СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань бюджету

 

 

6 вересня 2017 року

 

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені. Зареєструвалось 15 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є, засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги! Мені приємно вас поінформувати, що за аналізом роботи всіх комітетів Верховної Ради впродовж минулої шостої сесії, проведеним Головним організаційним управлінням Апарату, наш комітет має високі рейтингові оцінки. Зокрема, комітет є першим з кількості проведених засідань – 22 – та кількості розглянутих питань – 757. Зважаючи на вимоги Регламенту, комітетом надано висновки до понад 600 законопроектів щодо їх впливу на показники бюджетів, що за кількістю також є одним з найвищих результатів.

Хочу всім подякувати за плідну роботу. І окремо вас всіх хочу об'єднати щодо подяки нашому секретаріату, всім, хто працював над підготовкою до кожного засідання комітету. Я думаю, ми з вами щиро дякуємо нашому секретаріату. Дякуємо вам.

 

(Оплески).

 

ПАВЕЛКО А.В. З огляду на високі показники роботи комітету пропоную за активну участь у роботі комітету нагородити членів комітету державними нагородами та найкращих працівників секретаріату відзнаками Верховної Ради України. Підтримується?

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримується.

 

ПАВЕЛКО А.В. Підтримується. Прошу підготувати відповідні пропозиції. Пропозиції щодо народних депутатів прошу узагальнити Володимира Васильовича Шкварилюка.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є.

Так, будь ласка.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Значит, там Гереге к 50-летию дают ордена, то к настоящей оппозиции хотя бы обратитесь, чтобы уголовное дело возбудили, чтобы потом было за что.

 

(Шум у залі).

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу, за вашу участь у комітеті.

Ще раз, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Якщо пропозицій до порядку денного немає, переходимо до розгляду питань.

Перше питання. По першому питанню замість Левченка Юрія Володимировича, будь ласка, Шкварилюк Володимир Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую, Андрію Васильовичу. Шановні члени комітету! На ваш розгляд подано 157 законопроектів, які опрацьовані у міжсесійний період. З них є такі, що мають вплив на показники бюджету, а є такі, що не мають впливу. З них 66, що не мають, і 91, що мають вплив на показники бюджету.

Якщо ви їх розглянули і маєте зауваження, то висловлюйте, якщо не маєте, то прошу підтримати.

Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Можна запитання?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, будь ласка.

 

ІЗ ЗАЛУ. Там є законопроект 6682?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ІЗ ЗАЛУ. А давайте внесемо. Це зміни до Закону про гастрольну діяльність.

 

(Шум у залі).

 

ІЗ ЗАЛУ. Є там, є.

 

(Шум у залі).

 

ІЗ ЗАЛУ. Є? Тоді питань немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Все. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучену Володимиром Васильовичем пропозицію. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати.

Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

Наступне питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передачі бюджетних призначень, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів державного бюджету місцевим бюджетам. Перше, передача бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління (розпорядження уряду № 581-р). Доповідає заступник Міністра фінансів Марченко Сергій Михайлович. Будь ласка.

 

МАРЧЕНКО С.М. Доброго дня, шановні присутні, головуючий! На Постанову Кабінету Міністрів від 18.08.2017  № 647 було прийнято розпорядження про передачу деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління. Цим розпорядженням здійснено розподіл коштів між головними розпорядниками в обсязі 290 мільйонів гривень, у тому числі на оплату праці з нарахуваннями 89,7 мільйонів гривень, на придбання техніки, обладнання, здійснення ремонту, облаштування робочих місць 200 мільйонів гривень.

Кошти на оплату праці будуть розподілені пропорційно кількості фахівців, які будуть до кінця року прийняті за конкурсом, для директоратів – 821 особа, та умови оплати праці, встановлених Постановою Кабінету Міністрів від 18.01. № 15, з урахуванням змін.

По міністерствам, до яких в цьому році конкурс здійснюватися не буде, кошти розподілено на виплату надбавки за виконання особливо важливої роботи державним секретарям і допомоги під час надання щорічної основної оплачуваної відпустки та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Видатки для придбання техніки для облаштування робочих місць, компьютерів і так далі були розподілені пропорційно чисельності фахівців, які будуть до кінця року прийняті за конкурсом для директоратів. Видатки на преміювання державних службовців, залучених до організації та проведення конкурсу, будуть розподілені між головними розпорядниками в грудні 2017 року за результатами проведення конкурсу.

Прошу підтримати. Це реалізація комплексної реформи державного управління, кошти Європейської комісії, які ми зараз розподіляємо. Тому прошу всіх народних депутатів підтримати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Я думаю, зараз ми надамо слово голові підкомітету. А потім, якщо будуть якісь питання, уточнення, у нас присутній Голова Національного агентства з питань державної служби Ващенко Костянтин Олександрович, він може відповісти на всі питання.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті було розглянуто дане питання. Було прийнято рішення перенести обговорення і визначитися з цього питання безпосередньо на засіданні бюджетного комітету. Тому що ті заходи, які будуть здійснені урядом щодо цієї реформи, вона, безперечно, необхідна, але вона потребує додаткового роз'яснення для того, щоб депутати розуміли. Тому що ця реформа, вона потрібна, вона суспільного значення і сума велика. І просто цікаво, як вона буде відбуватися, які результати ми будемо мати після реформування державної служби і Кабміну, і взагалі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Слово для презентації надається Голові Національного агентства з питань державної служби Ващенко Костянтину Олександровичу.

 

ВАЩЕНКО К.О. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! На виконання Стратегії сталого розвитку "Україна-2020", яка була затверджена Указом Президента, уряд розробив Стратегію реформування державного управління на 2016-20 роки, яка спрямована на перебудову системи державного управління відповідно до європейських стандартів, принципів належного врядування. Ця реформа включає декілька компонентів, один з яких уже практично реалізується через прийняття нового Закону про державну службу. Але невід'ємним елементом цієї стратегії є реформування самих міністерств.

Якщо ми подивимось на сьогоднішні міністерства, і колеги, які мають відповідно досвід роботи, підтвердять, що у 80, якщо не більше, відсотків роботи державних службовців пов'язані з виконанням доручень, закриттям контролю, відповідями на звернення громадян і іншими питаннями, які є, безумовно, важливі, але за ними втрачається ключове, для чого міністерства існують в будь-якій країні Європейського Союзу і світу. Це питання стратегічного планування, аналізу політики, оцінки ризиків, комунікації з суспільством, щоб реформи, які планувалися, знаходили відповідне розуміння і підтримку.

І, власне кажучи, з цією метою пропонується в плані реформи міністерства, одна із складових цієї реформи – це створення в системі міністерств директоратів стратегічного планування, директоратів формування політики, в яких, власне кажучи, діяльність державних службовців буде сконцентрована саме на розв'язанні цих важливих питань.

Мова на сьогоднішній день іде про пілотний проект. Тобто, участь в якому на першому етапі візьмуть 10 міністерств і 2 центральних органи виконавчої влади, а також секретаріат Кабінету Міністрів, який також повинен трансформуватися із структури, яка просто обслуговує організаційно уряд і здійснює експертизу проектів актів, в структуру, яка буде в тому числі координувати політику, в тому числі співвідносити ті ініціативи міністерств, які надходять, із виконанням Програми діяльності Кабінету Міністрів і тими індикаторами і показниками, і маркерами, які сьогодні є в Угоді про асоціацію і в інших важливих документах.

Друга ключова проблема полягає в тому, що сам Закон "Про державну службу" до кінця не вирішив питання кадрового оновлення міністерств. Люди, які приходять в міністерство, нові державні службовці, вони, звичайно, повинні вже працювати в нових умовах, в тому числі з точки зору прийняття рішень. І питання оплати праці, яке сьогодні вирішується позитивно з точки зору того, що заробітна плата державних службовців зростає, але вона залишається недостатньо конкурентною для того, щоб дійсно найбільш фахові ефективні кваліфіковані менеджери, аналітики, політики проходили працювати.

Тому як додаткова мотивація для фахівців, які будуть заповнювати ці директорати на засадах прозорих та відкритих конкурсів, звичайно, формується фінансова мотивація.

 

ПАВЕЛКО А.В. Константин Александрович, у нас есть документы, и уже есть у наших коллег вопросы. Я думаю, что такая презентация была на подкомитете.

 

ВАЩЕНКО К.О. Я намагався у 5 хвилин вкластися.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Олександр Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Костянтине Олександровичу, питання наступного характеру, просто, щоб ми з'ясували ті моменти, які ми з вами обговорювали вже на підкомітеті.

Як буде здійснюватися перехідний період? Я так розумію, що на конкурсній основі будуть проходити переатестацію всі робітники міністерств і відомств, і старі, і буде новий набір. Чи збільшиться у зв'язку з цим штат і бюджет на заробітну плату міністерств і тих підрозділів, які набираються?

Яка середня заробітна плата планується в цьому випадку?

 

ВАЩЕНКО К.О. Дякую, Олександре Володимировичу, за запитання.

Конкурси відкриті для всіх, і для тих, хто сьогодні працює в міністерствах і хоче підтвердити свою, так би мовити, спроможність і професійну ефективність і перемогти в цих конкурсах, так і це є відкриттям можливостей для нових людей, які сьогодні працюють в тому числі в офісах реформ, які працюють в експертних різних структурах, які мають відповідну освіту і досвід, і володіють кращими європейськими практиками в державному управлінні, але для яких державна служба не була принаймні привабливою до останнього часу. Тобто це є однакові умови для всіх, це принципове питання.

Що стосується збільшення чисельності. Так, ви праві. Передбачено тимчасове, на шість місяців, збільшення чисельності цих міністерств тільки з метою забезпечення виконання умов Закону про державну службу. Як ви знаєте, якщо просто відбувається реорганізація, то тим фахівцям, які працюють, треба пропонувати посади. Але принципово, щоб усі посади в нових директоратах, вони були, ну скажімо так, нові, вони не були на даний момент ніким зайняті. І тому тимчасово збільшується гранична чисельність, набирається персонал і потім, через півроку, відбувається на цю ж саму величину скорочення плюс додатково 5 відсотків міністерств. Таким чином середня облікова чисельність у нас залишиться незмінною по року.

 

ГОРБУНОВ О.В. Заробітна плата яка?

 

ВАЩЕНКО К.О. Заробітна плата. Так, Закон про Державну службу визначає, що заробітна плата державного службовця складається з посадового окладу, рангу і вислуги. І це є такі самі державні службовці, як й інші. Але враховуючи, ну, скажімо, ті завдання, які вони будуть виконувати, передбачається встановлення надбавки на рівні від 35-и (ну, залежно від посади) до 50 тисяч гривень на місяць. Таким чином керівник директорату буде отримувати в районі 50 тисяч гривень, державний експерт директоратів в районі 30 тисяч гривень.

 

ІЗ ЗАЛУ. В 10 раз.

 

ІЗ ЗАЛУ. В рази.

 

ВАЩЕНКО К.О. На рахунок разів. Хотів би звернути увагу, шановні колеги, що Міністерство фінансів на наступний рік розрахувало бюджет. У нас з 1 травня минулого року з дня вступу закону в дію, уже відбулося суттєве підвищення зарплати. Якщо ми стартували, так, особливо для мажоритарщиків це важливо почути, якщо у нас посадовий оклад спеціаліста районної державної адміністрації, скажімо, в квітні 2016 року був 800-900 гривень, і для того щоб виконувати мінімалку 1380, треба було премії платити, то сьогодні посадовий оклад згідно закону не може бути менший, ніж дві мінімальні заробітні плати. Сьогодні у нас вперше в районній державній адміністрації великий конкурс, люди йдуть на державну службу. І так само по системі. Заробітна плата головного спеціаліста в міністерстві закладається, якщо я не помиляюсь, на рівні 10,5 тисяч гривень на місяць в наступному році. Тобто йде поступове зростання. І мета полягає в тому, щоб в перспективі всі міністерства, умовно кажучи, стали реформаторськими, але для цього вони повинні змінитися, стати мобільними, компактними й ефективними. В цьому є одна з ключових цілей цієї реформи. І вони повинні позбутися невластивих функцій: перестати управляти підприємствами, видавати ліцензії, дозволи. Вони повинні концентруватися на питаннях формування політики у відповідній сфері.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Пинзеник Віктор Михайлович.

 

ПИНЗЕНИК В.М. У мене два питання. Перше питання. Цю справу ви робите, судячи з розпорядження уряду з запровадження фахівців з питань реформ. В зв'язку з цим у мене перше питання. Ви вводите фахівців з питань реформ. А чим будуть займатися інші працівники міністерств? Тобто їх задача блокувати реформи буде?

Друге питання. Чи знаєте ви, скільки продукції виробляється в середньому на одного українця в місяць?

 

ВАЩЕНКО К.О. Дякую, шановний Вікторе Михайловичу.

Мова в жодному разі не йде про те, що якісь державні службовці в міністерстві є більш важливими, є менш важливими. Мова іде про відокремлення поточної діяльності міністерств від питань, які стосуються формування стратегії, політики, визначення пріоритетів, власне кажучи, формування самої концепції реформи.

Отут є колеги з Міністерства охорони здоров'я і з інших, які беруть  участь в цьому пілотному проекті. І ми спеціально пішли на це для того, щоб відпрацювати цю модель,  для того, щоб потім поширити її на всі міністерства й інші центральні органи виконавчої влади.

По другому питанню я не готовий назвати цифру, Вікторе Михайловичу.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону).

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Молоток Ігор.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановний Костянтине Олександровичу, чи не вважаєте ви, що ми отримаємо таку бучу політичну стосовно того, що одні будуть великими реформаторами в Кабміні, а інші ні? І чи не буде ця буча поширена на решту державних установ, які отримують зовсім іншу заробітну плату? Дякую.

 

ВАЩЕНКО К.О. Дякую.

Ні, я так не вважаю. Бо насправді це є та планка, до якої потім повинна підтягнутися вся системи державної служби, на початку на рівні міністерств, а далі по всій вертикалі виконавчої влади.

Нагадаю, що у нас ця стратегія розрахована до 2020 року і до цього часу у нас повинні дійсно з'явитися абсолютно нові міністерства з сучасними функціями, з компетенціями і ефективною роботою. Якщо ми подивимось на сусідні країни, то там левову частку функцій, які виконують наші міністерства, міністерства не виконують.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Андрій Леонідович Деркач, будь ласка.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Тут написано, что нет экономического обоснования, поэтому мы уже юридически не можем принимать подобного рода документ, потому что Минфин не прислала экономического обоснования.

Для мене важное понятие: критерий оценки этой деятельности, вот этой долгой дороги? Вот эти разговоры про эффективных менеджеров в виде там Нефедова, Коболева и прочих, на мой взгляд, коррупционеров и "хомяков европейских", паразитирующих на риторике реформ, их достаточное количество.

Вот Прохоренко у нас был, получал, миллион долларов у него заработной платы в год, миллион долларов! При добыче 18 или 16 миллиардов кубометров газа. Я специально пересчитал такую же компанию американскую, которая работает на Аляске, с таким же количеством добычи. Знаете, сколько получает руководитель такой же компании на Аляске? 32 тысячи долларов в месяц. Это чтобы была понята просто оценка вот этих "хомяков"!

Теперь дела возбудили, мы полтора года добивались возбуждения этих дел! Но где сегодня все тендерные руководители этой компании? Они все сбежали в Россию! От начальника тендерного комитета, заканчивая тем, кто организовывал поставки в эти, скажите мне, через эти румынские "прокладки".

Где, расскажите мне, критерий эффективности от системы управления? Что мы видим на практике, как мажоритарщики? Сидит руководитель администрации или представитель администрации в области, рядом с ним сидит "Офис реформ", который ни за что не отвечает и получает зарплату непонятно от кого. Эти говорят: "Будем нарезать вот так громаду". Те говорят: "Нет, мы принимает решение – вот так". Те говорят: "А вы кто?" – "А мы "Офис реформ". – "А у вас функция какая?" – "Консультировать".

Та же самая происходит история в медицине. Причем тот, кто писал медицинскую реформу, девочка, она адекватная, слава тебе, Господи, ушла в декретный отпуск. Вот сейчас придут нам докладывать, а кто? Та в декретном отпуске, которая писала реформу. Но перед уходом сказала, что ей лично стыдно по финансовым историям. Опять же кто финансировал? Кто это такой – "Офис реформ"? Покажите мне его.

 

ВАЩЕНКО К.О. Андрію Леонідовичу, абсолютно з вами згоден, на 200 відсотків, от якраз задача полягає в тому, щоб не якісь зовнішні консультанти, експерти без жодної відповідальності щось радили, а щоб якщо люди готові цю відповідальність на себе взяти, вони прийшли працювати в міністерство і "пахали".

 

ДЕРКАЧ А.Л. А критерії?

 

ВАЩЕНКО К.О. А критерії визначені в тому числі вперше в нових типових правилах оцінювання державних службовців. Кожен державний службовець щороку проходить щорічне оцінювання, йому встановлюються KPI, тобто показники ефективності, який чітко вимірюється за кількісними, якісними показниками, і ми нарешті повинні перейти від того, що у нас написано, що державний службовець має робити, а повинно бути визначено, що він має зробити, і в цьому є одна із наших цілей в цій реформі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ярославе, будь ласка.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. У меня все-таки просьба. Что является ключевыми показателями эффективности именно в этой реформе? Я понимаю, что является, на мой взгляд, показателями эффективности в работе чиновника. А какова цель этих изменений? Что вы ставите в задачу? Это первое.

Второе. Такой короткий, но все-таки, мне кажется, очень важный вопрос, как будем трудовые споры решать? Я называю цивилизованно "трудовые споры", но внутренний конфликт, назовем, старой системы и новой системы, одной и другой. Вы понимаете, что это будет очень сложно, потому что через коридор будет сидеть человек, который получает полтинник, и человек, который получает значительно меньше? Правильно, так же будет по итогу? И вопрос: через какой период времени они начнут перекидываться степлерами, в лучшем случае?

И третий. Я сразу три задам и прошу ответить на них. Коротко скажите, пожалуйста, это скорее к первому вопросу, к ключевым показателям эффективности, сколько выделяется на эту реформу денег и на что именно выделяется? Мне не надо до копейки. Просто, насколько я понимаю, большая доля будет выделена на закупку оргтехники. Я не понимаю эту реформу в данном конкретном случае.

Благодарю вас.

 

ВАЩЕНКО К.О. Дякую.

Я почну з питання зарплати. Звичайно, на цьому…

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Да, и прошу прощения, еще хочу очень важную вещь сказать, что считаю, что в нашей государственной системе такие люди, как, например, Макс Нефедов, очень важны и нужны.

Спасибо.

 

ВАЩЕНКО К.О. Якщо дозволите, буквально два слова ще про ідеологію. Я вибачаюся, що затримую увагу.

От дивіться, ми прийняли абсолютно сучасний новий Закон "Про державну службу", європейський, гарний. Багато людей прийшли 3 роки тому у міністерства, нові люди, які ніколи не працювали. Але вони швидко звідти пішли. Чому? Тому що вони потрапили в стару систему прийняття рішень, в систему субординації, в систему, коли треба виконати доручення, а твоя ініціатива нікому не потрібна. Закон про держслужбу, насправді, трошки випередив свій час. Тому що спочатку треба було реформувати самі міністерства. І от до цього, нарешті, сьогодні ми приступили. Нам треба змінити процеси, методологію прийняття рішень. Міністерства повинні знати, в чиїх інтересах політику вони реалізують, хто стейкхолдери, з ким треба узгоджувати інтереси, щоб не в кабінетах ці реформи писати, а потім, щоб вони не були критиковані. І от, власне, завдання цих директоратів, насамперед, перебудувати самі міністерства на цій основі.

Тепер стосовно зарплат. Зарплата не дається просто так. Тому що до цих людей висуваються особливі вимоги, щодо їх професійної компетентності, особистісних якостей я так далі. І тут питання не тільки, як іноді кажуть, що він англійську мову повинен знати, цього не достатньо, це, можливо, і не ключове, але для того, щоб цю зарплату отримати, треба дійсно мати дуже високий професійний стандарт. І якщо нинішній державний службовець, старий, новий, йому це не подобається, але якщо він готовий на це, він прийде і переможе на конкурсі. Але якщо є баласт, то цей баласт, він, вибачте, так і буде далі працювати від 9-ї до 18-ї, ну не на таку заробітну плату, але це його вибір.

Можливо, не зовсім конкретно, але ідеологія така.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону).

 

ВАЩЕНКО К.О. Якщо взяти 6 місяців, ще раз кажу, для того щоб створити абсолютно нові посади, чисельність збільшується, але потім відбудеться скорочення. І, звичайно, під скорочення попадуть люди, які будуть оцінені як такі, які не відповідають… Я вже сказав, що на сьогодні вже є затверджена методологія оцінювання державного службовця, де чітко визначено і встановлено, хто, як, за якими критеріями буде оцінений. Звичайно, ті, хто не відповідає цим критеріям, їм буде запропоновано скорочення.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону).

 

ВАЩЕНКО К.О. Це почнеться з березня. Тому що за два місяці людей треба попереджати про можливе звільнення.

Я хотів би нагадати колегам, що одна із новацій Закону про держслужбу, що віднині всі питання трудових відносин державного службовця з роботодавцем в особі держави вирішуються Законом про держслужбу. Вже немає, як раніше, що звільнили по Закону про держслужбу, а ти через Кодекс законів про працю виграв суд. Вже це питання вирішено.

Стосовно грошей. Коли мова йде про облаштування, я один приклад наведу. У нас на сьогодні, ви будете здивовані, і я був здивований, коли прийшов на роботу, у нас взагалі відсутня система обліку державних службовців. Був момент, коли кількість державних службовців ми знали із звіту статистики, який робився один раз на рік, і він рахував середньооблікову чисельність. Всі знають, що таке середня, фактична. Тому одне із завдань – це створення НR-місць, тобто система автоматизованого обліку людських ресурсів на державній службі, де по кожному державному службовцю в будь-який час ми будемо знати всю інформацію з точки зору того, скільки, де працює, яка чисельність в розрізі кожного органу, питання заробітної плати, питання підвищення кваліфікації – все це має бути автоматизовано і для громадян відкрито. Це в тому числі те, що передбачено цією реформою. Тому тут передбачено, в цьому перерозподілі, що 89 мільйонів гривень – це йде заробітна плата, про яку вже зазначали, а от якраз питання технічних ресурсів, інформаційних систем і відповідних речей – решта суми.

 

ІЗ ЗАЛУ. А решта, це скільки?

 

ВАЩЕНКО К.О. 200 мільйонів гривень.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Не кажется ли вам, что это… В каком месте мы именно реформы делаем?

 

ВАЩЕНКО К.О. Це два місяці. А цей проект починаємо з 10 міністерств. Але це буде стосуватися всієї системи державної служби.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам за дуже гарну відповідь.

 

ВАЩЕНКО К.О. …буде охоплювати всю систему – аж до районних адміністрацій і так далі.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. (Без мікрофону) …буде працювати на…

 

ПАВЕЛКО А.В. Ярославе, я думаю, що ми вас від комітету виділимо по контролю за виконанням цього розпорядження і уточнення всіх-всіх деталей.

Будь ласка, Олександр Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую.

Шановні друзі, ну, я ще раз хочу наголосити на своєму старому проханні - відвідувати підкомітет, для того щоб можна було більш широко обговорити це, більше потратити часу, розібратися в нюансах, задати всі питання, подивитися один одному в очі.

Кожна реформа, кожне питання, яке ми обговорюємо, це дійсно рішення, ну, непросте рішення: за цим стоять, скажемо так, і кошти державного бюджету, кошти наших платників податків, і до цього треба відноситися, як мінімум, з повагою і з відповідальністю. Але той шлях реформ, який ми обрали, все-таки треба його продовжувати, може, навіть не ризикуючи, ми не зможемо його пройти. Не робить помилок тільки той, хто нічого не робить.

Я все-таки пропонував би, якщо з'ясувались всі обставини, підтримати дане рішення і дати можливості уряду реформувати цю систему, яка дійсно вже закореніла і потребує реформ. Є бачення. Є бачення реформи, і це треба робити. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Мельник Сергій Іванович, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні друзі, я все-таки просив би підтримати. Я скажу з досвіду роботи, я теж колись в проектах двох працював, і потім перейшов, трошки мав щастя попрацювати в Міністерстві фінансів. Трошки були інші часи. Але я  скажу, знаєте, ну, по-перше, відверто, в проектах зовсім був інший рівень оплати праці. Я думаю, що і в міністерстві були і сьогодні от (слава Богу!) "костяк" комітету – якраз ті люди з міністерства. Тобто є люди, які готові до змін, до розвитку, а є хтось, де складно.

Мені здається, що сама філософія тут закладена правильна. Тобто буде якби експертна група, відберуть кращих людей, які є в міністерствах, які відповідальні за зміни, за реформи, і буде експертна група. От Павло є, він теж в свій час працював в проектах, тепер перейшов заступником міністерства і намагається якби дальше рухати. Тому я вважаю, що тут є певна філософія, ці люди – це люди якби експертного класу, вони мають дивитися і міжнародний досвід, напрацювання  і якби з державного підходу. Бо сьогодні є конфлікт, коли в проекті напрацювали, знаєте, я сам згадую. Мета була яка? Щоб закрити проект, треба обов’язково було Бюджетний кодекс. Але тоді була робоча група, були фахівці з Міністерства фінансів і шукали якось, все-таки рухалися.  Зараз так: проект, як би, своє відпрацював, там розказує і критикує, міністерства сьогодні загружені "поточкою" і мало кому приходиться працювати на перспективу, і тому я би просив би все-таки дати цю можливість. І я вважаю, що це більш правильний крок буде, коли будуть такі групи працювати, ніж залучення просто фахівців на рівень там міністерства.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги! Всі знають цю публічну позицію, що одна з найбільших загроз – це низькооплачувані працівники в державному секторі. Тут слушне зауваження, що треба рухатися по всіх - і по апаратах комітетів Верховної Ради, а не лише там вихоплювати. Я пам'ятаю, коли в 2009 році  працював в космічному агентстві, із 47 людей у двох департаментах ну 3 людини щось могли зробити. І ти на них дивився і молився: тільки щоб вони не звільнилися. Тому треба платити зарплату, іншого шляху немає. І прошу всіх підтримати це рішення. Якщо не довіряємо, давайте уряд знімати, якщо вони зробили погану реформу. Але ж закон ми голосували, ми приймали цей Закон "Про держслужбу". Він такий прогресивний, вся громадськість його підтримує, все тепер буде незалежно. Подивіться, ну хіба може там, наприклад, пан Максюта отримувати там 5 чи 6 чи 10 тисяч гривень з його знаннями? Безумовно, ми повинні платити щось конкурентне. Подивіться, скільки отримують у громадських організаціях.

Тому прохання голосувати і рухатися далі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Віктор Пинзеник. Віктор Михайлович.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги! Українські громадяни хрестяться вже, коли чують слово "реформи". Скоро і я буду хреститися.

Повернемось трішки ближче до Міністерства фінансів. Воно побудоване за функціональною ознакою. Кожен підрозділ виконує певну функцію. Створюються фахівці, які повинні "влізати" в діяльність усіх функціональних підрозділів.

Я відносно ідеї реформи. От я міністр, я не хочу реформ, а тут якісь радники починають мені нав'язувати реформи. Які шанси у них провести реформи? Ніяких шансів немає. Реформи мають проводити люди, які займають керівні посади. Якщо інші працівники "не тягнуть", то виганяйте їх. Якщо міністр не хоче реформ, то міняйте міністра. Бо якщо міністр не хоче реформ, то ніякі фахівці зробити нічого не можуть.

Друге питання. Як можна поділити на сорти людей? Як керівник департаменту один може отримувати в рази менше заробітну плату? Чи є у міністерстві фахівці? Є. Неправда, що треба міняти всіх фахівців. В кожному міністерстві є повно, вибачте, "нульових" фахівців, але є й талановиті фахівці, їх треба заохочувати, причому у відповідних структурних підрозділах. Чи можна знайти рішення по їх заохоченню? Можна. Премію вам ніхто не обмежує. Але заохочуйте фахівців, які роблять у кожному функціональному підрозділі певні прориви, які виходять з ініціативами, які роблять реформи у відповідних секторах. А якщо спробувати нав'язати реформи збоку, я не хочу називати деякі прізвища, досвід зовсім недавній, деякі радники, які з хорошими ідеями працювали – і що з того, якщо внутрі система на це не розрахована?

Тому я вважаю, що нічого доброго в цій затії немає. І пропоную колегам не голосувати за це рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

По мере поступления. Перше було від голови підкомітету Горбунова Олександра Володимировича. 

Є пропозиція перейти до голосування і прийняття рішень, а саме: перше, підтримати, погодити, встановлену розпорядженням уряду від 18 серпня 2017 року № 581-р, передачу бюджетних призначень за бюджетною програмою 0421060 у сумі 290 мільйонів гривень окремим головним розпорядникам коштів державного бюджету за бюджетними програмами, як це визначено в додатку до цього розпорядження. Проект ухвали є у розданих вам матеріалах.

Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? 1. Хто утримався? 1 утримався. Рішення прийнято. Дякую.

Наступне питання немає сенсу ставити на голосування. Так?

 

ВАЩЕНКО К.О. Шановний Андрію Васильовичу, якщо ваша ласка, у мене там є ще один пункт в постанові 591. Там дуже коротке технічне питання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Перенести на зараз? А який номер?

 

ВАЩЕНКО К.О. Воно, здається, 9 пункт в порядку денному.

 

ПАВЕЛКО А.В. 9.

 

ВАЩЕНКО К.О. Це вже, власне, перерозподіл коштів самого Нацагентства.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається? Слухаємо.

 

ВАЩЕНКО К.О. У нас є економія по комунальних послугах.

 

ПАВЕЛКО А.В. Заслухаємо, колеги, 9-й пункт: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Національному агентству з питань державної служби, розпорядження уряду № 591-р. Доповідає голова Національного агентства з питань державної служби Ващенко Костянтин Олександрович. Будь ласка.

 

ВАЩЕНКО К.О. Дякую.

Шановні колеги, 490 тисяч, які нам вдалося зекономити по послугах комунальних, по охороні і тому подібного, ми хотіли би спрямувати на технічне оновлення самого агентства. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Мінфін, є заперечення?

 

МАРЧЕНКО С.М. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. На підкомітеті було розглянуто дане питання і було прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлених розпорядженням уряду від 30 серпня за номером 591-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Питання, колеги, є? Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. У мене тільки побажання, я в той раз не сказав. Ми були з вами 1 вересня в академії, яка готує наші вищі керівні кадри. І там я подивися по цифрах, ситуація ганебна, коли доктори наук отримують по 5 тисяч гривень. Питання: чому вони не звільняються, якщо вони такі кваліфіковані? Але прохання все ж таки, щоб ви якось у своїй роботі відрегулювали цю ситуацію. Тому що ситуація точно неправильна. Так? Прошу підтримати.

 

ВАЩЕНКО К.О. Дякую, пане Вікторе.

Що стосується контрактів, у нас там все нормально, але, на жаль, заробітну плату вони отримують через Державне управління справами. Я безпосередньо не можу на це вплинути. І важливо, щоб ДУС прийшов і відстояв на комітеті відповідні бюджетні показники.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам. 

Є пропозиція підтримати, озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем, пропозицію, погодити дане розпорядження уряду. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Одноголосно.

Костянтине Олександровичу, дякую вам за доповідь.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури, розпорядження уряду № 519-р. Доповідає заступник Міністра культури Мазур Тамара Вікторівна, будь ласка.

 

МАЗУР Т.В. Доброго дня! Шановні члени Комітету з питань бюджету! Міністерство культури України просить погодити розпорядження Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2107 року № 519-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури на 2017 рік.

Мова іде про 48 мільйонів 736,2 тисячі гривень, які ми просимо перерозподілити із бюджетної програми 1560 "Забезпечення діяльності Українського інституту національної книги" на програму 1170 для закупівлі україномовних книг для публічних бібліотек. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Міністерство фінансів по даному питанню.

 

МАРЧЕНКО С.М. Не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Не заперечує.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, не просто потрібна річ, а архінеобхідна. І було прийнято рішення на підкомітеті – рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлені розпорядженням уряду від 9 серпня за номером 519р, і прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Питання? Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановна пані Тамаро Вікторівна, скажіть, будь ласка, якщо я не помиляюсь, то я приймав участь у формуванні саме цих видатків на Інститут української книги.

 

МАЗУР Т.В. Так.

 

КРИВЕНКО В.М. Як так, що 48 мільйонів? Ми неправильно планували? Там некваліфікований керівник в цьому інституті, що він не зміг їх освоїти? Хтось, якийсь злочинець, подавав ці ініціативи і переконував, що треба терміново фінансувати, що треба фінансувати в таких обсягах? Чи у нас немає, чого досліджувати, чи нема чого видавати? Що закупівля, я розумію. Тобто з видавництвом домовилися, хтось, потрібні українські книжки, ми самі зібрали 102 тисячі книжок для сільських бібліотек в рамках проекту. І це приймається, що треба україномовні книжки. А хто відслідковує, що це за україномовні книжки? Перше питання. Хто планував, хто покараний за невикористання коштів і чому це ініціювали?

Друге: яка система вибору цих книжок? Що це за книжки? Типографія якась не продала книжки, які надрукувала? Мені віддають безкоштовно їх, у мене 20 тисяч книжок лежить. Вони україномовні, їх теж можна сюди продати. Будьте ласкаві.

 

МАЗУР Т.В. Питання, яке стосується функціонування Інституту книги, його створення, і планування бюджетних призначень – це є досить таке складне питання, тому що де-факто Інститут книги обрав свого керівника за процедурою, яка досить складна, яка визначена законом, лише в серпні місяці цього ороку, і наразі формується штат цього інституту. Але проблема навіть не в цьому. Проблема в тому, що ці гроші планувалися за програмою "Українська книга", яка була передана нам від Держкомтелерадіо. Разом з тим, не було передано, власне, функцію від Держкомтелерадіо до Міністерства культури. Тобто нам були заплановані гроші на реалізацію програми "Української книги", але Держкомтелерадіо не передало нам свою функцію. Відповідно ми маємо гроші, але ми не маємо повноважень для того, щоб їх використати.

Разом з тим, в бюджеті на 2017 рік не були заплановані бюджетні призначення на закупівлю україномовної літератури, так як це було, наприклад, минулого року. І як показала практика минулого і позаминулого року, дуже правильно закупляти україномовну літературу для публічних бібліотек, тому що тільки минулого року було закуплено 195 назв українських книг, і це 628 тисяч примірників, які були розподілені по бібліотеках по всій Україні.

Що стосується відбору цих книжок, то в Міністерстві культури створюється прозора комісія і, наскільки я не помиляюся, минулого року навіть представники бюджетного комітету, в тому числі, були залучені до роботи цієї комісії, і не тільки бюджетного комітету, але й інших комітетів Верховної Ради. Кожен міг ознайомитися з тими книжками, які подаються на розгляд комісії. І того року вперше було за новою схемою проведено відбір цих книжок, були визначені напрями літератури, по яких буде здійснюватися відбір. І абсолютно всі органи і громадські організації високо оцінили перелік тих книжок, які були відібрані минулого року.

Дійсно, існує певна проблема в тому, що ми відбираємо з того, що нам подають, але навіть з того, що нам подають, дуже багато є книжок, які варті уваги, які бібліотеки просто не можуть закупити. І це сучасна україномовна література. Тому цього року для того, щоб гроші не пропали, тому що за програмою "Українська книга" вони не можуть бути  реалізовані, ми можемо закупити україномовні книжки для публічної бібліотеки, вже цього року розподілити їх між бібліотеками. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

КРИВЕНКО В.М. Коротко. Дивіться, нам коштував проект 350 тисяч гривень, проект "Книжкобус". Ми робили з КМДА цей проект. 6 тисяч дітей – Microsoft, Intel, "Розумники", "Винахідник" – всі там. 48 мільйонів зараз зафугувати в книги – це треба, але, крім сільських, ніхто не ходить в бібліотеки на сьогодні. Ми підтримуємо це. Але давайте так, я переговорю з колегами, можливо, якось проголосувати, щоб ви нас також запросили на цей конкурс з самого початку. Перше.

Друге. Якщо пройшов підкомітет, то давайте голосувати в рішенні підкомітету. Я не був, тому не буду зараз ревізувати і пропонувати інше рішення. Але у мене велике прохання, підніміть перед паном міністром, якого ми всі шануємо за певні події, це питання. Тому що так не робиться. 8 місяців створювати інститут, нам доводили, що він вкрай важливий, ходили і вибивали на нього гроші. Ми всім розповідали, які ми молодці, що ми це зробили, нарешті, Інститут української книги. Просто обурення.

 

МАЗУР Т.В. Якщо дозволите, ще 2 секунди.

Ми не в інституту забираємо гроші. Це програма "Українська книга", і, за великим рахунком, не має значення, хто б її реалізував до кінця року. Просто гроші за програмою "Українська книга" передали, а функції не передали. Їх не передали ні Міністерству культури, ні Інституту книги. Тому тут не проблема того, що інститут не почав працювати до кінця року. Проблема в тому, що функцію не передали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Я хочу отметить, что вы сказали, что это было правильное действие, потому что купили столько-то книг. Так вот, прошу прощения, должно считаться, сколько раз эти книги взяли и прочли, эффективность библиотек, например, в доставке этих книг для целевой аудитории. В каком веке мы живем? Не хотите ли вы наконец уже создать онлайн-библиотеку украинской книги, и либо продавать ее дешево, либо вообще бесплатно распространять? Все уже давно имеют вот такую штуку и с нее читают.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не всі мають.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Большая часть.

 

МАЗУР Т.В. Я думаю, що ви трохи помиляєтеся, тому що ви мислите категоріями столиці чи міста. Я, наприклад, людина з села, я дуже скептично ставлюся до бібліотек, тому що в моєму селі, на превеликий жаль, бібліотеками користуються тільки школярі. І минулого року, відвідуючи одну з областей, я зробила експеримент, і, їдучи по дорозі в глухому селі, просто заїхала в придорожню бібліотеку, перша, яка зустрілася мені дорогою. І ви не повірите, я була дуже здивована, що малесенька бібліотека в маленькому селі, там були люди і там була полиця з україномовними книжками, які були, до речі, зачитані, що мене здивувало. Тому що мені здавалося, що в бібліотеки зараз ніхто не ходить, ніхто не читає. І бібліотекар мені відповіла, що вони чекають, коли їм дадуть хоч якісь книжки нові.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. В любом случае, проведите исследование, как используются потом эти книги. Пусть библиотеки дадут отчеты – их читает кто-то? И если в сельской местности этот уровень выше, то зачем тогда снабжать городские библиотеки, может быть, городские вообще необходимо закрыть, а все силы бросить на сельские библиотеки.

И онлайн никто не отменял. Не будем говорить о том, что прогресс никуда не движется.

 

МАЗУР Т.В. Я не сперечаюся. Але ми ці книжки розподіляємо в залежності від запитів бібліотек. Вони нам дають свої запити.

Що стосується онлайн, питання створення цифрової бібліотеки так само опрацьовувалося Міністерством культури, надалі буде опрацьовуватися Інститутом книги. Але тут існує певна проблема, тому що україномовні видавці, або ті, хто пишуть книжки українською мовою, вони задорого продають свої авторські права. Іншим чином створити цю бібліотеку, аніж як купляти авторські права, або оцифровувати існуюючі і, знову ж таки, отримувати дозвіл на використання авторських прав, сьогодні немає. І тих коштів, які виділяє держава, їх недостатньо, тому що ми можемо закупити обладнання або купити авторські права.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Им можно предложить процент от продаж. Техническое решение, я думаю, я, как представитель IT-индустрии, мы можем вам предложить тоже недорого.

 

МАЗУР Т.В. Я думаю, що Інститут книги з величезним задоволенням буде з вами співпрацювати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тамара Викторовна, очень много у нас коллег хотят вам задать вопросы.

Ярослав, все-таки я считаю, что нам необходимо активно участвовать в подкомитетах, и я очень прошу, потому что особенно, когда много технических вопросов. Это как раз вопросы, которые необходимо обсуждать на подкомитетах, а потом их выявлять на комитете, просто акцентируя внимание, а не начинать дискуссию, которую мы здесь можем проводить до ночи.

Пожалуйста.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Я би хотів, шановні колеги, я по своєму району хочу вам сказати, бібліотеки діють. Там, де є оновлені книги, там є і читач. Що ми робимо постійно? З районного бюджету близько півмільйона гривень ми виділяємо на бібліотеки, кожен рік оновлюємо як дитячу бібліотеку, так і дорослі бібліотеки. І тому ця програма є правильною, і прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Хвича Нодарович.

 

МЕПАРІШВІЛІ Х.Н. Дорогие друзья, я хочу поддержать сегодня Министерство культуры, потому что нет библиотек – потихоньку умирает аристократия. Люди веками всегда читали.

Знаете, очень часто поднимается вопрос закрытия библиотеки. В Киевской области этот вопрос очень много раз поднимался, но я категорически против, если библиотека и детская, и взрослые закроются, поверьте мне, это будет большой минус для общества.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Хвича Нодарович.

Будь ласка, Олег Медуниця.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Я думаю, що ми звичайно проголосуємо, але от те, що ми зараз робимо, політично неправильно. Я не проти підтримувати Програму "Українська книга", але книги передаються бібліотекам, які міністерство не утримує, не створює, не організовує. Це комунальні заклади. Чого міністерство має для цих закладів купувати книги? Цю програму треба у вигляді субвенції роздавати між регіонами і нехай вони там самі визначають, які книги їм треба купувати. Вкрадуть? Можуть вкрасти де завгодно. Тут питання, це неправильно політично, бо ми децентралізуємо владу, а ми зараз на державному рівні закуповуємо…

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, хотів ще Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Я хочу ще раз повторити ті слова, які вже зірвалися тут з вуст колег, що дійсно це державна політика, і держава повинна вести свою політику і розвивати свою культуру, і розвивати все своє, тому що книга і все, що стосується освіти, це дійсно частина ідеології. А ідеологічна незалежність – це частина незалежності країни, як би там не було. І ми не можемо допускати інших можливостей, скажімо так, і інсинуацій на місцях для розвитку державної політики. Тільки через міністерство. Я прошу підтримати і поставити питання на голосування.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні друзі! Я скажу з досвіду роботи міського голови, що бібліотечні фонди треба поповнювати. Ми, наприклад, у місті поповнювали кожен рік і десь пропорційно. Тобто бібліотеки давали, скажемо, тих авторів, яких хочуть люди читати, а частину - все-таки, скажемо, чисто українські, які треба популяризувати.

У мене питання до міністерства. Є програма "Українська книга", ви можете назвати авторів, перелік творів яких входять в цю програму? Щоб не вийшло потім, коли вони закуплять, бо, знаєте, я впевнений, що в кінці року, коли вони дадуть перелік, що вони купили, то дуже багато хто буде здивований. Я хотів би, щоб ми тут бачили перелік творів авторів, які увійшли в програму "Українська книга" і які міністерство вважає, що їх потрібно закупити для бібліотек.

 

МАЗУР Т.В. Я хочу, якщо дозволите, уточнити. "Українська книга" – це програма, яка передбачає замовлення книги і їхній друк. В даному випадку ми не друкуємо книжки, це не програма "Українська книга". Ми закупляємо україномовну літературу для бібліотек. Саму закупівлю і конкурс ми можемо провести тільки після того, як будуть відповідні бюджетні призначення для цього. І власне, для цього зроблене розпорядження, перерозподіл. І тільки після того, як цей перерозподіл буде погоджений, нами почнеться конкурсна процедура з відбору книг. І ми обов'язково запросимо в тому числі представників вашого комітету для того, аби ви переконались, як це відбувається на практиці, за якими критеріями книжки відбираються і які книжки відбираються. Цього року нова буде, так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Куліченко Іван Іванович. І підводимо риску.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги! Ну, по-перше, книга, вона є он-лайн. Дитина має право 15 хвилин працювати з комп'ютером, а з книгою – хоч цілий день. Це без політики. Хто каже, що в містах бібліотеки не потрібні – я був два тижні тому в Дніпрі в бібліотеці. Я вам скажу, вони просять, щоб їм дали можливість працювати і в неділю. Зайдіть – скільки там людей сидить! Кому потрібна книга, той піде за книгою.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Я перепрошую, Іване Івановичу, все правильно. Так ми говоримо сьогодні, зараз всі колеги висловили свою думку, щодо підтримки української книги і одночасно голосувати будемо за зменшення видатків на українську книгу.

 

(Шум у залі).

 

МАЗУР Т.В. Мається на увазі, що просто оператори цих двох програм, вони трішки різні. Закупівлю буде проводити Міністерство культури, а воно може тільки по програмі 1170.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Знімається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція  перейти до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 9 серпня 2017 року номер 519-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Тамаро Вікторівно. Рішення прийнято.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки, розпорядження уряду номер 524-р. Доповідає директор департаменту  Міністерства освіти і науки Даниленко Світлана Василівна.

Будь ласка.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановний Голово! Шановні депутати! На виконання пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів 524 звертаємося з проханням погодити перерозподіл видатків загального фонду, які передбачені Міністерству освіти і науки, в межах однієї програми – "Здійснення зовнішнього оцінювання та моніторинг якості освіти Українським центром оцінювання якості освіти".

Економія виникла в розмірі 750,7 тисяч гривень за рахунок залишків після сплати членських внесків за участь України в міжнародному порівняльному дослідження якості освіти "PISA-2018". Просимо ці кошти перенаправити на встановлення обсягу видатків розвитку за цією ж програмою. Вони нам необхідні для створення в Українському центрі оцінювання якості освіти спеціально обладнаної студії звукозапису для підготовки, виготовлення та запису звукових документів для частини перевірки, розуміння мови на слух при тестуванні іноземних мов.

Також потребує негайного капітального ремонту внутрішня електрична мережа в приміщеннях, де розташований Український центр оцінювання якості освіти, оскільки вона є застарілою і не витримує навантаження нової техніки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає заперечень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. На підкомітеті було розглянуто дане питання і прийнято рішення – рекомендували комітету погодити розпорядження уряду від 9 серпня № 524-р, і прошу підтримати.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція голосувати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Світлано Василівно.

Наступне: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження уряду № 572-р).

Світлано Василівно, будь ласка.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Це розпорядження також, у нас перерозподіл видатків. Ми просимо зменшити обсяг видатків споживання за програмою "Підготовка робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах соціальної реабілітації та адаптації" на суму 3 мільйони 680,5 тисяч гривень. Економія коштів виникла у зв'язку із зменшенням педагогічного навантаження працівників в цих училищах та навчальних центрах, заборгованості по заробітній платі до кінця року не буде. А збільшити обсяг видатків споживання за програмою "Надання освіти у загальноосвітніх школах соціальної реабілітації, в загальноосвітніх ліцеях, гімназіях, гімназіях-інтернатах з посиленою військовою й фізичною підготовкою та інших загальноосвітніх навчальних закладах державної форми власності" на суму 3 мільйони 180,5 тисяч гривень, необхідних для підвищення оплати праці педагогічних працівників на два тарифних розряди відповідно до Постанови Кабінету Міністрів 974.

 

ІЗ ЗАЛУ. Прохання – підтримати, тут немає питань.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. У нас немає просто грошей на заробітну плату. Не були вони заплановані.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо!

 

ПАВЕЛКО А.В. Мінфін, немає заперечень?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Олександр Володимирович Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Є пропозиція – підтримати 572-е розпорядження уряду від 23 серпня.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно, рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне: розпорядження уряду  № 575-р, Міністерство освіти і науки.

Будь ласка, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. За цим розпорядженням ми зменшуємо обсяг видатків споживання за програмою "Здійснення зовнішнього оцінювання" на 4 мільйони 15,6 тисяч гривень. Ця економія бюджетних коштів виникла у зв'язку із зменшенням кількості тестів, і набагато менше прийшло дітей на тестування. Тому що брали по кількості дітей минулого року, планувалося, на цей рік прийшло менше. Також було багато бланків, які не відповідали затвердженій формі, бланк Б був незаповнений, тому вони не приймалися до перевірки, а також багато викладачів відмовляються від оплати у зв'язку з тим, що вони отримують зарплату в ці дні в школі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову.

 

ГОРБУНОВ О.В. На підкомітеті прийнято рішення рекомендувати комітету підтримати і погодити дане розпорядження уряду № 575-р від 23 серпня.

 

ПАВЕЛКО А.В. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

І наступне, вже останнє. Розпорядження уряду № 571-р. Міністерство освіти і науки.

Будь ласка, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Коли затверджувалася освітня субвенція, затверджувалася вона по касових видатках 2015 року, подавалися відомості з місцевих фінансових органів і були по деяким областям, на жаль, є такі випадки, коли неправильно були подані дані. І так при поданні даних школа, яка знаходиться в Чаплинському районі державної адміністрації, була записана до села Григорьївка, це ОТГ розподілялося, і тому кошти в Григорьївці були зайві, а в Чаплинці не вистачає для того, щоб виплатити заробітну плату. До кінця року заборгованості по Григорьївці не буде, коштів у них вистачає. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Абсолютно прозора постанова, тому пропонується погодити розподіл між місцевими бюджетами обсягу освітньої субвенції у сумі 2 мільйона 296 тисяч гривень згідно з розпорядженням уряду від 23 серпня 2017 року № 571-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

Дякую вам, Світлано Василівно, за всі доповіді.

Наступний розподіл коштів, передбачений…

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Андрію Васильовичу, вибачте, будь ласка, у нас ще є таке звернення до вашого комітету. Справа в тому, що на сьогоднішній день у нас не вистачає заробітної плати на підняття оцих двох тарифних розрядів по технікумах і коледжах I і II рівнів акредитації на щорічні навчальні заклади. Ця сума становить 184 мільйони. 17,6 мільйона не вистачає на підняття зарплати педпрацівників III і IV рівнів акредитації вузів.

Також у нас… Ми вам дуже дякуємо, ви нам дали разом з Міністерством фінансів 14 мільйонів на погашення наших платежів по комунальним послугам, але залишається 820 мільйонів, які ми не можемо забезпечити на сьогоднішній день оплату, по багатьох, особливо це технікуми, але вже і вузи, от сьогодні були представники із Львівської області, де люди не можуть заплатити за теплопостачання – погасити борги першого кварталу. А вже починається опалювальний період.

Тому ми звертаємося з проханням, у нас на сьогоднішній день є невикористані кошти в сумі 480 мільйонів по стипендіальному забезпеченню. Ми їх не використаємо до кінця року, ми це гарантуємо, тому що кошти закладені  були на рівні минулих років. Але у нас хоча і підвищилася стипендія, але із 75% у нас 45%. І ми ті роки платили ще дітям матеріальну допомогу, що заборонили нам робити цією програмою в цьому році, хоча в положенні про стипендіальне забезпечення ця нора є.

І на сьогоднішній день ми просимо, щоб ви підтримали нас перед Міністерством фінансів в проханні перерозподілити ці кошти. Нам потрібно 201,6 мільйони на заробітну плату. Зайвий залишок пустити на комунальні.

І також просимо дати нам 500 мільйонів із резерву освітньої субвенції, яка у нас є, на Луганську і Донецьку області, там у нас 1 мільярд 600, і ми просимо звідти дати нам 500 мільйонів для забезпечення оплати комунальних.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Світлано Василівно. Це дуже важливе питання. І я думаю, вам разом з Міністерством фінансів підготувати розпорядження уряду, а ми вже в комітеті підтримаємо його.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Але ми вже зверталися два рази до міністерства. Міністерство фінансів не погоджує нам це питання. І ми просимо підтримати наше прохання і нас підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергій Михайлович.

 

МАРЧЕНКО С.М. У мене є пропозиція діяти у спосіб, передбачений законодавством, і не виносити ті питання, які є проблемними, які можуть вирішити, на розгляд високоповажних народних депутатів.

 

ПАВЕЛКО А.В. По результатам.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Я дуже дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Світлано Василівно. Ми вас завжди підтримуємо.

Наступне, розподіл видатків, передбачених у державному бюджеті за бюджетною програмою 2801350 "Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними", розпорядження уряду № 525-р. Доповідає заступник директора департаменту Міністерства аграрної політики та продовольства Гнатюк Світлана Анатоліївна. Будь ласка.

 

ГНАТЮК С.А. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу. Доброго дня, шановні депутати. І доброго дня, шановні присутні.

Законом України про Державний бюджет на 2017 рік Міністерству аграрної політики як головному розпоряднику передбачено видатки за програмою з підтримки розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними обсягом 75 мільйонів гривень. Також Законом про державний бюджет передбачено статтею 23-ю, що розподіл за цією програмою здійснюється урядом за погодженням з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

Так урядом 9 серпня поточного року прийнято розпорядження за номером 525, яким визначено здійснити розподіл за даною програмою, передбачивши всі кошти обсягом 75 мільйонів спрямувати на погашення кредиторської заборгованості. Прийняття цього розпорядження дозволило би, по-перше, здійснити розподіл і виконати норму Закону про державний бюджет і частково дозволить забезпечити погашення кредиторської заборгованості. Загальний обсяг заборгованості за цією програмою становив станом на 1 січня цього року і не змінився на 1 липня цього року 231 мільйон, тому 71 мільйон – це є частина коштів, які дозволять забезпечити погашення заборгованості, причому хочу зазначити, що зараз проводиться активно претензійно позивна робота з даного питання в судах, в судових інстанціях різних рівнів знаходиться рішення на загальну суму понад 96,6 мільйона гривень, по яким уже прийнято рішення щодо необхідності виплати на 78, майже 79 мільйонів, і продовжується розгляд по рішенням на 17,9 мільйона.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Анатоліївно.

Будь ласка, чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

Будь ласка, Олександре Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дане питання розглядалося підкомітетом і є рекомендація комітету погодити розпорядження уряду № 525-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Запитання Олега Медуниці.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Я не до виступаючої, я хотів просто нагадати своїм колегам одну ситуацію минулорічної давнини, коли ми приймали бюджет і Бюджетний кодекс. Ви знаєте, що ми там безпрецедентну суму забили на підтримку сільського господарства – 10 мільярдів, але нам підсунули тоді спосіб розподілу цих 10 мільярдів. І, на жаль, ми тоді проголосували, що ми ці мільярди віддаємо відповідно до сплаченого ПДВ. І зараз у цьому році 42 відсотки цієї допомоги забрав "Миронівський хлібопродукт", про це кругом написано. Я тоді звертав вашу увагу, що ми так фермерство не побудуємо, і тим людям, які зараз хочуть на підтримку тих "нещасних" 75 мільйонів – це капля в маслі, у великому казані масла вірніше.

Василю Васильовичу, це ваша радикальна тема. Не корову треба водити до Кабінету Міністрів, а зробити так, щоб у наступному році оця підтримка, яку ми заплануємо, безумовно, і в цьому році, попала справді фермерам, а не "товаришам", які у нас взяли за дойку аграрний сектор.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олеже.

Все ж таки переходимо до прийняття рішення. Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію по розпорядженню уряду № 525-р. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Анатоліївно.

 

ГНАТЮК С.А. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Перерозподіл видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, розпорядження уряду № 557-р. Доповідає Державний секретар Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Малашкін Максим Анатолійович.

 

МАЛАШКІН М.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Вашій увазі пропонується на погодження розпорядження уряду від 18 серпня 2017 року № 557-р, за яким перерозподіляються видатки Державного бюджету, які передбачені Мінрегіону за програмою 2751610 – це фінансування заходів, пов'язаних з провадженням проектів розвитку міської інфраструктури. Це кошти щодо реалізації договору між Світовим банком і Мінрегіоном по впровадженню реконструкції і оновлення, модернізації теплопостачання, підприємств теплопостачання, а також водоканалу. Відповідно в міністерстві працює центральна група управління проектом, яка передбачена договором зі Світовим банком, яка займається організацією роботи, пов'язаної з бенефіціарами цього проекту. Відповідно саме компонент інституційний, який передбачений угодою на Мінрегіон і на центральну групу управління проектом, і передбачає можливість використання коштів, які надаються Світовим банком для відповідного забезпечення роботи і міністерства, і ЦГУПу. Внаслідок того, що у нас виникла також економія за видатками споживання, оскільки ЦГУП функціонував протягом року не в повному обсязі, була економія у вигляді фактичної виплати заробітної плати. І є потреба у нас на сьогоднішній день у придбанні комп'ютерного обладнання, зокрема це сервер, який необхідний для того, щоб окремо розміщувати, бухгалтерські операції проводити, внаслідок того, що після перевірки, яка у нас проходила Держспецзв'язком, нам було рекомендовано це здійснити для того, щоб захистити систему.

Тобто в даному випадку йде перерозподіл в частині збільшення лише видатків розвитку на суму 700 тисяч, які будуть спрямовані на придбання серверу і комп'ютерного обладнання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максиме Анатолійовичу.

Будь ласка, є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. За результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 18 серпня за номером 557-р  перерозподіл видатків державного бюджету із дотриманням вимог щодо використання коштів за спеціальним фондом бюджету.

Прошу підтримати дане рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Максиме Анатолійовичу, я хотів би просити, ми на попередньому засіданні комітету давали протокольне доручення розробити алгоритм по різниці в тарифах. Є проблема по водоканалах, по теплокомуненерго, де в хронологічному порядку немає заборгованості, і виходить, що немає сьогодні механізму закрити.

Я просив би вас на наступному комітеті проінформувати, що зробило міністерство з цього питання.

 

МАЛАШКІН М.А. Можна уточнити, це з приводу реалізації Закону 1730? Наслідок того, що немає заборгованості по джерелах, які можуть бути відшкодовані?

 

МЕЛЬНИК С.І. Є різниця заборгованості в тарифах, але немає заборгованості за електроенергію чи, наприклад, за газ. Ми просили, щоб якимось чином… Була домовленість, що розробите алгоритм і там через якісь інструменти вирівняєте цю ситуацію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це дуже важливе питання. Так що, Максиме Анатолійовичу, прохання на наступний комітет підготуватись по даному питанню.

Дякую.

Ще раз, шановні колеги, по перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, розпорядження уряду номер 557-р.

Була пропозиція від голови підкомітету підтримати даний перерозподіл.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Ми пройшли все по другому питанню.

Третє питання – про проекти законів України про внесення змін до Бюджетного кодексу України, номер 6604, поданий Кабінетом Міністрів, та номер 6604-1, поданий народним депутатом Пинзеником Віктором Михайловичем.

По законопроекту № 6604 доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович.

Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Дякую.

Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! До вашої уваги – проект Закону, який є одним з двох законопроектів щодо медичної реформи, яка зараз розглядається в парламенті, стосовно змін до Бюджетного кодексу, які віддзеркалюють ті зміни, які пропонуються в головному законопроекті з двох них в законопроекті 6327, а саме про зміни фінансування охорони здоров'я.

Йдеться про те, що переводиться фінансування охорони здоров'я з принципу утримання закладів на принцип закупівлі медичної послуги. І в законопроекті 6327 розписана така модель охорони здоров'я.

Законопроект 6604 передбачає ті зміни, які потрібно внести відповідно в Бюджетний кодекс. Там ідеться про новий механізм фінансування, тобто закупівлю медичних послуг за договорами з медичними закладами. Це основне. І друге важливе – це етапність запровадження, тобто поетапний перехід з 2018 року, коли первинна медична допомога буде працювати за таким принципом, і поступово до 2020 року, коли всі ланки медичної допомоги перейдуть на новий принцип фінансування – на основі оплати медичної послуги, коли кошти ходять за кожним конкретним пацієнтом в медичний заклад.

Ми просимо погодити цей законопроект і рекомендувати парламенту прийняти його в першому читанні відповідно до того, як буде проголосований законопроект 6327. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павло Анатолійович.

Альтернативний законопроект наш колега Віктор Михайлович повинен був доповідати, але…

 

ІЗ ЗАЛУ. А він є, запросіть його.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, запросіть… Де Пинзеник? Пішов?

 

ІЗ ЗАЛУ. Взагалі пішов.

 

(Шум у залі).

 

ПАВЕЛКО А.В. Тоді слово надається заступнику Міністра фінансів Марченку Сергію Михайловичу. Позиція Міністерства фінансів.

 

МАРЧЕНКО С.М. Ми підтримували і з самого початку допомагали розробляти законопроекти. Наскільки я розумію, вчора був підкомітет і на підкомітеті цей законопроект також розглядався, і були певні слушні, раціональні пропозиції народного депутата Віктора Михайловича Пинзеника, до яких, ми вважаємо, в принципі, можна дослухатись і включити в законопроект до другого читання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, зважаючи на те, що підкомітет дуже ретельно пропрацював в досить потужному складі ці законопроекти обидва, з вашого дозволу я зачитаю постановчу частину. "За наслідками обговорення пропонується ухвалити наступне рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні законопроектів 6604 та 6604-1 прийняти за основу законопроект 6604, доручивши Комітету з питань бюджету підготувати зазначений законопроект до другого читання з урахуванням окремих положень альтернативного законопроекту 6604-1, а також зауважень і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи, та подати його на розгляд Верховної Ради після прийняття в цілому базового законопроекту 6327. Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу. 

Будь ласка, Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів би сказати, що, оскільки у нас по основному законопроекту було дуже багато різних пропозицій і остаточно немає визначення, і навіть, скажемо, ті зміни, які пропонуються в альтернативному законопроекті – щодо, скажемо, фінансування первинної медико-санітарної допомоги чи щодо фінансування понад гарантований державою пакет, тобто ми сьогодні не маємо до кінця зрозумілої ситуації, що буде в основному законопроекті. Тому що як той тариф співфінансування – чи один тариф, чи два тарифи – так, як подано, я пропоную взагалі розглядати цей проект після того, коли ми будемо розуміти, що лишиться в основі, яка, скажемо, основа.

 

ІЗ ЗАЛУ. Там так і пропонується. Друге читання – після прийняття…

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми в рішенні…

 

ІЗ ЗАЛУ. Прописали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є в рішенні якраз це зауваження. І я думаю, що в цілому за основу прийняти, а подати його на розгляд Верховної Ради після прийняття в цілому базового законопроекту 6327.  

 

ІЗ ЗАЛУ. Все це проговорено було.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так. Є пропозиція голосувати і підтримати пропозицію голови підкомітету Іщейкіна Костянтина Євгеновича, яку він зараз озвучив.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Один – утримався.

Рішення приймається. Дякую.

Наступне. Про погодження Переліку об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Вінницькій області в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу (згідно з відповідним листом Вінницької облдержадміністрації).

Доповідає заступник Голови Вінницької облдержадміністрації Броварник Василь Михайлович.

Будь ласка.

 

КОРОЛЬЧУК І.Є. Доброго дня, шановні колеги! Я начальник служби автомобільних доріг у Вінницькій області Ігор Корольчук. Василь Михайлович Броварник знаходиться поряд. Дозвольте доповісти?

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

КОРОЛЬЧУК І.Є. На ваш розгляд і на погодження виноситься доопрацьований перелік об'єктів, який буде, і на сьогоднішній день реалізовуються деякі об'єкти по середньому поточному ремонту за кошти від перевиконання митних платежів. Так, на сьогоднішній день виконуються роботи на 4-х ділянках по трасі М-21. На трьох фактично завершено, на четвертій на 50 відсотків виконання. І доопрацьовано за результатами роботи з народними депутатами у Вінницькій області ще додатково 16 об'єктів.

Прошу підтримати даний перелік. Підкомітет Верховної Ради з питань бюджету підтримав дане питання.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам.

Будь ласка, чи є зауваження у Мінфіну?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Пропонується комітету підтримати таке рішення – погодити доопрацьований перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Вінницькій області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Вінницької облдержадміністрації від 30 серпня 2017 року з дотримання вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую вам.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дозвольте?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Василю Михайловичу!

 

ІЗ ЗАЛУ. Так, я слухаю.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Скажіть, будь ласка, а от М-21, скажімо так, а у вас траса Є-50  оця наша, яка з'єднує Хмельницький і Вінницю. Взагалі, держава приділяє їй увагу чи ні?

 

КОРОЛЬЧУК І.Є. М-12.

 

(Загальна дискусія).

 

КОРОЛЬЧУК І.Є. Так, Є-50 – вона ж М-12. Також нами на сьогоднішній день виділено на цю дорогу 336 мільйонів гривень. І ми ремонтуємо ділянку загальною протяжністю 23 кілометри в напрямку від Вінниці до Хмельницького і деякі ділянки до Черкаської області.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання, інформація щодо стану виконання у поточному році робіт з розвитку та утримання автомобільних доріг загального користування, в тому числі у розрізі розвитку областей та бачення щодо бюджетного забезпечення розвитку та утримання таких доріг у 2018 році, зокрема за рахунок коштів Державного дорожнього фонду.

Була пропозиція це розглянути з урахуванням участі Славоміра Новака, він зателефонував, вибачився, зараз він у відрядженні. Я пропоную це питання перенести за участю, насамперед, голови або виконуючого обов'язків голови "Укравтодору". І це дуже важливе питання.

Будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Ми дійсно дуже довго і ретельно розглядали питання, було дуже багато представників бюджетного комітету на підкомітеті з питань видатків, були представники – заступники пана Новака з "Укравтодору". Але дійсно у нас виникли питання і хотілось би поговорити з головою. І питання невідкладні, тому що час іде.

Є така пропозиція: чи не могли б ми запропонувати і запросити пана Новака завтра, наприклад, з 14-ї до 16-ї, визначити час, і можемо під куполом Верховної Ради також поговорити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Запросити завтра з 14-ї до 16-ї під купол.

Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. А хто є від "Укравтодору"? Взагалі немає нікого?

 

ПАВЕЛКО А.В. Ні. Ми його переносимо. Вони були на підкомітеті.

 

КРИВЕНКО В.М. А ми можемо зараз сформулювати якесь там наше запитання? Чи мені окремо писати звернення?

 

ПАВЕЛКО А.В. Завтра, когда будем это обсуждать, вы можете его прямо заявить.

Є пропозиція також перенести це питання, і, взагалі, на завтра дуже буде слушно.

Будь ласка, Олег Медуниця.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Шановні колеги, тут, до речі, коли ми почали говорити про дороги, випливає ще одна проблема, про яку зараз не говорять, але коли вона буде на поверхні, тоді ми не знатимемо, що з нею робити. Це проблема, пов'язана з функціонуванням дорожнього фонду, який з 1 січня запускається.

У нас в дорожньому фонді абсолютно в законі при цьому відсутній шлях, по якому гроші з дорожнього фонду потрапляють на дороги комунального значення, тобто в міста. У нас знову дороги загального значення, і у нас буде те, що з митним експериментом: гроші з дорожнього фонду не потраплять. Бо там написано: дороги загального значення.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ні, там 20% в межах субвенції може бути на комунальні дороги.

 

(Загальна дискусія).

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Точно це є? Тому що я сьогодні говорив з "Автодором", вони кажуть: "Ми їм нічого не дамо".

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, переходимо до питання "Різне". Відповідно до Закону про комітети ми маємо затвердити розклад наших засідань з урахуванням календарного плану. Вам роздано орієнтовний розклад засідань на вересень-жовтень 2017 року. У разі уточнення розкладу засідань, депутатів буде поінформовано. Пропонується затвердити такий розклад. Немає заперечень?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає заперечень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Одне питання коротке.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Ми можемо 13 вересня раніше зустрітися? Не о 15-й, а о 12-й годині?

 

ПАВЕЛКО А.В. Чому?

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Бо мене не буде о 15-й.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це ж для всіх.

Дякую. Рішення прийнято.

Крім того, шановні колеги, нагадую, що на минулій сесії нами на засіданні 13 липня було прийнято рішення про створення у складі Комітету з питань бюджету нового підкомітету з питань використання коштів з Державного фонду поводження з радіоактивними відходами, з обранням головою підкомітету Маркевича Ярослава Володимировича, та покладенням обов'язків щодо координації роботи такого підкомітету на першого заступника голови Амельченка Василя Васильовича. Сьогодні вам роздана інформація щодо предмету відання цього підкомітету.

Прошу членів комітету визначитися щодо входження до складу підкомітету і подати до секретаріату комітету відповідні заяви.

Будь ласка, на базі підкомітету збирайте наших колег.

А тепер слово надається нашому колезі Іщейкіну Костянтину Євгеновичу. Будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Дякую, Андрію Васильовичу.

Дорогі колеги, шановний Андрію Васильовичу і всі присутні! Дозвольте висловити вам свою надзвичайно глибоку повагу, бо просто повагу – це мало, і звернутися з такого приводу. Комітет Верховної Ради України з питань бюджету в рамках вивчення дієвості бюджетної реформи, за моєю пропозицією, планує заслухати питання про місцеві бюджети Полтавської області в умовах бюджетної децентралізації, реалій і перспектив об'єднаних громад, провівши виїзне засідання комітету в місті Лубни Полтавської області 11-12 вересня 2017 року.

Кожному з вас буде направлений лист перебування з порядком денним. Я дуже щиро хочу бачити кожного з вас у Лубнах та у Полтаві.

 

ІЗ ЗАЛУ. Дякуємо за запрошення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я думаю, приймається.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Щиро дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є ще інформація.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, у мене тільки одна теза. Це я всім хочу сказати, і при секретаріаті в тому числі. Я дякую всім за можливість побути разом з Ярославом Маркевичем замість Івана Крулька в Польщі, в Національній Ізбі Контролю – так називається їх рахункова палата. Це просто нам до відома, що у людей називається орган контролю державних фінансів Ізба Контролю, а у нас всього Рахункова палата. А как ты яхту назовешь – так она и поплывет. Так давайте подумаємо, це нам домашнє завдання, щоб перейменувати, і увійти в історію як державні діячі, які змінили саму філософію контролю фінансів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку