких лікарських засобів здійснюється структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської держадміністрацій, Державним управлінням справами для подальшого забезпечення закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, пропорційно кількості таких пацієнтів, яким надається медична допомога в закладах охорони здоров’я. У разі потреби структурні підрозділи з питань охорони здоров’я, Державне управління справами здійснюють перерозподіл лікарських засобів з урахуванням фактичної потреби;

у сумі 538.492 тис. грн. (у тому числі видатки споживання – 502.656 тис. гривень, видатки розвитку – 35.836 тис. гривень) для забезпечення готовності та реагування лабораторних центрів (обласних, міських, на водному, залізничному, повітряному транспорті), що належать до сфери управління МОЗ, на закупівлю додаткового лабораторного обладнання та розхідних матеріалів для проведення лабораторних досліджень (згідно з постановою КМУ № 1179).

З приводу проведеного перерозподілу в інформаційних довідках МОЗ зазначається, зокрема, про таке:

зменшення видатків, виділених на закупівлю засобів індивідуального захисту для покриття потреби закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою, за бюджетною програмою КПКВК 2301230 «Забезпечення готовності та реагування системи громадського здоров’я на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та забезпечення засобами індивідуального захисту працівників закладів екстреної медичної допомоги та закладів охорони здоров’я першої хвилі для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, за рахунок коштів, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» здійснено в результаті економії, що утворилась внаслідок проведення процедур закупівель таких засобів індивідуального захисту відповідно до законодавства;

збільшення видатків у сумі 125.680,97 тис. грн, що здійснюються за цією ж бюджетною програмою, має бути спрямоване на закупівлю лікарських засобів “tocilizumab” (тоцилізумаб) та “immunoglobulins, normal human, for intravascular adm.” (імуноглобулін людини нормальний для внутрішньовенного введення), що внесені до Протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затвердженого наказом МОЗ від 02.04.2020 р. № 762 (в редакції наказу МОЗ від 20.11.2020 р. № 2693). При цьому у поясненні до наданих фінансово-економічних розрахунків, обґрунтовуючи доцільність придбання препаратів, відмічено про результати аналізу ефективності використання таких засобів, а також зазначено, що орієнтовну потребу визначено на основі показників захворюваності (госпіталізованих пацієнтів за жовтень), потребі в лікарському засобі хворого та вартості за 2 одиниці у сумі 8.545,04 грн;

збільшення видатків на 538.492 тис. грн, що також здійснюються за цією бюджетною програмою, спрямоване на закупівлю лабораторного обладнання та розхідних матеріалів для проведення лабораторних досліджень, необхідних для забезпечення готовності та реагування на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, лабораторними підрозділами МОЗ (з наведеною у таблицях деталізацією із зазначенням видів обладнання і матеріалів, їх кількості та вартості).

Загалом орієнтовні розрахунки економії коштів за бюджетною програмою КПКВ 2301230, а також розрахунки додаткової потреби у коштах на закупівлю товарів (робіт, послуг), необхідних для проведення лабораторних досліджень, додаються до матеріалів МОЗ.

Довідково: за інформацією Міністерства фінансів України станом на 01.11.2020 р. видатки загального фонду державного бюджету за бюджетною програмою 2301230 проведено в обсязі 675 121,9 тис. грн, що становить 22,6% річного плану (визначеного в обсязі 2 979 992,3 тис. грн) та 61,69% плану на звітний період, у т.ч. за напрямами:

– для забезпечення готовності та реагування лабораторних підрозділів МОЗ на спалахи гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, – в обсязі 622 831,4 тис. грн, або 58,31% річного плану (визначеного в обсязі 1 068 084,2 тис. грн.), або 68,36% на звітний період;

– для закупівлі засобів індивідуального захисту з метою покриття потреби закладів охорони здоров’я першої хвилі для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та екстреної медичної допомоги – в обсязі 52 290,5 тис. грн, або 2,8% річного плану (визначеного в обсязі 1 865 096,6 тис. грн), або 28,52% на звітний період;

– для закупівлі лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою “remdesivir” (ремдесивір) з метою покриття потреби закладів охорони здоров’я в зазначеному лікарському засобі для надання медичної допомоги пацієнтам, які перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, – видатки не здійснювалися.

З огляду на такий стан використання коштів за відповідною бюджетною програмою та зважаючи на завершення бюджетного періоду, існують ризики щодо освоєння у повному обсязі виділених МОЗ коштів та належного забезпечення запланованих відповідно до зазначених вище рішень Кабінету Міністрів заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю, Гончаренко О.О., Пушкаренко А.М., Задорожній М.М., Крулько І.І., Трухін О.М., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В., заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Іващенко І.А., заступник Міністра охорони здоров’я України – Головний державний санітарний лікар України Ляшко В.К.

Перший заступник Міністра фінансів Улютін Д.В. не висловив заперечень щодо запропонованого перерозподілу коштів.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловив зауважень щодо запропонованого перерозподілу коштів Фонду COVID-19, але звернув увагу на необхідність якісного бюджетного планування і своєчасного використання коштів.

Перший заступник Голови Комітету Крулько І.І. вніс пропозицію підтримати таке рішення Комітету: погодити здійснення перерозподілу коштів, виділених Міністерству охорони здоров’я із Фонду COVID-19 на безповоротній основі, для забезпечення здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, згідно з постановами Кабінету Міністрів № 1177 і № 1179 (проект ухвали роздано народним депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену першим заступником Голови Комітету Крульком І.І. пропозицію, що була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Керуючись вимогами частин другої і четвертої статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», з урахуванням вимог частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України, погодити здійснення перерозподілу коштів державного бюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я України із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на безповоротній основі, для забезпечення здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, що визначено згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2020 р. № 1177 та від 2 грудня 2020 р. № 1179.

Голосували: «за» – 26, «проти» – 0, «утрималися» – 1.

2.2. СЛУХАЛИ:

Інформацію заступника Міністра внутрішніх справ України Гончарова С.М. про зміну обсягу коштів, виділених із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, для Міністерства внутрішніх справ України (згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966).

Відмітили:

До Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) надійшло звернення Міністерства внутрішніх справ України (далі – МВС) від 27.10.2020 № 36087/15-2020 (копію листа роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо погодження зміни обсягу коштів, виділених із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, для Міністерства внутрішніх справ України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10 червня 2020 р. № 485».

Згідно із статтею 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /зі змінами згідно із Законами України від 13.04.2020 № 553-IX, від 18.06.2020 № 726-IX, від 17.09.2020 № 909-ІХ та від 17.11.2020 № 1006-IX/ (далі – Закон) у складі державного бюджету створено фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом
SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд COVID-19) на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України зазначеної хвороби, та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину.

Слід відмітити, що у державному бюджеті на 2020 рік (зі змінами згідно із Законами України від 13.04.2020 № 553-IX, від 03.07.2020 № 751-IX, від 13.07.2020 № 757-IX та, враховуючи положення постанови Уряду від 22.07.2020 № 623) видатки Фонду COVID-19 передбачені за загальним фондом Міністерству фінансів України (загальнодержавні видатки та кредитування) за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом
SARS-CoV-2, та її наслідками» у обсязі 65 959 318,5 тис. гривень (інформація про спрямування коштів Фонду COVID-19 за напрямами відповідно до рішень Уряду роздана народним депутатам України – членам Комітету). При цьому, слід звернути увагу, що на даний час кошти Фонду COVID-19 повністю розподілені.

Поряд з цим, Верховною Радою України прийнято Закон України від 17.11.2020  № 1006-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», згідно з яким Фонду COVID-19, окрім видатків за загальним фондом, визначено видатки за спеціальним фондом у сумі 8,9 млрд гривень /джерелом покриття яких є: сплата грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що виникли та/або виникнуть у ПАТ «Укрнафта» за результатами операцій продажу (постачання) природного газу акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» /далі – НАК «Нафтогаз України»/, та з податку на додану вартість за операціями продажу (постачання) природного газу НАК «Нафтогаз України», грошових зобов’язань з податку на прибуток підприємств, що виникли та/або виникнуть у НАК «Нафтогаз України» внаслідок отримання компенсації, а також за результатами господарської діяльності у 2020 - 2021 роках/.

З урахуванням положень Закону України від 17.11.2020 № 1006-ІХ загальний обсяг коштів Фонду COVID-19 становить 74 859 318,5 тис. грн, у тому числі: по загальному фонду – 65 959 318,5 тис. грн, по спеціальному фонду – 8 900 000 тис. гривень.

Слід зазначити, що відповідно до частини третьої цієї статті Закону кошти Фонду COVID-19 спрямовуються, зокрема, на додаткові доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення, на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначений у рішенні Кабінету Міністрів України про встановлення карантину, до завершення здійснення зазначених заходів.

Керуючись положеннями частини другої статті 28 Закону, рішення про виділення коштів із Фонду COVID-19 (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймає Кабінет Міністрів України за погодженням з Комітетом. При цьому, відповідно до пункту 6 розділу II «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у разі неможливості проведення засідання Комітету протягом двох днів з дня отримання звернення про погодження зазначеного вище рішення Кабінету Міністрів України таке погодження здійснюється Погоджувальною радою депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України на її засіданні.

Поряд з цим, частиною п’ятою статті 28 Закону встановлено, що Кабінет Міністрів України може приймати рішення за погодженням з Комітетом щодо скорочення видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету та їх спрямування до фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Керуючись положеннями частини другої статті 29 Закону та відповідно до пунктів 2 та 3 постанови Уряду від 29 квітня 2020 р. № 342 «Про визначення переліку посад працівників, службових і посадових осіб, щодо яких не застосовується обмеження під час нарахування заробітної плати, грошового забезпечення у квітні 2020 р. та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, установлений Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (копію роздано народним депутатам України – членам Комітету) відповідним центральним органом виконавчої влади у сфері, у якій він реалізує державну політику, органом державної влади, іншим державним органом визначається перелік посад (професій) працівників, службових і посадових осіб, військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, поліцейських з урахуванням специфіки їх участі у заходах, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, у тому числі в операції Об’єднаних сил (ООС), при цьому, персональний перелік вказаних осіб (працівників) визначається керівником (керівником державної служби) відповідної установи, організації, органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування.

На виконання пункту 16 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 13.04.2020 № 553-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 302 (зі змінами) затверджено Порядок використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Порядок № 302) /копію роздано народним депутатам України – членам Комітету/. Згідно з Порядком № 302 кошти Фонду COVID-19 серед іншого спрямовуються на додаткові доплати до заробітної плати окремим категоріям працівників, які забезпечують життєдіяльність населення, і, зокрема, на доплати до грошового забезпечення поліцейським.

Порядок № 302 встановлює вимоги щодо подання до Комітету головним розпорядником коштів державного бюджету разом із зверненням щодо погодження рішення Уряду про виділення коштів державного бюджету із Фонду COVID-19 фінансово-економічних розрахунків та обґрунтувань, а також щомісяця (до 5 числа) – інформації про використання коштів цього фонду. В свою чергу, Міністерство фінансів України проводить моніторинг інформації про використання коштів фонду відповідно до прийнятих рішень про виділення коштів з фонду та щомісяця до 10 числа надсилає відповідні матеріали Кабінету Міністрів України та Комітету /інформація щодо спрямування бюджетних коштів, передбачених у державному бюджеті на 2020 рік за КПКВК 3511380 "Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками" відповідно до прийнятих постанов Кабінету Міністрів України, надана листом Міністерством фінансів України від 12.11.2020 № 07060-04-2/34611 і роздана народним депутатам України – членам Комітету/.

Варто нагадати, що постановою Уряду від 10.06.2020 № 485 «Про виділення коштів для здійснення доплати військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським, які забезпечують життєдіяльність населення, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, у відомчих закладах охорони здоров’я» із Фонду COVID-19 виділено МВС 2 701 125,3 тис. гривень, у тому числі Національній поліції (далі – Нацполіція)  – 2 249 861 тис. грн (видатки споживання) на безповоротній основі /виділення коштів погоджено Комітетом на засіданні 19 червня 2020 року, керуючись статтею 28 Закону/.

Слід відмітити, що за даними звітності Казначейства за січень-жовтень 2020 року за загальним фондом із Фонду COVID-19 МВС загалом фактично проведено видатки в обсязі 2 617 523,9 тис. грн, або 96,9% уточненого річного плану, у тому числі Нацполіцією за бюджетною програмою 1007060 «Здійснення доплати поліцейським, які забезпечують життєдіяльність населення на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» – 2 248 190,6 тис. грн, або 99,9% уточненого річного плану /Лист МВС на виконання пункту 12 Порядку № 302 щодо інформації про використання коштів Фонду COVID-19, виділених відповідно до постанови Уряду від 10.06.2020 № 485 станом на 30.10.2020, роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10 червня 2020 р. № 485» передбачено внесення зміни обсягу коштів, виділених із Фонду COVID-19, і визначення загального обсягу таких коштів МВС у сумі 4 680 183,3 тис. грн (збільшено на 1 979 058 тис. грн) і Нацполіції – 4 228 919 тис. гривень (тобто збільшено на 1 979 058 тис. грн).

Міністерству фінансів України доручено після погодження зазначеного виділення коштів державного бюджету з Комітетом забезпечити відкриття нових бюджетних програм та внесення відповідних змін до розпису державного бюджету.

Використання коштів МВС здійснюється відповідно до Порядку використання коштів, виділених для здійснення доплати військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським, які забезпечують життєдіяльність населення, медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, у відомчих закладах охорони здоров’я, який затверджено пунктом 2 постанови Уряду від 10.06.2020 № 485.

Встановлення додаткової доплати до заробітної плати (грошового забезпечення) пропорційно відпрацьованому часу працівникам підприємств, установ та організацій, органів державної влади, які фінансуються з державного бюджету, у граничному розмірі до 50 % заробітної плати (грошового забезпечення) здійснюються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2020 р. № 375 «Деякі питання оплати праці (грошового забезпечення) окремих категорій працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни». При цьому, відповідно до пункту 2 цієї постанови Уряду перелік посад (професій) працівників, яким встановлюватимуться такі доплати, визначатиметься відповідним центральним органом виконавчої влади, а персональний перелік працівників, яким встановлюється доплата, – керівником (керівником державної служби) відповідного підприємства, установи та організації, органу державної влади.

Щодо положень постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966 слід зазначити наступне:

1. Постанова Уряду № 966 не містить визначеного джерела проведення видатків щодо здійснення вищезазначених доплат для МВС.

При цьому слід зауважити, що відповідно до прийнятих Урядом рішень обсяг уточненого річного плану щодо видатків Фонду COVID-19 за загальним фондом державного бюджету на даний час повністю розподілено.

У свою чергу, з метою забезпечення належного розгляду звернення МВС і уникнення розбалансування показників щодо виділення коштів із Фонду COVID-19, Комітет беручи до уваги, що Міністерство фінансів України є головним розпорядником коштів за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» (загальнодержавні видатки та кредитування) звернувся до Міністерства фінансів України (лист від 30.11.2020 № 04-13/10-2020/225098, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) щодо можливості виконання положень постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966 та визначення джерел покриття додаткових видатків Фонду COVID-19, встановлених цією постановою Уряду.

Міністерство фінансів України у відповідь (лист від 03.12.2020 р. № 10020-02-2/37154, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету) поінформувало Комітет, що з метою забезпечення виконання постанови № 966 МВС було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 1 липня 2020 р. № 539», яким передбачено збільшити на 1 979 058 тис. грн обсяг коштів за бюджетною програмою 3511380 «Фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками» за рахунок зменшення на відповідну суму загального обсягу таких коштів Державному агентству автомобільних доріг України.

Крім того, Міністерством фінансів зауважується, що відповідно до протоколу засідання Уряду від 28.10.2020 № 99 постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 1 липня 2020 р. № 539» прийнято і доручено МВС спільно з Секретаріатом Кабінету Міністрів України доопрацювати та оформити її у дводенний строк відповідно до регламентних вимог, при цьому, станом на 02.12.2020 р. зазначену постанову не видано.

Разом з тим, зазначається про те, що Міністерством фінансів листом від 02.12.2020 р. направлено запит головним розпорядникам коштів щодо можливої економії коштів державного бюджету, яка прогнозується до кінця 2020 року та може бути спрямована на поповнення Фонду COVID-19.

2. Положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966, як і постанови Уряду від 10.06.2020 № 485 не визначено економічної ознаки видатків, що виділяються із Фонду COVID-19 для виплати доплати до грошового забезпечення військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським, доплати до заробітної плати медичним та іншим працівникам, а саме не зазначено, що такі видатки є видатками на оплату праці та їх обсяги (відповідно до наказів Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» (зі змінами) та від 12.03.2012 № 333 «Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету» (зі змінами)). При цьому, необхідно зауважити, що у державному бюджеті на 2020 рік у показниках видатків за бюджетними програмами щодо забезпечення діяльності Апарату МВС, Національної гвардії, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Нацполіції окремо затверджено видатки на оплату праці.

3. Згідно із поданими МВС фінансово-економічними обґрунтуваннями щодо обсягу коштів, виділених із Фонду COVID-19 для МВС, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966 зазначається, що відповідно до постанови Уряду від 10.06.2020 № 485 було здійснено доплати до грошового забезпечення поліцейським, які забезпечують життєдіяльність населення на період дії карантину, установленого Урядом за період з березня по липень 2020 року. За інформацією МВС до розрахунку чисельності поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення на період дії карантину, на період з 1 серпня по 31 листопада 2020 року включено 54 352 особи особового складу Нацполіції (штатна чисельність – 132 298 осіб) та зазначено про розмір доплат 50% до середнього рівня грошового забезпечення у сумі 7 673 грн.

Водночас, згідно з постановою Уряду від 13.10.2020 № 956 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641» продовжено дію карантину до 31 грудня 2020 року. Отже, може виникнути питання про необхідність здійснення доплат до грошового забезпечення поліцейським на грудень 2020 року, при цьому може бути заявлено про можливу додаткову потребу у коштах.

4. Слід зазначити, що звернення МВС до Комітету не містить належних фінансово-економічні обґрунтувань, і зокрема, відсутня інформація щодо можливості (неможливості) фінансового забезпечення здійснення відповідних заходів без залучення додаткових коштів державного бюджету з Фонду COVID-19, а також запланованих заходів щодо здійснення контролю за цільовим використанням коштів державного бюджету.

В обговоренні питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Забуранна Л.В., а також перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В., заступник Міністра внутрішніх справ України Гончаров С.М.

Перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. зазначив, що без відповідного джерела фінансування покриття додаткових видатків наразі дану постанову профінансувати буде неможливо.

Голова Рахункової палати Пацкан В.В. не висловив зауважень щодо зміни обсягів коштів, виділених із Фонду COVID-19 для МВС.

Голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Забуранна Л.В. поінформувала, що за результатами розгляду даного питання в очолюваному нею підкомітеті пропонується погодити відповідно до постанови Уряду від 13.10.2020 № 966 зміну обсягів коштів, виділених із Фонду COVID-19 для МВС, за умови нормативно-правового врегулювання питання визначення джерела покриття додаткових видатків, встановлених пунктом 1 цієї постанови (проект ухвали роздано народим депутатам України – членам Комітету).

Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену головою підкомітету Забуранною Л.В. пропозицію щодо погодження відповідно до постанови Уряду № 966 зміни обсягів коштів, виділених із Фонду COVID-19 для МВС, за умови нормативно-правового врегулювання питання визначення джерела покриття додаткових видатків, встановлених пунктом 1 цієї постанови Уряду. Така пропозиція була підтримана більшістю присутніх на засіданні членів Комітету.

УХВАЛИЛИ:

За наслідками розгляду та, керуючись вимогами частини другої статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», погодити зміну обсягу коштів, виділених із фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками для Міністерства внутрішніх справ України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 № 966 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10 червня 2020 р. № 485» за умови нормативно-правового врегулювання питання щодо визначення джерела покриття додаткових видатків, встановлених пунктом 1 постанови Уряду від 13.10.2020 № 966.

Голосували: «за» – 25, «проти» – 0, «утрималися» – 1, «не голосували» – 1.

3. Слухали:

Про Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні-вересні та інформацію Міністерства фінансів України щодо поточного стану виконання державного бюджету у 2020 році.

Відмітили:

Рахункова палата відповідно до вимог частини другої статті 110 Бюджетного кодексу України (далі – Кодекс) і частини третьої статті 7 Закону України «Про Рахункову палату» подала до Верховної Ради Висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні-вересні, затверджений рішенням Рахункової палати від 24.11.2020 р. № 31-2 (далі – Висновок РП), який надійшов на розгляд до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету (далі – Комітет) /Висновок РП розміщено на офіційному сайті Рахункової палати, а також про нього повідомлено народних депутатів України – членів Комітету в СЕДО 30.11.2020 р., при цьому витяг із зазначеного документу щодо загальних підсумків та пропозицій роздано народним депутатам України – членам Комітету/.

У Комітеті опрацьовано Висновок РП з урахуванням Висновків про результати аналізу виконання Державного бюджету України за підсумками трьох кварталів 2020 року в частині надходжень (затверджених рішенням Рахункової палати від 13.10.2020 р. № 27-1 /Висновки розміщено на офіційному сайті Рахункової палати, а також про нього повідомлено народних депутатів України – членів Комітету в СЕДО 16.10.2020 р./, останні звітні дані Міністерства фінансів України (далі – Мінфін), Державної казначейської служби України (далі – Казначейство), Державної податкової служби України (далі – ДПС), інших державних органів щодо стану реалізації норм Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (далі – Закон) та поточного виконання бюджетів, інформацію Мінфіну про опрацювання рекомендацій Комітету, наданих Уряду за підсумками розгляду на засіданні Комітету 30.09.2020 р. Висновку Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у першому півріччі /лист від 15.10.2020 р. № 04210-03/1-3/31767/, і отриману на запит Комітету інформацію Мінфіну щодо поточного стану виконання Закону /лист від 02.12.2020 р. №15010-08-2/37060, копію якого роздано народним депутатам України – членам Комітету/, внаслідок чого звернуто увагу на таке.

Щодо змін до Закону

З початку року станом на 01.12.2020 р. прийнято 16 законів щодо змін до Закону (на відміну від 2018-2019 років, в яких за весь бюджетний період прийнято тільки по 4 відповідних закони), а саме:

від 14.01.2020 р. № 436-ІX (щодо забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва);

від 16.01.2020 р. № 468-ІX (щодо надання державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань за запозиченнями Укравтодору);

від 17.03.2020 р. № 530-ІX (щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19);

від 30.03.2020 р. № 548-ІX (щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців);

від 13.04.2020 р. № 553-IX (яким передусім значно змінено показники державного бюджету /зокрема, доходи зменшено на 119,75 млрд грн, видатки збільшено на 82,41 млрд грн, граничний обсяг дефіциту збільшено на 202,1 млрд грн/ та створено у складі державного бюджету фонд боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та їх наслідками (далі – Фонд боротьби з COVID-19) з видатками у сумі 64,67 млрд грн);

від 18.06.2020 р. № 726-IX (щодо розширення напрямів використання коштів Фонду COVID-19);

від 03.07.2020 р. № 746-ІX (щодо збільшення резервного фонду державного бюджету);

від 03.07.2020 р. № 751-ІX (щодо визначення бюджетних призначень новоутвореним Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів і Міністерству енергетики);

від 13.07.2020 р. № 757-IX (щодо фінансового забезпечення проведення виборів);

від 14.07.2020 р. № 769-IX (щодо додаткових заходів з фінансового оздоровлення Південмашу),

від 25.08.2020 р. № 822-IX (щодо підвищення мінімальної зарплати з встановленням її з 1 вересня п.р. у місячному розмірі 5000 грн);

від 01.09.2020 р. № 829-ІX (щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки);

від 03.09.2020 р. № 873-ІX (щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом);

від 17.09.2020 р. № 909-ІX (щодо переважно перерозподілу деяких видатків державного бюджету для врегулювання ряду нагальних питань);

від 03.11.2020 р. № 946-ІX (щодо позик від міжнародних фінансових організацій на реалізацію окремих інвестиційних проектів);

від 17.11.2020 р. № 1006-ІX (яким передусім збільшено доходи і видатки спеціального фонду на 42,5 млрд грн в частині спрямування окремих податкових зобов’язань ПАТ «Укрнафта» і НАК «Нафтогаз України»  на компенсацію НАК «Нафтогаз України» економічно обґрунтованих витрат у зв’язку з виконанням спеціальних обов’язків відповідно до статті 11 Закону України «Про ринок природного газу», а також на Фонд боротьби з COVID-19 і реструктуризацію вугільної галузі).

Загалом наразі законодавчими змінами до Закону суттєво змінено первинно затверджені основні параметри державного бюджету на 2020 р., зокрема: доходи зменшено на 73,5 млрд грн, або на 6,7% (у т.ч. за загальним фондом зменшено на 116,4 млрд грн, або на 11,9%, а за спеціальним фондом збільшено на 42,9 млрд грн, або на 35,6%); видатки збільшено на 131,17 млрд грн (або на 11,1%); граничний обсяг дефіциту збільшено на 204,1 млрд грн (або в 2,2 раза).

Значна кількість прийнятих законів щодо змін до Закону (з великим обсягом змін показників державного бюджету) пояснюється об'єктивними передумовами (насамперед у зв’язку з встановленням карантину для запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19), водночас свідчить про необхідність підвищення якості й реалістичності планування та затвердження бюджетних показників.

Щодо макроекономічних показників

Показники державного бюджету на 2020 рік сформовані на підставі основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку України на 2020 рік, схвалених постановою КМУ від 23.10.2019 р. № 883 /за сценарієм 1/. Однак такі прогнозні макропоказники наприкінці березня п.р. Урядом суттєво змінені /згідно з постановою КМУ від 29.03.2020 р. № 253/, виходячи з оцінки стану економіки за 2019 р., а також поширення у п.р. коронавірусу та запровадження відповідного карантину.

Згідно з статистичними даними основні показники економічного і соціального розвитку України, зокрема, є такі: реальний ВВП за І, ІІ і ІІІ квартали 2020 р. (порівняно з відповідним періодом 2019 р.) становив відповідно 98,7%, 88,6% і 96,5% /враховано при затвердженні бюджету – 103,7%, уточнений прогноз – 95,2%/; індекс споживчих цін у жовтні п.р. до грудня 2019 р. – 102,7% /враховано при затвердженні бюджету (грудень до грудня попереднього року) – 105,5%, уточнений прогноз – 111,6%/; індекс цін виробників промислової продукції у жовтні п.р. до грудня 2019 р. – 110,3% /враховано при затвердженні бюджету (грудень до грудня попереднього року) – 108,2%, уточнений прогноз – 112%/.

За попередніми даними Національного банку, обсяг міжнародних резервів станом на 01.11.2020 р. становив 26,14 млрд дол. США і зменшився у жовтні п.р. на 0,39 млрд дол. США (з початку року збільшився на 0,84 млрд дол. США, або на 3,3%). Офіційний курс гривні щодо долара США за січень-жовтень п.р. в середньому становив 26,7 грн /прогнозний середньорічний обмінний курс, врахований при затвердженні бюджету, – 27 грн/дол. США/.

Згідно з Висновком РП макроекономічними чинниками, що негативно впливали на виконання доходів державного бюджету у січні–вересні п.р., як і в попередніх періодах, залишалися міцніша порівняно з прогнозом гривня, більші від врахованих при визначенні показників державного бюджету скорочення імпорту та зниження реального ВВП, а також менше від прогнозного зростання цін. За оцінкою Рахункової палати, низька якість макроекономічного прогнозу призвела до недонадходження 76 млрд грн доходів державного бюджету і водночас зменшення витрат на погашення й обслуговування боргу та деяких видатків на 30 млрд грн.

Кошти бюджетів та інших клієнтів Казначейства на 01.12.2020 р. становили 44,4 млрд грн (проти 53,2 млрд грн на 01.01.2020 р.), у т.ч.: на єдиному казначейському рахунку – 19,75 млрд грн, на рахунках Казначейства в установах банків – 15,26 млрд грн, на інших рахунках – 9,41 млрд грн.

Щодо доходів державного бюджету

Доходи державного бюджету за 10 місяців п.р. становили 842,4 млрд грн, що на 31,5 млрд грн, або на 3,9%, більше ніж у відповідному періоді минулого року.

До загального фонду за січень-жовтень п.р. надійшло доходів в обсязі 720,46 млрд грн, що на 1,6 млрд грн, або на 0,2%, менше плану на звітний період. Зазначений обсяг невиконання був би ще більшим, якби планові показники доходів на 2020 рік не було зменшено законом від 13.04.2020 р. № 553-IX (уточнений план таких доходів з урахуванням внесених до Закону змін є меншим за первинно затверджений план на 116,4 млрд грн). Порівняно з відповідним періодом минулого року такі доходи є більшими на 8,45 млрд грн, або на 1,2%, при запланованому річному зменшенні на 2,4% /уточнений план на 2020 р. до факту за 2019 р./. Разом з тим, за оперативною інформацією Казначейства за 11 місяців п.р. до загального фонду надійшло доходів в обсязі 805,9 млрд грн, що більше плану на звітний період на 3,3 млрд грн, або на 0,4%, при цьому порівняно з відповідним періодом минулого року такі доходи є більшими на 13,7 млрд грн, або на 1,7%.

Зокрема, відбулося перевиконання плану на січень-листопад 2020 р. за окремими доходами, зокрема: ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування (+37,76 млрд грн, або 53,6%) /при зменшеному річному плані на 19,24 млрд грн/; податок та збір на доходи фізичних осіб (+3,6 млрд грн, або 3,6%) /при зменшеному річному плані на 18,06 млрд грн/; акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (+3,3 млрд грн, або 5,7%) /при зменшеному річному плані на 12,67 млрд грн/; акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) (+1 млрд грн, або 29,5%) /при збільшеному річному плані на 0,23 млрд грн/; ввізне мито (+0,53 млрд грн, або 2,8%) /при зменшеному річному плані на 3,58 млрд грн/.

Водночас, найбільше невиконання планових показників доходів загального фонду державного бюджету за 11 місяців п.р. відбулося щодо таких платежів: ПДВ з ввезених на митну територію України товарів (-35,4 млрд грн, або 12,7%) /при зменшеному річному плані на 45,7 млрд грн/; податок на прибуток підприємств (-2,3 млрд грн, або 2,4%) /при зменшеному річному плані на 20,7 млрд грн/; надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном (-2,5 млрд грн, або 68,7%); рентна плата за користування надрами (-2,28 млрд грн, або 8,8%) /при зменшеному річному плані на 22,87 млрд грн/.

Згідно з Висновком РП невиконання планових показників окремих доходів загального фонду спричинено, зокрема, невідповідністю фактичних макропоказників прогнозним, що враховані у розрахунках доходів державного бюджету, недоліками планування, зарахуванням переплат, утворених у 2019 р., при сплаті податків у звітному періоді, а також окремими заходами Уряду щодо підтримки суб’єктів господарювання під час карантину.

При цьому Рахунковою палатою звернуто увагу, що план надходжень на січень-вересень п.р. платежів, адміністрування яких здійснює ДМС, не виконано, тоді як платежів, адміністрування яких здійснює ДПС, – перевиконано. Аналогічна тенденція має місце за підсумками 11 місяців п.р.: за інформацією Мінфіну ДПС забезпечено перевиконання відповідного плану на 41,4 млрд грн, а за платежами, які контролює ДМС, не виконано план на 34,7 млрд грн.

Бюджетне відшкодування ПДВ за січень-жовтень п.р. здійснено в обсязі 116,14 млрд грн, що на 14,6 млрд грн, або на 11,2%, менше такого показника за відповідний період минулого року, а за 11 місяців п.р. –128,7 млрд грн, що менше відповідно на 13,4 млрд грн. У Висновку РП зазначено, що зменшення у звітному періоді бюджетного відшкодування порівняно з минулим роком спричинено, зокрема, зменшенням заявлених до відшкодування сум та сприяло перевиконанню запланованого показника надходжень цього податку ПДВ із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг). При цьому за даними ДПС станом на 01.11.2020 р. бюджетна заборгованість по невідшкодованих сумах ПДВ становила 18,27 млрд грн (зменшилася на 9,12 млрд грн з початку року).

Загалом стан виконання доходів загального фонду державного бюджету за 11 місяців п.р. значно поліпшився порівняно із звітом за І півріччя п.р. (тоді надійшло доходів менше плану на 38,4 млрд грн, або на 7,8%). За оцінкою Рахункової палати, враховуючи високий рівень виконання у січні-вересні плану на рік, за умови збереження такої динаміки, план доходів загального фонду у 2020 р. буде перевиконано. Разом з тим, ймовірно не буде виконано річний план таких доходів за рядом основних бюджетоутворюючих платежів у зв’язку з значним невиконанням відповідних планових показників за січень-листопад та з огляду на ситуацію з коронавірусом і пов’язаними з ним карантинними обмеженнями, що відповідно впливатиме на стан економіки.

До спеціального фонду за січень-жовтень п.р. надійшло доходів в обсязі 121,98 млрд грн, що становить 101% затвердженого із змінами річного плану (без урахування змін, внесених законом від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ) та на 23,3% більше, ніж за відповідний період 2019 р.

Таке зростання доходів спеціального фонду відбувається практично щороку і пояснюється суттєвим збільшенням власних надходжень бюджетних установ (які є найбільшим за обсягом джерелом спеціального фонду): надійшло 51,5 млрд грн (або 42,3% загального обсягу доходів спеціального фонду), що становить 137,9% затвердженого річного плану та на 14,2 млрд грн більше, ніж за відповідний період минулого року.

До державного дорожнього фонду /у частині доходів/ за 10 місяців п.р. надійшло 59,18 млрд грн, що становить 85,8% затвердженого річного плану та більше на 2,3 млрд грн (або на 4%) плану на звітний період і на 14,3 млрд грн (або на 31,8%) фактичного показника за відповідний період минулого року.

Разом з тим, за звітний період, як і в попередні місяці п.р., окремі доходи спеціального фонду взагалі не надходили або виконані на дуже низькому рівні, насамперед, йдеться про:

плату за ліцензії на здійснення діяльності у сфері організації і проведення азартних ігор (яка є новим джерелом спеціального фонду та планові надходження якої на 2020 рік Законом визначено у сумі 4,4 млрд грн із спрямуванням на видатки за 8 бюджетними програмами (зокрема, у сфері освіти, охорони здоров’я, спорту, дорожнього господарства). За 10 місяців п.р. до державного бюджету надійшло лише 500 грн такої плати, при цьому її справляння унормовано Законом України від 14.07.2020 р. № 768-IX «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (який набрав чинності 13.08.2020 р.);

надходження в рамках програм секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу, які заплановані у сумі 739,1 млн грн, але з початку року не надходили;

надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву, які становили 1,48 млн грн, або лише 0,25% річного плану /597,9 млн грн/.

Отже, є велика ймовірність неотримання таких доходів у запланованих обсягах до завершення п.р. та відповідно непроведення видатків за відповідними бюджетними програмами.

Необхідно також зазначити, що закон від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ набрав чинності з 28.11.2020 р., відтак для його реалізації (отримання додаткових доходів спеціального фонду у сумі 42,5 млрд грн і проведення відповідних видатків) залишається небагато часу (лише місяць), при тому що для впровадження відповідних норм Кабінету Міністрів ще потрібно обов’язково прийняти відповідні нормативно-правові акти на виконання статті 14-1 Закону.

За даними ДПС станом на 01.11.2020 р. переплати податків, зборів та інших платежів до державного бюджету становили 33,75 млрд грн (проти 65,3 млрд грн на початок року, або майже в 2 рази менше).

Податковий борг перед державним бюджетом станом на 01.11.2020 р. за інформацією ДПС становив 98,15 млрд грн (зменшився з початку року на 5,96 млрд грн). Хоча відповідний показник трохи зменшився (за рахунок списання податкового боргу платників податку, як вважає Рахункова палата), наявність значного обсягу податкового боргу перед державним бюджетом негативно впливає на виконання доходів державного бюджету, свідчить про незадовільний стан фінансової дисципліни платників податків і недостатність вжитих органами ДПС заходів щодо управління податковим боргом.

Щодо фінансування державного бюджету та державного боргу

За 10 місяців 2020 р. державний бюджет виконано з дефіцитом, що становив 112,16 млрд грн (при затвердженому граничному обсязі: первинно – 94,3 млрд грн, із змінами – 298,4 млрд грн), у т.ч. за загальним фондом – з дефіцитом у сумі 120,47 млрд грн (що менше на 93,7 млрд грн уточненого плану на звітний період (при затвердженому граничному обсязі: первинно – 72,4 млрд грн, із змінами – 274,5 млрд грн), а за спеціальним фондом – з профіцитом у сумі 8,31 млрд грн. Нижчий від запланованого на звітний період показник дефіциту загального фонду державного бюджету є наслідком проведення видатків у значно менших обсягах від плану та невиконання плану надходжень від державних запозичень.

Від приватизації державного майна за січень-жовтень п.р. надійшло до загального фонду державного бюджету 1,91 млрд грн від продажу об’єктів малої приватизації, що перевищує в 4,3 раза уточнений план на звітний період та в 3,8 раза – затверджений із змінами річний план (первинно затверджений план у сумі 12 млрд грн зменшено законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ до 0,5 млрд грн /у зв’язку із законодавчою вимогою щодо тимчасового припинення приватизації об’єктів великої приватизації на період встановлення карантину та обмежувальних заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)/.

Державні запозичення за 10 місяців п.р. здійснені в обсязі 433,7 млрд грн (67,5% затвердженого із змінами річного плану), у т.ч. внутрішні запозичення – 246,9 млрд грн, зовнішні запозичення – 186,8 млрд грн.

За січень-жовтень п.р. до загального фонду державного бюджету державні запозичення залучені у сумі 426,5 млрд грн, що становить 68,8% затвердженого із змінами річного плану (первинно затверджений план збільшено на 277,5 млрд грн до 620 млрд грн законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ) та 75,2% уточненого плану на звітний період (або на 140,7 млрд грн менше), у т.ч.:

внутрішні запозичення – у сумі 246,9 млрд грн (шляхом випуску ОВДП /за даними на офіційному сайті НБУ у січні-листопаді п.р. середньозважена дохідність ОВДП, номінованих у гривні, становила 9,78%, у доларах США – 3,34%, у євро – 2,26%/), з них короткострокові – 121,9 млрд грн (або майже половина), а довгострокові – лише 12,8 млрд грн (з яких 6,84 млрд грн – випуск ОВДП в обмін на них акцій додаткової емісії АТ «Укрексімбанк» /за ставкою до 9,3% річних і строком обігу до 15 р./);

зовнішні запозичення – у сумі 179,6 млрд грн, з них: 55,4 млрд грн – від розміщення ОЗДП на номінальну суму 2 млрд дол. США /за ставкою 7,253% річних та строком погашення у березні 2033 р./, з них 24,1 млрд грн (0,87 млрд дол. США) для здійснення правочину за державним боргом з дострокового погашення/викупу ОЗДП 2015 року з погашенням у 2021-2022 рр.; 55,2 млрд грн (1,5 млрд СПЗ) – перший транш кредиту МВФ в рамках програми Stand-by-2020; 33,9 млрд грн – від розміщення ОЗДП на номінальну суму 1,25 млрд євро /за ставкою 4,375% річних та строком погашення у січні 2030 р./; 15 млрд грн (500 млн євро) – надходження коштів в рамках макрофінансової допомоги ЄС; 9 млрд грн – від приватного розміщення додаткового випуску ОЗДП 2015 р. другої серії на суму 328,8 млн дол. США з метою здійснення правочину з державними деривативами; 8,3 млрд грн (250 млн євро) – кредити від Cargill Financial Services International, Inc /за ставкою 5,95% річних з терміном погашення через 3 р. та за ставкою 6,85% річних з терміном погашення через 5 р./; 2,4 млрд грн (86 млн дол. США) – кошти позик МБРР в рамках інвестиційних проектів «Модернізація системи соціальної підтримки населення України» і «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей».

При цьому уточнений річний план запозичень до загального фонду загалом збільшено на 11,1 млрд грн, у т.ч.: зменшено на 4,74 млрд грн в результаті реалізації вимог частини одинадцятої статті 16 Кодексу щодо спрямування на фінансування державного бюджету 2020 р. понадпланових запозичень, здійснених у такій сумі у 2019 р. відповідно до розпорядження КМУ від 18.12.2019 р. № 1279-р (з одночасним передбаченням відповідного показника за кодом 602100); збільшено на 9 млрд грн у зв’язку із здійсненням правочину з державними деривативами відповідно до статті 31 Закону (з одночасним передбаченням відповідного показника за кодом 402200 /а фактичного – за кодом 403200/); збільшено на 6,84 млрд грн у зв’язку з випуском ОВДП в обмін на них акцій додаткової емісії АТ «Укрексімбанк» відповідно до статті 16 Закону і постанови КМУ від 23.09.2020 р. № 881 «Про збільшення статутного капіталу акціонерного товариства “Державний експортно-імпортний банк України”» (з одночасним передбаченням відповідного показника за кодом 601220).

За інформацією Мінфіну станом на 30.11.2020 р. фактичні державні запозичення до загального фонду державного бюджету становили 455,5 млрд грн, або 68,7% уточненого річного плану (на 207,1 млрд грн менше).

У Висновку РП зауважено, що суттєвими є ризики невиконання плану надходжень від державних запозичень на 2020 рік (збільшеного у квітні на 76%) внаслідок неотримання чергового траншу кредиту МВФ, що збільшує ризики невиконання державного бюджету за видатками та наданням кредитів.

Зовнішні запозичення до спеціального фонду (від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів) за 10 місяців п.р. становили 7,2 млрд грн, або лише 31,8% затвердженого річного плану та на 2,75 млрд менше, ніж за аналогічний період 2019 р. Отже, стан залучення таких позик є низьким і погіршився порівняно з минулим роком, відповідно втрачаються наявні фінансові можливості для реалізації інвестиційних проектів, що є наслідком системних недоліків у плануванні і використанні зазначених коштів, у т.ч. через незадовільну діяльність виконавців зазначених проектів, про що також зазначає Рахункова палата. При цьому на 01.12.2020 р. відповідно до частини другої статті 4 Закону (з урахуванням частини восьмої статті 23 і частини шостої статті 108 Кодексу) прийнято 5 рішень Кабінету Міністрів щодо перерозподілу таких позик і витрат за відповідними бюджетними програмами для реалізації зазначених проектів (4 з яких погоджено Комітетом), що дає підстави свідчити про низьку якість управління бюджетними коштами, пов’язаними з реалізацією зазначених проектів, а також про непослідовність та безсистемність управлінських рішень Уряду.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у лютому 2020 р. здійснив дострокове погашення векселів, що видані ним в обмін на ОВДП, у сумі 2 млрд грн, що згідно із законом від 14.01.2020 р. № 436-ІX спрямовано до спеціального фонду державного бюджету на забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва (хоча використано такі кошти на 1 листопада п.р. у сумі 1,25 млрд грн, або 62,5%).

Платежі з погашення державного боргу за 10 місяців п.р. здійснені у сумі 337,56 млрд грн (97,6% затвердженого із змінами річного показника та 96,2% уточненого плану на звітний період), у т.ч. на погашення внутрішнього боргу – 201,51 млрд грн, зовнішнього боргу – 136,05 млрд грн. За оцінкою Рахункової палати, очікуваний обсяг витрат на погашення державного боргу в 2020 р. перевищить на 31,5 млрд грн, або на 8,9%, план на рік, наслідком чого відповідно до абзацу другого частини шостої статті 16 Кодексу є ініціювання Кабінетом Міністрів внесення змін до закону про державний бюджет.

За 10 місяців п.р. загальний обсяг державних запозичень перевищив загальний обсяг витрат на погашення боргових зобов’язань на 96,1 млрд грн, що спричинило збільшення державного боргу.

Загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу станом на 01.11.2020 р. становив 2.368,18 млрд грн та збільшився з початку року у гривневому еквіваленті на 369,9 млрд грн, або на 18,5%. Обсяг державного боргу збільшився з початку року на 325,5 млрд грн, або на 18,5%, і становив 2.086,89 млрд грн (граничний обсяг на 31.12.2020 р.: первинно затверджений – 2045,15 млрд грн, затверджений із змінами – 2386,8 млрд грн). Гарантований державою борг порівняно з початком року збільшився на 44,37 млрд грн, або на 18,7%, і становив 281,3 млрд грн (первинно затверджений граничний обсяг на 31.12.2020 р. – 318,37 млрд грн).

За звітними даними у січні-жовтні п.р. державні гарантії надано загалом у сумі 24,15 млрд грн, у т.ч. 19,27 млрд грн – за внутрішніми зобов'язаннями Укравтодору /відповідно до постанов КМУ від 26.02.2020 р. № 142 і від 01.04.2020 р. № 254/; 4,88 млрд грн (або 149 млн євро) – за зовнішніми зобов’язаннями НЕК «Укренерго» /відповідно до розпорядження КМУ від 26.06.2019 р. № 537-р/. Поряд з тим, станом на 01.12.2020 р. прийнято ще 2 рішення Уряду /постанови КМУ від 16.11.2020 р. № 1110 та від 18.11.2020 р. № 1124/ щодо надання державних гарантій відповідно за зобов’язаннями Державної іпотечної установи (3 млрд грн) та Укравтодору (5 млрд грн), що погоджено Комітетом, керуючись нормою абзацу першого пункту 1 статті 6 Закону (зміненою законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ). Крім того, до завершення п.р. можуть бути прийняті інші рішення Уряду щодо державних гарантій (зокрема згідно з підпунктами «б» і «ґ» пункту 1 статті 6 і статтею 6-1 Закону). Зазначене у зв’язку з відсутністю законодавчих обмежень щодо обсягів надання державних гарантій (згідно з законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ) створює ризики неконтрольованого зростання гарантованого державою боргу на кінець п.р. та збільшення боргового навантаження на державний бюджет у наступних бюджетних періодах.

Залишки бюджетних коштів за загальним фондом зменшилися з 5 млрд грн на початок п.р. до 0,8 млрд грн на кінець жовтня (або на 4,2 млрд грн). Натомість залишки бюджетних коштів за спеціальним фондом збільшилися на 17,4 млрд грн і становили 54,6 млрд грн.

Згідно з Висновком РП у зв’язку з недоотриманням запланованих на січень-вересень п.р. державних запозичень, доходів і коштів від повернення кредитів, план надходжень загального фонду державного бюджету не виконано на 122,1 млрд грн, або на 10,3%, що стало основною причиною недостатності ресурсу загального фонду в сумі 22,1 млрд грн і призвело до збільшення з початку року заборгованості загального фонду за отриманими з ЄКР коштами в 16,7 раза до 28,6 млрд грн. За підсумками 10 місяців п.р. такий стан щодо загального фонду державного бюджету ще більше погіршився: план надходжень не виконано на 140,7 млрд грн (переважно в частині державних запозичень), недостатність ресурсу становила 35,3 млрд грн, а заборгованість за отриманими з ЄКР коштами – 41,8 млрд грн. При цьому у звіті про виконання державного бюджету фактичне використання коштів ЄКР для здійснення витрат загального фонду державного бюджету відображено за кодом 602304 «Інші розрахунки», а не кодом 603000 «Фінансування за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку» /при плануванні такого показника протягом п.р. у помісячному розписі державного бюджету/, що певним чином викривлює відповідні показники фінансування державного бюджету та, на думку Рахункової палати, знижує прозорість його виконання.

Щодо видатків та кредитування державного бюджету

За січень-жовтень п.р. видатки проведено загалом у сумі 950,8 млрд грн, або 74,9% бюджетних призначень (із змінами без урахування змін, внесених законами від 03.11.2020 р. № 946-ІХ і від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ) /збільшених законами загалом на 88,1 млрд грн/, у т.ч. за загальним фондом у сумі 843,1 млрд грн (74,1% бюджетних призначень (із змінами) та 89,9% уточненого плану на звітний період, або на 94,4 млрд грн менше) та за спеціальним фондом - у сумі 107,7 млрд грн (81,8% бюджетних призначень (із змінами)). За інформацією Мінфіну відповідно до оперативного звіту про виконання державного бюджету станом на 01.12.2020 р. касові видатки загального фонду становили 940,6 млрд грн, або 90,3% плану на такий період (недовиконання – 101 млрд грн).

У Висновку РП зазначено, що основними причинами проведення видатків у менших обсягах стали: недотримання головними розпорядниками коштів вимог Кодексу щодо термінів затвердження паспортів бюджетних програм; незабезпечення Урядом і головними розпорядниками коштів належного розподілу бюджетних призначень і використання коштів; проведення видатків на здійснення державних програм соціального захисту населення в межах фактичних зобов’язань; економія видатків на обслуговування державного боргу; прийняття Урядом значної кількості рішень про перерозподіли і передачу затверджених у Законі бюджетних призначень, що здебільшого зумовлено прорахунками при плануванні бюджетних програм; прорахунки при плануванні надходжень і видатків спеціального фонду.

За даними звітності Казначейства за підсумками 10 місяців п.р. не розпочато проведення видатків загального фонду державного бюджету за 21 бюджетною програмою (що визначені у Законі), незважаючи на наявність відповідних бюджетних асигнувань на звітний період (згідно з розписом державного бюджету). За інформацією Казначейства станом на 01.12.2020 р. не надійшли затверджені паспорти за 21 бюджетною програмою (перелік таких програм роздано народним депутатам України – членам Комітету), при цьому порівняно з відповідною інформацією станом на 28.09.2020 р. (тоді йшлося про 25 бюджетних програм) кількість незатверджених паспортів зменшилася за цей період лише на 4.

Таким чином, у звітному періоді (як і в попередніх місяцях п.р.) проведенню багатьох видатків державного бюджету в запланованих обсягах завадили недотримання учасниками бюджетного процесу вимог бюджетного законодавства, зволікання з прийняттям управлінських рішень і прорахунки при плануванні.

Відповідно до частин шостої, восьмої і п’ятнадцятої статті 23 Кодексу (з урахуванням частини шостої статті 108 Кодексу та статті 28 Закону) станом на 01.12.2020 р. Комітетом розглянуто звернення про погодження 70 рішень Уряду щодо передачі бюджетних призначень та перерозподілу видатків державного бюджету /з них 1 повернуто на доопрацювання/ за 129 бюджетними програмами (напрямами) по загальному і спеціальному фондах на загальну суму 12,2 млрд грн. Велика кількість таких звернень і значні обсяги перерозподілу коштів вказують на наявність серйозних прорахунків при бюджетному плануванні, що підтверджує відсутність чітких пріоритетів у діяльності розпорядників коштів та свідчить про відсутність системних підходів в управлінні бюджетними коштами. На даний час головні розпорядники коштів продовжують ініціювати перерозподіли та передачу бюджетних призначень між бюджетними програмами, що є наслідком неналежного планування.

Особливістю державного бюджету на 2020 рік є створення у його складі Фонду боротьби з COVID-19 (згідно з законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ), кошти якого спрямовуються на передбачені статтею 28 Закону напрями (заходи), а рішення про виділення коштів з Фонду боротьби з COVID-19 приймаються Кабінетом Міністрів за погодженням з Комітетом. При цьому видатки на Фонд боротьби з COVID-19 передбачені за бюджетною програмою 3511380 у загальному фонді державного бюджету (з урахуванням змін, внесених законами від 13.04.2020 р. № 553-ІХ, від 03.07.2020 р. № 751-ІХ і від 13.07.2020 р. № 757-ІХ, та перерозподілу видатків згідно з постановою КМУ від 22.07.2020 р. № 623) у сумі 65,959 млрд грн. Крім того, законом від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ такі видатки передбачено за спеціальним фондом держаного бюджету у сумі 8,9 млрд грн. Отже, загальний обсяг планових видатків на цю мету становить 74,859 млрд грн.

Станом на 01.12.2020 р. згідно із прийнятими Урядом 27 рішеннями, погодженими з Комітетом, вказані кошти за загальним фондом розподілені (перерозподілені) в повному обсязі за напрямами, визначеними зазначеною статтею Закону. Щодо виділення коштів з Фонду боротьби з COVID-19 за загальним фондом державного бюджету слід зазначити, що за інформацією Мінфіну станом на 01.11.2020 р. сума відкритих асигнувань становила 41,3 млрд грн (або 62,6% річного уточненого плану), касові видатки – 37,5 млрд грн (або 56,9% річного уточненого плану), а станом на 27.11.2020 р. (згідно з даними на офіційному сайті Мінфіну) касові видатки становили 41 млрд грн (або 62,2% річного уточненого плану).

Зазначене свідчить про недостатність вжитих Урядом та безпосередньо головними розпорядниками коштів заходів щодо використання коштів Фонду боротьби з COVID-19 та про прорахунки при визначенні обсягів і напрямів використання таких коштів. У Висновку РП також зауважено, що Кабінет Міністрів і головні розпорядники коштів не забезпечили належного розподілу і використання коштів Фонду боротьби з COVID-19, у запланованих на травень-вересень обсягах видатки і надання кредитів не здійснено за 20 з 25 бюджетних програм, що спричинено, зокрема, прорахунками при підготовці рішень про виділення коштів, довготривалим затвердженням паспортів окремих бюджетних програм, незавершенням процедур закупівель.

Крім того, на даний час не враховані надані постановами Верховної Ради від 18.09.2020 р. № 920-IX, № 921-IX і № 922-IX рекомендації Кабінету Міністрів провести перерозподіл видатків Фонду боротьби з COVID-19 з метою створення умов для забезпечення безпечного освітнього процесу та якісної освіти в умовах карантину. З цього приводу Мінфіном поінформовано Комітет, що Урядом здійснюються всі можливі кроки щодо забезпечення закладів освіти комунальної власності засобами захисту учасників освітнього процесу (зокрема шляхом здійснення перерозподілу видатків між бюджетними програмами МОН, а також надання дозволу спрямувати залишки коштів освітньої субвенції на таку мету /що унормовано законом від 17.09.2020 р. № 909-ІХ/).

Пенсійному фонду протягом січня-жовтня 2020 р. спрямовані видатки за загальним фондом державного бюджету у сумі 169,09 млрд грн, що становить 83,6% бюджетних призначень (збільшених законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ на 29,7 млрд грн до 202,28 млрд грн) та 100% уточненого плану на звітний період, що на 30,27 млрд грн (або на 21,8%) більше порівняно з аналогічним періодом 2019 р. Поряд з тим, за інформацією  на офіційному сайті Казначейства за 11 місяців 2020 р. за рахунок ЄКР надано позики на покриття тимчасових касових розривів Пенсійному фонду загалом у сумі 174,48 млрд грн, з яких повернуто 155,93 млрд грн, як наслідок станом на 01.12.2020 р. загальний обсяг заборгованості Пенсійного фонду за відповідними позиками /з урахуванням заборгованості попередніх років/ становив 66,598 млрд грн і збільшився з початку року на 17,4 млрд грн. На думку Рахункової палати, збільшилися ризики неповернення цих позик до кінця п.р. Таким чином, порівняно з минулим роком та першим півріччям п.р. фінансовий стан Пенсійного фонду значно погіршився та продовжує збільшуватися його залежність від ресурсів державного бюджету та позик за рахунок ЄКР. Стосовно наданих Комітетом рекомендацій про вжиття заходів щодо погашення відповідної заборгованості Мінфіном повідомлено, що в умовах несприятливої загальної економічної ситуації в Україні, пов’язаної з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, за необхідності забезпечення виплати пенсій громадянам у визначені терміни та недопущення заборгованості з пенсійних виплат, спрямувати кошти на погашення заборгованості за позиками, наданими у попередніх бюджетних періодах, на цей час немає можливості, а погашення позик, наданих у 2020 р., буде здійснюватися з урахуванням фінансових можливостей Пенсійного фонду.

Видатки на обслуговування державного боргу за січень-жовтень п.р. проведено в обсязі 104,49 млрд грн, або 75,5% бюджетних призначень із змінами (138,45 млрд грн) /первинно затверджені бюджетні призначення у сумі 141,47 млрд грн загалом зменшено на 3 млрд грн законами про внесення змін до Закону, включаючи закон від 17.09.2020 р. № 909-ІХ/, 76,9% уточненого річного плану (135,8 млрд грн) /зменшено на 2,6 млрд грн внаслідок перерозподілу видатків на Фонд боротьби з COVID-19 згідно з постановою КМУ від 22.07.2020 р. № 623/ та 98,7% уточненого плану на звітний період, або на 1,36 млрд грн менше. Економії таких коштів сприяло укріплення середнього обмінного курсу гривні у звітному періоді порівняно з прогнозним, який враховано при затвердженні державного бюджету на 2020 рік, та невиконання плану державних запозичень на звітний період.

У січні-жовтні п.р. відповідно до прийнятих рішень Кабінету Міністрів про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету розподілено 2,74 млрд грн, або 42,2% бюджетних призначень із змінами (6,5 млрд грн) /первинно затверджені бюджетні призначення у сумі 1,5 млрд грн збільшено загалом на 5 млрд грн законами про внесення змін до Закону, у т.ч. від 13.04.2020 р. № 553-ІХ – на 3 млрд грн, від 03.07.2020 р. № 746-ІX – на 2 млрд грн), але касові витрати становили 1,29 млрд грн, або 19,8% бюджетних призначень із змінами. Разом з тим, законом від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ відповідні бюджетні призначення зменшені до 5,87 млрд грн. У Висновку РП зауважено, що окремі головні розпорядники коштів не забезпечили належного використання коштів, виділених з резервного фонду, як наслідок, проведення деяких капітальних видатків перенесено на несприятливий для здійснення відновлювальних робіт період.

За січень-жовтень 2020 р. повернуто кредитів до загального фонду державного бюджету в обсязі 5,8 млрд грн, або 85,1% затвердженого на рік показника та 101,6% плану на звітний період. До спеціального фонду повернуто кредитів в обсязі 0,29 млрд грн, або 54,3% затвердженого із змінами річного показника.

За 10 місяців п.р. надано кредитів з державного бюджету на суму 9,87 млрд грн, або 65% бюджетних призначень (із змінами), у т.ч. із загального фонду – 3,6 млрд грн (218,1% бюджетних призначень /що пов’язано з виділенням частини коштів з Фонду боротьби з COVID-19 на поворотній основі/ та 81,5% уточненого плану на звітний період) та із спеціального фонду – 6,2 млрд грн (46,1% бюджетних призначень /без урахування змін, внесених законом від 03.11.2020 р. № 946-ІХ/).

За видатками загального фонду державного бюджету станом на 01.11.2020 р. кредиторська заборгованість становила 4,3 млрд грн і зменшилася з початку року на 10,7%, з них прострочена кредиторська заборгованість становила 30,7% від загального обсягу заборгованості і зросла на 44,6%, а дебіторська заборгованість становила 28,67 млрд грн і збільшилася з початку року 1,29 млрд грн (або на 4,7%), з них прострочена дебіторська заборгованість становила 14,2% від загального обсягу заборгованості і зросла на 20,4%. Рахункова палата зауважує, що з початку року зросла прострочена дебіторська та кредиторська заборгованість у розпорядників і одержувачів коштів державного бюджету насамперед при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення. У зв’язку з значним обсягом дебіторської заборгованості за видатками загального фонду державного бюджету та її зростанням вбачається доцільним опрацювати можливість обмеження випадків попередньої оплати товарів (робіт і послуг) за бюджетні кошти і переважного здійснення оплати товарів (робіт і послуг) після їх отримання, як це встановлено вимогами частини першої статті 49 Кодексу, що є особливо актуальним на даний час в умовах гострої недостатності бюджетних ресурсів та напруженості у фінансуванні загального фонду державного бюджету.

Щодо трансфертів між державним і місцевими бюджетами

За січень-жовтень п.р. трансферти з державного бюджету передані місцевим бюджетам у сумі 130,75 млрд грн, що становить 80,4% уточненого річного плану та 96,6% уточненого плану на звітний період, у т.ч. за загальним фондом – 111,07 млрд грн та за спеціальним фондом – 19,68 млрд грн.

Базова дотація перерахована у сумі 11,07 млрд грн, або 100% плану на січень-жовтень п.р. Додаткові дотації також надано у повному обсязі відповідно до плану на звітний період. Реверсна дотація перерахована до державного бюджету у сумі 7,3 млрд грн, або майже 100% плану на звітний період.

Субвенції загального фонду перераховані у сумі 93,06 млрд грн, або 98,8% уточненого плану на січень-жовтень п.р. Серед таких субвенцій за 10 місяців п.р. значну частку становили освітня та медична субвенції, а саме: освітня субвенція – 66,43 млрд грн (99,6% плану на звітний період), медична субвенція – 14,58 млрд грн (100% бюджетних призначень, зважаючи на законодавчу вимогу щодо завершення надання цієї субвенції до 01.04.2020 р.).

Статтею 18 Закону надано право Кабінету Міністрів здійснювати розподіл резерву коштів освітньої субвенції та перерозподіл такої субвенції між місцевими бюджетами иходячи з додатку № 5 до Закону загальний обсяг резерву субвенції (з урахуванням змін, внесених законом від 25.08.2020 р. № 822-IX) становить 595,17 млн грн/. Розпорядженнями КМУ від 12.02.2020 р. № 116-р і від 06.05.2020 р. № 506-р передбачено перерозподіл обсягу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, в рамках яких зменшено резерв цієї субвенції на 28,5 млн грн. Поряд з тим, освітню субвенцію (в частині її резерву) зменшено на 400 млн грн внаслідок перерозподілу видатків МОН для забезпечення дезінфікуючими засобами захисту учасників освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти відповідно до постанови КМУ від 21.10.2020 р. № 984, що погоджено Комітетом. На даний час Урядом не прийнято інших рішень щодо розподілу таких коштів і нерозподілений обсяг резерву освітньої субвенції становить 166.625,1 тис. грн.

У Законі 19 трансфертів місцевим бюджетам затверджено без розподілу між місцевими бюджетами, відтак розподіли зазначених трансфертів відповідно до частини шостої статті 108 Кодексу мають бути здійснені Кабінетом Міністрів за погодженням з Комітетом (крім субвенції на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів). Законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ бюджетні призначення щодо окремих трансфертів скорочені, з них щодо 2 нерозподілених між місцевими бюджетами трансфертів (стабілізаційна дотація та субвенція на підтримку розвитку об’єднаних територіальних громад) – у повному обсязі. Станом на 01.12.2020 р. Комітет розглянув 25 рішень Уряду щодо погодження розподілу і перерозподілу трансфертів між місцевими бюджетами за 14 субвенціями. На даний час залишаються нерозподіленими окремі трансферти місцевим бюджетам, надання яких передбачено із спеціального фонду державного бюджету (при цьому доходи державного бюджету, які є джерелами надання таких трансфертів, за 10 місяців п.р. не надходили), а саме:

субвенція на створення нових, будівельно-ремонтні роботи існуючих палаців спорту та завершення розпочатих у попередньому періоді робіт з будівництва/реконструкції палаців спорту (код 3411180) /затверджена у сумі 150 млн грн/;

субвенція на завершення розпочатих у попередньому періоді робіт з будівництва/реконструкції, будівництво нових, реконструкцію та капітальний ремонт існуючих спортивних п’ятдесятиметрових і двадцятип’ятиметрових басейнів (код 3411210) /затверджена із змінами у сумі 200 млн грн/;

субвенція на реалізацію проекту «Житло для внутрішньо-переміщених осіб» (код 3911600) /затверджена у сумі 485 млн грн/.

Крім того, наразі не розподілена у повному обсязі субвенція на реалізацію проектів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України (код 2761600) /затверджена у сумі 1275 млн грн, не розподілено 46,9 млн грн, або 3,7%/.

Тривале затвердження або внесення змін до порядків і умов надання окремих субвенцій, їх розподілів між місцевими бюджетами призвело до відтермінування перерахування коштів місцевим бюджетам та може спричинити надання деяких субвенцій в обсягах менше плану, та, як наслідок, невиконання у запланованих обсягах окремих видатків місцевих бюджетів, що свідчить про низьку виконавську дисципліну відповідних учасників бюджетного процесу.

При цьому варто відмітити, що пунктом 20 розділу «Прикінцеві положення» Закону (включеним до Закону законом від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ) установлено, що на кінець 2020 р. залишки коштів за окремими субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів для здійснення відповідних витрат у 2021 р.

Окремо слід зауважити, що відповідно до частини п’ятої статті 24-1 Кодексу розподіл коштів державного фонду регіонального розвитку (далі – ДФРР) за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку затверджується Кабінетом Міністрів за погодженням з Комітетом у тримісячний строк з дня набрання чинності законом про державний бюджет. У загальному фонді державного бюджету на 2020 рік обсяг ДФРР спочатку було визначено у сумі 7,5 млрд грн, а згідно із законом від 13.04.2020 р. № 553-ІХ його зменшено до 4,9 млрд грн. За зверненнями Мінрегіону Комітетом погоджено 4 рішення Уряду /розпорядження КМУ від 26.02.2020 р № 211-р, від 13.05.2020 р. № 543-р, від 09.10.2020 р №1253-р і від 23.11.2020 р. № 1471-р/, згідно з якими затверджено перелік відповідних програм і проектів на загальну суму 4.872,9 млн грн (нерозподілений залишок ‘коштів ДФРР – 27,1 млн грн). Зазначені видатки за 10 місяців п.р. проведено у сумі 2,84 млрд грн, що становить 58,1% бюджетних призначень та на 1,3 млрд грн менше уточненого плану на звітний період. Згідно з Висновком РП такий стан використання коштів ДФРР, насамперед, спричинено довготривалим узгодженням інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та внесенням змін до затвердженого переліку таких програм і проектів, що посилює ризики неефективного і не у повному обсязі використання коштів ДФРР до кінця року.

Відповідні аналітичні матеріали щодо виконання державного бюджету за 10 і 11 місяців п.р., підготовлені секретаріатом Комітету, роздано народним депутатам України – членам Комітету.

Керуючись статтями 14 і 24 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та статтею 109 Кодексу, пропонується надати Кабінету Міністрів рекомендації для усунення виявлених недоліків при виконанні Закону та поліпшення управління бюджетними коштами у процесі виконання бюджету у 2020 і 2021 роках.

Загалом у представленні та обговоренні даного питання взяли участь народні депутати України – члени Комітету Арістов Ю.Ю., Крулько І.І. і Цабаль В.В., Голова Рахункової палати Пацкан В.В. та перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В.

Зокрема, спочатку Голова Рахункової палати Пацкан В.В. представив Висновок РП. Затим перший заступник Міністра фінансів України Улютін Д.В. зазначив, що під час виконання державного бюджету Мінфін тісно взаємодіє з Рахунковою палатою і Комітетом та намагається враховувати відповідні висновки та зауваження, а також поінформував щодо поточного стану виконання державного бюджету у 2020 році.

Перший заступник Голови Комітету Крулько І.І. повідомив про розгляд даного питання у підкомітеті з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету та запропонував Комітету ухвалити рішення згідно з підготовленим у підкомітеті проектом ухвали (який роздано народним депутатам України – членам Комітету), зокрема: зазначені матеріали взяти до відома та врахувати в роботі, а також надати рекомендації Кабінету Міністрів, наведені у проекті ухвали, щодо врегулювання наявних проблем та усунення недоліків в процесі виконання бюджету.

Підсумовуючи розгляд даного питання, Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поставив на голосування внесену першим заступником Голови Комітету Крульком І.І. пропозицію щодо прийняття рішення згідно з розданим проектом ухвали. Така пропозиція була підтримана одноголосно присутніми на засіданні членами Комітету.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні-вересні та інформацію Міністерства фінансів України щодо поточного стану виконання державного бюджету у 2020 році взяти до відома та врахувати в роботі.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

1) проаналізувати Висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні-вересні, опрацювати відповідні пропозиції Рахункової палати щодо можливості їх врахування, а також вжити невідкладних заходів щодо забезпечення належного виконання державного бюджету до завершення поточного року;

2) доручити Міністерству фінансів України разом з Державною податковою службою України і Державною митною службою України продовжити роботу щодо покращення стану справляння та адміністрування податків і зборів, скорочення податкового боргу для забезпечення виконання планових показників доходів державного бюджету у 2020 році та надалі;

3) забезпечити прийняття у стислі строки нормативно-правових актів на виконання статті 14-1 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» та відповідно отримання додаткових доходів і проведення відповідних видатків за спеціальним фондом державного бюджету, передбачених згідно із Законом України від 17.11.2020 р. № 1006-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»;

4) прискорити прийняття необхідних нормативно-правових актів та здійснення організаційно-розпорядчої роботи для належної реалізації Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» (насамперед в частині плати за ліцензії на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор) та забезпечення відповідних надходжень до спеціального фонду державного бюджету у 2020 та 2021 роках;

5) доручити Міністерству фінансів України разом з відповідними головними розпорядниками коштів державного бюджету проаналізувати поточний стан виконання планових показників залучення кредитів (позик) від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій до спеціального фонду державного бюджету на 2020 рік для реалізації відповідних інвестиційних проектів, вжити дієвих заходів реагування у разі недостатньої вибірки кредитних ресурсів і незадовільного впровадження зазначених проектів та недопущення такої ситуації у подальшому, а також забезпечити своєчасне і ефективне використання таких коштів;

6) доручити Міністерству фінансів України разом з Державною казначейською службою забезпечити відображення фактичного використання коштів єдиного казначейського рахунку для здійснення витрат загального фонду державного бюджету у розділі «Фінансування» звіту про виконання державного бюджету за кодом 603000 «Фінансування за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку»;

7) доручити Міністерству фінансів України проаналізувати стан затвердження паспортів бюджетних програм у 2020 році, причини недотримання окремими головними розпорядниками коштів державного бюджету вимог частини восьмої статті 20 Бюджетного кодексу України та дієвість заходів впливу за таке порушення бюджетного законодавства, за наслідками чого внести пропозиції щодо врегулювання такого питання;

8) забезпечити дієвий контроль за своєчасним і ефективним використанням коштів державного бюджету, виділених з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та їх наслідками;

9) доручити Міністерству соціальної політики України разом з Пенсійним фондом України вжити заходів щодо виконання вимог частини п’ятої статті 43 Бюджетного кодексу України в частині погашення до кінця поточного бюджетного періоду позик, наданих цьому фонду за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку у 2020 році, а також розробити план заходів щодо поступового погашення відповідної заборгованості за попередні роки та забезпечення спроможності цього фонду здійснювати виплати пенсій виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету;

10) доручити Міністерству фінансів України за участю головних розпорядників коштів державного бюджету забезпечити проведення постійного моніторингу стану кредиторської і дебіторської бюджетної заборгованості (у тому числі простроченої) за видатками державного бюджету, а також вживати заходів щодо погашення такої заборгованості, насамперед простроченої;

11) проаналізувати причини зростання обсягів дебіторської бюджетної заборгованості за видатками державного бюджету у 2020 році та за необхідності внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. № 1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» в частині обмеження такої попередньої оплати;

12) здійснити розподіл резерву освітньої субвенції відповідно до вимог частини третьої статті 103-2 Бюджетного кодексу України і статті 18 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік»;

13) здійснити розподіл субвенцій з державного бюджету між місцевими бюджетами за кодами 3411180, 3411210, 3911600 та завершення розподілу субвенції за кодом 2761600, доручивши відповідним міністерствам терміново підготувати і узгодити необхідні нормативно-правові акти Уряду;

14) доручити Міністерству розвитку громад та територій України разом з відповідними місцевими державними адміністраціями забезпечити ефективне використання коштів державного фонду регіонального розвитку (код 2761070) і у повному обсязі відповідно до здійсненого розподілу, а також завершення розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку;

15) подати Комітету з питань бюджету інформацію щодо врахування вищезазначених рекомендацій, включаючи пропозиції Рахункової палати, наведені у її Висновку про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2020 рік у січні-вересні.

Голосували: «за» – одноголосно.

По завершенню розгляду питань порядку денного Голова Комітету Арістов Ю.Ю. поінформував, що на розгляді у Комітеті знаходиться доопрацьований Урядом до другого читання проект Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік, у зв’язку з чим, з метою підготовки на засідання Комітету необхідних матеріалів з даного питання, планується на наступному тижні провести заходи відповідної робочої групи, і звернувся до народних депутатів України – членів Комітету та уповноважених представників Міністерства фінансів, Рахункової палати з проханням взяти участь у таких заходах.

Голова Комітету                                                                 Ю.Ю. Арістов

Секретар Комітету                                                              В.В. Цабаль
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку