СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

2 листопада 2016 року

 

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалося 18 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу Іщейкіна Костянтина Євгеновича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Будуть зауваження? Немає.

Якщо інших пропозицій до порядку денного немає, переходимо до розгляду питань. По першому питанню доповідає голова підкомітету Левченко Юрій Володимирович.

Будь ласка, Юрію Володимировичу.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Товариство, вам роздано відповідні переліки. Будь ласка, якщо немає ніяких зауважень, пропозицій щодо витягів, прошу підтримати переліки. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є питання по списку законопроектів, що не мають впливу? Немає.

Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

Друге питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, та розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури (розпорядження уряду № 714-р). Доповідає перший заступник Міністра культури Фоменко Світлана Валеріївна.

Будь ласка, Світлано Валеріївно.

 

ФОМЕНКО С.В. Доброго дня, шановні народні депутати! Міністерство культури просить погодити рішення уряду про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури на 2016 рік. Мова йде про оплату послуг за теплопостачання Музичній школі-інтернату імені Лисенка та Державній художній середній школі імені Шевченка. Сума перерозподілу – 1 мільйон 600 тисяч гривень. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Валеріївно.

Будь ласка, Міністерство фінансів з цього питання.

 

МАРЧЕНКО С.М. Не заперечуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні друзі! Питання розглядалося на підкомітеті і є пропозиція комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 5 жовтня за номером 714-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Пропонується підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження уряду № 749-р). Доповідає Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Лілія Михайлівна тут? В дорозі?

Давайте тоді розглянемо це питання трохи пізніше.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки. Також перенесемо.

І четверте. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі (розпорядження уряду № 754-р).

Будь ласка.

 

БРОВЧЕНКО Ю.П. Доброго дня. Заступник міністра – Бровченко Юрій Петрович.

Шановні колеги, в державному бюджеті на 2016 рік для Мінекономрозвитку за бюджетною програмою "Виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення" передбачено обсяг бюджетних призначень за спеціальним фондом у розмірі 785 мільйонів за такими напрямками: один з них – створення та впровадження спеціальних технологій, придбання спеціального оснащення та обладнання для забезпечення підготовки серійного виробництва озброєння, військової та спеціальної техніки за проектом "Вільха". Розпорядженням Кабінету Міністрів від 19 жовтня 2016 року № 754 на виконання вищезазначеного рішення Ради нацбезпеки і оборони запропоновано такий перерозподіл: здійснити перерозподіл видатків загальною сумою із загального фонду державного бюджету, передбачених Мінекономрозвитку, в сумі 125 мільйонів шляхом зменшення за програмою "Підтримка державних регіональних інвестиційних проектів" і збільшення за програмою "Виконання державних цільових оборонних програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу". Просимо підтримати погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених цим розпорядженням.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, за результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету підтримати перерозподіл видатків державного бюджету відповідно до розпорядження уряду від 19 жовтня 2016 року за № 754-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, є виступи? Левченко, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Ви можете все ж таки окреслити детальніше? Оця програма "Виконання державних цільових програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу" і далі по тексту – така широка, велика назва, ще й Мінекономіки, що саме під цим мається на увазі? Чим ви займаєтеся по цій програмі? Тому що де Міністерство економіки і де "оборонка"? Я просто хотів би уточнити цей момент.

 

БРОВЧЕНКО Ю.П. Міністерство економічного розвитку і торгівлі є правонаступником Міністерства промислової політики в частині підготовки виробництва по оборонним програмам, тому ми за цією програмою зараз здійснюємо підготовку виробництва за проектом "Вільха". Це сума для підготовки виробництва, в тому числі для придбання обладнання для серійного виробництва за цим проектом на підприємстві ДАХК "Артем".

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Скажите, пожалуйста, это производство потом будет в чьем ведомстве?

 

БРОВЧЕНКО Ю.П. У відомстві Державного концерну "Укроборонпром".

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дивіться, враховуючи, що це важливе питання, ви можете пояснити, а чому відразу це питання не було заздалегідь забюджетовано?

 

БРОВЧЕНКО Ю.П. Це питання було забюджетовано в ромірі 785 мільйонів на поточний рік за рахунок спецконфіскату. І жодної копійки не було виділено на цей проект. На це підприємство сьогодні потрібна сума – 264 мільйона, ми знайшли тільки критичну суму – 125, а більше ми не зможемо.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Оце, товариші колеги, більшість не слухає, але якраз те, що я говорив. Товариство, це конкретний випадок, коли я говорив, коли ми ухвалювали з вами пропозиції до бюджету в першому читанні. Коли я вам казав: заберіть прив'язку у Бюджетному кодексі спецконфіскацію до оборонки. От саме той випадок: забюджетували спецконфіскацію, спецконфіскація не відбулася ніяка, і тепер треба нам зараз звідкись забирати і перекидати замість того, щоб належним чином це робити. Тому треба думати трошки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство, я знаю цю програму, вона здійснюється в декількох наших відомствах. Справді, тут є обмеження з точки зору інформації. Я думаю, що народний депутат може ознайомитися, кому цікаво, прийти до міністерства, і там все розкажуть.

Справді, повністю підтримую пана Левченка, що був вчинений минулого року, і ми це наголошували тоді профільному комітету оборонному, що була вчинена величезна помилка, коли була ця прив'язка. Там недофінансування, і зараз у мене прохання і до Міністерства фінансів і до уряду, от недофінансування … "Вільхи" – це життя наших хлопців на передовій.

І у нас велике прохання: подивитися, хто ще недовикористовує кошти. І прохання, щоб ми звернулися від комітету по цій тематиці до уряду, щоб в якому міністерстві, можливо, регіонального будівництва, якомусь іншому міністерстві є кошти, які не будуть використані, щоб максимально швидко це було отримано. Прошу підтримати це рішення. Це дуже важливе рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Вікторе Михайловичу.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, питання тут серйозніше, ніж Юрій Левченко починав з того аспекту, а закінчили фінансуванням. Проблема не в фінансуванні, просто ми продовжуємо жити в умовах "госплану" СРСР. Оборонне замовлення було завжди функцією держплану, нічого не змінилося в незалежній Україні, нічого не змінилося. При чому тут Міністерство економіки до оборонного замовлення? Я говорив, коли приймалось, це проблема закону, бо ми тупо, сліпо голосуємо за ті закони. Я говорив, коли приймали цей закон: не повинно Міністерство економіки мати відношення до оборонного замовлення. Йому зброя не потрібна. Зброя потрібна відповідним органам, в першу чергу, Міністерству оборони. І така програма не має бути взагалі за Міністерством економіки, вона має бути передана Міністерству оборони, але сам уряд цього не хоче. І він продовжує жити як в радянські часи – всі міністерства здають держплану, вибачте, Мінекономіки, а держплан формує оборонне замовлення. Це абсурд.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Будь ласка, Ванат Петро Михайловичу.

 

ВАНАТ П.М. Я вже отримав відповідь.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція голосувати, а саме: за озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію про підтримку даного перерозподілу. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? 1. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Зміни до розподілу між місцевими бюджетами субвенції з Держаного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (постанова уряду № 755). Доповідає директор департаменту Міністерства фінансів Кузькін Євген Юрійович.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Добрый день, уважаемые депутаты, на ваше рассмотрение выносится постановление Кабинета Министров о распределении средств по соцэкономразвитию на общую сумму 502 миллиона гривен. Это второе постановление. По первому мы распределили на 334 миллиона, первый транш. И завтра "довідки" будут направлены в казначейства. Просим рассмотреть второе наше постановление. Критерии подхода остались такие же. И при положительном выводе бюджетного комитета мы быстро сделаем "довідки", вставим в роспись на ноябрь-декабрь. Прошу поддержать. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Міністерство фінансів, чи підтверджуєте ви, що роздані на комітеті додатки до постанови уряду № 755 є остаточні і будуть опубліковані саме в такому вигляді?

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Куліченко Іван Іванович.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, всі чекають цієї постанови. Здійснюється розподіл субвенцій між місцевими бюджетами в обсязі 501,9 мільйонів гривень. Уточнюються назви окремих об'єктів і заходів, які здійснюються за рахунок субвенцій.

Крім того, у нас залишається ще нерозподілений обсяг - 116,2 мільйонів гривень.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами в 2016 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до постанови уряду від 26 жовтня 2016 року № 755.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, Унгурян Павло Якимович.

 

УНГУРЯН П.Я. Шановні колеги, тут, я так розумію, технічна правочка, помарочка навіть. На сторінці 45 в розділі "Одеська область", там вказаний об'єкт без адреси, в якому це населеному пункті. Тому я Сергію Михайловичу сказав, що додати просто адресу: вулиця Соборна, 205 у місті Рені Одеської області. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, є ще зауваження? Будь ласка, Олег Медуниця.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Я хотів би поставити питання Мінфіну. Попередня постанова, яку ми затверджували в четвер на позачерговому засіданні в пленарний тиждень, досі місцеві казначейства не бачуть грошей.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Как я уже сказал, у нас роспись предусмотрена на ноябрь-декабрь, и роспись подготовлена. Сегодня она будет руководством завизирована и завтра будет направлена в казначейства. Это 332 миллиона гривен.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Дякую.

І друге питання. Вже до тієї постанови подають уточнення і пропозиції, коли уряд планує зробити ревізію?

 

КУЗЬКІН Є.Ю. У нас идут не только к постановлению 717, но и к тому постановлению, которое мы вот только сейчас обсуждаем. Поэтому мы готовим изменения. По объему, если два этих постановления сложить, изменений столько же. Поэтому мы готовим оперативно на следующую среду на Кабмин изменения к этим двум постановлениям.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Євгене Юрійовичу.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, в пропозиціях від фракції Радикальної партії Олега Ляшка є технічні зміни: замість "капітального ремонту" там в деяких об'єктах треба написати "реконструкція" згідно наших пропозицій.

 

(Загальна дискусія).

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Добре. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем таке рішення комітету: погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами в 2016 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до постанови уряду від 26 жовтня 2016 року № 755.

Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався? 1. Рішення приймається. Дякую.

Наступне. Розподіл субвенції з держаного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I - II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов (розпорядження уряду № 773-р). Доповідає перший заступник Міністра соціальної політики Крентовська Ольга Петрівна.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Шановний пане Голово, шановні члени комітету! У Державному бюджеті України на 2016 рік за програмою 2511120 передбачена субвенція з Держаного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для членів сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, а також для інвалідів I - II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов.

Кабінетом Міністрів України 19 жовтня цього року постановою № 719 затверджений порядок забезпечення житлом. Ми в цьому році повністю кардинально змінили зазначений порядок і перейшли на виплату адресної компенсації тим, що потребують поліпшення житлових умов, що дає змогу перейти до цільового використання цих коштів, і родина зможе придбати житло за власним вибором і незалежно від того, де вона проживає.

Розпорядженням № 773 від 26 жовтня урядом затверджено розподіл коштів за зазначеною бюджетною програмою між обласними бюджетами та міським бюджетом міста Києва пропорційно до кількості сімей загиблих військовослужбовців та інвалідів даної категорії відповідно до інформації обласних Київської міської держадміністрацій.

На даний час потреба забезпечується не повністю. В наступному році в проекті бюджету на 2017 рік ця програма також передбачена в такому ж обсязі, що дасть змогу в наступному році повністю забезпечити житлом вказані категорії осіб.

Просимо підтримати зазначений проект розпорядження.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Міністерство фінансів по даному питанню.

 

МАРЧЕНКО С.М. Міністерство фінансів не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, на підкомітеті предметно розглянули постанову, відмітили, що змінений спосіб надання можливості постраждалим прийняти участь у виборі собі житла. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл місцевим бюджетам субвенції на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I – II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції згідно з пунктом 1 додатком до розпорядження уряду від 26 жовтня № 773. Але поряд з тим звернути увагу уряду та Мінсоцполітики на несвоєчасне затвердження порядку та умов надання субвенції, її розподіл між місцевими бюджетами, що може призвести до невикористання відповідних бюджетних коштів у повному обсязі. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, шановна пані доповідач! У минулому році, коли затверджувалася аналогічна програма, ми буквально за 2 тижні до закінчення Нового року зробили перерозподіл, і так сталося, що Черкаська область (я мажоритарник з Черкаської області) була суттєво недооцінена в потребах по кількості родин, які мали б отримати квартири. І нам по суті в ручному режимі довелось коригувати ситуацію, в останню хвилину було виділено 10 мільйонів 400 тисяч гривень для потреб Черкаської області, і ми минулого року закрили потребу на 100 відсотків.

Я правильно розумію, що ситуація яка? По Черкаській області написано: компенсація по 6 квартирам на загальну вартість 5 мільйонів 372 тисячі гривень, при тому, що потреба у нас 12 квартир, з них 11 – це інваліди I – II групи, і одна квартира – це в Умані родина загиблого. Я правильно розумію, що всі інші області забезпечені на 50 відсотків? Тому що виглядає так, що Черкаська область забезпечується на 50 відсотків до потреб, значить, логічно уявити, що і Вінницька, і Волинська, і Дніпропетровська, і всі інші забезпечуються на 50 відсотків. Чи ні? Тому що якщо на 50 всі, то я розумію, я знімаю всі претензії. А якщо з'ясується, що в Житомирській, де планується 59 квартир, а в Черкаській – 6, то я це тоді не зрозумію і буду на всіх рівнях заперечувати всіма доступними мені як народному депутату засобами. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ольго Петрівно, відповідайте.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Дякую.

Я вже зазначила про те, що в цьому році не вдасться забезпечити повну потребу, але, враховуючи те, що в наступному році передбачені кошти, ми забезпечимо повну потребу згідно поданої інформації з регіонів. А враховуючи те, що ми перейшли до виплати компенсації уже з цього року, з наступного року ми можемо почати виплату цієї компенсації, нарахування на індивідуальні рахунки пільговиків вже з січня, і таким чином ми закриємо повну потребу, яка є. На сьогодні нам не вдалося закрити цю потребу, виходячи з тої суми коштів, яка передбачена в бюджеті.

 

РУДИК С.Я. Я дуже перепрошую, у мене пряме питання "як двері". Житомирська область у вашому варіанті отримає 59 квартир. Значить, це 50 відсотків від потреби? Чи вони "закриються" на 90 чи на 100, а в Черкаській області на 50. Київська область – 31 квартира, це 50 відсотків як в Черкаській області? Чи у них 100, а у нас 6.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Такого немає, щоб у когось було 100, а у …

 

РУДИК С.Я. Дайте мені відповідь. Дивіться, по 5-и областям, будь ласка, Житомирська – скільки забезпечено в варіанті Мінсоцполітики, де 59 квартир, Київська (я беру найбільші), Львівська, Чергінівська – 22 квартири. Ну, і для прикладу візьмемо ще Дніпропетровську.

 

ЗАДНІПРЯНЕЦЬ В.А. Ситуація із потребою і кількістю осіб, які потребують забезпечення, сімей загиблих, інвалідів I – II групи змінюється щоденно, і відповідно є питання щодо постійного забезпечення місцевими бюджетами житлом цих громадян. Міністерством соціальної політики здійснюється постійний моніторинг.

 

РУДИК С.Я. То дайте відповідь, якщо постійно здійснюєте моніторинг, по 5 областям, скільки відсотків ви забезпечуєте, якщо вартість квартир ви компенсуєте. Це ж не складне питання.

 

ЗАДНІПРЯНЕЦЬ В.А. Ми не знаємо, яка у вас є інформація, на яку дату і так далі.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Дивіться, ми застосовували однаковий підхід.

 

РУДИК С.Я. Ще раз кажу, я знаю, що в Черкаській області на черзі 12 людей: 11 - інвалідів І-ІІ груп і 1 людина – це родина загиблого. А у вашому варіанті пропонується надати 6 квартир. Якщо з 12-ти, які потребують, ви виділяєте 6, значить ви пропонуєте забезпечити 50% від потреби.

Я вимагаю з'ясувати, ви при прийнятті рішення лобіювали якісь області, де хтось краще добіг чи ви ділите всім порівну. Якщо порівну - в мене питань немає. Якщо хтось добіг – у мене питання.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Ми ділимо всім порівну. Але справа в тому, що потреба збиралася ще на початку вересня і цифра могла змінитися. Тому що, на жаль, контингент змінюється.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.В. Товариство, я прошу секундочку вашої уваги. Це дуже важлива програма, я хочу, щоб ми зупинилися. Якраз Ярослав Маркевич, я її ініціювали, і тоді завдяки підтримці голови комітету, ми тоді змогли переконати пані Яресько, щоб ця програма взагалі з'явилася під час змін в минулому році в бюджеті. І потім я написав звернення на СБУ, написав звернення в Генеральну прокуратуру, коли в нас Черкаська область придбала квартири по 13-13,5 тисяч гривень за метр квадратний. Це при тому, що скрізь білборди висять, об'яви – по 8-9 тисяч гривень.

Ми проаналізували, в мене є інформація, по чому планується компенсувати в цьому році. Тернопільська область: 16700 гривень – середня вартість метра квадратного. Одеська область: 17,9, можливо, це ближче до ринку, 15 тисяч. Черкаська область: 15,7. Житомирська область: 15,8 гривень за метр квадратний. Товариство, ну ми не можемо фіксувати такі цифри.

По розподілу, можливо, це окреме буде доручення, щоб однаковий був по всім областям відсоток забезпечення, виходячи з коштів. Але дати можливість місцевим діячам ставити таку верхню стелю… От як ви бачите цей контроль? З одного боку, не можна зупиняти, щоб кошти освоїлися в цьому році. З іншого боку, як ми можемо проголосувати за ціни, які в два рази вищі ринкових? Який механізм контролю?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Дякую за запитання. Інформація, яка подана в розподілі, вона відповідає тій потребі, яка подана з регіонів. Але слід зазначити, що затвердженим порядком забезпечення житлом, постанова № 719, передбачено, що виплата суми компенсації буде здійснюватися за нормативами. Тобто згідно нормативів однаково по всім регіонам України буде залежати від кількості пільговиків, від норми житла та орієнтовної вартості житла, яка затверджена наказом Мінрегіону № 236 від 28.07.16 року, та коефіцієнту в залежності від того, чи велике це місто, чи маленький населений пункт. Тобто фактична вартість буде визначатися вже…

 

КРИВЕНКО В.В. Я перепрошую. Які ці нормативи? Чому ми не ставимо ці нормативи відразу в постанову? Тоді, можливо, Черкаську область можна профінансувати на 100%.

Скажіть мені норматив по Житомирській області, по Тернопільській області?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Нормативи, які затверджені наказом Мінрегіонів, вони різняться за населеним пунктом. В обласних центрах, в найбільших містах - це Львів, Дніпро, Харків, Київ та Одеса - там коефіцієнт 1,75. У містах обласного значення від чисельності 100-300 – 1,25. Тобто буде вартість розраховуватися в залежності від того, де людина стоїть на обліку, чи це маленьке місто чи велике місто, і по усім нормативам. Тобто тут усувається суб'єктивний фактор той, що існував у минулому році, дійсно, це були тендерні процедури, і вартість була завищена. Крім завищеної вартості у нас були скарги на якість того придбаного житла за завищеною якістю. Саме тому ми перейшли на компенсаційний механізм, будемо його продовжувати в наступному році і забезпечимо в наступному році повну потребу у житлі згідно прийнятого порядку. Просимо підтримати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ольго Петрівно.

Будь ласка, Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів би, щоб наступного разу не було таких запитань, щоб ви в оцій інформації добавили ще одну колонку і написали кількість учасників АТО, які потребують поліпшення житлових умов, наприклад, станом на 1 вересня. І це буде зрозуміло. І тоді не буде виникати питань. А так, ви розказуєте, ну, як його перевірити? А так буде, це ваша відповідальність, і тоді не будемо задавати вам запитань.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ольго Петрівно, це вам на майбутнє.

Будь ласка, ще один виступ і будемо голосувати.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Дополнение к тому, что предложил Сергей Михайлович. Я предлагаю, чтобы перед рассмотрением таких вопросов была информация в количественном принципе по областям: сколько таких людей нуждаются, чтобы мы понимали, что в процентном соотношении идет пропорциональное распределение этих средств.

 

ПАВЕЛКО А.В. (без мікрофону) … Погодити розподіл зазначеної субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також для інвалідів I – II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначений операції, та потребують поліпшення житлових умов (розпорядження уряду від 26 жовтня 2016 року № 773-р).

Звернути увагу уряду та Мінсоцполітики на несвоєчасне затвердження порядку та умов надання субвенції і її розподілу між місцевими бюджетами, що може призвести до невикористання відповідних бюджетних коштів у повному обсязі.

Будь ласка, голосуємо. Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? 3. Дякую. Рішення приймається.

Шановні колеги, буквально одне уточнення по уже прийнятому рішенню. Я по 4 пункту. Перерозподіл видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі. Є пропозиція доповнити одним рядком.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, у зв'язку з тим, що було чергове звернення від Державного управління справами до бюджетного комітету, є пропозиція доповнити наступний рядок: оформити письмове доручення до уряду з приводу того, щоб уряд винайшов можливості дофінансування вже в цьому році 60 мільйонів на закінчення реконструкції Маріїнського палацу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, прошу підтримати дане…

Ще раз. Будь ласка. До Кабінету Міністрів оформити протокольним дорученням…

 

ГОРБУНОВ О.В. До Кабінету Міністрів України з приводу винайдення можливості дофінансування до кінця цього року 60 мільйонів на реконструкцію Маріїнського палацу Державним управлінням справами.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, будь ласка, прошу підтримати дане доручення. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? 3. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Повертаємося до другого і третього пункту.

Слово надається Міністру освіти і науки Гриневич Лілії Михайлівні.

Будь ласка, перерозподіл № 749-р.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, дякую, що перенесли і поставилися з розумінням, бо я в цей час була на ще одному комітеті.

Перерозподіл за № 749-р передбачено з метою забезпечення своєчасної сплати Україною другої половини внеску до загального бюджету Європейського Союзу за асоційовану участь України у рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій "Горизонт 2020". Я хочу одразу нагадати, що ми маємо величезну знижку по цій сплаті внеску, 95 відсотків. Але навіть при цій знижці ми мали сплатити до 20 серпня поточного року 3 мільйони 78 тисяч 38 євро. Це означає в перерахунку на гривні – 86 мільйонів 185 тисяч 100 гривень. У нас у зв'язку з зростанням курсу від запланованої цифри для повної сплати другої половини внеску не вистачає 3 мільйони 986 тисяч гривень.

Так от, Міністерство освіти і науки, Кабінет Міністрів розпорядженням дає можливість погасити цю заборгованість з тих коштів, які передбачені у загальних коштах Міністерства освіти і науки. Звертаємося до вас з проханням затвердити це розпорядження з метою такого перерозподілу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, вчора на підкомітеті ретельно було розглянуте дане питання і було прийнято одностайне рішення рекомендувати комітету погодити встановлене розпорядженням уряду від 19 жовтня 2016 року № 749‑р перерозподіл видатків Державного бюджету. І прошу вас підтримати це.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, є пропозиція підтримати озвучену Горбуновим Олександром Володимировичем рішення. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне. Наступний перерозподіл (розпорядження уряду № 753-р).

Будь ласка, Ліліє Михайлівно.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Це розпорядження № 753-р спрямоване на те, щоб ми перерозподілили видатки загального фонду, передбачених Міністерству освіти і науки в межах загального обсягу шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмою "Підготовка робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах, соцреабілітації та адаптації, і їх методичне забезпечення" на 3 мільйони 653 тисячі гривень.

Як утворилася ця економія бюджетних коштів? Ця економія є по оплаті праці, яка виникла у зв'язку з тим, що з січня по серпень казначейством не здійснювалось фінансування навчальних закладів Донецької та Луганської областей, які знаходяться на тимчасово непідконтрольній території.

І також інше джерело – це зменшення обсягу видатків споживання за програмою здійснення методичної і матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів на 1 мільйон гривень. Це утворилося за рахунок економії видатків з виготовлення випускних документів про освіту. Ми провели такий тендер, що зекономили мільйон гривень.

І зараз ми ці видатки хочемо надати на такі збільшення. Тобто 3 мільйони 635 тисяч плюс цей 1 мільйон гривень, ми просимо за рахунок цього збільшити обсяг видатків за програмою "Надання освіти у загальноосвітніх школах соціальної реабілітації, ліцеях-інтернатах, гімназіях-інтернатах з посиленою військовою фізичною підготовкою та інших загальноосвітніх навчальних закладах державної форми власності", а саме: нам треба виплатити надбавку за безпосереднє забезпечення навчально-виховного процесу військовослужбовцям Міністерства оборони, які відкомандировані до Міністерства освіти і науки в військових ліцеях-інтернатах. Також виплатити заробітну плату ліквідаційним комісіям шкіл соціальної реабілітації. Там, де ці школи ліквідовуються, а також для забезпечення своєчасної оплати розрахунків за спожиті енергоносії загальноосвітніми навчальними закладами державної форми власності. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, вчора також на підкомітеті було розглянуто дане питання і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити встановлене розпорядженням уряду від 19 жовтня 2016 року № 753-р перерозподіл видатків Державного бюджету.

Шановні колеги, прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем рішення. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Будь ласка, Костянтине Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Скажите, пожалуйста, а планируется вообще закрытие в полном объеме финансирование ПТУ то, которое было задекларировано, что эти деньги будут идти все-таки из Государственного бюджета на финансирование, но на самом деле города так и не получают финансирования в том объеме, которое было обещано? Я помню, когда вы, еще будучи нашим коллегой народным депутатом, поднимали вопрос о нерассмотрении данного вопроса, о передаче его вообще на местные финансирования, рассмотрение вопроса раньше, чем 1 января 2017 года. Но сейчас, получается, мы не понимаем, что будет с ПТУ и так далее. Это, вообще-то, люди, которые зарабатывают деньги в местные и государственный бюджет.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Ми внесли до Верховної Ради наш Закон "Про професійну освіту". І так само Бюджетний кодекс, який внесений зараз у Верховну Раду, передбачає, що фінансування професійно-технічної освіти буде здійснюватися з кількох джерел, а саме: освітня субвенція на здобуття загальної середньої освіти. Крім того, готується постанова Кабінету Міністрів про професії загальнонаціонального значення, і туди будуть виділені ще майже 180 мільйонів гривень на фінансування цих…

 

ІЗ ЗАЛУ. …(Не чути).

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Звичайно, але дозвольте я скажу, що запропоновано. Ви мене запитали, я відповім.

Все решта, це є з місцевих надходжень. Ми зараз готуємо документацію, і ми готові передавати на обласний рівень вже всі ті професійно-технічні заклади, які оформили свою документацію по переданню, тому що є значна частина тих, які не мають оформлених документів. Як тільки документи оформлені, ми готові передавати.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я говорю про 2016 год.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. А в 2016 році не було прийнято таких рішень. На превеликий жаль, у Верховній Раді України такі рішення так і не були прийняті.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ліліє Михайлівно.

 

СКОРИК М.Л. Я перепрошую, там залишаються конкретні борги цього року. Як вони будуть гаситися, ці борги по заробітній платі? В цілій низці суб'єктів по Україні. І там колосальні суми.

 

ГРИНЕВИЧ Л.М. Дивіться, це пов'язано з тим, що не було передбачено взагалі ніякої освітньої субвенції у 2016 році, проти чого я як голова комітету категорично виступала. Що зараз ми робимо? Ми зараз дали стабдотації 2 мільярди гривень, і вони мали позакривати борги стабдотацій. У нас ще буде освітня субвенція, у нас є залишки освітньої субвенції, і ми готуємо постанову Кабінету Міністрів в обсязі 1,3 мільярда гривень на перерозподіл залишків освітньої субвенції, щоб надати на місця, щоб вони позакривали. Але поряд з тим у нас є ситуації, коли вони мають кошти казначейства і на депозитах і не виплачують заробітну плату.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Шановні колеги, є ще питання до Лілії Михайлівни, користуючись її присутністю? Ми вам дуже дякуємо за роз'яснення і за інформацію.

Шановні колеги, переходимо до розгляду третього питання. Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі (№ 4015а).

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні колеги, законопроект 4015а 6 жовтня прийнятий Верховною Радою за основу. При підготовці законопроекту до другого читання до комітету надійшло 63 пропозиції народних депутатів, які включено до розданої порівняльної таблиці. Поправки народних депутатів, які надійшли до комітету після встановленого терміну, звісно, до таблиці не увійшли.

У підкомітеті за участі представників Міністерства фінансів та "Укравтодору" підготовлено проект остаточної редакції законопроекту, в якому пропонується, зокрема, хочу звернути вашу увагу на головні положення.

Для недопущення розбалансування показників загального фонду Державного бюджету відтермінувати набрання чинності відповідного закону з 2017 року на 2018 рік та передбачити перехідний період щодо наповнення Державного дорожнього фонду, а саме встановити, що відповідний акцизний податок та виїзне мито зараховується до спеціального фонду Державного бюджету у 2018 році у розмірі 50 відсотків, а у 2019 році у розмірі 75 відсотків.

З метою забезпечення парламентського контролю за розподілом кошів Державного дорожнього фонду встановити, що перелік об'єктів будівництва, реконструкції та ремонту доріг державного значення затверджується Кабінетом Міністрів за погодженням з Комітетом з питань бюджету, а також встановити, що аналогічний перелік щодо доріг місцевого значення затверджується Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, відповідною обласною Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з Укравтодором та з подальшим погодженням з Комітетом з питань бюджету.

Також передбачити можливість спрямування на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах не більше 20 відсотків обсягу відповідної субвенції за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, відповідною обласною Київською та Севастопольською міськими радами, при цьому встановити, що перелік відповідних об'єктів затверджується такими місцевими радами з урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування.

Уточнити редакцію окремих положень.

За підсумками розгляду пропонується рекомендувати комітету підтримати наступне рішення:

Врахувати 39 пропозицій, з них 3 в іншій редакції і 7 частково, і відхилити 24 пропозиції та рекомендувати Верховній Раді законопроект 4015а прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, яка роздана всім у порівняльній таблиці після прийняття в цілому законопроекту 4014а.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Шановні колеги, зараз до нас підійде пан Славомир Новак, а тому є можливість сьогодні до голови підкомітету для ретельного вивчення цього питання задати питання.

Будь ласка, Анатолію Сергійовичу.

 

МАТВІЄНКО А.С. Костянтине Євгеновичу, ви як голова підкомітету скажіть, чи може бути єдина філософія, яка закладається в цей закон, чи її може бути декілька? Якщо декілька, то тоді чи розуміємо ми, що заклавши декілька філософій, ми створюємо протиріччя, які тільки будуть викликати конфлікти і будуть ускладнювати виконання цього закону. Це загальне питання. А тепер конкретно: в чому є розбіжність? Дорожній фонд, назвіть мені хоч в одній країні світу, де Державний дорожній фонд фінансує комунальну дорогу. Це перше.

Тому, якщо ми говоримо про комунальні дороги, давайте приймемо закон про комунальні дороги.

Друге. Якщо навіть вводити норму, яку ви вводите, то розпорядником має бути один у відповідності до закону. Ви вводите адміністрації, а потім по комунальним дорогам вводите суб'єкта – ради. Чи розуміємо ми, що до 20%, які ви написали, гарантовано рада не віддасть жодного відсотка, буде забирати всі 20%, тому що в них є така норма, і ми маємо двох суб'єктів на кожній території. Чи розуміємо ми, які ми протиріччя вводимо, який конфлікт закладаємо, підтримавши ті чи інші поправки? Дякую.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Анатолію Сергійовичу, стосовно філософії. Всі присутні на підкомітеті висловлювали головну філософію, що треба змінювати фінансування доріг за остаточним принципом.

Євгенію Борисовичу, відповідь. Стосовно філософії всі зійшлися, що всіх цікавить ремонт доріг. Це головна філософія, яку ми закладали. Тепер, скажіть, будь ласка, якщо ми прийняли філософію, якщо ми кажемо про ремонт державних доріг, виділяємо на це кошти, вони будуть робитися, і ми бачимо прилеглі до цих доріг комунальні, які знаходяться в неналежному стані, і, перепрошую, бруд і все інше буде тягнутися на оті дороги, іноземці будуть їздити і дивитися, то що, оці 300 метрів поруч не треба зробити? Або за який рахунок ми будемо, скажімо, до пам'ятки державного значення робити під'їзди, для того щоб іноземці їздили і казали, що в нас щось не зроблено? Скажіть, будь ласка, на 20% - це що, вплине на показники в цілому, якщо ми врахуємо і цю історію в нашому законопроекті?

Була пропозиція, яка врахована. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, зараз згідно піднятих рук я надаю слово Діденко Ігорю Анатолійовичу. Наступний – Яценко.

 

ДІДЕНКО І.А. Доброго дня, шановні колеги! Діденко Ігор – транспортний комітет, голова підкомітету з безпеки дорожнього руху.

Коли ми готували разом з міністерством законопроект, ми на безпеку руху закладали 5%. Але потім пішло те, що "Автодор" хотів взяти 2% також на безпеку. З'явилася така констатація законопроекту, як 62%, 35 і 3 – на безпеку. Тільки що в нас на комітеті був міністр, ми проговорили з ним, міністерство не заперечує, щоб зробити 5% на безпеку дорожнього руху із 62%. Залишити 60, 35 і 5 – на безпеку. Зауважте, що розпорядником цих грошей буде Міністерство інфраструктури України. І ці гроші будуть відноситися до державної програми, якої на сьогоднішній день ще немає. Вона буде писатися. Тому я прошу підтримати поправку № 12, проголосувати її.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Ігорю Анатолійовичу.

Яценко Антон Володимирович, прошу.

 

ЯЦЕНКО А.В. Добрый день, уважаемые коллеги! Я признателен за возможность выступить на комитете. Хочу сказать, что я с огромным уважением отношусь к коллеге Матвиенко, но не совсем понимаю логику, его ход мыслей, скажем, почему он выступает против дорог.

Вот смотрите, сегодня у нас есть дороги сельские и городские. Сегодня огромный дисбаланс в развитии дорожной отрасли коммунальной, потому что, с одной стороны, мы в бюджете, который уже принят в первом чтении фактически возлагаем на местные советы и полностью дотирование энергоносителей, и полностью оплату труда персонала, который, там, медучреждения, и льготные перевозки, и профтехучилища частично финансируем. Вместе с тем мы не даем дополнительных источников, и акциз очень неравномерно распределен. Поэтому я думаю, что все мажоритарщики, прежде всего кто сталкивается с такой проблемой ежедневно не в кабинете, а в жизни, понимают правильно, что, например, дали на дороги между селами 35 процентов. Я предлагаю из них не более одной пятой от этой суммы, но может быть и ноль...

 

МАТВІЄНКО А.С. … (Не чути).

 

ЯЦЕНКО А.В. Нет, Анатолий Сергеевич, надо правильно читать, от этой суммы не более одной пятой...

 

МАТВІЄНКО А.С. … (Не чути).

 

ЯЦЕНКО А.В. Нет, ну, вот секретариат же сидит. То есть это максимум 7 процентов от дорожного фонда.

Поэтому, уважаемые коллеги, я думаю, что вчера мы это обсуждали, был Минтранс, был Минфин, сейчас прошло это на комитете и у Дубневича, никто ничего не сказал, то есть просьба это поддержать, потому что это фактически спасение многих сел, где нет сегодня акцизов, нет, к сожалению. И не платят, Анатолий Сергеевич, "генделыки" как вы говорите, акцизы миллионные, и поэтому мы просто убиваем села из-за отсутствия дорог. Поэтому я прошу как мажоритарщик всех коллег консолидироваться и данную правку поддержать. Большое спасибо.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую, у мене тільки одне питання. Ми хоче з дорожнього фонду зробити 100-200-300 замовників, які будуть замовляти. Хто буде обирати, до якого села і між якими селами робити дороги?

 

ЯЦЕНКО А.В. Обласні ради за поданням місцевих органів влади.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Як розбити між сільськими, між селищними дорогами мільйони кілометрів? Хто бере які частини цих доріг робити?

 

ЯЦЕНКО А.В. Перечень утверждается областным советом по представлению органом местного самоуправления согласно поправок. То есть, грубо говоря, если завтра город Днепр будет иметь огромные проблемы и дисбаланс, то он может обратиться в облсовет, те при желании рассмотрят, и если проблема есть, могут им дать немножко как бы выровнять ситуацию. Ничего плохого в этом нет, поверьте, особенно кто мажоритарщик.

Спасибо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, давайте по суті законопроекту.

Богдане Васильовичу, вам слово.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Я хочу звернутися до своїх російськомовних колег. Я вас дуже прошу, не плутайте прізвище Дубневич з Дубнєвич. Це різні моменти.

Пане Миколо Скорик, я за те, що робилися комунальні дороги. І повірте, що я підтримую будь-якого депутата Верховної Ради, якщо він пропонує ділові речі. Пан, який прийшов до нас, пропонує ділові речі. Тому що я – мажоритарник, і я знаю, що таке комунальні дороги і в якому стані вони, перепрошую, знаходяться. Тому не можна так робити, що у нас тільки одне. А виїзд на цю державну дорогу, який весь в ямах є, а під'їзд до якогось пам'ятника і так далі, і так далі?

Анатолію Сергійовичу, я з великою повагою до вас, але не всі сільські ради чи навіть міста мають оцей акциз, які можуть собі дозволити ремонтувати оці дороги. І тому тих 6% чи 7% від цього… А хто буде ділити? Та хай ділить хто хоче, тільки щоб дорога робилася. Ну яка нам різниця, хто її буде ділити там, на місцях? Ну, моя така думка.

Тому я підтримую ці пропозиції колег з інших комітетів, народних депутатів Верховної Ради. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Слово Рудику Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, я звертаюся до списочників. Звичайно, в мажоритарників це болить більше за все, бо ми з цим зіштовхуємося. Поки я слухав інші питання, я підписав листа сільському голові Пастирського.

 

(Шум у залі).

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Рудик, до речі, дуже уважно всіх слухав. Я прошу поважати один одного!

Шановні колеги, я ще раз кажу. Коли ви висловлювали свої думки, Рудик Сергій Ярославович всіх дуже уважно слухав. Прошу поважати один одного.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, на додаток до того, що сказав мій колега Богдан Васильович Дубневич. Ми україномовні, тому ми давно знаємо, як правильно треба говорити українською мовою.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. По суті, Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. По суті, згодний. Звертаюся до списочників. Дивіться, буквально 5 хвилин тому я підписав відповідь сільському голові села Пастирське Смілянського району Черкаської області, де він про це питав: про можливість профінансувати дорогу комунального значення. А у нас немає юридичного права. Рішення буде приймати той, хто буде в законі зазначений. Зараз є версія, що це буде обласна рада. Ми обговорювали варіант, що це може бути обласна державна адміністрація. Це не принципово. Але вони мають мати юридичне право в рамках цього закону це здійснити за наявності ресурсу.

Тому я прошу підтримати цю правку і дати можливість "забитим", вибачте мені, селам, де акцизом і не пахне, бо Пастирське і Ташлик – це "забиті" села, де ніяких акцизів немає в силу географії і так далі, і так далі. Давайте підтримаємо, якщо це можливо з точки зору законодавства. А я так розумію, що після кількох кіл обговорення – Мінфін, ми, профільний транспортний комітет і Мінтранс, то давайте дамо цей шанс. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шевченко, прошу. Потім Анатолій Сергійович і Левченко.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я послухав дуже багато експертних різноманітних думок. Хочу сказати, що у нас занадто багато різноманітних алгоритмів отримання грошей для доріг. Тільки з цих алгоритмів не завжди гроші ідуть на дороги. Це перше.

Друге, що я хотів сказати. Є два нюанси. Перший. Я би хотів, щоб у нас будували компетентні організації дороги. Якщо, наприклад, автостраду побудує фірма, яка розуміється в тому, то ті всі заїзди може побудувати абсолютно некомпетентна організація, і через 2-3 роки, через рік ті всі під'їзди, які ми хочемо зараз фінансувати, перетворяться зараз у "пшик". Тому якщо ми вже ідемо на те, щоб уже в тих селах комунальні дороги і будувати за рахунок Державного бюджету, то ми повинні не дати можливість тим відповідним сільрадам ті дороги будувати самостійно. Якщо, перепрошую, є у підрядників…

Это как раз и возможна вот эта ситуация, о которой мы говорим.

Тому, знаєте, я вже бачу, як воно будується, тому що займаюся цією сферою уже щільно у вседержавному масштабі другий рік. Давайте ми не будемо, як кажуть, задовольняти мажоритарників, тому що я також мажоритарник, а будемо думати, як задовільнити і мажоритарників і потреби держави в якості, в першу чергу.

Тому хочу сказати, що, відверто кажучи, я бачу вже реальні результати надходження акцизних грошей, а це мільйони гривень, і бачу абсолютно несуразні результати по якості будівництва тих доріг місцевими громадами. Тому я пропоную забрати у місцевих громад таку можливість і віддати, перепрошую, знову ж таки в державний фонд. Чому ми громадам віддали те все рік тому? Тому що не було державного дорожнього фонду. Тепер ми той фонд повинні в другому читанні проголосувати, і давайте направимо в той фонд всі гроші. І тоді не буде сіл дискримінованих, не дискримінованих. Тоді будуть всі села рівні. Тому що ми заберемо у всіх акциз, у тих, хто має можливість, і направимо абсолютно однаково і пропорційно для всіх сіл, коли ідуть попри ті дороги. Це перший етап, якщо в цьому зміст. Правильно кажуть, виїжджаєш на дорогу, болото тягнеться, трактори виїжджають, "чорті що".

Але давайте все-таки ми в нашій державі будемо використовувати кошти з якимись якісними трендами. Тому що мені, відверто, лице не лупиться за ту роботу, за яку я відповідаю, але є багато депутатів, які відверто лобіюють "чорті що" аби набити собі кишені. Тому якщо ми прийдемо до того, щоб це було якось системно і глобально, то я за це. Якщо це просто роздерибанити, перепрошую, перерозподілити величезні ресурси конкретним мажоритарникам, щоб вони самі дерибанили, я проти. От, скажіть мені, як воно буде, я так і буду голосувати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Будь ласка, Матвієнко.

 

МАТВІЄНКО А.С. Дивіться, друзі, я зараз не проти як розділити. Я за здоровий глузд. Ну, послухайте аргументацію і заперечте. Ми ввели таку норму, для прикладу, як екологічний збір і віддали його місцевим бюджетам. Як, для прикладу, в Івано-Франківській області роздерибанили весь екологічний збір по 800 тисяч, тому що не потрібно тендера, кожному депутату.

Тепер. Я хочу вам навести другий приклад. Івано-Франківська область отримала 350 мільйонів, у нас була війна, перекрили всі дороги і сказали: роздерибаньте 350 мільйонів по депутатам, бо депутати мають зобов'язання перед своїми виборцями. А це означає, що по 2-3 мільйони треба було дати кожному. І ви знаєте, що з 2-3 мільйонів можна зробити, якщо один кілометр нормальної дороги коштує сьогодні 7,5 мільйона. Ну, добре, нехай буде 5 мільйонів.

Я кажу далі. Що у нас було в практиці? У практиці було у нас, що давали тендер по 10-15 мільйонів, дерибанили по 10-15 мільйонів всі суб'єкти, і жодної нормальної дороги не було. Тому що в дорожньому будівництві, тут є міністр, який не дасть мені збрехати, є дуже важлива концентрація: зробіть сьогодні одну дорогу між двома селами, завтра другу, але тоді це є якийсь рух. А коли ви пилите, "пилите, Шура, пилите – они золотые", то це не державний підхід, це загальна філософія.

А тепер я кажу: ну, добре, є тут більшість депутатів у Верховній Раді, можуть приймати по комунальних дорогах, тим більше, колеги, я поважаю вашу думку, але зробіть тоді вже одне джерело рішень, не робіть два джерела, не давайте адміністраціям ділити в одному місці, а радам ділити в іншому місці. Ну, це абсурд! Тоді приведіть хоча б до одного місця, що обласні адміністрації мають право виділити до 20 відсотків через раду. Рада буде приймати рішення.

 

(Загальна дискусія).

 

МАТВІЄНКО А.С. Ви знаходите 2 виконавці, тому я вважаю, що це є неправильно апріорі, ви заводите зразу конфлікт, і ви не будете мати до 20 відсотків, ви будете мати гарантовано. Запишіть сьогодні моє твердження, ви будете мати гарантовано 20 відсотків від 35 відсотків розподілу на місцеві дороги, і будете мати дерибан по 500 чи по 50 тисяч на кожну сільську раду цих 20 відсотків, що означає, що там як не було дороги, так і не буде.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Будь ласка, Левченко.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Коли ми ще розглядали проект в першому читанні, я висловив свої застереження категорично проти прописання на рівні законодавства вперше в історії українського законодавства поняття "приватна дорога" і поняття "плата за концесію дороги". Я подав відповідні правки, щоб викреслити ці моменти. Я детально вивчив, не все виключено, там тільки по концесіям виключено. Я подав правки з цього приводу, щоб виключити ці згадки про плату за концесію і про подальшу передачу доріг в концесію, і про приватні дороги, тому що я переконаний в тому, що це абсолютно неприпустимо. У нас з кожним роком соціальний тиск посилюється, з кожним роком стає все більше соціальної несправедливості в країні, а тепер ще пропонують дороги зробити платними. Наступний крок буде – повітря, і як в Середньовіччі податок на вікна в будинках.

Так от, коли розказуєте про світ, в кожній країні є своя модель, є добра половина країн західного світу, які ніяких платних доріг не мають. Так що не треба маніпулювати і розповідати, що хтось там не знає про світ.

Так от, я відповідні поправки подав, враховані вони виключно в контексті концесій. Добре, що хоч концесії прибрали, але приватні дороги не прибрані. Тому я вимагаю поставити на голосування.

 

(Загальна дискусія).

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Хто там прибрав концесії, це ви вже вирішуйте між собою. В таблиці, яка роздана, концесійні платежі прибрані – це добре, я це вітаю, але я також вимагаю поставити на голосування ту частину моїх правок, які стосуються прибирання понять "приватні дороги" і "плата за приватні дороги". Номери поправок немає сенсу оголошувати, тому що це комплексно. По суті всі поправки цього стосуються, просто для стенограми, під протокол, прошу поставити на голосування всі поправки, які стосуються прибрання поняття "приватні дороги" і "плата за приватні дороги" з відповідного законопроекту. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я розумію емоції, але я хочу нагадати одну просту річ: кожний народний депутат має право висловитися на комітеті, має право на повагу до його, скажімо, цієї хвилинної промови, тому я дуже прошу, якщо наполягає Богдан Васильович, якщо наполягає Яценко, і слово надається Володимиру Володимировичу Омеляну. Ми так домовилися. Тому давайте, поважаючи один одного проводити далі дискусію, так домовилися. Тому давайте, поважаючи один одного проводити далі дискусію. І прошу пил цей трошки зняти, бо кожна конструктивна пропозиція, вона вимагає від нас дуже серйозного вивчення перед голосуванням. І прошу секретаріат фіксувати всі пропозиції народних депутатів, щоб ми, коли будемо ставити на голосування, їх не забули. Домовилися. Дякую.

Прошу, Богдане Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Я хочу звернутися до Олександра Леонідовича. Олександре Леонідовичу, я схиляю перед вами голову за ту технологію, яку ви впровадили в будівництво українських доріг – це правда, і це колеги підтверджують. Але, повірте мені, що на барикадах не були ви самі, ми це пам'ятаємо, і без зброї, бо тоді ще нам ніхто не видавав зброю.

Але що я вам хочу сказати при всіх? Дорогий друже, Олександре Леонідовичу, я розумію, що є мегакомпанії, які будують дороги державні і місцеві, а чому ми не можемо дати розвиток малим компаніям з малим стандартним обладнанням, які б робили ці дороги комунальні, які сьогодні потребує наш український народ? Чому ні? Чому ми тут же ж подаємо хто буде ділити, хто не буде ділити, та хай ділить, хто, перепрошую, хоче, а дорога ж буде! Наша Львівська обласна рада дає дороги і на державні, і дає на комунальні, і дороги ці ремонтуються, але ремонтуються на тому окрузі, де є депутат, який слідкує за якістю і за всім іншим.

Де є концентрація ресурсу. Ну, Анатолію Сергійовичу, ми ж не можемо сьогодні говорити тільки за багатих, щоб вони були ще багатшими, тоді давайте тому бідному, нехай гумові чоботи зніме, і також зробити йому шматок дороги. Дякую.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я перепрошую. Мене назвали.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Почекайте. Після того, як я оголосив Яценка, ми даємо слово йому, а потім міністру.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я хотів би дещо сказати, при тому, що я Яценку ще раз ставив ті питання.

Я перепрошую, одну секунду буквально.

 

ЯЦЕНКО А.В. Я помню эти вопросы. Я отвечу сейчас на них.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Що я хотів би сказати. Тут же не в тому плані, що давати чи не давати. От є зараз міністр, який розуміє, що таке слово "FIDIC". Я думаю, що багато депутатів, взагалі, дупля не ріжуть, що таке "FIDIC".

 

(Шум у залі).

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Дайте я скажу.

Так от, я хочу сказати, що якщо ми перейдемо на систему "FIDIC", яка буде стосуватися і міського будівництва, і міжміського будівництва, тоді не буде виникати питання, в яких чоботах, хто буде ходити.

 

ЯЦЕНКО А.В. Сам ответил на вопросы. Правильно.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Тому що ті мікрофірми, які будуть всі ті дороги, узбіччя чи тротуари робити, вони також будуть по тим самим канонам працювати. І це вирішить всі питання.

 

КРИВЕНКО В.М. Це в законі є?

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. В якому?

 

КРИВЕНКО В.М. В цьому законі є?

 

ЯЦЕНКО А.В. Це в іншому законі.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Яке воно відношення одне до другого має?

Цей закон, він абсолютно не має ніякої системності. Це просто знову ж таки дати можливість місцевим "князькам"-депутатам, я не кажу, що це конкретно у вашому відношенні, я кажу, що це будуть такі депутати, які не будуть…

 

(Загальна дискусія).

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я кажу, що я нікого конкретно не маю на увазі, але рецидив буде. А якщо ми перейдемо на "FIDIC", то рецидиву не буде.

 

ЯЦЕНКО А.В. Можно я коротко отвечу? Меня очень удивляет от коллеги Шевченка это слышать, потому что мы с ним вместе входили в рабочую группу при Мининфраструктуре, которую возглавлял уважаемый министр. И вот он сам же ответил на свой вопрос. Ведь есть же еще один закон, я не помню его номер, где четко регламентируются стандарты строительства. Более того, уряд может утвердить эти стандарты. И по этим стандартам обязаны будут строить все, независимо – это маленькое село или автострада, и это правильно.

Дальше. Сейчас стала модная речь такая, что все тендера проходят через систему "Prozorro", и если кто-то что-то нарушит или украдет, для этого есть правоохранители, и этих людей накажут. Но воруют у нас везде: начиная от "Укрзалізниці", заканчивая какими-нибудь "автодорами", большими и маленькими селами, к сожалению.

Поэтому я все-таки прошу коллег дать шанс выжить вот этим небольшим населенным пунктам и сделать такое донорское вливание, чтобы они могли дальше существовать. Потому что действительно проблема огромная. А контроль будет обеспечен согласно законодательству.

Мы вместе работали над этим, и я просил бы поддержать. А нарушения, везде они есть и всегда будут. Но для этого есть другая система качества и так далее. Вот вы сами назвали "FIDIC", вот она и есть, мы о ней писали, правильно. Спасибо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякуємо всім за цікаву дискусію.

Слово надається Міністру інфраструктури Володимиру Омеляну. Прошу.

 

ОМЕЛЯН В.В. Вельмишановні народні депутати! Пане голово! Хотів би в першу чергу подякувати за цю увагу, яку ви надаєте Дорожньому фонду. Ми, справді, вважаємо, що це ключ до українських шляхів нормальної якості.

Я хотів би запропонувати декілька принципових речей, щоб ми чітко були на одній сторінці з парламентом. Наша інформація, що пропонується вилучити пункт 4 статті 24-2 законопроекту 4015а.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Нам роздана табличка, будь ласка, якщо можна… 

 

ІЗ ЗАЛУ. …Це стандартна процедура спеціального фонду, тому це не… Залишки спеціального фонду залишаються. Це загальна вимога Бюджетного кодексу.

 

ОМЕЛЯН В.В. Перехідні. Добре.

Потім по головному розпоряднику у нас було питання.

 

ІЗ ЗАЛУ. …Так само обґрунтували комітетом.

 

ОМЕЛЯН В.В. Добре.

І так само принциповим питанням є те, що щороку ми визначаємо відсоток надходження акцизів до Дорожнього фонду. Ми це прибрали чи залишили?

 

ІЗ ЗАЛУ. …Ми прибрали, і у нас перехідний період. Тобто з 1-го 2018 – 50 відсотків, потім 75, з 2020 – 100.

 

ОМЕЛЯН В.В. Все. Чудово. Дякую.

По 5 відсоткам на безпеку була дискусія. У нас вчора була така сама дискусія в транспортному комітеті, висновок до якого ми спільно всі пройшли, що можливо доцільно дійсно зробити 5 відсотків на безпеку, і тоді лишаємо так як воно є. Хоча з іншої точки зору, насправді 100 відсотків ідуть на безпеку в тому числі, але давайте пропишемо окремо, щоб була державна програма.

Я би хотів окремо зауважити шановному народному депутату щодо концесійних і платних доріг. Дійсно, ми погодилися зняти джерело надходження дорожнього фонду "плата за концесію", оскільки це буде врегульовано окремим концесійним законом, який буде внесений до Верховної Ради, я сподіваюсь, або в грудні, або в січні 2016 року відповідно. Насправді альтернативи концесійних доріг немає. Їх лякатися непотрібно. Згідно з усіма нормами, і це буде прописано в українському законодавстві, концесійна дорога будується виключно паралельно існуючій безкоштовній дорозі. І кожний громадянин вибирає самостійно, чи він платить гроші за швидший і більш зручним шлях, чи він їде довшим шляхом.

Але маючи 170 тисяч кілометрів доріг в Україні, 97 відсотків яких відсутні, ми не маємо достатньо коштів для того, щоб провести їх до нормального стану. Тут теж не треба мати ілюзій. Для того, щоб хоча б їх ремонтувати і 10 років мати нормальні дороги, нам треба щорічно 50 мільярдів гривень мінімум. У наступному році будемо мати в кращому випадку насправді 25 і дай Боже.

У мене на разі все, але законопроект вкрай важливий. Просимо підтримати.

І так само ми підтримуємо правку Антона Яценка, тобто ми вважаємо, що можливість використання цих коштів в принципі при достатній системі контролю може бути прийнятна.

 

ЯЦЕНКО А.В. Спасибо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую.

Шановні колеги, кілька моментів. Перше, я абсолютно погоджуюся і прошу поставити на голосування 13-у поправку – 5 відсотків на безпеку руху, можливо, це навіть і недостатньо, тому що у нас з цим є серйозні проблеми, але на цьому етапі нехай залишаються з 3 до 5 підвищення, бо зараз нічого немає. Перше.

Друге. Якщо ми будемо говорити про концесійні дороги, то я скажу, що ми ніколи не будемо мати такі дороги, як в Німеччині, так трапилося, і принципи Німеччини, де всі дороги безкоштовні, у нас, на жаль, працювати не будуть. Чому? Тому що давайте рухатися тим досвідом, який пройшли країни, які зараз стали членами Європейського Союзу. Це Балканські країни, це країни Центральної і Східної Європи. Ось ці всі країни пройшли досвід будівництва концесійних доріг. І саме завдяки цьому, коли прийшов приватний інвестор, вони вирішили проблему доріг в своїй країні. Якщо ми хочемо рухатися шляхом європейської інтеграції, то нам потрібно наше дорожнє господарство приводити до тих стандартів, інакше…

Другий момент. Це відкриє можливість для України стати транспортним коридором. І платити за концесійні дороги, в першу чергу, будуть великовантажні автомобілі, котрі зараз їдуть по цим дорогам через населені пункти. Неможливо проїхати через населений пункт, бо фурами все забито! А вони всі підуть по платних дорогах.

І ще одне, я буду наполягати завжди на тому, щоб для громадян України питання з концесіями і платних доріг вирішилося іншим шляхом, коли ми будемо купляти річні абонементи за невеличку плату. А ті, хто до нас заїжджають із-за кордону, будуть платити короткострокові плати. От я буду за такий шлях.

І наступний момент, що стосується того, як буде витрачатися Дорожній фонд? Давайте не розмащувати масло по хлібу тонким шаром, бо ми ні масла не будемо мати, ні хліба. Нам потрібно будувати дороги, для того потрібно концентрувати ресурси. Чому зараз в Карпатському регіоні почали будувати дороги? Бо прийняв комітет і прийняв уряд правильне рішення про концентрацію значних ресурсів там.

І я вважаю, що треба на Закарпаття зараз спрямувати в наступному році ресурси, бо Закарпаття залишилося поза межами Карпатського регіону. Так вийшло, на жаль. Тому треба і туди сконцентрувати ресурс.

Але комунальні дороги. Я готовий до того, щоб обласні ради вирішували питання про надання коштів на комунальні дороги в окремих населених пунктах. Це треба робити обов'язково. Але давайте цю поправку ми підтримаємо тоді, коли кілька років попрацює Дорожній фонд. Ми збудуємо належним чином дороги між населеними пунктами і ті дороги, які проходять через населені пункти, але центральними.

А після цього, дійсно, переглянемо закон і побудуємо ті дороги-вулиці, де живуть конкретні депутати. Бо зараз буде так, є депутат від конкретних вулиць, він скаже: "От на моїй вулиці "непонятные" які підуть гроші, тоді я проголосую. А не підуть – не проголосую". Цим завершиться, ми ж знаємо, як це працює на місцях.

Давайте дійсно концентрувати ресурс, робити головні дороги, а потім ті всі інші дороги, які потрібно, вони в будь-якому випадку будуть робитися з місцевих бюджетів, з тих коштів, які ідуть через акцизи, і так далі, і так далі. Але я за те, щоб це було другим етапом. А на першому етапі нам треба відновити нашу мереж доріг в Україні. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Іване Івановичу.

Шановні колеги, за декілька хвилин підійде до нас виконуючий обов'язки голови "Укравтодору".

 

МАТВІЄНКО А.С. Є міністр! То що?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Нема проблем. Зараз ми переходимо в конструктивне русло нашої роботи. Вам всім роздана таблиця, я прошу відкрити її і йдемо.

 

(Загальна дискусія).

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, чекайте, Анатолію Сергійовичу, давайте ми не будемо поспішати жити. Є поправки, які враховані. Є поправка Яценка, яка відхилена. Якщо наполягає Яценко…

 

ІЗ ЗАЛУ. Вона врахована.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Але є такі, що відхилені.

 

ЯЦЕНКО А.В. Нет. Є, що відхилена. То моя совместная с Бондарем. Мы не настаиваем. А те, что мои, они учтены.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Антоне Володимировичу, я хотів це почути. Дякую вам  за конструктив.

 

_______________. 13-а поправка. Поставте, будь ласка, 13-ту поправку.

 

(Загальна дискусія).

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Тому переходимо до голосування по поправці номер 13.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Василь Васильович, почекайте одну секунду. Я хотів пана міністра запитати: ми перейдемо в глобальному і в локальному будівництві на "FIDIC" в наступному році?

 

ОМЕЛЯН В.В. Ми перейдемо, я сподіваюсь, в листопаді цього року. Відповідна постанова про запровадження системи "FIDIC" на дорогах державного і місцевого значення вже внесена в Кабмін, опрацьована з міністерством. Наступного тижня має бути на урядовому комітеті. І якщо все "О'кей" через тиждень, максимум через два, буде на Кабміні.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я тоді вас попрошу, думаю, депутати мене підтримають, що якщо у вас будуть виникати проблеми з переходом на "FIDIC", якісь запитання, щоб ви нас інформували. Тому що для нас це мегаважливо.

 

ОМЕЛЯН В.В. Найбільше питання було з "Укравтодором", слава Богу, переламали ситуацію. Бо вони два роки не хотіли цього вносити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Шановні колеги, слово надається народному депутату Горбунову.

І прошу секретаріат зафіксувати цю поправку.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, в мене є така пропозиція компромісна щодо того, що виникла у нас дискусія з приводу розпорядження 20% на місцеві дороги. Я хочу її зачитати.

"Прошу передбачити можливість спрямування на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць та доріг комунальної власності в населених пунктах не більше 20% обсягу відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Перелік будівництва і реконструкції капітального та поточного середнього ремонту автодоріг загального користування місцевого зазначення із зазначенням обсягів бюджетних коштів для фінансового забезпечення для таких об'єктів затверджується Радою Міністрів Автономної Республіки Крим, відповідно Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з державним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері дорожнього господарства та з подальшим погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету з метою забезпечення парламентського контролю за розподілом коштів державного бюджету". Для того, щоб ми все-таки не порушували логіку всього того, що ми заклали раніше.

 

(Загальна дискусія).

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, народний депутат вніс поправку. Наша задача: або її підтримати, або відхилити.

 

ГОРБУНОВ О.В. Ще раз. Шановні колеги, відпрацьовуючи всі ці поправки, ми закладали певну логіку: ми відпрацьовували всю вертикаль, хто і як погоджує, як подає, як збираються пропозиції, хто за що відповідає. Ми пройшли повністю вертикаль. Вчора на засіданні підкомітетів ми внесли певну логіку і частково її підтримали, певно, десь в душі.

Я за те, що запропонував Антон Яценко шановним колегам. Але я і вчора відстоював те, що нам не треба змінювати цю вертикаль відповідальності. Є обласна служба доріг, яка збирає пропозиції від всіх: від депутатів, від адміністрацій. Подається перелік. Однаково це державні кошти. Подається перелік вгору, затверджується, пішло фінансування.

Я думаю, це не лобіювання. Повинен бути орган, який відповідає взагалі, якщо ця дорога потрібна. Правильно?

 

(Загальна дискусія).

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, послухайте. Це саме можливість спрямування цих 20%, 5-ї частини саме для тих потреб, для того щоб вирішити ту проблему, яку Антон підняв. Це з 35-и п'ята частина. Щоб ми могли в тих населених пунктах, де ми… (не чути) вирішувати ці питання.

 

ЯЦЕНКО А.В. Не более 7%.

 

ГОРБУНОВ О.В. Але відповідальність і, скажімо так, доріжка щоб була одна.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, є час, є можливість.

 

МАТВІЄНКО А.С. А можна питання до Горбунова? Я так розумію, що 35% - механізм, який заведений на державні дороги місцевого значення, ми залишаємо і прописуємо, що розподіл цих коштів, для того щоб добитися концентрації якоїсь політики, є за Кабміном і адміністраціями областей, так? Так було написано.

 

(Загальна дискусія).

 

МАТВІЄНКО А.С. Я за обласну раду зараз не говорю. Місцевого значення дороги.

 

ІЗ ЗАЛУ. …Затверджуються обладміністраціями за погодженням з "Укравтодором" і комітетом.

 

МАТВІЄНКО А.С. Так давайте ми залишимо цю формулу, як формулу, що пропонує Горбунов. І 20%, Яценко наполягає, давайте підемо на компроміс: передбачаємо в цій формулі з затвердженням якихось ще комунальних доріг до 20%. Залишаємо одну формулу і не зводимо дві.

Ну ми 35% ділимо? Це місцеві дороги? От адміністрація запропонує, як вона їх ділить до 20-ти: комусь 10, комусь 5, комусь 20 – запропонує "в пакеті", як він дороги і які будує. І цей "пакет", як ми його передбачили, залишаємо одним механізмом. Що тут не зрозуміло? Якщо вже ми хочемо будувати дороги до будинку сільського голови.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я пропоную зараз відкрити поправку № 13 і проголосувати. Є пропозиція підкомітету її відхилити. Поправка № 13, яка перерозподіляє замість 62 – 60, 35 і 5 на безпеку. Є пропозиція її підтримати. Шановні колеги, переходимо до голосування.

Шановні колеги, я прошу припинити всі розмови! При всій повазі до кожного з вас, ми перетворюємо роботу нашого засідання на незрозуміло що.

Я прошу всіх відкрити поправку № 13, і в частині перерозподілу відсотків є прохання підтримати: 60, 35 і 5. Прошу проголосувати, хто за? В частині відсотків. Хто проти? Утримався? Поправка підтримана. Рішення прийнято. Один утримався. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Тепер давайте все ж таки, Олександр Володимирович Горбунов, є поправка № 44, яка стосується пропозиції Олександра Горбунова. Давайте її сформуємо.

 

КРУЛЬКО І.І. Василю Васильовичу, компромісна ще є пропозиція.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, Іване Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, якщо є така необхідність, щоб до 20% вони приймали рішення, нехай приймають рішення, це їхні 35%. Але давайте приберемо слово "вулиць". Дороги. Щоб не вийшло так, що потім хтось собі вирішить вулицю заасфальтувати до своєї хати. Я проти такого підходу. "Дороги" залишаємо, "вулиці" прибираємо. Це мій компроміс, тоді я буду голосувати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Іване Івановичу, бувають такі дорогі, які називаються вулицями. Навіть є дороги державного значення, які називаються вулицями. Об'їздна – це є вулиця, і кільцева – це вулиця, як правило.

Світлано Леонідівно, є виписаний?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Давайте тоді відкриємо 44-у поправку. Будь ласка. Вона врахована. Поправка народного депутата Яценка, № 44, сторінка 18. Вона врахована.

Які претензії, Олександре Володимировичу, у вас до цієї поправки?

Давайте, робимо по тексту зміни і будемо голосувати.

 

МАТВІЄНКО А.С. Вона не врахована.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. 44-а врахована. Сторінка 18.

 

(Загальна дискусія).

 

МАТВІЄНКО А.С. Скажіть мені, а інші гроші, які прийдуть на дороги державні, місцевого значення, хто приймає?

 

ЯЦЕНКО А.В.(?) Тоже рады.

 

МАТВІЄНКО А.С. Також ради. Ну так чого ви кажете, що ні? Адміністрація подасть в раду, рада буде затверджувати. Точто так же і тут. Ну не робіть два суб'єкта, які розподіляються державним дорожнім фондом. Робіть один суб'єкт – адміністрацію, а не два.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я дуже прошу вас, ситуація потребує коментаря міністерства.

Я пропоную, давайте все ж таки послухаємо Володимира Володимировича. І зараз він прокоментує пропозицію Горбунова, знайдемо консенсус і проголосуємо.

Прошу, Володимире Володимировичу.

 

МАТВІЄНКО А.С. Василю Васильовичу, 44-а, якщо ми міняємо суб'єкта, то не може бути в цій редакції. 20% залишити, але чому "не більше 20%"? Чому не написано "до 20%"? Яка різниця?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. По суті це те саме, напевне. Ні?

 

МАТВІЄНКО А.С. Це те саме?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Мені здається, те саме.

 

ЯЦЕНКО А.В. (?)А если им не надо? Вот просто может быть, что им не надо, например. Поэтому все пойдет на местные тогда. Наоборот, это люфт.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я думаю, що по суті це те саме.

 

МАТВІЄНКО А.С. Але тоді завести один механізм цієї 44-ї поправки, який ми завели на 35% доріг місцевого значення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Олександре Володимировичу, ви готові?

 

МАТВІЄНКО А.С. Давайте далі. У нас більше немає заперечень.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я пропоную поставити на голосування.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. 44-у, чи яку?

44-ту зараз сформулює Горбунов.

Юрію Володимировичу, є хвилинка, прошу вас до слова.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Я нагадую. Попри дискусії різні тут про те, чи є у нас шлях, чи немає шляху, в багатьох країнах є шлях робити без приватних доріг дороги? Німеччина, наприклад, Швейцарія є шлях. А у нас чомусь немає шляху такого. Одноразовий річний збір є в Швейцарії, а не платна дорога. Це трошки різні речі, пане Олександре.

Так от, чомусь в багатьох країнах є можливість, а у нас немає можливості. Наслідком цього буде, насправді, що у нас будуть дороги "музейні", на яких буде їздити 5% обраних в суспільстві. А решта суспільства буде "лапу смоктати", як і зараз відбувається в країні щодо всього іншого.

Тому я все ж таки вимагаю поставити на голосування питання про прибрання з цього законопроекту будь-яких згадок "приватних доріг" і "платні приватні дороги" – це відповідні мої поправкам, немає сенсу їх перелічувати по номерам. Просто я прошу поставити на голосування те, що стосується прибрання з законопроекту згадок про приватні дороги і плату за приватні дороги. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Юрію Володимировичу, шановні колеги, позиція зрозуміла.

Я би хотів, щоб ми не відволікали міністра, тому що він має слухати і реагувати на запитання народних депутатів.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Уточнюю, тут мене просять уточнити. Я уточнюю. Основна поправка 20-та і пов'язані з нею. Технічно пов'язані з нею.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, пропозиція народного депутата зрозуміла. Є питання? Прошу, Миколо.

 

СКОРИК М.Л. Можно вопрос? Я редко соглашаюсь с господином Левченком, но у меня есть вопрос. Если кто-то может на него из представителей "Укравтодора" ответить?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зараз пан міністр дасть відповідь. Шановні колеги, коментує Володимир Володимирович і голосуємо!

 

СКОРИК М.Л. У меня вопрос один перед тем, как мы будем голосовать предложение Левченка. Можно вопрос в развитие темы?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Миколо, я вам сказав: можна, будь ласка.

 

СКОРИК М.Л. Вопрос простой. У нас раньше было по законодательству возможность организации платной автодороги при наличии бесплатной. Я сейчас читаю в прессе, может я там что-то упустил, что трассу, предположим, Одесса-Киев собираются сделать платной.

Вот как кто-то может объяснить, где альтернативная дорога трассе Одесса-Киев, кто будет ездить? И где можно ехать по бесплатной дороге, если эту сделают платной?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Питання зрозуміле, коментує міністр.

 

ОМЕЛЯН В.В. Вельмишановні народні депутати, якщо цікавий мій коментар, я готовий прокоментувати. Але мені дуже важко кричати, бо хворе горло.

Дивіться, загальна логіка платних доріг для автомобілів вантажних, в першу чергу, іноземної реєстрації, які будуть їздити на території України. І за формулою "віньєтки", як ми подорожуємо в Угорщину, в Австрію чи в інші держави, платимо на в'їзді на 7, 10, місяць, рік, час. Тому цю норму просимо залишити – це жодним чином не спрямовано проти українських громадян.

Це на справляння плати з іноземних вантажівок, які в'їжджають із заповненими баками на українську територію, не платять. Це буде впроваджено.

 

(Загальна дискусія).

 

ОМЕЛЯН В.В. Вельмишановні народні депутати, я з величезною повагою ставлюся до вас, хоча би дослухайте мене до кінця.

Щодо концесій. Політика концесії передбачає завжди паралельну дорогу, яка не є платною, і кожен вибирає самостійно, чи він їде, можливо, більш широким автобаном швидше, чи він їде звичайною дорогою місцевого значення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, переходимо до голосування. Формулюю пропозицію. Юрію Володимировичу, якщо я зараз помилюсь, ви мене, будь ласка, поправите.

Я пропоную поправку № 20 та інші, пов'язані з пропозицією Юрія Левченка, які стосуються платних доріг, виключити із цього законопроекту. Правильно? Виключити. Хто за таку пропозицію народного депутата Левченка, прошу голосувати. Хто за? 2. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Хто проти? 3. Утримався? Рахуйте, будь ласка, Костянтине Євгеновичу. Дякую. Поправка відхилена.

Олександр Володимирович Горбунов формулює свою поправку № 44.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, вислухайте, будь ласка, пропоную наступний текст зазначеної поправки.

"Зазначена субвенція може спрямовуватись на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах у розмірі не більше 20% обсягу такої субвенції, затвердженого Законом про державний бюджет України для відповідного місцевого бюджету.

Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг, вулиць та доріг комунального значення із зазначенням обсягів бюджетних коштів для фінансового забезпечення таких об'єктів затверджується Радою міністрів Автономної Республіки Крим, відповідною обласною Київською, Севастопольською міськими державними адміністраціями за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері  дорожнього господарства та з подальшим погодженням з Комітетом Верховної Ради  з питань бюджету".

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Хто за цю пропозицію?

 

ЯЦЕНКО А.В. Это ж коммунальные дороги как бы опять в комитет бюджета.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, ви почули пропозицію народного депутата Горбунова. Хто за цю пропозицію?

 

ГОРБУНОВ О.В. І 48 прошу виключити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. І пропозицію 48 відхилити.

Шановні колеги, хто за пропозицію народного депутата Горбунова, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався? 2. Дякую. Рішення прийнято. Дякую.

По процедурі. Ми маємо проголосувати в цілому. Шановні колеги,  перед голосуванням є пропозиція все ж таки надати слово пану…

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я все ж таки попросив би, будь ласка, все, що опрацювали, будь ласка, ставити на голосування.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Добре, приймається пропозиція.

Шановні колеги, хто за те, щоб прийняти в цілому всі поправки, які сьогодні запропоновані, із змінами, які проголосовані, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався? 1 утримався. Рішення прийнято. Дякую. (Оплески).

Тепер прошу, ми підтримали всі поправки, які були сьогодні оголошені і проголосовані. Тепер я пропоную прийняти рішення в цілому. Хто за, прошу голосувати. Проти? Проти 1. Утримався? Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги, на нашому засіданні комітету присутній виконуючий обов'язки голови "Укравтодору" Славомир Новак. Прошу, пане Славомире, вас до слова.

 

НОВАК С. Пане голово, шановні пані та панове! Я хочу сказати, що я дуже дякую за запрошення, це для мене велика честь, що я можу бути з вами сьогодні.

Я зустрічався вже з дорожнім комітетом і ми закінчили роботу в другому читанні по Дорожньому фонду. Я думаю, що це сама фундаментальна зміна в Україні. І я думаю, що це буде добрий інструмент для планування інвестицій і для нових ремонтів, і будівництва доріг в Україні.

Я думаю, що бюджетний комітет – це самий важливий комітет в кожному парламенті. Я в Польщі був більше ніж 10 років депутатом польського сейму, я знаю, що бюджетний комітет – це самий важливий, але тільки раз на рік, коли працює над бюджетом. Так? Але це правда, що він самий важливий.

Я хочу просити вашої підтримки в наших ремонтах, в наших планах по реформуванню "Укравтодору" і в цілому системи будівництва доріг, а також в фінансуванні цієї системи, тому що я знаю, що ситуація в Україні не найкраща. Але нам теж треба зрозуміти, що якщо ми хочемо будувати добрі дороги, ремонтувати дороги в Україні, нам теж потрібно гроші отримати на це будівництво.

Но я думаю, что следующий год не будет таким хорошим, как мы хотели бы, чтобы он был. И я желаю всем нам, чтобы следующие года были лучше, чем предыдущие.

Я со своей стороны могу сказать, что я буду говорить со всеми, которые будут желать реформировать систему в Украине, и так, как я сказал, я рассчитываю на вашу поддержку, народные депутаты, потому что я думаю, что дороги – не политики, они не стартуют в выборах, и их нужно строить для всех, а не только для депутатов. Дороги имеют только один цветэто черные, и нам нужно строить такие дороги, которые будут служить всем людям в Украине, всем гражданам.

У нас будет много идей, много вопросов к вам, к депутатам, чтобы поддержать наши идеи. Первое, это будет изменение закона о закупке земли, потому что после моих встреч с Мировым банком это самое важное дело. Сегодня этой системы нет в Украине, блокирует все инвестиции на наших дорогах, которые мировые банки ... в Украине, это нам нужно изменить.

Следующий шаг – это будет, я уже сказал о государственном фонде, я бы хотел, чтобы это государственный фонд был больше, чем есть, но надо сделать то, чтобы вы подготовили для нас. Я тоже буду просить вашу помощь в увеличении внутреннего бюджета "Укравтодора", потому что такая ситуация очень плохая, я знаю, что никто не любит "Укравтодор" в Украине, потому что только администрация ничего хорошего не сделала. Я думаю, что если мы хотим сделать что-то хорошее, сделать реформы, нам тоже нужно увеличить зарплаты для людей, улучшить качество работы "Укравтодора". А без денег мы это не сделаем, потому что мне сказали, что у нас нет денег на коммунальные услуги. Так не может быть, это нехорошая ситуация.

Дорогие коллеги, я могу так сказать, потому что я тоже был депутатом, я еще раз скажу, что рассчитываю на вашу поддержку. Я был в транспортном комитете, а еще в национальной безопасности и иностранных дел. Мой профессиональный комитеттранспортный, я был министром транспорта.

Извините за ошибки, у меня не очень хороший русский.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Пане Славомире, скажіть, будь ласка, тут у нас була дискусія стосовно платних доріг. Давайте досвід Польщі. Скажіть нам, будь ласка, заспокойте всіх депутатів, щоб ми розуміли, наскільки це важлива справа.

 

НОВАК С. Я не буду популярним в цьому. Я думаю, що хто використовує дороги, повинен плати за них – це європейське правило, принципи.

Я думаю, що нам потрібно теж поговорити і зробити такі пропозиції для Верховної Ради, щоб зробити таку систему оплати за дороги для вантажівок. Тому що вони використовують дороги більше всіх людей. Я не підтримую, щоб всі люди платили за дороги, але щоб вантажівки платили – це дуже потрібно. І теж нам потрібно буде побудувати систему контролю для вантажівок. Так? Для виміру ваги.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякуємо. У наших колег є теж питання до вас. Прошу, Шевченко Олександр.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я хочу привітати пана Новака в Україні. Ви також вже, можна так сказати, доєднались до великої української громади.

Я також колись був досить великий період в Польщі. І, знаєте, відверто кажучи, навіть на початку 90-х років, коли в Польщі була начебто схожа ситуація, я хочу сказати, що гірше, ніж у нас, уже нема ніде. Тому якраз дуже добре, що ви прийшли відновити ті дороги, я думаю, що ваш досвід буде достатнім.

І ви, як мінімум, принаймні на деяких тут людей: на пана Дубневича, на Матвієнка і на мне, і на інших депутатів, які захочуть, – можете опертися. Ми максимально зробимо все, що від нас залежить. І в першу чергу ви правильно сказали. Я сказав, всі, хто приєднається. Так от, я хочу сказати, щоб без того, що ми не допоможемо пану Новаку, скажімо, сформувати дієву команду, а це якраз залежить від мотивації людей.

В плані зарплати ми нічого не змінимо ні на місцевих рівнях, тому що це величезна структура, ні на центральному рівні. Тому я абсолютно підтримую, якщо навіть буде у деяких людей чи в багатьох людей зарплата навіть більше ніж у депутатів Верховної Ради в самому "Укравтодорі", то відповідно я буду тільки за це. Тому що люди, які розділяють мільярди гривень чи мільярди доларів, вони не можуть працювати, перепрошую, за тисячу гривень.

І от я вам хочу сказати, пане Новак, я точно знаю, що поки саме всередині "Укравтодору" ви не почистите тих клерків, які працюють на тисячу гривень, а реально беруть десятки тисяч доларів хабарів щомісяця і від кожної дороги чи від кожного об'єкту, нічого не вийде. Тому ми будемо підтримувати і хочемо, щоб ви зробили очистку, щоб, дійсно, "Укравтодор" став прозорою компанією, яка, можливо, колись залучила б інвестиції, яка, можливо, колись була б трансформована в якесь акціонерне товариство.

Але, тим не менше, те, що зараз відбувається в "Укравтодорі", то вже нонсенс! Нонсенс у нас вся країна! У нас популісти кричать, що зарплату ні депутатам, нікому не треба в державній сфері платити достойну зарплату. Я говорю, що це не так. Я готовий сам, перепрошую, доплачувати комусь офіційно, але щоб ті люди були вмотивовані працювати. От тому дуже дякую вам. Я думаю, що у нас все вийде.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пане Славомире, я сподіваюсь, що я від імені всього комітету скажу, що ви маєте підтримку отут. Всі державні люди, не тільки ті названі депутати, але кожний з них сьогодні представляє всі політичні сили в нашому комітеті і майже всі регіони в Україні, і тому душа у кожного із членів комітету сьогодні болить за ту інфраструктуру дорожню, яка є по всій Україні. Я сподіваюся, що ми разом. І дякую вашому менеджеру, управлінцю, новому міністру державного рівня, який розуміє, і я сподіваюся, і ви разом, як тандем, зробите все, щоб українці нарешті були задоволені якістю нашої дорожньої інфраструктури.

Сергію Ярославовичу, будь ласка.

 

РУДИК С.Я. Шановний пане Новак, я народний депутат із Черкащини, звати мене Сергій Рудик, і, власне, як правильно сказав Василь Васильович, який головує у нас сьогодні, що кожен з нас представляє якийсь регіон, і ми знаємо ситуацію на місцях краще, мабуть, ніж голови обласних державних адміністрацій.

Просив би вас серед перших кроків навести лад в Черкаській області, де за цей рік за 10 місяців поміняли 4 керівника обласної служби автомобільних доріг. Тобто такого ніде не було. В результаті з 320 мільйонів гривень, які були виділені з бюджету на ремонт доріг Черкащини, станом на 12 вересня було освоєно 3,6 відсотка. Вдумайтеся – мати гроші і використати станом на 12 вересня 3,6 відсотка! Я дуже вас прошу. Прийміть, коли у вас буде прийом депутатів, ми розповімо вам ситуацію, щоб не забирати зараз часу. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пане Славомире, Сергій Ярославович мав на увазі, у нас ще в Радянському Союзі був такий вислів: "дураки на местах портят советскую власть". Так щоб такого не було у вашій системі, я сподіваюся, ваш кадровий менеджмент і на регіональному рівні буде настільки професійним, щоб ми з вами не страждали в цілому країною.

Будь ласка, Богдане Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні колеги, шановний пане Славомире, шановний пане міністре, я не згоден з тим (хтось з нас тут сказав), що за 25 років незалежності України в Україні не будувалися дороги. Ми не можемо так говорити, тому що дороги будувалися, різний був підхід, але ми маємо теж чим похвалитися, і ми не можемо на свого казати, що нічого не робилось.

Як почалося з фінансування, яке ми, члени бюджетного комітету на чолі зі своїм головою, зламали саму концепцію ремонту і будівництва доріг. Ми заборонили робити ямкові ремонти, тобто зламали оцю систему. Зробили абсолютно свій підхід, який другий рік вже дає позитив. Хоча в 2016 році ми дали слабинку, але я думаю, що більше цього не буде.

Мені приємно, пане Славомире, що, і дай Бог, що вам, як громадянину сусідньої держави…

 

ІЗ ЗАЛУ. Він громадянин України.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Вже, так? Послухайте, яке б я громадянство не приймав, але все рівно мама молоко давала, громадянка Польщі, то тут без сумніву.

Як сину польського народу, я перепрошую, хотів би побажати вам успіхів, і хай вам все вдасться.

Але у мене до вас є одне запитання, і прошу мені відповісти щиро. Сорока на хвості донесла, що ви запропонували систему нарад на російській мові. Чи воно так, чи ні? Щиро. Бо чоловік має право на помилку. Дякую.

 

НОВАК С. Я буду вчити українську мову. Но мы можем говорить по-польски, как вы хотите.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Питань нема жодних.

 

ОМЕЛЯН В.В. Пане Богдане, ну, ви знаєте, що у вас міністри займаються і декомунізацією, і дерусифікацією, так що, я думаю, пан Славомир вивчить українську, і все буде добре.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пане Володимире! Ще раз кажу, знаєте, я є націоналіст до свого, але я не маю нічого проти колеги, який є громадянином України і Польщі. Але забороняти сьогодні українцям говорити українською мовою на нарадах, ну це трошечки неправильно. Я перепрошую, але це трошечки неправильно.

 

НОВАК С. Я соглашаюсь, но, извините, меня, как и вас, в школе учили по-русски.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дорогий мій друже! Поляк з українцем завжди домовиться, завжди! Тільки на якій мові…

 

МАТВІЄНКО А.С. Є пропозиція все-таки давати право говорити мовою українською.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я думаю, що пан Славомир врахує це.

 

МАТВІЄНКО А.С. Це не означає, що з нього вимагати українську вже зараз. Але той, хто говорить українською, на нараді може говорити українською.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, ми домовились вже припинити наше спілкування, але, але, але… (Шум у залі) З глибокою повагою до нашого колеги Ваната Петра Михайловича та проблеми його Запорізької області, яку ми бачили з вами, я прошу все ж таки зробити виключення і дати останньому йому слово.

 

ВАНАТ П.М. Дякую.

Шановний пане Новак, я хочу вам сказати, що я представляю Запоріжжя, а там зосереджено найбільший об'єкт, який повинен будуватися найближчі три роки, це мостові переходи через річку Дніпро. Прем'єр-міністр пообіцяв кожного року виділяти на будівництво цього об'єкту 500 мільйонів, це 2017, 2018 і 2019 роки, для того щоб за три роки закінчити будівництво мостових переходів.

Я просто нагадую вам, що ви особисто повинні взяти на контроль цей об'єкт, бо сьогодні із виділених 180 мільйонів не надійшло ні одного мільйона на будівництво. Будівництво продовжується лише за рахунок бюджету області і міста. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, демонструючи демократичну ситуацію, ми надаємо слово представнику "Опозиційного блоку" Костянтину Павлову.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемый пан Новак, уважаемые коллеги! У меня просто одна маленькая просьба. Мы очень тяжело выделяли деньги в этом году на реконструкцию дороги "Днепропетровск - Николаев". Я проезжал несколько раз по этой дороге, вы не представляете, что это такое. Я не удивлюсь, если в ближайший месяц-два люди, которые живут в районе Казанки, Нового Буга и других населенных пунктов, перекопают дорогу, потому что там верх стоит, следы отсева и пыли на 40 метров, и люди этим дышат, это оседает в легких детей и так далее.

Поэтому у меня огромная просьба: обратить внимание на дорогу ДнепропетровскНиколаев, на которую тяжело выделялись деньги, и деньги с нее сняли, потому что кто-то не может договориться, кто будет заносить деньги "наверх", я это реально понимаю. У меня просьба такая.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пане Славомире, я б не хотів, щоб ми зараз обговорювали ці питання. Є така пропозиція: кожен депутат має право законодавчої ініціативи. І я сподіваюся, що коли хтось із депутатів, не тільки бюджетного комітету, буде до вас звертатися з пропозиціями, з проханнями, то прохання - не просто робити якісь формальні відписки, а все ж таки дослухатися до думки, бо всі вони є або мажоритарниками, або закріплені фракціями за своїми областями, і вони з болем в серці будуть звертатися в "Укравтодор", щоб покращити дорожню інфраструктуру.

Тому ми побажаємо нам співпраці, і побажаємо вам плідної роботи.

Дякую всім за роботу.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку