СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

2 жовтня 2017 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати. На цьому засіданні пропонується завершити роботу, що розпочалася 22 вересня у місті Біла Церква. У наданих вам матеріалах міститься інформація Київської облдержадміністрації та Білоцерківської міськради за всіма напрямами, що розглядалися. Нагадую, серед них питання щодо стану місцевих бюджетів, перспектив розвитку транспортної та житлово-комунальної інфраструктури, реалізація проектів реконструкції об'єктів соціальної сфери.

Поряд з тим додається проект листа до уряду та звернення від керівництва області щодо врегулювання проблем обговорених питань за відповідними напрямами.

Шановні колеги, на нашому засіданні присутні голова Київської облдержадміністрації Горган Олександр Любомирович та Білоцерківський міський голова Дикий Геннадій Анатолійович. Дуже приємно!

Пропонується для короткого коментаря надати слово Олександру Любомировичу. Будь ласка.

 

ГОРГАН О.Л. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, члени Комітету з питань бюджету! Дякую за нагоду висловити ще раз подяку за те, що ви зробили виїзне засідання комітету на території Київської області.

По суті питання, звернення до комітету нами уточнено спільно з працівниками секретаріату комітету, зокрема з Мариною Костянтинівною повний текст з показниками уточнено. Всі показники, які стосуються невідповідності забезпечення окремих субвенцій з Державного бюджету для здійснення відповідних видатків, а саме: вони по категоріях усі рознесені з уточненими цифрами, ми повністю відпрацювали, все викладено.

Знову ж таки, останнє звертаю увагу на ті проблеми, які були озвучені, це щодо ліквідації аварійного стану труб на території міста Біла Церква, які ведуть до житлового масиву "Леваневський", щодо будівництва, реконструкції капітального ремонту доріг, придбання тролейбусів, реконструкції стадіону "Трудові резерви" у місті Біла Церква та інші позиції, які були озвучені під час засідання комітету. Вони всі знайшли відображення в окремому зверненні, проект якого опрацьований спеціалістами Київської обласної державної адміністрації і є зараз на розгляді. Текст звернення відпрацьовано.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Олександре Любомировичу, за дуже серйозну працю, яку ми бачимо у Київській області.

Геннадію Анатолійовичу, будь ласка, пару слів.

 

ДИКИЙ Г.А. Шановні народні депутати, шановні присутні! Дуже дякую, що ви приділили таку увагу місту Білій Церкві.

Я ще раз хотів би звернути увагу і наголосити, маємо проблему таку саму, як в Алчевську, труба ТЕЦ міста загальною довжиною подача і обратка 15 кілометрів відпрацювала свій ресурс вже 20 років тому, тобто їй 45 років. Тільки за це літо ми робили 4 гідравлічних випробування, і 4 рази ми її ремонтували. Зараз наповнюємо, заповнюємо систему і молимося, щоб пережити цю зиму, я вам кажу відверто. Населення 53 тисячі, 9 садочків, 5 шкіл, тобто ситуація дуже серйозна. Ми дуже дякуємо, що ви перейнялись цією проблемою і дуже будемо вдячні. Звернення підготовлене, я тільки можу добавити слова Олександра Любомировича.

Дуже дякую вам за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Олександровичу.

І окремо слово, Хвича Нодарович, будь ласка, наш колега.

 

МЕПАРІШВІЛІ Х.Н. Доброго дня, головуючий, доброго дня, колеги. Сегодня я полностью хочу поддержать сказанное на трибуне губернатором и мэром. В самом деле, проблема есть и хотел бы вашей максимальной поддержки за то, что в самом деле то, что просит город – это необходимо для города. Если будет такая возможность, я буду очень благодарен. Спасибо всем присутствующим.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Хвича Нодарович.

Віктор Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, шановні наші київські гості комітету. В цій частині, безумовно, я підтримаю це рішення, але щоб не було якихось можливо неадекватних чи завищених очікувань, тобто члени бюджетного комітету, я буду голосувати за ці пропозиції, просто, щоб ніде воно, і всередині і назовні, не транслювалось людям, що приїхав бюджетний комітет, пообіцяв і тролейбуси, і мостові переходи, і всі мережі і все це пообіцяв, а в наступному році чогось цього не буде або всього не буде, тому що Верховна Рада голосує за це і нам потім буде соромно приїхати в Білу Церкву. Тобто ми підтримуємо і це дуже важливо, що ви знайшли, завдяки в тому числі Хвичі, знаєте, що я допомагаю місту, коли можу, що ви знайшли підтримку і побачили безпосередньо колеги, але от в транслюванні цього і внутрішньому сприйманні все одно треба формувати коаліцію, все одно голосує більшість у Верховній Раді за бюджет. Я би дуже просив, я бачу, що в нас однакове розуміння, що підтримка комітету це не є зобов’язання, що це буде, в будь-якому випадку я голосую в такому ключі за те рішення, за те саме буде за місто, звідкіля я і по іншим містам. Дякую за порозуміння. Це таке інформаційне, що в нас однакове розуміння.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Миколайовичу.

Шановні колеги, чи є бажаючі виступити? Немає. Тоді прошу підтримати таке рішення комітету: рекомендувати уряду розглянути можливості врегулювання порушених у Білій Церкві питань та реалізації наданих пропозицій, направивши відповідне звернення до уряду. Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято. Дякуємо вам, Олександр Любомирович, і завжди ми з вами. Дякую.

Розгляд питань виїзного засідання в Київській області завершено. Засідання комітету оголошую закритим. Це перше.

Наступне. Переходимо до наступного засідання. Зареєструвалось 15 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Щодо порядку денного сьогоднішнього засідання є пропозиції? Будь ласка, Марченко.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановний головуючий, шановні народні депутати, є пропозиція сьогодні розглянути проект розпоряджень Кабінету Міністрів щодо розподілу в 2017 році субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій № 689-р. Пропонується розглянути сьогодні, по-можливості заслухати це питання, а завтра вже будуть відповідні додатки, і прийняти відповідне рішення, якщо ви не заперечуєте.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є прохання підтримати дану пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую вам, Сергію Михайловичу, за пропозицію.

Якщо пропозицій більше немає, переходимо до розгляду питань. Перше питання – про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів державного бюджету місцевим бюджетам: зміни до розподілу коштів, передбачених у державному бюджеті за бюджетною програмою 2401500 "Здійснення заходів щодо реалізації пріоритетів розвитку сфери охорони навколишнього природного середовища" на 2017 рік (постанова уряду № 706).

Доповідає державний секретар Міністерства екології та природних ресурсів Дмитренко Геннадій Васильович. Будь ласка.

 

ДМИТРЕНКО Г.В. Доброго дня! Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, присутні, запрошені! На ваш розгляд виноситься постанова Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2017 року № 706, а саме: про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 року за номером 473. Постановою передбачено внесення змін до додатків… (Без мікрофону).

Майже всі кошти розподілені. Залишилася в нас сума близько 19 мільйонів. Зараз знаходиться на походженні Мінфіну. …

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Геннадію Васильовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає заперечень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

За результатами розгляду та керуючись вимогами статті 23 Закону про державний бюджет на 2017 рік, пропонується рекомендувати комітету погодити відповідно до постанови уряду від 20 вересня за номером 706 зміни до розподілу коштів за спеціальним фондом державного бюджету за бюджетною програмою "Здійснення заходів щодо реалізації пріоритетів розвитку сфери охорони навколишнього природного середовища" згідно із додатком до цієї постанови уряду з урахуванням положень щодо використання коштів за спеціальним фондом державного бюджету.

Прошу підтримати рішення підкомітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Якщо немає інших пропозицій, прошу голосувати.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених у державному бюджеті на 2017 рік Міністерству екології та природних ресурсів за бюджетною програмою 2401270 "Здійснення природоохоронних заходів", та внесення змін до розподілу коштів за цією бюджетною програмою (постанова уряду № 711).

Доповідає державний секретар Міністерства екології та природних ресурсів Дмитренко Геннадій Васильович. Будь ласка.

 

ДМИТРЕНКО Г.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, присутні, запрошені! На ваш розгляд виноситься постанова Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2017 року за номером 711, а саме: про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству екології та природних ресурсів на 2017 рік, та внесення змін до додатку постанови Кабінету Міністрів України від 4 липня 2017 року за номером 473, розроблена на виконання статті 23 Закону України про державний бюджет на 2017 рік. В даній постанові передбачено перерозподіл коштів, які були передбачені державним бюджетом на 2017 рік.

Дані кошти використані, перерозподілені в повному обсязі і дана програма буде виконана, якщо кошти будуть …

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам за виступ.

Будь ласка, чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, на підкомітеті сьогодні було розглянуто дане питання. Керуючись вимогами статті 23 Бюджетного кодексу України і статті 23 Закону "Про Державний бюджет на 2017 рік" пропонується рекомендувати комітету погодити відповідно до постанови уряду від 20 вересня 2017 року за № 711 розподіл видатків загального фонду Державного бюджету за бюджетною програмою щодо здійснення природоохоронних заходів та зміни до розподілу коштів за цією бюджетною програмою, обсяг якої збільшено на 70 160,531 тисяч гривень і розподілено за напрямками згідно із додатком до цієї постанови уряду із дотриманням вимог щодо використання коштів за спеціальним фондом Державного бюджету.

Прошу підтримати дане рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Шановні колеги, пропонується підтримати озвучене головою підкомітету пропозицію. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Дякую, Геннадію Васильовичу.

 

ДМИТРЕНКО Г.В. Дякую, Андрію Васильовичу. Дякую народним депутатам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається.

Наступний. Розподіл субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилих приміщень для сімей загиблих осіб, а також для осіб з інвалідністю, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов на 2017 рік (розпорядження уряду № 673-р). Доповідає перший заступник Міністра соціальної політики Крентовська Ольга Петрівна.

Будь ласка, Ольго Петрівно.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Шановний пане голово, шановні члени комітету, просимо погодити розподіл коштів у сумі 116 мільйонів гривень субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації на придбання житла постраждалим учасникам АТО та членам сімей загиблих учасників АТО. Це дасть змогу придбати 166 квартир вказаним категоріям осіб.

Попередньо був здійснений розподіл коштів на суму 205 мільйонів, і було придбано 265 квартир. Залишок нерозподілених видатків по цій програмі – 1,7 мільйона гривень. Це дасть змогу нам покрити повністю потребу по всім регіонам України станом на 1 серпня цього року.

Довідково хочу поінформувати, що потреба на середину вересня ще 96 квартир. І дуже велике прохання при внесенні змін до Закону "Про Державний бюджет на 2017 рік" у разі внесення змін розглянути питання про додаткове виділення коштів.

Просимо підтримати.

Дуже дякуємо Івану Івановичу за оперативний розгляд на засіданні підкомітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам за виступ, Ольго Петрівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, підкомітет сьогодні розглянув це питання, дуже важливе і актуальне, тому пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенцій згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження уряду № 673-р.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановна Ольго Петрівно, як один із авторів цієї поправки ще в 2015 році, хочу подякувати, що міністерство, на мою думку, фахово працює, але є запитання. Ми за два роки, якщо не помиляюсь, придбали за 2015-2016 роки  десь 1100 квартир. Були зловживання на місцевому рівні, тому що ми ці кошти віддавали на обласні адміністрації. Тому перше запитання: який стан розгляду цих зловживань і чи є  якісь дані у правоохоронних органів?

І друге. Потім був змінений порядок і кошти пішли безпосередньо на руки сім’ям загиблих і сім’ям поранених і виходить, що в нас чомусь зменшилась кількість квартир, тобто ми виходимо десь на 400 квартир, хоча на 30 мільйонів збільшена сума, до 330 мільйонів. З чим це пов’язано? Тепер я не можу зрозуміти самої арифметики. За два роки ви купляли 1100 квартир по 300 мільйонів в рік, тепер 330 і тепер у нас всього під 400 квартир виходить. Що змінилось?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Дякую за запитання. Тут дещо більше, десь 430 квартир. Але тут питання ще не кількості, а якості, тому що дуже були негативні ситуації, коли продавалась квартира дуже поганої якості. Цей приклад найбільш показовий - це по Хмельницькій області, вдова Героя України Зубко отримала просто зруйновану квартиру за завищеною, навіть ті суми, які зараз менше, але це була завищена вартість, тому що вони продавали її два роки і не могли продати за тією ціною, за якою придбали.

Тому цей механізм, він себе виправдав. Формула, вона однакова для всіх, розрахована за вартістю квадратного метру, який встановлює Мінрегіон в залежності від коефіцієнтів, місця проживання людини і це в тому числі вплинуло на якість. Квартира продається один раз, людина її обирає сама, тому тут питання ще різного задоволення потреб.

 

КРИВЕНКО В.М. Тут мій колега Сергій Рудик каже, що ми додавали кошти в минулому році ще до цієї програмі.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Додавали 116.

 

КРИВЕНКО В.М. В мене є прохання, щоб ми саме по вдові Зубко звернулись, хто готовий колективно, бо немає розслідування по деяким обласним адміністраціям, так немає фактів розслідування. Оте, що ви навели, це жахливий приклад, коли дали не в тому населеному пункті, де живуть, Герою України дали просто зруйноване приміщення. Я виходив з цим на трибуну Верховної Ради і так кінці в воду, все тихо. Приймається?

 

ПАВЕЛКО А.В. Підтримуємо.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Василь Васильович Амельченко.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ольго Петрівно, ми на підкомітеті напередодні говорили з вами про те, що ви переходите на систему грошової компенсації.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Перейшли вже, Василь Васильович, два роки тому.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я розумію. Але чому тоді мова іде про якусь якість.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Попередні зловживання за 2015 рік.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Дякую.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Те саме, що не вирішується до цього – це наслідки.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я зрозумів. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Іван Іванович Крулько, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. Чи правильно я розумію, що ці суми з перерозподілом відповідно до вартості метра квадратного, затвердженого Мінрегіоном, це буде не квартира отримана, а це буде компенсація виплачена? Правильно?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Компенсація зараховується на рахунок отримувача. Він сам обирає жило. Якщо йому треба час для того, щоб підібрати, він може чекати місяць, два, три, але ці кошти зараховуються на рахунок і навіть якщо ми робимо перерозподіл у грудні, це кошти не повертаються в бюджет, це кошти, що виділяються людині один раз. Він нікуди не поспішає, обирає собі квартиру і оплачує за рахунок цих коштів.

 

КРУЛЬКО І.І. Я дивлюся по вартості одного квадратного метра, яку затвердив Мінрегіон, то я вам скажу, що навряд чи ці громадяни, які мають право на отримання житла, зможуть собі придбати квартиру.

 

ІЗ ЗАЛУ. Вже придбали.

 

КРУЛЬКО І.І. Деякі. Не всі придбали. Ну це ж тільки зараз їм видадуть.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Іване Івановичу, там же ідуть коефіціенти, які підвищуються в обласних центрах. Але ж тут житло не лише у великих містах, тут житло і в районних центрах, і в селах, і в селищах. Тому це повністю порахована вартість квартир, підібраних в конкретних населених пунктах. Це не лише обласні центри.

 

КРУЛЬКО І.І. Це вже підібрані квартири?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Населений пункт, квартира ще може бути не підібрана, але вартість розрахована відповідно до членів сім'ї пільговика, кількості членів сімей.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякуємо вам, Ольго Петрівно.

Колеги, є пропозиція підтримати, озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем, пропозицію: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження уряду № 673-р.

Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення прийнято. Дякуємо вам, Ольго Петрівно.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до додаткового питання. Включено питання про заслуховування інформації щодо розподілу між місцевими бюджетами субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій згідно з розпорядженням № 689-р.

Слово має заступник Міністра фінансів Марченко Сергій Михайлович. Вам слово.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановний головуючий, шановні народні депутати! 27 вересня було прийнято чергове рішення уряду щодо розподілу в 2017 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Вказаним проектом рішення пропонується здійснити в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству фінансів по розподілу видатків, що … (нерозб.) за програмою 3511350 та збільшення обсягу видатків розвитку за програмою 3511210 на 85 мільйонів гривень. Затвердити розподіл 1,7 мільярдів гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій по загальному фонду – 1,3 мільярди гривень, по спеціальному фонду – 400 мільйонів гривень між місцевими бюджетами, в тому числі за певними об'єктами, заходами. Запропонований проект розпорядження уряду сприятиме ефективному та цільовому фінансуванню.

Прошу погодити запропонований проект розпорядження уряду.

Дякую за увагу.

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає зауважень. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає ні в кого заперечень?

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Якщо немає додаткових питань і уточнень, то можемо і зараз проголосувати. Але за умови унормування усіх питань для секретаріату. Приймається?

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

Наступне питання. Переходимо до питання "Різне". Щодо повторного конкурсу на посаді членів Рахункової палати. Прошу голову підкомітету Крулька Івана Івановича доповісти про поточний стан повторного конкурсу та подальші кроки.

Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, ми на сьогоднішній день маємо результати спецперевірки по 39-и кандидатах. У нас подалося 43 кандидати, але один із них Чорний відмовився від участі в конкурсі. Тому є така пропозиція: запросити на 6 жовтня, це п'ятниця, в Комітет з питань бюджету кандидатів, які бажають стати членами рахункової палати, і провести з ними відповідний конкурс у вигляді співбесіди, куди запрошуються всі члени комітету, де ми зможемо задати питання, які нас цікавлять, послухати кандидатів і після цього засідання зробити висновки комітетом стосовно кожного з кандидатів. І далі подати відповідні матеріали до парламенту для розгляду їх. Спочатку на засіданні комітету ми затвердимо, а потім – на розгляд парламенту.

Я вважаю, що ми за один день здатні будемо, але в дуже такому напруженому режимі, розглянути, заслухати всіх кандидатів і виконаємо вимогу закону стосовно того, щоб Верховна Рада була готова це питання заслухати в той день, коли це питання може стояти на порядку денному. Дякую.

В принципі, це питання не потребує додаткового рішення, але прошу взяти до уваги і на 6 жовтня комітетом погодити проведення відповідного конкурсу.

 

ПАВЕЛКО А.В. После 6-и или как? С двух до четырех? Это ж пленарный день. Ну может хотя бы после часа.

 

КРУЛЬКО І.І. Послухайте, в нас не виходить офіційно документ. Це працює підкомітет. Підкомітет може засідати навіть в момент, коли в парламенті, вибачте, зачитуються звернення народних депутатів чи запити. Може ж підкомітет в цей момент засідати? Це засідання підкомітету. Це інформація.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Пропонується комітету взяти до відома озвучену головою підкомітету Крульком Іваном Івановичем інформацію щодо повторного конкурсу на посади членів Рахункової палати. Підтримується? Підтримується.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку