СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

23 травня 2017 року  15-30

 

ПАВЕЛКО А.В.

…….

Переходимо до розгляду питань чергового засідання. Зареєструвалося 17 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є, засідання оголошую відкритим.

Прошу Горбунова Олександра Володимировича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Є пропозиції, уточнення? Будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги і шановний Андрій Васильович, я пропоную включити до порядку денного питання щодо створення комісії по розподілу коштів на соціально-економічний розвиток окремих територій. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Приймається, шановні колеги?

 

КУЛІЧЕНКОІ.І. Я підтримую, тому що ми сьогодні затверджуємо розподіл, а без комісії він не буде мати законної сили.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, пропонується підтримати дану пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався? Один. Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до порядку денного. По першому питанню доповідає голова підкомітету Левченко Юрій Володимирович, будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую. Товариство, вам роздано перелік відповідний: список законопроектів щодо впливу на показники бюджетів. Будь ласка, якщо у когось є пропозиції, уточнення, прохання, озвучуйте? Якщо немає, прошу підтримати погодження відповідних списків. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрій Володимирович.

Є пропозиція голосувати. Хто за те, щоби підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Дякую. Рішення прийнято.

Хто за те, щоби підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ГОРБУНОВ О.В. 17  - "за". Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. А хто утримався?

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Друге питання, про погодження розподілу між місцевими бюджетами обсягу субвенцій на погашення заборгованості з різниці між фактичної вартістю послуги та тарифом. Постанова уряду № 332. Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Кругляк Едуард Борисович.

Будь ласка, Едуард Борисович, коротко.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Згідно Закону України  "Про Державний бюджет на 2017 рік" Мінрегіону передбачено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці між фактичною вартістю  теплової енергії, послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, постачання холодної води та водовідведення, що вироблялось, транспортувалось та постачалось населенню та іншим підприємствам теплопостачання, централізованого питного водопостачання та водовідведення в сумі 5 мільярдів гривень, що складає 97,34% загальної потреби на відшкодування утвореної до 01.06.16 року, я підкреслюю, заборгованості різниці в тарифах по населенню.

Розподіл обсягів субвенції між областями здійснювався пропорційно наявним обсягам заборгованості в різниці тарифах утворених та не погашених станом 01.06.16. Таблицю ми додали.

Ми користуємося даними територіальних комісій. У нас фактично на 01.01.16 року було 5 мільярдів 136 мільйонів, по державному бюджету 5 мільярдів – і ми розподіл робимо по областям з рівнем відсотка  97,34%. Прошу погодити розподіл. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Едуард Борисович.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Куліченко Івану Івановичу. Куліченко, а потім запитання.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги і запрошені, зараз на підкомітеті ми розглядали це питання, що стосується розподілу. Воно відповідає закону і порядку та умовам, і домовилися з тим, що будемо пропонувати затвердити: погодити розподіл місцевим бюджетам субвенції на погашення різниці між фактичною вартістю теплової енергії відповідних послуг та тарифам у сумі 5 мільярдів гривень згідно з додатком 1 та порядку та умов надання субвенцій, затверджених Постановою урядом від 18 травня 2017 року номер 332 з урахуванням дотримання вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду. І при цьому ми домовилися, в зв'язку з тим, що ці питання вже в наступному будуть розглядатися підкомітетом Молотка Ігоря Федоровича, зараз звернутись з листом, щоб до наступного розподілу були розроблені умови, які би відображали і відповідали потребам в проведенні цих заходів і по воді, і по енергоринку.

 

ІЗ ЗАЛУ. Окремо.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Да, окремим дорученням.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Будь ласка, запитання до доповідача.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хочу запитати, ще раз узгодити. Ми робимо повернення різниці в тарифах за 2015 рік, тобто до 16.01, так? Тобто це ми узгоджуємо питання повернення різниці в тарифах водоканалам, теплопостачальним організаціям…

 

КРУГЛЯК Е.Б. Яка склалась на 01.01.16.

 

МОЛОТОК І.Ф. Так. Тобто щоб усі розуміли. Це перше питання.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Так, це згідно Закону 1730.

 

МОЛОТОК І.Ф. І я дійсно погоджуюсь з цим, пропоную прийняти його, але хочу деякі питання, які ми з вами узгоджували між собою, щоб надати два тижні (є пропозиція) Мінтопенерго

 

КРУГЛЯК Е.Б. Мінрегіонбуду.

 

МОЛОТОК І.Ф. Мінрегіонубуду, для того щоб вони надали пропозиції до Закону 1730, і потім ми обговорили це вже в бюджетному комітеті.

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Наступне. Є запитання, шановні колеги?

Є пропозиція підтримати озвучену Куліченком Іваном Івановичем пропозицію – погодити розподіл між місцевими бюджетами в обсягу субвенції, затвердженої Постановою уряду номер 332 та окремо звернутись з урахуванням того листа, який запропонував Іван Іванович. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Один.

 

ГОРБУНОВ О.В. Рішення прийнято. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, рішення прийнято.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне питання, третє: про погодження переліку об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Донецькій області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу (згідно з відповідним листом Донецької облдержадміністрації). Доповідає перший заступник голови Донецької облдержадміністрації Вілінський Євген Семенович. Будь ласка.

 

ВІЛІНСЬКИЙ Є.С. Доброго дня, шановний головуючий, шановні народні депутати! Сьогодні на ваш розгляд винесено перелік об'єктів дорожнього господарства Донецької області, які планується  реалізувати за рахунок митного експерименту.

Як відомо, через агресію Російської Федерації ми втратили транспортний вузол "Донецьк", і зараз пересування вантажного і пасажирського транспорту здійснюється по дорогам третьої і четвертої категорії. І мова йде практично про створення повнофункціональної рокадної дороги, яка йде паралельно лінії фронту. В основному, всі ці ділянки знаходяться на ній, ділянки й об'єкти, такі як мости, об'єкти інженерної інфраструктури. Існує декілька радіальних доріг. На півночі це дороги горлівського напрямку, які використовуються в тому числі і для евакуації наших поранених. І на півдні це дорога Маріуполь–Урзуф, від функціонування якої залежить життєдіяльність декількох населених пунктів на півдні Донецької області.

Враховуючи важливість цих об'єктів, я дуже прошу шановних народних депутатів підтримати перелік запропонований Донецькою областю і погоджений з Мінінфраструктури і "Укравтодором". Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую, Євгене Семеновичу.

Слово надається заступнику директора Департаменту Міністерства інфраструктури Кубальській-Колтунович Світлані Сергіївні, будь ласка.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Погодили.

Наступне, Державне агентство автомобільних доріг - Цепєлєв Сергій Юрійович.

Підтримало Державне агентство автомобільних доріг?

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні колеги, були, бачили, співчуваємо, допомагаємо, якщо так, коротко.

Пропрацювали пропозицію на підкомітеті. Тому пропонуємо комітету погодити Перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг загального користування Донецької області, що здійснюються в рамках експерименту, поданих листом Донецької обладміністрації від 15 травня 2017 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу. 

Є питання? Зараз немає. Просимо все ж таки перейти до голосування.

Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Проти? Утримався? Рішення прийнято.

Будь ласка, Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Хотел бы пожелать. Смотрите, Богдан Васильевич, когда он строит третье кольцо дорог вокруг Львова, оно видно всё – и дороги, и все красиво! А вот надо обратить внимание, все-таки Партия регионов во главе с Виктором Федоровичем, они туда вгатили миллиарда 4-5, а дорога так и не построена!

Надо, чтобы передовой опыт все-таки перенимали со Львова, а не с Донецка предыдущего.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пане Андрію, не завидуйте, я вас дуже прошу! Приїжджайте до нас, наберіться досвіду і вперед, до роботи! Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ярослав Маркевич, будь ласка.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. У мене прохання невеличке, згідно з відповідним наказом всі ОДА повинні були перейти на пошту go.ua, а у вас ще gmail. Якось потрібно виконувати.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Будь ласка, змініть.

 

ВІЛІНСЬКИЙ Є.С. Дякую за зауваження.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо.

Дякую, Євгене Семеновичу.

Наступне питання, про погодження змін до переліку об'єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації № 514.

Доповідає Перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Вілінський Євген Семенович, будь ласка.

 

ВІЛІНСЬКИЙ Є.С. Дякую.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд виноситься оновлений перелік об'єктів, які фінансуються за рахунок коштів переміщених з тимчасово окупованих територій. З початку року надійшло біля 310 мільйонів гривень, з них за останні три місяця, після останнього перерозподілу - 173 мільйони 489 тисяч гривень. Крім того, 2,3 мільйони зекономлені за рахунок торгів через систему "ProZorro". Відповідно ми просимо членів бюджетного комітету розглянути оновлений перелік і затвердити його. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, є у Кабміну, Державної казначейської служби запитання? Немає. Будь ласка, слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити відповідні переліки об'єктів і заходів, затверджених пунктом 1 розпорядження голови Донецької ОДА від 17 травня 2017 року номер 514 з урахуванням дотримання вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іван Іванович. Переходимо до обговорення. Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановне товариство, я завжди підтримую пана Жебрівського, і цей напрямок підтримую. Тут є тільки одне уточнення, є одна проблема. Ви по Дружківці написали придбання трамваїв бувших у використанні. Ну, ми як комітет, який народжував програму про купівлю нових трамваїв, і ми як Верховна Рада, яка підтримує вітчизняних товаровиробників, ми не можемо в своїх рішеннях приймати рішення про те, щоб уже цілеспрямовано спрямувати, що це Верховна Рада прийняла рішення, які купить трамваї на місцях Дружківська міська рада. Тобто погодити з виключенням, а ви потім внесете зміну в себе в розпорядження голови ВЦА, щоб не було слів "б/в", а вже які купите, такі купите. Зрозуміло, що я там з "Южмаша", я буду боротися, щоб купили наші трамваї, але погоджувати на вищому рівні купівлю б/у-шних трамваїв – це нонсенс. Ті робітники нас проклянуть.

 

ВІЛІНСЬКИЙ Є.С. Дякую за зауваження.

 

КРИВЕНКО В.М. Домовились?

 

ВІЛІНСЬКИЙ Є.С. Ми внесемо відповідні зміни в розпорядження.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, ще є? Погодимось?

 

КРИВЕНКО В.М. (Без мікрофону) Пропозиція – прибрати в рішенні ВЦА "бувших у використанні". А які вже куплять – куплять бувші у використанні чи куплять нові – це вже їх справа. Але щоб ми не погоджували… Ще раз, поки там говорили, поки я виступав…

 

ІЗ ЗАЛУ. Тобто не тільки "б/у".

 

КРИВЕНКО В.М. Да, щоб як напрямок ми не узгоджували, що ми скеровуємо їх на "б/у", бо я на місці того заводу вивів би залишок в 400 людей, які залишилися зараз і без роботи зараз, бо Київ намагається купити імпортне, хоча наші кращі. Я просто вивів би їх і тут би нам розказував, хто ми такі. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, є пропозиція підтримати нашого колегу.

Іван Іванович, підкомітет як?

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Немає заперечень. Це конкуренція. Сьогодні вони хочуть "б/у", завтра зможуть купити нові. Треба дати можливість купити і старі, і нові. Вони внесуть зміну в своє розпорядження і все.

 

КРИВЕНКО В.М. Ми категоричні. Я взагалі написав би: "Нових, вітчизняного виробництва". Отак я писав би. Але потім знову скажуть, що я – лобіст вітчизняних виробників?  (Шум у залі) 

  

КУЛІЧЕНКО І.І. Ми погодимо з листом з окремим побажанням.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, шановні колеги, є пропозиція: підтримати озвучену Іваном Івановичем Куліченком – головою підкомітету – пропозицію.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Погодити і окремим листом – пропозицію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Погодити. А окремим листом пропозицію Віктора Кривенка   -   доручити.

Будь ласка, хто за дану пропозицію, прошу голосувати. За окремим листом. Хто проти? Утримався? Один. Рішення приймається. Дякую вам.

Наступне питання. Шановні колеги, було додаткове, п'яте питання.

Іван Іванович Куліченко, будь ласка.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, коли ми сьогодні на підкомітеті розбирали погодження "План соціально-економічного розвитку", ми маємо таку проблему: не маючи комісії, ми не можемо погодити завтра, на наступному засадні "План соціально-економічного розвитку". 

Ми внесли в порядок денний комісію. Ми отримали пропозицій, чи заяв більше, ніж склад цієї комісії.

Я зачитаю зараз те, що було розглянуто і погоджено, в тому числі і з вами, Андрію Васильовичу. А потім домовимося робити ротацію, як там, раз в півроку чи як домовимося.

Пропонуються в комісію Павелко, Амельченко, Білоцерковець, Горбунов, Дубневич, Іщейкін, Кривенко, Крулько, Куліченко, Матвієнко, Молоток, Рудик і Шкварилюк

 

 

ПАВЕЛКО А.В. Уважаемые друзья, я просто хочу сказать коротко. Мы останавливаем работу комиссии. И действительно из-за этого у нас там есть вопросы. Есть вопросы и по предыдущим комиссиям.

Все-таки мы не успели с каждым проговорить, и Ивану Ивановичу мы поручали рабочую группу по всем комиссиям, и дать такое предложение. Для того, чтобы не останавливать работу комиссии, мы проговорим сейчас и я попрошу поддержать данное предложение.

А в будущем, на следующем комитете, через неделю, сделать корректировки из тех итогов, которые мы увидим по комиссиям ДФРР, других комиссий, где есть реальные люди. Прошлая комиссия показала: из 12 членов у нас пришло 4 или 5 членов комиссии – и это очень плохо.

Я обращаюсь ко всем вам, я поддержу любое ваше предложение по ротации. И мы через комиссию, завтра мы не успеем еще этого сделать, а через неделю мы примем решение по всем комиссиям, примем общее решение и проголосуем. Сейчас на две недели, чтобы не задерживать работу принятия решений, проголосовать за данное предложение. А дальше мы сделаем ротацию. И я вас всех прошу и предупреждаю, даже тех, кого мы сегодня предложим, чтобы не было…

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Да. Мы не должны задерживать решение. Если можно, поддержите данное предложение. А мы ротацию предложим на будущем комитете.

Кто за, прошу голосовать. Кто против? Кто воздержался? Один. Рішення приймається.

Да, кстати. Завтра Минэкономики и ДФРР – две комиссии. Все члены комитета, которые там принимают участие, очень внимательно, прийти и участвовать. Потому что нам идут письма о том, що ми зупиняємо діяльність цих комісій.

Будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Мені здається, що це важлива інформація. Андрію Васильовичу, попросіть наш секретаріат, можливо, якесь доручення, і лист на наше юридичне управління Верховної Ради. У мене є внутрішні великі сумніви, що ми можемо

В законодавстві черговість не встановлена, що перше – комісія, а потім уряд приймає рішення, чи уряд прийняв рішення, а після цього рішення, ми поки що тільки сьогодні створили комісію, і потім розглядаємо та погоджуємо. Щоб у нас була чітка юридична позиція, чи міг уряд без створення цієї комісії затвердити цей перелік. Щоб у нас була позиція юридична, це важливо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я пропоную на підкомітеті завтра розглянути це питання.

 

КРИВЕНКО В.М. Щоб хтось пропрацював це.

 

ПАВЕЛКО А.В. Домовилися.

Дякую, шановні колеги. Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим.

Чергове засідання комітету відбудеться завтра – 24 травня о 15 годині.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку