СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

5 жовтня 2016 року

Веде засідання Голова Комітету з питань бюджету ПАВЕЛКО А.В.

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалося 17 народних депутатів. Зараз я бачу вже 19. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

У мене є прохання і пропозиція надати слово для представлення законопроекту 5217 Першому віце-прем'єру Степану Івановичу Кубіву. Він дуже поспішає на міжнародну зустріч. Зараз він виступить. А далі в роботі комітету братиме участь перший заступник Міністра фінансів. Приймається? Приймається.

Будь ласка, Степане Івановичу, до слова.

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Васильовичу, Володимире Васильовичу! Шановні колеги! Бачу, і Василь Васильович підійшов. Шановні члени бюджетного комітету! Дуже плідно ми попрацювали з Комітетом з питань бюджету Верховної Ради України останні два тижні. Тому що ефективність цієї роботи підтверджена внесенням урядом бюджету на 2017 рік, проведення відповідної першої процедури. І також одним із питань, які ставили на Дні Уряду, щодо відповідних змін, які повинні бути прийняті у кінцевому варіанті станом на сьогодні, бюджету 2016 року.

Вашій увазі пропонується проект про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік, реєстраційний номер 5217. Прийняття вказаного законопроекту пов'язане перш за все з необхідністю додаткового фінансування сектору безпеки і оборони на суму 7,1 мільярда гривень. Ви знаєте, що відбулося засідання уряду. Відповідно після цього відбулося засідання Ради національної безпеки України, де відповідно Президент України, Прем'єр-міністр і Голова Верховної Ради погодили відповідні принципи, які винесені сьогодні на засідання бюджетного комітету.

7,1 мільярда гривень розподіляються за таким принципом: Міністерству оборони – 3,8 мільярда гривень, Національній поліції – 2 мільярди гривень, Держприкордонслужбі – біля 1 мільярду гривень і решту по поданих заявках, які буде необхідно прийняти для фінансування сектору безпеки і оборони, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони, яке відповідно є підписаним Президентом України.

Також законопроект є спрямований на вирішення інших нагальних питань, зокрема, реалізації Закону України про державну службу. Заплановано виділити більше 1,4 мільярда гривень, з яких 1 мільярд гривень – для обласних державних адміністрацій.

Фінансування інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку через Державний фонд регіонального розвитку – 950 мільйонів гривень. Я би хотів сказати, що саме Міністерство фінансів, Міністерство економіки, інші міністерства, які були дотичні до інвестиційних програм, разом з бюджетним комітетом працювали протягом трьох тижнів і прийняті однозначні рішення щодо ефективності, покращення інвестиційних програм. На підтримку вугледобувних підприємств - 420 мільйонів гривень, що вирішує питання станом на сьогодні з точки зору проблематики, яка стояла і на засіданнях уряду, і відповідно депутатів, які ставили питання на засіданні Верховної Ради в п'ятницю.

Фінансування витрат, пов'язаних з представництвом інтересів України в закордонних юрисдикційних органах – 90 мільйонів гривень. Реалізацію законопроекту передбачається здійснити за рахунок збільшення доходів держбюджету на 1,2 мільярда гривень за рахунок перенесення доходів місцевих бюджетів Донецької і Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, що надходять протягом 2016 року на рахунки в органах Казначейства України, тимчасово, до повернення цих населених пунктів під контроль державної влади. Це ПДФО – 815,3 мільйона гривень, інші надходження – 344,7 мільйона гривень.

Скорочення видатків на 8,9 мільярда гривень, а саме за рахунок економії коштів по виконанню зобов'язань за запозиченими коштами державою або під державні гарантії: це 6,1 мільярда гривень, обслуговування державного боргу – 2,4 мільярда і скорочення інших, не першочергових видатків головних розпорядників коштів на суму 400 мільйонів гривень.

Перше питання, і принципове, яке виникає з точки зору балансу. Ці цифри, які названі мною, вони є збалансовані, вони пройшли слухання на підкомітетах. Окрім того, були позачергові зустрічі депутатських фракцій з точки вияснення тих проблем, які необхідно вирішити за рахунок перерозподілу коштів 2016 року.

Хочу сказати, що Міністерство фінансів і ми з Оксаною Маркаровою, які присутні сьогодні,  абсолютно відповідальні, Андрію Васильовичу, за ці цифри, які ми внесли з точки зору закону 5217 від 03.10.16, це відповідає принципам бюджетної політики, принципам збалансованості дохідної і видаткової частини і використанням коштів згідно Ради національної безпеки і оборони, яку проводив Президент України, де відповідно є погоджено з урядом, Прем'єр-міністром і Верховною Радою. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степане Івановичу.

Шановні колеги, я би дякував Степану Івановичу і продовжив би нашу роботу, а далі Кабінет Міністрів представляла б наша колега, перший замміністра фінансів Оксана Сергіївна Маркарова. Дякую вам, Степане Івановичу.

КУБІВ С.І. Андрію Васильовичу, я дякую. І дякую, шановні колеги, за розуміння і за підтримку. Дякую.

Я, може, почекаю, Андрію Васильовичу?

ПАВЕЛКО А.В. Міжнародна зустріч дуже важлива. Дякую.

Ми зараз у порядку денному будемо дискутувати даний законопроект.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Порядок денний у вас є. Будуть у вас пропозиції?

Будь ласка, Андрій Деркач.

ДЕРКАЧ А.Л. Андрей Васильевич, я просто сегодня зашел на сайт Министерства охраны здоровья и прочитал название приказа, то есть, чем занимается и что беспокоит наше Министерство охраны здоровья. "Про встановлення медико-біологічних та соціально-психологічних показань для зміни (корекції) статевої належності та затвердження форми первинно-облікової документації та допомоги з цього приводу".

Нет, я не возражаю, но просто у нас была история, Андрей Васильевич. Мы предлагали здесь заслушать два раза исполняющего, с позволения сказать, министра с программами, касающимися вопросов, связанных с теми программами, которые по бюджетному финансированию на 2017 год. Я предлагаю тогда совместно с комитетом "по борьбе со здравоохранением" (Сміх у залі), вернее, по здравоохранению, на следующем заседании заслушать их и начать этот вопрос, все-таки привести в соответствие.

Мы сегодня говорили с представителями комитета. Они у себя кворум собрать не могут. Ульяна, с позволения сказать, Супрун занята вопросами "корекції статевої" там и так далее, значит. Ну у нас же население не заложник! Был Квиташвили, который ходил и о койко-ліжках тут рассказывал, теперь пришла, значит, экземпляр номер два. Абромавичуса нет, где Яресько – неизвестно. А народ почему заложником должен быть? Давайте послушаем их, как оно должно быть. Пусть нам эти "Еврооптимисты" расскажут, как это все происходит.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Андрію Леонідовичу, за пропозицію. Я думаю, що ми підтримаємо спільне засідання Комітету з питань бюджету та Комітету з питань охорони здоров'я і там розглянемо це питання. Приймається, колеги? Приймається.

Будь ласка. Далі по порядку денному. Хто за порядок денний, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Один. Приймається. Дякую.

По першому питанню доповідає голова підкомітету Левченко Юрій Володимирович.

Будь ласка.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую. Товариство! Переліки вам роздані. Якщо хтось має зауваження, заперечення, пропозиції, будь ласка, я вас слухаю. Якщо таких немає, то прошу підтримати. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, є пропозиції, зауваження? Немає. Раз немає, хто за те, щоб підтримати  список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Будь ласка, хто за? Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Один.

ПАВЕЛКО А.В. Ні. Одноголосно.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за? Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Друге питання. Законопроект про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" номер 5217, поданий Кабінетом Міністрів.

Доповідає перший заступник міністра фінансів Маркарова Оксана Сергіївна.

Будь ласка.

МАРКАРОВА О.С. Шановні депутати! Я думаю, що законопроект досить гарно представив Перший віце-прем'єр, міністр економіки пан Степан Кубів. Тому я не буду повторюватися. Нам дійсно необхідно виконати ті доручення, які нам прийшли щодо збільшення на оборону. Це потреба дійсно нагальна, так само як і нагальна потреба додати фінансування на місцеві адміністрації. Я думаю, ви всі спілкуєтесь у ваших округах з колегами і знаєте, що ситуація з зарплатами є критичною. Відповідно нам обов'язково треба додати на фінансування як місцевих адміністрацій, так і територіальних органів деяких з наших ЦОВ, таких як казначейство й інші. Тому прохання – підтримати даний законопроект, схвалити його.

Готова відповісти на запитання і до обговорення. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, шановні присутні! Тільки що перед засіданням бюджетного комітету було засідання підкомітету з питань видатків, і я вважаю, що ми ретельно розглянули, були певні пропозиції до даного законопроекту. Я хочу просто озвучити ті напрацювання, які дає підкомітет.

Підкомітетом пропонується підтримати таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 5217 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій, погоджених з Мінфіном, а саме: врахувати зміни до текстових статей щодо доходів відповідно до розданого проекту рішення і довідкової порівняльної таблиці. Уточнити бюджетні показники щодо врахування Закону 1516, а також інших законопроектів щодо змін державного бюджету у разі їх прийняття до розгляду зазначеного законопроекту. Передбачити збільшення субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на 950 мільйонів гривень замість збільшення Державного фонду регіонального розвитку. Включити перерозподіл видатків до РНБО в межах його призначень за загальним фондом відповідно до пропозицій народного депутата Унгуряна Павла Якимовича.

Відповідно комітету разом з Мінфіном та Головним юридичним управлінням при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки.

Шановні колеги, хочу ще звернути вашу увагу, що надійшла ще одна пропозиція з Державного управління справами, яка вкрай потребує 21 мільйона гривень на 2016 рік. І я не знаю, що думає з цього приводу Мінфін. Як його можна включити?

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Оксано Сергіївно.

МАРКАРОВА О.С. Справа в тому, що на даному етапі ми готові погодитися з будь-якими перерозподілами, але це не збалансована зміна. На жаль, ми не можемо підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Держуправління справами. Сергій Іванович Прилипко.

ПРИЛИПКО С.І. Шановні народні депутати, ми надсилали наш лист на Міністерство фінансів, але наші пропозиції були враховані дуже-дуже частково. Але у нас там є чотири основні цифри. Це нам не вистачає до кінця року на відрядження Президента приблизно 5,5 мільйона. Додалося п'ять країн. І ми знаємо прекрасно, що Президент дуже інтенсивно в закордонних відрядженнях. Далі. Нам не вистачає хронічно 5,5 мільйона на комуналку. У нас видатки по розпису 2016 року менші, ніж було в 2015 році навіть з урахуванням підняття тарифів. І приблизно 8 мільйонів – це автобаза: колона, спецколона, 10 автомобілів і 2 броні, які були додані в 2015 році. І там невеличкі видатки 290 тисяч на видатки розвитку для спеціального екрану для моніторингу дій в АТО для Президента. Ця сума складає на сьогоднішній день 19 мільйонів.

ПАВЕЛКО А.В. Спасибо. Вы свободны. Давайте все-таки присядьте.

Александр Владимирович, вы все-таки от подкомитета должны были предложить решение, а не те замечания, которые…

ГОРБУНОВ О.В. На жаль, це питання з'явилося після засідання підкомітету і тому я його з голосу вношу на розгляд комітету.

ПАВЕЛКО А.В. В рішення підкомітету воно не входило?

ГОРБУНОВ О.В. Не входило.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Починаємо обговорення. Матвієнко Анатолій Сергійович.

МАТВІЄНКО А.С. Запитання. Дуже багато депутатів, коли подивилися ці зміни до бюджету, я до Міністерства фінансів стосовно статті 10-1, де мова йде про Донецьк і Луганськ, що ми вилучаємо з територій, які формували доходну частину, непідконтрольні, і забираємо в загальний фонд бюджету. У нас проблема відновлення територій, які підконтрольні. Переселенців більше мільйона. Ну якщо ми хочемо не отримати підтримки у Верховній Раді, то я думаю, що ми цей пункт маємо залишити без змін. А якщо ми хочемо отримати підтримку, то, очевидно, ми не можемо забрати все і забути, що є проблеми в підконтрольних частинах Донецької і Луганської області. Тим більше, там переселенці, на яких ніхто не розраховував. Це перше питання, якщо можна.

І друге питання. Все-таки 38 мільярдів Національного банку – до якого часу ми будемо їх чекати і чи дочекаємося ми їх у бюджеті 2016 року?

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Оксано Сергіївно.

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую, пане депутате, за запитання. Щодо Донецька і Луганська. Як ви знаєте, Міністерство фінансів, розуміючи необхідність відновлення тієї території, яка є і підконтрольною Луганської і Донецької області, і інших областей, підтримало той законопроект депутата Єфімова, який ми всі разом з вами  тут обговорювали і схвалили, і 3,2 мільярда гривень, які накопичені на рахунках Луганська і Донецька станом на  01.01.16, уже сьогодні є можливими для використання. З них поки що не використано, якщо я не помиляюсь, навіть третину. Відповідно великий резерв цих коштів ще є наявний для використання на цих територіях. Кошти, про які ми говоримо зараз, тимчасово взяти їх в доходи загального фонду бюджету, це кошти, які поточні кошти 2016 року, які, ми вважаємо, що буде правильно взяти їх зараз в дохід і використати в тому числі через механізм ДФРР чи "соцеконому" на розвиток територій, в тому числі там є і переселенці, в тому числі там є і ті кошти, які будуть просто працювати, а не лежати. Тому що ті кошти, які у нас є за законом ряду депутатів, неправильно його назвати тільки депутата Єфімова, вони ще є, великий їх ресурс, вони не використані. Як тільки вони будуть використані і ви будете бачити необхідність у додаткових коштах, ми будемо це тут обговорювати. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, було назване прізвище депутата. Єфімов Максим.

ЄФІМОВ М.В. Уважаемая Оксана Сергеевна! Андрей Васильевич! Уважаемые коллеги! Я считаю, Оксана Сергеевна, что это верх цинизма, то, что вы сейчас говорите. На сегодняшний момент 3,2 миллиарда - благодаря поддержке депутатского корпуса, благодаря поддержке Минфина через полтора года борьбы - мы наконец-то в июле месяце приняли этот закон. И на сегодняшний момент из 596 объектов, которые находятся в перечне, по 117 проведены процедуры, до конца зимы будут проведены процедуры по всем объектам, и эти объекты в течение следующего года будут делаться физически. Основная цель этих объектов – это создание инфраструктуры на территориях, подконтрольных украинской власти, - это школы, общежития и так далее.

Но на сегодняшний момент Министерство финансов потеряло переселенцев как таковых во всех своих расчетах при формировании бюджетов – местных бюджетов, бюджетов городов, при формировании субвенции медицинской. Их просто нет в природе. Полтора года назад эти люди уехали, до сих пор они потеряны и не участвуют ни в каких расчетах. Это информация, которая идет из Министерства финансов, и все вы о ней хорошо знаете. Кроме того, нет государственной программы по созданию жилья для переселенцев. То есть мы сегодня их вообще не видим и не слышим.

Европейский инвестиционный банк, о котором мы с вами разговаривали полгода, до сих пор ни одного договора за 2,5 года не подписано. То есть мы на сегодняшний момент не занимаемся этой проблемой никак. И теперь в этой ситуации мы забираем еще миллиард гривен на то, чтобы перевести его в средства ДФРР, которые со стопроцентной гарантией не будут использованы в этом году и перейдут остатками на следующий год. Потому что для того, чтобы провести все эти тендерные процедуры, необходимо 60 дней и соответственно в декабре уже никто никаких денег по программе ДФРР делать не будет. Это все утопия.

Соцекономрозвиток – так же, как и ДФРР, является деньгами, которые непереходящие, для них нужно постановление Кабмина, 60 дней срока. То есть все эти деньги, они, по сути, будут розданы якобы на округа в виде субвенций соцэкономразвития, которые не будут использованы, а будут использованы Министерством финансов для поддержания остатков на следующий год, для переноса остатков госбюджета. При этом они будут забраны из казначейских счетов местных советов неконтролируемых территорий и использованы в общем фонде государственного казначейского счета. Я считаю, что это категорически неприемлемо.

ПАВЕЛКО А.В. Вы, пожалуйста, уважайте работу бюджетного комитета. Каждому по порядку будет предложено слово. Сначала выступают члены бюджетного комитета, потом другие.

Максим Викторович очень аргументированно сказал свою точку зрения. Я считаю, что она имеет место.

У меня лично был разговор с губернатором, назовем так, главой военно-гражданской администрации Жебривским. Действительно, проблема серьезная и она неоднозначная. Я предлагаю проговорить ее у нас на комитете, но обязательно принять решение и с ним идти в зал.

Будь ласка, Горбунов Олександр.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, я просто хочу зачитати вам статтю. Це пропозиції комітету щодо закону, прикінцеві положення. Розуміючи проблему Донецька, Луганська, пропонується та ж схема, яка була перед цим уже в подібній ситуації.

"Кабінету Міністрів України в 6-місячний строк з дня набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення антитерористичної операції на території України внести пропозиції щодо врегулювання питання компенсації відповідним місцевим бюджетам Донецької та Луганської областей коштів, зарахованих відповідно до пункту 2 розділу І цього закону до Загального фонду Державного бюджету України".

Тобто ці кошти просто ми як держава будемо гарантувати направити після закінчення антитерористичної операції на ці ж території. Так я розумію? Це комітет пропонує.

ПАВЕЛКО А.В. … (Без мікрофону)

ЄФІМОВ М.В. Ну да, так написано. Но мы сегодня говорим о том, наше было бы предложение. Извините, пожалуйста, за эмоции, но они просто переполняют. Наше предложение было бы следующим: убрать 950 миллионов соцекономрозвитку или ДФРР из расходной части и изъять только разницу – 210 миллионов, которых не хватает, для того чтобы сбалансировать. То есть у вас есть в доходной части 1 миллиард 160, которые мы собираемся изъять из местных бюджетов, а в расходной части есть 950 миллионов средств ДФРР, а также другие статьи. Вот для того, чтобы другие статьи не цеплять, для того, чтобы не влазить в средства финансирования обороны, зарплат, держслужби и так далее, изъять только ровно сумму 210 миллионов, которой не хватает для того, чтобы сбалансировать бюджет. Вот такое наше было бы предложение.

А деньги, которые накапливаются на этих территориях, использовать для переселенцев в следующем году под программу либо создания муниципального жилья, либо любые другие программы, которые могут быть использованы для поддержки тех людей, которые вынуждены переезжать.

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Сергіївно, будь ласка.

МАРКАРОВА О.С. Якщо можна, я спробую без цинізму сказати нашу позицію. По-перше, ви знаєте, ми на комітеті перерозподіляли медичну субвенцію, вже 50% її перерозподілили, на неконтрольовані території, на інші території. І цей перерозподіл якраз враховує кількість переселенців. І нам Міністерство охорони здоров'я давало тут чіткі цифри. Такий самий перерозподіл відбувається в інших випадках. Це питання на розгляд депутатів. Якщо депутати погодяться з такою збалансованою позицією: зняти з видатків субвенцію з державного бюджету і зняти цей ресурс як джерело - ми підтримаємо будь-яку збалансовану позицію.

Однак, мені здається, враховуючи те, що у нас є велика частина невикористаних коштів, які ми вже перерозподілили, було би правильно, щоб ці кошти, вони що так, що так будуть у залишках, але в даному випадку вони мають шанс бути використаними чи то на фонд регіонального розвитку, чи то на субвенцію. Але рішення за депутатами. Ми підтримаємо ваше рішення. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Сергіївно, по порядку.

МАРКАРОВА О.С. Головне, щоб воно було збалансоване. Дякую.

ЄФІМОВ М.В. Извините, еще раз скажу. Мы все здесь из реальной жизни и мы понимаем, если даже сегодня будет принято решение об увеличении ДФРР, эти деньги нельзя будет освоить в этом году. На 1 января следующего года эти деньги сгорят. Соответственно, по состоянию на сегодня использование ДФРР – 65%. Как мы хотим еще добавить, если мы не успеваем осваивать существующие 3 миллиарда?

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Василь Васильович Амельченко.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, в контексті сказаного Олександром Володимировичем Горбуновим. На підкомітеті це питання розглядалося, і я вам скажу, що сьогодні Міністерство фінансів як головний розпорядник, скажімо так, нашого державного бюджету по-господарськи підходить до вирішення цього питання. Але те, що озвучив наш колега про переселенців, то я пропоную доручити Міністерству соціальної політики розробити програму бюджетну, тільки не будівництва житла, у нас на вторинному ринку маса є житла, яке сьогодні не затребуване, і допомогти, скажімо, нашому бізнесу, щоб реалізоване було житло це. Доручити. Але сьогодні цієї програми немає поки що. Тому я пропоную все ж таки, те, що політично говорить пані Оксана – на наступний рік, я думаю, що немає жодної людини в бюджетному комітеті, яка не розуміє проблему переселенців. Але сьогодні ще ми не готові профінансувати цю програму, фізично в тому числі.

Тому я пропоную все ж таки доручити розробити цю програму, а на цьому етапі все ж таки кошти місцевих бюджетів, я вам скажу, що народні депутати, які працюють в округах, мають сьогодні масу недофінансованих об'єктів вже розпочатих. І вони в цьому році мають бути завершені за рахунок цих коштів, які будуть направлені на ДФРР. І Мінсоцеконом в тому числі.

Тому я все ж таки прошу підтримати пропозицію Міністерства фінансів.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Будь ласка, Андрій Деркач.

ДЕРКАЧ А.Л. Вы знаете, Василий Васильевич, мне напоминает вот эта вся история, это называется "политическая коррупция с элементами игры в наперстки". Назову вещи своими именами. На самом деле предлагается коррупционная взятка депутатам-мажоритарщикам в размере 5 миллионов на каждый округ за решение вопроса о голосовании по бюджету. Так злые языки говорят. Так вот я хочу сказать как мажоритарщик.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ми "слухами" не користуємося.

ДЕРКАЧ А.Л. Еще раз. Я не знаю, я могу сказать от своих избирателей. Я думаю, что 90 процентов моих избирателей, если я задам вопрос, хотят ли они забрать с территорий у переселенцев деньги, из Донецка, и получить 5 миллионов на округ, скажут мне "нет". Потому что у меня 3 тысячи 400 в области. У меня в одной Середино-Буде 800 переселенцев, которым я смотрю в глаза. Они могли оставаться там. Если сегодня губернатор области, временной администрации Жебривский, не может дозвониться до министра финансов, звонит через радио "Эра", сегодня с утра я слушал, и объясняет ситуацию, что категорически против эти военные администрации такого подхода, что Луганская, что Донецкая. Послушайте, ну вот есть элементы коррупции, а есть абсолютного цинизма. Так вот я категорически против и голосовать буду против. Более того, это станет информацией публичной, пусть Гройсман не торгует и не играет в наперстки. Кроме "мажоритарщиков", есть еще и мажоритарщики. Спасибо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Будь ласка, Рудик Сергій Ярославович.

РУДИК С.Я. Шановні колеги! Я не прихильник обговорення в такому форматі питання. По-моєму, представник, не член бюджетного комітету, наш колега, сказав, що мова йде про те, що в наступному році ці кошти треба використати на житло для переселенців. В наступному році. Тобто, Андрію Леонідовичу, я не розумію вашої риторики. Я розумію емоції, ми не раз тут емоційно обговорювали. При чому тут це?

ДЕРКАЧ А.Л. Не успеют провести, обдурят опять! Кинут депутатов! Обдурят! Тендер не проведут, а 5 миллионов распределят.

РУДИК С.Я. Я всіма руками - за. Я думаю, що в бюджетному комітеті не знайдеться людей, які будуть проти того, щоб підтримати переселенців, в тому числі і щодо підтримки житлової програми. Але ми говоримо про наступний рік. При чому тут це?

МАРКЕВИЧ Я.В. Можно сказать? На сегодняшний момент это деньги, которые сегодня…

РУДИК С.Я. Не спекулюйте інформацією.

МАРКЕВИЧ Я.В. Это деньги, которые сегодня по состоянию, сумма - 1 миллиард 160, рассчитаны как сумма, которая по состоянию на 1 января 2017 года будет накоплена на счетах окупованих територій. На 1 січня 1017 року. Это значит, что если мы сегодня их этим законом изымем, то в следующем году этих денег не будет. И соответственно финансировать программу любую, которую мы бы нарисовали, мы не сможем, так как денег как таковых не будет.

И второй вопрос. То, что предлагает Минфин. Если мы в этом году их изымем для соцекономрозвитку, то этих денег у местных бюджетов уже не будет. На счетах Госказначейства они будут, но они не смогут быть использованы, потому что они должны быть практически потрачены. А на 1 января эта тема сгорает.

ІЗ ЗАЛУ. Так они платят деньги здесь, налоги.

ПАВЕЛКО А.В. Віктор Миколайович Кривенко, а потім Пинзеник.

(Шум у залі)

Кривенко, будь ласка.

КРИВЕНКО В.М. Товариство! (Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. Константин Юрьевич, если можно, потом будем дискутировать. Мы уже предоставили слово.

КРИВЕНКО В.М. Я вибачаюсь, товариство! Дивіться, у нас ситуація така, що ми бачимо: сьогоднішні консультації в залі показали, що в такому вигляді законопроект не пройде. Я сьогодні говорив з багатьма колегами нашими. І те, скільки буде навколо нього як об'єктивних, так і суб'єктивних маніпуляцій… З іншого боку, пропозиція, яку ви надаєте, я вважаю, що Мінфін не зможе її втілити, що ви "изымите" 210, а решту залиште. Їм треба або забрати джерело, або не забрати. Або це має бути рішенням комітету. Тобто хто визначить, скільки забрати з цього джерела?

Тому мені здається, хоч мені дуже хочеться, ми нарешті знайшли джерело для "Южмашу", який зараз стоїть без електроенергії і не працює, а працює тільки вночі, ми знайшли 400 мільйонів, прекрасне джерело, і теж загальнонаціональне надбання. У нас теж регіони різні, і на "Схід" скидаються, віддають. Але зараз мені здається, що краще на цьому етапі не чіпати і перевести обговорення в те, як знайти 210, щоб залишити закон збалансованим, щоб ми профінансували і виконали рішення РНБО, бо справді є проблема по армії і по всіх складових. Тут у нас, мені здається, повний консенсус.  

Тому якщо депутати з тієї території, мажоритарники, пропонують варіант 210, треба цифру зараз буде вивести точну, то треба порадитися нам з Апаратом нашим і тоді рішенням комітету оце вилучення погодити, бо я не розумію, як ми забираємо частину ресурсу. Або бути готовими до такого рішення уже в залі, тому що видно, що це рішення не набере підтримки.

Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Пинзеник Віктор Михайлович, будь ласка. 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, ну я, перш за все, хочу поставити під сумнів збалансованість цього документа. Я не знаю, звідки Мінфін бере додаткові доходи бюджету, якщо в аналітичній довідці ви мали можливість побачити дані, коли динаміка бюджету всього-на-всього 4,7 відсотка до показників минулого року. Я при цьому пам'ятаю про 38 мільярдів, які Національний банк має заплатити. Але навіть якщо ви скоригуєте з цифрою Національного банку, то не виконується план. Три місяці з дев'яти цього року в мінусі. Доходи вересня, наприклад, на 5 відсотків менші, ніж у вересні минулого року. Не в плюсі. І звідки додатково ще збираються взяти кошти, я не знаю.

Крім того, та теза, яку сказали колеги наші донецькі, це теж… Я виходжу з того, що кошти виділяються і будуть призначені. Я не думаю над тим, будуть чи не будуть, бо треба виходити з того, що раз виділяються кошти, вони будуть використані. Ми ж прекрасно розуміємо, що це дефіцит бюджету теж. Бо ці гроші сьогодні лежать залишком, є джерелом фінансування дефіциту. У випадку їх скерування це піде на дефіцит бюджету.

МАРКАРОВА О.С. Це не залишок. Це тільки поточні.

ПИНЗЕНИК В.М. Я говорю про залишок на казначейському рахунку.

ІЗ ЗАЛУ. Це не залишок, це доходи цього року поточні.

ПИНЗЕНИК В.М Я ще раз хочу сказати, це гроші, які лежать на казначейському рахунку.

ІЗ ЗАЛУ. Це не будуть залишки.

ПИНЗЕНИК В.М. Друзі, де вони фізично є? Я хотів би нагадати, в Мінфіні повинні знати, що дефіцит бюджету, я вже тут не один раз говорив, його визначають три складові. Це приватизація, зменшення залишків і борги.

ІЗ ЗАЛУ. Вони ще не залишки.

ПИНЗЕНИК В.М. А де ж ті гроші, якщо не залишки? Вони сьогодні є залишками грошей. Вони ж не були використані. Як тільки ви їх спрямовуєте  на якісь цілі, це піде на збільшення дефіциту бюджету. Я хотів би знати, який дефіцит бюджету буде в кінці року, враховуючи те, що ви йдете зі значним невиконанням бюджету і, за моїми оцінками, це значно більше, ніж ви виділяєте видатків по цьому проекту.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу. Будь ласка, Павлов Костянтин.

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги! На заседании подкомитета я сегодня внес предложение, учитывая то, что законопроект 5217 частично урегулирует те вопросы, которые подняты в законопроекте 5030 касаемо "Южмаша", который озвучивал мой коллега Виктор Кривенко, закон 5216, который еще, к сожалению, пока еще не получил заключения Минфина по разнице в тарифах на сумму 5 миллиардов, и касается законопроекта, который направлен на поддержку угольной отрасли.

Учитывая то, что данный закон 5217 уже вносит изменения в Закон о бюджете 2016 года, я внес предложение учесть те изменения, которые были затронуты в законопроекте 5216, 5030 и 5193, поскольку, учитывая то, что для проведения этих взаиморасчетов касаемо "Южмаша", угольщиков и разницы в тарифах, дополнительного финансирования не нужно, поскольку источником являются и долги по налогам, в том числе и рассроченные, предлагается внести эти изменения в законопроект 5217.

Подкомитет решения в этом вопросе не принял, поэтому я выношу этот вопрос на рассмотрение бюджетного комитета сейчас. Спасибо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине.

Будь ласка, члени комітету всі висловились? Будь ласка, Ярославе.

МАРКЕВИЧ Я.В. У меня вопрос. Здесь забирают 14 миллионов, субвенция на выплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. И я не нашел, мне сказали на подкомитете, что это переброска в рамках Минсоца, однако я прочел, куда идут деньги, я не нашел здесь Минсоц. Может, я не увидел эти строки?

ПАВЕЛКО А.В. По детям. 14 миллионов.

МАРКАРОВА О.С. Це перерозподіл.

МАРКЕВИЧ Я.В. А где? Куда ушли эти деньги, скажите, пожалуйста. Видать, плохо читаю.

ДЕРКАЧ А.Л. Субвенція на "прозорий офіс".

МАРКЕВИЧ Я.В. То есть, я правильно понимаю, что субвенция на детей-сирот, я харьковчанин, мне печально произносить эти слова, но все-таки: уходит на "прозорий офіс" в Харьков? Это так?

ІЗ ЗАЛУ. Да. 20 миллионов добавляется.

МАРКЕВИЧ Я.В. А почему? Почему забираем именно отсюда? У нас стало меньше сирот?

МАРКАРОВА О.С. Ні. Це перерозподіл, який поданий Міністерством соцполітики на якраз офіс, який буде…

МАРКЕВИЧ Я.В. А здесь есть представители Министерства соцполитики? Почему они приняли решение уменьшить именно эту строчку у себя?

МАРКАРОВА О.С. По їх розрахунках, ця стаття  в цьому році не буде повністю використана. І вони хотіли з неї спрямувати це на офіс якраз по обслуговуванню соціальних програм.

МАРКЕВИЧ Я.В. Нет, это я понимаю. Офис очень нужен, я согласен и понимаю. Не только в Харькове.

МАРКАРОВА О.С. Їх пропозиція була збалансована.

МАРКЕВИЧ Я.В. Я это понимаю. Но у нас стало меньше детей-сирот? Есть представители Минсоца?

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, від Мінсоцу.

__________ Мінсоцполітики. Дозвольте?

У нас дійсно в країні менше дітей-сиріт, і це дуже добре. А ці кошти субвенції спрямовуються на заробітну плату в прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу, і цих коштів достатньо на всі створені в цьому році та ті, які будуть створені до кінця року, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу. Коштів достатньо.

МАРКЕВИЧ Я.В. Спасибо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, шановні колеги, слово надається нашим колегам з інших комітетів. Зараз, будь ласка, Недава Олег, потім Гарбуз Юрій.

НЕДАВА О.А. Дякую, Андрій Васильович.

Хочу сказати, що ми сьогодні попрацювали в залі і спілкувалися з багатьма депутатами. І я скажу, що там звернення, яке ми підготували з Максимом до бюджетного комітету, вже має більше 30 підписів. І це ще не все. Тобто багато депутатів не будуть голосувати за цей законопроект, якщо там буде зроблений перерозподіл.

Пані Оксано, хочу вам сказати, що так не можна казати, що кошти не використані. Всі ці кошти спрямовані на бюджетну програму, яка була затверджена бюджетним комітетом. І кожне село, і там є заходи, і на ці заходи сплановані кошти. Якщо б ми цей закон прийняли раніше, то вони б вже були розподілені, і вже були б проведені тендери, і вже б виконувалися. Але ми прийняли в серпні, тому не змогли використати. Але всі тендери ідуть по ProZorro. Тому не можна так казати, що вони не використані. Вони всі використані, бо ми не маємо розпочати процедуру тендерних закупівель без фінансування. І казати, що ці гроші не використані, не можна. Вони вже використані.

А те, що 950 мільйонів, я підтримую Андрія Леонідовича, як це можуть депутати сказати: "Так, давайте заберемо з Донбасу кошти і потратимо на мій округ чи там що". Бо волонтери, бо всі люди несуть на Донбас, дають кров і дають їжу, і все несуть на Донбас, а ми з Донбасу забираємо на те, що не буде використано. І ви це розумієте не гірше за мене, що ці 950 мільйонів ну не будуть використані, це неможливо зробити. Фізично неможливо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

НЕДАВА О.А. І, Андрію Васильовичу, ще у мене питання. Ну, може, тоді пізніше. Це питання по скороченню видатків на Держгеонадра. Чи пізніше?

ПАВЕЛКО А.В. Ну, це не по цьому питанню.

НЕДАВА О.А. Це в цьому законі.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, по даному зауваженню Оксана Сергіївна.

МАРКАРОВА О.С. Я просто коротку репліку щодо використання чи невикористання. Якщо ви пам'ятаєте, ці кошти, крім цих програм, ми в законі встановили, що повинні були бути використані для погашення кредиту міста Донецьк в державному "Ексімбанку". На сьогоднішній день ні кредит цей не погашений, платіжки досі не подані, і "Ексімбанк" досі нараховує і відсотки, і резерви формує на цю суму. Я просто коли говорила про невикористання, говорила про касове використання. Ви самі знаєте, що там невелике використання. Тому в цьому році навіть за умови, що всі тендери будуть проведені, всі ті кошти, які були станом на 01.01.16, навряд чи будуть використані.

НЕДАВА О.А. Ну їх, цих коштів, уже немає. Ми вже затвердили програму по їх розподілу тут, на бюджетному комітеті. Їх немає, цих  коштів. Все.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олеже. Будь ласка, Віталій Семенович Курило.

КУРИЛО В.С. Шановні колеги! Шановний Андрію Васильовичу! Я депутат-мажоритарник з Луганської області. І пропонується за цим законопроектом зняти з області 300 мільйонів. Якщо хто бував там в області, то бачив відсутність доріг, зруйновану інфраструктуру.

І я хочу звернути вашу увагу ще на інший аспект, що по великому рахунку це рішення, воно абсолютно протизаконне. Не випадково там і написали, в законопроекті – "як виняток". Чому антизаконне? Тому що з місцевих бюджетів держава знімає гроші в державний бюджет. Це заборонено всім законодавством робити. Якщо вже нам потрібно щось профінансувати державне, то давайте тоді з усіх бюджетів знімати. Чому ми знімаємо тільки з Луганської і Донецької області? Ми прийняли, і я теж один з авторів того законопроекту, в червні місяці, що гроші з окупованих територій направляються на території, які під контролем української влади. Сьогодні ми відміняємо як би це рішення. Тому я звертаю увагу саме на законність цього закону (в лапках).

І хотів би ще зазначити, що дійсно ці гроші необхідно пустити в першу чергу на тих переселенців, які з тих територій, якими зароблені якраз ці кошти. І для цього не треба проводити, якщо купувати житло на вторинному ринку, то відповідно до діючого законодавства не треба проводити ні тендери, не треба ні програми якісь приймати. Це можуть робити військово-цивільні адміністрації. І купувати це житло. Якраз про це і йде мова, для того щоб в кінці кінців забезпечити цих людей хоча б чимось.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Віталію Семеновичу.

Будь ласка, Бондар Михайло. І Василь Васильович. І підведемо риску.

І Віктор Кривенко. Дуже коротко, будь ласка.

БОНДАР М.Л. Дякую, пане Андрію. Під час доповіді Степан Іванович сказав, що на вугільну галузь дається 420 мільйонів. На жаль, тих коштів, хоча він запевняв, що це достатньо буде до кінця року, не буде достатньо. Я буду просити, щоб якщо не в цьому додатку, то в подальшому, комітет розглянув і додав цифру. 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Михайле. Ми це питання візьмемо до уваги. Будь ласка, Віктор Кривенко. А потім Юрій.

Кривенко, будь ласка.

КРИВЕНКО В.М. Товариство! Я хочу ще раз внести як пропозицію, щоб підтримати пропозицію Максима Єфімова, що ми рішенням комітету, техніко-юридично випише вже наш секретаріат. Але я хотів сказати, у нас величезне бажання на це джерело, 5030, реально стоїть завод. Тому запитання до Мінфіну: ми давали всім товариством, всім нашим комітетом, пам'ятаєте, ми давали доручення на законопроект Куліченка, Кривенка, Павлова, давали доручення Міністерству фінансів знайти джерело. Тобто вже пройшло два тижні. Ми давали тиждень на це. Два тижні пройшло, або ми себе не поважаємо, що ми так спокійно проходимо ці речі. Де джерело? Де 5030? Бо нам всім, особливо тим, хто з Дніпра, приїжджати додому і бачити, коли завод працює вночі, в нього працює тільки одна підстанція. Тому у нас прохання, бо ми почнемо тоді так само відповідно ставитися по всіх інших питаннях. Ось чому я вклинився по цій тематиці. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Приймається.

Оксано Сергіївно, будь ласка. Ми розглядали це на попередньому комітеті.

МАРКАРОВА О.С. Я дуже коротко, ремарка. Доручення давали Кабінету Міністрів і, зокрема, Міністерству економіки як головному розпоряднику цієї програми – підтвердити наявність джерела.

Я тоді доповідала про те, що ми погодимося з даним законопроектом за умови підтвердження джерела, тому що вже на той момент існувало рішення РНБО, в якому саме це джерело було вказано як джерело фінансування для іншої програми. Те, що ми бачимо в Міністерстві фінансів, нічого не змінилося з цієї точки зору.

ПАВЕЛКО А.В. Я пропоную все ж таки підводити риску. Юрій Левченко, Василь Амельченко. І переходимо до голосування.

Будь ласка, Юрій Левченко.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Знаєте, тут можна багато говорити по суті цих видатків, які пропонуються, і кому що збільшується. Але я хотів би наголосити на одній дуже цікавій речі. Тут багато хто говорив і шукав різні джерела, як можна збалансувати, а от мені цікаво, насправді, це риторичне питання, але це у нас продовження будівництва поліцейської держави, де під кінець року на 2 мільярди збільшується фінансування Національної поліції. На 2 мільярди! У нас армія збільшується на 3,300, так, а Національна поліція на 2. Тобто армія тільки в півтора рази, ніж Національна поліція. І це при тому, що ми зараз у стані війни. Вибачте, будь ласка, якщо це назвати блюзнірством, я не знаю, як це назвати.

Я особисто пропоную оці 2 мільярди від МВС взяти і розподілити на соціальні важливі речі і на армію. І оце, до речі, можна покрити оцих 200 мільйонів, про які говорить колега зі сходу, - зменшити видатки, які пропонуються на збільшення на Національну поліцію. Тому що будівництво поліцейської держави в сьогоднішніх умовах – це просто смішно. Після того, як ми, половина цього комітету, хто тут знаходиться, стали депутатами через Майдан, робляться такі речі. Знаєте, навіть слів для цього складно знайти.

Взагалі-то, моя пропозиція полягає в тому, що ми не можемо рекомендувати приймати в цілому цей законопроект. Тому що я, наприклад, як депутат хотів би офіційно подати поправки до другого читання. А якщо все ж таки ви пропонуєте в цілому його приймати, то моя пропозиція полягає в тому, щоб перерозподілити ті видатки, які пропонується збільшити на Національну поліцію, перерозподілити на соціальні програми і на Збройні Сили України. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, законопроектом, який ми розглядаємо, передбачено збільшення видатків на оплату праці працівникам апарату майже всіх центральних органів виконавчої влади, крім Міністерства інфраструктури, якому було запропоновано знайти внутрішні резерви. І що пропонує зараз міністерство в свою чергу? Звернулося до комітету з пропозицією збільшити видатки на оплату праці по програмі 3101010 "Загальне керівництво та управління у сфері інфраструктури" на суму 7 мільйонів 818 тисяч гривень шляхом зменшення видатків на програму 3111020 "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування" за видатками на суму 7 мільйонів 818 тисяч гривень. Це мова йде про ті кошти, які, на жаль, з урахуванням тендерних процедур, які були заблоковані, на жаль, не зможуть бути використані в деяких регіонах України.

Тому є пропозиція підтримати Міністерство інфраструктури щодо такого внутрішнього їх перерозподілу коштів.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Мінфін, ви дану пропозицію підтримуєте?

МАРКАРОВА О.С. Якщо це збалансована пропозиція, ми її, звичайно, підтримаємо. Просто для інформації. Ви сказали, що всім центральним апаратам збільшено. Жодному центральному апарату не збільшено чистим плюсом, а збільшено шляхом тільки перерозподілу. Так само, як і тут. Тобто ми готові підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, Ярославе. І на цьому підведемо риску.

МАРКЕВИЧ Я.В. Коллеги, мы опять тут финансируем уголь ископаемый и его себестоимость. Уже два года мы занимаемся, я по крайней мере, те, кто дольше, наверное, занимаются этим еще больше. Каждые 3-6 месяцев к нам прибывают люди, которые просят взять из фонда по закрытию убыточных шахт в фонд зарплаты, оплаты людям, работающих на убыточных шахтах. И мы по этому замкнутому кругу ходим уже два года. Ну, по крайней мере, я свидетель двух лет этой деятельности. Я не понимаю. Голосовать за это сейчас бессмысленно просто. Или нам покажут структуру, по которой они будут реально закрывать убыточные шахты, либо зачем мы финансируем потом заработную плату шахтеров, которые работают на убыточных шахтах. После решения знаменитого "Роттердам плюс дорога" я вообще считаю, что бюджет не должен угольной отрасли вообще ничего.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ярославе.

Будь ласка, Оксана Сергіївна по даному питанню. 

МАРКАРОВА О.С. По шахтах повністю поділяю занепокоєння, яке ми, Міністерство фінансів, протягом останніх двох років постійно озвучуємо, тому що ми виділяли кошти, як ви пам'ятаєте, у попередньому році і в цьому виключно на програму реструктуризиції і закриття шахт. На жаль, реструктуризація і закриття шахт не робилися чи не робляться вчасно. І коли це не робиться вчасно, то у цих шахт накопичується заборгованість по зарплаті. Запит насправді від Міністерства палива був набагато вищий. Це вже зменшено до того, що дійсно є заборгованістю на сьогоднішній день, тобто, з одного боку, я абсолютно погоджуюсь, що ми повинні вимагати, і ми вимагаємо програму і дотримання цієї програми по реструктуризації і закриттю тих шахт.

Але на сьогоднішній день тут є заборгованість, і це виключно державні шахти, державні шахти, на яких кримінальний злочин – не платити зарплату. Саме тому ми попрацювали разом з міністерством і максимально зменшили ті цифри до реалістичних на сьогоднішній день і поклали це в бюджет, виконуючи доручення Кабінету Міністрів.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно. Будь ласка, технічна правка. Василь Васильович.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Після озвучення пропозиції стосовно цифри 7 мільйонів 818 тисяч надійшла пропозиція деталізувати її, в тому числі на оплату праці 6 мільйонів 408 тисяч 800 і нарахування на оплату праці 1 мільйон 410. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Анатолій Сергійович Матвієнко. Будь ласка.

МАТВІЄНКО А.С. Друзі, я по процедурі. Для того щоб голосувати ці пропозиції, які нам роздані, мені видається, що давайте ми найперше проголосуємо ті питання, які викликали різні точки зору. А потім уже можемо поставити в цілому документ. Якщо наполягає колега по двох мільярдах там по поліції, то, очевидно, давайте ставити, приймемо і по Донецьку, і по Луганську, а потім проголосуємо в цілому. Бо інакше ми не можемо.

ПАВЕЛКО А.В. Анатолію Сергійовичу, дякую за дуже важливу пропозицію. Але я хотів би  нас все-таки привести до рішення. А рішення все-таки – всім бажаючим є пропозиція  працювати плідно у підкомітетах. Ті, хто не захотів працювати, зараз нам не треба переходити в цю дискусію до рішення по прийняттю підкомітетом. Після того, як це рішення не набере голосів, то тоді приймається дана філософія – проходити по кожному питанню.

Зараз я хочу запропонувати ще одне таке дуже важливе рішення, а саме: провести з усіма депутатами, які сьогодні представляють дуже правильну позицію по питанню Донбасу, зустріч в Кабінеті Міністрів за участю, я буду наполягати, особисто Прем'єр-міністра Володимира Борисовича Гройсмана, для того щоб ми це питання не зняли, а навпаки змогли його всі разом вирішити.

И я бы предлагал, чтобы из комитета также была собрана группа депутатов, рабочую группу мы можем предложить возглавить главе подкомитета Александру Горбунову вместе с депутатами от Луганщины и Донецкой области. Вместе провести такое совещание и на нем как раз найти решение по очень важному вопросу по переселенцам. Я уверен, что в нашем комитете в этом плане полная поддержка и это ни у кого не вызывает даже ни малейших вопросов, потому что эту программу необходимо, во-первых, разработать, а во-вторых, ее сделать в ближайшее время.

Я все-таки бы предложил такое решение, потому что не может быть разделения в бюджетном комитете на тех, кто поддерживал бы эту программу или не поддерживал. Я думаю, что здесь все поддерживают то, что это необходимо решить. Но ее необходимо решить в присутствии Премьер-министра, в присутствии министра финансов, в присутствии всех депутатов, которые представляют и знают сегодняшнюю проблематику. И на этом сделать акцент, в том числе и внимание бюджетного комитета.

Максим Викторович, как вы считаете?

ЄФІМОВ М.В. Просто как это будет формально выглядеть? То есть если мы сегодня говорим про то, что мы голосуем и деньги уже изъяли, то после этого как мы будем в принципе их назад возвращать?

ПАВЕЛКО А.В. Насколько я понимаю, будут другие источники. Я уверен, что на уровне Кабинета Министров найдут источники для того, чтобы…

(Шум у залі)

(Загальна дискусія)

ІЗ ЗАЛУ. Це бюджет 2017 року.

ПАВЕЛКО А.В. Ні, ми говоримо про 2016 рік. Как мы можем изменить в 2016 году.

ДЕРКАЧ А.Л. … (Без мікрофону)

ПАВЕЛКО А.В. Андрей Леонидович, мы вас поддерживаем полностью, и ваше личное голосование.

ДЕРКАЧ А.Л. (Без мікрофону)

ПАВЕЛКО А.В. Обязательно. И в том числе соцекономрозвиток прошлого года. В том числе! Андрей Леонидович, ваши все замечания были приняты.

Максим Викторович, выходим на решение.

ІЗ ЗАЛУ. Та голосуємо!

ПАВЕЛКО А.В. Я все-таки предлагаю, первое, мы уже обсуждали, уже по третьему кругу есть предложения…

ІЗ ЗАЛУ. Де рішення по "Южмашу", пане Голово?

ПАВЕЛКО А.В. У нас сегодня законопроект 5030 не рассматривается. Будь ласка. Два слова.

КРИВЕНКО В.М. Я дуже перепрошую. Це повністю в контексті підкомітету. Насправді ви знаєте, на якому заході я був. Ми все життя боролися, от скільки цей парламент прийшов, боролися проти державної підтримки собівартості шахт. Вона була 15 мільярдів при Януковичу. Це була чиста корупція. Вони доганяли собівартість, заганяли її вище і вся решта дофінансовувалась. Цим законом 420 мільйонів пропонується знову на цю схему дати. Це чисто корупційна схема. У нас є 5030. Давайте ці 400 мільйонів, які ми хотіли на "Южмаш", по якому є консенсус у всіх фракціях, це знайде свою підтримку, давайте цю програму 1101110 670 мінус 400…

(Шум у залі)

ІЗ ЗАЛУ. Я ще раз говорю, на державних шахтах зараз … (нерозбірливо) тисяч людей. І це заробітна платня цих людей.

КРИВЕНКО В.М. А на "Южмаші" 7 тисяч – це теж зарплата. І для мене ракетник набагато ближчий, працівник космічної галузі…

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Я пропоную все ж таки поставити на голосування рішення підкомітету, яке озвучив його голова Олександр Горбунов. І далі з урахуванням пропозиції Амельченка Василя Васильовича, яка підтримана Мінфіном і збалансована. А дальше, если не будет поддержана данная пропозиция, тогда пойдем по каждому спорному вопросу.

Будь ласка.

ЄФІМОВ М.В. Еще раз, уважаемые коллеги, я бы просил вас, в принципе, мы сегодня говорим про Державний фонд регіонального розвитку такий, який є сьогодні, стоит в расходах, предлагаемых Минфином. Я считаю, что этого делать нельзя, нужно снимать эти деньги и находить для соцекономрозвитку какие-то отдельные деньги. Потому что каким образом мы потом изъятые деньги положим назад, я не понимаю. То есть, мы можем обсуждать программу и в Кабмине, но каким образом мы это будем делать?

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максиме Вікторовичу. Я ще раз наполягаю, що дане питання дуже важливе і ми його повинні всім комітетом підтримати.

Ще раз. Пропонується підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект 5217 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій, погоджених з Мінфіном, а саме: врахувати зміни до текстових статей щодо доходів відповідно до розданого проекту рішення і довідкової порівняльної таблиці, уточнити бюджетні показники щодо врахування закону 1516, а також інших законопроектів щодо змін державного бюджету у разі їх прийняття до розгляду зазначеного законопроекту. Передбачити збільшення субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на 950 мільйонів замість збільшення Державного фонду регіонального розвитку. Включити перерозподіл видатків по РНБО в межах його призначень за загальним фондом відповідно до пропозиції народного депутата Унгуряна. Також ті пропозиції, які були озвучені Амельченком Василем Васильовичем, які збалансовані.

Будь ласка, хто за дану пропозицію, прошу голосувати.

ШКВАРИЛЮК В.В. 13.

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти?

ШКВАРИЛЮК В.В. 2.

ПАВЕЛКО А.В.  Хто утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. 4. Рішення прийнято.

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую. Рішення прийнято.

Будь ласка, наступне питання, третє. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету.

Перше, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики. Розпорядження уряду № 693-р. Доповідає Цапенко Юлія Степанівна. Будь ласка.

ЦАПЕНКО Ю.С. Доброго дня, шановні народні депутати! Розпорядженням Кабінету Міністрів пропонується здійснити перерозподіл видатків у сумі 96,8 мільйона гривень. Пропонується розподілити наступним чином: збільшити видатки на 81,8 мільйона гривень для забезпечення осіб та дітей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації, оскільки обсяг бюджетних призначень не задовольняє зазначену потребу інвалідів у цих засобах; також пропонується на 9,8 мільйона збільшити видатки на придбання продуктів харчування та медикаментів у клініці Науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності та у санаторіях сфери управління Мінсоцполітики; 4,8 мільйона пропонується для придбання посвідчень для системи соціального захисту.

Водночас пропонується зменшити видатки на протезування та ортопедозування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями за кордоном на суму 96,8 мільйонів гривень. Економія коштів виникла у зв'язку з тим, що зменшилася потреба у закордонному протезуванні.

Просимо підтримати зазначене рішення. Дякую.

АМЕЛЬЧЕНКО А.А. Слово надається голові підкомітету Олександру Володимировичу Горбунову.

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні друзі, за результатами опрацювання зазначеного питання в підкомітеті пропонується комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 27 вересня за номером 693-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати. Дякую.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Обговорення.

ПАВЕЛКО А.В. По даному питанню є пропозиції?

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція підтримати даний перерозподіл уряду  за номером 693-р. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Один. Рішення прийнято.

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки. Постанова уряду № 657. Доповідає заступник Міністра освіти і науки Греба Роман Володимирович.

Романе Володимировичу, будь ласка.

ГРЕБА Р.В. Доброго дня, шановні народні депутати! Міністерство освіти і науки звертається до вас з проханням перерозподілити видатки у розмірі 9 мільйонів, 144,6 мільйона гривень, перерозподіл яких затверджено постановою Кабінету Міністрів від 8 вересня 2016 року № 657. Суть перерозподілу полягає в тому, що ми гроші з бюджетної програми "Здійснення зовнішнього оцінювання та моніторинг якості освіти Українським центром оцінювання", зменшуємо видатки за цією програмою і збільшуємо видатки за програмою, споживання за бюджетною програмою "Здійснення методичного та матеріально-технічого забезпечення діяльності навчальних закладів". Вказані кошти будуть спрямовані на закупівлю ліцензійного програмного забезпечення, необхідного для встановлення на комп'ютерне обладнання, отримане від Китайської Народної Республіки в якості гуманітарної допомоги. Прошу погодити.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Романе Володимировичу.

Будь ласка, Олександр Володимирович Горбунов.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні друзі, пропонується комітету погодити встановлений пунктом 2 постанови уряду від 8 вересня за номером 657 перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Юрій Левченко, будь ласка.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Скажіть, будь ласка, у вас половина видатків знімається з оплати праці, як це вплине на оплату праці працівників?

ГРЕБА Р.В. Це за рахунок економії. Тобто ці кошти не були використані.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А як же у вас тоді здійснювалося планування оплати праці? Ви що, не знали, скільки кому ви будете платити, чи що?

ГРЕБА Р.В. Не було проведено такої кількості перевірок, скільки планувалося, не було стільки тестових завдань, скільки було заплановано.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А у вас оплата праці залежить від кількості тестових завдань чи щомісячно оплачується? У вас же, напевно, щомісячно вона оплачується, а не залежно від кількості?

ГРЕБА Р.В. Там залучалися експерти, в тому числі для проведення перевірки тестових завдань в рамках проведення оцінки якості знань.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Деркач Андрій Леонідович.

ДЕРКАЧ А.Л. У меня есть предложение поддержать.

Но у меня есть вопрос, Оксана Сергеевна, к вам. Когда будет внесено обещанное постановление на 1 миллиард 100 по покрытию дефицита, и 1 миллиард 200, мы считали, по покрытию дефицита заработной платы для учителей по областям?

МАРКАРОВА О.С. Як тільки нам її внесуть, ми відразу ж її теж погодимо.

ДЕРКАЧ А.Л. А кто ее должен внести? Когда министерство внесет дефицит по оплате по освітній субвенції?

МАТВІЄНКО А.С. Андрію, там тільки 1 мільярд 100 по зарплаті.

ДЕРКАЧ А.Л. Я пока только про зарплату говорю. Когда?

Вы отвечаете в министерстве за что?

ГРЕБА Р.В. В міністерстві я відповідаю за роботу апарату і за програмно-технічне забезпечення роботи міністерства  освіти в цілому.

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, пане Андрію, по перерозподілу ми цю роботу вже почали. Перша засилка, яка була, вона на доопрацюванні. Як тільки вона буде повторно доопрацьована, внесена, ми з нею теж вийдемо.

ДЕРКАЧ А.Л. Вы к 7 ноября внесете?

ГРЕБА Р.В. Все, що стосується Міністерства освіти, все буде зроблено. Питання до Мінфіну: коли вони зможуть.

ДЕРКАЧ А.Л. Вы обратите на это внимание министра. Мы же задавали вопрос, вносите документы. Учителя без зарплат два месяца последние сидят.

ГРЕБА Р.В. Все, що залежить від Міністерства освіти, все робиться.

ПАВЕЛКО А.В. Андрію Леонідовичу, дякую. Романе Володимировичу, дякую.

Ярославе, ще питання?

МАРКЕВИЧ Я.В. Да. Коротко. Скажите, вы уменьшаете расходы структуры, которая занимается внешним оцениванием, там у них что, просто лишние деньги появились?

ГРЕБА Р.В. Це за рахунок економії. Так.

МАРКЕВИЧ Я.В. Нет, там половина – написано. Только 4. Или я ошибся?

ГРЕБА Р.В. Ну 4 мільйони – це заробітна плата. 1 мільйон 800 – це охорона. І інше – те, що там не використані кошти.

МАРКЕВИЧ Я.В. Ну вопрос не в этом. Вопрос в том, что, главное, это не нанесет вреда этой структуре?

ГРЕБА Р.В. Ні, воно не нанесе шкоди, оскільки вже в цьому році жодного зовнішнього незалежного оцінювання не буде здійснюватися. Вже всі заходи зроблені в цьому році. 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолію Сергійовичу.

МАТВІЄНКО А.С. Романе Володимировичу! Я до вас хочу звернутися. Я як старша людина хочу вам порадити. Ви не представляєте себе самого, ви представляєте міністерство. І міністерство тут доповідало про відповідний перерозподіл, в тому числі і 1 мільярд 100 на заробітну плату. І коли ви приходите на засідання бюджетного комітету, то відповідайте за міністерство. А якщо ви не здатні, то не приходьте. І не демонструйте тут зверхності, бо немає незамінних, є поки що не замінені, включаючи всіх, хто сидить за цим столом. Тому, будь ласка, поважайте орган, куди ви приходите.

ГРЕБА Р.В. Я приношу своє вибачення, якщо там я в чомусь проявив свою зверхність.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Будь ласка, Іван Крулько.

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги! Ну ми це розглядали детально на підкомітеті. Є пропозиція підтримати. Це абсолютно нормальна річ. Комп'ютери підуть по всіх школах. І там нормально.

І ще одне. Але те, що тут Андрій Деркач говорив, я пропоную, щоб ми це підтримали. Тому що це абсолютно правильна річ, щоб ми в терміновому порядку здійснили перерозподіл, який стосується освітньої субвенції. Якщо потрібно, давайте, може, ми приймемо рішення процедурне і направимо лист від комітету до Міністерства освіти і до Міністерства фінансів, щоб вони цю річ зробили. Так, до Кабінету Міністрів. Давайте зробимо листа відповідного від комітету як депутати у порядку парламентського контролю, де ми висловлюємо занепокоєння ситуацією з освітньою субвенцією.

ПАВЕЛКО А.В. Иван Иванович, мы на прошлом комитете рассматривали  и заслушивали министра образования Лилию Гриневич. И мы там как раз и обратились в Кабмин принять решение по этой субвенции, по этой проблеме в ближайшие сроки. Так что, Оксана Сергеевна, если можно, вы также возьмите на контроль, чтобы мы в ближайшее время могли решить.

ДЕРКАЧ А.Л. Андрей Васильевич, вы сами Гройсману можете позвонить? Самому Гройсману?

ПАВЕЛКО А.В. Можем. Можем. Обязательно. Андрей Леонидович, я думаю, что мы все-таки должны принять решение. Роман Владимирович представил видение Министерства образования и науки. И есть предложение нашего коллеги Горбунова Александра Владимировича підтримати даний перерозподіл уряду від 8 вересня за номером 657.

Кто за, прошу голосовать. Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Один.

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається. Дякую.

Наступний перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я, розпорядження уряду номер 668-р. Доповідає заступник міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович.

Будь ласка.

КОВТОНЮК П.А. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні народні депутати! Міністерство охорони здоров'я просить про перерозподіл видатків у сумі 113,6 тисяч гривень в межах програми "Спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров'я". Суть питання полягає в тому, що один із закладів державних охорони здоров'я, це науково-практичний медичний реабілітаційно-діагностичний центр МОЗ України, має можливість отримати підтримку від проекту ЄС, який зокрема підтримує ті заклади, де зросло навантаження у зв'язку з великим потоком переселенців зі сходу України, кошти на придбання важливого обладнання. Для того, щоб це вдалося, держава повинна зробити внесок у розмірі 20 відсотків від вартості цього обладнання. В такому разі кошти проекту ЄС будуть виділені. А сума коштів складає 113,6 тисяч гривень. Відповідно загальна сума обладнання складає 565 тисяч гривень.

Це питання було нашим міністерством, ми доповіли про нього на відповідному підкомітеті, воно було там заслухане і отримало позитивний також висновок. Тому прошу його підтримати. Спасибі.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Підкомітетом пропонується комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 14 вересня за номером 668-р даний перерозподіл видатків державного бюджету. І прошу вас підтримати. 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Іван Іванович Крулько?

КРУЛЬКО І.І. Так. У мене є питання. Скажіть, будь ласка, а з яких медичних закладів ви ці кошти знімаєте, які надають висококваліфіковану медичну допомогу? Можна уточнити? В рамках одного закладу.

КОВТОНЮК П.А. Так, він знімається з поточних видатків на видатки розвитку. Так.

КРУЛЬКО І.І. В мене ще одне питання. Ви там на наступний рік як Міністерство охорони здоров'я запропонували геніальні речі, коли по цій програмі залишається у нас два заклади. Всі інші ви виключаєте. Це унікальні заклади, які надають якраз по програмі висококваліфіковану медичну допомогу, спеціалізовану. І у мене у зв'язку з цим запитання, я вже його, до речі, задавав, і задавав і міністру охорони здоров'я. Скажіть, будь ласка, що стосується Солотвинської алергологічної лікарні, яка також у цьому році фінансувалася (і у всі попередні роки) по цій програмі, на наступний рік ви все-таки переглянули свою позицію і будуть ці унікальні заклади фінансуватися чи ні? Можна дати відповідь?

КОВТОНЮК П.А. Так. Дякую за ваше питання. Я вже його піднімав на підкомітеті, коли я був запрошений поговорити про бюджет на наступний рік. Виникла ситуація, коли 32 заклади, тепер уже 27, бо 5 були повернуті, залишились поза бюджетом. Це сталося з технічних причин, тому що коли наша команда зайшла в міністерство, ми просто отримали вже зверстаний бюджет. Мінфін знає цю проблему, ми чітко знаємо цю проблему, зараз просто бюджет знаходиться в парламенті. Ми просимо повернути всі 27 закладів, в тому числі 14 санаторіїв і 13 загальнодержавних закладів.

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

КРУЛЬКО І.І. Пані Оксано!

ПАВЕЛКО А.В. На контроль це питання. Чтобы была позиция Кабмина.  

КРУЛЬКО І.І. По високоспеціалізованих закладах.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 14 вересня за номером 668-р перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

КОВТОНЮК П.А. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Наступний перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства. Розпорядження уряду номер 685-р.

Доповідає перший заступник голови Державної інспекції сільського господарства Заставний Юрій Богданович.

Будь ласка.

ЗАСТАВНИЙ Ю.Б. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні члени комітету! Міністерство аграрної політики та продовольства вносить на розгляд розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2016 року за номером 685-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства України на 2016 рік.

Відповідної до частини 8-ї статті 23-ї Бюджетного кодексу України передбачено перерозподілити видатки з загального фонду, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства України на 2016 рік, шляхом зменшення їх обсягу за програмою "Керівництво та управління у сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів" у сумі 8 мільйонів 526 тисяч гривень, з них: оплата праці – 6 мільйонів 989 тисяч. І відповідно збільшення обсягу видатків з загального фонду та встановлення видатків споживання на оплату праці за програмою "Здійснення державного контролю у галузі сільського господарства для забезпечення сертифікації насіння і садівного матеріалу" у липні, серпні та вересні 2016 року.

Погодження вказаного розпорядження надасть можливість погасити заборгованість з виплати заробітної плати у вказані місяці. Крім того, реалізація розпорядження не потребує виділення додаткових коштів з державного бюджету. Прошу погодити розпорядження.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Богдановичу.

Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, після розгляду підкомітетом було прийнято рішення пропонувати комітету підтримати зазначене пунктом 1 розпорядження уряду за номером 685-р - перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

КРУЛЬКО І.І. У мене є питання.

ПАВЕЛКО А.В. Іван Крулько. Потім Андрій Деркач.

КРУЛЬКО І.І. Юрію Богдановичу, дуже добре, що ви сьогодні на комітеті присутні, у мене є до вас таке питання. Мені українські виборці сьогодні скинули з вашого підрозділу дуже цікаву фотокартку. Це мова йде про відділ технічного нагляду Державної інспекції сільського господарства в місті Києві. Там висить така об'ява: "Шановні відвідувачі, працівники інспекції всі у відпустці. Прийом документів буде здійснюватися після 10.10.2016 року. Вибачте за незручності". Всі у відпустці! У мене питання, після цього перерозподілу ви відкличете людей з відпустки, щоб працював технічний нагляд, і люди просто не присилали отакі фотокартки, просто показуючи сьогодні рівень роботи органів влади?

ЗАСТАВНИЙ Ю.Б. Я прокоментую. Оці кошти, якщо будуть перерозподілені, дадуть можливість погасити заборгованість по заробітній платі за липень, серпень, вересень. І частково, у зв'язку з тим, що ми, реально кажу, всі 100%, я в тому числі, у відпустці…

КРУЛЬКО І.І. Ви також у відпустці?

ЗАСТАВНИЙ Ю.Б. І я у відпустці два тижні. Але це дасть нам можливість зекономити 1 мільйон 200 гривень і дасть можливість в жовтні працювати. З 10-го числа в кожній області будуть працювати в технічному нагляді 3-5 осіб.

Коштів на 2017 рік не передбачено. Нас з програми виключено взагалі. Зараз здійснюються заходи виключно для ліквідації.

(Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. Деркач Андрій Леонідович, будь ласка.

ДЕРКАЧ А.Л. Я считаю, что перерозподіл перерозподілом, и действительно деньги нужны. Но с учетом того, что в Харькове 40 человек погибло, исходя из того, что они отравились, как раз тут вопрос алкоголя, то перераспределять Державній іспекції з питань безпечності харчових продуктів, вы самое время нашли. Что я могу сказать? Очень вовремя, креативно - самое главное.

ЗАСТАВНИЙ Ю.Б. Дозвольте прокоментую. Коли Державній службі з продбезпеки виділялися ці кошти по 442-й, їх уповноважили, функції, на здійснення сертифікації насіння і садівного матеріалу. Проте після прийняття закону ці функції були перерозподілені. І Держслужба не виконує функцій з сертифікації насіння. Ми ці кошти просимо виключно в частині 600 чоловік – сертифікація насіння, і не більше. Це погоджено з Держпродслужбою, з усіма органами погоджено. Там без втрати для Держслужби.

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до голосування. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 вересня за номером 685-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 - утрималися. Рішення прийнято.

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається. Дякую.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції. Розпорядження уряду номер 691-р.

Доповідає перший заступник міністра юстиції Севостьянова Наталія Іларіонівна.

Будь ласка.

СЕВОСТЬЯНОВА Н.І.  Доброго дня, шановні народні депутати. Вам відомо, що відбувається реформа пенітенціарної системи і ми ліквідуємо її як окремий центральний орган виконавчої влади. У зв'язку зі зміною термінів даної ліквідації ми просимо перекинути з нашої програми 3601010 – "Керівництво та управління у сфері юстиції" суму 35 мільйонів 209 тисяч на програму 3606010 – "Керівництво та управління в пенітенціарній сфері". Це нам потрібно до кінця року на функціонування апарату ДПСУ. Це тільки вересень. Виплатити заробітні плати. Ліквідкомісія апарату – жовтень-грудень. Територіальні органи – до листопада включно, після цього вони вже будуть фінансуватися з Міністерства юстиції. І ліквідкомісії територіальних органів  - до кінця року включно з груднем. Просимо підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Наталіє Іларіонівно. Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Підкомітетом пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 22 вересня за номером 691-р. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги! Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

Дякую вам, Наталіє Іларіонівно.

Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачений Міністерству енергетики та вугільної промисловості, розпорядження уряду номер 677-р.

Доповідає перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Карп Галина Василівна.

Будь ласка.

КАРП Г.В. Шановні депутати! Просимо підтримати перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міненергетики та вугільної промисловості, в сумі 52 мільйони 757 тисяч гривень шляхом зменшення обсягу видатків розвитку за програмою реструктуризації вугільної та торфодобувної промисловості на суму 33 мільйони 788 тисяч гривень, зменшення обсягу видатків споживання за програмою 1101100 "Гірничорятувальні заходи на вуглевидобувних підприємствах" на суму 18 мільйонів 969 тисяч гривень і збільшити обсяг видатків розвитку за програмою 1101110 "Державна підтримка вугледобувних підприємств" для покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції на 52 мільйони 757 тисяч гривень.

Даний перерозподіл здійснюється в межах призначень Міністерства енергетики, не потребує збільшення додаткових призначень і дозволить частково погасити заборгованість по заробітній платі, яка на сьогодні є, у державних вугледобувних підприємствах.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Галино Василівно.

Будь ласка, голова підкомітету Молоток Ігор Федорович.

МОЛОТОК І.Ф. Запропонований перерозподіл здійснюється з метою часткового покриття у 2016 році витрат собівартості видобутку вугілля державними вуглевидобувними підприємствами. За результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету підтримати перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 22 вересня за номером 677-р. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Ярослав.

МАРКЕВИЧ Я.В. Коллеги! Еще раз повторюсь, мы каждые шесть месяцев принимаем подобные решения. При этом профильное министерство палец о палец не ударило, чтобы вывести с рынка убыточные шахты. Мы занимаемся совершенно вещью, которая к экономике, вообще к существованию, природному существованию экономики не имеет вообще никакого отношения. Мы дотируем непонятно что. Мы дотируем сейчас убытки. При этом профильное ведомство ничего не делает для того, чтобы эти убытки сократить. Мы делаем это каждые шесть месяцев два года подряд. Не надоело ли нам уже, а? И пользуясь тем, что мы постоянно им даем это, даем и даем, даем и даем, мы получаем все время одно и то же: ноль при ликвидации экономически невыгодных действий. А потом мы принимаем "Роттердамы плюс" и прочее.

Я против. И призываю комитет не голосовать, пока профильное ведомство не предоставит понятную программу, в которую мы поверим. Спасибо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам за виступ.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги! Я повністю підтримую полум'яний виступ пана Ярослава. Дивіться, ми для них просто смішні. Пам'ятаєте, 15 мільярдів гривень було до нашого приходу, програма у Саші Януковича? Жоден працівник не працював у шахті, по 8 тисяч отримував кожного місяця. Просто якщо ніхто не працював. Це тільки те, що ми дотували частинку собівартості. Зараз ми беремо: "Добре, хлопці, ми вам намалювали ще одну програмку, називається "Реструктуризація". Дивіться, з чого ми знімаємо. Ми з програми, яка повинна була закривати ці шахти неприбуткові, вони їх не закривають, вони постійно перекидають далі на зарплату, на покриття собівартості. Далі, у нас що, немає аварій на шахтах? Ми не знаємо, яка у нас сигналізація в шахтах, які у нас крепи там, комбайни? Ми знімаємо з гірничорятувальних заходів.

Колеги! Якби це були єдині люди, хто мають заборгованість по зарплаті, можливо, можна було б це обговорювати. У нас з вами, нагадаю, у нас всі фракції підтримують, у нас з вами тільки по "Южмашу" 71 мільйон гривень заборгованості. Обіцяли всі влади допомогти. Тому я вважаю, що не можна голосувати за це рішення. Це перше, по суті, що ніхто не закриває, а постійно залишають непогашену зарплату, а собівартість вони формують дуже красиво. Тільки залишають на зарплату, бо знають, що ми все одно дамо, як касками постукають. Тому пропоную відхилити.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Матвієнко Анатолій Сергійович.

МАТВІЄНКО А.С. Шановні колеги! Я підтримую логіку, яка висловлена паном Маркевичем і паном Кривенком. Але ми маємо розуміти, що це політичне рішення. І якщо ви знаєте історію закриття збиткових шахт в інших країнах, а якщо не знаєте, то почитайте, і це політичне рішення має, безперечно, прийматися на рівні уряду, на рівні парламенту. Якщо ми готові сьогодні прийняти таке рішення, давайте за це агітувати. Я думаю, що міністерству треба доручити, безперечно, нехай виносять питання на уряд і приймають політичне рішення. Але зараз питання "Ч". Я говорив з міністром паном Насаликом. Безперечно, підтримую з точки зору того, що йому треба виходити з ситуації конкретної. Ми говоримо зараз за стратегію. Стратегія правильна.

І тому я пропоную зафіксувати як звернення до міністерства про те, що потрібно приймати це рішення і брати на себе відповідальність, включаючи і парламент. А зараз підтримати цю постанову, оскільки ми говоримо за реальні речі, які і без того серйозно загострюють ситуацію. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Сергійовичу.

Будь ласка, Деркач Андрій Леонідович.

ДЕРКАЧ А.Л. Шановні колеги, я согласен с тем, что действительно реструктуризация должна происходить, но на самом деле это живые люди. То, что вы говорите, "Ротттердамский тариф" никакого отношения к этим шахтам абсолютно не имеет.

ІЗ ЗАЛУ. Я знаю, не имеет.

ДЕРКАЧ А.Л. Вы прекрасно все понимаете, вы же входите кто-то там в коалицию, член коалиции, кто-то бывший член коалиции, кто-то нынешний член коалиции, есть молодой человек 26-и лет по фамилии Вовк, который руководит рынком в 500 миллиардов. Перед этим руководил офисом компании из 5 человек – инвестиционный банкир, "Роттердамский тариф плюс" – это оттуда. А там живые реальные люди.

Пришел Насалик, который (плюс-минус) понимает, что такое энергетика. До него был человек, возглавлял министерство, и все молчали, который считал, что газ в трубе идет в две стороны.

ІЗ ЗАЛУ. Сразу.

ДЕРКАЧ А.Л. Сразу, одновременно.

Поэтому пришел человек с реальной историей. Есть депутат-мажоритарщик, который видит эту картинку. Вы что, думаете, что он "тырит" на дотации этой шахте? Нет. Но зарплату людям надо платить. Вот об этом вопрос.

Поэтому я считаю, что надо поддержать. А по реструктуризации давайте послушаем программу.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

КРИВЕНКО В.М. Товариство, компроміс! Пропускаємо цю річ. Програма 670, яка була проголосована в Законі 5217, в залі вносимо зміни і 70 мільйонів закриваємо проблему "Южмашу" по зарплаті. Бо коли вони прийдуть перекриють дороги… Тобто давайте це узгодимо і подамо від колег. 600 мільйонів ми даємо шахтарям. Давайте дамо 70 ракетчикам.

ПАВЕЛКО А.В. Ярослав. І підводимо риску.

МАРКЕВИЧ Я.В. Я просто хочу напомнить коллегам, что сегодня мы принимаем уже второе решение в пользу министерства и в пользу угольных шахт. В первом была сумма – 400 с мелочью миллионов (так, на минуточку!) А это уже второе.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Юрій Левченко. І голосуємо.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Товариство! Є багато слушних думок з приводу того, що мова йде про живих людей, безперечно, в незалежності від економічних моментів певних. Але в контексті, яка з цих думок, я дивлюся, що 19 мільйонів береться для цього з такої програми, як гірничорятувальні заходи на вуглевидобувних підприємствах. Тобто з рятувальних заходів. Ну вибачте, будь ласка, тут навіть не в плані того, що комусь зарплата потрібна, щоб їжу купувати, тут потрібно, щоб жити, живим залишитись, щоб при завалі тебе врятувати змогли. Тому я цієї логіки взагалі не розумію. У нас що, в Україні ніколи не було жахливих трагедій, де десятки людей загинули? Чи це дуже давно було і люди вже забули про це? Чи як? Такого моменту я не розумію. Я вважаю, що таке не може бути.

Будь ласка, з реструктуризації забирати цих 34 мільйона це логічно, а забирати 19 мільйонів з рятувальних заходів, ну, вибачте, будь ласка, це самозаперечення виходить. Тобто піклуємося про людей, причому якось піклуємося односторонньо.

ПАВЕЛКО А.В. Галина Василівна, будь ласка.

КАРП Г.В. Дякую.

Ця економія виникла у зв'язку з застосуванням тендерних процедур в системі ProZorro, і це економія коштів, яка подана головному розпоряднику коштів міністерству за поданням головного розпорядника коштів цього рятувального загону. Тобто всі інші видатки – у них достатньо коштів, які передбачені міністерством. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Галино Василівно. Будь ласка, пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Молотком пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 вересня за № 677-р перерозподіл видатків державного бюджету.

(Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? 2. Дякую, приймається.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету Міністерству енергетики і вугільної промисловості ( розпорядження уряду № 487-р).

Доповідає Галина Василівна Карп, будь ласка.

КАРП Г.В. Метою даного перерозподілу є забезпечення реалізації спільно з міжнародними фінансовими організаціями проектів шляхом повноцінного та вчасного фінансування у 2016 році контрактів, укладених за проектами, та безперервне їх виконання протягом поточного року. Перерозподіл здійснюється в межах відповідних проектів. Причиною є те, що по деяких проектах був тривалий час виготовлення технічного обладнання, також були затримки в проведенні тендерної процедури і виникла економія в результаті застосування тендерної процедури. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Галино Василівно. Будь ласка, Молоток Ігор Федорович.

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги, звертаюсь до вас. Дійсно, потрібно було б обговорення вести на підкомітетах, і це питання викликало таке жваве обговорення на підкомітеті з питань видатків державного бюджету та новоутвореного підкомітету з питань видатків бюджетів щодо паливно-енергетичного комплексу. Розпорядження уряду від 13 липня за № 487 перерозподіл витрат державного бюджету.

В ході обговорення було звернуто увагу щодо наступного: відсутності у зверненні Міністерства вугільної промисловості належних обґрунтувань та детальних розрахунків щодо запропонованих обсягів перерозподілу витрат державного бюджету. В зв’язку з чим виникла необхідність у запиті підкомітетів додаткових матеріалів. Підкомітети звернулись до Державної аудиторської служби, яка надала матеріали щодо перевірки діяльності цього міністерства за 2015 рік, в якому були системні недоліки у виконанні коштів за бюджетними програмами Міністерства вугільної промисловості і які здійснюються за рахунок кредитів міжнародних фінансових організацій, що загалом привело до неефективного використання кредитних ресурсів, значного продовження строків реалізації інвестиційних проектів.

За результатами розгляду зазначеного питання у підкомітетах не дійшли згоди і надали  можливість вирішення під час розгляду на засіданні комітету. Але це у нас було чотири дні тому, за цей час надійшли деякі документи і ми, зазначивши питання, що дійсно, щоб не порушувати поточні ремонти, які відбуваються у цьому році, просимо підтримати дану пропозицію про розподіл, але у такій пропозиції, у такій редакції: "Погодити визначений розпорядженням уряду від 13 липня за номером 487 перерозподіл видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету та відповідні зміни обсягів кредитів міжнародних фінансових організацій, що залучатимуться в 2016 році.

Друге. Рекомендувати Кабінету Міністрів України вжити дієвих заходів щодо забезпечення ефективного використання коштів, передбачених Міненерговугілля для реалізації спільних з міжнародними фінансовими організаціями інвестиційних проектів."

Також підкомітети звертаються до голови комітету Павелка Андрія Васильовича з проханням вище узгодженим: "Просимо звернутися до Генеральної прокуратури України, Державної аудиторської служби України з проханням провести перевірку діяльності Міністерства енергетики та вугільної промисловості за 2016 рік і надати нам письмово результати перевірки". Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги. Це до мене лист? Добре.

Анатолій Сергійович, будь ласка.

МАТВІЄНКО А.С. Ви говорили про недоліки 2015-го, а просите перевірку 2016-го. Це описка чи це є логічно?

І друге питання. Ми звертаємося до Генеральної прокуратури, якщо маємо факти. А якщо ми не маємо фактів, а маємо просто собі уяву, то тоді маємо звертатися до інших органів, які контролюють виконання бюджету. В даному випадку Рахункова палата, але не Генеральна прокуратура.

МОЛОТОК І.Ф. Дивіться, ці програми діють протягом 5-10 років. Була надана підкомітетом перевірка за 2015 рік, але ті фірми, які працюють і в 2015 році, вони працюють і в 2016-му, вони будуть працювати і в 2017 році, і в 2018-му. Тобто щоб не порушувати діяльність Міненерговугілля зараз, у цьому році, бо це було таке прохання від них, перевірити, чи буде повторюватися та корупційна схема (я вже кажу для стенограми), яка відбувалася в 2015 році.

МАТВІЄНКО А.С. Прокуратура перевіряла 2015 рік?

МОЛОТОК І.Ф. Так, є свідчення прокуратури і є кримінальні справи, які були надані нашому підкомітету.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Деркач Андрій Леонідович.

ДЕРКАЧ А.Л. К заместителю министра. Я просто перевожу. Игорь Федорович – он же представитель как бы не оппозиции, а руководства комитета. Я вам хочу задать вопрос. Скажите, пожалуйста, когда прекратится понятийное управление "Укрэнерго"? Когда вы проведете конкурс? Когда прекратится история с нецелевым использованием средств по "Укрэнерго"? Сколько будет работать Ковальчук исполняющим обязанности? И что сделало министерство, чтобы провести конкурс и убрать этого человека?

КАРП Г.В. Наскільки вам відомо і мені також, що всі ці питання знаходяться зараз у судовому порядку і будуть проходити відповідно до чинного законодавства. Міністерство енергетики буде робити все відповідно до чинного закону. Дякую.

ДЕРКАЧ А.Л. Я вам задал вопрос конкретно. Мы сейчас даем человеку бюджет - 4 миллиарда. Вы говорите, что он в судах порешал вопрос. Ваш ответ мне. Вы обратились в прокуратуру?

МАТВІЄНКО А.С. Для довідки можна?

ПАВЕЛКО А.В. Анатолію Сергійовичу, будь ласка.

МАТВІЄНКО А.С.  Андрію, просто Галина Василівна новий перший заступник і, може, не знає історію. Я тебе проінформую, я знаю, я також маю купу претензій і вважаю, що це інституція антидержавну політику веде, я тебе абсолютно підтримую. Але справа в тому, що там відбувся конкурс, його результати були не визнані, зараз вони оскаржені. Іде судовий процес, який має закінчитись для оголошення нового конкурсу.

ДЕРКАЧ А.С. Румынские трансформаторы, израильские подстанции, американские линии. Что нам дальше делать?

МАТВІЄНКО А.С. Я розказую тобі, чому не можна його оголосити, бо не завершений судовий процес.

КАРП Г.В. Шановні колеги, на жаль, ми не отримали від підкомітету висновків  аудиторської служби, про які  розповідає пан Молоток. Ми були б вдячні за те, щоб ми їх отримали, для того щоб нове керівництво, яке працює, починаючи з квітня, могло проаналізувати всі ці питання, які ви оголосили тільки що. Ми будемо  вам вдячні. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Будь ласка, Молоток.

МОЛОТОК І.Ф. Вибачте, якщо була діяльність Державної аудиторської служби в 2015 році вашого відомства, то вона ж була і у вас відповідно матеріали повинні бути. Бо на той запит, який ми дали Державній аудиторській службі, вони нам надали перевірку діяльності вашого міністерства за 2015 рік. Попросіть те ж саме, якщо у вас немає матеріалів, які були надані перевіркою.

ПАВЕЛКО А.В. Віктор Кривенко, будь ласка.

КРИВЕНКО В.М. Я хочу подякувати Ігорю Федоровичу, що почав так глибоко вникати і розбиратись, і дуже правильно. Тому що є такий пан Підлісецький у фракції "Самопоміч" і я потім з іншими компаніями говорив, що витворяли, щоб тільки купити імпортне, те, що каже пан Деркач. Міняли стандарти по опорах, два заводи в нас – Донецкий завод высоковольтных опор, 400 чоловік. Міняли по проводах, тут вони змінювали наші ГОСТи тільки щоб купити імпортне, бо на імпорті є "откат". У нас теж, мабуть, є, але там гарантовніше.

Тому є пропозиція не погоджувати цей перерозподіл зараз. Ми зберемось з вами через тиждень, дати більше опрацювати комітету, подивитись по напрямках. Питання повністю правильне.

ПАВЕЛКО А.В. Вікторе Миколайовичу, ви дуже чітко дали пропозицію, яку ви дали другою. Першу пропозицію дав голова підкомітету Молоток Ігор Федорович – погодити встановлений розпорядженням уряду від 13 липня № 487-р перерозподіл видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету та відповідні зміни обсягу кредитів міжнародних фінансових організацій, що залучатимуться у 2016 році.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? 3. Рішення прийнято.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Центральній виборчій комісії (розпорядження уряду № 707-р). Доповідає заступник Голови Центральної виборчої комісії Жанна Іванівна Усенко-Чорна.

Будь ласка, Жанно Іванівно.

УСЕНКО-ЧОРНА Ж.І. Дякую.

Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Центральна виборча комісія звертається з проханням погодити здійснення відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 3  жовтня цього року номер 707-р в межах загального обсягу бюджетних призначень, включаючи загальнодержавні витрати, передбачені Центральній виборчій комісії на поточний 2016 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподілу видатків споживання в сумі 30 мільйонів гривень шляхом зменшення їх обсягу за програмою 6731700 "Забезпечення фінансування проведення перших виборів депутатів сільських (селищних), міських рад та сільських (селищних), міських голів об'єднаних територіальних громад" та збільшення їх обсягу за програмою 6741020, яка має назву "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських (селищних), міських голів".

Шановні народні депутати! Цих коштів вистачить для призначення Центральною виборчою комісією на 18 жовтня перших виборів у 148 об'єднаних громадах. Разом з тим, у Центральній виборчій комісії сьогодні станом на ранок було 163 звернення від відповідних обласних державних адміністрацій. Тому навіть цих 30 мільйонів на сьогодні, на жаль, є недостатньо для того, щоб Центральна виборча комісія змогла розглянути і призначити вибори у всіх територіальних об'єднаних громадах.

Зараз прохання підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги! За цією інформацією, передача коштів державного бюджету в місцеві бюджети забезпечить проведення перших виборів у 148 об'єднаних територіальних громадах. Тому пропонується підтримати таке рішення. Погодити перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Центральній виборчій комісії на 2016 рік, згідно з розпорядженням уряду номер 707-р. Прошу підтримати.   

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

ІЗ ЗАЛУ. Пропозиція Амельченка – і голосуємо.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ні-ні. Це не пропозиція. Питання. Ми на підкомітеті слухали Міністерство інфраструктури, вибачте, Міністерство регіонального розвитку, і нам міністр сказав, що, на жаль, Центральна виборча комісія не дослухається, скажімо, до нас. Я бачу, дослухалися і проводять, на жаль, вибори сільських (селищних) голів, які потім знову, скажімо, об'єднуються в територіальні громади. І в мене питання виникає, скажемо: чи була така необхідність проводити спочатку одні вибори, а потім ми, знову ж таки, громади…

ІЗ ЗАЛУ. Згідно з законом.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я розумію.

УСЕНКО-ЧОРНА Ж.І. Шановні народні депутати! Я хочу звернути увагу, що Верховна Рада України своєю постановою від 22 вересня на 4 грудня призначила такі позачергові вибори. Не виконувати постанов Верховної Ради України Центральна виборча комісія, незважаючи на всі заклики міністерства, змоги не має.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Жанно Іванівно.

Будь ласка, шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від  3 жовтня за номером 707-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно.

Дякую, Жанно Іванівно.

З мотивів, будь ласка, Сергій Рудик.

РУДИК С.Я. Я не хотів зривати хід голосування, тим більше, ніяких питань немає по цьому перерозподілу.

Дивіться, у нас проблема по округу. Є село Ротмистрівка, де оголошені вибори сільського голови. І є без п'яти хвилин територіальна громада, об'єднана територіальна громада. І мені заступник профільний голови Адміністрації, який веде створення ОТГ, каже: "Так Верховна Рада має відмінити зараз вибори сільського голови". Ну який смисл тоді ОТГ, якщо зараз відбудуться вибори сільського голови? Який смисл створення тоді ОТГ? Двоє виборів - неможливо. І він автоматично стає ким? Як нам поступити?

УСЕНКО-ЧОРНА Ж.І. В даному випадку справді відбувається певна колізія між неузгодженістю рішень, які прийняті Верховною Радою України, і тими процесами з децентралізації, які зараз тривають по всій країні. Ми вже проголосували.

РУДИК С.Я. Тобто як нам поступити? Ну, об'єктивна проблема.

УСЕНКО-ЧОРНА Ж.І. Інституту зупинення виборчого процесу, згідно з рішенням Конституційного Суду, на жаль, не існує. Якщо виборчий процес розпочався відповідно до постанови Верховної Ради, то вибори – це процес незворотній у часі.

РУДИК С.Я. А Верховна Рада може зупинити своїм рішенням, вилучити? Чи це вже нереально?

ІЗ ЗАЛУ. По беспределу – да.

РУДИК С.Я. Ні-ні, я питаю юридичну складову, бо ті просять, що треба зупинити. Це може цікавити не тільки мене одного.

УСЕНКО-ЧОРНА Ж.І. Справа в тому, що таке питання багато разів розглядалося, і згідно судової практики зупинити виборчий процес, який уже розпочався, неможливо. І така позиція зафіксована у рішеннях Конституційного Суду України.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Жанно Іванівно.

Будь ласка, Анатолій Сергійович Матвієнко.

МАТВІЄНКО А.С. Оксано Сергіївно, у мене до вас запитання. У нашої фракції двоє є таких людей, які запропонували і внесли на розгляд перерозподіл в межах виділених капів (соцеконом) зміни призначень. І думали, що сьогодні вже будемо розглядати. Уряд не приймає. Я хотів би, щоб ви якомога швидше, це прохання…

МАРКАРОВА О.С. Я зразу можу доповісти. В понеділок було прийнято на позачерговому засіданні уряду, було схвалено ті пропозиції всі, які прийшли до нас станом на минулу середу. Ми їх узагальнили і в цей понеділок вони були схвалені.

МАТВІЄНКО А.С. Чому сьогодні ми їх не розглянули?

МАРКАРОВА О.С. Я не знаю. Ми в понеділок, Кабмін схвалив все, що Міністерство фінансів подало.

ІЗ ЗАЛУ. Буде подано на наступне засідання.

МАРКАРОВА О.С. Це перше.

І по-друге, ми зі свого боку, повірте, пришвидшуємо все, що можна. Я передам в Секретаріат Кабміну ваше запитання. В понеділок вони були схвалені. Більш того, прохання також, тому що зараз надходять ще додаткові від народних депутатів і від місцевої влади деякі пропозиції і зауваження, ми їх збираємо, на наступний Кабмін хочемо винести, для цього ми повинні в понеділок подати це на Мін'юст і на Мінекономіки, тому прохання: якщо у ваших колег чи у вас у когось ще є якісь зміни, до понеділка подати їх до Міністерства фінансів. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Переходимо до розгляду наступних питань, а саме: четверте питання - законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо уточнення розпорядника бюджетних коштів (номер 5181), поданий Президентом України. Доповідає керівник  Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Красовський Костянтин Юрійович, будь ласка.

КРАСОВСЬКИЙ К.Ю. Дякую. Шановні народні депутати, я представляю законопроект № 5181 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо уточнення розпорядника бюджетних коштів, який системно пов’язаний з законопроектом № 5180 про Вищу раду правосуддя, який Президент подав 23 вересня 2016 року, вніс на розгляд Верховної Ради України. Оскільки зміни до Бюджетного кодексу вносяться окремим законом, то пропонується якраз внести зміни до Бюджетного кодексу, вони не були спеціально оформлені окремим  законом і вони пов’язані якраз з тим законом, який я тільки що назвав, про Вищу раду правосуддя.

Цим законопроектом уточнюються розпорядники бюджетних коштів, закріплюється статус головного розпорядника бюджетних коштів за новоутвореним Верховним Судом, Вищою радою правосуддя та ДСА і інші конституційні повноваження, які передбачені для Вищої ради правосуддя. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Юрійовичу. Будь ласка, Мінфін по даному законопроекту.

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, даним законопроектом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу, про який тільки що мій колега сказав. Зокрема ми підтримуємо уточнення назв головних розпорядників і те, що є. Незважаючи на те, що він не вплине на дохідну і видаткову частину, у нас є деякі правки, які ми давали,  і ми сподіваємось, що вони будуть враховані.

Перше. Нормами законопроекту розширюється коло повноважень Вищої ради правосуддя. Зокрема в Законі про судоустрій і статус суддів передбачено, що Вища рада правосуддя надає пропозиції щодо видатків утримання судів, в той час як даним законопроектом передбачається надання пропозицій Вищою радою ще і до органів та  установ системи правосуддя.

Також норми частини першої Прикінцевих положень цього закону щодо набрання чинності з дня його опублікування,  ми переживаємо, що це може створити ризики з виконанням функцій головних розпорядників Вищої ради юстиції та Верховним Судом України в 2016 році, зважаючи на те, що Верховний Суд та Вища рада правосуддя можуть бути ще не утвореними на момент набрання чинності даним законопроектом.

І третє наше таке невелике застереження. Зміни, які плануються внести до частини третьої статті 23 Бюджетного кодексу, вже врегульовані частиною п’ятою цієї ж статті. Тому ми пропонуємо виключити їх з законопроекту. А в цілому ми підтримуємо даний законопроект і вважаємо, якщо можливо з врахуванням цих трьох застережень, то його треба приймати обов’язково. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно. Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, на підкомітеті детально заслуховувався цей законопроект і після розгляду хотів би запропонувати вам наступне рішення. Міністерство фінансів свої зауваження сказало, але ми ще не маємо відповідного експертного висновку уряду. Також необхідно відмітити, що законопроект № 5181 системно пов’язаний з законопроектом № 5180 про Вищу раду правосуддя. І відповідний законопроект необхідно розглядати лише у разі прийняття в цілому законопроекту № 5180, оскільки в іншому випадку прийняття законопроекту 5181  не матиме юридичних передумов для його реалізації.

Тому пропонується комітету ухвалити таке рішення. Рекомендувати  Верховній Раді законопроект 5181 прийняти за основу та в цілому як закон після прийняття в цілому проекту Закону про Вищу раду правосуддя за номером 5180 та з урахуванням пропозицій щодо внесення редакційних та техніко-юридичних уточнень, про що зазначено в проекті рішення. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, колеги. Іван Крулько.

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги! Цей закон є абсолютно технічним. Він виходить з головного Закону "Про Вищу раду правосуддя" в контексті судової реформи, яку ми започаткували. Я входжу до Ради з питань судової реформи при Президенті. Ми розглядали і той закон, і цей на цій Раді. В мене немає заперечень. Я пропоную, щоб ми підтримали пропозицію комітету. Хоча я вважаю, що ці законопроекти – і про Вищу раду правосуддя, і похідний від цього – вони разом будуть розглядатися, в парі, у Верховній Раді. Тому абсолютно спокійно ми розглядаємо Вищу раду правосуддя і після нього відразу  цей закон. І вони обидва підуть на підпис Президенту. Тут питань немає. Я прошу саме в такому формулюванні й голосувати.

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Анатолій Сергійович Матвієнко.

МАТВІЄНКО А.С. Ні. Я вважаю, я прошу вибачення, але ми, очевидно, маємо прислухатися до зауважень Міністерства фінансів. А друге – є тут такі новації ще, крім того, як-от "пріоритетних завдань фінансування". Що таке "пріоритетне фінансування"? Я, наприклад, не розумію. Є речі, які дійсно потребують доопрацювання. Тому я пропонував би підтримати з урахуванням зауважень і змін.

ПАВЕЛКО А.В. Константин Юрьевич.   

КРАСОВСЬКИЙ К.Ю. Так.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, ті зауваження, які запропоновані Мінфіном, ви погоджуєтесь?

КРАСОВСЬКИЙ К.Ю.  Я якраз це і хотів сказати. Ми говоримо якраз про  те, що пропозиції про зменшення бюджетних призначень на утримання судів, інших органів і установ системи правосуддя мають бути погоджені Кабінетом Міністрів з Вищою радою правосуддя. Це якраз один з принципових моментів розподілу влад і створення системи стримування і противаг.

ПАВЕЛКО А.В. Крім цього зауваження, у вас немає?

КРАСОВСЬКИЙ К.Ю.  Щодо опублікування – я хотів би сказати, ми готові попрацювати з Міністерством фінансів щодо того, щоб не наклалися Верховний Суд новоутворений з Верховним Судом України і не було ніяких проблем з цим. Тому що є перехідні положення Закону "Про судоустрій", якими сказано, що Верховний Суд буде, почне працювати тільки тоді, коли він буде створений, були обрані не менше 65 суддів, будуть прийняті процедурні кодекси. Це очікується десь на квітень 2017 року. Так що тут є можливість для того, щоб зробити певні застереження як у державному бюджеті на 2017 рік, так і, якщо треба буде, в державному бюджеті на 2016 рік. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Я все ж пропоную голосувати щодо прийняття рішення відповідно до того, як поступали наші пропозиції. Перша була пропозиція, все ж таки підкомітет працював над цим законом, ми разом з авторами, і треба нам голосувати по даному питанню.

Пропонується підтримати роздане та озвучене головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем рішення, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект 5181 прийняти за основу та в цілому як закон після прийняття в цілому проекту Закону про Вищу раду правосуддя за номером 5180 та з урахуванням пропозицій щодо внесення редакційних та техніко-юридичних уточнень.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

ІЗ ЗАЛУ. Я утримався.

ПАВЕЛКО А.В. Один утримався. Дякую.

Наступне питання – п'яте. Законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій  номер 4741, поданий народними депутатами Ляшком, Галасюком та іншими.

Доповідає співавтор, наш колега народний депутат Амельченко Василь Васильович. Будь ласка.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! На розгляд подається законопроект, який дозволить вивести з тіні операції з валютою. Тому я думаю, що, скажімо, там будуть невеличкі втрати бюджету, можливо, нам будуть зауваження з Міністерства фінансів, але коли ми ховаємо операції в тінь, звичайно, ми не отримаємо ніякого збору. Тому я прошу підтримати цей законопроект, він розданий, опрацьований у підкомітетах. І прошу підтримати моїх колег.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги! З одного боку, дійсно, в державному бюджеті закладено 260 мільйонів гривень, які ми повинні отримати в цьому році від даного збору. З іншого боку, ми теж розуміємо, що ці 260 мільйонів абсолютно не відповідають тому обсягу операцій валютообмінних, які проходять поза ринком, тому що інакше у нас ці збори мали би бути десь в розмірі двох мільярдів гривень. І саме наявність цього пенсійного збору, вона є стимулом до тінізації даних операцій, тому, зазначаючи, що це призведе до певних втрат у зборах в бюджет 2106 року, ми підтримуємо саму ідею внесення змін щодо скасування пенсійного збору.

Щодо скасування необхідності паспортизації таких операцій, ми також як міністерство це підтримуємо. Дана позиція вимагає, потребує погодження з Національним банком України також. Але зі свого боку ми підтримуємо. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, голова підкомітету Іщейкін Костянтин Євгенович.

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги! Враховуючи вищесказане Василем Васильовичем та Оксаною Сергіївною, пропонується комітету підтримати таке рішення. Рекомендувати Верховній Раді законопроект 4741 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням набрання чинності відповідним законом з 1 січня 2017 року, з виключенням положення щодо змін до Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та внесенням необхідних редакційних та техніко-юридичних правок. Дякую.

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу. Будь ласка, колеги, голосуємо. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

Будь ласка, Анатолію Сергійовичу.

МАТВІЄНКО А.С. Я прошу вибачення, поки ще є кворум, і Оксана Сергіївна вже виходила, я їй сказав, зараз вияснилось, моє запитання до Мінфіну торкалося перерозподілу соцеконому в межах виділених коштів нашим колегам по округах, по конкретних об’єктах. 50 сторінок щойно прийшло поштою нам в комітет, зміни по соцеконому, півгодини тому. Мінфін відправив поштою, а не приніс нам на руки. Зараз їх розмножити немає сенсу.

Я пропоную завтра о 12 годині попросити зібратись, це 5 хвилин, це всіх тут стосується, і приймемо це рішення. Домовились? Завтра о 12 годині під куполом, і Мінфін пообіцяв, що завтра буде.

ПАВЕЛКО А.В. При наявності матеріалів я оголошу додатково час проведення даного засідання. Якщо будуть о 12 годині, то о 14 годині, якщо будуть о 14 годині, то в 16 годин. "Утром деньги - вечером стулья".

Шосте питання. Про підготовку до другого читання проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо державної підтримки кінематографії в Україні ( № 3240),  оопрацьований.

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу. Будь ласка, Костянтине Євгеновичу.

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, шановний Андрію Васильовичу. Законопроект 29 березня було прийнято Верховною Радою за основу. Підкомітет дуже ретельно розбирав цей законопроект, тому що його важливість надзвичайна.

Тому ми хотіли зауважити, що до комітету надійшло 9 пропозицій народних депутатів і головні з них я би хотів зачитати. Доповнення положеннями стосовно включення до переліку доходів надходження спеціального фонду державного бюджету окремих джерел формування державного фонду підтримки кінематографії, які передбачені у вищевказаному Законі про державну підтримку кінематографії. Кошти, сплачені суб’єктами кінематографії за розгляд заяв на отримання державних субсидій на виробництво, створення фільму, ігрового, анімаційного тощо, телевізійного фільму, телевізійного серіалу, інше.

Далі. Виключення положення щодо розміщення коштів цього фонду на поточних рахунках у банках державного сектору у зв’язку з відсутністю відповідної вимоги у зазначеному законі. Уточнення викладу відповідного напряму спрямування видатків державного бюджету з метою збереження загального і функціонального спрямування, а саме: виклавши як створення та розповсюдження національних фільмів, включаючи забезпечення формування державного фонду підтримки кінематографії України.

Виключення положень щодо віднесення до захищених видатків на формування фонду, оскільки захищеними видатками визначаються видатки загального фонду державного бюджету, а формування державного фонду підтримки кінематографії здійснюватиметься за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету.

Віднесення виключно до надходжень спеціального фонду державного бюджету коштів, отриманих до фонду, виключивши з переліку власних надходжень бюджетних установ, оскільки такі кошти не можуть бути одночасно у складі двох джерел.

Набрання чинності відповідного закону з 1 січня 2017 року, а не з дня наступного за днем його опублікування з метою здійснення організаційних засад для забезпечення створення та функціонування фонду.

Пропозиції, що надійшли, наведено в розданих всім матеріалах. При дискусії з профільним заступником міністра, головою Держкіно і іншими зацікавленими особами вони всі були погоджені. Тому, враховуючи зазначене, пропонується рекомендувати комітету підтримати таке рішення. Рекомендувати Верховній Раді законопроект за номером 3240 доопрацьований прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом  з питань бюджету  у порівняльній таблиці до законопроекту.

І хочу додати, що цей закон запустить попередній, який є надзвичайно важливим для  галузі. Дякую  за увагу. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, колеги, є пропозиція підтримати.

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

ПАВЕЛКО А.В. Давайте Мінфін ще.

ІЗ ЗАЛУ. У нас, якщо можна, були пропозиції, щоб пункт Г) пункту 10 частини першої статті 87-ї викласти, що в Державній програмі підтримки кінематографії, виключити просто пункт. Державній програмі підтримки кінематографії. Щоб у нас не були там посилання на лотереї. Пункт Г) пункту 10 частини першої статті 87.

(Іде загальна дискусія)

ІЗ ЗАЛУ. Підпункт Г) пункту 10 статті 87-ї викласти в редакції "Державній програмі підтримки кінематографії".

(Іде загальна дискусія)

КРУЛЬКО І.І. Почекайте, є порядок. Є порядок. Я просто хочу розказати про Регламент Верховної Ради. Цей порядок передбачає, що є певний строк на внесення поправок до законопроектів, які проголосовані в першому читанні. 15 днів. Строк зійшов – 15 днів. Зараз ми вже розглядаємо поправки, які надійшли від суб'єктів законодавчої ініціативи. Якби Кабмін вніс такі поправки, ми б їх могли розглядати. Зараз уже все. Вже таблиця готова. Підкомітет пройшов і ми вже комітетом це голосуємо. Все. Поїзд поїхав. Вибачте, будь ласка.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, шановні колеги. Ярослав.

МАРКЕВИЧ Я.В. Коллеги, у меня один вопрос. Там спецфонд появляется. Вопрос контроля – как его осуществлять, как они будут расходовать эти средства.  

ІЗ ЗАЛУ. Це на погодження.

(Шум у залі)

МАРКЕВИЧ Я.В. Я не уверен, что именно так нужно, но давайте как-то подумаем по этому поводу. Я не знаю, какие размеры этого фонда.

(Іде загальна дискусія)  

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, пропонується підтримати озвучене головою підкомітету Іщейкіним та роздане рішення, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект 3240 доопрацьований прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом  з питань бюджету у порівняльній таблиці до законопроекту.

Хто за, прошу голосувати.  Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання – про висновок Рахункової палати про стан виконання Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік" у першому півріччі та інформація щодо виконання Державного бюджету у поточному році.

Слово надається заступнику Голови Рахункової палати Яременку Олександру Степановичу.

Олександре Степановичу, будь ласка.

ЯРЕМЕНКО О.С. Шановні народні депутати! Шановний Андрію Васильовичу! Ми сьогодні на засіданні підкомітету розглянули наш висновок. Прийшли до повної згоди. Ми підтримуємо ті матеріали, які підготовлені підкомітетом на ваш розгляд. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Іван Іванович Крулько, будь ласка.

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, ми на підкомітеті детально заслухали Рахункову палату. Є проект рішення, ним передбачено ряд рекомендацій Кабінету Міністрів, всім роздано. Беремо до уваги висновок Рахункової палати про перше півріччя і рекомендуємо Кабінету Міністрів здійснити ряд заходів, які необхідні для того, щоб бюджет виконувався належним чином у другому півріччі. Прошу підтримати пропозиції підкомітету.

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати.

Хто проти? Хто утримався? 1. Дякую. Рішення прийнято.

В "Різному". Щодо процедурних питань розгляду  пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи до законопроекту про державний бюджет України на 2017 рік (№ 5000).

Відповідно до статті 156 Регламенту Верховної Ради народні депутати і комітети Верховної Ради мали право подавати до 1 жовтня свої пропозиції до проекту державного бюджету на 2017 рік. Такі пропозиції секретаріатом комітету вносяться до відповідно узагальненої таблиці пропозицій. Проте на даний час до комітету продовжують надходити пропозиції з даного питання, хоча Комітет з питань бюджету не уповноважений розглядати пропозиції, які подані після 1 жовтня.

Тому, керуючись частиною другою статті 156 Регламенту Верховної Ради, пропонується комітету підтримати таке протокольне рішення – не розглядати пропозиції суб’єктів законодавчої ініціативи до даного законопроекту, зареєстрованих в Апараті Верховної Ради після 1 жовтня, та не вносити їх до таблиці пропозицій. Підтримується? Підтримується.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне. Відповідно до регламентних вимог комітет має працювати з узагальненою таблицею пропозицій та підготувати відповідні висновки і пропозиції комітету для їх розгляду Верховною Радою. З метою конструктивного розгляду узагальненої таблиці пропозицій і підготовки  належних матеріалів пропонується у комітеті створити робочу групу на чолі з першим заступником голови комітету Амельченком Василем Васильовичем за участі заступників голови, голів підкомітетів та інших членів комітету. Крім того, необхідно залучити до такої роботи керівництво Мінфіну та Рахункової палати. 

Засідання цієї групи орієнтовно планується розпочати з вівторка 11 жовтня. Про час буде повідомлено додатково. Прошу народних депутатів членів комітету активно долучатись до опрацювання даного питання та його підготовки на засідання комітету. Звертаю увагу, що по мірі готовності відповідних матеріалів та проекту рішення маємо провести засідання комітету в наступний четвер 13 жовтня або в понеділок 17 жовтня,  про що буде повідомлено додатково. Приймається? Приймається.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийнято. Дякую всім за участь. До побачення.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку