СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховна Рада України з питань бюджету

 

5 грудня 2018 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, ми починаємо засідання нашого комітету.

Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалося 15 народних депутатів, на засіданні присутні більше половини від складу членів комітету, кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 17 вже є.

 

ПАВЕЛКО А.В. Вже 17 членів комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Які будуть пропозиції додатково?

Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. 

Шановні колеги, додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Мінсоцполітики на 2018 рік, відповідно до розпорядження Уряду від 21 листопада за номером 924-р; та питання про погодження передачі бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів в 2018 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління, відповідно до розпорядження Уряду від 5 грудня 2018 року за номером 925-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Еще раз, второй с чем связан? Минсоц первый был, а второй? А, Секретариат Кабмина.

Будь ласка, Іван Іванович Куліченко.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Прошу включити до порядку денного питання про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на території України, відповідно до рішень Уряду № 927 та 929.

 

ПАВЕЛКО А.В. Це МінТОТ?

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Да, МінТОТ. Тут залишилось. Ми приймали. 12 мільйонів залишилось.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Добре.

Кривенко Віктор.

 

КРИВЕНКО В.М.  (Не чути)  … № 9177…

 

ПАВЕЛКО А.В. Мінекології, так?

Давайте в порядок денний підтримаємо. А далі, роздадуть, ні, то завжди зняти зможемо, перенести на наступне засідання.

Будь ласка, Костянтин Іщейкін.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, прошу додатково включити до порядку денного питання про погодження уточненого Переліку об'єктів в рамках експерименту у Сумській області.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сумська область.

Будь ласка, хто ще, колеги? Крулько Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановний Андрію Васильовичу, пропонується додатково включити до порядку денного питання про погодження перерозподілу Мінмолодьспорту на 2018 рік відповідно до розпорядження Уряду від 5 грудня за номером 928-р та постанови від 5 грудня за номером 1011. Доповідачем прошу визначити заступника Міністра Даневича.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іван Іванович.

Шановні колеги, всі питання внесені?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Всі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, я прошу проголосувати за порядок денний в цілому із запропонованими додатковими питаннями, які озвучили Горбунов, Куліченко, Іщейкін, Крулько і Кривенко. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

По першому питанню, будь ласка, слово надається Шкварилюку Володимиру Васильовичу.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні депутати! Вашій увазі пропонується 33 законопроекти, із них 8 такі, що не мають впливу на показники бюджету, а 25 такі, що мають вплив на показники бюджету. Якщо немає зауважень до даних опрацьованих законопроектів, то прошу підтримати кожен окремо. Якщо є, то прошу висловити свою думку.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати, якщо немає інших пропозицій.

Шановні колеги, є пропозиція 9369 (законопроект Кабміну) внести в порядок денний сьогоднішнього засідання додатково. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

По першому питанню доповідав Шкварилюк Володимир Васильович. Є прохання підтримати. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до другого питання: про погодження переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу. Перше – у Луганській області згідно з відповідним листом Луганської обласної державної адміністрації.

Доповідає заступник голови Луганської облдержадміністрації Іваненко Геннадій Георгійович. Будь ласка.

 

ІВАНЕНКО Г.Г. Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні, доброго дня! Прошу підтримати наше звернення про затвердження переліку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Держагентства автомобільних доріг Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні панове депутати! "Укравтодором" перелік, поданий Луганською обласною державною адміністрацією, розглянутий та погоджений. Просимо вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Луганській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Луганської облдержадміністрації від 19 листопада 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Шановні колеги, є пропозиція голосувати. Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем пропозицію? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ІВАНЕНКО Г.Г. Спасибі від Луганщини.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне: у Донецькій області згідно з відповідним листом Донецької обласної державної адміністрації.

Доповідає виконуючий обов'язки начальника Служби автомобільних доріг у Донецькій області Макогон Ігор Вікторович.

 

МАКОГОН І.В. Шановний головуючий, шановні депутати, шановна пані міністр, доповідаю по питанню - зміни до переліку. Прошу підтримати. Дані 6 мільйонів карбованців переносяться з об'єкту…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Гривень.

 

МАКОГОН І.В. 6 мільйонів гривень переносяться з об'єкту Красноармійськ-Артемівськ-Михайлівка на збільшення, а зменшення з об'єкту Лиман-Бахмут-Горлівка. Це питання пов'язане з тим, що асфальтні роботи вже виконуватися не будуть, бо погодні умови не дозволяють цього.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Вікторовичу.

Слово надається Харченку Олександру Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні панове депутати, "Укравтодором" перелік розглянутий і погоджений. Просимо вас погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Мінфіну? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений Перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Донецькій області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Донецької обласної адміністрації від 28 листопада 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне додаткове включене було питання, запропоноване Іщейкіним Костянтином Євгеновичем, про погодження уточненого переліку об’єктів щодо експерименту з розвитку автомобільних доріг у Сумській області.

Доповідає виконуючий обов’язки заступника голови "Укравтодору" Харченко Олександр Іванович.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Сумська обласна державна адміністрація внесла на погодження перелік об’єктів з капітального та поточного ремонту. Цей перелік "Укравтодором" погоджений, просимо вас погодити також. Об’єкти стосуються дороги Київ-Суми та Суми-Полтава.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об’єктів з розвитку автомобільних доріг у Сумській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Сумської обласної адміністрації від 28 листопада 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Прошу підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, третє питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я (розпорядження Уряду № 897-р).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров’я Лінчевський Олександр Володимирович. Будь ласка.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Шановний пане голово, шановні народні депутати! Міністерство охорони здоров’я просить здійснити перерозподіл видатків з програми 1170, де ми отримали внаслідок здійснення заходів енергозбереження економію коштів, на програму 1110 для створення і обладнання протиінсультного відділення в Республіканській клінічній лікарні.

Станом на теперішній час відповідні процедури публічних закупівель по закупівлі зазначених товарів та послуг проводяться під очікувану вартість і знаходяться на завершальній стадії. Просимо погодити перерозподіл коштів.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, на підкомітеті було опрацьоване дане питання і пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням уряду від 28 листопада за № 897-р. Прошу погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Переходимо до обговорення.

Деркач Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.В. Скажите, пожалуйста, это больница "водников"? Как называется сейчас?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Так.

 

ДЕРКАЧ А.В. А руководитель под это отделение есть? Подготовленный?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Я не готовий зараз назвати прізвище.

 

ДЕРКАЧ А.В. Ну, потому что это высокоспециализированное медицинское обслуживание, соответственно, это сложная задача. То есть задача правильная, ну, как бы, это очень важно, потому что не хватает действительно таких отделений. Просто хотел уточнить: это подготовленная история или потом надо будет искать, а оборудование будет лежать?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Це запланована реформа Республіканської клінічної лікарні давно, з утворенням і протиінсультного центру, і центру хоспісної і паліативної допомоги, це давнішня історія. Я прізвище вам зараз не скажу.

 

ДЕРКАЧ А.В. Но есть человек?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Є керівник, є головний лікар, це головне. Головний лікар настроєний позитивно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Скорик Микола Леонідович.

 

СКОРИК М.Л. Я перепрошую, а з яких видатків ви знімаєте гроші?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми перерозподіляємо з економії коштів з програми 1170.

 

СКОРИК М.Л. З яких видатків? От які були видатки конкретно? Що ви мали витратити?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми вживали заходів з енергозбереження. З економії коштів за фактично спожиті енергоносії.

 

СКОРИК М.Л. Тобто за енергоносії?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Так, через економію коштів з однієї програми на іншу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція переходити до голосування та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі (розпорядження Уряду № 910-р).

Доповідає виконувач обов'язків Державного секретаря Міністерства економічного розвитку і торгівлі Савчук Олеся Леонідівна. Будь ласка.

 

САВЧУК О.Л. Доброго дня, шановні колеги!

 

ПАВЕЛКО А.В. Включіть мікрофон, будь ласка.

 

САВЧУК О.Л. Включила.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

САВЧУК О.Л. Доброго дня! Передбачається перерозподілити видатки і спрямувати 35 мільйонів гривень для забезпечення проведення пробного перепису, який відбудеться в 2019 році. Кошти будуть спрямовані на закупівлю програмного забезпечення, також програмно-технічних засобів. Проведення пробного перепису забезпечить проведення всеукраїнського в 2020 році. Економія по фонду споживання передається на фонд розвитку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олеся Леонідівна. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Пропозиція від підкомітету: рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 28 листопада за номером 910-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Колеги, є питання? Нема?

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Два!

 

ПАВЕЛКО А.В. Три - утримались.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Не бачу. Да, три - утримались.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне: перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції (розпорядження Уряду № 913-р).

Доповідає перший заступник Міністра юстиції Сукманова Олена Валеріївна. Будь ласка.

 

СУКМАНОВА О.В. Шановний головуючий, шановні народні депутати! Просимо підтримати розпорядження Кабінету Міністрів про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Мін'юсту на 2018 рік.

Перерозподіл відбувається шляхом зменшення обсягу видатків за програмою "Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів". У нас є лист Міністерства фінансів, яке запевнило в тому, що на 2018 рік не буде виконання відповідного рішення іноземного суду. Тому ми просимо перерозподілити суму 142 мільйони гривень на Міністерство юстиції для оплати забезпечення захисту прав та інтересів України під час регулювання спорів у закордонних юрисдикціях, погашення заборгованості перед адвокатами за програмою безоплатної правової допомоги, придбання обладнання до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та здійснення ремонтних робіт в одній з ДКВС. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Валеріївно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, за результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 28 листопада за номером 913-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Левченко Юрій.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Скажіть, будь ласка, ви можете уточнити, оця програма "Платежі на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України", це ж включає також рішення ЄСПЛ – Європейського суду з прав людини, правильно?

 

СУКМАНОВА О.В. Так.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А як ви можете обґрунтувати той факт, що у нас є в десяток мільйонів заборгованість по цим рішенням, а ми скорочуємо цю програму?

 

СУКМАНОВА О.В. У Мін'юсту немає заборгованості.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Ні, у держави Україна є заборгованість перед відповідними позивачами.

 

СУКМАНОВА О.В. То заборгованість Казначейства, так, держави Україна. Але у нас є лист Міністерства фінансів стосовно конкретної справи, яка планувалася, виплата по конкретній справі у 2018 році, якої не відбудеться. Тому що Апеляційний суд скасував рішення і направив справу на першу інстанцію для нового розгляду. Тому саме цю суму ми розподіляємо на інші цілі.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Так, але, перепрошую, є так само маса заяв, це не те, що треба заяви, це можна просто подивитися в документ "Державний бюджет України", що коштів, запропонованих на покриття цієї заборгованості, не вистачає по відношенню до всієї заборгованості. Коштів запропонованих не вистачає по відношенню до всієї заборгованості. То як можна говорити про те, що якщо одна якась справа не виконується, давайте ми ці кошти, змінюємо їхнє призначення, якщо загалом коштів не вистачає! Загалом їх не вистачає на всі справи! Тому як можна тоді говорити про це?

 

СУКМАНОВА О.В. Це різні речі. В Мін'юсті по всім рішенням ЄСПЛ, програми різні, в Казначействі є одна програма, в Мін'юсті різні програми, за Мін'юстом ті рішення ЄСПЛ, які обліковуються, там немає жодної заборгованості. І на минулому комітеті ми також розподіляли кошти, тому що немає заборгованості, там є економія.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я звертаюся до бюджетного комітету, тоді логічно ці кошти просто не в рамках Мін'юсту переключати, а перекидати на відповідне виконання зобов'язань по іншим програмам по рішенням ЄСПЛ. А не виходить так, що у нас мільйонні борги по рішенням ЄСПЛ, а ми їх перекидаємо на щось інше. Це, вибачте, маячня тотальна просто!

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу. 

Будь ласка, Деркач Андрій Леонідович.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Андрей Васильевич, я считаю, что Министерство юстиции в прошлый раз... Я не согласен с Юрием Владимировичем. Власть действует правильно: она начала ремонты исправительно-трудовых учреждений к концу своей каденции. И мы отмечали, практически единогласно поддержали 700 миллионов на ремонт. Но сейчас вместо того, чтобы продолжить хорошую традицию ремонтировать исправительно-трудовые учреждения они опять играются в режим "а-ля Кобаля"(?). Ну, здесь получается так, иностранные, опять будут переводить Соединенные Штаты 89 миллионов. Я предлагаю им задуматься, может, все-таки лучше ремонтировать исправительно-трудовые учреждение здесь и перенести это на программу, которая у вас первая стоит, 1020? Она просто логичная как бы.

 

СУКМАНОВА О.В. Ви знаєте, я хочу вас заспокоїти, ремонт ДКВС тут теж є.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Ну, чуть-чуть только, 170 тысяч – маловато.

 

СУКМАНОВА О.В. Ну, то ж ми минулого разу розподілили.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Запросити вас до Лук'янівського СІЗО я би хотів, щоб ви подивилися, в якому стані там ув'язнені.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги, всі змогли задати запитання.

Є пропозиція по надходженню. Пропозиція: підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію погодити, встановлений розпорядженням Уряду від 28 листопада (№ 513-р) перерозподіл видатків Державного бюджету. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Проти – 4.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, ідемо далі. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України, розпорядження Уряду № 911-р.

Доповідає заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів Дехтяренко Сергій Стахович.

Будь ласка, Сергію Стаховичу.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету! Розпорядження Уряду від 28 листопада № 911-р – перерозподіл деяких видатків Державного бюджету, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів в рамках перерозподілу в межах бюджетної програми 0411010 "Обслуговування та організаційно-інформаційне, аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності Кабінету Міністрів" за рахунок економії коштів, яка утворилася з початку року в результаті проведення процедур закупівель по видатках споживання на фінансування початку частини аварійних робіт по другому пусковому комплексу у поточному році з відновлення фасадів Будинку уряду та підпірної стіні по вулиці Михайла Грушевського, 12/2; робіт по встановленню захисних конструкцій козирків над проїздом з боку вулиці Садовій по внутрішньому Будинку уряду, який знаходиться в аварійному стані; та облаштування Малої зали засідань Уряду в розмірі 3 мільйона 12,4 тисячі гривень. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Стаховичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті було розглянуте дане питання і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків Державного бюджету згідно з розпорядженням Уряду № 911-р від 28 листопада. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утрималися – 2. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, переходимо до додаткового питання – питання про погодження передачі деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів у 2018 році, на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління відповідно до розпорядження Уряду від 5 грудня 2018 року за № 925-р.

Будь ласка, Сергію Стаховичу, по цьому питанню.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Також це розпорядження було прийнято сьогодні з метою фінансового забезпечення у поточному році впровадження комплексної реформи. Передбачено передати частину бюджетних призначень головним розпорядникам бюджетних коштів: лише тим, які мають додаткову потребу, в розмірі 58 мільйонів 567,4 тисяч гривень. Обсяг видатків визначено з урахуванням кількості фактично зайнятих посад реформаторських кадрів на 1 листопада 2018 року та конкурсів, які будуть проведені у листопаді. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Стаховичу.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Від підкомітету пропозиція погодити встановлену розпорядженням Уряду від 5 грудня за № 925-р передачу бюджетних призначень. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне додатково було запропоноване питання – про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2018 рік відповідно до розпорядження Уряду від 21 листопада за № 924-р.

Будь ласка, перший заступник Міністра соціальної політики Крентовська Ольга Петрівна.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Шановний пане голово, шановні члени комітету! Пропонується здійснити перерозподіл видатків шляхом відкриття нової бюджетної програми Мінсоцполітики для виконання фінансових зобов’язань, що виникли у зв’язку з необхідністю реалізації судових рішень. Зазначений перерозподіл пропонується здійснити за рахунок зменшення видатків за програмою "Керівництво та управління у сфері соціальної політики", і це дасть змогу створити умови для реалізації бюджетних програм згідно з законом та не допустити зриву їх виконання через блокування рахунків та нарахування штрафних санкцій. Просимо погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ольго Петрівно.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, від підкомітету є пропозиція рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 21 листопада за № 924-р перерозподіл видатків державного бюджету і прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. У Міністерства фінансів є зауваження? Немає.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. В мене є запитання. Скажіть, будь ласка, ви казали, що це утворюється нова бюджетна програма?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Так, для Мінсоцполітики.

 

КРУЛЬКО І.І. А хіба ми можемо перерозподілом утворити нову бюджетну програму, якої не було в бюджеті? Можете це пояснити? Тому що фактично, якщо мова іде про перерозподіл в межах існуючих програм, це нормально, а якщо мова іде про утворення нової бюджетної програми, це можна зробити тільки внесенням змін в Закон про бюджет. Ви можете пояснити цю ситуацію?

Оксано Сергіївно, в мене є питання до цієї речі. Тобто, якщо ми створюємо нову бюджетну програму, це зміни до бюджету. Якщо ми це робимо шляхом в діючих програмах, нема ніяких проблем, перерозподіл можна робити.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Уряд має право.

 

КРУЛЬКО І.І. Уряд не має права без Верховної Ради створювати нові бюджетні програми.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону)  Постанова 18 (???) Кабінету Міністрів. У нас є право в разі передачі………. в межах…

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Ну, я точно не назву статтю, але, наскільки мені відомо, в Бюджетному кодексі є норма про утворення в межах тих коштів, які виділені, за погодженням з бюджетним комітетом. Тобто юридично ми відпрацювали.

 

МАРКАРОВА О.С. Але в даному розпорядженні, яке ми просимо погодити, є також доручення Міністерству фінансів після зазначеного погодження факту перерозподілу відкрити нову бюджетну програму та внести відповідні зміни до розпису. І на відкриття в межах у нас є такі повноваження, але ми ще раз повернемось…

 

КРУЛЬКО І.І. Тобто ще раз, в Бюджетному кодексі є норма, яка передбачає право…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дати змогу Кабінету Міністрів…

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А при чому тут постанова Кабінету Міністрів до закону, скажіть мені?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А вона на виконання Бюджетного кодексу.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А ви процитуйте статтю, пункт статті можете процитувати, будь ласка?

 

КРУЛЬКО І.І. Дивіться, я не проти, я просто до того, щоб ми зараз не зробили історію, яка буде говорити про порушення бюджетного законодавства. Я почув речі, які в принципі для мене дивні. (Шум у залі)

Так це важливе питання. Якщо ви можете показати, покажіть.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Ну я просто наразі не можу показати, але його візували всі міністерства, в тому числі Міністерство юстиції. Давайте я зараз залишусь і ми знайдемо конкретну статтю.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Репліка без мікрофону)

 

КРУЛЬКО І.І. Абсолютно правильно.

Дивіться, а чому ви ці видатки не можете зробити в межах діючого законодавства?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Іване Івановичу, у нас немає повного обсягу фінансових ресурсів для виконання судових рішень. Інакше постраждають інші бюджетні програми і ми не виконаємо свої фінансові зобов'язання перед громадянами.

 

КРУЛЬКО І.І. О’кей. Андрію Васильовичу, тоді у мене є пропозиція до нашого секретаріату. Давайте дамо зараз доручення технічне, щоб нам дали довідку відповідно до Бюджетного кодексу, що ми маємо право таке погоджувати. Якщо в Бюджетному кодексі є норма, яка дозволяє за погодженням з бюджетним комітетом відкривати нові програми відповідно до розпорядження Уряду, абсолютно логічне питання, а якщо такої норми немає в Бюджетному кодексі, то що ж ми будемо погоджувати?

 

(Шум у залі)

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Для того і є державний бюджет, в якому написані програми відповідні. Ну що взагалі за маячня, я не розумію.

Давайте ми змоделюємо ситуацію далі, якщо це справді можна робити, як тут стверджують, давайте змоделюємо, доведемо до абсурду. Тоді виходить: постановами Кабміну можна просто-на-просто переписувати весь державний бюджет, створювати нові програми.

 

ПАВЕЛКО А.В. Міністерство фінансів.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Шановні члени комітету, це не проста і не нова бюджетна соціальна програма, це виконання судових рішень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Міністерство фінансів. Тут не в цьому питання зараз, в регламенті.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, якщо можна, дуже коротко. Це у нас 23 стаття "Бюджетні призначення та асигнування" пункт 6: "Якщо після прийняття Закону про Державний бюджет повноваження на виконання функцій або на надання послуг, на які надане бюджетне призначення, передаються відповідно до законодавства від одного до іншого, дія бюджетного призначення не припиняється".

І далі друга частина є: передача бюджетних призначень у випадку, передбаченому цією частиною, для всіх-всіх-всіх, погоджена з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Шановна пані Міністр фінансів, це стосується, коли одна і та сама програма передається від одного розпорядника до іншого, а не змінюється програма і створюється нова? Це ви до чого тут читаєте? Це не дає вам повноважень зробити те, що тут пропонується.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, давайте зараз відкладемо це голосування. Зараз вивчимо це питання, наш секретаріат підготує і доповість по цьому питанню, і ми приймемо рішення.

А зараз перейдемо до наступного. Також додатково було включене питання про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенцій на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на Сході України, відповідно до розпоряджень Уряду № 927-р та № 929-р.

Доповідає заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Тука Георгій Борисович.

Будь ласка, Георгію Борисовичу.

 

ТУКА Г.Б. Доброго дня! Мова йде про здійснення розподілу субвенцій з Державного бюджету до місцевих бюджетів, зокрема про міста Маріуполь, Кривій Ріг, Дружківка, Первомайськ. Програма передбачає придбання житла для вирішення проблем вимушено переміщених осіб і придбання обладнання для паспортизації, наближення процесу паспортизації громадян України до лінії розмежування.

Прошу підтримати. За межі бюджету не виходимо. На жаль, це останній в цьому році перерозподіл.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Георгію Борисовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Дійсно, це залишок 12,7 мільйона, який розподіляється двома постановами, тому пропонується погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенцій на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на Сході України, згідно з розпорядженнями Уряду № 927-р та № 929-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є заперечення у Рахункової палати? Немає.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію.

Давайте по порядку. Розпорядження № 927-р. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Розпорядження № 929-р. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Також додатково було включено до порядку денного питання про погодження перерозподілу видатків Державного бюджету, передбачених Мінмолодьспорту на 2018 рік, відповідно до розпорядження Уряду від 5 грудня № 928-р.

Доповідає заступник Міністра молоді і спорту Даневич Микола Володимирович.

Будь ласка, Миколо Володимировичу.

 

ДАНЕВИЧ М.В. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Міністерство молоді і спорту на засідання Комітету з питань бюджету виносить питання про затвердження розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 № 928-р.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 передбачається здійснення перерозподілу видатків шляхом зменшення з бюджетної програми, а саме: 3401320 "Підготовка і участь національних збірних команд в Олімпійських, Юнацьких Олімпійських, Всесвітніх та Європейських іграх" на загальну суму 18 мільйонів 924 тисячі гривень, яка утворилась внаслідок проведення меншої кількості навчально-тренувальних зборів з підготовки до участі в Юнацьких Олімпійських іграх, зменшенням кількості осіб офіційних делегацій, які брали участь в Юнацьких Олімпійських іграх, а також у зв'язку із завоюванням меншої кількості медалей, ніж планувалось. А також з програми 3401110 "Розвиток спорту серед осіб з інвалідністю та їх фізкультурно-спортивної реабілітації" у сумі 6 мільйонів. Збільшення видатків на загальну суму 24 мільйона 924 тисячі за бюджетною програмою 3401220 "Розвиток фізичної культури і спорту вищих досягнень".

Враховуючи викладене, прошу погодити розпорядження Кабінету Міністрів від 05.12.2018 року за номером 928-р.

У нас відбулась економія коштів з двох програм. Перша програма – це Юнацькі Олімпійські ігри, в зв'язку з тим, що ми не набрали кількість спортсменів, і відбулася ця…

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Володимирович.

Миколо Володимировичу, ми до запитань потім перейдемо. Доповідь ви закінчили?

 

ДАНЕВИЧ М.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, від підкомітету є пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду від 5 грудня за номером 928-р перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую,Олександре Володимировичу.

Хвича Нодарович, будь ласка.

 

МЕПАРІШВІЛІ Х.Н. Я с большим уважением отношусь к Министерству спорта и, честно говоря, горжусь, когда показывают наших спортсменов и медали. На счет перераспределения денег у меня претензий нет.

Единственный вопрос и просьба есть, и я передал министерству о том, что вопрос федераций, вопрос - сейчас смена старших тренеров, вопрос разногласия после конкурса старших тренеров, вот желательно, обратите на это внимание, пожалуйста. И поддержите тех спортсменов, в самом деле, и тех тренеров, которые думают о развитии спорта и о медалях. Вот, честно говоря, это то, что я хотел сказать в обсуждении этого вопроса. Остальные, голосую за них, вопросов нет.

Спасибо за внимание.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Хвича Нодарович.

Дякую, шановні колеги. Є пропозиція.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

ДАНЕВИЧ М.В. Дякую.

У нас відбулась економія коштів з підготовки і участі національних збірних команд в Олімпійських та Юнацьких іграх, де ми не набрали, ми планували, що там буде більше 100 спортсменів, у нас просто, ми фізично не отримали. Ми направляємо цю програму на олімпійську базу "Конча-Заспа", на видатки і на інші НТЗ.

 

(Загальна дискусія)

 

ДАНЕВИЧ М.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Володимировичу.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Наступне також про погодження.

Один - утримався, так? Рішення прийнято.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Додаткове питання також було включене: про погодження перерозподілу між місцевими бюджетами субвенції на будівництво, реконструкцію палаців спорту відповідно до постанови Уряду № 1011.

Доповідає заступник Міністра молоді та спорту Даневич Микола Володимирович. Будь ласка.

 

ДАНЕВИЧ М.В. Ми зараз передали відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" частини шостої статті 108…

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Матеріали надали?

 

ДАНЕВИЧ М.В. Так.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Покажіть, будь ласка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Доповідайте, доповідайте.

 

ДАНЕВИЧ М.В. …Бюджетного кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 за номером 220 "Про затвердження порядку та умов надання у 2018 році субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво і реконструкцію палаців спорту" Мінмолодьспорту розроблено, а Урядом прийнято постанову про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України від 05.12.2018 за номером 1011. Ми просимо підтримати цей перерозподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, чи є заперечення у Міністерства фінансів, Оксана Сергіївна, по Мінмолодьспорту?

 

МАРКАРОВА О.С. Не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Не заперечує.

Шановні колеги, Іван Іванович не розглядав на підкомітеті…

 

КУЛІЧЕНКО І.І. На жаль.

Я можу підтримати, тому що кінець року, а з питання розподілу я нічого не можу сказати, тому що на підкомітеті не розглядалося. Мабуть, Іван Іванович там дивився, він вніс пропозицію. Тому на визначення комітету. Хотілось би, щоб з нами спілкувалися хоча б за 5 хвилин до комітету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Погодити.

Будь ласка, Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. А вы успеете? Конец года, там ремонтные работы. Вы успеете?

 

ДАНЕВИЧ М.В. Так.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. 5 декабря. У вас все готово к этому? Вы уверены?

 

ДАНЕВИЧ М.В. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену Куліченком Іваном Івановичем пропозицію – погодити перерозподіл між місцевими бюджетами субвенції на будівництво, реконструкцію палаців спорту відповідно до постанови Уряду № 1011. Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

І було ще… Мінекології було ще. (Шум у залі) А, ще немає.

Шановні колеги, є пропозиція по Мінсоцу повернутись та надати слово Оксані Сергіївні Маркаровій – Міністру фінансів.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, я просто завантажила постанову, на яку Уряд посилався, коли ухвалював це рішення. Значить, ще раз повторю, що в Бюджетному кодексі пункти 6-й і 8-й статті 23-ї говорить про те, що бюджетні призначення та асигнування і у випадках в межах одного розпорядника, це пункт 8-й, і різних передаються в порядку, встановленому Кабміном. Цей порядок встановлений постановою № 18 від 2011 року, в якій є пункт 1: "Під час передачі…" Вірніше, це стаття 5, пункт 5, підпункт 1: "Під час передачі бюджетних призначень головний розпорядник та визначений виконавець, який передає бюджетне призначення", - далі йде по тексту й написано: "Назва бюджетної програми, на яку передаються бюджетні призначення (у разі потреби - назва нової бюджетної програми) або напрями використання коштів". Тобто відповідно до цієї постанови номер 18 Кабінету Міністрів можлива передача в межах одного розпорядника, в тому числі на новостворену програму.

 

ПАВЕЛКО А.В. Левченко Юрій.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я звертаю увагу, що у частині 8 статті 23 Бюджетного кодексу, яку тільки що цитували, чітко сказано: "У межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника бюджетних коштів". Так? І здійснюється за бюджетними програмами. Тобто мова йде про бюджетні програми, які вже проголосовані Верховною Радою. Ніде в Бюджетному кодексі не прописано, що міністерства, Кабмін можуть створювати нові бюджетні програми без голосування Верховної Ради України. Це принципи взагалі державного бюджету в парламентській республіці і взагалі для чого Верховна Рада голосує за бюджет.

Тому не аналізуючи питання по суті конкретно, я не хочу в цю дискусію входити, я говорю, що ми зараз, якщо бюджетний комітет це голосує, ми погоджуємося, ми створюємо прецедент, ми погоджуємося на дуже грубе, щонайгрубіше порушення Бюджетного кодексу, взагалі бюджетної системи як такої. Ми дозволяємо міністерствам створювати по суті програми без голосування Верховної Ради України. Це неприпустимо.

Я пропоную комітету хоча би взяти паузу до завтра, у нас є завтра засідання ще одне, хоча би до завтра. Наскільки відомо, завтра має бути ще одне засідання, секретаріат мені підказує, що можливе. Взяти паузу до наступного засідання…

 

ПАВЕЛКО А.В. На завтра у нас є порядок денний? Питання є?

 

(Шум у залі)

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Взяти паузу до наступного засідання. Якщо не завтра, то наступне. Я думаю, у нас до кінця року ще буде засідання, так? Щоб отримати детальну юридичну консультацію з цього приводу, тому що те що я зараз почитав Бюджетний кодекс і взагалі логіку, ну я вважаю, що це неправильно абсолютно, м'яко кажучи. Тому не створюйте прецедент, товариство.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Андрію Васильовичу, чи є в принципі така проблема? Ця проблема існує, але, на жаль, прецедент ми не створюємо, тому що подібного роду рішення Урядом уже приймалися в минулому, створювалися нові програми, і бюджетний комітет погоджував такі речі. Це передбачено у виконання відповідного пункту 8, який зачитувався тут, Бюджетного кодексу, у виконання прийнята постанова Кабінету Міністрів. І постановою Кабінету Міністрів розшифрований цей пункт Бюджетного кодексу таким чином, що можна створювати і нові програми. І на підставі якраз цієї постанови Кабмін приймав відповідні розпорядження, вони приходили в бюджетний комітет - і приймалися рішення. Це так було. І таку довідку дав наш секретаріат.

Тому, враховуючи, що це не є створення прецеденту, тут нехай комітет визначається. Але що я пропоную? Я вважаю, що це питання треба вирішити, а такі випадки бувають, його треба вирішити внесенням змін до Бюджетного кодексу, щоб зняти всі ці інсинуації у майбутньому. Тому що такі ситуації відбуватися будуть. І ми тут як бюджетний комітет якраз у питаннях парламентського контролю не можемо бездіяти. Оце така моя з цього приводу позиція.

 

 (Загальна дискусія)

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я дуже коротко. Товариство, я просто ще раз під протокол, просто щоб всі розуміли.

По-перше, якщо є якась така інформація, що раніше це робилось… Я думаю, що логічно було б бачити, що це раніше робилося, бо у мене на руках немає такої інформації. Як у нас, на жаль, іноді відбувається обговорення в комітеті і деякі речі могли б якби пройти, на жаль, повз. Так? По-перше.

А по-друге, знову-таки, частина 8 статті 23: "У межах загального обсягу бюджетних призначень головного розпорядника бюджетних коштів перерозподіл видатків бюджету і надання кредитів з бюджету за бюджетними програмами, включаючи…" Чітко написано: "за бюджетними програмами", а бюджетні програми формуються Державним бюджетом на відповідний рік. Товариство, вдумайтеся на секунду, що може відбутися, якщо це масово дозволити. Це по суті означає, що за великим рахунком голосування Верховної Ради України за конкретні програми нічого не значать, тому що важливо лише яке міністерство скільки отримало. І потім у межах міністерства Кабінет Міністрів зможе, вибачте, "зі стелі" за погодженням, звісно, з бюджетним комітетом, але все одно бюджетний комітет – це не вся Верховна Рада, м'яко кажучи, робити що завгодно. Ну, серйозно, невже на таке можна піти?!

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Ольго Петрівно.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Шановні члени комітету, я хочу звернути увагу, що мова іде про виконання судових рішень. І слід упорядкувати нам цей процес, у нас дуже багато соціальних гарантій, не забезпечених фінансово. Ми маємо упорядкувати. На виконання судових рішень є спеціальне законодавство поряд з бюджетним законодавством. І сьогодні у нас є одне судове рішення, і блокуються абсолютно усі соціальні програми, ми сьогодні не можемо завершити нормально бюджетний рік по тим фінансовим зобов'язанням, які на нас взяти. Тому це не перерозподіл на нову програму, це упорядкування, з якої програми здійснювати виплату на виконання судових рішень. Ніхто нічого не створює творчо в обхід Закону "Про Державний бюджет України".

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Іване Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую, колеги, в даній ситуації іде не стільки створення нової програми, а зміна назви. Уряд прийняв на себе відповідальність, прийняв свою таку постанову. Якщо не буде виконане рішення суду, не сплачено, вони не зможуть закінчити рік. Я не бачу в цьому прецеденту, що це створюється нова програма, іде виконання рішення суду. Я вважаю, треба підтримати. У майбутньому, якщо так, то давайте дамо доручення, хай… Якби це не був кінець року, ми б могли позмагатися. Я розумію відповідальність і бюджетного комітету, і розумію питання, які підняли Іван Іванович і Юрій Левченко, але в даній ситуації виконання рішення суду і все, що ми почули від Міністерства фінансів, я думаю, що треба проголосувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я теж підтримую позицію наших колег і ще хочу додатково привести аргумент. Враховуючи форс-мажорну ситуацію, це перше. І по-друге, ми розглядаємо це питання на профільному комітеті Верховної Ради України, який називається бюджетним комітетом. І тому допустити, скажімо, враховуючи певні форс-мажорні ситуації, я пропоную підтримати це рішення Кабінету Міністрів і зняти це питання.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Кривенко Віктор. І переходимо до голосування.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, я минулого року подавав законопроект 7125, абсолютно аналогічна ситуація, це стосувалось житла військових, які не зрадили присязі Україні і вийшли з Криму. На жаль, тоді ми так і не змогли навіть ті гроші використати, і ту економію, яка була, перенаправити на житло. Я не зможу за це проголосувати, хоча підтримую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція перейти до прийняття рішення.

Ще раз, Мінфін, ви не заперечуєте по даному прийняттю рішення? Оксано Сергіївно, ви дане рішення підтримуєте?

Валерій Васильович, Рахункова палата, немає заперечень? Немає.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Три - проти.

 

 ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до четвертого. Мінекології трохи пізніше, як роздадуть.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Роздали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Роздали вже? Мінфін тут.

Четверте питання. Про погодження Порядку та обсягу спрямування нерозподіленого у 2017 році залишку конфіскованих коштів (постанова Уряду № 978).

Доповідає директор Департаменту закупівель озброєння та військової техніки Міністерства оборони Араптанов Андрій Миколайович. Будь ласка, Андрію Миколайовичу.

 

АРАПТАНОВ А.М. Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні, добрий вечір. Постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада № 978 на потреби Міністерства оборони України був спрямований фінансовий ресурс у сумі 5 мільярдів гривень.

Відповідно до нагальних потреб Збройних Сил України зазначений фінансовий ресурс сплановано витратити на закупівлю 1 тисячі 69 одиниць новітніх основних зразків озброєння військової техніки, 300 одиниць боєприпасів та здійснити будівництво до чотирьох об’єктів для зберігання ракет та боєприпасів. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається заступнику Міністра внутрішніх справ Гончарову Сергію Михайловичу. Будь ласка.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Шановний пане головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні! Це продовження зазначеної постанови Кабінету Міністрів № 978 від 14 листопада 2018 року про затвердження відповідного Порядку використання нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 році було надходження конфіскованих коштів, та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду.

Стосовно блоку Міністерства внутрішніх справ, планується перерозподілити 700 мільйонів гривень, залишок невикористаного конфіскату, на заходи для створення Міністерством внутрішніх справ єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту населення для придбання гелікоптерів. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Слово надається виконуючому обов'язки Державного секретаря Міністерства економічного розвитку і торгівлі Савчук Олесі Леонідівні.

Будь ласка, Олесю Леонідівно.

 

САВЧУК О.Л. Дякую ще раз.

Передбачається спрямувати бюджетні кошти в розмірі 1,6 мільярда гривень на поповнення статутного капіталу державної іпотечної установи для придбання квартир для поліцейських і працівників служб цивільного захисту на умовах фінансового лізингу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олесю Леонідівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті учора було ретельно розглянуто дане питання, і за наслідками розгляду та керуючись вимогами статті 34 Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік" пропонується рекомендувати комітету наступне рішення: погодити визначені пунктом 1 постанови Уряду № 978-р порядок та обсяги спрямування нерозподіленого у 2017 році залишку конфіскованих коштів у сумі 7,3 мільярда гривень із дотримання вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів за спеціальним фондом Державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валерію Васильовичу.

Є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання, п'яте. Урядовий законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (щодо надходження та спрямування коштів від розподілу (продажу) часток щорічної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин) (№ 9064).

Доповідає заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш Віктор Михайлович. Будь ласка, Вікторе Михайловичу.

 

ВАКАРАШ В.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету, шановні присутні! Пропонується здійснити перерозподіл обсягів видатків споживання за загальним фондом Державного бюджету за бюджетною програмою шляхом зменшення видатків споживання на 7 мільйонів 264 тисячі гривень за бюджетною програмою 2408110 і збільшити видатки споживання за бюджетною програмою 2401010 і 2408010. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається Міністру фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні по даному законопроекту.

 

(Загальна дискусія)

 

ВАКАРАШ В.М. Я прошу пробачення. Дійсно, питання в тому, що за ініціативою Мінприроди ми вже другий рік здійснюємо на конкурсних засадах розподіл квот озоноруйнівних речовин. І ми в цьому році завдяки проведеним аукціонам заробили 1 мільйон гривень. Ми пропонуємо збільшити доходи до загального бюджету на 1 мільйон гривень і перерахувати ці кошти на спеціальний фонд, які будуть використовуватися для роботи з озоноруйнівними речовинами. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Слово надається Міністру фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

 

МАРКАРОВА О.С. Ми раніше погоджували даний перерозподіл, він є збалансований. Однак, як ви знаєте, ми сьогодні наступним питанням, одним з питань будемо розглядати комплексні зміни фінальних змін на 2018 рік, якщо комітет погодиться, то цю зміну було би правильно включити в загальний, як би, цей. Або ми готові окремо їх кожен погоджувати. Я просто не знаю, чи… (Шум у залі) Я про це й говорю, що цей перерозподіл, він збалансований, ми його погоджували, коли його затверджував Кабінет Міністрів раніше, але для того, щоб якщо ви будете готові, то його правильніше включити в один, об'єднати ці законопроекти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ну мы и это проголосуем, і буде обговорення. Наступним питанням приймемо рішення.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. Від підкомітету є пропозиція законопроект номер 9064 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон і з урахуванням необхідності уточнення бюджетних показників відповідно до прийнятих Верховною Радою змін до Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік" до розгляду цього законопроекту.

Але я погоджуюсь з позицією Міністерства фінансів і пропоную…

 

ПАВЕЛКО А.В. Мы тогда перейдем к следующему, мы там и предложим. Сейчас тогда примем решение. Если там пройдет, тогда этот закон можем уже не голосовать.

Шановні колеги! Є пропозиція прийняти рішення та підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Додатково було включено питання - до законопроекту 9177.

Будь ласка, Вакараш Віктор Михайлович, вам по 9177 доповісти.

 

ВАКАРАШ В.М. Дякую. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні члени бюджетного комітету! Народним депутатом Іваном Петровичем Рибаком був внесений проект закону за реєстраційним номером 9177 від 05.10.2018 року, яким запропоновано за рахунок зменшення видатків споживання за бюджетною програмою 8110 на 7 мільйонів 264 тисячі гривень збільшити видатки споживання за бюджетними програмами 2401010 і 2408010.

Прошу підтримати. Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Є пропозиція комітету підтримати таке рішення. Законопроект за реєстраційним номером 9177, доопрацьований за результатами розгляду у першому читанні, прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету, пов'язаних з належним оформленням законопроекту згідно з вимогами законотворчої техніки та уточненням бюджетних показників відповідно до прийнятих Верховною Радою змін до Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік" до розгляду цього законопроекту.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Є пропозиція… Будь ласка, слово надається Міністру фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

Оксано Сергіївно, будь ласка.

 

МАРКАРОВА О.С. Я так розумію, що цей фінальний законопроект - ми на нього ще не давали висновку. У нас був на попередню версію негативний висновок.

 

(Загальна дискусія)

 

КРИВЕНКО В.М. Пане голово, колеги, я є одним із авторів цього законопроекту. Ми і прокуратурі збільшували. І тут питання, що є в них економія. Вони додаткового ресурсу не просять. Прохання підтримати.

Там головний автор – наш колега Іван Рибак, там є пан Спориш в авторах. І пропозиція, що можливо так само його в один закон. Я не є першим автором, мається на увазі, щоб одні були зміни до Закону про державний бюджет. Я бачу, що воно збалансоване. Там 3 мільйони зарплата.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Так как нет заключения еще Минфина и у нас есть время там до завтра, я так понимаю. Тут часть касается зони відчуження, я бы хотел тогда завтра переговорить с членами подкомитета, которые занимаются фондом, с ними обсудить и тоже, может быть, подкомитет профильный проведет заседание и даст заключение.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хвича Нодарович.

 

МЕПАРІШВІЛІ Х.Н. Как говорят, лучше то, что можно сегодня сделать, нельзя откладывать на завтра. Сегодня я полностью согласен и поддержал только по этому вопросу Министерство экологии, потому что как раз конец года и хотелось бы, чтобы этот вопрос был принят нами. Прошу проголосовать за.

 

ВАКАРАШ В.М. Андрію Васильовичу, якщо дозволите, репліку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Вікторе Михайловичу, будь ласка.

 

ВАКАРАШ В.М. Шановні члени бюджетного комітету, питання в тому, що в Державному агентстві зони відчуження була збільшена чисельність на 15 чоловік. В зв’язку з цим виник дефіцит фонду оплати праці.

Збільшення здійснилось у зв’язку з тим, що вводиться конфайнмент новий в зоні відчуження, у нас будуються два сховища: "Вектор-1" , "Вектор-2" та інші об’єкти. Це було пов’язано з цим, і це пов’язано чисто для того, щоб ми дотримувались Закону про державну службу і здійснювали виплати в повному обсязі, які передбачаються законом і постановою Кабінету Міністрів України. Просив би підтримати. Дякую.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Вы же уменьшаете ее одновременно, підтримку екологічно безпечного стану.

 

ВАКАРАШ В.М. Ми не зменшуємо. У нас за рахунок економії коштів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Іван Іванович Куліченко, будь ласка.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую. Питання просте, є люди, які виконують свою роботу, вони мають отримувати свою зарплату. Це додаткова робота, яку зараз виконає міністерство в межах свого фінансування. Пропоную підтримати, хай завершать рік і виплатять зарплату.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Я прошу прощения. Я понимаю, почему нужно увеличить, когда наняли 15 дополнительных человек. Я не понимаю, почему нужно для этого забрать больше денег у зони відчуження, часть оставить у нее для увеличения персонала, а часть отдать министерству на увеличение зарплат министерства.

Давайте, может быть, мухи от котлет как-то отделим. Потому что, если в зоні відчуження увеличилось количество людей, о’кей, мы забираем у зони відчуження и ей же переливаем из одного бокала в другой. Причем здесь зарплаты министерства, даже если оно профильное?

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, всі вже виступили. Є пропозиція наступна.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ПАВЕЛКО А.В. Є пропозиція, а саме, шановні колеги, підтримати голову підкомітету, але за умови, що Міністерство фінансів надасть нам до передачі в парламент висновки Мінфіну, щоб ми нашу процедуру дотримувались.

А також пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. 3Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, у нас вже трохи питань, а саме: шосте питання та додатково було сьоме питання по законопроекту Кабміну.

Шосте питання. Про підготовку об'єднаного законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового бюджетного планування (№ 8044) до другого читання.

Слово надається голові підкомітету та створеної робочої групи Іщейкіну Костянтину Євгеновичу. Будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Верховною Радою 18 жовтня прийнято за основу урядові законопроекти 8044 і 8043 з дорученням комітету їх доопрацювати до другого читання, об'єднавши в один. На засіданні комітету 21 листопада розглянуто організаційні питання підготовки об'єднаного законопроекту 8044 до другого читання та прийнято рішення створити в комітеті робочу групу для підготовки відповідних матеріалів на засідання комітету.

Згідно із статтею 116 Регламенту до комітету надійшло багато пропозицій народних депутатів, які згруповані та узагальнені у відповідній порівняльній таблиці у кількості 152. Більшість пропозицій спрямовано на врегулювання питань, порушених під час підготовки до розгляду даних законопроектів в першому читанні.

Робочою групою за участю представників Мінфіну, секретаріату комітету та експертів опрацьовано подані пропозиції та пропонується в остаточній редакції об'єднаного законопроекту, зокрема:

Перше: удосконалити нову редакцію статті 33 Кодексу щодо Бюджетної декларації, передбачивши надання визначення такого документу, його статусу та терміну дії, систематизацію та впорядкування процедур складання і складових частин бюджетної декларації, подання до Верховної Ради разом з Бюджетною декларацією фінансово-економічного обґрунтування.

Друге: уточнити запропоновані урядом зміни до Регламенту Верховної Ради, насамперед конкретизувавши спеціальну процедуру розгляду Бюджетної декларації в частині прийняття рішень.

Третє: забезпечити обов'язковість оприлюднення Бюджетної декларації разом з відповідними інформаційно-аналітичними матеріалами.

Четверте: удосконалити редакцію запропонованої Урядом нової статті 75-1 Кодексу щодо складання прогнозу місцевих бюджетів, передбачивши визначення такого документу, систематизацію та впорядкування процедур складання і складових частин прогнозу місцевих бюджетів, подання до місцевої ради разом з прогнозами місцевого бюджету фінансово-економічного обґрунтування, а також передбачивши визначення Мінфіном організаційно-методологічних засад складання такого документу.

П'яте: передбачити застосування нових положень Кодексу щодо прогнозу місцевих бюджетів з 1 січня 2020 року, а у 2019 році унормувати складання прогнозів місцевих бюджетів аналогічно до норм, встановлених статтею 21 Кодексу.

Шосте: передбачити з метою забезпечення узгодженості правових норм зміни до восьми законодавчих актів: Кодексу про адміністративні правопорушення, законів про комітети Верховної Ради, місцеве самоврядування, місцеві державні адміністрації, Національний банк, Вищу раду правосуддя, Раду національної безпеки і оборони, Асоціацію органів місцевого самоврядування, пов'язані з положеннями законопроекту та необхідні для належної реалізації таких положень.

І останнє, сьоме: застосувати у Кодексі терміни "граничні показники видатків та надання кредитів", "прогноз місцевого бюджету" та "публічні послуги" замість запропонованих урядом термінів "стелі видатків та надання кредитів", "місцевий фінансовий план та "державні послуги", що має сприяти однозначному трактуванню їх змісту та поширенню застосування у законодавстві.

Загалом робоча група пропонує комітету підтримати наступне рішення. По-перше, врахувати і врахувати частково 106 пропозицій і відхилити 45 пропозицій. По-друге, окремо визначитися щодо пропозиції 120 у порівняльній таблиці щодо продовження на 2019 рік митного експерименту з розвитку автомобільних доріг в уточненій редакції, яка вам роздана.

Як наслідок, - рекомендувати Верховній Раді об'єднаний законопроект 8044 прийняти у другому читанні та в цілому як закон з урахуванням підтриманих пропозицій у запропонованій остаточній редакції, викладеній у розданій порівняльній таблиці до законопроекту.

Шановні колеги! Хочу окремо подякувати робочій групі у складі представників Мінфіну та бюджетного комітету за плідну і дуже важку тривалу роботу.

Щиро дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Євгеновичу.

Слово надається Міністру фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

 

МАРКАРОВА О.С. Дякую.

Я якраз розпочну спочатку з подяки. Я хотіла би подякувати і пану Костянтину, хотіла би подякувати пану Андрію, а також і пані Світлані, пані Інні, пані Лесі, всьому секретаріату і всім народним депутатам, які взяли участь і дійсно практично щоденно працювали і суттєво покращили ті законопроекти, які ми подали, і ми виходимо зараз на спільну редакцію законопроектів, які, я сподіваюся, знайдуть підтримку, і ми зможемо з наступного року запровадити трьохрічне бюджетування, те, про що 10 років попередні склади Верховної Ради планували, мріяли, готувалися, але у нас є історичний шанс спробувати це зробити.

Є буквально три невеликі зміни, які я хотіла вас все-таки попросити відкоригувати в тому фінальному тексті, який підготовлений робочою групою. Перше - це в рядку 174 щодо поправки 82 "Складання та схвалення Бюджетної декларації" слова "граничні показники" замістити словами "показники". Тобто ми погоджуємось "граничні показники видатків", які замінили стелі, які ми подавали, але що стосується всіх показників, то у нас не буде всіх граничних показників на початку - у нас будуть граничні показники для видатків, для розпорядників і показники інших програм. Тому прохання саме "граничні показники" замінити на "показники".

Так само в рядку 333 те саме - "Складання та схвалення прогнозу місцевого бюджету" по тексту "граничні показники" замінити словами "показники", залишаючи граничні показники видатків, але всі інші показники, вони не граничні, а просто показники.

Щодо показників витрат на погашення державного боргу з розподілом на загальний та спеціальний фонд. Це рядок 199 і поправка 112 - про місцеві бюджети. Ми пропонуємо показники витрат на погашення державного боргу і місцевого боргу виключити, тому що на три роки в даному випадку ми не зможемо надати чіткий прогноз показників витрат на три роки. У нас є стратегія по управлінню державним боргом на рівні Кабінету Міністрів, яку ми схвалюємо і передаємо. У нас будуть річні бюджети на виконання трьохрічної декларації, які будуть включати. Однак навіть в цьому році, якщо ми з вами подивимось, декілька разів була змінена ставка рефінансування Національним банком, відповідно навіть показники на рік уточнюються протягом року.

Надати на три роки витрати на обслуговування боргу? Ми подаємо загальні і залучення, тобто балансові цифри у нас будуть, але надати саме показники витрат на три роки – це просто буде неможливим і ці цифри будуть неінформативними. Тому ми пропонуємо виключити і для державного саме ці показники.

І, знову ж таки, можливо, наступний рік у нас з вами буде тестовий. Тобто ми вперше пройдемо відповідно до всієї процедури трьохрічне бюджетування. Пройшовши вперше цю декларацію, можливо, ми по результатам року уточнювати будемо, чи в середині року, уточнювати процедури. Якщо ми побачимо, що ми налагодили процеси так, що можемо, якби, більш детально це зробити, будемо розширювати. Але на даному етапі пропонуємо…

 

(Загальна дискусія)

 

МАРКАРОВА О.С. Ще одне прохання, з частини сьомої статті 159 Регламенту з урахуванням таких особливостей: "додатки до Закону про державний бюджет, які є його невід'ємною частиною, оформлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики" і так далі. Пропонуємо (в лапках) "з відповідним візуванням" виключити. Тобто його оформлення. То ми завжди оформлюємо в результаті розгляду всі відповідним чином додатки. Ми їх, додатки, які ми складаємо, в тому числі і візуємо. Просто прохання з відповідним…

 

(Загальна дискусія)

 

МАРКАРОВА О.С. Абсолютно все, що ми подаємо до вас, ми також візуємо, те, що Кабінет Міністрів готує. І ми оформлюємо, центральний орган влади, тобто Мінфін, оформлює всі рішення, які ви прийняли. Тому прохання просто "з візуванням" виключити.

І ще питання щодо озвучення…

 

(Загальна дискусія)

 

МАРКАРОВА О.С. Можна я озвучу позицію?

І останнє, щодо експерименту по дорогам. Як ви знаєте, поки у нас не було нашого дорожнього фонду, дійсно цей експеримент, президентська ініціатива, яка працювала декілька років. Ми після ухвалення, і вже Закон про державний дорожній фонд повністю діє, в цьому році 50%, в наступному році 75% акцизів і через рік 100% акцизів буде надано в дорожній фонд. Це фактично головний інструмент фінансування дорожнього будівництва, на який в тому числі і парламент, і бюджетний комітет має вирішальний вплив на стратегію, розподіл між місцевими, внутрішніми і так далі.

Звичайно, ми раніше включали в сам державний бюджет експерименти, тому що експеримент – це виключення з правил, це не правило. А Бюджетний кодекс - це перелік правил, які ми з вами закладаємо, бюджетних на наступний. Тому велике прохання: чи цей чи інші експерименти не включати в Бюджетний кодекс, тому що будь-які експерименти в межах одного року, будь-які, які пропонуються і підтримуються Верховною Радою, вони можуть бути в бюджетах. Але дуже велике прохання, саме в ті зміни, які стосуються запровадження середньострокового планування, ми на середньострокове планування на три роки експеримент не плануємо. У нас через рік буде вже 100% акцизів, які будуть іти на фінансування будівництва доріг.

Дякую.

Дуже прошу підтримати, по можливості, наші невеликі чотири зміни.

Ще раз хочу подякувати всім, хто працювали, я не знаю, чи є тут присутній Офіс аналізу з Віктором Мазярчуком. Тобто це велика робота, яка багатьма-багатьма зроблена, і депутатами, і в першу чергу, секретаріатом. І я сподіваюсь дуже на вашу підтримку.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Костянтин Іщейкін, будь ласка, прокоментуйте.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановна Оксано Сергіївно, шановні колеги! Як голова робочої групи скажу, що це з першими двома ми погоджуємось, питання по боргу, то хотів би надати слово голові відповідного підкомітету, який має аргументацію з цього приводу. Але підкомітет і робоча група, коли розбирали питання щодо продовження експерименту, воно було ключовим і основним щодо прийняття цього документу, і оскільки ви сказали, що нам нічого не забороняє потім зустрічатись і через півроку, і через рік, ми зможемо внести додаткові зміни, якщо потреба з якихось причин буде не відпадати.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Рудик.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, в мене немає такого оптимістичного ставлення до пропозиції пані міністра з приводу державного боргу. В нас на сьогоднішній день діє програма до 2020 року, яка закінчиться у 2020 році, а зміни в Бюджетному кодексі будуть надовго. Колись ми прийдемо до нормального стану речей і вийдемо на цивілізовані відсотки державного боргу у співвідношенні до ВВП.

Якщо ми зараз підемо на варіант викинути його з змін, ну, це..

 

ПАВЕЛКО А.В. Там слово "граничний" прибирається.

 

РУДИК С.Я. Я пропоную… В першому читанні у нас був державний борг.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Такий короткий коментар. Ми абсолютно не знімаємо з зобов’язань разом з пакетами, в Бюджетній декларації буде подаватись велика інформація по державному боргу. Ми просимо тільки забрати показники витрат на погашення місцевого боргу і показники витрат саме на погашення державного боргу, тому що стратегія управління боргом, якщо ви подивитесь, і ту інформацію, яку ми подаємо по боргу, додаток по боргу, повністю залишається в бюджеті і буде детальна інформація в декларації по боргу.

Єдине, що ця інформація, вона складає з себе, якщо взяти державний борг, не місцевий, а державний борг, по державному боргу в нас є зовнішнє фінансування і внутрішнє фінансування, в нас є частини, які ми перезапозичуємо для обслуговування, тобто вивести і чітко дати на рік суму витрат на погашення державного боргу.

Ми можемо дати графік відповідний, який станом на початок року є, але далі це питання стану ринку. От, наприклад, в нас місцевий ринок розвивався дуже добре в другій половині цього року, а вчора я запозичила тільки 60 мільйонів на аукціони, хоча планувала більше.

Ми думали, що ми запозичимо в минулому році перші всі зовнішні фінансування в першому кварталі, вони стояли по розпису і тоді мої видатки на борг я би показала вам саме такі. Насправді цифра видатків на борг, вона не така показова як повноцінна картина. Тому її порахувати на 3 роки особливо, це буде цифра, яка не буде мати, похибка цього обрахування буде дуже високою.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. (Без мікрофону)

 

МАРКАРОВА О.С. Що-що? По місцевому? Так-так. Витрати тільки. Повністю стелі по боргу, скільки запозичувати - це все буде. Який мікс і так далі. Але показники саме витрат на погашення місцевого боргу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

РУДИК С.Я. Аргументи прийняті.

 

ПАВЕЛКО А.В. Богдан Дубневич.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Шановна Оксано Сергіївно! Шановні колеги депутати! Запрошені! Оксано Сергіївно, ми маємо велику повагу до вас і завжди прислухаємося до вашої думки, завжди її підтримуємо. Абсолютно в більшості ви праві. Але ж що таке експеримент митний? Він народився тут, в бюджетному комітеті, ми бачили, що впродовж років він дав свій абсолютний розвиток для будівництва доріг в Україні.

Що таке експеримент як на сьогодні? Ви праві, що податки йдуть - є дорожній фонд, є відрахування, це зрозуміло. Ну ми розуміємо, що сьогоднішній експеримент зобов'язує або дозволяє губернаторам на місцях (або зобов'язує в основному їх) не спати, не дрімати, а взяти під контроль кордон більше для того, щоб був у них стимул перевиконувати план і тим самим, з тим надлишком коштів, ремонтувати і будувати  дороги на місцях. Я не розумію, це перечить чи бюджету, чи Бюджетного кодексу? Це навпаки стимулює громадські організації, на місцях боротися з тією корупцією, яка є на кордоні. Тому я прошу, колеги, підтримати таке рішення. І повірте мені, що в кінці року ми будемо дякувати один одному за сотні збудованих елементів доріг по Україні.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Що можете з цього питання сказати?

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги! Ми внесенням цієї статті в Бюджетний кодекс по середньостроковому бюджетуванню фактично міняємо вже ухвалений і сьогодні підписаний Головою парламенту Парубієм законопроект про бюджет 2019 року. Ми мали цю дискусію тоді, я дуже просила би вас не вносити в Бюджетний кодекс про середньострокове планування виключення у вигляді експерименту, яке де-факто, ми ж розуміємо, це не в Бюджетний кодекс зміна, це зміна в закон фактично на 2019 рік, те, що у нас немає в законопроекті про бюджет, а законопроект про бюджет, який у нас в тому числі для нашої нової програми, як ви знаєте, він є попереднім заходом. І ми фактично зараз в правилах, які ми закладаємо по середньостроковому бюджетуванню, пропонуємо внести зміну, яка змінить Закон "Про Державний бюджет на 2019 рік".

Тому ще раз, я би дуже просила, у нас на наступний рік є, скажімо так, достатньо великий дорожній фонд, у великій сумі, в яку входять і центральні дороги, і місцеві дороги, які в наступному році будуть розподілятися, обговорюючи разом і так далі. Через рік, а цей кодекс фактично говорить нам про ті правила, які в наступному році ми будемо з вами спільно застосовувати для виходу на державний бюджет 2020 року. В 2020 році у нас 100 відсотків акцизу буде йти в Дорожній фонд. Тому фактично весь акциз, який буде збиратися, буде йти на дороги.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, всі члени комітету висловились? У нас є з іншого комітету, надамо слово…

 

ЯЦЕНКО А.В. Можно мне? Вот сейчас обсуждаем.

Шановні колеги, я просто як автор 120-ї поправки "про продовження експерименту" все ж таки вважаю, що він дуже нормально себе зарекомендував за два роки і, в принципі, це дасть можливість збільшити кількість доріг. Знову-таки, ми ні в якому разі не маємо те, що треба там якось зменшити Дорожній фонд, він є, а це зовсім інше джерело фінансування. Тому єдине, що може бути компромісна пропозиція, записати, що ця норма діє до кінця 2019 року, тобто 2020-го. А там життя покаже. Буде новий парламент, буде новий уряд, мабуть, навіть страшно казати. Там життя покаже.

Але зараз давайте все ж таки зробимо там, щоб цей дорожній експеримент залишився і нам громадяни скажуть велике спасибі.

Дякую.

Особливо до мажоритарників звертаюсь.

 

ПАВЕЛКО А.В. Костянтин Іщейкін, будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, з повагою до народного депутата Яценка, хотів би сказати, що робоча група напрацювала уточнену редакцію відповідного рішення, яка, шановні колеги, всім роздана. Якщо є потреба, я можу її зачитати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Нема потреби, ми її читали.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. І робоча група запропонувала спочатку окремо визначитися з пропозицією робочої групи з цього питання, яка всім роздана, а потім в цілому підтримати рішення по законопроекту.

 

ПАВЕЛКО А.В. Окремо по експерименту проголосувати, так?

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, я також один із тих співавторів, які підтримали експеримент в даному випадку, ми всі на виїзних засіданнях бачимо їх ефективність. Але у нас є дуже тонка межа по бюджету 2019 року. Ми його уважно збалансовували. І висновок наших всіх і комітетів, і фракцій – збалансований бюджет. І зараз Оксана Сергіївна, яка від України веде дуже напружену співпрацю з нашими міжнародними партнерами, каже, що це наше рішення може вплинути на остаточне рішення по довгостроковим нашим проектам, я так розумію.

Тому що ми прописуємо в бюджет розподіл надходжень, які вже узгоджені на майбутній період. І це окреме питання, яке не може бути внесене іншим законопроектом, і розбалансовано повністю бюджет 2019 року. Моє особисте переконання, що це дуже-дуже погано може вплинути на наші міжнародні стосунки і щодо бюджету 2019 року.

Сам впевнений, що після запропонованого нашого бюджету, який буде виконуватися, ми можемо повернутися до цього питання і побачити по виконанню бюджету, по виконанню наших програм з міжнародними фінансовими організаціями, і також повернутися окремим законопроектом, який, впевнений, підтримають всі мажоритарники, всі депутати, але окремим законопроектом.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Дякую.

Я дуже прошу порозуміння в цьому питанні, все-таки підтримати нашу точку зору і не вносити. Знову ж таки, перевиконання по акцизам дасть більші надходження в дорожній фонд, які теж по результату перевиконання (перший квартал, другий квартал) можуть бути розподілені на додаткові дороги і так далі. Це вже профільний закон, тут чітко визначає.

Тому велике прохання просто: не вносити зміни в уже ухвалений бюджет через зміни в Бюджетному кодексі.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми так з вами відпрацювали баланс бюджету 2019 року, що зараз таким "легким движением руки"…

Будь ласка, Богдане Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Ми ж абсолютно не беремо ні одної копійки з Державного бюджету. Це надлишкові кошти з перевиконання. Чи я щось неправильно розумію? Мені здається, колеги, що я розумію правильно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Перевиконання, вже є чіткі норми, куди вони повинні бути запропоновані.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Так ми це і будемо. Це перевиконання, їх же ж не можна порахувати, наскільки воно буде. Це стимул працювати чесніше, краще, з перспективою будівництва.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, якщо ми подивимося на цей рік, перевиконання за одним податком не значить виконання і перевиконання за всіма. І дуже часто перевиконання по певним, ви ж розумієте, що наші цифри, які ми закладаємо, вони, звичайно, ґрунтуються на підрахунках, але в цьому році у нас по деяким видам: по ренті і так далі було недовиконання. І якраз можливі перевиконання, тобто в кожному прогнозі є певні допуски. Тому якщо ми перевиконання по одному податку, його зборами, відразу забираємо ще в інший ресурс, у нас і так акциз уже направлений в дорожній фонд. Це суттєво ставить під ризик загальне виконання по доходам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, я все ж таки пропоную підтримати нашого Міністра, вона сьогодні вже з новим посвідченням.

Шановні колеги, ми ще не закінчили. У нас є ще один законопроект важливий. Ще раз хочу вас запросити підтримати нашого міністра, нам її треба впевнити нашою підтримкою, дуже непросте рішення.

Мы с ним много спорили, принимали решения тяжелые. Я думаю, что пройдемся по поправкам, и если можно, правку по отдельности по эксперименту сейчас провести.

Де вона? Не бачу.

Повертаємось.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону) Її можна не зачитувати. Давайте просто…

 

ПАВЕЛКО А.В. А мы ее…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону) В таблице она не отображена, ни плюс, ни минус. Ее нужно…

 

ПАВЕЛКО А.В. А, она не была в таблице, да?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону) Нет, в таблице она есть, просто нет высновка комитета – врахована чи відхилена.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Так що робити?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Хай депутати вирішать.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ще раз, шановні колеги, прошу хвилинку уваги! По 120-й поправці, хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Хто за? Чотири.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Вісім. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення не прийнято.

Наступні, будь ласка, які там були вами запропоновані?

 

МАРКАРОВА О.С. "Граничні показники" замінити словом "показники".

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є по цьому питанню?

Костянтин Євгенович, Костянтин Євгенович!

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Підтримуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне.

 

МАРКАРОВА О.С. І так само по місцевим бюджетам теж. Воно все разом?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Ми вже це проголосували, да.

 

МАРКАРОВА О.С. Витрати по боргу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Виключити.

 

МАРКАРОВА О.С. 199-й рядок: виключити "показники витрат на погашення державного боргу". Ще раз, це не прибирає інформацію по боргу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Державного чи місцевого боргу?

 

МАРКАРОВА О.С. І місцевий також.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я проти.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - проти. Рішення все рівно прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Прийнято.

Шановні колеги, я все ж пропоную: одне питання ми будемо наполягати візувати, все ж таки, Мінфін. Ну, не все ж ми можемо підтримати. Хоч одне оставте для комітету рішення.

 

МАРКАРОВА О.С. Погоджуюсь.

 

ПАВЕЛКО А.В. Все, знімається ця пропозиція.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Зняли питання, прекрасно.

 

ПАВЕЛКО А.В. І в цілому прошу всіх проголосувати, в цілому рішення, яке озвучив Іщейкін Костянтин Євгенович.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.(Оплески)

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, наступне питання, дуже важливе.

 

(Шум у залі)

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Важливе питання!

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне питання. Слово надається Міністру фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні. Зараз роздамо закон. Сергій Іванович, я вас попрошу... Зараз оголосимо коротку перерву і не розходимось. Зараз проводимо підкомітет по цьому питанню, законопроекту.

 

КРИВЕНКО В.М. Можна поки в "Різному"?

 

ПАВЕЛКО А.В. До "Різного" ми ще не дійшли.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановний голово, якщо можна. Шановне товариство, я вас дуже просив би послухати зараз, важлива тематика. У нас введено режим воєнного стану. У нас є серйозні обмеження. І в цей момент готуватися до продажу "Центренерго", на мою думку, це злочин. Ми розуміємо, що не буде ніякої конкуренції. Оцінка в 6 мільярдів, коли реальна вартість під 40, за оцінкою експертів "Центренерго". Ми з вами шукаємо постійно ресурс. Тому я би закликав колег, щоб ми звернулися до Уряду з пропозицією: на момент дії воєнного стану не проводити продажу державного майна. Ми як бюджетний комітет маємо розуміти, що десятки мільярдів гривень будуть втрачені, тому що реальні інвестори не прийдуть на цей конкурс.

Тому пропоную, щоб ми таке звернення, пане голово, написали від комітету, а Уряд прийме рішення, яке він прийме.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дане рішення в "Різному". Це буде в "Різному", коли ми дійдемо.

Наступне. Шановні колеги, вам роздано кабмінівський законопроект за номером 9369, так?

 

МАРКАРОВА О.С. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, слово надається Оксані Сергіївні. Я зараз пропоную, все ж таки, перейти до співпраці в підкомітеті і робочій групі, для того щоб ми прийняли рішення, а потім вже повернулись до комітету. Чи?...

Добре. Тоді, будь ласка, Оксана Сергіївна, по даному законопроекту.

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую.

Шановні колеги, Уряд підготував фінальний законопроект про внесення змін до Державного бюджету на 2018 рік, в якому ми пропонуємо врегулювати ряд питань, враховуючи вже з аналізу, ну, фактично 11-місячного виконання державного бюджету. Це досить невеликий законопроект, яким ми враховуємо звернення окремих головних розпорядників з метою забезпечення вирішення важливих соціальних питань.

Зокрема ми пропонуємо збільшити видатки в цьому році на майже 11 – 10,7 мільярдів за загальним та спеціальним фондом на виплату пенсій, збільшити трансферт на цю суму, збільшити доплати за роботу в зоні відчуження. Ну, ця програма – соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. І невелике ще збільшення щодо фінансування нашої антарктичної станції "Академік Вернадський", яке потрібно для початку їх зимового періоду. Ну, це зовсім невелика сума – 27,6 мільйона.

За рахунок чого ми пропонуємо зробити ці зменшення? Вони також за рахунок перерозподілів, за рахунок зменшення видатків по деяким програмам. В основному це соціальна субвенція на виплату допомог сім'ям з дітьми, цілий ряд як би, малозабезпеченим особам, які мають право на пенсії і так далі. Це вже реальні цифри, які ми закладали, очікуючи на одну ситуацію як би. Це вже реальні, тобто немає заборгованості по цій програмі. Хочу запевнити, що всі видатки за 11 місяців проведено Міністерством соціальної політики і урядом, і всі видатки на грудень теж заплановано. Це ті кошти – 7,2 мільярда, які не будуть використані, а також в зв'язку з переглядом на Кабінеті Міністрів ряду видатків. Це програма по державному управлінню - на 1,2 мільярда, декілька невикористаних коштів по сільськогосподарським програмам, по заходам з приватизації державного майна. Це ті залишки коштів на радників, які в цьому році не розпочали роботу, і вони теж будуть. Тобто кожна зі статей, з якої ми знімаємо, вона вивірена і ми впевнені, що ці кошти в цьому році дійсно не знадобляться і ця позиція підтверджена головними розпорядниками.

Додатково в нас є ряд перекидок, які без зміни балансу, частково це в інвестпроектах, буквально це на запис в тому числі і комітету, це перекидка всередині по інвестпроектам, невелика, загалом на 100 мільйонів, але без виходу за межі інвестпроектів.

Також зберігаємо норму в Прикінцевих положеннях законопроекту про збереження на рахунках відповідних місцевих бюджетів тих залишків, які будуть на кінець 2018 року по субвенції, для того, щоб вона фактично була перехідною і змогла бути та субвенція, яка вже виплачена в цьому році, могла бути використана в наступному році. А також аналогічні норми по залишкам по сільській медицині як програмі, яка проведена в цьому році, але щоб можливі залишки використовувати і в наступному.

Ще також з метою виконання угоди, це норма, яка не впливає на баланс, для того, щоб унормувати питання, угода, яка укладена і ратифікована парламентом між Урядом України і Урядом Французької Республіки щодо створення державного інвестиційного проекту, створення єдиної системи авіаційної безпеки, ми передбачаємо надходження по спецфонду близько 2,5 мільярдів. Це ті кредитні кошти, які надійдуть від казначейства, і вони будуть використані на закупівлю ряду вертольотів.

Таким чином, з врахуванням цього і з врахуванням інформації від Фонду державного майна ми зменшуємо дефіцит загального фонду на суму близько цих же 2,5 мільярдів, які ми передбачаємо від кредитних коштів.

Оце фактично всі, тобто це досить невеликий законопроект, яким ми врегульовуємо, в першу чергу, питання по Пенсійному фонду, це насправді дійсно головне якби питання і решту перерозподілів всередині, там ряд правоохоронних органів, які дозволять нам спокійно закрити 2018 рік. Прохання підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Сергій Іванович Мельник, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, я хотів би звернути увагу, що в цілому якби ми не проти, оскільки там не освоєні кошти, я хотів би загострити увагу на одному питанні. У нас найбільший перерозподіл відбувається за рахунок зменшення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім’ям з дітьми.

У нас є багато звернень до комітету від областей щодо не забезпечення медичною і освітньою субвенцією, а також дві області подали, що в них закінчився інсулін. Я би все-таки пропонував би заслухати двох найбільших головних розпорядників – це МОЗ і МОН щодо ситуації, тому що виходить так, що основний перерозподіл, який ми знімаємо, це Міністерство фінансів майже 10 мільярдів, ми весь направляємо на Пенсійний фонд. Я не проти Пенсійного фонду, але ми з областей знімаємо субвенцію на допомогу дітям і ні копійки не закриваємо зарплату ні медикам, ні освітянам. Є певна проблема.

Щодо загального збалансування, тобто загальний мінус просто збалансували, там зменшили доходи коштів від приватизації. Немає питань.

Тому щодо загального перерозподілу, то все-таки мене хвилюють оці три питання – це заробітна плата, освіта, охорона здоров'я і все-таки інсулін. Тому що я казав і ми на стадії формування про це казали, і області про це казали, що є кошти, будуть неосвоєні субвенції. Ми другий місяць, ці звернення є, у вас теж є звернення, так, від областей?

 

МАРКАРОВА О.С. Я можу доповісти.

 

МЕЛЬНИК С.І. Ну я не бачу абсолютно, ні копійки немає на медичну, освітню…

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться. Питання і по медичній, і по освітній субвенції безумовно пріоритет номер один, який у щотижневому режимі моніториться як профільними міністерствами, так і було доручення віце-прем'єру Зубку. Є проблеми у деяких територій, ми досить оперативно робимо перерозподіли всередині цих субвенцій. Тому у нас немає проблем, якщо брати, тобто це вже пройдено і по Житомирській області, і по багатьох областях, які от на слуху останні. І на обласних рівнях є залишки, тобто практично не буде на кінець року проблеми з заборгованістю по зарплатах. Цю субвенцію, яка так звана "дитяча субвенція", так, 7,2 мільярда, ми, обговорюючи всередині Уряду, визначили, що питання забезпечення пенсій, воно дійсно питання пріоритетне, і тут не буде ніяких в цьому плані перерв чи ще чогось, але це точно не впливає. Тобто ми бачимо в розрізі, ми готові вам на кожне звернення дати конкретну ситуацію по кожній області з можливістю повноцінного перерозподілу всередині області таким чином, щоб забезпечити зарплатами і в сфері медицини, і в сфері освіти.

Так, у нас дійсно були ситуації, коли в ряді областей було, назвемо це так, небажання перерозподіляти, були звернення за додатковими коштами. Однак детально, як би, сідали і представники міністерства, і представники Міністерства фінансів, профільний заступник і департамент, проходились, дивились і показували, де є ресурси на кожному етапі. Тобто ми на кінець кожного місяця моніторимо залишки по цих субвенціях на обласному рівні, залишки є на обласному рівні, практично на кожному обласному рівні. Тому там, де є дійсно потреба, допомагаємо колегам на місцевому рівні перерозподіляти в межах області. Плюс є ще певні резерви і по одній, і по другій субвенції, які теж наші колеги перерозподіляють. Якщо є конкретні звернення по конкретних територіях, будь ласка, кажіть, будемо направляти і давати конкретну інформацію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Я поділяю питання Сергія Івановича. Але на нього є проста відповідь. Голосували виконуючий обов'язки міністра Уляна Супрун і Міністр освіти Лілія Михайлівна Гриневич за цей законопроект. Це ж урядовий законопроект. То вони за нього голосували на засіданні Уряду? (Шум у залі) Добре. Тобто ситуація яка? У нас виходить, що міністри на Уряді голосують, а потім приходять в комітет і говорять, що мені там не додали. Я кажу, а чому ви голосували на Уряді? Тому на запитання на ось це така… (Шум у залі) Їхня, їхня є, цих міністрів була підтримка на Уряді цього законопроекту?

 

МАРКАРОВА О.С. Заперечень проти даного законопроекту не було.

 

КРИВЕНКО В.М. Від цих двох міністерств?

 

(Шум у залі)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Сергій Рудик. Потім Білоцерковець.

 

РУДИК С.Я. Шановна Оксано Сергіївно! Ловлю вас на слові про те, що на кінець року ніде не буде проблем з освітніми зокрема субвенціями. Просто в мене є реальна історія. Кам'янка, 1,6 мільйона гривень - це вже після всіх перерозподілів. І це от уже там люди стоять, стоять, приходять, дзвонять, міський голова, голова ОТГ мені телефонує. І Сміла – 2,3 мільйона. Звертаюся до новопризначеного голови обласної адміністрації, він каже: "З'ясуємо, врегулюємо. Зараз розберемося". Але я розумію, десь є якесь відчуття, що не того… (Шум у залі) По освітній субвенції. Кам'янська ОТГ – 1,6. В зв'язку з підвищенням, ну, зі збільшенням мінімалки вони не прогнозували цю історію. Я вас дуже прошу. Я готовий проголосувати за законопроект, але якщо ви дасте мені чесне міністерське слово, що дійсно до кінця року у них не буде проблем з недофінансуванням цієї субвенції.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дмитро Білоцерковець.

Якщо є потреба у відповіді…

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, чесне міністерське слово (кожен на місті голова робить те, що він повинен робити) дати не можу. Але я вам дам точну інформацію як по цим двом пунктам, так і по області і можливих варіантах врегулювання. Ми бачимо, дійсно є, ну тобто абсолютно всю інформацію дам. І ще раз, нещодавно опрацьовували декілька областей досить детально. Тому я буквально там завтра…

 

РУДИК С.Я. Що ОДА робить? ОДА каже так: у них є там свої залишки, які вони не хочуть покривати цю субвенцію, кидають на інші видатки. Ну-то чекайте, то зовсім інша стаття видатків.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, у нас були, я не буду зараз називати ціни, у нас були випадки, коли капітальні видатки фінансуються вчасно, у нас тут Рахункова палата зараз якраз дивиться на деякі з таких місцевих бюджетів, як би. Капіталка фінансується, передплати навіть платяться, а по зарплатам нема чим закрити. Тому ще раз, от по кожному готові давати досить об'єктивно, швидко всю інформацію. І ми в активній роботі і з міністерством одним, і з міністерством другим, над цим працюємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякуємо, дякуємо, Оксана Сергіївна.

Білоцерковець.

 

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О. Колеги, хочу зрозуміти, чи буде у нас підкомітет, чи ні, для того, що у мене є текстова правка, щоб зараз не озвучувати тоді.

 

ПАВЕЛКО А.В. Може, ми на комітеті зараз обговоримо і приймемо рішення.

 

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О. Тому що у мене є текстова правка. Зараз озвучувати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Зараз, зараз!

 

БІЛОЦЕРКОВЕЦЬ Д.О. Дякую.

Шановні колеги, прошу по 9369 внести технічну правку в текстову норму. Пропоную в рамках внесення до статті 31 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" таку редакцію: "Встановити, що у разі здійснення в 2018 році видатків бюджету міста Києва на будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу через річку Дніпро у місті Києві, але не більше 1 мільярда гривень, будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції "Сирець" на житловий масив Виноградар з електродепо в Подільському районі міста та каналізаційних колекторів, але не більше 2,6 мільярда гривень, капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення міста Києва із заміною ртутних та натрієвих світильників на світлодіодні світильники, але не більше 300 мільйонів гривень Міністерство фінансів України в обсязі проведених таких видатків частину зобов'язань Київської міської ради з погашення заборгованості перед державою, яка виникла внаслідок вчинення в 2015 році правочину щодо переведення частини місцевого боргу Київської міської ради за місцевими зовнішніми запозиченнями до державного бюджету". Тут просто технічна правка, яка заключається в тому, що ми просто додаємо окрім метро "Виноградар" також каналізаційні колектори. Але сума не змінюється. І це лише технічна правка текстова.

 

ПАВЕЛКО А.В. Оксана Сергіївна.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Ану, дайте редакцію сюди.

 

ПАВЕЛКО А.В. Оксана Сергіївна, будь ласка, коментар.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, це стаття, яка описує... Це фактично на баланс державного бюджету в цьому році нам ця правка не вплине. Чому? Тому що фактично якби ця правка розширює перелік об’єктів, які Київ сам може фінансувати певний ряд об’єктів, а ми погоджуємось в межах тих коштів, які Київ нам повинен, ми йому повинні були заплатити, а він нам не буде повертати, на цю суму, це в майбутньому, тобто ми ці кошти… Це все наслідок боргової операції, яка в нас була в 2015 році.

Якщо би це здійснювалось в першій половині року, ми взагалі би не заперечували. Просто зараз ситуація яка? До кінця року залишилось тільки три тижні. Фактично ще раз, нам на баланс ця правка не впливає, і наскільки ці об’єкти, зміни, які внесені, Київ встигне сам профінансувати за два тижні фактично, там три тижні до кінця року, це питання.

Тобто ті об’єкти, які в нас були протягом року, якими займався Київ весь час, і зараз десь там будуть якісь питання ще оплат, по ним не буде виникати ніяких питань. Ці об’єкти, які будуть додані сьогодні, я думаю, що знову ж таки це питання…

А питання по курсу, якщо ви прибираєте, це важливо, тобто ви не прочитали. Тобто по суті якби це розширення порядку, його тут не було, тому навряд чи Київ здійснював ці… Я не буду навіть це коментувати. На баланс не впливає, але для нас фактично, якщо ви будете це міняти, то в нас стаття, яка зараз, вона звучить таким чином, що перераховує на що і далі каже: погашення заборгованості перед державою, яка виникла внаслідок вчинення у 2015 році правочину щодо переведення частки за місцевим і зовнішнім запозиченням до державного боргу і далі іде фраза – за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленого Національним банком України, на дату здійснення відповідних видатків у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Це для нас ключова норма, тому що ми ведемо облік.

 

 (Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергію Івановичу, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я ще хотів одне питання уточнити. Є ще звернення від областей, вони зараз подали вам звернення. І є певна економія по програмі "Нова українська школа", вони просять на освітню субвенцію. Чи ви це врегулюєте в межах головного розпорядника?

 

МАРКАРОВА О.С. Це в межах головного розпорядника.

 

МЕЛЬНИК С.І. Тобто ви гарантуєте, що ми далі врегулюємо.

 

МАРКАРОВА О.С. Якщо Міністерство освіти буде вважати за потрібне врегулювати і буде подавати, ми будемо погоджувати такий перерозподіл.

 

ПАВЕЛКО А.В. Володимир Васильович Шкварилюк.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановні члени комітету, зараз будемо голосувати. Ще є одна поправка до Прикінцевих положень. В нас другого числа почався етап Кубку світу по біатлону і перша "бронза" на перших же змаганнях.

Тому в бюджеті 2018 року є в нас рядочок: субвенція обласному бюджету для будівництва нового сучасного біатлонного стадіону. За рік пророблена повністю вся документація і зараз оголошений тендер на очікувану вартість. Експертиза повинна бути цього року. Якщо експертизи цього року не буде по технічних причинах, то прохання цю субвенцію перенести на 2019 рік. Прошу всіх підтримати. Я вношу цю пропозицію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Сергіївно, є прохання підтримати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Це по цьому ви говорите чи по іншому? Ні? То наше приймаєте, а по іншому потім собі поговорите. Субвенцію 2018 року зробити на 2019-й, тому що проведена…

 

(Шум у залі)  (Не чути)

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дивіться, а якщо тендер не…

 

ПАВЕЛКО А.В. Кажіть, Іван Іванович.

 

КРУЛЬКО І.І. Отут у нас є 26 пункт, де ми перераховуємо субвенції: "залишки за субвенцією за місцевим бюджетом на соціально-економічний розвиток, залишки за субвенцією на реалізацію заходів спрямованих на систему охорони здоров'я". І сюди додати ще один цей рядок – "залишки коштів за субвенцією Івано-Франківської області для побудови сучасного біатлонного стадіону". Оце сюди добавити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається? Приймається.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую.

Тепер голосуємо в цілому.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, є пропозиція.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Голосуємо.

Будь ласка, Рефат Чубаров.

 

ЧУБАРОВ Р.А. Дуже дякую.

Андрію Васильовичу і шановні члени комітету! Я буду призивати вас його підтримати. Але, дивіться, тут є питання з терміном. Завтра 6 грудня, якщо завтра в першому читанні і потім ще…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. За основу і в цілому.

 

ЧУБАРОВ Р.А. І в цілому? Ну тоді все, знімається. Я це хотів вас просити. Вибачте. Все, дякую дуже.

 

ПАВЕЛКО А.В. За основу і в цілому.

Будь ласка, Оксана Сергіївна.

 

МАРКАРОВА О.С. Ще там, де "залишки коштів за субвенцію з державного бюджету місцевим на соцеконом", написано "які зберігаються на рахунках загального та спеціального фонду". Прохання "та спеціального фонду" виключити, бо у нас в цьому році немає спеціального фонду по соцеконому. Це просто треба відкоригувати.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Івано-Франківської, так. Що це? І озвучену Мінфіном.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Так. Це вже домовились. Так, все.

 

МАРКАРОВА О.С. І виключити "та спеціального фонду".

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Так, було. Все, голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. І за основу і в цілому, так?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. За основу і в цілому.

 

МАРКАРОВА О.С. І технічна правка "фінансування пенсій" по тексту "на фінансове забезпечення".

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати наступне рішення, яке зараз було запропоновано нашими колегами. Підтримати законопроект, який нам всім розданий і ми зараз його відпрацювали, з пропозиціями озвученими нашими колегами Білоцерковцем, Шкварилюком і техніко-юридичними правками Міністерства фінансів. І запропонувати проголосувати за основу і в цілому, як пропонував нам наш колега Рефат Чубаров. І в редакції "Івано-Франківської", яку було запропоновано Крульком Іваном Івановичем.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?  

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую вам, колеги. Рішення прийнято. Дякую.

Переходимо до питання "Різне". (Шум у залі)

Шановні колеги! Дуже важливе питання. Я прошу хвилиночку уваги.

Про звернення громадської організації "Нова нація" з приводу обсягу коштів на виплату грошової компенсації для придбання житла внутрішньо переміщеним особам, учасникам антитерористичної операції.

Шановні колеги! Інформую, що на засіданні присутні уповноважені представники громадської організації. Прошу до слова Грекова Миколу Олександровича, який уже озвучував свою пропозицію у нас на засіданні при розгляді проекту бюджету на 2019 рік.

Тому прошу дуже коротко.

 

ГРЕКОВ М.О. Шановний Голово! Шановні депутати! Прошу підтримати нашу пропозицію та зробити робочу групу, щоб розглянути наше питання у вашому комітеті та відпрацювати…

Все. Дякую. Дуже дякую. Дякуємо за підтримку.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Олександровичу.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановний Андрію Васильовичу! Питання забезпечення житлом цієї категорії людей, воно стоїть у тому ж порядку, що і ветерани, які мають на це пільги, які прописані і проживають в містах і селищах України. Дійсно, і тим, і іншим треба збільшувати. Але в чому питання? Облік, який іде по цій категорії, його треба доопрацювати. Тому пропонується, ми готові - і я, і члени комітету, і Міністерство фінансів - звернутися до Мінсоцполітики, тому що є Міністерство ветеранів як виконавчий орган, воно ще не взяло свою функцію, є Міністерство ТОТ, які були у нас сьогодні. Але всі кошти йдуть через Мінсоцполітики, тому пропонується звернутися до Мінсоцполітики і спільно з ними, вони як виконавчий орган, створити робочу групу і забезпечити не тільки розрахунки по  фінансуванню, але облік і представлення.

 

ГРЕКОВ М.О. Іване Івановичу, дуже вам дякую. На сьогоднішній день, дійсно, завтра у нас відбудеться мітинг біля Мінсоцполітики о 12.00. І ми будемо вимагати все це. Але на сьогоднішній день в мене є інформація, що Служба у справах ветеранів вже порахувала, і на сьогоднішній день 1300 осіб учасників АТО з окупованої і анексованої території є на квартирних чергах по Україні.

Дуже дякую, що комітет підтримує нашу пропозицію.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Питання в чому? Ми ж не заперечуємо піклуватися цією проблемою. Ми не виконавчий орган, ми при собі створити не можемо. Ми увійдемо і очолимо цю роботу,

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Дуже важливе питання. Підтримати голову підкомітету Куліченка Івана Івановича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Дякую, Миколо Олександровичу.

Шановні колеги! У нас ще одне питання. Слово надається Першому заступнику Голови комітету Амельченку Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні друзі! Шановні колеги! Я прошу уваги, бо це стосується дуже важливих рішень. Шановні друзі, у нас закінчується рік. За рік було проведено дуже багато роботи. Я сподіваюсь, що ми з вами виконали всі зобов'язання і перед виборцями, і перед своїми фракціями. І ось одна з основних, останніх подій, яку ми пройшли, це затвердження і опрацювання бюджету і Бюджетного кодексу, зокрема законопроекту щодо середньострокового бюджетного планування.

З огляду на зазначений обсяг роботи, проведений при цьому секретаріатом нашого комітету, вважаю доцільним порушити клопотання перед керівником Апарату Верховної Ради України про відзначення окремих працівників секретаріату напередодні Нового року. На жаль, до цього не всі наші попередні звернення були задоволені.

Крім цього, шановні друзі, я, Андрію Васильовичу, хочу відзначити ще додатково роботу наших підкомітетів і народних депутатів України.

В першу чергу, я звертаюся з клопотанням до голови комітету щодо відзначення Подякою голови комітету заступника голови комітету, керівника робочої групи Мельника Сергія Івановича; голову підкомітету Іщейкіна Костянтина; голову підкомітету Крулька Івана Івановича.

Ви розумієте про що я, тому що багато є у нас роботи було проведено цими комітетами. І, враховуючи постійне навантаження Комітету з питань бюджету, Горбунова Олександра Володимировича.

Враховуючи таке, пропоную керівнику секретаріату внести відповідні пропозиції і погодити з головою комітету та до завершення цього тижня направити їх за належністю Першому заступнику Керівника Апарату Верховної Ради України. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Проти – 1. Утримався – 1. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийнято. Оголошую засідання комітету закритим.

Дякую всім за участь і бажаю успіхів!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку