СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

6 грудня 2017 року (15-15)

 

Переходимо до наступного засідання комітету за № 123.

Зареєструвалося вже 20 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Тепер, шановні колеги, порядок денний вам розданий.

На нашому засіданні присутній перший віце-прем'єр-міністр Кубів Степан Іванович. Запрошую його до слова у нашому комітеті.

Дякую.

 

КУБІВ С.І. Всім доброго дня! Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, члени комітету, голови комітетів інших Верховної Ради України, які є присутні, громадськість! Хочу перш за все подякувати за результативне голосування, яке було проведене в комітеті, Верховній Раді щодо освітньої, медичної, пенсійної реформи. Це той крок, який був зроблений для якісної зміни і в освіті, медицині, і ми говоримо про гідну пенсію.

Хочу подякувати за те, що ми разом з вами, які розпочали реформи: Президент, уряд, Верховна Рада, перетворили реальні слова в реальну справу. Зростання економіки на сьогоднішній день перетворити на реальні позитивні зміни в житті громадян і це є основна місія і візія, яку ми бачимо спільно з вами, і під час голосування парламенту це було підтверджено.

Уряд напрацював проект Державного бюджету 2018 року, він був і є розміщений на сайті. Хочу сказати, що бюджет 2018 року це бюджет економічного зростання. Бюджет передбачає стабільне фінансування пріоритетних галузей. Серед ключових ми бачимо розбудову інфраструктури країни – це 46,7 мільярдів фінансування, 50 нових мостів, 4 тисячі кілометрів оновлених доріг, ми бачимо серед них – це Київ-Чернівці, Харків-Суми, "Go Highway", Київ-Харків-Довжанський, Дніпро-Решетилівка та інші дороги, які враховані по спільній інфраструктурній діяльності, включаючи депутатів Верховної Ради України і комітети, в тому числі і бюджетний комітет.

Ми як держава Україна зможемо більше повноцінно використовувати власне вигідне географічне розташування, логістичний потенціал. І на сьогоднішній день є важливість відновити транзитний потенціал, який буде наповнювати дохідну частину бюджету.

Ми продовжимо нарощувати енергоефективність країни. В 2018 році ми говоримо про "теплі" кредити, ми говоримо про фонд енергоефективності, ми говоримо про 120 родин щодо державної допомоги на утеплення осель, а взагалі ми говоримо про 400 мільйонів і 1,6 мільярда гривень.

Підтримка аграрного сектору, перше про що говорив і прем’єр-міністр, і Президент України, Голова Верховної Ради на Погоджувальній раді, – це 1 мільярд гривень на програму компенсації вартості сільгосптехніки для аграріїв. 1 мільярд на розвиток фермерських господарств, 4 мільярди на розвиток тваринництва. Ми відчуваємо сьогодні потребу посилити підтримку для регіонів і в державний фонд регіонального розвитку закладено 6 мільярдів субвенції державного бюджету на підтримку територіальних громад. Ми очікуємо реалізації регіональних інфраструктурних проектів, їх на сьогодні є вже більше двох тисяч.

Проект Державного бюджету – це інвестиції в якісну освіту наших громадян. Тому ми передбачили  більше 219 мільярдів гривень. 1 мільярд гривень на модернізацію початкової школи, 25% - це збільшення зарплати понад 406 тисяч українських вчителів, 8,2 мільярди на науку, 7,7 - будуть спрямовані на фундаментальні прикладні дослідження.

Разом з тим, запропоновано в бюджеті підтримка здоров’я громадян – 115,2 мільярди фінансування медицини, на програму "Доступні ліки" – 1 мільярд гривень, 15 мільйонів гривень пільгових кредитів на доступні ліки.

Державний бюджет 2018 року передбачає більше 126 мільярдів на соціальний захист: на житлові субсидії, на підтримку малозабезпечених родин.

5,1 мільярда - фінансування культури. Ми говоримо сьогодні про 330,5 мільйонів на будівництво, добудівництво Музею жертв Голодомору, де до 10 мільйонів знищено наших українських людей. Ми говоримо про 200 мільйонів, про Небесну Сотню і тих, хто сьогодні  10 тисяч віддали людських життів на сході України для стабілізації миру, і в тому числі не тільки України, а мені здається, і Європи.

Хочу сказати, що в обороноздатність країни заклали більше 165 мільярдів. І як Президент України, так і Прем'єр-міністр чітко розуміють, що це є найважливіші позиції щодо забезпечення нашого українського війська всім необхідним, пріоритетним, модернізованим, інноваційним. Хочу сказати, що сьогодні Прем'єр-міністр на засіданні уряду чітко сказав і є прохання, підтримати у четвер щодо єдності і відповідно проголосувати за даний проект.

Разом з тим, шановний Андрію Васильовичу, хочу сказати, що бюджетні висновки, які були пропрацьовано з депутатами, тягнуть за собою велику консультаційну роботу, експертне середовище, публічність нашого бюджетного процесу. Ми говоримо про єдині підходи до обсягу видатків на оплату праці до всіх органів державної влади з урахуванням норм Закону про державну службу. Ми також опрацювали доручені й визнані в другому розділі висновки, враховані з урахуванням пріоритетності дохідної частини бюджету.

Коли ми говоримо про державний бюджет на 2018 рік до другого читання, урядом збережено пріоритети, які були закладені і в проекті бюджету на перше читання, – це прискорення економічного зростання шляхом створення інноваційного клімату та утримання макростабільності, зокрема продовження фіскальної консолідації. В тому числі хочу сказати, що вперше уряд України, парламент, комітет бюджетний і інші комітети підтвердили трьохрічний макропрогноз і бюджетну політику на три роки. Це вперше за 27 років.

Безпека і оборона країни, зокрема захист суверенітету, забезпечення найважливіших аспектів безпеки людини і громадян. Розвиток людського капіталу шляхом проведення реформ охорони здоров'я й освіти, поліпшення державної соціальної підтримки. Впровадження ефективного врядування шляхом реформи державного управління, продовження децентралізації і реформи державних фінансів, включаючи питання і публічність державних фінансів. Становлення верховенства права і боротьба з корупцією, ефективне функціонування інституцій щодо боротьби з корупцією різного рівня, правосуддя, ефективного правозахисту.

Разом з тим, ми посилили пріоритети соціального захисту населення на пільги та житлові субсидії – 15,9 мільярда. Фонд регіональний розвитку – 2,9 мільярда. В тому числі за загальними фондом 900 мільйонів, спеціальним – 2 мільярда за рахунок надходження конфіскованих коштів та коштів отриманих від реалізації майна. Ми говоримо про Державний фонд регіонального розвитку – 6 мільярдів гривень.

Розвиток освіти щодо оплати за рахунок освітньої субвенції здобуття повної і загальної середньої освіти студентами вищих навчальних закладів першого і другого рівня акредитації державної і комунальної власності – 892 мільйона. Оновлення матеріально-технічної бази вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Міністерства освіти та науки – 375 мільйонів.

Разом з тим хочу сказати, що сьогодні Прем'єр-міністр України щодо змін законодавства стосовно фінансування, коли було обговорення і публічно і згідно Угоди роботодавців профспілкові організації, були сьогодні профспілки освітян, і відповідно зустріч, яка була проведена, було дано завдання щодо доповнення статті 24 Закону "Про Державний бюджет", що у 2018 році акредитація фахівців за гостродефіцитними спеціальностями, що у виступі зазначив Прем'єр-міністр України. Ми говоримо про становлення, це говорила Лілія Михайлівна Гриневич, до 2020 року мораторій на перепрофілювання і закриття державних технікумів і коледжів і відповідно утримання.

І другий блок, це доповнити Бюджетний кодекс щодо положення 10 відсотків податку на прибуток до обласних бюджетів, і ми тут говоримо про фінансування I-II рівня акредитації. Новою статтею 103 прім.6 стосовно пріоритетів фінансування за рахунок проектів Державного бюджету 2018 року відповідно Міністерство фінансів продовжило і закінчує сьогодні певні принципи, які будуть винесені і погоджені однозначно щодо підтримки освіти.

Щодо охорони здоров'я підвищення рівня вторинної і третинної та екстреної медичної допомоги за рахунок медичної субвенції 708 мільйонів гривень, придбання медикаментів медичного обладнання Інститут серця – 130 мільйонів гривень, і медичне обслуговування працівників Національної академії наук – 160,5 мільйона.

Разом з тим хочу сказати, що навіть є особисте звернення від громадськості до бюджетного комітету, до Андрія Васильовича Павелка, до пана Данилюка – Міністра фінансів, ми знаємо ставлення до Академії наук, в тому числі і Дмитро Павличко. Я це звернення, шановний Андрію Васильовичу, передаю вам, прохання, якщо можна, під час обговорення врахувати.

Разом з тим хочу сказати, що підтримка вугільної галузі, погашення заборгованості за спожиту електроенергію державних вугледобувних підприємств – це 100 акцій яких належить державі, 1 мільярд 400 мільйонів гривень за спеціальним фондом, джерелом якого визначити надходження від погашення заборгованості державних вугледобувних підприємств. Ми говоримо про 300 мільйонів, де 100 відсотків акцій державі, і відповідно переоснащення для державних підприємств.

Тут хочу сказати, що звернення Прем'єр-міністра і Міністра фінансів на засіданні уряду щодо не тільки фінансування, а реорганізації, реструктуризації ефективного управління вугледобувними підприємствами. Відновлення всебічного контролю над епізодичною ситуацією в країні, врегулювання питання щодо джерела фінансування ветеринарних лікарень і лабораторій, отримання за рахунок коштів Державного бюджету 1 мільярд 901,5 мільйона. Ми говоримо про загальний фонд – 1 201,9 мільйона, за спецфондом – 699,5 мільйона гривень.

Функціонування і фінансування заходів енергоефективності до співфінансування міжнародних фінансових організацій – 1 мільярд 200 мільйонів.

Придбання авіаційної техніки для Міністерства внутрішніх справ – 900 мільйонів гривень. Ми говоримо про позиції і загального фонду, і спеціального фонду – 200 плюс 700 у 2018 році.

Щодо космічної галузі, виконання робіт за державними цільовими програмами зумовлено в сфері космічної діяльності, в тому числі загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми, 787 мільйонів, Національний центр управління – 231,6 мільйонів. В тому числі з паном Кривенком була розмова, він вніс деякі доповнення, про які він скаже.

Розвиток культури, зокрема, виробництво і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування – 500 мільйонів. Я вже говорив про відповідно і Голодомор, і Небесну сотню, 200 мільйонів, і відповідно 330,5.

Здійснення заходів щодо Софіївки – 75 мільйонів гривень.

Придбання медикаментів для Національного інституту раку – 100 мільйонів гривень.

Придбання авіаційної техніки – 400 мільйонів, ДСНС.

Державна підтримка технологічних інновацій – 300 мільйонів.

Надання одноразової грошової допомоги членам сімей, смерть яких пов'язана з масовими акціями громадського протесту в 2013-14 роках, - 294 мільйони.

Забезпечення житлом сімей загиблих учасників бойових дій на територіях інших держав, внутрішньо переміщених, які захищали незалежність і суверенітет держави, - 250 мільйонів.

Служба зовнішньої розвідки – 250.

Каналізаційні очисні споруди, реконструкція водопровідних систем, водопостачання, будівництво – 200 мільйонів.

Розширення економічного співробітництва з державами світу – 170 мільйонів.

Деф-, Паралімпійські ігри – 168,9.

Надання державної підтримки будівництва доступного житла – 100 мільйонів.

Разом з тим, хочу сказати, що пропозиції від комісії спільної міністерської і депутатів Верховної Ради щодо проекту Закону про Державний бюджет на 2018 рік є враховані мінімально. Ми сьогодні мали розмову і з головою комітету, і з Міністром фінансів, і з заступниками, що відповідно, розуміючи дану проблематику і пріоритетність інвестиційних проектів, особливо інфраструктурного, енергоефективності, ми будемо коригувати після першого кварталу 2018 року.

Хочу також сказати, що питання проведення заходів водообміну Краснопавлівського водосховища, де реконструкція зрошувальних систем гідроспоруд, - 126,8.

Пілотні заходи реагування на проблеми переміщених осіб, спеціальний фонд за новою бюджетною програмою – 59,4 мільйонів.

Разом з тим, приділяється увага і здоров'ю наших людей, включаючи питання спортивного напрямку, питання міжнародного права. Ми говоримо також про Університет України "Київський політехнічний інститут" Ігоря Сікорського.

Фінансова підтримка системи державного іномовлення – 25 мільйонів.

Забезпечення заходів підготовки національних експозицій, де ми створюємо конкурентні, видовищні експозиції. Участь в ярмарках для продовження збільшення експорту, збалансування експортно-імпортних операцій.

Ми також говоримо про ОХМАТДИТ, лікувально-діагностичний комплекс – 24,3.

Захист національного інформаційного простору. Додаткові капітальні державні вкладення – 104,1.

Я прошу, Андрію Васильовичу, вас і прошу депутатів, що на сьогоднішній день ми бачимо бюджет перш за все збалансований, виконання тих чи інших параметрів щодо зовнішніх зобов'язань, які ми брали перед міжнародними фінансовими установами, ми говоримо сьогодні про відповідний баланс і правильне розуміння даного підходу.

Разом з тим, хочу сказати, що Міністерство оборони, видатки реалізації заходів щодо обороноздатності і безпеки в сумі 2 мільярда 700 мільйонів в спеціальний фонд за рахунок залишку коштів, джерелом формування є конфіскат та кошти, отримані від реалізації майна.

Додаткові видатки - 994 мільйона - фінансове забезпечення безпеки дорожнього руху. Заходи інженерно-технічного облаштування - 300 мільйонів.

Хочу сказати, що 250 мільйонів - в спеціальний фонд для реалізації обороноздатності держави, видатки Національної гвардії і обороноздатність країни, безпеки держави. 126,2 - підвищення обороноздатності й безпеки держави, Національній поліції. Для адміністрації Державної служби спеціального зв'язку, і ми отримали деякі позиції, які треба посилити: спецзв'язок і підвищення обороноздатності і безпеки держави – виділено спеціальним фондом 38 мільйонів.

Разом з тим, шановні колеги, хочу сказати, що бюджет є збалансованим. Міністр фінансів, Міністерство фінансів провели індивідуальні зустрічі відповідно зі всіма міністрами і міністерствами, комітетами Верховної Ради, де депутати мали можливість продискутувати і домовитися про ті чи інші спільні рішення.

Збалансованість бюджету на сьогоднішній день  відповідає тому, що за рахунок перегляду макропоказників на 2018 рік, ми говоримо про 11 мільярдів гривень коштів, що перераховуються Національним банком України, Закону про Нацбанк, – 1,7 мільярда гривень.

Надходження від впровадження радіотехнології 4G6,3 мільярда гривень.

Разом з тим, хочу сказати, що конфіскат коштів, отриманих від реалізації майна, де спільно пророблена робота наших правоохоронних органів, прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, – 4,7 мільярда гривень.

Хочу сказати, що всі показники після рішень, які проведені у комітетах Верховної Ради, після робочих зустрічей міністерств, комітетів говорять, що бюджет є реалістичним, базується на сценарії базового макропрогнозу, який є на сьогодні, на нашу думку, і консервативним.

Ми розглядаємо і два інші сценарії, у  випадку перегляду створення тих чи інших умов, які можуть виникнути в наступному році. Ми тверезі і реально оцінюємо ситуацію на сході України, що відбувається на сьогоднішній день.

І останнє, буквально декілька слів, Андрій Васильович, по місцевих бюджетах. Обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2018 рік за результатами доопрацювання до другого читання збільшився на 35,4 мільярдів гривень, що складає 556,1 мільярдів гривень. Прогнозний обсяг доходів місцевих бюджетів збільшено на 2,7 мільярда гривень.

Я тут хочу сказати, що якісна робота Міністерства фінансів, Міністерства економіки, міністерств інших, які залучені до дискусій щодо місцевих бюджетів, говорять, що коли ми передаємо функції, і те, що сьогодні говорив Прем'єр-міністр України, на фінансування державного бюджету, донизу, разом з повноваженнями, вони йдуть із запізненням. Тобто ми, відповідно, передавши кошти, деякі кошти і функції ми брали ще державного бюджету. Але настав той період, що ми повинні кожен разом із коштами, які ми передаємо, з формуванням дохідної і видаткової частини місцевих бюджетів, передаємо, вибачте, і відповідальність. Освітня субвенція є збільшена, збільшена на 0,9 мільярда гривень, субвенція медична – на 5,9 мільярда гривень. соціальна – 17,9. Інші субвенції – 6 мільярдів.

Разом з тим, у доопрацьованому законопроекті передбачено міжбюджетні трансфери, 299 бюджетів, утворених у 2017 році об'єднаних територіальних громад. Джерелом фінансування за спецфондом є надходження конфіскованих коштів, отриманих від реалізації майна, і конфіскат.

І на закінчення. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги депутати! Я вважаю, що ту роботу, яку провели ви, особливо Міністерство фінансів, навіть змінивши минулі принципи року, це індивідуальність, відкритість, прозорість, публічність і дискусія. Ясно, що неможливо врахувати видаткову частину, тому що є дохід, і ми виходили з основних показників. Макропоказники – реальний прогноз макро, трьохрічна бюджетна програма, про яку говорив міністр фінансів Олександр Олександрович Данилюк, була затверджена вперше за 27 років. Третя позиція – це відповідна дискусія за пріоритетами, які затверджені Верховною Радою на наступний рік.

І основне, я вважаю, що ми повинні показати єдність депутатів Верховної Ради, Уряду і Президента. Ця єдність – це запорука перемоги, це запорука якості життя людини.

Дякую, Андрію Васильовичу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степане Івановичу.

Шановні колеги! Я пропоную зараз надати слово міністру фінансів Данилюку Олександру Олександровичу, а потім перейти до розгляду порядку денного.

 

ДАНИЛЮК О.О. Дуже дякую. Радий усіх вітати. Я коротенько, тому що Степан Іванович, дякуємо за це, окреслив усі ключові параметри цього важливого документа, бюджету на 2018 рік, який був підготовлений. Просто хочу звернути увагу на два моменти.

Перше. Це макропрогноз, про який уже говорив Степан Іванович. Але ми вважаємо, що це має бути, в принципі, практикою, що макропрогноз має оновлюватися перед прийняттям фінальної редакції бюджету. Це означає, що ми використовуємо при плануванні найбільш актуальну інформацію. Це перше. І це буде зроблено Міністерством економіки та урядом.

І друге. Це те, що висновки, які були проголосовані, ми врахували все, що стосується першого параграфу, і максимально врахували те, що було у другій частині, другому параграфі.

Тому як завжди я сподіваюся на конструктивну дискусію і на вашу підтримку і на вихід на голосування завтра в залі.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Олександровичу.

Шановні колеги! Є пропозиція перейти до порядку денного. Прошу Секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного, ми вже прийняли його. По першому питанню доповідає Секретар комітету Шкварилюк Володимир Васильович.

А, є пропозиція по першому питанню Першому заступнику Голови Амельченку Василю Васильовичу надати слово.

Будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! За наслідками опрацювання законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, підготовлено та подано на ваш розгляд 71 законопроект, з них пропонується визначити 29 такими, що не мають впливу на показники бюджету, та 42 такими, що впливають на показники бюджету, з яких 30 мають безпосередній вплив, з яких 23 зменшують надходження або збільшують витрати, 6 законопроектів містять положення, які потребують узгодження з бюджетним законодавством, щодо них додатково пропонуються рекомендації профільного комітету.

7 збільшують надходження або зменшують витрати, з них 2 законопроекти містять положення, які потребують узгодження з бюджетним законодавством, щодо них додатково пропонуються рекомендації профільного комітету. І насамкінець - 12 мають опосередкований вплив.

Прошу підтримати цю пропозицію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Колеги, є пропозиція голосувати. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до другого питання. Будь ласка, Степан Іванович хоче.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги! Враховуючи, що ведеться протокол, я би хотів, щоб те, що сьогодні було проговорено на уряді, і в зв'язку з тим, що були представники освіти і Володимир Борисович Гройсман говорив про  певні функції освітянські відповідно, це раз, я передам документ. І відповідно були звернення народних депутатів щодо культури, спорту, фізичної культури по 3401220, я передаю вам протокол.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степане Івановичу. Шановний секретаріат, додатково прийміть.

Шановні колеги! Друге питання – про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених бюджетних призначень, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання – перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному управлінню справами, розпорядження уряду номер 815-р.

Доповідає заступник керівника Державного управління справами Прилипко Сергій Іванович.

Сергію Івановичу, будь ласка.

 

ПРИЛИПКО С.І. Шановні народні депутати! Шановні присутні! Державне управління справами просить погодити, підтримати перерозподіл видатків бюджету в сумі 1 мільйон 496,5 тис. гривень за рахунок збільшення програми збереження природно-заповідного фонду і зменшення по двох програмах - фінансування підтримки Мистецького арсеналу і санаторно-курортних закладів. Це рішення визначено розпорядженням Кабінету Міністрів номер 815 від 15 листопада цього року.

Прошу підтримати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Шановні друзі! Присутні! За результатами розгляду на підкомітеті було розглянуто і прийнято наступне рішення. Рекомендувати комітету погодити даний перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 15 листопада за номером 815-р. Прошу вас підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є запитання у колег? Немає.

Є пропозиція голосувати та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству внутрішніх справ, розпорядження уряду № 834-р. Доповідає заступник Голови Національної поліції Клименко Ігор Володимирович. Будь ласка.

 

КЛИМЕНКО І.В. Шановний, Андрію Васильовичу, шановні присутні! На ваш розгляд пропонується розроблене МВС України розпорядження Кабміну від 22 листопада 2017 року № 834-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству внутрішніх справ на 2017 рік. Розпорядження розроблено МВС відповідно до частини 8-ї статті 23-ї Бюджетного кодексу України з власної ініціативи.

Перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету забезпечить виплати одноразової грошової допомоги в разі загибель, смерті, інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності колишнім працівникам міліції – це 74 особи. Що в свою чергу зменшить соціальну напруженість серед колишніх працівників.

Розпорядженням передбачається збільшення видатків загального фонду для Національної поліції за рахунок зменшення видатків, передбачених на утримання апарату Міністерства  внутрішніх справ. Враховуючи викладене, прошу підтримати пропозицію МВС та погодити вищезазначений перерозподіл.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігор Володимирович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів, Сергію Михайловичу?

 

 МАРЧЕНКО С.М. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, пропозиція розгляді даного питання було прийнято рішення підкомітетом рекомендувати комітету підтримати встановлений розпорядженням уряду від 22 листопада за № 834-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Є пропозиція голосувати. Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію, хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Управлінню державної охорони, розпорядження уряду № 817-р. Доповідає перший заступник начальника Управління державної охорони Дахновський Володимир Анатолійович. Будь ласка.

 

ДАХНОВСЬКИЙ В.А. Шановний голова комітету, шановні народні депутати! Метою перерозподілу є забезпечення фінансовим ресурсом першочергових потреб оперативних підрозділ Управління державної охорони. Перерозподіл залишків бюджетних асигнувань, які виникли за результатами проведення електронних процедур, шляхом зменшення видатків споживання та збільшення видатків розвитку. Перерозподіл забезпечить повне та ефективне використання бюджетних коштів і сприятиме підвищенню рівня контртерористичної діяльності. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимир Анатолійович. 

Чи є заперечення Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. При розгляді підкомітетом прийнято рішення рекомендувати комітету погодити дане розпорядження уряду від 15 листопада за № 817-р. Прошу підтримати таке рішення підкомітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Колеги, є пропозиція голосувати. Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію, хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Двоє утрималися. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Апарату Ради національної безпеки і оборони, розпорядження уряду № 843-р. Доповідає заступник Керівника Апарату Ради національної безпеки і оборони Іваненко Костянтин Вікторович. Будь ласка.

 

ТІТОВА І.Ю. Апарат Ради національної безпеки і оборони.

 

ПАВЕЛКО А.В. Від Апарату.

 

ТІТОВА І.Ю. Апарат Ради національної безпеки і оборони України просить погодити перерозподіл видатків за програмою "Інформаційно-аналітичне забезпечення координаційної діяльності в сфері національної безпеки і оборони" в сумі 15 мільйонів гривень шляхом зменшення обсягу видатків споживання та збільшення обсягу видатків розвитку.

Здійснення перерозподілу необхідне для забезпечення роботи головного ситуаційного центру України та формування єдиного організаційно-технічного комплексу. Реалізація розпорядження Кабінету Міністрів № 843 від 1 грудня 2017 року не потребує додаткових витрат з державного бюджету. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, для стенограми представтесь.

 

ТІТОВА І.Ю. Керівник фінансово-економічної служби Тітова Інна Юріївна.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо. Дуже приємно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті було ретельно розглянуто дане питання і є рекомендація комітету погодити дане розпорядження уряду № 843-р від 1 грудня. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Шановні колеги, є пропозиція голосувати. Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію, хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Два утримались. Рішення приймається.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Конституційному Суду (розпорядження уряду № 845-р). Доповідає виконувач обов’язки Голови Конституційного Суду Кривенко Віктор Васильович. Будь ласка, Віктор Васильович.

 

ВАСИЛЬКЕВИЧ Я.І. Шановний пане голово, шановні народні депутати, шановні члени комітету! Я хочу передати вибачення від виконуючого обов’язки голови Кривенка Віктора Васильовича, оскільки іде засідання Конституційного Суду, кворум мінімальний, у нас некомплект. Я керівник Секретаріату Конституційного Суду Василькевич Ярослав Іванович.

Ми звертаємось до комітету, до членів комітету підтримати розпорядження Кабінету Міністрів України про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Конституційному Суду. Справа в тому, що протягом 2017 року в Конституційному Суді зекономлено 23 мільйони 250 тисяч видатків на споживання. Тому ми просимо перерозподілити з тих 23 мільйонів 250 тисяч 6 мільйонів 380 тисяч на розвиток.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів по розпорядженню уряду № 845-р? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Після ретельного розгляду підкомітетом прийнято рішення рекомендувати комітету погодити розпорядження уряду від 1 грудня за номером 845-р – перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є пропозиція голосувати. Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію? Хто за, прошу голосувати. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Утримались?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – проти. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

 

ІЗ ЗАЛУ. Спасибо вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури. Розпорядження уряду номер 790-р.

Доповідає заступник Міністра культури Мазур Тамара Вікторівна. Будь ласка.

 

МАЗУР Т.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Присутні!

Міністерство культури просить погодити розпорядження Кабінету Міністрів номер 790-р від 8 листопада 2017 року про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Мінкультури на 2017 рік. Даним розпорядженням передбачено зменшити видатки розвитку за бюджетною програмою 1801490, за якою фінансуються заповідники, на 3 бюджетних програми, збільшивши видатки споживання для виплати стипендій в навчальних закладах загальноосвітніх, а також першого, другого, третього та четвертого рівня акредитації.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Тамаро Вікторівно. Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Після ретельного розгляду на підкомітеті прийнято рішення рекомендувати комітету погодити розпорядження уряду від 8 листопада за номером 790-р.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Шановні колеги! Є пропозиція підтримати озвучену Головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі. Розпорядження уряду номер 810-р.

Доповідає Державний секретар Міністерства економічного розвитку і торгівлі Перевезенцев Олексій Юрійович.

Будь ласка.

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Шановні народні депутати! Розпорядженням Кабінету Міністрів від 15 листопада передбачений перерозподіл видатків Мінекономрозвитку на 2017 рік в сумі 4 мільйони 56 тисяч шляхом зменшення обсягу видатків за програмою функціонування торгових представництв за кордоном з відповідним збільшенням їх обсягу за програмою "Внески України до бюджетів міжнародних організацій". Видатки будуть спрямовані на виконання міжнародних зобов'язань перед загальним бюджетом Європейського Союзу за участю України в програмі ЄС "Конкурентоспроможність підприємств малого та середнього бізнесу "COSME". Перерозподіл видатків пов'язаний з курсовою різницею, яка виникла по зобов'язаннях перед сплатою членських внесків перед бюджетом цієї організації.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олексію Юрійовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Після опрацювання на підкомітеті даного питання прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 15 листопада за номером 810-р.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Питання?

Будь ласка, питання. Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Поясните, пожалуйста. Я так понял, что представительства работали меньше. За счет чего была экономия? Они стали меньше представлять торговые интересы нашей страны за рубежом?

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Нет, они не начали свою работу. Мы работаем сейчас над нормативным урегулированием вопросов функционирования торговых представительств за рубежом. По этой программе полная экономия. Мы не использовали.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Правильно. Так и что тогда делать с этим дальше?

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Дело в том, что для того, чтобы торговые представительства заработали, нужно внесение изменений в законодательство. Мы эти вопросы сейчас отрабатываем с Министерством иностранных дел. Министерство иностранных дел занимается.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. На следующий год у вас запланированы суммы на деятельность торговых представительств?

 

ПЕРЕВЕЗЕНЦЕВ О.Ю. Да. Да.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Хорошо. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один проти. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання: перерозподіл видатків державного бюджету Міністерству соціальної політики та зміни до розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (розпорядження уряду № 828-р). Доповідає перший заступник міністра соціальної політики Крентовська Ольга Петрівна.

 

ІЗ ЗАЛУ. Є міністр!

 

ПАВЕЛКО А.В. О-о-о! Будь ласка, пане міністр. Можна з місця.

 

РЕВА А.О. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету! Я дуже вдячний за можливість бути на засіданні комітету вперше. Мені дуже приємно і для мене це велика честь.

У мене є прохання до комітету розглянути не тільки передбачений в порядку денному 828-р, але й прийняти сьогодні ще одне розпорядження урядове № 859-р, яке прийнято сьогодні. Це остаточний перерозподіл коштів. Я би просив, щоб теж його сьогодні розглянули.

 

ІЗ ЗАЛУ. Ми його не бачили, у нас його нема.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція зараз 828-р відпрацювати. У нас буде ще час доопрацювати наступне питання.

 

ІЗ ЗАЛУ. Може, хай доповість?

 

ПАВЕЛКО А.В. Ви доповісте?

 

РЕВА А.О. Я детально можу доповісти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, зараз по першому питанню. Андрію Олексійовичу, будь ласка.

 

РЕВА А.О. По першому питанню. 828-р передбачено, що буде перерозподілено в межах видатків Міністерства соціальної політики 790,6 мільйонів гривень. Про що йде мова? На що пропонується збільшити видатки, по яким статтям? 137 мільйонів 850 тисяч – на програму збільшення видатків на придбання квартир для сімей загиблих військовослужбовців і інвалідів, які отримали інвалідність в ході антитерористичної операції.

471 мільйон  для забезпечення осіб та дітей з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації в Україні, оскільки в 2017 році було передбачено бюджетом лише 60 відсотків від потреби в протезно-ортопедичних засобах.

152 мільйони 610 тисяч гривень на збільшення фінансування доплат за роботу в зоні відчуження, виплати грошової компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

21 мільйон 679 тисяч для виплати компенсації 2014-2015 роках підприємствам, установам, організаціям в межах середнього заробітку працівників, які були призвані по мобілізації до лав Збройних Сил України.

5 мільйонів 861 тисяча гривень для збільшення продуктами харчування, медикаментами та перев'язувальними матеріалами ветеранів та осіб з інвалідністю, а також на оплату комунальних послуг в санаторіях сфери управління Міністерства соціальної політики України.

624 тисячі для проведення реабілітаційних заходів щодо відновлення рухової функції кінцівок осіб з інвалідністю в клініці УНДІ протезування в місті Харкові. Це наш НДІ.

І 200 тисяч гривень на придбання комп'ютерів та оргтехніки для Фонду соціального захисту інвалідів.

Що пропонується зменшити? 326 мільйонів 591 тисяча – це кошти, які були передбачені на соціальні стипендії, оскільки починаючи в цьому році, коли ми розпочали цю програму, за даними Міністерства освіти і науки України в нас було 73 тисячі 243 студенти, на яких розраховувалась ця соціальна стипендія. По факту, коли ми її включили в Єдиний державний автоматизований реєстр пільговиків, кількість таких осіб на сьогоднішній день складає 48 тисяч 758 чоловік. Це притому, що ми збільшили категорії, яким платиться соціальна стипендія за рахунок внутрішньо переміщених осіб.

295 мільйонів зменшено потребу в коштах для виплати щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, притому, що сума цієї допомоги в листопаді збільшена для сім’ї з 2014 до 3400 гривень. В чому проблема? В тому, що ми розраховували по факту на 2017 рік на 202 тисячі сімей, реально в нас вийшло менше, а саме, 184 тисячі таких сімей. Зменшення на 40 мільйонів 761 тисячу гривень жінкам, яким присвоєно звання "мати-героїня". Ми бачимо, що до кінця року ця сума не буде використана, тому що їх указом Президента було призначено менше. 31 мільйон 261 тисяча в зв’язку із зменшенням кількості отримувачів разової грошової допомоги до 5 травня.

Тобто, шановні колеги, ми не просимо додаткових коштів ні на цей, ні на наступний рік. Якщо ви подивитесь соціальні видатки на наступний рік, ми їх залишаємо практично в тій же сумі. Ми вважаємо, що наша функція як міністерства раціонально використовувати той ресурс, який є. Тому ми пропонуємо такий перерозподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Олексійович.

Будь ласка, є пропозиція надати слово Уповноваженому Президента України з прав інвалідів Сушкевичу Валерію Михайловичу. Будь ласка.

 

СУШКЕВИЧ В.М. Шановні колеги, шановний Андрій Васильович, ви знаєте, з того, що є сьогодні, що доповів міністр соціальної політики, є дві найбільші позиції. І ці дві найбільші позиції торкаються того, що сьогодні є в грудні. 3 грудня – міжнародний день людей з інвалідністю. Ви знаєте, різні інституції якось відзначили цю подію не святкувати, а відзначити реальною допомогою людям з інвалідністю.

Хочу вам сказати, що по двом позиціям, які я зараз назву, я отримав найбільше листів, які стосуються прав людей з інвалідністю. Перша позиція - це протезування і візок. Слухайте, сьогодні, на жаль, я не пам’ятаю жодного засідання Верховної Ради, бюджетного, на жаль, коли була повністю забезпечена потреба в протезуванні і забезпеченні людей з інвалідністю візками, протезами і так далі. На жаль, в минулому році також це було 60 відсотків від потреби. Тому те, що сьогодні зробив міністр пропозиції уряду перерозподілити і добавити зараз, загальна сума буде 628 мільйонів. Є черга ще минулого року по протезуванню людей з інвалідністю, вони мені пишуть і ця ситуація критична.

Я дуже прошу, це перший момент, який практично найважливіший в промові шановного міністра соціальної політики.

І друга позиція – це воїни АТО. Він просить на це, також перша позиція, дивіться, по двом постановам уряду, сума 196 мільйонів на воїнів АТО, тільки тим житло, у кого відбиті, відрізані, відірвані нижні кінцівки. Тільки на цих! На жаль, поки що, як кажуть, є та ситуація по житлу, яку пропонує вирішити Міністр соціальної політики.

Інші позиції я не буду називати, вони дрібніші, але там є сечо- та калоприймачі у санаторіях. Слухайте, це бідова позиція, і так далі. Я не буду займати ваш час. У мене просто прохання: підтримати затвердження цих двох постанов уряду: 828 і 859 – вони дуже важливі для людей.

Дякую.

 

КУБІВ С.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, те, що озвучили пан Рева, пан Сушкевич, це рішення через сльози і відповідальність, тому що те, що відбувалося і відбувається на Сході України, ми говоримо про більше 10 тисяч вбитих людей і десятки тисяч людей, які є пораненими, і яким необхідна допомога. Це наш обов'язок і наша відповідальність, бо це життя людей. І те, що Міністерство соціальної політики зуміло в рамках бюджету, не збільшуючи, зробити 2 пріоритети, про які говорив пан Сушкевич, я вважаю, що ми повинні одноголосно підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степане Івановичу.

Переходимо до розгляду. Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

Будь ласка, Олександре Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

При розгляді на підкомітеті даного питання ми не винесли рішення, вирішити винести і приймати рішення безпосередньо на засіданні бюджетного комітету. У зв'язку з тим, що це великий і значний обсяг коштів, що перерозподіляється, але в разі підтримки даного перерозподілу видатків Державного бюджету рішення комітету належить визначити таким чином: погодити встановлений розпорядженням уряду від 22 листопада за № 828-р перерозподіл видатків Державного бюджету та зміни до розподілу між місцевими бюджетами субвенцій на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення учасникам АТО і членам їх сімей.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Будь ласка, ще доповнення, Андрію Олексійовичу.

 

РЕВА А.О. Я хочу сказати, що дійсно це велика сума, але Міністерство соціальної політики на 2017 рік розпоряджається коштами у сумі 151 мільярд гривень. Більше за нас, напевно, і Міністерство фінансів не розпоряджається коштами. І мова сьогодні іде про перерозподіл 790 мільйонів. У межах бюджету міністерства це піввідсотка, в абсолютних цифрах це дуже великі гроші. Але з точки зору фінансування програм ми зробили все, щоб сконцентрувати кошти на тих пріоритетах, про які ми сьогодні говоримо.

Є прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Зараз ми будемо розглядати інші пропозиції.

Будь ласка, Віктор Кривенко. Потім – Пинзеник, Деркач і Павлов.

 

КРИВЕНКО В.М. У мене питання до вас, пане міністре, стосовно програми, яку ми ініціювали у 2015 році по забезпеченню житлом сімей загиблих та інвалідів I та II групи, і сказати, що, перше, справді ситуація значно покращилася з адмініструванням, набагато менше надходить скарг з регіонів, і подякувати вам за це. І запитатися, скільки конкретно надано квартир за ці три роки? І яка зараз ситуація: чи закуповується виключно з первинного ринку? Те, що ми говорили, щоб стимулювати і будівельну галузь, щоб не з вторинного ринку закуповувати. І яка взагалі, дуже коротко, ситуація по цьому надважливому напрямку, бо воно є важливим.

 

РЕВА А.О. Шановний Вікторе Миколайовичу, я дуже вам вдячний за вашу ініціативу, тому що ця програма була запущена саме з вашої ініціативи, наскільки я пам'ятаю, і ряду народних депутатів.

Хочу сказати, що ми в минулому році принципово змінили механізм забезпечення житлом військовослужбовців. В 2015 році на ці цілі кошти передавались обласним державним адміністраціям, які купляли це житло, і, м'яко кажучи, скарг у нас була величезна кількість. 

В 2016 році ми змінили механізм і перейшли на принцип "гроші ходять за людиною", були визначені нормативи і відповідно до цих нормативів людям давались кошти і вони їх купляли.

Хочу вам доповісти, що в 2016 році на цю програму було виділено 416 мільйонів гривень, було придбано 616 квартир. В цьому році на ті кошти, які уже ми з вами використали, було закуплено 431 квартиру. І в разі зміни до бюджету, які ми зараз, якщо затвердимо, то буде закуплено 603 квартири.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону).

 

РЕВА А.О. Мова іде, що у нас в цьому році, я тільки що доповідав цифру, яку ми пропонуємо збільшити. Да, 330. Тобто, якщо ми це виконаємо, то ми фактично потребу на 1 грудня по цим коштам для людей закриємо і передамо їм. Вони в себе гроші не вкрадуть, вони куплять те, що їм потрібно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Олексійович.

Будь ласка, Пинзеник Віктор Михайлович.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, я хочу привернути вашу увагу до двох проблем. Проблема перша – це якість бюджетного планування. Як це планували в бюджетній програмі, коли ми не одну програму розглядаємо, і коли ми по одній програмі скорочення робимо на 320 мільйонів гривень. Ми до цього часу слухали кількох міністрів, максимальна сума перерозподілу, яку мені довелось чути, якщо не помиляюсь, було МВС – це 22 мільйона гривень. Тут ми говоримо про суму 1 мільярд. Причому, я назву кілька скорочень, які робляться. Бо це вже називалось, 326 мільйонів по студентах, тут, можливо, добре, що зробили, відтіснили тих, хто не має права на допомогу. Але зверніть увагу, далі іде програма, 295 мільйонів гривень - виплата переміщеним особам за проживання або допомога в облаштуванні. Далі, 15 мільйонів. Мова іде про мільярд гривень! Це один аспект. Я вважаю, що ми повинні відмітити в своєму рішенні про якість планування, бо не може бути таких обсягів!

Друге питання, колеги, я не веду дискусій з приводу того, треба чи не треба фінансувати окремі нові пропозиції. Я не в цьому аспекті буду ставити питання. Але я хотів би нагадати вам, що сьогодні 6 грудня, до кінця бюджетного року лишилося два тижні чи три тижні. Скажіть, будь ласка, збираються витратити гроші без тендерів, без процедур публічних закупівель. Ну куди спішити? Якщо потрібно витратити гроші на ці цілі, плануйте так, щоб були дотримані процедури, тендерні прозорі процедури закупівель.

 

РЕВА А.О. Вікторе Михайловичу, приймається ваше зауваження щодо планування. Єдине, що хочу сказати, що кошти, які сьогодні плануються, наприклад, видати людям

 

ДЕРКАЧ А.Л. Андрей Васильевич, а кто ведет заседание?

 

ПАВЕЛКО А.В. Андрей Леонидович, я веду. Не надо поправлять. У нас должен быть вопрос и ответ.

Деркач Андрій Леонідович, будь ласка.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я извиняюсь, конечно, Степан Иванович. Я послушал доклад замечательный, как хорошо живет страна. Только это абсолютно не соответствует картинке за стеклом. И успехи не соответствуют. Мы об этом будем говорить дольше, но это вариация на тему.

Во-первых, уважаемый господин министр, хочу от имени своих избирателей задать вопрос. Вы извинились за некорректность своего текста на тему, что надо есть меньше? Это первое пожелание, чтобы вы начали с этого.

Теперь вопрос номер два. Когда вы даете сентенцию, что 700 миллионов – это не деньги для такого большого министерства, то это тоже неправильный подход. Вы как-то корректные слова свои выбирайте и выражения. Для нас и миллион – деньги, и 300 тысяч – деньги, это касается миллионов людей.

И хочу обратить ваше внимание. Когда вы говорите по программе 2505150 "Заходи з психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням", а потім у поясненнях пишете, що економія виникла у зв'язку з наступним: "Не виділялись кошти на проведення заходів з психологічної реабілітації та виплати грошової компенсації особам для прохання такої реабілітації у зв'язку з відсутністю нормативно-правового регулювання," – за это надо просто голосовать за увольнение с вашей должности министра, потому что мы с этим сталкиваемся на местах как депутаты-мажоритарщики. Не надо победных реляций! Пока победных реляций нет. Пока есть, как сказал Виктор Михайлович, неправильное планирование бюджета страны. Поэтому это в плане рекомендаций.

Большой вопрос: есть ли смысл снимать со статьи, о которой я сказал, 2505150 деньги? Спасибо за внимание.

 

РЕВА А.О. Уважаемый Андрей Леонидович, я прошу прощения, но я сказал, что 750 миллионов – это очень большие деньги. Это очень большие деньги! Я просто сравнил 750 миллионов с общим бюджетом. Поэтому я принимаю критику в том, что планировать нужно лучше. Это абсолютно правильно.

Теперь, что касается этих денег. Внутренне перемещенным лицам мы платим по факту: сколько есть потребность, столько мы и платим.

Что касается социально-психологической реабилитации. Я хочу вам доложить, что когда я стал министром, мною были направлены материалы в Генеральную прокуратуру по поводу использования 50 миллионов гривен на социально-психологическую реабилитацию. Что было сделано? В 2015 году, в конце года, в декабре-месяце было перечислено 50 миллионов гривен для социально-психологической реабилитации. Через 5 дней были подписаны акты выполненных работ, что якобы люди там прошли социально-психологическую реабилитацию. Нашей встречной проверкой в июне-месяце 2016 года показано, что 22 миллиона гривен, которые были перечислены, не подтверждены были ничем. Соответственно мы передали материалы, було внесено в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань. На сегодняшний день предъявлено подозрение 9 должностным лицам по этой программе и мы начали действительно с того, что нормативно отрабатывали для того, чтобы деньги больше не разворовывались.

Хочу вам доложить, что поскольку процесс затянулся, согласование, потому что ни одно наше министерство было участником этого процесса, и с тем, чтобы эти деньги эффективно использовались, мы увеличивали финансирование по линии санаторно-курортного лечения. На сегодняшний день есть согласование и мы готовы опять вернуться к проблеме социально-психологической реабилитации, я думаю, что вас и нас будут меньше критиковать в следующем году, потому что мы действительно приделим очень серьезное внимание этому вопросу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Тільки коротко.

 

КУБІВ С.І. Дуже коротко. Шановний Андрій Васильович, шановні колеги, я хочу прийняти те, що сказав пан Віктор Пинзеник і пан Андрій, ви, абсолютно до відома. Ми враховуємо критику. І не можна змінити формування і публічні фінанси, і щоденне планування, видатки просто протягом року чи двох. Коли система існувала 25 років, так як вона існувала, ми відповідно враховуємо ваші зауваження.

Відносно закінчення року. Хочу вам показати навіть, я не думаю, що я маю з собою, орієнтований розрахунок фінансових результатів, включаючи 31 число. Ми поденно подохідно в видатковій частині живемо і ми володіємо щоденно системою контролю і наближень. Я хочу вам подякувати, бо це теж була ваша критика. В результаті Тетяна Слюз, казначейство, Міністерство фінансів, міністерства чітко планують щоденну роботу до кінця року. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степан Іванович.

Павлов Костянтин Юрійович.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги, уважаемый Андрей Алексеевич, у меня вопрос такого характера. Ни для кого не секрет, что на сегодняшний день по территории Украины, в городах местных бюджетах есть проблема в отношении льгот и субсидий, закрытий этих вопросов. Есть проблема в городах и областях в части закрытия вопроса по льготам и субсидиям.

У меня вопрос. В каком объеме запланировано, хотя бы в процентном соотношении суммы на выделение этих средств местным бюджетам в части погашения льгот и субсидий, и в полном ли они объеме и как планируется закрывать этот вопрос, если не хватает средств на это направление: перекладывать на местные бюджеты либо перераспределять еще раз на заседании комитета следующего в части закрытия этой проблемы?

 

РЕВА А.О. Уважаемый Константин Юрьевич, не все социальные программы являются главным распорядителем денег Министерства социальной политики, в данном случае, когда речь идет о льготах и субсидиях, головним розпорядником є Міністерство фінансів, но мы тесно с ним работаем. В чем проблема? Если бы они основывались на наших данных, такого бы провала не было бы. Я вам точно могу сказать. Почему? Потому что, когда в 2016 году было принято решение в апреле месяце о цене на газ и соответственно о коммунальных услугах, в государственном бюджете было предусмотрено 35 миллиардов гривен. В связи с повышением тарифов было принято решение увеличить эту сумму до 40 миллиардов.

Я хочу вам доложить, что по факту в 2016 году было использовано порядка 55 миллиардов гривен. При том, что задолженность на 1 января составляла 24 миллиарда гривен. Соответственно, мы, просчитав все необходимые ресурсы, сделали наши расчеты, потому что бюджетний запит робимо не ми, бо не ми є головним розпорядником коштів. Но мы проинформировали все институции о потребности в этих суммах. К сожалению, в бюджете было предусмотрено 47 миллиардов гривен. Хотя мы рассчитывали потребность в 77.

Соответственно, летом был пересмотрен государственный бюджет, было увеличено финансирование на 14 миллиардов, и таким образом сумма стала 67. И буквально недавно еще 7 миллиардов было добавлено путем изменений в госбюджет.

Мы оцениваем потребность денег до конца года не погашенную в 10 миллиардов гривен. Соответственно, в бюджете на 2018 год предусмотрено 55 миллиардов гривен. При этом к первому чтению было предусмотрено, что 7 миллиардов льгот будут переданы местным бюджетам. В процессе подготовки бюджета ко второму чтению было принято решение, что все-таки эти…, ці видатки буде здійснювати державний бюджет України. И таким образом 55 плюс 7 – это 62. И поскольку до конца года мы не нашли возможности еще 10 миллиардов найти на погашение задолженности, было принято решение еще на 9 миллиардов увеличить расходы. И таким образом на сегодняшний день общая сумма по этой статье ко второму чтению составляет 71 миллиард гривен. Этих денег полностью хватит на погашение задолженности, которая сложилась на 1 января и в течение года, при условии не повышения тарифов.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Олексійовичу.

Шановні колеги! Константин Юрьевич! Я бачу, що дуже багато питань, спрямованих Міністерству соціальної політики. Я пропоную окремо…

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Народні депутати, ви також маєте всі можливості роботи в Комітеті з соціальної політики. Я уверен, что Андрей Алексеевич дуже часто там буває як гість і на дуже багато питань відповідає. Так що, будь ласка, працюйте і в інших комітетах – моя вам порада.

Далі, Сергій Іванович, дуже коротко.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я дуже коротко. Питання в іншому. Дійсно, Президент підписав зміни. Я для прикладу скажу. По місту Хмельницькому 150 мільйонів це 3-місячна заборгованість. Коли буде хоча би цих 7 мільярдів, щоб закрити, зняти цю напругу?

 

РЕВА А.О. Ну, звичайно, сказати про терміни, Сергію Івановичу, я не можу, тому що не я розпорядник коштів. Але я точно знаю, що до кінця поточного року ці кошти будуть реалізовані. І я вам обіцяю, з 1 січня, до речі, згідно з постановою Кабінету Міністрів, дуже важлива зміна, ми переходимо на монетизацію, тобто на грошові розрахунки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. Андрію Олексійовичу, згодний з Пинзеником Віктором Михайловичем – ми не почули від вас: остаточно ви використаєте за 2 тижні чи ні? Буквально коротенько.

 

РЕВА А.О. Звичайно, використаємо. Тому що ці кошти не передбачають проведення тендерних процедур. Це кошти по принципу "гроші ходять за людиною", ми профінансуємо людей.

 

МОЛОТОК І.Ф. Це зрозуміло. Ми повернемося і побачимо, 2 тижні тут ще лишилося.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, переходимо до голосування.

Андрію Леонідовичу, дуже коротко, і переходимо.

 

ДЕРКАЧ А.Л. От пенсионеров, поскольку мы уже вас тут как бы, я считаю, почти вами тут "овладели", поэтому задаю вопрос от пенсионеров. Сайт Пенсионного фонда, обслуживание 13 миллионов годовых, в год сайт Пенсионного фонда обслуживается 13 миллионов, создавали ваши "попередники", заходит в месяц на него 500 человек, интерфейс абсолютно не рабочий, вызывает громадные нарекания. Пожелания от депутатов-мажоритарщиков: чтобы не переводить эту историю из продуктивного процесса конструктивного скандала, проведите совещание и приведите в чувство. Если надо, отправьте документы в прокуратуру по этому сайту, а мы поддержим.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Я думаю, що вже треба переходите до голосування. Ви дуже довго розмовляли по мобільному телефону. Іване Івановичу, ви або працюєте в комітеті, або… Ви записали до слова, у нас уже вичерпаний час по цьому питанню.

Будь ласка, дуже коротко.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую, Андрію Васильовичу, за справедливе зауваження.

Я теж хотів би відмітити таку річ: дивна ситуація, як тільки на комітеті лунають коментарі іноземною мовою, зразу представники уряду теж переходять на "общепонятную". І цікаво було б, якби питання англійською прозвучало, щоб тоді було. Це так, ремарка.

Тепер по суті питання. Я так розумію, немає тут неважливих питань, які в цьому розпорядженні. Це питання, які стосуються дійсно важливих соціальних питань, але у нас є розпорядження № 828-р, яке зайшло в комітет. Я так розумію, що це розпорядження, яке сьогодні було розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів, воно ще до нашого комітету не зайшло.

Тому, оскільки нове розпорядження тільки зараз надійшло до комітету, підкомітет фізично не міг його опрацювати, у мене є пропозиція у зв'язку з цим: завтра у нас буде комітет, де ми будемо теж розглядати серед іншого питання, які стосуються, які були розглянуті сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів, тому я пропоную разом з тими питаннями, які розглядалися на засіданні Кабінету Міністрів, розглянути це питання завтра для того, щоб відпрацював підкомітет, який займається питаннями видатків. І я пропоную 828-е розглянути зараз, а завтра розглянути те, яке було, щоб засів підкомітет.

 

КУБІВ С.І. Шановні колеги, шановні колеги, Іване Івановичу, процедура, хоча статті видатків ті ж самі. І є процедуру, а ми за процедуру, і підтримуємо Андрія Васильовича. Разом з тим, хочу ще відповісти принциповим рішенням щодо того, говорили у нас відносно інвалідів і відносно тих засобів, щоб вони могли собі підправити життя. Ми говоримо про пересування, інше. Тендери протезування, тендери пройшли, договори укладено. Коштів немає! Я прошу це врахувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Степане Івановичу.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. Є така пропозиція: зараз розглянути розпорядження уряду і прийняти рішення по № 828-р. Потім доопрацювати в підкомітеті сьогодні ж, коли вони зайдуть до нас від Кабінету Міністрів. І на наступному засіданні, коли воно у нас буде, приймати рішення по наступному розпорядженню.

А зараз я хотів би запропонувати погодити встановлене розпорядження уряду від 22 листопада за № 828-р - перерозподіл видатків державного бюджету та зміни до розподілу між місцевими бюджетами субвенцій на виплату грошової компенсації за належний для отримання житлових приміщень учасниками АТО і членами їх сімей. Голосуємо. Хто за? Хто проти? 2. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається, дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству молоді та спорту, розпорядження уряду № 842-р. Доповідає директор Департаменту фінансово-економічного управління Міністерства молоді та спорту Музика Юрій Леонідович. Будь ласка.

 

МУЗИКА Ю.Л. Добрий вечір. Шановний Андрій Васильович, шановні народні депутати, члени уряду, просимо розглянути розпорядження уряду про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству молоді та спорту на 2017 рік.

Метою цього перерозподілу є забезпечення виплати винагород для тренерів і спортсменів за зайняті місця в 31-х літніх дефлімпійських іграх. За результатами цих спортивних змагань українська команда посіла друге загальнокомандне місце і в зв'язку з цим виникла додаткова потреба у виплаті винагород за зайняті місця.

Міністерство молоді та спорту провело аналіз видатків, передбачених в бюджетних програмах міністерства, і знайшло можливість частково покрити цю необхідну суму в обсязі 27,3 мільйонів. Було прийнято відповідне рішення уряду і просимо підтримати цей перерозподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрій Леонідович. Дякую вам.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Сергій Михайлович? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу, будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович.

На підкомітеті було ретельно вивчене дане питання і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлених розпорядженням уряду від 1 грудня за № 842-р, і прошу підтримати таке рішення підкомітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Є пропозиція приймати рішення та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

 

МУЗИКА Ю.Л. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному комітету телебачення і радіомовлення, розпорядження уряду № 847-р. Доповідає Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Наливайко Олег Ігорович. Будь ласка.

 

НАЛИВАЙКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Просимо погодити перерозподіл видатків, визначених Держкомтелерадіо, на загальну суму 128 мільйонів 400 тисяч гривень за рахунок зменшення обсягу видатків за бюджетною програмою "Забезпечення підготовки та проведення пісенного конкурсу "Євробачення-2017" і збільшення за рахунок цього програми "Фінансова підтримка Національної суспільної телерадіокомпанії". Мова йде про невикористані, зекономлені кошти від "Євробачення", які пропонується розподілити на забезпечення ліцензійних прав зимових і літних Олімпійських ігор, а також на потреби Національної суспільної телерадіокомпанії, яка в цьому році була не дофінансована на 25%. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олег Ігорович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Було ретельно вивчено дане питання і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити даний перерозподіл видатків державного бюджету, розпорядження уряду від 1 грудня за номером 847-р. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступний перерозподіл: розподіл між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, розпорядження уряду № 813-р. Доповідає Державний секретар Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Злакоман Сергій Леонідович. Будь ласка.

 

ЗЛАКОМАН С.Л. Доброго дня, шановні члени бюджетного комітету, шановні присутні! Вашій увазі пропонується розподілити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, затверджений розпорядженням уряду 15 листопада 2017 року № 813-р.

Дані заходи будуть передбачати придбання у комунальну власність, будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об'єктів житлового фонду комунальної власності, в тому числі об'єктів соціального призначення для надання житлових приміщень для ВПО, а також придбання обладнання для програмного забезпечення для центрів надання адміністративних послуг для оформлення та видачі паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон з електронним носієм.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Леонідовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції згідно з пунктом 1 та додатком до розпорядження уряду № 813-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Хто за те, щоб підтримати пропозицію, яку озвучив голова підкомітету Куліченко Іван Іванович, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Розподіл нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, у 2017 році, розпорядження уряду № 823-р. Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету! Просимо погодити розпорядження Кабінету Міністрів № 823-р про розподіл нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Це кошти, які підуть на виплати заробітної плати працівникам комунальних закладів охорони здоров’я, хворим на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу, хворим на цукровий на нецукровий діабет, а також однією з цілей буде забезпечення функціонування державного закладу - спеціалізована медико-санітарна частина № 14 МОЗ України. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павло Анатолійович.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, згідно з розпорядженням уряду № 823-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція зараз обговорити. Будь ласка, не член комітету, а наш колега з іншого комітету.

 

СИСОЄНКО І.В. Шановні колеги, у зв’язку з тим, що рішенням уряду додатково надана медична субвенція на Черкаську область, саме на медико-санітарну частину № 14, про яку тільки що зазначив заступник міністра охорони здоров’я, я прошу уточнити, щоб саме на цей медичний заклад в форматі медичної субвенції, яка буде іти на Черкаську область, саме були надані кошти на медико-санітарну частину в розмірі 13 мільйонів 294 тисячі гривень. Це потреба медичного закладу, яка була відправлена до членів бюджетного комітету, обґрунтована всіма видатками.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Рудик Сергій Ярославович.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, в мене два запитання: одне до Сергія Михайловича Марченка і одне до колеги Ірини Сисоєнко. Питання до представника Мінфіну. Прошу підтвердити чи спростувати, що зазначена субвенція розрахована по формулі, яка нічим для Черкаської області не відрізняється від формули, яка застосовується в інших областях.

Черкаська область просила по цій субвенції 100 мільйонів гривень, їй дали 33,4 мільйони гривень для хворих, як вже сказано було паном Ковтонюком, на ниркову недостатність, які лікуються методом гемодіалізу і на цукровий діабет, а також на погашення заборгованості, підтвердженої заборгованості по заробітній платі. Для прикладу, Дніпропетровська область в рамках цього рішення Кабміну отримує 89,2 мільйони гривень, міський бюджет Києва – 76,1 мільйон гривень, обласний бюджет Харківської області – 73,5 мільйони гривень, Львівської – 66,6 мільйонів гривень, Одеської – 63,6. Це так для прикладу. І не включають 13,3 мільйони гривень окремої додаткової субвенції для покриття заборгованості по заробітній платі для СМСЧ № 14 в місті Смілі.

 

МАРЧЕНКО С.М. Критерії розподілу субвенцій однакові для всіх. Це кількість населення по регіонам України.

 

РУДИК С.Я. Я отримав відповідь.

Тепер питання до Ірини Сисоєнко. Прошу порадити, як заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я, у кого, оскільки ви почули, що формула загальна для всіх, я вам перекладаю на нормальну мову, вона не включає додаткових спеціалізованих коштів для погашення заборгованості перед СМСЧ № 14, про що ви тільки що сказали.

Тому в мене питання до вас. В кого забрати: у гемодіалізників чи у тих, хто хворіє на цукровий діабет в Черкаській області, щоб погасити заборгованість перед СМСЧ № 14?

Користуючись нагодою, інформую, що я звернувся до Прем'єр-міністра України з проханням виділити окрему додаткову субвенцію - 13,3 мільйона гривень для погашення заборгованості перед працівниками СМНЧ-14, як нам це вдалося вже зробити в позаминулому році, коли міністр охорони здоров'я Квіташвілі зробив окрему субвенцію в сумі 9 мільйонів гривень.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Я наполягаю на тому, щоб ми йшли…

 

СИСОЄНКО І.В. Я можу відповісти? Ви ж запитали. Дайте сказати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Члени комітету! Деркач Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я хочу обратить внимание, Андрей Васильевич, что мы буквально 45 минут назад принимали решение по Сумской области, где было написано, что у нас отсутствие покрытия по этому году по заработной плате 58,3 и то, что касается вопросов диабета и почечной недостаточности, соответственно – 27 и 53. Андрей Васильевич, исходя из этого, вот мы принимали решение, Министерству финансов мы три раза на комитете до этого ставили вопрос: как будем закрывать дырку по медицинской субвенции? Ответа не было. Сейчас ответа нет. Сейчас простой вопрос, который задал наш коллега: кто должен быть лишен этой субвенции - те, кто больны диабетом, медработники, которые не получают зарплату? Ответа нет на этот вопрос. А Министерство финансов продолжает "триндеть", не слушая текст. Товарищ заместитель министра!

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергей Михайлович!

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я обращаюсь еще раз: на сегодняшний день, сегодня 6 декабря, как мы будем закрывать дырку по медицинской субвенции, по той дырке, которая есть, если мы решением 20 минут назад подтверждаем наличие задолженности в размере почти 78 миллионов (по Сумской области), а после этого принимаем решение выделить 30? Так 78 – это не 30. Это первый вопрос.

И второй вопрос. Степан Иванович ушел уже, да? Жалко. У нас министр будет легитимный когда-то в стране? Почему я не голосовал за "перерозподіл" Конституционного Суда, по Конституционному Суду? По одной простой причине, потому что все, что делается в медицине, сегодня неконституционно и незаконно. Но это не этот вопрос. У меня вопрос: как будем закрывать дырку по всем областям по медицинской субвенции?

 

МАРЧЕНКО С.М. Я відповідаю, у нас немає такої інформації про таку заборгованість по заробітній платі.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Ну мы приняли решение 20 минут назад бюджетным комитетом! Андрей Васильевич, можно, чтобы я не тянулся к заместителю министра, вы передадите свою бумажку? Или вы считаете, что мы дебилы некомпетентные в составе комитета, которые только что проголосовали единогласно, что там 58?

 

МАРЧЕНКО С.М. Андрію Леонідовичу, ми внесли зміни до бюджету, додатково передбачили на медичну субвенцію 300 мільйонів гривень. Правильно? Здійснюємо розподіл цих 300 мільйонів гривень. Питання заборгованості немає в сумі 300. Є там незначна прострочена заборгованість, але вона значно менша ніж 300. Цих коштів достатньо для того, щоб "закрити" цей рік.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Нет денег "закрыть" год по бюджету, связанному с почечной недостаточностью…

 

МАРЧЕНКО С.М. Андрей Леонидович, если у конкретной области нет денег, то мы поможем им найти.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Так в данном случае я как никогда хочу поблагодарить, что он первый раз написал правильные цифры.

 

МАРЧЕНКО С.М. У нас есть 300 миллионов медичної субвенції, які ми будемо розподіляти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Андрей Леонидович, я думаю, что мы должны перейти дальше к рассмотрению.

Будь ласка, Маркевич, Сисоєнко, пожалуйста. И наш коллега Пресман.

 

СИСОЄНКО І.В. Андрію Васильовичу, до мене було запитання з приводу медичної субвенції. Так ось, саме цей медичний заклад протягом року просто не був включений в мережу медичних закладів. Відповідно, та медична субвенція, яка надходила і протягом цього року, і ці 33 мільйони не розподілені у форматі цього медичного закладу. Тому питання по оплаті заробітних плат, ви знаєте, що це є захищеними видатками, якщо 11 місяців, і буде вже 12 цей медичний заклад, і медики не одержали цих заробітних плат, то це є першочерговим для того, щоб погасити цю заборгованість. І це визначено рішенням уряду. Прошу включити під час голосування це питання.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Пресман Олександр Семенович.

 

ПРЕСМАН О.С. Спасибо.

Пользуясь случаем, хочу задать вопрос по Одесской области. Какое количество все-таки округов будет в Одесской области?

 

КОВТОНЮК П.А. Одеська область подала нам проект, в якому міститься 9 округів.

 

ПРЕСМАН О.С. Сколько? Я хочу от вас услышать.

 

КОВТОНЮК П.А. Ми його направили на погодження у Мінрегіон. Якщо погодить, уряд підтримає.

 

ПРЕСМАН О.С. Вы поддерживаете?

 

КОВТОНЮК П.А. Ми підписали і направили до Мінрегіону на погодження.

 

ПРЕСМАН О.С. Вы поддержали?

 

КОВТОНЮК П.А. Так.

 

ПРЕСМАН О.С. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Семеновичу.

Дякую, Павле Анатолійовичу.

 

КОВТОНЮК П.А. Андрію Васильовичу, а можна ще одну репліку?

 

ПАВЕЛКО А.В. По цьому питанню.

 

КОВТОНЮК П.А. На засіданні підкомітету було розглянуто ще один перерозподіл № 807-р по нашому міністерству щодо інвестиційних проектів, але я помітив, що його у порядку денного немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми будемо далі його розглядати.

Шановні колеги, пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію: погодити розподіл між місцевими бюджетами нерозподілених видатків медичної субвенції для території Донецької та Луганської областей, здійснений згідно із розпорядженням уряду від 15 листопада № 823-р. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Розподіл стабілізаційної дотації з Державного бюджету місцевим бюджетам між обласними бюджетами (постанова уряду № 873). Доповідає заступник Міністра фінансів Марченко Сергій Михайлович.

Будь ласка, Сергію Михайловичу.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, просимо підтримати розподіл стабілізаційної дотації між обласними бюджетами усіх областей у сумі 900 мільйонів гривень з наведеним розрахунком по кожній області. Розподіл здійснено по чисельності наявного населення та фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб у місцеві бюджети. Ці кошти також можуть бути використані для погашення заборгованості по медичним, освітнім і іншим закладам. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується погодити зміни до порядку та умов з надання стабілізаційних дотацій, цей розподіл у 2017 році між обласними бюджетами у сумі 900 мільйонів гривень відповідно до постанови уряду № 873. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Є пропозиція голосувати та підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне. Передача частини бюджетних призначень та перерозподіл деяких видатків Державного бюджету, передбачених для реалізації державних інвестиційних проектів у 2017 році (розпорядження уряду № 807?р).

Чи будуть зауваження у Міністерства охорони здоров'я, Міністерства культури, Державного агентства автомобільних доріг щодо зазначеного розпорядження?

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Шановні колеги, за результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити передачу бюджетних призначень на перерозподіл видатків державного бюджету, встановлених розпорядженням уряду від 15 листопада за номером 807-р. Проект ухвали розданий у ваших матеріалах. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція голосувати. Є питання? Будь ласка, Андрію Леонідовичу.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Для стенограммы. Андрей Васильевич, я обращаюсь заранее, чтобы не было скандала, который возникнет по реализации проектов по следующему году. По инсайдерской информации, выпала дорога Сумы - Киев. При этом добавилось большое количество денег на дорогу Винница – Харьков - Черновцы. Так вот, я говорю для стенограммы, что коррупционная составляющая по дороге Винница – Харьков - Черновцы.

То мы строили третье кольцо вокруг Львова, восьмое кольцо вокруг Енакиево. Сейчас мы прокладываем дорогу с Винницы. Еще добавляется история Решетиловка - Днепропетровск. Это важная дорога, безусловно. Но она важная будет в том случае, если у нас вернется назад 200 миллионов на дорогу Сумы - Киев.

Спасибо.

 

(Загальна дискусія)

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я против скандалов, я за конструктив. Но в данном случае выпала, была и выпала дорога Сумы - Киев. Она должна вернуться, чтобы не было проблем. Большая просьба.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Про погодження Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України: перше, у Рівненській області (згідно з листом Рівненської обласної державної адміністрації від 15.11.2017 року). Доповідає начальник Служби автомобільних доріг у Рівненській області Удовиченко Петро Вікторович. Будь ласка.

 

УДОВИЧЕНКО П.В. Доброго дня, шановні панове депутати! Я звертаюся від Рівненської обласної державної адміністрації з проханням погодити внесення змін в Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного ремонту автомобільних доріг загального користування в рамках експерименту. До 8 автомобільних доріг, які є в переліку, додано ще одну автомобільну дорогу на кордоні з Республікою Білорусь, КПП "Прикладники" – Зарічне – Дубровиця. Задекларована сума не змінюється. За рахунок зекономлених коштів при проведенні процедур закупівель.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Петре Вікторовичу.

Я думаю, що опрацювали в підкомітеті це питання.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника Голови Державного агентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! "Укравтодор" та Мінтранс розглянули зміни до цього переліку, погоджують та просять вас також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу. Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Рівненській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Рівненської облдержадміністрації 15 листопада 2017 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу. 

Є пропозиція підтримати.

Будь ласка, Матвієнко Анатолій Сергійович.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу до заступника голови і до "Укравтодору", хто з вас відповість. Я не знаю, крім однієї Київської області, яка успішно перевиконала експерименті надходження по митниці. Я так розумію, про це іде мова?

Рівненська область також перевиконала надходження? І ви додатково отримали ресурс, який на додаткову дорогу пропонуєте витратити?

 

УДОВИЧЕНКО П.В. Це не додатковий ресурс. Це в межах задекларованого.

 

МАТВІЄНКО А.С. З якої економії?

 

УДОВИЧЕНКО П.В. При проведенні процедур закупівель, компанії, які демпінгували, і у нас залишилось 30...

 

МАТВІЄНКО А.С. Ясно. Добре.

А виконали ви свої плани надходження по експерименту чи ні, Рівненська область?

 

УДОВИЧЕНКО П.В. Митниця ще не виконала.

 

МАТВІЄНКО А.С. Так що ж ви тоді розподіляєте? Як ви те, що планували не використали, а ви ще додаткову дорогу даєте.

 

УДОВИЧЕНКО П.В. Ще рік не закінчений.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Сергійовичу, за запитання.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати рішення, запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? 

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Три - утрималися. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Троє утрималися. Рішення приймається.

Наступне: у Волинській області (згідно з відповідним листом Волинської обласної державної адміністрації). Доповідає Перший заступник Голови Волинської облдержадміністрації Степанцов Олександр Борисович. Будь ласка.

 

СТЕПАНЦОВ О.Б. Шановний Андрію Васильовичу, шановні панове! Волинська обласна державна адміністрація підготувала актуалізований Перелік об'єктів реконструкції, ремонту автомобільних доріг області за рахунок митного експерименту. Загальна сума об'єктів залишається в тому ж самому обсязі: 799,5 мільйонів. У внесенні змін виникла необхідність в зв'язку зі збільшенням вартості по ремонту по першому об'єкту Устилуг – Луцьк - Рівне. Фактично основу всього переліку складає саме цей об'єкт – 714 мільйонів 190 тисяч його вартість, 72 кілометри.

Ми плануємо також, в 2018 році польська компанія вже буде будувати від Володимир-Волинська до Устилуга. І таким чином ми отримаємо суцільний об'єкт від обласного центру до кордону з Євросоюзом.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника глави Державного агентства автомобільних доріг Олександру Івановичу Харченку. Будь ласка.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету, "Укравтодор" розглянув перелік і просить вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Іванович.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Волинській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Волинської держадміністрації від 22 листопада 2017 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Колеги! Прошу підтримати!

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Пропонується підтримати дане рішення.

Будь ласка, Матвієнко Анатолій Сергійович.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хочу звернутися до заступника. Скажіть, будь ласка, скільки ви планували отримати і зробили розпис переліку доріг в Волині на початку цього року і скільки ви отримали грошей по митному експерименту? Дайте мені відповідь.   

 

ХАРЧЕНКО О.І. По Волинській області планувалося зібрати 799 мільйонів 546 тисяч гривень коштів. На сьогоднішній день реально зібрано коштів 661 мільйон…

 

СТЕПАНЦОВ О.Б. Це за 10 місяців.

 

МАТВІЄНКО А.С. 661 отримали.

 

ХАРЧЕНКО О.І. 663 мільйона 334 тисячі гривень. Реальне виконання по митному експерименту - 482 мільйона гривень по даній області.

 

СТЕПАНЦОВ О.Б. Ще у нас два місяці, і в тому темпі, що ми працюємо, ми виходимо на очікувану суму.

 

МАТВІЄНКО А.С. Сергій Михайлович, я хочу звернутися до вас і до голови нашого комітету. От подивіться, я не розумію і дальше прозорості немає і на 2018 рік щодо митного експерименту. Київ отримує мільярд з лишнім, Волинь отримує 700 мільйонів майже надходжень від митниці, від експерименту. Наприклад, Івано-Франківськ перевиконав надходження більше ніж півмільярда, ми отримали 7 мільйонів від митниці, експерименту, в області. А Волинь отримує 600 мільйонів. Ну от скажіть… Я за те, щоб Волинь мала півтора мільярда. Ну де підхід, принциповий і прозорий, як буде працювати цей митний експеримент? Ну це ж просто наруга!

Я, наприклад, знаю: Дніпропетровська область не менша ніж Волинь. Волинь, по-моєму, я не знаю, ви отримали 200 чи… надходжень… (Шум у залі)

 

ІЗ ЗАЛУ. 850…

 

МАТВІЄНКО А.С. Ні, ні, ні. Це – план. Ні, ні.

Я хочу просто попросити: ну давайте ми проведемо спеціальне засідання комітету, ну давайте розберемося з прозорості. Ну так не буває, що один в кучерявій ходить шапці, а другий голий. Ну, не буває так! Ну давайте якось приведемо це до знаменника, який є прозорий, хто працює, той і отримує. Хто менше працює, той менше отримує. Ну, тоді це є справедливо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолій Сергійович, підтримую вашу пропозицію окремо розглянути це питання.

Є пропозиція підтримати рішення, запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 3 - утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання – про погодження змін до бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2017 рік (постанова уряду номер 731).

Доповідає міністр соціальної політики Рева Андрій Олексійович. Будь ласка.

 

РЕВА А.О. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні члени комітету! На ваш розгляд вноситься затвердження змін до бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. На засіданні правління Фонду було прийнято рішення внести зміни до бюджету Фонду на загальну суму 55 мільйонів гривень. Якщо необхідна деталізація, я готовий вам доповісти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, чи є доповнення та коментарі у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Крульку Івану Івановичу.

Іване Івановичу, вам слово. По 731 постанові уряду.

 

КРУЛЬКО І.І. Це по Фонду?

 

ІЗ ЗАЛУ. По Фонду, по Фонду.

 

КРУЛЬКО І.І. Бо у нас два питання, які йдуть підряд.

Шановні колеги! Підкомітет з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати розглянув учора на своєму засіданні питання стосовно погодження перерозподілу в рамках Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2017 рік відповідно до пункту 14 розділу VI Прикінцевих та Перехідних положень Бюджетного кодексу.

За результатами опрацювання зазначеного питання на засіданні підкомітету підкомітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань бюджету  погодити зміни до бюджету Фонду на випадок безробіття на 2017 рік відповідно до постанови уряду від 27 вересня за номером 731. Проект ухвали роздано в матеріалах.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Крульком Іваном Івановичем рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається.

Андрію Олексійовичу, дякуємо вам.

П'яте питання – про Висновок Рахункової палати  про стан виконання закону про Державний бюджет України у січні – вересні у 2017 році та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Слово надається заступнику Голови Рахункової палати Яременку Олександру Степановичу.

Будь ласка.

 

ЯРЕМЕНКО О.С. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Я не буду займати вашу увагу. Це питання детально обговорено вчора на підкомітеті. Я хотів тільки повідомити вам, що ми традиційно підготували інформаційний бюлетень, який буде завтра розданий усім народним депутатам з цього питання.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Степановичу.

Слово надається голові підкомітету Крульку Івану Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги! До Комітету з питань бюджету надійшов висновок Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету у січні – вересні з пропозиціями щодо усунення виявлених відхилень. На підставі останніх звітних даних у комітету  підготовлено проект рішення, в якому наведена інформація про стан виконання державного бюджету за три квартали з табличними матеріалами, а також звернуто увагу на окремі особливості та недоліки при поточному виконанні державного бюджету. Зокрема, рівень виконання доходів загального фонду за 10 місяців становив 103,2 відсотки плану за цей період, податковий борг до державного бюджету на 1 листопада становив 53 мільярди гривень і збільшився з початку року на 16 відсотків, що свідчить про подальше погіршення фінансової дисципліни платників податків та недієвість заходів контролюючих органів щодо управління податковим боргом.

За січень-жовтень запозичення безпосередньо на фінансування дефіциту загального фонду становили лише 53 відсотки затвердженого річного плану, надходження від приватизації держмайна всього 19,6 відсотків від річного плану. Недонадходження таких джерел фінансування збільшує ризики невиконання державного бюджету за видатками та надання кредитів у запланованих обсягах, про що також звертає увагу Рахункова палата. Низький рівень залучення до спеціального фонду зовнішніх запозичень від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів зумовлені низькою вибіркою коштів внаслідок незадовільної діяльності відповідних виконавців  таких проектів.

Кредиторська і дебіторська заборгованість за видатками загального фонду з початку року зросла відповідно на 18,2 та 10,7 відсотків і є результатом слабкої фінансової дисципліни розпорядників коштів.

За наслідками розгляду на підкомітеті цього питання пропонується комітету ухвалити таке рішення: по-перше, зазначені матеріали взяти до відому та врахувати в роботі; по-друге, надати рекомендації Кабінету Міністрів, які наведені в проекті ухвали, включаючи рекомендації Рахунковій палаті щодо врегулювання наявних  проблем і усунення недоліків в процесі виконання бюджету в поточному році.

Крім того, звертаю увагу на те, щоб комітет звернувся до Голови Верховної Ради про те, що в нас пройдені всі процедури стосовно Рахункової палати і ми врешті-решт перезапустили новий склад Рахункової палати. В даному випадку я хотів би попросити комітет прийняти роздану ухвалу в цілому і надати відповідні рекомендації Кабінету Міністрів. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іван Іванович.

Є запитання? Будь ласка, Деркач Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. У меня не вопрос, у меня констатация факта. Все стратегические партнеры, включая Госсекретаря Соединенных Штатов, говорят о коррупции, которая разъедает душу украинства.

Мы смотрим отчет Рахунковой палаты за исполнение бюджета, мы слышим текст Первого вице-премьера. У нас все хорошо. Я хочу понять, зачем мы тогда содержим Рахунковую палату, если у нас там по оценкам просто экспертов только в ТЭКе порядка 7 миллиардов денег уходит в сторону долларов, если у нас существует "Баумгартен плюс", если у нас существует "Роттердам плюс", если у нас гарантии получают исключительно государственные определенные предприятия, если Экспортно-импортный банк, вы не знаете об этом, кого, собственного говоря, спонсирует и дотирует Экспортно- импортный банк Украины, чьи страны? Здесь этого ничего нет.

Поэтому у меня есть большой вопрос к вот этому отчету. Может я покажусь там опять портящим общую радость от двухпроцентного роста ВВП и полного развала промышленности, здесь нет в рекомендациях ни одного внятного документа. Поэтому у меня все-таки рекомендация к подкомитету более тщательно работать, поскольку вы все-таки представляете оппозицию, насколько я понимаю, Юлию Владимировну Тимошенко. Значит, я лично буду обращаться письменно к Юлии Владимировне о необходимости улучшения качества работы оппозиции. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрій Леонідович.

У Мінфіну є зауваження до розданого проекту ухвали? Немає.

Шановні колеги, за результатами розгляду такого питання пропонується підтримати озвучену голою підкомітету Крульком Іваном Івановичем пропозицію підкомітету, а саме: висновки Рахункової палати та інформацію щодо стану виконання Державного бюджету в поточному році взяти до відома, а також для забезпечення належного його виконання надати уряду відповідні рекомендації. Немає заперечень?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. Рішення приймається.

Наступне. Шановні колеги, у нас два важливих сьогоднішніх питання, які ми вже, так сказати, почали розглядати, надавши слово Першому віце-прем'єру Степану Івановичу Кубіву, міністру фінансів Олександру Олександровичу Данилюку. Саме зараз я пропоную відкрити обидва питання, 6-е і 7-е питання.

Так як у нас далі продовжує розглядатись в робочій групі і в підкомітеті дане питання, я би запропонував би таку логіку наших дій: зараз надати слово Сергію Михайловичу Марченку з інформацією по цим двом питанням, потім надати слово нашим колегам з інших комітетів, які зараз працюють разом з нами, висловитись іншим міністерствам, нашим колегам з Верховної Ради та далі об'явити перерву і відпрацювати всі зауваження та пропозиції в робочій групі по бюджету номер 7000 та в підкомітеті, який очолює Іщейкін Костянтин Євгенович, Бюджетний кодекс в другому читанні номер 7116. Робочу групу, я вам нагадую, очолює Мельник Сергій Іванович. Приймається таке?

 

ІЗ ЗАЛУ. Приймається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається.

Будь ласка, слово надається заступнику міністра фінансів Марченку Сергію Михайловичу.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, проект Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік доопрацьовано на виконання статті 158 Регламенту Верховної Ради України та з урахуванням бюджетних висновків Верховної Ради України, схвалених Верховною Радою 14 листопада 2017 року, а також за результатами розгляду на засіданні Кабінету Міністрів 1 грудня 2017 року відповідно до прийнятих рішень.

Ми опрацювали бюджетні висновки, зокрема розділ перший висновків ми врахували з урахуванням єдиних підходів до обсягу видатків на оплату праці до всіх органів державної влади. Були також опрацьовані доручення, визначені в другому розділі висновків і враховані з урахуванням їх пріоритетності та можливостей дохідної частини бюджету.

При доопрацюванні проекту Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік до другого читання урядом збережено пріоритети, які були закладені в проекті бюджету на перше читання. Поряд з цим ми посилили наші пріоритети та врахували додаткові видатки для вирішення ряду пріоритетних та нагальних питань, а саме: забезпечення соціального захисту населення, на пільги та житлові субсидії додаткового 16 мільярдів гривень, регіональний розвиток, Державний фонд регіонального розвитку – 3 мільярди гривень. Загальний обсяг Державного фонду регіонального розвитку становитиме 6 мільярдів гривень. На освіту додатково 900 мільйонів гривень у зв'язку з передачею І-ІІ рівня акредитації на утримання до обласних бюджетів. Оновлення матеріально-технічної бази вищих навчальних закладів. На охорону здоров'я додатково на медичну субвенцію – 700 мільйонів гривень.

На інші заходи, на космічну галузь, на придбання техніки, на культуру і так далі – ми зараз знаходимося в процесі доопрацювання з бюджетним комітетом, тому просимо бюджетний комітет підтримати пропозиції уряду і завтра винести на голосування проект бюджету на 2018 рік.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Будь ласка, наші колеги з інших комітетів.

Будь ласка, Сисоєнко. І далі наші колеги.

 

СИСОЄНКО І.В. Я б хотіла зазначити про те, що це питання також ми розглядали на засіданні Комітету з питань охорони здоров'я і питання включення комунальних платежів, формування тарифів на медичні послуги є важливим. І ми наполягаємо на тому, що неможливо перекладати повну фінансову відповідальність на місцеві бюджети за видатки на утримання медичних закладів, тому що є місцеві бюджети, які не можуть фінансувати весь обсяг комунальних видатків лікарень, які знаходяться на їхній території. Це призводить до того, що якраз в тому числі за прикладом міста Сміли, що буде скорочена мережа медичних закладів рішенням місцевих рад, і це вплине безпосередньо на доступність і якість медичної допомоги. Тому Комітет з питань охорони здоров'я своїм рішенням, ми також звертались і до бюджетного комітету, і до Міністерства фінансів, до Міністерства охорони здоров'я підтримати те, щоб все ж таки повернути на державне фінансування комунальні витрати медичних закладів по всій Україні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, від Міністерства охорони здоров'я Ковтонюк Павло.

 

КОВТОНЮК П.А. Шановний Андрію Васильовичу, дійсно ми вели цю розмову на підкомітеті вчора в тому числі. Наша позиція полягає в тому, щоб у Бюджетному кодексі передбачити можливість при переході з виділення грошей за показниками затрат на систему виділення грошей за кінцевий продукт, тобто за медичну послугу, формувати тариф так, щоб у ньому містилась складова комунальних послуг. Ми визнаємо дійсно, що є потреба балансувати Державний бюджет, тримати під контролем дефіцит Державного бюджету, тому пропонуємо зберегти перехідний період до 2020 року, коли діятиме система, як вона діє зараз, що комунальні видатки покриваються з місцевих бюджетів, а з 2020 року перейти на систему оплати тарифів. Через що пропонуємо пункти г) статей 89 і 90 Бюджетного кодексу виключити. Це саме ті пункти, які з 2020 року продовжують таку систему з тією метою, що з 2020 року ми мали просто тариф на медичну послугу без окремої оцієї частинки комунальних видатків.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павле Анатолійовичу.

Будь ласка, Сергію Михайловичу.

 

МАРЧЕНКО С.М. Ми не підтримуємо таку позицію. В умовах, коли у нас дефіцитний Державний бюджет і профіцитні місцеві бюджети, категорично є неприйнятним перекладання повноважень на Державний бюджет.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Будь ласка, Антон Яценко, вам слово.

 

ЯЦЕНКО А.В. Шановні колеги! Я дякую за виступ. У мене суто технічне питання. Уряд врахував мою поправку щодо будівництва Національного дендрологічного парку "Софіївка", це є в пояснювальній записці, є в табличці. І в принципі, на суму 75 мільйонів збільшена програма КПКВ 6541030, але не вказано, що це на "Софіївку". Тобто суму добавили, а не написано, тому я пропоную доповнити: "В тому числі здійснення заходів з реконструкції та будівництва об'єктів на території Національного дендрологічного  парку "Софіївка" 75 мільйонів гривень. Тобто це суто технічне питання, і мали ми консультації з паном Марченком. Він, в принципі, каже, що це не треба робити – в плані, що й так все зрозуміло, але не заперечує. Тому я просив би колег підтримати, щоб потім не було плутанини.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Антоне.

Сергій Марченко, будь ласка.

 

МАРЧЕНКО С.М. Я можу тільки повторити. Якщо прийнято рішення про підтримку дендропарку "Софіївка" і є відповідні кошти, немає необхідності виділяти це в окремий напрямок. Про це при розподілі в паспорті бюджетної програми буде чітко зазначено. Але якщо депутат наполягає, можете розглянути.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ЯЦЕНКО А.В. Просив би врахувати це.

 

ПАВЕЛКО А.В. Відпрацюєте з нашим секретаріатом.

Будь ласка, Деркач Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Андрей Васильевич, я хочу все-таки обратить внимание на то, о чем говорила Ирина Сысоенко. Сергей Николаевич.

 

ПАВЕЛКО А.В. Михайлович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Сергей Михайлович, вопрос, касающийся, как вы говорите, избыточных бюджетов местных, он касается, в основном, городов областного подчинения. То, что касается местных бюджетов, как раз те, кто пострадает, это районы депрессивные, это районы Центральной Украины. Поэтому хочу обратить внимание, Андрей Васильевич, для нас с точки зрения… Василий Васильевич, это и к вам как представителю оппозиции, для нас очень важный момент, еще раз говорю, сохранить на этот год финансирование коммунальных услуг для медицины за государственным бюджетом. Это для кого-то "Круты", для кого-то "Сталинград", для кого-то и то, и другое.

Но в данном случае очень важный момент для нас как бюджетного комитета подойти к этой теме с социальной ответственностью, потому что везде, на всех углах идут заявления о том, что у нас сельская медицина станет доступной. А чтобы поискать деньги для этого? Я не знаю, Сергей Михайлович, кто визировал постановление Кабинета Министров, подписанное товарищем Гройсманом, которое продляет сроки закупки для международных организаций из года до полутора лет, это большой вопрос с точки зрения… Я не знаю, кто из заместителей министров, но кто-то же визировал.

 

ІЗ ЗАЛУ. Мы с замечаниями сделали.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Замечание сделали. Особое мнение. Ну, значит, прокуратуре вы будете говорить. Окей. Но деньги есть, давайте сократим опять до года, посчитаем проценты и на эти деньги будем финансировать местные советы.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Іщейкін Костянтин Євгенович.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Звернулася з таким проханням Національна академія медичних наук: "В межах повноважень повідомляємо, що прийняття бюджету може призвести до катастрофічної ситуації в галузі медичної науки. За бюджетною програмою 6561040 "Фундаментальні дослідження" передбачено 229,564 мільйони, що лише на 5 відсотків більше ніж у 2017 році.

Якщо врахувати проект розпорядження Кабінету Міністрів, який Національна академія наук просить розглянути на засіданні, то загальний обсяг бюджетних призначень, встановлених у 2017 році, становить 226,105 мільйонів. Тобто фактично обсяг видатків збільшиться тільки на 1,5 відсотка у порівнянні з 2017 роком. При цьому з 1 січня 2018 року мінімальна заробітна плата зросте на 16 відсотків. Таким чином збільшення видатків за бюджетною програмою лише на півтора відсотки не дозволить забезпечити зростання мінімальної заробітної плати наукових співробітників установ. І такий стан фінансування наукових досліджень найближчим часом призведе до руйнації медичної науки.

Враховуючи відсутність додаткових джерел фінансування бюджету Національна академія меднаук просить в межах видатків, передбачених на 2018 рік, при прийнятті Закону України про державний бюджет на 2018 рік збільшити видатки розвитку за програмою 6561040 на 69 мільйонів за рахунок зменшення видатків споживання 6561060 на 69 мільйонів.

 

МАРЧЕНКО С.М. Мы не видели этого, надо смотреть.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ну, добре, це для доопрацювання в робочій групі.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Це одна історія.

І другий лист. В зв'язку з аварійною ситуацією в Херсонській області у декількох будинках є потреба в терміновому поетапному відселенні мешканців в цих будинках, що потребує додаткових видатків у сумі 20 мільйонів гривень. Тому є звернення внести відповідні зміни до додатків номер 3 та 7 до проекту закону. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Це все до робочої групи.

Кривенко Віктор Миколайович. Дуже коротко.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую.

Перше. Я хочу подякувати віце-прем'єру, міністру першому пану Кубіву за те, що перед цією нарадою ми з ним проговорили про серйозну проблему – недофінансування Національного інституту пам'яті, який очолює пан В'ятрович. І він під стенограму публічно озвучив і підтримав необхідність дофінансування 5,5 мільйонів гривень. Я це звернення підготував. Воно було в моїх пропозиціях. Але так само це – позиція і голови Комітету закордонних справ пані Гопко, і голови Комітету культури і духовності пана Княжицького. Тому дякую уряду за підтримку.

Наступне питання. Сьогодні була нарада, і я дякую, що уряд теж розуміє необхідність уточнення програми, яка у них називається як заходи з підтримки розвитку лідерства в Україні, що необхідно викласти її в такій редакції, як підтримка діяльності Української академії лідерства, щоб потім не було різночитань і щоб цей надважливий проект… Молодь прекрасно представляє Україну за кордоном, і там готується майбутнє України. І пан Саєнко підтримав, і Міністерство фінансів теж. Дякую. Прохання, щоб ми в робочій групі це відпрацювали.

Також хотів підняти питання, мій колега Іщейкін його озвучив, я його оформив у вигляді звернення і зареєстрував в Апараті і товариству роздам, це передбачити за загальним фондом державного бюджету видатки розвитку за бюджетною програмою "Субвенція з державного бюджету обласному бюджету Херсонської області на поетапне відселення мешканців з аварійних будинків гнучкої конструкції у місті Херсон у сумі 20 мільйонів гривень та внести відповідні зміни до додатків номер 3 та номер 7. Костянтин Євгенович, я тоді теж, товариство може долучитися до цього, щоб це була спільна наша пропозиція.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

КРИВЕНКО В.М. Це те, що ви озвучували.

Можна ще? Я коротко.

 

ПАВЕЛКО А.В. Коротко, ми ж домовлялись.

 

КРИВЕНКО В.М. І також передбачити Кабінету Міністрів України при розподілі коштів Національній академії наук 30,6 мільйона гривень на спеціалізовані дослідження, і теж в робочій групі я це озвучив, це стосується боротьби з раком.

І коротко подякувати, що були враховані позиції і по "Пласту", і по хореографії, і по решті заходів, по космічному агентству, і по житлу для військовослужбовців, по космічній програмі також.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це дуже багато для одного депутата. Дякую.

Будь ласка, Білоцерковець Дмитро.

 

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О. Шановний Андрію Васильовичу, шановний Сергію Михайловичу, а також керівник підкомітету, Сергію Івановичу. У мене прохання через те, що є невиконане доручення уряду по фінансуванню в Києві, і це є не ресурсна правка, фактично пропозиція по фінансуванню в Києві будівництва двох нових станцій метро, продовження будівництва Подільсько-Воскресенського мосту, а також по фінансуванню освітлення у місті Києві. Ще раз нагадую, що це є не ресурсні правки, тому що бюджет міста Києва буде це фінансувати за власний кошт, але з розрахунку на те, що будуть закриті борги Києва перед загальнонаціональним бюджетом у 2019-2020 роках.

Тому хотів би почути позицію Сергія Михайловича, що він підтримує виконання бюджетної пропозиції, яка була проголосована в першому читанні, а також прохання до керівника підкомітету Сергія Івановича, щоб він це врахував при готуванні остаточної версії документу.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, при формуванні бюджету є невеличке уточнення в рамках головного розпорядника коштів Міністерства надзвичайних ситуацій. Є програма, яка має назву 1006280 "Забезпечення діяльності сил цивільного захисту" – передбачено 8 мільярдів 565 мільйонів 589 тисяч гривень. Прохання в назві програми додати слова "в тому числі на пожежну вертольотну техніку 400 мільйонів гривень".

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Первое, я бы хотел поддержать представителя профильного комитета по здравоохранению. Коллеги, мы во всех наших законопроектах пишем о равенстве всех хозяйственных субъектов. А если мы начинаем говорить, что, например, муниципальные больницы будут финансировать свои коммунальные расходы из бюджета города, а частная больница будет финансировать их самостоятельно из своей прибыли, то мы создаем неравенство. Мы из чего исходим? Рынок регулирует сам себя, становятся лучше услуги, падает цена и так далее, но это если есть конкуренция. Если конкуренции нет, то зачем вообще мы городим весь этот огород? Если не будет работать частный бизнес, если он не сможет конкурировать, останется то же самое плохое, но дешевое качество?

И последнее. Я прошу еще раз передать слово, не успел договорить представитель профильного комитета, коллеге Сысоенко.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ярослав, я предоставляю слово, а не вы.

Наступний, Слобожан Олександр Володимирович. Будь ласка, від Асоціації міст України.

 

СЛОБОЖАН О.В. Прохання щодо уточнення до пункту 1 (1229), Постанова Верховної Ради, до проекту державного бюджету України  на 2018 рік по програмі "Питна вода". За загальним фондом видатки розвитку за новою бюджетною програмою "Реалізація загальнодержавної цільової програми "Питна вода"" у сумі 340 мільйонів в цілому буде для Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства. Прохання врахувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександр Володимирович.

Шкварилюк Володимир Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу, у мене коротка пропозиція. Передбачено Міністерству молоді і спорту за програмою "Розвиток фізичної культури і спорту вищих досягнень" з резервного фонду 50 мільйонів гривень. Ми не пропонуємо нічого збільшувати, зменшувати, а просимо з цієї програми перекинути на те ж міністерство по іншій програмі: по програмі "Субвенція з державного бюджету  обласному бюджету Івано-Франківської області на будівництво сучасного біатлонного комплексу".

Для чого? Область пообіцяла долучитись до співфінансування і розробити проектно-кошторисну документацію. Міністерство молоді і спорту це питання підтримує і Міністерство фінансів, я надіюсь, що також підтримує. Перекинути з програми по Мінмолодьспорту, по біатлонному стадіону.

 

МАРЧЕНКО С.М. Підтримує.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую.

 

МАРЧЕНКО С.М. Андрію Васильовичу, я хочу підкреслити, все, що ми зараз обговорюємо, має бути збалансоване.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Звичайно.

 

МАРЧЕНКО С.М. Тому ті речі, можливо, деякі пропозиції, які не ввійдуть в остаточному в баланс, зрозумійте правильно, значить ми не знайшли конфігурацію балансу. Точка.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Да. Дана пропозиція не потребує додаткових коштів.

І наступна пропозиція, дуже коротка. Пропозиція по Міненерговугілля. Ми з Анатолієм Сергійовичем підготували звернення. Якщо Міністерство фінансів не буде проти, то Міненерговугілля просить за загальним фондом на 1 мільярд 300 збільшити видатки на здійснення заходів із забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та подальшого реформування державного сектору вугільної промисловості за рахунок зменшення по програмі "Видатки споживання" за програмою 3511150 на 1 мільярд і "Видатки розвитку" за програмою 1101580. Це також не потребує додаткових ресурсів. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимир Васильович.

Рудик Сергій Ярославович.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, члени бюджетного комітету, ми вчора якраз говорили з головою комітету, згадували виїзне засідання бюджетного комітету в Черкаську область, коли ми на власних машинах, традиційно, що ми робимо, проїхали дорогу Київ – Знаменка і на власні очі переконалися, що вона два роки тому була непроїзна у надзвичайно великій кількості дорожніх відрізків.

Спільними зусиллями нам вдалося відремонтувати відсотків 70 цієї дороги. На сьогоднішній день відрізок дороги Київ – Знаменка до Обухова, загальні затрати держави, бюджету, за кредитні кошти, там сумарно пішло півтора мільярда гривень. Бо це сама непроїзна була дорога в Україні - до Обухова. В лапках.

В цьому році зробили великий шмат дороги в межах Київської області, зробили великий шмат дороги в межах Черкаської області: між Смілою і Кам'янкою. Але лишилася дірка в 54 кілометра, там 10 кілометрів більш-менш проїзної, а 44 взагалі непроїзної. І у нас була позиція по першому читанню додати до видатків на утримання доріг суму 706 мільйонів. "Укравтодор" з цієї суми запропонував виділити половину, а саме - 365 мільйонів гривень, і дав свої пропозиції і уряду, і Мінфіну.

Натомість на сьогоднішній день, що ми маємо? Ми маємо в рамках пропозицій Мінфіну і уряду, які закладені в цей варіант бюджету, Черкаській області по всім дорогам державного значення - на рік 250 мільйонів гривень, плюс нова дорога, яка буде будуватися під патронатом якихось міфічних створінь, які є в уряді або в парламенті, бо прізвища ніхто не називає, дорога називається Львів – Тернопіль – Умань – Одеса – Миколаїв – Херсон, і там загальна сума 4 мільярда гривень.

Суть проблеми? Зробили майже все, лишилося 54 кілометра. Дайте 365 мільйонів - ми зробимо її проїзною. Сенс було витрачати з державного бюджету величезні кошти на відрізках?

Товариство, ви бачили цю дорогу? Це відрізок з Корсуня до Сміли. Хто їздить на Кіровоградщину чи на Умань через Смілу, чи на Черкаси через Смілу – це все бачили. Тому, товариство, я прошу спільними зусиллями це доробити, щоб наступного року, коли ми поїдемо на чергове виїзне засідання бюджетного комітету в Черкаську область, то ми мали як доїхати. Розраховую на вашу підтримку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Ярославович.

Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. Андрію Васильовичу, шановні колеги, в першому читанні поправка 674 народного депутата Довгого до законопроекту 7000 була врахована частково, а сьогодні в бюджетних висновках її не враховано. В зв'язку з цим прошу вас поставити на голосування і підтримати поправку 674 до проекту Закону про державний бюджет України на 2018 рік наступного змісту, для стенограми, "передбачити додаткові видатки для потреб Національного центру Мала академія наук України за бюджетною програмою 2201120 у сумі 23 800 тисяч гривень, з метою забезпечення функціонування закладу як центру другої категорії ЮНЕСКО в 2018 році, а саме: збільшення фонду заробітної плати для можливості залучення фахівців міжнародного рівня та фінансування заходів міжнародного рівня".

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шевченко Олександр. Зрозумів. Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я дуже коротко. Є лист Міністра культури, я мушу озвучити, він просить, все-таки ми виділили тут передбачену нову бюджетну програму "На виробництво та розповсюдження фільмів". Він просить, щоб розширити напрямок, доповнивши такими словами "на виробництво літописного кіно, літописної історії з метою зафільмування і збереження для майбутніх поколінь основних визначних етапів історії України". Хоча це можна буде зробити в процесі головним розпорядником коштів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Іванович.

Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Сергію Михайловичу, що не порушує балансу, зменшити за загальним фондом видатки розвитку за бюджетною програмою 22018720 "Реконструкція з перепрофілювання незавершеного будівництва будинку культури і місті Острог під навчальний корпус Національного центру Острозька академія" з 60 мільйонів до 45 мільйонів. Передбачити за загальним фондом видатків розвитку за новою бюджетною програмою "Вдосконалення методів функціонування і діагностики шляхом модернізації технологічного обладнання для підвищення якості надання медичної допомоги" в сумі 15 мільйонів гривень для Державного управління справами.

Друге, що трошечки внесе просто маленьку абсолютно коректировку в державний бюджет в коштах на Апарат Верховної Ради України на виплату заробітної плати в розмірі 59 мільйонів 920 тисяч. Така необхідність зумовлена низкою причин, зокрема тим, що з набранням чинності Закону України "Про Державну службу" і Постанови Кабінету Міністрів України про оплату праці виникли суттєві диспропорції в оплаті праці працівників секретаріатів комітетів Верховної Ради України відносно відповідних посад в інших органах державної влади, що значно знизило статус працівників секретаріатів комітетів і стало ваговим, демотивуючим фактором в їхній роботі.

Друге питання. До Апарату Верховної Ради України надійшов лист Першого заступника Комітету з питань Регламенту з пропозицією змінити ліміт коштів для компенсації вартості проїзду територією України депутатів, збільшити рівень виплати до 10 тисяч гривень. Проектом державного бюджету на наступний рік передбачено 12 мільйонів 60 тисяч гривень з розрахунку 2 тисячі 376 гривень на 423 народних депутати. Враховуючи викладене, за умови погодження суми компенсації вартості проїзду територією України в розмірі 10 тисяч гривень додатково на зазначені цілі необхідно 11 мільйонів 635 тисяч гривень.

Дякую. Прошу врахувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Шевченко Олександр.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Добрий день, шановні колеги. Я хотів сказати, що нарешті все-таки на Яремчанщині зареєстровано Центр олімпійської підготовки по зимовим видам спорту і не тільки. 15 листопада це відбулось. І в Постанові Кабміну було написано, що забезпечити відповідне фінансування на 2018 рік. На жаль, якось воно випало з контексту, тому прошу підтримати мою пропозицію, це приблизно 46 мільйонів гривень, підтримати фінансування цього Центру олімпійської підготовки на наступний 2018 рік. Тому що, створивши центр, залишити його без копійки фінансування, напевно, несправедливо.

Я думаю, що гірськолижний спорт повинен вже розвиватись семимильними кроками в Україні, тому що ми поки що в цій царині пасемо задніх. Якщо далі буде цим всім процесом керувати Федерація лижного спорту, то в результаті ніякого не буде толку з того всього. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Деркач Андрій Леонідович, будь ласка.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Уважаемые коллеги, в продолжение темы Дорожного фонда. У меня есть концептуальный вопрос к заместителю Министра финансов, потому что тут как-то все очень интересно закамуфлировано. Эксперимент продолжается на полгода таможенный, но потом как-то хитро вписано, что деньги, Андрей Васильевич, с Дорожного фонда, вот те, которые на эксперимент были потрачены, потом могут изыматься из Дорожного фонда. То есть на самом деле может получится коллизия, как в этому году, проснется в средине года Министр финансов, скажет, что, ребята, вы все, что потратили на таможенный эксперимент, это теперь мы вам недодаем в Дорожном фонде. И это там четко прослеживается, вот эта хитрая стратегия Министерства финансов обделить бедные области в вопросах, связанных с Дорожным фондом.

Поскольку мы подсказали с коллегами вам этот нюанс, мы хотим обратить внимание на поправку 2628, касающейся дороги Харьков - Ахтырка, где записано  2 миллиарда. Но записаны-то они все по Харьковской области. У нас большой вопрос: из этих 2-х миллиардов 250 миллионов отдайте на дорогу Сумы – Киев. Просто учесть эту поправку в виде вопросов, связанных, из этих 2-х миллиардов, которые хотят потратить по Харьковской области, 250 – на дорогу Сумы – Киев, чтобы в следующий раз, когда бюджетный комитет приедет в Сумскую область, он не ехал на "бронепоезде имени Троцкого", а приезжал на нормальном, по нормальному автобану и принимал правильные решения.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Будь ласка, Марченко Сергій Михайлович, по тих правках.

 

МАРЧЕНКО С.М. Дякую, Андрію Леонідовичу, за слушні рекомендації.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Ну это правда…

 

МАРЧЕНКО С.М. Вы всегда говорите только правду.

Оскільки нам потрібно балансувати, прошу також під стенограму зачитати деякі пропозиції Кабінету Міністрів, які мають бути включені в текст закону. Прикінцеві положення можуть бути, можуть бути, вибачте.

Кабінету Міністрів за підсумками першого півріччя за результатами виконання місцевих бюджетів внести на розгляд Верховної Ради пропозицію щодо внесення змін до державного бюджету в частині збільшення стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам.

Також пропонується з метою створення водного фонду також змінити деякі програми, тому просимо це врахувати.

Далі просимо внести зміни в назві програми КПВК 1002600 "Реалізація проекту з розбудови підрозділів охорони кордону". На сьогоднішній момент назва – "Реалізація проекту з модернізації автономних систем прикордонного контролю".

Крім того, пропонується внести зміни до Закону "Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Дати доручення Кабміну до 1 липня 2018 року розробити і затвердити концепцію та план заходів з реформування системи державного нагляду (контролю).

Крім того, пропонується у текстовій частині законопроекту номер 7000 Прикінцевих положень після слів "застосовується по 31 грудня 2018 року" доповнити словами та цифрами наступного змісту "та зупинити дію абзацу п'ятого частини 6 статті 31 Закону України "Про державну службу".

Крім того, пропонується доповнити законопроект номер 7000, Прикінцеві положення, новим пунктом наступного змісту: "Передбачити Кабінету Міністрів України повноваження встановлювати розміри та порядок виплати одноразової грошової допомоги при звільненні з служби військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби), осіб рядового і начальницького складу та поліцейських", а також інші пропозиції щодо вищих навчальних закладів першого-другого рівнів акредитації з метою врегулювання відповідних питань та інші питання.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Будь ласка, зараз Павлов Костянтин Юрійович, а потім ще раз надаємо.

Костянтине Юрійовичу, будь ласка.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги! Сергей Михайлович!

 

КРУЛЬКО І.І. Кому дали слово?

 

ПАВЛОВ К.Ю. Мне дали, Ваня. Ваня, мне дали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Павлов Костянтин Юрійович.  

 

ПАВЛОВ К.Ю. Сергей Михайлович! Уважаемые коллеги! На 2017 год в держбюджете Украины предусмотрена субвенция в сумме 3,2 миллиарда гривен на разницу в тарифах. По сути дела, территориальными комиссиями согласована задолженность в сумме 5,3. В дорученні уряду це було учтено. Но до второго чтения в проекте Закона про державний бюджет, к сожалению, этого нет. Поэтому просьба учесть этот момент при формировании окончательной редакции ко второму чтению.

Момент второй. Для урегулирования рынка оптового электроэнергии, что касается и погашения в том числе оптовой задолженности государственного предприятия "Энергорынок" и по налогам, и по генерации, предложение есть поменять название программы "Фінансова підтримка державних вуглевидобувних підприємств для погашення заборгованості з електричної енергії" на бюджетну програму "Підтримка впровадження ринку електричної енергії". Это второе.

И третье. Уважаемые коллеги, Сергей Михайлович! Ко мне обратился сегодня мэр Добропольского городского совета Донецкой области с вопросом урегулирования вопроса реверсной дотации в плане расчета, поскольку им доводится реверсная дотация, исходя из того, что предприятия, которые работали на территории, неподконтрольной Украине, но платили в бюджеты, находящиеся на подконтрольной территории. На сегодня после "гениальной" блокады в марте-месяце перестали платить налоги в эти бюджеты. Но реверсная дотация сохраняется на том же уровне. И, более того, прогнозируется в том же объеме на 2018 год. В частности, по Добропольскому городскому совету сумма реверсной дотации, которая фактически должна соответствовать расчетам, составляет порядка 8 с лишним миллионов гривен. По факту доводится реверсная дотация на сумму более 30 миллионов гривен. Но налоги не платятся предприятиями в местные бюджеты, предприятиями, находящимися на неподконтрольных территориях, еще раз повторяю, благодаря "гениальной" блокаде в марте-месяце. Просил бы учесть эти замечания при расчетах реверсной дотации.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Медуниця Олег В'ячеславович, будь ласка.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Я би хотів підтримати свого колегу стосовно дороги Київ-Суми. Правка номер 9 була в державному бюджеті частково врахована між першим і другим читанням, зараз її нема. Ціна питання 227 мільйонів гривень. Тому прошу віднайти кошти за рахунок отих 6 мільярдів 400 мільйонів, які йдуть на всі дороги, і профінансувати початок реконструкції цієї дороги.

І друге питання. Питання стосується національно-патріотичного виховання. Прошу найменування згідно відомчого програмного класифікатора видатків та кредитування державного бюджету програми 2201120, яка називається "Забезпечення діяльності Національного центру "Мала академія наук України", надання позашкільної освіти…

 

ПАВЕЛКО А.В. Уже ж сказали.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. …державним позашкільним навчальним закладам, заходи з позашкільної роботи" змінити і добавити до назви програми також "…та національно-патріотичного виховання", оскільки в структурі "Малої академії наук" знаходиться Український державний центр туризму й краєзнавства учнівської молоді, який проводить заходи з національно-патріотичного виховання, зокрема національну гру "Джура". Також прошу віднайти на забезпечення діяльності цього центру, який знаходиться в структурі Малої академії наук, 10 мільйонів гривень на заходи. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олег В’ячеславович.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую.

Шановні колеги, ми розглядаємо проект бюджету і тут треба було б сказати такі загальні речі. По-перше, ви, мабуть, звернули увагу, що в нас збільшилась дохідна частина бюджету за рахунок того, що уряд при підготовці до другого читання змінив прогноз основних макропоказників. Що це означає? Це означає, що в нас нібито з’явився додатковий ресурс 11 мільярдів, але цей додатковий ресурс виник з мільярдів, який успішно розподілений, здійснений виключно за рахунок збільшення рівня інфляції – з 7 до 9 відсотків прогнозного рівня. Тому треба просто розуміти, що це будуть додаткові кошти, які будуть надруковані і які насправді призведуть до того, що в нас будуть здорожчувати ціни і буде маховик інфляції розкручений.

Але до цього я хотів би, шановні колеги, додати ще таку річ, що насправді є в нас видатки, які дійсно для забезпечення державної безпеки і нашої безпеки кордону потрібно було б забезпечити. Я хочу звернути увагу на поправку № 437, яку подала моя колега Олександра Кужель, з приводу додаткового виділення 302 мільйонів гривень для модернізації оновлення мобільних комплексів цілодобового спостереження для Державної прикордонної служби. Це те, що нам потрібно на півдні, на сході України та по всьому периметру кордонів.

Тому є пропозиція реалізувати таку річ: Державній прикордонній службі по програмі 102030 "Матеріально-технічне забезпечення Державної прикордонної служби та утримання її особового складу" передбачено на видатки розвитку 1 мільярд 110 мільйонів гривень. Оскільки були листи від Ради національної безпеки з приводу якраз кордону і оцієї необхідності модернізації мобільних комплексів, є пропозиція з видатків розвитку по програмі 1002030 зняти 300 мільйонів і добавити на видатки розвитку по програмі 1002600, яка називається "Реалізація проекту з модернізації автоматизованих систем прикордонного контролю". На неї на цей момент по спецфонду передбачено всього 4 мільйони. Оскільки були відповідні листи, є пропозиція підтримати поправку моєї колеги і зробити, не збільшуючи ресурсу, зробити такий перерозподіл.

Дякую. Я прошу, щоб Міністерство фінансів це підтримало і щоб ми по стенограмі це передбачили. Ми це питання обговорювали на робочій групі з Сергієм Івановичем Мельником і в принципі підтримується саме така логіка. Якщо Сергій Іванович доповнить, буду дуже вдячний. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Амельченко Василь Васильович.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, є одне уточнення нашого шановного колеги Кривенка, який оголосив питання про перерозподіл коштів на розробку препаратів на основі олігонуклеотидів для малих методів діагностики та лікування раку в сумі 30 мільйонів за бюджетною програмою, код 6541030.

І є ще одна пропозиція додаткова. В рамках Міністерства охорони здоров’я, як головного розпорядника коштів, прохання вирішити питання виділення 350 мільйонів гривень для закупівлі автомобілів, оснащених пересувними рентген-апаратами у 2018 році.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василь Васильович.

Будь ласка, Ігор Федорович Молоток.

 

МОЛОТОК І.Ф.  Шановні колеги, шановний Андрію Васильовичу, ми і в цьому році стикнулися з проблемним питанням щодо харчування військовослужбовців на перехідний період нового року.  В зв'язку з цим пропоную у проекті Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" статтю 18 викласти в наступній редакції. "Стаття 18. Дозволити Міністерству оборони України в 2018 році для забезпечення боєздатності процесу харчування особового складу Збройних Сил України продовжити до  31 грудня 2018 року у межах відповідних бюджетних асигнувань Міністерства оборони України, на строк дії договорів закупівлю послуг харчування, які діяли у 2017 році".

Дякую. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Сергій Михайлович Марченко.

 

МАРЧЕНКО С.М. Я хотів би додати там ще декілька позицій до законопроекту 7000. Призупинити дію абзацу першого частини другої статті 19 Закону України "Про центральні ограни виконавчої влади" в частині обмеження кількості заступників керівника центрального органу виконавчої влади.

Крім того, внести зміни до структури видатків за бюджетною програмою "Обслуговування організаційної, інформаційно-аналітичної та матеріально-технічного забезпечення діяльності Національної ради України з питань розвитку науки і технологій", код 0411200, передбачивши загальні суми видатків 600 тисяч гривень, видатки споживання в сумі 506 тисяч гривень, з них - комунальні послуги та енергоносії 30 тисячі гривень та видатки розвитку 94 тисячі гривень. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Михайлович.

Будь ласка, Унгурян Павло Якимович.

 

УНГУРЯН П.Я. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, ми за погодженням з Міністерством фінансів і Міністерством культури вносили правку щодо збільшення ресурсу для програми "Будівництво об'єктів у сфері культури", і сума передбачалася 7 мільйонів 500 тисяч. Але, провівши наради стосовно ефективності використання даних коштів, прийшли до висновку, що цей ресурс було би доцільно передати Одеській адміністрації для проведення надзвичайно важливої проукраїнської патріотичної культурно-мистецької акції – фестивалю під назвою "Українська Бессарабія".

Міністерство фінансів підтримує, оскільки це не впливає на показники і не збільшує ресурс. Тому прошу врахувати цю правку в тих змінах, які ми внесли зараз під стенограму.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Мельник Сергій Іванович.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, я для стенограми хочу озвучити техніко-юридичні, редакційні та методологічні правки. Зокрема, в абзаці другому статті 10-ї цифри і слово "17-1" та "43-1" замінити цифрами і словом "17-1, 17-2" та "43-1" для узгодження з відповідними змінами з Бюджетним кодексом.

У статті 12-й в пункті 5 після слів "формування яких" доповнити словами та цифрами "у 2017 році", а після слова "правопорушення" доповнити словами "спрямовані на реалізацію заходів сектору національної безпеки та оборони".

У пункті 6-у після слів "формування яких" доповнити словами та цифрами "у 2017 році".

У пункті 19-у статті 14-ї після слів "Житомир, Чернівці" доповнити словами і цифрами "у сумі не більше 2 мільярдів гривень" для узгодження із статтею 33-ю законопроекту.

Статтю 21-у виключити.

У статті 24-й в абзаці шостому "фінансування" замінити словами "фінансового забезпечення".

У абзаці 7 після слова "забезпечити" доповнити словами "як виняток з підпункту в) пункту 7 частини першої статті 87 Бюджетного кодексу України" та слово "фінансування" замінити словами "фінансового забезпечення".

У частині 3 статті 27 слова "кредитною угодою між Європейським банком реконструкції та розвитку" замінити словами "кредитною угодою між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку".

Статтю 32 виключити. Дане питання потребує додаткового унормування.

У статті 34 після слів "формування яких" доповнити словами та цифрами "у 2017 році", слова "до спеціального фонду Державного бюджету зберігається на рахунках спеціального фонду Державного бюджету та спрямовуються" замінити словами "зберігаються на рахунках спеціального фонду Державного бюджету та спрямовуються шляхом внесення змін до цього закону". А слова "в обсягах та порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України" виключити.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Будь ласка, Сисоєнко.

 

СИСОЄНКО І.В. Дякую.

Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, в питаннях формування бюджету на наступний рік ми попросили б не лише слухати  позиції Міністерства фінансів, а і в тому числі дослухатися до пропозицій профільного Комітету з питань охорони здоров'я.

Окрім питання повернення видатків комунальних виплат медичних закладів Комітет з питань охорони здоров'я звертає увагу на найважливіше питання, якому має бути приділена належна увага в видатках бюджету на наступний рік. Найголовніше, це не стіни, не медичне обладнання, яке сформовано у видатках, найціннішим є люди, які працюють у медичних закладах. Тож відповідно в цьому році, я хочу звернути вашу увагу, що мінімальний медичний тарифний розряд був прирівняний до мінімального прожиткового мінімуму. І це перший рік, коли в Україні за 2017 рік виїхало майже 160 тисяч медичних працівників – це лікарі, медичні сестри.

Шановні колеги, ви знаєте, я зараз виступаю і говорю ті речі, від яких залежить життя і здоров'я кожного українця. А я бачу те, що, на жаль, не всім депутатам членам комітету це взагалі цікаво. Я прошу вашої уваги.

Питання в тому, що Україну залишають найкращі лікарі, найкращі медичні сестри – вони їдуть працювати за кордон. З лікарень Західної України виїжджають цілими відділеннями. І це проблема не лише медиків, це проблема буде кожного українця, і в тому числі присутніх тут нас з вами, бо у будь-який момент кожному з нас може знадобитися медична допомога, тож у медичних закладах мають бути високопрофесійні лікарі та медичні сестри.

Питання збільшення медичної субвенції на фонд оплати праці є найбільш важливим у видатках Міністерства охорони здоров'я на наступний рік. У цьому році недофінансування медичної субвенції на оплату праці медиків склав 4 мільярди гривень. У наступному році за рішенням Міністерства фінансів ця сума медичної субвенції буде збільшена лише на 780 мільйонів, але цієї суми зовсім недостатньо для того, щоб покрити диференціацію по заробітній платі. Лише в Україні і лікарі, і сторожі, і прибиральниці мають однакові зарплати. Такого, як в Україні, немає в жодній державі! Тому я прошу народних депутатів бюджетного комітету прийняти до уваги те, що є необхідність збільшити саме видатки на медичну субвенцію…

 

ПАВЕЛКО А.В. Це дуже важливо. Дякуємо вам.

 

СИСОЄНКО І.В. І збільшити це в бюджеті.

Дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, наш колега Недава. Олег Недава, будь ласка.

 

НЕДАВА О.А. Шановні колеги! Дуже прошу вас звернути увагу на 33-ю поправку, яка врахована. Так от, щоб ви всі бачили, що цією поправкою з обласних бюджетів, з екологічного фонду вилучається майже більше 60 відсотків коштів, і вони йдуть в загальний бюджет. В загальний бюджет вони йдуть на утримання ветеринарних лікарень та іншого. Порахуйте, будь ласка, що Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Харківська, Миколаївська – це області, які дуже-дуже навантажені промисловістю. І сьогодні ми забираємо цією правкою з цих областей майже 1 мільярд 800 мільйонів гривень. Я кажу про порівняльну таблицю до Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України. 33-я поправка.

Я хочу, щоб всі звернули увагу, що за рахунок дуже важко навантажених областей буде або не буде фінансування якихось інших програм. Це екологічні кошти, ці кошти повинні залишатися на тих місцях, де є екологічне навантаження. Там, де люди дихають важким повітрям, там де люди п'ють неякісну воду і так далі. Будь ласка, всі депутати, зверніть увагу! 33-я поправка, яка врахована. Ми не можемо забирати з областей. Це децентралізація навпаки. Сьогодні ми віддали на місцеві органи самоврядування екологічні кошти, і вони виключно в екологічному фонді знаходяться. А цією поправкою ми забираємо в державний бюджет. Дуже дякую, дуже вас прошу не підтримувати і не враховувати цю поправку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, я дуже всіх прошу відпрацювати зараз в підкомітеті та в робочій групі. І зараз, шановні колеги, пропонується зробити перерву у нашому засіданні і продовжити роботу у підкомітеті та робочій групі у зв'язку з необхідністю опрацювання питань щодо проекту бюджету і Бюджетного кодексу. Приймається?

 

ІЗ ЗАЛУ. Приймається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Про продовження засідання я оголошу пізніше. Дякую.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Доброї ночі!

Шановні колеги! Пропоную продовжити комітет за № 123 після перерви, а саме: розгляд законопроекту 7000 про бюджет та 7116 про Бюджетний кодекс в другому читанні. Є пропозиція заслухати представників Міністерства фінансів. Сергій Михайлович, будь ласка, по законопроекту 7000.

Зараз присутні 18 членів бюджетного комітету, кворум є, так що продовжуємо роботу.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, ми провели активну роботу, було розглянуто більше 300 правок. Вони здебільшого носять техніко-юридичний характер і на зміни ні дохідної, ні видаткової частини впливу не мають. Щодо правок, які носять вплив на видатковий характер, просимо їх розглянути додатково на комітеті.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Это по бюджету.

 

МАРЧЕНКО С.М. Да.

 

ПАВЕЛКО А.В. По Бюджетному кодексу. Костянтин Євгенович. У нас є вже роздана таблиця.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Ми також ретельно пропрацювали остаточну таблицю по Бюджетному кодексу, яка всім роздана. Пропоную її підтримати в доопрацьованому варіанті.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добро.

Будь ласка, шановні колеги, по Бюджетному кодексу. Зараз у нас вже все сформовано.

Будь ласка, є питання? Будь ласка, Оксана Продан.

 

ПРОДАН О.П. Шановні колеги, дуже прошу вас послухати по 7116. Шановне Міністерство фінансів, там є дві поправки – 223 і 233, які стосуються освітньої та медичної субвенцій. Ми не просимо формулювання, яке там було, в повному обсязі. Пане Сергію, ви є? Ми не просимо того повного формулювання поправок 223 і 233 про те, щоб субвенція була тільки виключно за рахунок державного бюджету. Ми згодні з тим, що треба стимулювати економію. (Шум у залі) Олександр Саєнко, секунду!

Ми просимо доповнити формулювання в цих двох поправках, де йде мова "з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення" додати словами "на оплату поточних видатків та оновлення". Таким чином, якщо місцева влада зекономить кошти, які вона отримає з субвенції, вона зможе їх використати на якісь інші цілі, крім "оплата поточних видатків". Ми просимо додати "на оплату поточних видатків та оновлення". Це дві поправочки, які стосуються освітньої та медичної субвенцій. Будь ласка.

 

МАРЧЕНКО С.М. Ми не готові підтримати. Нам треба побачити ці поправки.

 

ПРОДАН О.П. А там все одно воно в межах тієї субвенції, яка є, ми не просимо більше. Ми даємо право залишок коштів використати всередині місцевими громадами. Залишок коштів.

 

МАРЧЕНКО С.М. А якщо буде заборгованість заробітної плати, а у вас є кошти, ви використовуєте на інші цілі?

 

ПРОДАН О.П. Ні-ні. Все одно зобов'язання залишаються на місцевих бюджетах. Ми говоримо про субвенцію. Якщо субвенція залишиться, то ми даємо їм право цим формулюванням використати її  на інші речі. Ми говоримо: "На оплату поточних видатків та оновлення". Ми просимо доповнити в рамках субвенції, без жодних додатків. Тільки залишки. 

 

МАРЧЕНКО С.М. У нас субвенція розраховується на оплату праці. На інші цілі вона використовуватись не може. Крапка.

 

ПРОДАН О.П. Це залишки.

 

МАРЧЕНКО С.М. Залишки в тому числі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам.

 

ПРОДАН О.П. Є ще в мене. Я перепрошую, можна я вже тоді відразу все скажу? Це та річ, про яку, в принципі, говорили, і яку обіцяли, коли голосували перше читання, от те, що стосується субвенцій, ці дві поправки, і мені видавалося, що в цій новій редакції, яка  набагато менша, можна було би це підтримати. Це одна річ.

Друга частина. Це ми просимо все-таки ренту на воду, це 22 поправка, там забирають у місцевих бюджетів 5 відсотків з аргументацією, що збільшується взагалі надходження, ну, начебто. Ми просимо зробити поки що, не мінусувати 5 відсотків у місцевих бюджетів в тому випадку, якщо відбудеться, так як було з акцизами, і дійсно, надходження збільшаться, тоді при внесенні змін до бюджету можна буде мінусувати і забирати 5 відсотків, можливо, більше з місцевих бюджетів. А зараз не забирати ті 5 відсотків, тому що ми не розуміємо, чи буде дійсно збільшення надходження. Це друге питання.

І є третє питання. Я відразу ще третє скажу і закінчу.

 

МАРЧЕНКО С.М. Можна я відповім на друге?

 

ПРОДАН О.П. Давайте.

 

МАРЧЕНКО С.М. Передбачається збільшення, індексація планується. Тому давайте залишимо в тій редакції, яка зараз вже прийнята комітетом.

 

ПРОДАН О.П. Пане Сергію, тут біля вас зараз є пан Євген, який займається оподаткуванням і стягненням коштів. І ми з вами прекрасно знаємо, що збільшення податку і індексація не завжди гарантують збільшення надходжень цього податку. І місцеві громади таким чином дуже сильно ризикують. І я прошу вас, перший квартал – ви побачите, що дійсно спрацювало збільшення надходжень, і тільки тоді ви зможете, тоді ви будете розуміти і місцеві громади не будуть мати аргументів. Я прошу 5 відсотків цих залишити місцевим громадам.

 

МАРЧЕНКО С.М. Дивіться, пані Оксано, питання просте. Ми ж створюємо водний фонд, правильно? І ми використали цей ресурс в тому числі для того, щоб створити цей водний фонд. Якщо зараз ми цю правку підтримаємо, у нас уже буде небаланс по бюджету,

 

ПРОДАН О.П. Ні, її не треба мінусувати з бюджету, просто буде 60 і 40. 60 – з державного, 40 – з місцевого. Там нічого не міняється. Все в балансах буде правильно.

 

МАРЧЕНКО С.М. В балансах не буде правильно, тому що ми розраховуємо на цей ресурс.

 

ПРОДАН О.П. А місцеві громади теж. Це друге було питання.

І ще третє можна? Третє питання – це акциз з 13,44, поправка 298, до 17,66. Можливо, ви не готові до 17,66, давайте хоча б перший крок зробимо до того, що обіцялося. Це було третє.

І я прошу зараз шановного міністра і одного, і другого. Шановні міністри, шановні Сергію і Євгене, я вас прошу зараз подивитися на календар. Зараз ми з вами розглядаємо проект 7 грудня, це День місцевого самоврядування. Ну, не можна з трьох прохань Асоціації міст України не підтримати жодне, притому, що всі три ми вже мінімізували. Я вас прошу, в День місцевого самоврядування зробіть правильне рішення.

 

КАПІНУС Є.В. Пані Оксано, ми як і домовлялись, виконуємо свої зобов’язання і прописали відповідне рішення, відповідно до якого по тих громадах, де буде недоотримання відповідного податку, буде компенсовано з державного бюджету. На це буде виділено близько півмільярда гривень. Тому місцеві бюджети якраз не отримають ніяких втрат за рахунок зазначених змін.

Якщо говорити про ті додаткові надходження, які ви говорите, вони будуть сягати при такому збільшенні більше двох мільярдів і це кошти, які повинні бути просто забрані з державного бюджету і переведені на місцеві бюджети. Ми на сьогодні бачимо і так профіцит по місцевих бюджетах і бачимо великий дефіцит по центральному бюджету.

 

ПРОДАН О.П. Пане Євгене, акциз місцевий не збільшений, хоча нам обіцяли, коли приймали минулого року бюджет, що буде збільшення і зараз обіцяли збільшення. Його немає. Давайте 1344 принаймні на 16 переведемо.

 

КАПІНУС Є.В. Ми тоді говорили про те, що не буде менше і ми ці зобов’язання виконали, коли взяли і передбачили, що по тих громадах, де буде проаналізовано і буде видно, що іде недофінансування, з державного бюджету буде виділено додатковий ресурс. Це передбачено.

 

ПРОДАН О.П. 7116 розданий всім членам комітету. Принаймні залишки залиште, ну, не забирайте залишки субвенції. Дайте можливість перерозподілити залишки. Дякую.

 

МАРЧЕНКО С.М. Було засідання комітету. Нас звинувачували в тому: Міністерство фінансів, у вас є заборгованість по заробітній платі по освіті, по медицині, а тут десь залишки давайте використовувати. Ні, вибачте, якщо десь є залишки, треба забрати і забрати там, де немає за зарплату.…

 

ПРОДАН О.П. Я вам нагадаю, це Бюджетний кодекс, який ми готуємо на наступні роки.

 

МАРЧЕНКО С.М. Я прекрасно це розумію.

 

ПРОДАН О.П. І ви говорите про те, що будуть збільшені надходження.

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо.

Костянтин Павлов, будь ласка.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые…

 

ПРОДАН О.П. … забирають назад, а ми просимо дати можливість залишити, освітні і медичні гроші залишити в місцевих бюджетах. Ми просимо просто додати чотири слова….. На оплату поточних видатків та оновлення, будь ласка. В День місцевого самоврядування принаймні залишки їм залиште.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Костянтин Павлов, будь ласка.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги, я реально понимаю, что в бюджетном комитете на сегодняшний день сформировался комитет из тех людей, которые кое-что понимают в местном самоуправлении.

 

МАРЧЕНКО С.М. Можна я поясню…

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я прошу прощения. Сегодня в бюджетном комитете 70% состава бюджетного комитета понимают процесс формирования местных бюджетов. И как бы сегодня не складывалась политическая ситуация, все, кто сегодня входит в состав бюджетного комитета, невзирая на политические взгляды, понимают, что хорошо, а что плохо для местных бюджетов. И то, что сегодня девушки, которые присутствуют на бюджетном комитете, сегодня предлагают в плане при формировании местных бюджетов оставлять деньги на образовательную субвенцию, на медицинскую субвенцию, именно то, что сегодня беспокоит и людей с запада, и людей с востока, юга, севера, это именно то, что сегодня хотят люди! Они хотят медицинской опеки, они хотят социальной защищенности, Они хотят нормального образования.

И поэтому я предлагаю поддержать то, что касается предложений "поточних видатків" на местные субвенции.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, Костянтин Юрійович.

Колеги, є пропозиція, зараз є питання по 21-й поправці нашого колеги Юрія Левченка. Она об одном и том же, о чем говорила и 20-я поправка, где мы ее отклонили.

Зараз є пропозиція все ж таки 21-у поправку нашої таблиці врахувати однаково з 20-ю поправкою, щоб вона не суперечила нашому рішенню. З цим коментарем: однаково як запропонував наш підкомітет по Бюджетному кодексу, також врахувати її однаково з 20-ю поправкою. Приймається, колеги?

 

ІЗ ЗАЛУ. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається. Виключити.

Будь ласка.

 

МАРЧЕНКО С.М. Невеликий коментар. Пункт 103.2 "Освітня субвенція", пункт четвертий. "Залишки коштів в освітній субвенції на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються в наступному бюджетному періоді з урахуванням цільового визначення субвенцій та на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів, зазначених у частині першій цієї статті".

 

ПРОДАН О.П. Ми пропонували додати "на оплату поточних видатків та оновлення". Поточні видатки.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Це, Оксано Петрівно, з року в рік було так, як каже Сергій Михайлович, і все було добре. Це на масло ви кажете масляне. Досить того! Я вибачаюсь, Сергій Михайлович. Не газуйте, дівчата, не перегазовуйте. Не треба.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, будь ласка, голова підкомітету, підсумуйте.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, дві позиції. Перша, пропонується зменшити розмір зарахування екологічного податку до обласних бюджетів та бюджету міста Києва на 25% замість 30-и з відповідним збільшенням відсотку зарахування до державного бюджету, тобто поправку 34 врахувати частково.

Далі. Підкомітет в період підготовки до другого читання законопроекту 7116, опрацювавши 337 пропозицій народних депутатів, хоче підкреслити основні проблемні питання.

Перше. Виключено положення щодо передачі на місцеві бюджети пільг на оплату житлово-комунальних послуг, оскільки доопрацьовано у проекті Державного бюджету забезпечення надання таких пільг, повернуто до Державного бюджету.

Друге. Виключено положення про зміну розміру вилучення коштів з місцевих бюджетів до Державного бюджету, оскільки реверсна дотація врахована та доопрацьована в проекті Державного бюджету на чинній основі, тобто в розмірі 50 відсотків, а не 80.

І третє. Щодо вищих навчальних закладів I, II рівнів акредитації. Унормовано питання проведення видатків на оплату праці педагогів таких закладів, що надають загальну середню освіту, а також передбачена можливість за рахунок додаткової дотації здійснювати видатки на іншу діяльність таких закладів.

Поруч з тим враховано пропозицію урядових законопроектів 4773, 6604, 6668, 6670, 7288 та 7345.

Пропонується підтримати наступне рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді України законопроект 7116 прийняти в другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій в остаточній редакції, викладеній у порівняльній таблиці до законопроекту, що роздана у матеріалах.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція…

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Це вже врахована ця поправка, вона врахована.

 

(Загальна дискусія)

 

УНГУРЯН П.Я. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, ми з вами весь рік наполегливо працювали щодо митного експерименту. Останні 2 роки ми його продовжували саме в цей період, коли продовжували його дію на наступний період.

Хочу нагадати, що в першому читанні бюджету була із голосу внесена і проголосована правка голови Комітету з транспорту, в якій ми запропонували уряду подумати над тим, щоб індикативні показники… Ну, по-перше, щоб експеримент продовжити до 1 січня 2019 року, і індикативні показники на 2018 рік обраховувати, виходячи з першого півріччя 2017 року. Уряд опрацював і вніс нам філігранну пропозицію, яка викладена у 285 правці. Проаналізувавши цю правку, я, як голова комітету з питань доходів, який буде звітувати перед вами перед тим, як іде наповнення дохідної частини, а ви потім будете радісно затверджувати видаткові частини, хочу сказати, що в принципі на 95 відсотків ця філігранна пропозиція уряду, яка, я так розумію, розроблена Міністерством фінансів, вона може бути і може мати життя. Єдине, що об'єктивно для того, щоб бачити динаміку надходжень по митниці, є пропозиція все ж таки залишити стару редакцію за останні 3 бюджетних періоди. Тому що є 2015 рік, є 2016 рік, і є рік надзвичайно великої активності і надходжень – 2017. Це буде збалансовано, ми таким чином вийдемо на золоту середину. Якщо це буде лише останній бюджетний період, то виникає питання: "А был ли мальчик?" Чи буде взагалі можливість цей експеримент продовжити?

Тому я лише хотів цю ситуацію зараз прояснити. Якщо ми йдемо на трьохрічний період, ну, зрозуміло, тоді ризики я пояснив. Якщо ми повертаємося, якщо ми йдемо на однорічний, якщо трирічний, ця схема, при тому, що там 6 мільярдів по півтора мільярди на 4 квартали, там іде державний дорожній фонд, як "подушка безопасности" створюється і так далі. Тобто ми про це з вами вчора і сьогодні проговорювали. Тому тут  нам потрібно прийняти зважене рішення.

 

(Шум у залі)

 

ДАНИЛЮК О.О. Давайте ми подивимося наступне. Тут не питання якості оцінки, чи більш коректно три роки чи один рік. Тут питання стоїть в іншому, що у нас імпортний ПДВ зростав більше ніж інфляція. Якщо ми беремо зараз за три роки і помножимо, наприклад, на індекс інфляції за кожні три роки, у нас реально буде занижений показник. Це означає, що ми завідома зараз закладаємо, я впевнений, що для доріг це, може, й добре, але ви бюджетний комітет, це означає, що у нас буде занижений індикатив по імпортному ПДВ, і ми гарантовано на цьому етапі вже маємо знайти компенсатор на невідому нам суму наразі. Це може бути мільярди гривень. Це у нас виходить незбалансований бюджет, тому що 50 відсотків перевищення іде на місцеві бюджети. Ми втрачаємо як центральний бюджет ці гроші. Бюджет стає незбалансованим, і я не розумію, як його і ви можете також підтримувати.

Тобто треба розраховувати, що це буде, ви це не зможете зараз зробити. І треба закладати компенсатор. От навіть по цій формулі, яка була, річ іде мінімум 6 мільярдів, мінімум 6 мільярдів, які треба збалансувати. Якщо будемо за три роки, давайте зробимо 12 мільярдів. Незбалансований бюджет – не виходимо на голосування на завтра. Ну я не розумію цього.

 

ПАВЕЛКО А.В. Крулько Іван.

 

КРУЛЬКО І.І. Я хотів спочатку з приводу цього питання, про що сказав пан міністр. Так, дійсно, ми в бюджетному комітеті прекрасно усвідомлюємо, що фінансування дорожнього будівництва з коштів від перевиконання митниці не є ідеальним. Це далеко не ідеально. І в принципі, викликає подив, з одного боку. Але з іншого боку, це виявилося чи не єдиною можливістю для того, щоб спочатку зробити митниці більш прозорими. І саме цей дорожній експеримент, він призвів до того, що митниці почали реально більше збирати коштів.

 

ДАНИЛЮК О.О. Мы не о философии, мы сейчас о процессе формирования следующего индикатива.

 

(Шум у залі)

 

КРУЛЬКО І.І. Тепер друге. В бюджеті, коли вираховується дохідна частина і прогнозується, скільки буде зібрано, ставиться певний план, скільки буде зібрано. Ми ж говоримо про те, що все, що 50 відсотків буде перевиконано, понад норму, піде тільки на дорогу. Тому воно не буде жодним чином впливати на баланс бюджету. Більше того, ці кошти, про які ви зараз говорите, вони ж повернуться в центральний бюджет через інші податки, через кошти, які будуть зібрані з оплати праці, з Єдиного соціального внеску, з інших речей, з тих самих будівництв доріг.

Тому я вважаю, що пропозиція, яку сказав колега Унгурян, вона має логіку свою, тому що ми не можемо брати тільки цей рік і фактично ми залишимо наступний рік без жодного фінансування на дорожнє будівництво.

 

ДАНИЛЮК О.О. Я хочу відкоригувати. Ви помиляєтесь в одному, шановний колего, якщо б ми брали за план план 2018 року, то будь-яке перевищення не впливало би на бюджет, а тому що зараз ми закладаємо фактично нижчий показник. Це вже означає, навіть якщо не буде перевищення плану 2018 року, бюджет буде втрачати гроші. Ми це проговорювали з коаліцією, з Президентом.

Ми домовились, якщо потрібно зберігати експеримент, в принципі збитки мають бути повністю компенсовані. Ми не можемо дозволити у 2018 рік, складний рік, входити з незбалансованим бюджетом. Це: а) незаконно, б) створює величезні ризики.

Тому прохання дотримуватись нашої позиції, тому що зараз ми просто виходимо на незбалансований бюджет. Ми заклали 6 мільярдів, вони там закладені, збалансовані. Оця формула має бути дотримана.

 

КРУЛЬКО І.І. …(Без мікрофону)

 

ДАНИЛЮК О.О. От зараз, якщо брати 2017 рік плюс інфляція, якщо ми візьмемо 2017 рік плюс інфляція, факт, у нас вже незбалансовано 6 мільярдів, але ми збалансували ці 6 мільярдів. Якщо ми зараз будемо брати за три роки, то в нас може бути 15, може бути навіть 20 мільярдів. Я не можу сказати.

 

КРУЛЬКО І.І. А індикативи?

 

ДАНИЛЮК О.О. Індикативи будуть на рівні 2017 рік плюс інфляція. Це гарантовано 6 мільярдів на дороги по експериментам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Пресман Александр. И подводим итог.

 

ПРЕСМАН О.С. Я хотел бы несколько слов сказать по поводу работы Одесской таможни. Андрей Васильевич, обратите, пожалуйста, внимание на некоторые цифры. Весь эксперимент в Одесской таможне закончился, когда был поднят индикатив. Но самое интересное другое, что таможня вообще не работала и не работала бы вообще, если бы не было этого угля американского. Весь эксперимент держался только на угле. Как только его не будет, таможня как грабила, так и будет грабить, поверьте мне на слово.

И на сегодняшний день самая большая проблема в том, что те обещания, которые давали мы, которые голосовали за эксперимент, те обещания, с которыми шел губернатор, это все сегодня умножилось на ноль. Нужно людям четко сказать, что дороги были, дороги были проложены. Вот конкретно дорога Одесса-Рени, это не мой округ. Я знаю, что звонил губернатор, отзванивал Антон Иванович Киссе. Но сегодняшним днем вся северная часть, кроме там Балты, просто сделана, все остальное вообще не делается.

Андрей Васильевич, в связи с этим у меня есть один вопрос к уважаемому министру финансов. Мы будем продолжать этот эксперимент или не будем? Эксперимент мы будем продолжать или не будем?

 

ДАНИЛЮК О.О. Он продолжен уже. Сейчас вопрос индикатива.

 

ПРЕСМАН О.С. С теми ценами, которые вы сегодня подняли индикативные.

 

ДАНИЛЮК О.О. Давайте подивимося наступне. Чекайте. В цьому році у нас діє експеримент, правильно?

 

ПРЕСМАН О.С. Конечно.

 

ДАНИЛЮК О.О. Він працює.

 

ПРЕСМАН О.С. Он "не працює"!

 

ДАНИЛЮК О.О. Чекайте, він працює як план 2017 року. Все перевищення іде на дороги. Чому у нас така велика сума? Тому що імпортний ПДВ був недооцінений в бюджеті, тому таке перевищення. Питання не в діяльності митниці і питання не у вугіллі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція все ж таки.

 

(Загальна дискусія)

 

КАПІНУС Є.В. Колеги, можна два слова? Просто чому не варто в редакції попередній. Ми в цій новій редакції передбачили, що 6 мільярдів буде гарантовано.

 

(Загальна дискусія)

 

ДАНИЛЮК О.О. Якщо піде більше, відповідно уже воно тоді буде незбалансоване.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція. Шановні колеги, ми зараз дуже довго обговорюємо, нам зараз ще законопроект 7000 треба розглянути.

Є все ж таки пропозиція, ми знайшли баланс, дуже, дуже складний баланс, але знайшли. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 7116 прийняти в другому читанні та в цілому.

Так, будь ласка. Поправка?

 

МАРЧЕНКО С.М. По ренті 5-и відсотковій, 32-а правка.

 

ПАВЕЛКО А.В. По ренті?

 

МАРЧЕНКО С.М. Пропоную зараз її, відхилити 32-у поправку. Вона незбалансована.

 

ПАВЕЛКО А.В. Это Жеваги?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. А там две было поправки: была Ищейники и была Жеваги. Какая из них?

 

МАРЧЕНКО С.М. Там одну отклонили, а Ищейкина поддержали. Ми її пропонуємо відхилити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добро.

Шановні колеги, є пропозиція окремо проголосувати по 32-й поправці, її відхилити. Є пропозиція підтримати таке рішення. Хто за, прошу голосувати. Це про ренту, це поправка Жеваго.

 

ІЗ ЗАЛУ. Это Ищейкина.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ищейкина. Это мы говорили под нашим именем.

Хто за? Проти? Утримався? 2 утримались. Рішення приймається.

 

ІЗ ЗАЛУ. І Жеваги відхиляється?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, також, само собою.

З даною поправкою та поправкою по 21-й, яку ми проголосували раніше, пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 7116 прийняти в другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній комітетом у порівняльній таблиці. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 19.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався? 2 утрималося.

 

ІЗ ЗАЛУ. Все ж таки, Андрію Васильовичу, що ми з індикативами вирішили?

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми по таблиці пішли, вона збалансована.

Переходимо до законопроекту № 7000.

Будь ласка.

 

МЕПАРІШВІЛІ Х.Н. Дорогие друзья, коллеги! Есть предложение к проекту закона Украины "О Государственном бюджете 2018 года", маленькая поправочка: водный фонд Украины, ресурсов, хочу... Код 2407050, там 13 миллионов гривен есть, перевести 2407070. Это предложение, если вы не против, весенние мероприятия в бассейне Рось. Если можно, пожалуйста.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Олександр Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Прошу внести у додатку № 3 до проекту закону, перерозподілити видатки загального фонду Державного бюджету в межах загального обсягу бюджетних призначень по ДСНС за кодом 1006280 "Забезпечення діяльності сил цивільного захисту", зменшити видатки споживання в сумі 23,8 мільйона гривень. З них оплата праці – 19,8 мільйона гривень, нарахування на оплату праці – 4 мільйона гривень.

Та збільшити видатки споживання за програмою 1006010 "Керівництво та управління в сфері надзвичайних ситуацій" у сумі 23,8 мільйона гривень. З них оплата праці – 19,8 мільйона гривень, нарахування на оплату праці – 4 мільйона гривень.

За програмою 1006080 "Прикладні наукові та науково-технічні розробки. Виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері цивільного захисту та пожежною безпекою. Підготовка наукових кадрів" зменшити видатки розвитку в сумі 980 тисяч гривень.

Збільшити видатки розвитку за програмою 1006070 "Прикладні наукові та науково-технічні розробки. Виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері гідрометеорології. Підготовка наукових кадрів" у сумі 980 (кома) тисяч гривень.

Наступна пропозиція. Доповнити розподіл проекту Прикінцеві положення новою статтею такого змісту: "Кабінету Міністрів України за підсумками першого півріччя 2018 року спільно з Радою національної безпеки і оборони України додатково опрацювати показники видатків Державного бюджету за 2018 рік на забезпечення національної безпеки і оборони та внести на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Державного бюджету України на 2018 рік у частині збільшення видатків на фінансове забезпечення Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України до рівня потреби служб.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, перше, хочу подякувати, що під час опрацювання у робочій групі ми підтримали заходи по Петриківському розпису – 5 мільйона гривень, і заходи по підтримці української пісні – ми з вами підтримуємо українське кіно, українську книгу. І дуже важливо, що сьогодні був і Міністр культури Ніщук, з яким ми проговорили, що необхідно підтримати "Червону руту", Чорноморські ігри і решту заходів, які ми спільно доопрацюємо.

Наступне. Сьогодні голова Комітету у закордонних справах пані Гопко дотелефонувалася до Прем'єр-міністра, і він дав відповідне доручення Міністерству фінансів. Я дякую всім колегам, які підтримали це в комітеті так само, 5,5 мільйонів на Інститут національної пам'яті, який очолює пан В'ятрович, тим паче, що наступний рік у нас, на жаль, сумна дата – 85 років Голодомору, і ці кошти обов'язково мають бути. Вони вже є в таблиці.

Наступне. Хочу подякувати всім колегам по комітету, які підтримали поправку (і голові комітету) 19 мільйонів по мосту-переходу в Херсоні, бо це вкрай важлива програма.

І у мене є серйозне запитання до присутнього тут Першого віце-прем'єр-міністра пана Кубіва. На жаль, в доопрацюванні, я ще не до кінця зрозумів цього, хочу почути від вас пряму гарантію, роз'яснення, 700 мільйонів перекидається з тих коштів, які ми змогли разом, у підсумку уряд відреагував на пропозицію, яку я подавав до бюджету, і вони передбачені до другого читання в проекті держбюджету, бо в першому було нуль, на космічну програму. Тепер ці кошти чомусь, 700 мільйонів, передаються на Міністерство економічного розвитку. І обґрунтування звучить, що це буде, знову-таки, на заходи з розвитку космічної діяльності, космічної галузі. І хотілось би почути, щоб була гарантія, що ці кошти будуть спрямовані саме на космічну діяльність. Тому що якщо знову буде та ганебна ситуація, яка була в цьому році, коли був нуль на космічну програму, то тоді треба просто, щоб уряд чесно сказав, що ми знищуємо космічну галузь, що вона нам не потрібна. Якщо ви підтверджуєте, що ці кошти будуть спрямовані на космічну діяльність, нехай це будуть всі комісії, ми за всі схеми контролю, але питання дуже просте: ці кошти, які зараз перекидаються на нового розпорядника – Мінекономрозвитку – це буде йти на космос чи це буде спрямовано на якісь інші заходи? Це дуже важливе питання.

Дякую вам. Прошу відповіді.

 

КУБІВ С.І. Перше питання, що космос не знищується, а навпаки став пріоритетом. В міжнародній діяльності, в якій приймав участь Президент і Прем'єр-міністр, є розроблені спільні програми разом із Канадою і з іншими країнами, включаючи вчорашню розмову з представниками Китайської Народної Республіки, головою співкомісії, де і з їхньої сторони на авіабудування і космічну галузь виділяються великі, навіть не співрозмірні з нашими коштами ліміти.

Питання друге, що космічне агентство не є підпорядковане Міністерству економічного розвитку, ми тільки здійснюємо політику, а це є структура, підпорядкована Кабінету Міністрів України, яка є на сьогоднішній день. І ці кошти будуть виділені згідно рекомендацій, які були затверджені на космічну галузь.

 

КРИВЕНКО В.М. Степане Івановичу, так і було. І я дякую, що уряд відреагував на пропозиції, які були внесені і підтримані бюджетним комітетом, а потім Радою на космічне житло для військовослужбовців. Оці 700 зараз перекидаються на Мінекономрозвитку.

 

КУБІВ С.І. Віктор, одна річ! Хочу сказати: пропозиція ваша як народного депутата щодо підтримки космічного агентства абсолютно носить пріоритетний характер на міжнародній і на спільній діяльності.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Маркевич Ярослав.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. У меня просьба. Это не касается… ум у залі) Внимание! Я прошу внимания! Это не касается финансов, не касается увеличения финансирования. Просьба поступила просто от волонтерских организаций. Код 2505150. Это служба ветеранов – "Заходи з реабілітації та адаптації учасників антитерористичної операції – постраждалих", добавить: "… а також високотехнологічна медична допомога щодо лікування бойових травм". Это не влияет на сумму, не увеличивает ничего, просто в наш век нужно дать возможность министерству использовать все возможности реабилитации инвалидов АТО. Добавить вот эту фразу, это первое.

И в Фонд соцзащиты инвалидов, это код 2507030, тоже добавить: "…та заходи з попередження інвалідності, в тому числі на високотехнологічну медичну допомогу". Все.

Это не несет увеличения никаких сумм, это только изменения в возможности использования всех современных методик реабилитации инвалидов АТО. Прошу комитет поддержать.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ярославе.

Юринець Оксана, будь ласка.

 

ЮРИНЕЦЬ О.В. Дуже дякую, пане Голово.

Стаття 2-а, це стосується Міністерства і науки, субвенція обласним бюджетам на утримання вищих навчальних закладів першого, другого рівня акредитації, що передбачається з державного бюджету. Наприклад, для Львівської області це станом на сьогодні 390 мільйонів гривень. Збільшити норматив, закріплений за обласними бюджетами - 3 відсотки ПДФО - за рахунок зменшення цього податку на державний бюджет. Це якщо ми будемо приймати згідно з законопроектом 2016 року, той, про який було сказано. І друге важливе, так само це стосується освіти, воно важливе, тому що насправді збиралася велика кількість профспілок, людей з кожної області, які хотіли говорити про цю проблему.

Друге – це видатки на розбудову прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-польському кордоні, це 684,6 мільйона гривень. Це важливо, тому що в 2015 році між урядами України і Польщі  була підписана угода. Станом на сьогодні це ті гарантії, які ми потім все ж таки повернемо тими ста мільйонами, які передбачені для тих пунктів переходу. Це важливо, це Яворів - Грушів, це Смільниця - Старий Самбір, Дрогобич - Стрий, Червоноград - Рава Руська.

Тому ми говоримо про євроінтеграцію, а це дуже важливо передбачити як гарантійні кошти.

Дуже прошу: освіта і що стосується митних переходів.

 

МАРЧЕНКО С.М. Можна я прокоментую?

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Сергію Михайловичу.

 

МАРЧЕНКО С.М. По-перше, у нас передбачено 16,5 мільярда додаткових дотацій. І тільки на Львівську область іде мільярд, ще раз підкреслюю, мільярд іде на Львівську область, який у першу чергу буде направлений на фінансування технікумів і коледжів. Це раз.

По-друге. Коли були в процесі децентралізації передавались 10 відсотків податку на прибуток підприємств, на обласні бюджети, передбачалось, що будуть передані в технікуми і коледжі. Ніхто в технікуми і коледжі не передав. Зараз ми це питання виправляємо і передаємо.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Всім, хто бажав виступити, ми надали слово. Ви теж хочете виступити?

Іван Крулько, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. По Інституту національної пам'яті.

 

(Шум у залі)

 

КРУЛЬКО І.І. Андрію Васильовичу, я хотів, по-перше, дійсно вже розібралися, подякувати за те, що добавили 5,5 мільйона по Інституту національної пам'яті. Хто ж буде їх підтримувати, як не ми, їх з усіх сторін "копають" в тому числі і поляки "наші друзі", тому треба дійсно цю структуру підтримувати, яка захищає українство. Це один момент.

І другий момент. Не вирішеною залишилася проблема, яка стосується забезпечення контролю над Державним кордоном. Там була абсолютно логічна і правильна пропозиція про те, що треба модернізувати охорону Державного кордону. І така можливість є. В Державній прикордонній службі існує ресурс – мільярд 100 мільйонів на бюджет розвитку. Є пропозиція: у межах цього бюджету розвитку для Державної прикордонної служби все-таки передбачити, щоб частина коштів – 300 мільйонів – пішла на програму по облаштуванню Державного кордону. Давайте підтримаємо. Абсолютно логічна пропозиція. Це перекидка. Давайте це залишимо питання, завтра буде МВС, завтра буде весь уряд, завтра це узгодимо, і можливо навіть у залі, давайте це питання залишимо.

Послухайте, я пропоную таке рішення…

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановний Іване Івановичу, можна я прокоментую?

 

КРУЛЬКО І.І. Дайте я завершу!

У мене є просте рішення по цій позиції: якщо Міністерство внутрішніх справ, яке є головним розпорядником, не буде заперечувати стосовно того, щоб не збільшуючи ресурс, не збільшуючи видатки, з бюджету розвитку частину коштів передати на облаштування кордону, щоб це відбулося. Давайте ми зафіксуємо собі цю річ і домовимося зараз, що якщо завтра в сесійному залі Міністерство внутрішній справ не буде проти цього і буде підтримувати, ми це зробимо. Чому б ні?! Це ж не збільшує, це ж не рве баланс бюджету.

 

МАРЧЕНКО С.М. У мене є пропозиція.

Іване Івановичу, ви знаєте, що в межах головного розпорядника можна зробити перекидку протягом бюджетного року.

 

КРУЛЬКО І.І. Правильно. Тільки вони потім приходять до нас, а ми їм всі задаємо питання: як ви планували бюджет, якщо ви це не зробили у бюджеті, а приходите потім до нас у комітет?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Сергій Рудик.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, з чого почалася розмова, яку почав Іван Крулько? Ми дали в своїх рекомендаціях уряду після першого читання збільшити фінансування облаштування кордону на 600 мільйонів. Це те, що обіцяв Президент прикордонникам, я особисто це чув. Натомість уряд у другому читанні дав тільки 300 плюс 200, які були в першому читанні, разом – 500. Тому почали шукати варіант, де б добрати, і знайшли  компромісний варіант, який не потребує додаткових фінансових ресурсів в доходах, оцю перекидку. Шукаємо любі варіанти: їм мало. Їм взагалі було потрібно, щоб ви розуміли, прикордонники просили спочатку 2,5 мільярда гривень. Їх опустили до 600, а дали 300 плюс 200, і то на стіну! А крім стіни там же є нюанси. Там дійсно, коли під запис Сергій Михайлович сьогодні зачитував технічні формулювання, як це має бути названо, там були внесені технічні правки в наше голосування, але проблема ж то є.

 

ДАНИЛЮК О.О. Ви ж знаєте, що у нас розподіл здійснюється РНБО.

Ну що ми зараз?

 

МАРЧЕНКО С.М. Можна я прокоментую?

 

ДАНИЛЮК О.О. Перекидки можна зробити в рамках головного розпорядника.

 

ПАВЕЛКО А.В. Целый год можем проводить любые перекидки. Чего мы сейчас об этом говорим? У нас есть время об этом говорить? У нас много таких вопросов. К нам так же обратились другие министерства с такими же предложениями. МВС так же внутри своих розпорядників. Там много таких. Их много. Они уже изначально понимают, что они обратятся в том числе, в Кабмин и согласование с бюджетным комитетом на эти перекидки. Мы их поддержим.  Это элементарный вопрос. Зачем сейчас засорять бюджет 7000?

Давайте лучше больше внимания уделим на те поправки, которые были не ресурсными, но важными в текстовой части, и сделаем так, чтобы этот документ был сбалансированный с Министерством финансов, чтобы мы вышли в зал с единой позицией. Это важно! Остальное мы, если в рамках "одного розпорядника коштів", мы это все учтем и обязательно поддержим прикордонників, МВС і так далі.

Будь ласка, Сергій Михайлович.

 

МАРЧЕНКО С.М. Одна маленька ремарочка. В порівнянні з 2017 роком на матеріально-технічне забезпечення Державної прикордонної служби видатки збільшені на 1,7 мільярдів.

 

РУДИК С.Я. Нам треба на кордон, а не за матеріально-технічне забезпечення. В Сумській області 5% зі 100% кордону не має інженерно-технічного облаштування. А в Харківській області 85%! Я на власні очі це бачив і мої колеги по бюджетному комітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергей, мы всё поняли.

Є пропозиція переходити до прийняття рішення.

Зараз я надаю слово Сергію Михайловичу Марченку, будь ласка, підсумкове. І потім голові робочої групи Мельнику Сергію Івановичу.

 

МАРЧЕНКО С.М. Із озвучених пропозицій ми можемо підтримати пропозицію депутата Мепарішвілі щодо перекидки між вдома бюджетними програмами.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Сергію Івановичу Мельник, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, робоча група опрацювала всі пропозиції. Ми всі технічні правки підтримали, уточнення підтримали. Ресурсні позиції, які були додатково, збалансували частиною податку на прибуток. Проект ухвали на руках у вас, є пропозиція підтримати. Тут збалансовані всі пропозиції.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, ще.

 

МАРЧЕНКО С.М. Є пропозиція народного депутата Маркевича: в код 2505150 "Заходи з психологічної реабілітації соціальної і професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням" додати "а також високотехнологічною медичною допомогою щодо лікування бойових травм".

 

ПАВЕЛКО А.В. Это было под стенограмму. Мы это слышали. Это были поправки Маркевича.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Технічні.

Будь ласка, шановні колеги, для стенограми. Перше, рекомендувати Верховній Раді проект рішення. Голосуємо за. Рекомендувати Верховній Раді України передбачити розгляд у другому читанні проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік", реєстраційний номер 7000 від 04.12.2017 року, після прийняття в цілому пов'язаних з ним законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році (№ 6776-д) та про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 7116).

Друге. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (реєстр. № 7000) від 04.12.2017 року, підготовлений Кабінетом Міністрів України до другого читання, за результатами розгляду прийняти в другому читанні та в цілому як закон з врахуванням таких пропозицій Комітету з питань бюджету щодо змін до законопроекту, погоджених з Міністерством фінансів України, які наведені у проекті ухвали, що вам роздана. Додатково озвучив Сергій Михайлович, Мепарішвілі і Маркевич, і технічну правку Горбунова.

 

ГОРБУНОВ О.В. Ще раз, правка стосується додатку № 3 законопроекту, перерозподілити видатки загального фонду Державного бюджету в межах загального обсягу бюджетних призначень для ДСНС.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Зараз є пропозиція від Міністерства фінансів 12-й пункт в ухвалі. Є пропозиція технічну правку, код "Державна підтримка галузі тваринництва" залишаємо та "Захист природоохоронних закладів на об’єктах державної власності та сплата внесків міжнародним організаціям природоохоронного спрямування " за погодженням з Бюджетним комітетом. Приймається? Приймається.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. В цілому з наданими пропозиціями, я їх озвучив зараз, приймається. В цілому хто за те, щоб підтримати озвучену зараз пропозицію, прошу голосувати. Увага! Хто за? Хто проти? Утримався? Один утримався. Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Хто?

 

ПАВЕЛКО А.В. Іван Іванович Крулько.

Шановні колеги, на цьому комітет за № 123 оголошую закритим.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку