СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

19 грудня 2018 року

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, шановні народні депутати, я пропоную, враховуючи час призначення засідання комітету на 17 годину, розпочати засідання. І пропоную заслухати, скажімо, попередньо обговоривши порядок денний.

Порядок денний розданий вам. У кого є доповнення до порядку денного? Прошу. Кворуму немає, ми рішення приймати не будемо.

Прошу, Олександре Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, є пропозиція: додатково пропонується включити до порядку денного питання про погодження передачі деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у 2019 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління, відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2018 року за номером 1007-р.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Є ще інші пропозиції?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Добре.

Враховуючи, що немає інших пропозицій, пропонується поки розглядати той порядок денний, який нам запропонований, з додатком Олександра Горбунова.

Шановні колеги, прошу, по першому питанню нам треба узгодити, розглянути питання щодо законопроектів - щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради України і Бюджетним кодексом України.

По першому питанню прошу доповісти Секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую.

Шановний Василю Васильовичу, шановні члени комітету, вашій увазі пропонується 76 законопроектів, які опрацював комітет і секретаріат, із них пропонується визначити 26 такими, що не мають впливу на показники бюджету, і 50 такими, що мають вплив на показники бюджету. Пропонується підтримати даний законопроект.

Якщо є у когось зауваження, прошу висловитися. Якщо немає, то пропоную голосувати тільки тоді, коли буде кворум. Зараз заслухати питання, а голосувати тоді, коли буде кворум. Уже через пару хвилин, я бачу, підтягуються.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. По першому переліку і по другому немає ні у кого ніяких доповнень, зауважень? Немає.

Переходимо до заслуховування другого питання порядку денного. І я прошу розглянути пункт 15 четвертого питання: про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам. Це питання номер 4, пункт 15.

До доповіді запрошується заступник Міністра охорони здоров'я Олександр Володимирович Лінчевський.

Будь ласка, Олександре Володимировичу.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Шановний пане головуючий, шановні члени комітету, дякую за можливість доповісти.

Ми просимо про перерозподіл коштів, про 2 перерозподіли. В одному випадку ідеться про програму 1080, де були передбачені кошти для підвищення кваліфікації осіб з надання домедичної допомоги. Після перерахунку потреб виконавців ми маємо економію в 5 мільйонів, і ми просимо дозволити перерозподіл з цієї програми на програму 1070 – це "Підготовка, підвищення кваліфікації медичних, фармацевтичних, наукових, науково-педагогічних кадрів вищими навчальними закладами". Це перше. Це номер постанови 1009-р.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Тоді це пункт 16.

Олександре Володимировичу, уважніше, будь ласка.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Вибачте.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. У вас 2 постанови: 1003-р і 1009-р. Ви зараз доповідаєте 1009-р, так я розумію?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Так.

Але я можу повернутися до 1003-р.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, 1003-р.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. І 1003-р. Міністерство охорони здоров'я просить дозволити перерозподіл з програми 8020 "Надання первинної медичної допомоги населенню" в обсязі 450 мільйонів гривень на програму 1410 "Медична субвенція" та на програму 1360 "Лікування громадян за кордоном" на 323 та 126,6 мільйона відповідно.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Є питання до доповідача?

Олександре Володимировичу, враховуючи ситуацію, яка…

Будь ласка, Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів уточнити все-таки по медичній субвенції, по зарплаті яка ситуація? Що ви можете сказати? По місцевих бюджетах.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Власне, якщо говорити про цю…

 

МЕЛЬНИК С.І. Цим перерозподілом ви закриваєте питання по заборгованості по зарплаті? Тому що, наскільки я знаю, ситуація така, що окремі області за рахунок обласного резерву там трохи позакривали, як завжди, ті, що дисципліновані, не чекали. Тепер завжди ми закриваємо недисциплінованих. У вас принцип лишився цей самий?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми розподіляємо відповідно до формули за єдиними підходами по усіх областях, для покриття незабезпеченості усіх областей.

 

МЕЛЬНИК С.І. Всі закривають, і Івано-Франківська закриває?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми надаємо їм суму коштів, але там виникає така ситуація, що якщо затверджуються штатні розписи не в межах передбаченого фонду оплати праці, то ми на це вплинути ніяк не можемо.

 

МЕЛЬНИК С.І. Ви можете сказати, по яких областях залишається проблема, і до кінця року обласні ради мають, тобто ви сказали, там проблема, ваше питання вирішуйте за рахунок обласного резерву.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Ми маємо надію, що за рахунок, це вже ми четвертий раз надаємо на покриття незабезпеченості, що всі питання по заборгованості будуть закриті.

 

ДЖИГИР Ю.А. Я підтверджую, що після цього перерозподілу закриваються всі проблеми, крім Івано-Франківської області. Ми ведемо також роботу за рахунок резервів власних.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Немає Олександра Шевченка, але чому Івано-Франківська область опинилась в такій ситуації. Це системна якась? Це специфіка гірських районів? Ні? Не тільки? Зрозуміло.

У Міністерства фінансів по цих двох перерозподілах немає питань? Немає.

У підкомітеті, Олександре Володимировичу Горбунов, ви розглядали це питання? Я прошу вас доповісти.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую за слово, Василю Васильовичу.

Вчора на підкомітеті були розглянуті дані питання і я хочу по черзі доповісти і ставити на голосування теж почергово.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1009-р, і прошу підтримати таке рішення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Підкомітет по Постанові № 1003. Прошу, Куліченко Іван Іванович.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, зверніть увагу, ми на минулому комітеті говорили про збільшення фінансування лікування за кордоном. Якраз це розпорядження і дає можливість збільшення на 126,9 мільйона гривень видатків на лікування громадян за кордоном.

Таким чином пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити здійснення перерозподілу деяких видатків, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції між місцевими бюджетами згідно з розпорядженням Уряду № 1003-р.

Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Іване Івановичу.

Шановні колеги, враховуючи резонансне питання стосовно перерозподілу коштів по програмі "Лікування за кордоном", влітку в нас тут було декілька робочих груп. Олександре Володимировичу, я вас прошу, проінформуйте, будь ласка, заспокойте депутатів, що всі або не всі, скажемо, люди, які пройшли вашу комісію профільну, мають можливість, скажемо так, вирішити своє питання по здоров’ю по цій програмі.

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Оцей перерозподіл, про який ідеться, він покриє всіх 52 пацієнти, котрі потребують зараз виїзду за кордон. Ми маємо ще 18 пацієнтів, котрі потребують виїзду теоретично, за умови досягнення ремісії, але зараз такої потреби немає. Вони залишаються в черзі.

Цей перерозподіл покриває всі 52, котрим лікування за кордоном потрібно вже.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. А ті 18, вони будуть профінансовані тими коштами, які передбачені в бюджеті 2019 року?

 

ЛІНЧЕВСЬКИЙ О.В. Так, з одним але: вони можуть, тобто вони можуть переходити і на наступний рік. Тобто ніхто не знає, коли в них ця потреба виникне.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Ще питання є якісь до доповідача? Немає. Дякуємо. Ми взяли до уваги. Зрозуміло. Рішення підкомітету є. І рішення комітету буде після обговорення інших питань. Дякую.

Богдане Васильовичу, озвучте, будь ласка, прохання, яке, скажемо, ми зараз реалізуємо.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Це яке питання?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Про дороги.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. А, про дороги. Так, про дороги. Це просто четверте питання - про погодження перерозподілу… (Шум у залі)  Зараз буде. 10 хвилин - сказав. Вже от-от. Десь він там на під'їзді. Але давайте його заслухаємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Заслухаємо його?

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Заслухаємо, так. Про перерозподіл, так.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Є пропозиція Богдана Дубневича стосовно перенесення питання щодо перерозподілу, погодження переліків об'єктів. Третє питання ви зараз пропонуєте заслухати. Так? Про погодження?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Експеримент?

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Ні-ні. Не експеримент. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету… Ну четверте питання.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Четверте питання, пункт перший, так?

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Так. Так.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу.

Значить, розглядається, слухається питання про погодження перерозподілу…

 

(Шум у залі)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Почекайте. Давайте по черзі. Богдан Васильович запросив…. Зараз друге питання розглянути?

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Давайте йти по порядку денному.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Богдане Васильовичу, немає претензій?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я розумію. Слухається питання про проект Закону України про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" щодо перерозподілу економії коштів (реєстраційний № 9395 від 11.12.2018 року), внесений народними депутатами України Карпунцовим, Горбуновим, Помазановим.

До доповіді запрошується Голова Конституційного Суду України Шевчук Станіслав Володимирович.

Прошу, Станіславе Володимировичу.

 

ШЕВЧУК С.В. Дякую.

Шановні народні депутати України! Конституційний Суд України дуже вдячний народним депутатам Горбунову Олександру Володимировичу, Помазанову Андрію Віталійовичу і Карпунцову Валерію Віталійовичу, які розробили проект закону. Є прохання підтримати.

У нас склалася напружена, критична, я би сказав, ситуація щодо виплати зарплат нашому апарату. Це не стосується суддів. І це стосується нашого внутрішнього перерозподілу. Це кошти в розмірі приблизно, точніше, не приблизно, а 2 мільйони 155 тисяч. Це кошти, які заощаджені по результатах року. Причому мільйон був заощаджений через те, що я як Голова Суду відмовився від послуг машини з "мигалками". Тобто у нас є ці кошти. Ми хочемо, щоб їх внутрішньо перерозподілили. Ми не можемо цього зробити самостійно, бо це вимоги закону і Бюджетного кодексу. Це дуже критичний момент. І ми дуже просимо підтримати і включити завтра в порядок денний і проголосувати за ці зміни до закону.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Почекайте, будь ласка. Я дякую. Ви все доповіли, пане Станіславе?

 

ШЕВЧУК С.В. Так.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зараз я хочу, давайте послухаємо думку Міністерства фінансів, профільного підкомітету.

 

ШЕВЧУК С.В. Міністерство фінансів підтримує, так.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. І потім будемо задавати питання доповідачу.

Прошу, Юрій Анатолійович Джигир – заступник Міністра фінансів. Прошу.

 

ДЖИГИР Ю.А. Даний законопроект є збалансованим, не потребує додаткових ресурсів, не впливає на загальний баланс. Ми не заперечуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. По-перше, ще раз хочу наголосити на тому, що законопроект передбачає врегулювання питання бюджетного забезпечення виплати заробітної плати державним службовцям, працівникам патронатних служб та іншим працівникам Секретаріату Конституційного Суду України. І прийняття даного законопроекту не передбачає залучення додаткових бюджетних коштів.

За результатами розгляду є пропозиція від підкомітету рекомендувати Верховній Раді законопроект за реєстраційним номером 9395 за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням пропозицій комітету, пов'язаних із оформленням законопроекту відповідно до вимог законотворчої техніки. Прошу підтримати таке рішення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую. Думка зрозуміла.

Прошу, шановні колеги, питання до доповідача. Скорик Микола.

 

СКОРИК М.Л. По-перше, я хотів подякувати безпосередньо Голові Суду, що він особисто доповідає це питання. Дуже мало керівників безпосередньо приходять на засідання бюджетного комітету з такими питаннями. В основному ми маємо заслуховувати заступників. Це перше питання. Я дуже вдячний, тому до мене приєднаються всі члени комітету.

А питання наступне: в чому саме полягає економія, яка сума, з якої статті видатків переходить на іншу? Це перше.

І друге питання, якщо ви кажете про те, що є проблеми з виплатою заробітних плат працівникам апарату, які, якщо це не секрет, зарплати в середньому в апараті Конституційного Суду?

 

ШЕВЧУК С.В. В середньому 15 тисяч. Перерозподіл пов'язаний, це внутрішня економія. Я вже сказав, я відмовився від машини з "мигалками" – це близько мільйона, 600 тисяч на комунальні послуги і ще там дрібні на поштові витрати. Підтримайте завтра на засіданні, у нас останній день. І це стосується апарату.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Пинзеник Віктор Михайлович.

Шановні колеги, я прошу уваги!

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, питання навіяли мені, я би не задавав, якби ви не спровокували мене. Треба пішки ходити, взагалі можна буде серйозно підняти зарплату працівникам апарату.

Але у мене питання наступне, ви називали нам середні оклади апарату чи ви назвали нам середню заробітну плату? Бо там трошки оплата іде інакше, ніж це стосується звичайних працівників. Закон прив'язав в кратності оклади працівників, наприклад, апарату міністерств і апарату судів. Назвіть, будь ласка, середню заробітну плату.

 

ШЕВЧУК С.В. Приблизно я назвав. Ну, у нас же ж різні категорії посад. У нас є наукові консультанти, патронат, є голова секретаріату, заступники. Є по 5.

 

(Загальна дискусія)

 

ШЕВЧУК С.В. Ну є нарахування на неї традиційно, плюс премія. Ну, так воно десь і виходить.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Станіславе Володимировичу, питання стоїть…

 

ШЕВЧУК С.В. 15-20 тисяч.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Колеги просять розвінчати міф або підтвердити міф про високі зарплати працівників суду.

 

ШЕВЧУК С.В. Ну, 15-20 тисяч - це апарат. Ми суддів зараз не рахуємо.

 

(Загальна дискусія)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я хочу нагадати, шановні колеги, що закон цей приймали народні депутати України, так що… І це не є предметом по суті сьогодні розгляду питання.

Шановні колеги, є ще питання по суті до доповідача? Немає.

Дякую, Станіславе Володимировичу, питання ваше заслухане, рішення підкомітету є, рішення комітету буде прийнято після розгляду всіх питань.

Наступне питання. Заслуховується третє питання. Про погодження Переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України.

Перше питання. По Одеській області (згідно з листом Одеської обласної державної адміністрації).

До доповіді запрошується виконуючий обов'язки директора Державного підприємства "Служба місцевих автомобільних доріг" у Одеській області Бахмутов Олег Володимирович.

Будь ласка, Олегу Володимировичу.

 

БАХМУТОВ О.В. Шановні члени комітету, на ваш розгляд подано перелік об'єктів з ремонту автомобільних доріг загального користування за рахунок митного експерименту на загальну суму 1 мільярд 401 мільйон гривень. Це включає надходження цього року і залишки минулого року. Перелік погоджений Укравтодором та Міністерством інфраструктури, тому просимо вас погодити даний перелік.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Слово надається виконуючому обов'язки заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Олександру Івановичу Харченку.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Василю Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету, перелік, поданий Одеською обласною державною адміністрацією, розглянуто, погоджено. У зв'язку з тим, що основна маса коштів іде на означену дорогу, яка є цікавою в цілому для держави, Одеса-Рені, а також на 2 дороги, які соціальне мають значення надзвичайно високе, і дорога Р-33 Вінниця-Гайсин-Балта-Велика Михайлівка, і дорога Одеса-Вознесенськ-Новий Буг, Укравтодором погоджено, просимо вас також погодити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Слово надається голові підкомітету з питань державних інвестиційних проектів та аналізу ефективності управління підприємствами державного сектору економіки Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг у Одеській області, що здійснюється у рамках експерименту, поданий листом Одеської обласної державної адміністрації від 13 грудня 2018 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Хочу підкреслити, що наші одесити в цілості використали кошти і зробили, отут їхня є карта, яку вони представили. Так що є вже по Одесі де їхати по добрих дорогах.

Дякую вам за вашу роботу.

 

БАХМУТОВ О.В. Дякую вам.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Олегу Володимировичу, уточніть, будь ласка, це мільярд 400 ви переорієнтовуєте?

 

БАХМУТОВ О.В. Мільярд 401. Це мільярд 53 - надходження цього року від митниці. І 347 мільйонів - залишки минулого року.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Але це йде з наростанням.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. 768 мільйонів.

 

БАХМУТОВ О.В. Було погоджено. Зараз ми погоджуємо, як би, 767 мільйонів, які не були погоджені в червні.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло.

 

БАХМУТОВ О.В. Тобто це загальний список.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. А роботи виконані вже під ці кошти?

 

БАХМУТОВ О.В. Майже всі.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміла позиція. Ще питання є в колег?

Віктор Михайлович Пинзеник, прошу.

 

ПИНЗЕНИК В.М. 10 днів до кінця року. Чи ми збираємося рік продовжувати? Давайте рік продовжимо. Ми говоримо про сотні мільйонів гривень на 20 днів. Як ми собі це уявляємо? Куди їх, у сніг закопувати будуть чи що?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, Олегу Володимировичу.

 

БАХМУТОВ О.В. Роботи виконувалися раніше, тому що ми бачили перелік, ми бачили надходження в жовтні місяці. Тому роботи проводяться не зараз, а роботи проводились раніше - в борг. Тому зараз це ми виплачуємо борги підрядникам.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Як ви без переліку могли проводити роботи?

 

БАХМУТОВ О.В. Дивіться, у нас був погоджений перелік з компенсацією, яка не поступила до нас. Тому у нас був погоджений перелік, але компенсація не надійшла. Тому зараз, як би, підрядники робили - і ми покриваємо борги. В більшій частині на Одеса - Рені.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Тобто роботи виконані в повному обсязі?

 

БАХМУТОВ О.В. Так.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ще питання є, шановні колеги? Немає.

Дякую вам, Олегу Володимировичу. Ваше питання заслухано. Рішення підкомітету є. Рішення комітету буде після розгляду інших питань.

Так, продовжуємо розгляд пункту 3…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Миколаївська область.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Так. По Миколаївській області. Згідно з листом Миколаївської обласної державної адміністрації від 6.12.18 року № 2243…

До слова запрошується заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Гайдаржи Валентин Васильович.

Прошу.

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Доброго дня, шановний головуючий, шановні члени бюджетного комітету! Прошу погодити перелік об'єктів в рамках митного експерименту (а саме на дорогу державного значення Н-11) суму 4 мільйони 610 тисяч.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло.

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Питання погоджене з Укравтодором, з Міністерством інфраструктури.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ви закінчили доповідь?

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Так.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Валентине Васильовичу, дякую.

До слова запрошується Харченко Олександр Іванович, виконуючий обов'язки заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України.

Прошу, Олександре Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановні панове депутати! Укравтодором перелік, поданий Миколаївською обласною державною адміністрацією, погоджений. Просимо вас також погодити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Олександре Івановичу.

До слова запрошується голова підкомітету Дубневич Богдан Васильович.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення: погодити уточнений Перелік об'єктів з розвитку автомобільних доріг в Миколаївській області, що здійснюється в рамках експерименту, поданий листом Миколаївської облдержадміністрації від 6 грудня 2018 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Прошу замітити, колеги, що Миколаївська область у цей рік підтягнула свої можливості і кошти виконала сповна, і ми бачимо чіткий напрямок будівництва автомобільних доріг Миколаївщини. Дякую вам за роботу.

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Богдане Васильовичу. Ви натякаєте на те, що гарний урок їм Прем'єр-міністр зробив у минулому році? Тому це, значить, дієвий механізм.

Питання до доповідача, шановні колеги? Прошу, Костянтин Павлов.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Валентин Васильевич, уважаемый, подскажите, пожалуйста, в этом году, хотя бы в этом году участок дороги Днепропетровск – Николаев, на участке там от Кривого Рога, Казанка, Новый Буг – он будет закончен? Люди перестанут вдыхать и на зубах чувствовать щебень или нет?

 

ГАЙДАРЖИ В.В. Ця ділянка є. Але ми зараз працюємо напрям Казанка-Новий Буг, із Нового Бугу в напрямок Баштанки. Але проект на цю ділянку теж є і в наступному році плануємо її зробити.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Так уже ж 3 года с этим вопросом "возюкаются"! Я 400 километров 9 часов в жизни никогда не ездил! Я извиняюсь. По полям.

 

ГАЙДАРЖИ В.В. На весь об'єкт потрібно біля мільярду 400 мільйонів гривень. Там 139 кілометрів. Проект є, експертиза є, але це дуже багато ще потрібно робити.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я извиняюсь, миллиард 400 нужно, 300 миллионов выделяют, я извиняюсь, но с каждым годом дорога все хуже и хуже. Ну давайте уже сделаем, как бы, ну бесплатные рейсы для людей, там самолетом от Кривого Рога до Николаева или до Одессы. Я извиняюсь, у меня не всегда, но у меня по стекло уже там бугры не от асфальта, от грунта. Там по полям проще ехать, чем по дороге!

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.   (Не чути) 

 

ПАВЛОВ К.Ю. Миллиард 400 общая стоимость!

 

(Загальна дискусія)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Я, користуючись нагодою, хочу вам нагадати, що перед засіданням комітету відбувається засідання підкомітетів. Я розумію. Я маю на увазі інших колег. Я знаю, Костянтине Юрійовичу, що ви були.

Зараз невеличкий коментар просить представник Рахункової палати Андрій Майснер.

 

МАЙСНЕР А.В. Дякую вам. Добрий вечір, шановні колеги, народні депутати, присутні.

Я хотів би зробити одну ремарку, суттєву на мою думку. І Миколаївська, і Одеська області будуть включені найближчим часом до програми аудиту ефективності витрачання коштів державного бюджету на дороги місцевого значення, відповідна субвенція в 11 з половиною мільярдів на цей рік, 2018-й. Мова іде про загальну суму субвенції, але ми будемо вибірковим методом за обсягами і за ризикоорієнтованим підходом включати відповідні області.

Тому вже у наступному році буде представлений відповідний звіт бюджетному комітету, і ці питання, які зараз порушуються народними депутатами поважними, будуть повністю розглянуті Рахунковою палатою під час аудиту.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Костянтине Павлов, прошу. Дякую, пане Андрію.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я хотел бы задать вопрос уважаемому спикеру. Вы говорите о субвенции местным бюджетам, тот вопрос, который я сегодня задал в отношении государственного бюджета и финансирования, и капитального ремонта дорог государственного значения, не имеет абсолютно никакого значения.

Пожалуйста, ответьте по сути.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу.

 

МАЙСНЕР А.В. Шановні колеги, саме по суті я вам хочу відповісти. Це стосується якраз і доріг загальнодержавного значення, і доріг місцевого значення, тому що відразу два аудити Рахункової палати, один з яких вже зараз відбувається і почався по декількох областях, а по Одеській і Миколаївській області саме місцевого значення з тих, що по суті. Тобто два аудити Рахункової палати.

Я вибачаюсь, я чітко усвідомлюю, що я говорю.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, є пропозиція припинити обговорення пункту 2 третього питання порядку денного.

Валентине Васильовичу, рішення підкомітету є, рішення комітету ви отримаєте після обговорення інших питань. Дякую вам.

Шановні колеги, продовжуємо заслуховувати наступне питання порядку денного – про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Пункт перший цього питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному агентству автомобільних доріг (розпорядження Кабінету Міністрів № 959-р від 21.11.2018 року).

До слова запрошується виконуючий обов’язки заступника голови Державного агентства автомобільних доріг України Харченко Олександр Іванович. Прошу, Олександре Івановичу.

 

ХАРЧЕНКО О.І. Шановний Василю Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету, на розгляд Комітету з питань бюджету виноситься розпорядження про перерозподіл. Відповідно до даного розпорядження проведено перерозподіл коштів між бюджетними програмами, передбаченими Укравтодору на 2018 рік, а також внесено зміни до переліку об’єктів ремонту, будівельних робіт, зокрема зменшено на 675 мільйонів гривень обсяг видатків за програмою 3111030 "Виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, залученими державою під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг загального користування", зменшено на 19 мільйонів 111 тисяч гривень обсяг видатків споживання за бюджетною програмою 3111020 "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг".

За рахунок вищезазначеного збільшено на 694 мільйони 111 тисяч гривень обсяг видатків за бюджетною програмою 3111020 "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг". Крім того, здійснено перерозподіл 1 мільйона 607 тисяч гривень в межах видатків розвитку за бюджетною програмою 3111020.

Таким чином, обсяг фінансування об’єктів ремонтно-будівельних робіт збільшено на загальну суму 695 мільйонів гривень 718 тисяч гривень. Зазначені кошти спрямовано на фінансування робіт в таких областях: 105 мільйонів 704 тисячі гривень на Закарпатську область: автомобільна дорога М-23 Берегове-Велика Копаня, М-25 Соломоново-Яноші; 50 мільйонів гривень на Запорізьку область: автомобільна дорога Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя на ділянці Запоріжжя-Маріуполь; 420 мільйонів 679 тисяч гривень на Львівську область: автомобільна дорога М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам'янка, Н-13 Львів-Самбір-Ужгород, Т?1416 Львів-Пустомити-Меденичі, Т-1419 Миколаїв-Жидачів-Калуш, Т?1402 Східниця-Пісочна, М-06 Київ-Чоп, Т-1418 Нижанковичі-Самбір-Дрогобич-Стрий, Н-09 Мукачево-Рахів-Івано-Франківськ-Рогатин-Бібрка-Львів; 16 мільйонів 205 тисяч гривень на Миколаївську область: автомобільна дорога Т-1508 Калинівка-Снігурівка; 60 мільйонів 620 тисяч гривень на Полтавську область: автомобільна дорога Р-60 Кролевець-Конотоп-Ромни-Пирятин та М-22 Полтава-Олександрія; 42 мільйони гривень 508 тисяч гривень на Хмельницьку область: автомобільна дорога Н-03 Житомир-Чернівці.

Просимо вас погодити вищезазначений перелік коштів.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Олександре Івановичу.

Слово надається заступнику Міністра фінансів України Джигиру Юрію Анатолійовичу.

 

ДЖИГИР Ю.А. Ми підтримуємо прийняття проекту за умови підтвердження зареєстрованої в органах казначейства кредиторської заборгованості по об'єктах, включених до Переліку з метою оплати уже виконаних робіт.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Слово надається голові підкомітету з питань видатків державного бюджету Олександру Володимировичу Горбунову.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Дане питання було ретельно розглянуте на підкомітеті, і за результатами опрацювання даного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 21 листопада за номером 959-р перерозподіл видатків державного бюджету із урахуванням особливостей проведення видатків за спеціальним фондом державного бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Прошу, питання до доповідача.

Будь ласка, Костянтин Павлов.

 

ПАВЛОВ К.Ю. У мене не питання, а враховуючи те, що ми дуже жваво обговорювали всі пропозиції і до засідання підкомітету, і під час, я пропоную максимально скоріше підтримати цей розподіл для того, щоб ми до початку Нового року закрили ці питання щодо фінансування заборгованості, які є, по виконаних роботах.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Костянтине Юрійовичу.

Рахункова палата, немає коментаря з цього приводу?

 

МАЙСНЕР А.В. З цього питання у нас зауважень і коментарів немає.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Будь ласка, Іванова Ірина Миколаївна.

 

ІВАНОВА І.М. Шановний Василю Васильовичу, шановні народні депутати України, я хочу проінформувати вас, оскільки відчувається жвава дискусія щодо використання коштів у різних областях. Хочу вас проінформувати, що мною розпочато аудит ефективності використання бюджетних коштів на реконструкцію, поточний і капітальний ремонт доріг загальнодержавного значення у Дніпропетровській області, Закарпатській і Хмельницькій. От якраз зараз мені прислали фото з ділянок доріг у Дніпропетровській області, ми вже там розпочали безпосередньо, в січні це буде Закарпатська і Хмельницька.

Якщо є потреба у шановних народних депутатів щодо перевірки інших областей, я це казала… (Шум у залі) Я розумію. Просто давайте виходити з того, який є кадровий потенціал в Рахунковій палаті. Якщо це 10 осіб, вони не можуть перевірити відразу всі 27 регіонів.

Тому якщо є така потреба, будь ласка, звертайтесь до нас. Я веду цей напрямок. І ми, може, на кінці року Миколаївську область візьмемо. Будь ласка, ну звернень-то немає.

Дякую. За результатами ми вас обов'язково повідомимо. 26 березня буде розгляд цього звіту загального.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зарозуміло. Дякуємо.

Олександре Івановичу, значить, рішення підкомітету, ви знаєте, є. Ми вас заслухали. Питань більше до вас немає. Рішення комітету ви отримаєте після розгляду інших питань. Дякую.

Переходимо до пункту 2. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і поки що торгівлі. Розпорядження Кабінету Міністрів України № 972-р.

До слова запрошується Бояркіна Олена Анатоліївна, директор департаменту економіки і фінансів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Прошу.

 

БОЯРКІНА О.А. Шановний голово та народні депутати! Проектом розпорядження пропонується перерозподілити 236,8 тис. гривень в межах видатків державної статистики для забезпечення щоквартальної плати домогосподарствам. Виникла ситуація, коли декілька років поспіль не переглядалися об'єми фінансування, при цьому плата напряму залежить від рівня прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. І на сьогодні не виділення додаткових коштів призведе до зменшення вибірки спостереження та до неефективності показників, які отримуємо внаслідок цієї вибірки.

Просимо підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Слово надається заступнику Міністра фінансів. Юрій Анатолійович Джигир, прошу.

 

ДЖИГИР Ю.А. Ми підтримуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні колеги! За результатами опрацювання даного питання на підкомітеті пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 12 грудня за № 972-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Шановні колеги, питання є до Олени Анатоліївни?

 

ПАВЛОВ К.Ю. Підтримати!

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Так, переходимо до пункту 3. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів № 982-р.

Прошу, Олено Анатоліївно. Доповідаємо.

 

БОЯРКІНА О.А. Розпорядженням пропонується перерозподілити 34,2 мільйони гривень для забезпечення погашення заборгованості державному підприємству "КГЗКОР", "Дирекція "КГЗКОР". Це підприємство забезпечує водопостачання у Долинському районі, але, на жаль, внаслідок недостатнього фінансування з 2013 року, воно було вдвічі зменшено, має борги - борги по заробітній платі, борги по податку на землю, борги по електроенергії, а також по пільгових пенсіях. Загальна сума заборгованості станом на сьогодні і до кінця року по електроенергії - 32 мільйони гривень. Це розпорядження ми приймаємо в межах видатків Міністерства економічного розвитку. Також просимо підтримати для уникнення повної зупинки роботи комбінату.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Слово надається заступнику Міністра фінансів, прошу, Юрій Анатолійович Джигир.

 

ДЖИГИР Ю.А. Підтримуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Голова підкомітету Олександр Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Голова підкомітету з питань видатків. Дякую, Василю Васильовичу.

Дуже важливе питання, тому що воно стосується, і мені дуже знайомі проблеми цього підприємства, знаходиться це формуюче підприємство Долинського району, Кіровоградської області, від діяльності цього підприємства залежить життя цілого району: водопостачання і так далі, тому що дуже все зав'язане, і ці кошти вкрай необхідні.

Після розгляду цього питання підкомітет рекомендує комітету рекомендувати погодити встановлений розпорядженням Уряду від 12 грудня за № 982-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую. Шановні колеги, питання є якісь до доповідача?

Пані Олено, скажіть, будь ласка, а не було ні у кого думки такої, щоб державне підприємство, яке займається водопостачанням, передати у комунальну власність районної ради чи міської ради?

 

БОЯРКІНА О.А. Насправді питання таке було і постійно виникає. Але, на жаль, місцева влада не в змозі підтримувати життєдіяльність такого великого підприємства. Це підприємство.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Костянтин Павлов.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемый Василий Васильевич, уважаемые коллеги, я хочу поддержать докладчика. Дело в том, что в свое время, хоть и находится это предприятие в Кировоградской области, это предприятие, скажем так, интернациональная стройка, которая была построена под переработку окисленных руд и руд с малым содержанием железа, "Криворожский железорудный"  (Не чути) 

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Питання зрозуміле.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Тоді, як правильно казав Віктор Михайлович, спровокували на ще питання. А тарифом відрегулювати це неможливо?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Дякую.

 

(Загальна дискусія)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Олена Анатоліївна.

Правильно. Так для цього треба, щоб влада піднімала зарплати людям, які могли собі комунальні платежі оплачувати.

Олено Анатоліївно, дякую вам. Рішення підкомітету є. Рішення комітету ви отримаєте після голосування, після розгляду інших питань.

Дякую вам.

Шановні колеги, прошу. До доповідача? Олена Анатоліївна.

 

МЕЛЬНИК С.І. Ні. Я хотів би уточнити, тут написано, що, я так розумію, тут водопостачання і водовідведення, і ми даємо на сплату земельного податку. А що, місцева рада, враховуючи, що ми відшкодовуємо, не може їм пільгу надати по місцевому податку? Ми ще маємо з державного бюджету пільги по землі компенсувати?! Може, ще платити, чи як от? Я от.

 

БОЯРКІНА О.А. На жаль, це підприємство будувалося як виробниче, туди вкладалися кошти навіть міжнародні - інших країн. Ніякої пільги на сьогодні там немає. І це потрібно розглядати на законодавчому рівні. На сьогодні є тільки заборгованість, є звернення до правоохоронних органів.

 

МЕЛЬНИК С.І. Дивіться, написано 18 мільйонів 929 тисяч на сплату земельного податку.

 

БОЯРКІНА О.А. Це борги, які виникли за останні: з 2013 року по грудень включно цього року за податки на землю. Жодних пільг підприємство на сьогодні не має.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Олено Анатоліївно, питання стоїть в іншому. Ініціювало міністерство як засновник державного підприємства, власник, засновник, у місцевої ради цю пільгу чи ні?

 

БОЯРКІНА О.А. Справа в тому, що підприємство є містоутворюючим, і в принципі все місто і місцева влада, вона також загалом живе з тих коштів. Тому пільги, я не можу сказати там в роки раніше, але в останні роки розглядається це питання.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я так розумію, що вони надають місту послугу по водопостачанню, водовідведенню. У вартість цієї послуги включається плата за воду.

 

БОЯРКІНА О.А. Справа в тому, що податок на землю це Податковий кодекс. Це мають бути на цьому рівні, на законодавчому рівні розглядатися подібні рішення, прийматися.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Ще є питання до доповідача? Немає. Я вам озвучу рішення, які зараз є.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Можемо голосувати. Кворум є.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Давайте тоді перейдемо до голосування. Хто за запропоноване…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. 15 чоловік присутні в залі. Є кворум. Давайте голосувати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, шановні народні депутати, запрошені, я, за дорученням голови комітету, Амельченко Василь Васильович, Перший заступник голови, розпочинаю сьогоднішнє засідання. Зареєструвалось 15 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини  від складу членів комітету, кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу Секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги. прошу підтримати рішення, озвучене головою підкомітету Олександром Володимировичем Горбуновим….

 

ШКВАРИЛЮК В.В. З доповненням.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу доповнення озвучити.

 

ГОРБУНОВ О.В. Перше питання – це включення до порядку денного розпорядження Уряду за № 1007-р від 18 грудня та додатково пропонується включити до порядку денного питання про порядок та обсяги спрямування нерозподіленого залишку конфіскованих коштів у сумі 100 мільйонів гривень адміністрації Держспецзв’язку згідно з постановою Уряду за № 1082 від 18 грудня.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. дякую.

Ще є доповнення до порядку денного? Немає.

Розданий вам порядок денний, проект порядку денного і доповнення Олександра Горбунова прошу підтримати. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Володимире Васильовичу.

Пропоную перейти до…

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Давайте, поки є кворум, проголосуємо те, що ми проговорили.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, тоді хто за те, щоб підтримати список законопроектів? Мова йде про розгляд першого питання, яке доповідав Секретар комітету  Шкварилюк Володимир Васильович. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за? Проти? Утримався? 

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Друге питання. Законопроект про внесення змін до додатка 3 Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік" щодо перерозподілу економії коштів (№ 9395), внесений народними депутатами Карпунцовим, Горбуновим, Помазановим?

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Третє питання. Про погодження переліків об'єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг в рамках експерименту відповідно до пункту 33 розділу VI Бюджетного кодексу України.

По Одеській області. Хто за, прошу проголосувати. Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Миколаївська область.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Хто за рішення підкомітету по Миколаївській області? Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

4 питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному агентству автомобільних доріг, який доповідав Харченко Олександр Іванович.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлений розпорядженням Уряду від 21 листопада за № 959-р перерозподіл видатків державного бюджету з урахуванням особливостей проведення видатків за спеціальним фондом державного бюджету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримались?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Пункт 2. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі (розпорядження Уряду № 972-р), про який доповідала Бояркіна Олена Анатоліївна.

Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Пункт 3. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству економічного розвитку і торгівлі (розпорядження Уряду № 982-р), про який доповідала Бояркіна Олена Анатоліївна, директор департаменту економіки і фінансів Міністерства економічного розвитку України.

Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Пункт 15. Перерозподіл та розподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я (розпорядження Кабінету Міністрів № 1003-р). Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято одноголосно.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Пункт 16. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я (розпорядження Кабінету Міністрів № 1009-р). Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Продовжуємо розгляд четвертого пункту четвертого питання порядку денного. Про перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству інформаційної політики ( розпорядження Уряду № 930-р).

Доповідає державний секретар Міністерства інформаційної політики Біденко Артем Ігорович.

Прошу, Артеме Ігоровичу, будь ласка.

 

БІДЕНКО А.І. Доброго вечора, шановні народні депутати, просимо підтримати перерозподіл видатків по програмі 1010 з видатків споживання на видатки розвитку 80 тисяч гривень. Внаслідок економії комунальних послуг отримали можливість замовити проектну документацію для ремонту приміщень, на який бюджетний комітет підтримав і виділив нам кошти на наступний рік, власне, на цей ремонт.

І по програмі 1020 по системі іномовлення 30 мільйонів 742 тисячі гривень також з видатків споживання за рахунок економії оплати супутникового зв’язку на видатки розвитку на закупівлю додаткового обладнання. Це комутатори, сервери, лінії зв’язку, в тому числі фідер-антени на Схід, на нові пункти зв’язку для потреб Сходу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ДЖИГИР Ю.А. Підтримуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Прошу, Олександре Володимировичу. № 930-р, Міністерство інформаційної політики.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василю Васильовичу.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду, як ви сказали, 5 грудня за № 930-р, і прошу підтримати таке рішення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую. Є питання?

Віктор Михайлович Пинзеник і Мельник.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, тиждень до нового року. Ви що, в "Фуршеті" збираєтесь обладнання купляти? Треба ж тендери провести. Ну як за тиждень до кінця року знімати видатки споживання і передавати на видатки розвитку? Ні, 30 мільйонів не розробка документації, там закупівля обладнання.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Артеме Ігоровичу, дайте відповідь.

 

БІДЕНКО А.І. Там є унікальне обладнання, яке за переговорною процедурою, вже договори фактично укладені, тобто очікується тільки перерозподіл фінансів. Це є обладнання для зв’язку, для потреб Сходу, воно вказане в пояснювальній записці.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Артеме Ігоровичу, це некоректно казати, що договори майже укладені.

 

БІДЕНКО А.І. Переговорна процедура.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Призначень немає.

 

БІДЕНКО А.І. Призначень немає, але по переговорній процедурі, якщо сьогодні, наприклад, ми отримаємо рішення, завтра укладається договір, він публікується на ProZorro, і 29, грубо кажучи, він публікується, то можна закупити і в той же день актами отримати все обладнання. Ми розуміємо, що час затягнувся, дуже довго отримували погодження, але в нас є ще 2-3 дні, тому дуже просимо комітет підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Сергій Іванович Мельник, потім Кривенко.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів уточнити. Тут написано: для проведення капітального ремонту в офісних приміщеннях, розташованих в орендованій будівлі. Хто власник цієї будівлі?

 

БІДЕНКО А.І. Держкомтелерадіо. Державний комітет телебачення і радіомовлення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Кривенко. Потім Пинзеник.

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство, я пропоную підтримати цей перерозподіл, тому що насправді є профільне міністерство, яке відповідальне. Тим паче, що це Схід.

І від себе, щоб ми звернулися від комітету до Рахункової палати, щоб вони проконтролювали всі процедури, і в січні нам доповіли, тому що, справді, 30 мільйонів за тиждень. Але треба підтримувати.

І в мене до вас запитання. Сьогодні я бачив такий сіті-лайт, де стоїть воїн спиною до нас – "Там, де ми – там Україна". З одного боку, це дуже красиво, а з іншого боку, в нас є декілька політичних сил, яким дуже хочеться, знаєте, вбити такий образ екстериторіального українця. Тобто, що там, де я – там Україна, можна в Канаді прапор поставити – "Там, де я – там Україна", то можна за Схід не боротися, тому що там немає українців, можна за Крим не боротися. Тому в мене просто прохання, щоб ви дуже виважено підходили до рекламних матеріалів. Тому що ця історія, вона точно неправильна. 

 

БІДЕНКО А.І. Дякую. Прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Віктор Михайлович Пинзеник, прошу.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, оскільки я почув додаткову інформацію, в мене є сумніви і по 60 тисяч. От ви знімаєте номери в готелі, ви ремонтуєте цей готель? Ви ж оплачуєте послугу, і це відповідальність орендодавця. Треба дивитися умови договору.

Друзі, ну хіба вам не відома норма про те, що не можна брати бюджетні зобов'язання без бюджетних призначень? І на якій підставі проводився тендер? На якій підставі проводилися процедури?

Ви знаєте, що є, здається, 352 стаття Кримінального кодексу з приводу цих речей?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. В обговоренні було згадано Рахункову палату, якщо є бажання, представники Рахункової палати, прокоментуйте, будь ласка, ситуацію. І ми будемо приймати рішення.

 

МАЙСНЕР А.В. Шановні колеги, справа в тому, що план роботи Рахункової палати на 2019 рік затверджений рішенням Рахункової палати. Відповідне міністерство на сьогодні не є серед об'єктів, затверджених відповідно в плані на наступний рік. В цьому році також поки що не перевірялося. Але інформація від шановного колеги Кривенка, яка зараз поступила, буде врахована нами при подальших можливих змінах в плані роботи на 2019 рік.

 

КРИВЕНКО В.М. (Не чути)

 

МАЙСНЕР А.В. Обов'язково. Це і є якраз одна із підстав - звернення народного депутата до Рахункової палати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Є пропозиція перейти до голосування для прийняття рішення по цьому питанню.

Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію погодити встановлений розпорядженням Уряду від 5 грудня за номером 930-р перерозподіл видатків державного бюджету, прошу голосувати. Хто за? Проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 – проти. 2 - утрималися. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Переходимо до розгляду п'ятого пункту четвертого питання порядку денного. Перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (розпорядження Уряду № 933-р).

Доповідає директор департаменту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Василю Васильовичу, заступник Міністра Кругляк Едуард Борисович буде доповідати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Так. Едуарде Борисовичу, дуже приємно. Я зрозумів, що ви приїхали підтримати Надію Леонідівну.

Прошу, пане Едуарде.

 

КРУГЛЯК Е.Б. Шановний Василю Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету, вам пропонується на розгляд погоджене розпорядження № 933-р про перерозподіл обсягів надання кредитів з державного бюджету, передбачених Мінрегіону на 2018 рік. Метою розпорядження є здійснення в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України зі спеціального фонду державного бюджету перерозподілу обсягів надання кредитів на 249 мільйонів гривень шляхом зменшення обсягу надання кредиту з державного бюджету програмою 2751640 "Розвиток муніципальної інфраструктури України" на програму 2751600 "Розвиток міської інфраструктури і заходи в секторі централізованого теплопостачання України, розвиток системи водопостачання та водовідведення в місті Миколаєві, реконструкція та розвиток системи комунального водного господарства в місті Чернівці".

Результатом прийняття та погодження розпорядження про уникнення несвоєчасного виконання зобов'язань за контрактами та зобов'язань, взятих містами в рамках субкредитних угод, та Україною, як стороною угод, про позики з Міжнародним банком реконструкції та розвитку є здійснення запланованих оплат, недопущення додаткових витрат підприємствами-учасниками проекту "Розвиток міської інфраструктури – 2".

Прошу підтримати. Це йде перерозподіл з тих коштів, що пропонувалися на Європейський інвестиційний банк, на Міжнародний банк реконструкції та розвитку.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло.

Дякую, Едуарде Борисовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ДЖИГИР Ю.А. Підтримуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Слово надається голові підкомітету Рудику Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, ми розглядали це питання на профільному підкомітеті, і дещо вийшли за межі пропозицій нашого секретаріату в частині проекту рішення комітету. З формальної точки зору мова йде про передачу коштів з однієї програми на іншу, але у нас виникло питання: чого програма № 1, з якої знімаються кошти, вона називається "Програма  розвитку муніципальної інфраструктури України", за 3 роки так і не почала реалізовувати ці проекти? Тобто з формальної точки зору мова іде про прості речі, і тому ми доповнили проект рішення, які пропонуємо вам на розгляд.

Погодити визначене розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2018 року № 933-р здійснення перерозподілу обсягів надання кредитів з державного бюджету з дотриманням вимог щодо використання коштів спеціального фонду бюджету, а також рекомендувати Кабінету Міністрів України доручити Мінрегіону за участі Міністерства фінансів, по-перше (увага!), надати комітету аргументовані пояснення причин нездійснення у 2016-2018 роках заходів з реалізації інвестиційного проекту Програми розвитку муніципальної інфраструктури України із залученням позики Європейського інвестиційного банку; по-друге, прискорити реалізацію такого інвестиційного проекту та вжити дієвих заходів для забезпечення у 2019 році виконання бюджетної програми 2751640 Програми розвитку муніципальної інфраструктури відповідно до бюджетних призначень, встановлених Мінрегіону Законом "Про Державний бюджет на 2019 рік".

Усні пояснення, які нам пропонувалися, стосувалися чого? Що от, за 3 роки, є особливості кредитування від цього банку і складні умови, які вимагають 50-відсоткового співфінансування місцевих бюджетів і так далі. Тому ми не хочемо, щоб на нашому рішенні зупинилася ця програма і кошти отримала інша програма, яка іде на утеплення, наскільки я розумію, вірніше, на водопостачання, але разом з тим не відреагувати на те, що за 3 роки не почала працювати угода, вибачте мені, це теж уже ні в які ворота не лізе. Тому ми запропонували такий варіант. Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Сергію Ярославовичу або Едуарде Борисовичу, а про яку суму мова іде?

 

КРУГЛЯК Е.Б. 249 мільйонів гривень зараз іде. Там у нас те, що я Сергію Ярославовичу, якщо потрібно, дам письмову відповідь на комітет, я можу пояснити і зараз. Ситуація така, що у нас по програмі Світового банку, що стосується проектів по водопостачанню, у нас закінчення проекту в 2020 році. І практично все законтрактовано, але по бюджетному розпису нам давали практично одну і ту ж суму, що  2017 рік, що 2016 рік. Зараз пішла вибірка проектів, він закінчується в 2020 році. І ці 11 підприємств, які в проекті Світового банку беруть учать, вони вже практично переходять до будівництва очисних споруд водопроводу, очисних споруд каналізації. Тому у нас практично все законтрактовано й ідуть платежі для того, щоб уже спочатку 2019 року не гаяти час, а почати практичне виконання проектів по Світовому банку.

Що стосується Європейського інвестиційного банку, якщо буде доручення, ми дамо письмову відповідь по Європейському інвестиційному банку, якщо  ні, то я можу доповісти і зараз.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Передбачено рішенням підкомітету доручення і тому я пропоную перейти до голосування.

Одне питання останнє, Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів ще уточнити, а взагалі, яка? Тобто, якщо ми змогли з цієї програми 249 мільйонів зняти і перекинути на програму 2751600, то яка ще є можливість використати оці кошти міжнародних фінансових організацій? Бо я так розумію, що у нас наступне буде рішення, ми будемо 18 мільярдів традиційно - кошти від приватизації на запозичення. А по цих?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні-ні. Сергію Івановичу, у нас просто.

 

МЕЛЬНИК С.І. Ви 249 і всі віддаємо. А ще по яких інших програмах?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. У нас, чому забираємо з програми по Європейському інвестиційному банку? Тому що у нас практично по Європейському інвестиційному банку там пройшли зміни керівництва в Люксембурзі, тому ми плануємо, у нас уже 22 проекти по Європейському інвестиційному банку пройшли, скажемо так, в наступний тур, і перші 8 проектів Європейський інвестиційний банк уже дав дозвіл десь на квітень фінансування. Тому у нас вирівняється ситуація по Європейському.

 

МЕЛЬНИК С.І. На яку суму?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. По перший квартал буде 115 мільйон євро.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги. Вітаю вас!

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. До цього питання у нас зараз відсутні якісь зауваження і коментарі.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Є, шановні колеги, питання? Є пропозиція проголосувати та підтримати озвучену головою підкомітету Рудиком Сергієм Ярославовичем пропозицію і роздану вам. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання, шосте, зміни до розподілу у 2018 році коштів державного фонду регіонального розвитку (розпорядження Уряду № 1008-р).

Доповідає директор Департаменту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Бондарчук Надія Леонідівна, будь ласка.

 

БОНДАРЧУК Н.Л. Доброго вечора, шановні народні депутати. Доброго вечора, шановні присутні.

Вчора на засіданні Уряду було прийнято розпорядження Кабінету Міністрів № 1008, яким було в межах призначень 6 мільярдів розподілено кошти між загальним і спеціальним фондом державного фонду регіонального розвитку по п'яти областях. Це Закарпатська, Дніпропетровська, Чернігівська, Черкаська і Рівненська області. У зв'язку з недофінансув…, у зв'язку з недонадходженням (?) спеціального фонду до державного фонду регіонального розвитку необхідно було здійснити відповідний перерозподіл.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Надіє Леонідівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ДЖИГИР Ю.А. Не заперечуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

Будь ласка.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемый Андрей Васильевич! Уважаемые коллеги! На подкомитете сегодня вопрос детально рассмотрен, поэтому предлагается поддержать решение комитета в отношении согласования змін до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку відповідно до розпорядження уряду від 18 грудня № 1008-р з урахуванням дотримання вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду і запропонувати профільному міністерству проконтролювати ефективність їх використання.

Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтине Юрійовичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Є пропозиція підтримати запропоновану головою підкомітету Павловим Костянтином Юрійовичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження Уряду № 964-р).

Доповідає радник Міністра освіти і науки з фінансових питань Даниленко Світлана Василівна.

Світлано Василівно, прошу.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! На виконання розпорядження Кабінету Міністрів № 964-р Міністерство освіти просить погодити перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету, передбаченого міністерству на поточний рік.

Даний розподіл дозволить залишки субвенцій на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами та субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення…

 

ПАВЕЛКО А.В. Світлано Василівно, дякуємо вам за виступ.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ДЖИГИР Ю.А. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

Іване Івановичу, будь ласка, вам слово.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення. Погодити здійснення перерозподілу деяких видатків, передбачених МОН на 2018 рік, включаючи перерозподіл субвенцій між місцевими бюджетами, згідно з розпорядженням Уряду № 964-р.

Прошу підтримати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Васильовичу. 

Будь ласка, шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Наступне. Також розпорядження Уряду № 965-р.

Світлано Василівно, доповідайте.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Даний перерозподіл дає нам можливість заплатити заробітну плату коледжам у грудні місяці. Він просто нам необхідний.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ДЖИГИР Ю.А. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. Вкрай необхідне рішення. І підкомітетом рекомендується комітету підтримати встановлений розпорядженням уряду від 12 грудня за номером 965-р перерозподіл видатків державного бюджету та обсяг централізованих видатків Міносвіти у розрізі адміністративно-територіальних одиниць, що зменшуються.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Зауважень немає, Андрію Васильовичу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Є пропозиція підтримати голову підкомітету Горбунова Олександра Володимировича.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Розпорядження уряду № 1010-р. Будь ласка, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Також перерозподіл для коледжів, комунальні видатки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, за результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету підтримати розпорядження Уряду від 18 грудня за № 1010-р - перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати? Немає. Дякую, Андрію Васильовичу.

Колеги, є пропозиція підтримати голову підкомітету Горбунова Олександра Володимировича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Розпорядження Уряду № 1011-р. Будь ласка, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Це оплата послуг розробки модернізації програмного забезпечення єдиної державної електронної бази з питань освіти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Вчора на підкомітеті було розглянуто дане питання і після опрацювання є пропозиція рекомендувати комітету підтримати встановлений розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1011-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. На цій стадії немає, Андрію Васильовичу.

 

ПАВЕЛКО А.В.Ю Дякую, Андрію Васильовичу.

Колеги, є пропозиція підтримати озвучену пропозицію головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно, за всі питання сьогоднішнього порядку денного.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству оборони (розпорядження Уряду № 974-р).

Доповідає заступник Міністра оборони Шевчук Олег Миколайович.

 

ШЕВЧУК О.М. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження про перерозподіл деяких видатків державного бюджету. Розпорядженням передбачається здійснення перерозподілу видатків шляхом перерозподілу між основною програмою - програмою керівництва та підготовкою військових фахівців. У нас утворився на кінець року дефіцит по програмі освіти і в зв’язку з цим просимо погодити перерозподіл.

Підкомітет з питань видатків розглянув питання і підтримав його. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олегу Миколайовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Після розгляду на підкомітеті даного питання є пропозиція до комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 12 грудня за № 974-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олегу Миколайовичу.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики (розпорядження Уряду № 971-р). Доповідає перший заступник Міністра соціальної політики Крентовська Ольга Петрівна.

Будь ласка, Ольго Петрівно.

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Шановний пане Голово, шановні члени комітету! Розпорядженням пропонується здійснити перерозподіл видатків у сумі 346,5 мільйона гривень між бюджетними програмами Мінсоцполітики. Зазначений перерозподіл здійснено у зв'язку з економією коштів за окремими бюджетними програмами як і Державного бюджету, так і субвенцій місцевим бюджетам. Пропонується спрямувати кошти на першочергові та соціально важливі видатки, які не забезпечені повністю, у повному обсязі у державному бюджеті України. Зокрема найбільшу частину коштів спрямовується, пропонується спрямувати на субвенції щодо виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення особам з інвалідністю з числа учасників АТО та учасників бойових дій на території інших держав, особам з інвалідністю III групи з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність України, та членам їх сімей. Це 3 субвенції державного бюджету.

Також пропонується збільшити видатки на будівництво та придбання житла для розвитку сімейних форм виховання, забезпечення житлом для дітей-сиріт. В цілому ці субвенції становлять 229 мільйонів гривень.

Зазначені заходи дозволять покращити соціальний захист вразливих категорій громадян. Просимо підтримати.

Одразу скажу, що ми встигнемо використати всі кошти, оскільки у нас передбачаються лише грошові виплати замість придбання житла, і це ми зробимо дуже оперативно.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ольго Петрівно.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. На підкомітеті розглянуто питання перерозподілу. Пропонується підтримати таке рішення: погодити здійснення перерозподілу деяких видатків Державного бюджету, передбачених Мінсоцполітики на 2018 рік, включаючи перерозподіл та розподіл між місцевими бюджетами окремих субвенцій, згідно з розпорядженням Уряду № 971-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Є запитання, Андрію Васильовичу, до Мінсоцполітики.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, будь ласка.

 

МАЙСНЕР А.В. Шановна колего, скажіть, будь ласка, за результатами останнього аудиту по субвенції на забезпечення житлом дітей-сиріт, на розвиток сімейних форм виховання і таке інше у вас же ж там відсоток освоєння коштів дуже малий був, і ми вам це якраз давали серед результатів. Ви просите зараз додатково перекинути кошти і кажете, що ви їх освоїте. Ви якось наростили темпи освоєння коштів?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Дякую за запитання.

Аудит був проведений у жовтні, насправді на той час було дуже багато ще планів у регіонів, оскільки це субвенція, були подані документи, приймались рішення комісії, ми використаємо кошти в повному обсязі і врахуємо всі ваші побажання до реалізації цієї програми.

Дякую.

 

МАЙСНЕР А.В. Андрію Васильовичу, в такому разі зауважень немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Будь ласка, Павлов Костянтин Юрійович.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемая Ольга Петровна, скажите, пожалуйста, в расходной части Министерства социальной политики полностью учтены расходы, в том числе и планируемые, по факту, то, что необходимо регионам и городам по льготам и субсидиям, или только исходя из плановых "призначень"?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Саме пільги і субсидії.

В цьому році у нас набагато краща ситуація, ніж була минулого року. Фактично ми сьогодні покриваємо всі видатки, і боргів у нас немає.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Фактичні чи планові?

 

КРЕНТОВСЬКА О.П. Фактичні.

Минулого року у нас були борги, цього року немає.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Пропоную підтримати, Андрію Васильовичу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати, колеги. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству енергетики та вугільної промисловості (розпорядження Уряду № 981-р).

Доповідає заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Корзун Анатолій Васильович.

Будь ласка.

 

КОРЗУН А.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Розпорядженням № 981 пропонується зробити перерозподіл у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених міністерству, зменшивши їх обсяг за програмою 1101070 "Ліквідація збиткових вугледобувних та вуглепереробних підприємств" на 14 мільйонів 310 тисяч, і збільшення їх обсягу за програмою 1101530 "Державна підтримка будівництва шахти № 10 "Нововолинська" на 9 мільйонів 648 тисяч гривень та програмою 1101140 "Фізичний захист ядерних установок та ядерних матеріалів" на 4 мільйони 662 тисячі. Це Придніпровський хімічний завод, колишнє уранове виробництво. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Васильовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті було розглянуто дане питання і прийнято рішення рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 12 грудня за номером 981-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає, Андрію Васильовичу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, колеги, є пропозиція підтримати голову підкомітету Горбунова Олександра Володимировича і його пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству екології та природних ресурсів (розпорядження Уряду № 984-р).

Доповідає заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш Віктор Михайлович. Будь ласка.

 

ВАКАРАШ В.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, шановні учасники! По-перше, дозвольте привітати вас усіх з святом. Побажати, хай допомагає Господь Бог в реалізації наших гарних справ. (Оплески)

По-друге, є прохання розглянути і погодити перерозподіл коштів, передбачених Мінприроди і погоджених розпорядженням Кабінету Міністрів України 12.12.2018 № 984-р, в сумі 743,3 тисячі гривень. Ці кошти будуть направлені на погашення заборгованостей, які виникли у Державному науковому центрі захисту культурної спадщини від техногенних катастроф. Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 12 грудня за номером 984-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Зауважень, пропозицій немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати запропоновану нашим колегою головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

15, 16 питання ми вже розглянули.

Наступне, 17 питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження Уряду № 1004-р).

Доповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ковальова Олена Вікторівна.

Олено Вікторівно, будь ласка.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, вітаю вас. Ми просимо вас підтримати рішення Кабінету Міністрів України, яке дозволить розблокувати рахунки Мінагрополітики.

Мова йде про те, що міністерство повністю погасило кредиторську заборгованість, проте саме зараз за рішенням, одним із судових рішень, повністю зупинено виплати по державній підтримці сільського господарства. Мова йде про 550 мільйонів гривень, це на цей момент, і ще очікують рішення відповідно на таку ж суму виплати.

Ми пропонуємо здійснити перерозподіл коштів в межах загального фонду державного бюджету 2018 року в сумі 50 тисяч гривень, знявши ці кошти з "десятки", і встановити видатки на відповідну суму для виконання судових рішень, що набрали законної сили в частині стягнення фінансових зобов’язань на користь суб’єктів господарювання та фізичних осіб.

Там достатньо неоднозначна ситуація. Рішення прийнято по підприємству "Старокримське", прийнято рішення за тиждень буквально до анексії.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Олено Вікторівно.

Будь ласка, чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Від підкомітету є пропозиція рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1004-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження і пропозиції від Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Немає, Андрію Васильовичу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Віктор Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Доброго дня, Олено Вікторівно. Я там наводив довідки, вас пов’язують з однією із компаній, але зараз жодних звинувачень. В мене запитання: з цих 1 мільярда 100 скільки отримає МХП і структури пов’язані з ним?

 

КОВАЛЬОВА О.В. Це наступне буде.

 

КРИВЕНКО В.М. Ще раз, ці гроші треба, щоб розблокувати можливість віддати, як ви кажете, 550 і ще 550.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Коротко, будь ласка, дайте відповідь.

 

КОВАЛЬОВА О.В. По-перше, мене не пов’язують з жодною компанією. Я перепрошую, яке запитання?

 

КРИВЕНКО В.М. Яка сума з 1 мільярда 100, який очікується до виплати, підуть конкретно на структури МХП?

 

ПАВЕЛКО А.В. Дайте відповідь, будь ласка, окремим листом нашому колезі. Це дуже важливо.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Добре. Я зараз не готова, окремим листом дамо відповідь. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати голову підкомітету Горбунова Олександра Володимировича. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету (розпорядження Уряду № 1005-р).

Доповідає заступник міністра Ковальова Олена Вікторівна. Будь ласка.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

Ми просимо вас здійснити перерозподіл видатків державного бюджету між декількома програмами. Є невикористані кошти в розмірі 420 мільйонів гривень на програми підтримки тваринництва і ми пропонуємо спрямувати їх на ті програми, де існує попит, який виник у зв’язку з тим, що ми розширили кількість банків, які можуть брати участь в програмах державної підтримки, фактично з 4 до 40. Тому дані кошти пропонується спрямувати на підтримку фермерських господарств – це 60 мільйонів гривень. 848 фермерів очікують на дані гроші. 

Далі. Підтримка садівництва - 100 мільйонів гривень - і інші кошти забезпечать виплати по програмі компенсації частини витрат на закупівлю сільськогосподарської техніки та обладнання.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

 Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Підкомітетом з питань видатків державного бюджету рішення щодо зазначеного питання не прийнято. Відтак пропонується визначитися безпосередньо на засіданні комітету. В разів підтримки питання, що розглядається комітетом, слід сформулювати таким чином: керуючись вимогами статті 23 Бюджетного кодексу України, статті 32 Закону "Про Державний бюджет на 2018 рік", відповідно до розпорядження Уряду за номером 1005-р погодити перерозподіл видатків загального фонду державного бюджету та зміни до розподілу за напрямами обсягу коштів за загальним фондом за бюджетною програмою щодо державної підтримки в галузі тваринництва. Проект ухвали викладений в розданих вам матеріалах.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я прошу підтримати це дуже важливе рішення і проголосувати "за".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Будь ласка, Вікторе Михайловичу.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, 1 мільярд 280 мільйонів гривень планується направити на відшкодування вартості будівництва ферм, доїльних залів, підприємств переробки сільськогосподарської продукції. Поясню це людською мовою: запропонувати громадянам України з власних кишень профінансувати будівництво заводів і фабрик, цехів, вартістю 1 мільярд 280 мільйонів гривень і передати у приватну власність наступних фізичних осіб. Треба зафіксувати перелік.

Шановні колеги, ну як ми можемо комусь з бюджету фінансувати приватний бізнес? Це нонсенс.

Я пропоную відхилити постанову.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Будь ласка, Вікторе Миколайовичу.

 

КРИВЕНКО В.М. Я якраз підтримую надання дотацій, і весь світ і Європа надає дотації, але те, як прописаний порядок, який був протиснутий влітку, в тому числі і через парламент Урядом, те, що фактично малі компанії не мають доступу до цих інструментів, те, щоб замість того, щоб створити сотні малих і середніх бізнесів по всій Україні і мати господаря в кожному селі, ми за великі компанії, але давайте тоді окремо пропишемо в законі підтримку великих компаній. Мене дивують ті політичні сили, які "р'яно" виступали, плакати розтягували біля трибуни, а тепер вони розповідають, що це дуже важливо. У нас немає політики в комітеті, але це нонсенс - в кінці року робити так, щоб фактично потім ці субсидії і дотації були знищені, так само як правильні вільні економічні зони були знищені через контрабанду гомілок. Тому я пропоную відхилити це рішення і ні в якому випадку не ганьбитися, його не приймати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Миколайовичу.

Зауваження, пропозиції Рахункової палати.

 

МАЙСНЕР А.В. Зауважень і пропозицій додаткових у Рахункової палати немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Олено Вікторівно, коментар, але дуже стисло.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

Ми би дуже просили вас підтримати дане рішення, оскільки саме цим рішенням спрямовуються кошти малим сільськогосподарським виробникам, в першу чергу, фермерським господарствам. Зараз іде мова про понад тисячу фермерських господарств.

Чому виник такий "перекос"? Тому що були зняті кошти з відповідних програм і є необхідність забезпечити попит малих виробників.

Я вас дуже прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену Василем Васильовичем Амельченком пропозицію підтримати дане рішення та ухвалити перерозподіл за № 1005-р.

Хто за, прошу голосувати. Зміни до розподілу, так. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 - проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Йдемо далі.

Наступне питання. Розподіл стабілізаційної дотації з державного бюджету місцевим бюджетам. Постанова уряду № 1080.

Доповідає заступник Міністра фінансів Джигир Юрій Анатолійович. Це ваше питання. Будь ласка.

 

ДЖИГИР Ю.А. Так, дякую. Я дуже коротко. Просимо підтримати розподіл у 2018 році стабілізаційної дотації в обсязі 200 мільйонів гривень. А стабілізаційна дотація розподіляється між обласними бюджетами, методологічно внесено зміни в постанову 727, яка визначає формулу розподілу стабілізаційної дотації, а дана дотація розподіляється згідно приведеного індексу податкоспроможності місцевих бюджетів. В результаті трошки більше коштів буде йти у відносно бідніші області.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету. Погодити здійснення розподілу між обласними бюджетами стабілізаційної дотації у 2018 році відповідно до постанови Уряду 1080.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Зауважень немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Будь ласка, колеги, є пропозиція підтримати озвучену Іваном Івановичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Наступне, додаткове було запропоноване питання - про погодження передачі деяких бюджетних призначень, передбачених Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів  України у 2019 році на підтримку реалізації комплексної реформи державного управління, відповідно до розпорядження Уряду від 18 грудня 2018 року за № 1007-р.

Будь ласка, доповідач Дехтяренко Сергій Стахович, заступник Державного секретаря Кабінету Міністрів України.

Будь ласка.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Доброго дня, Андрію Васильовичу. Члени комітету! Розпорядження прийнято з метою забезпечення з початку 2019 року оплати праці фахівців з питань реформ та недопущення виникнення заборгованості. Зокрема пропонується передати частину бюджетних призначень, передбачених у загальному фонді на 2019 рік Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату за бюджетною програмою "Підтримка реалізації комплексної реформи державного управління" в сумі 491,7 мільйона гривень, центральним органам виконавчої влади згідно з переліком зазначених у розпорядженні. Розрахунки проводились виходячи з чисельності державних службовців, які працюватимуть на посадах фахівців з питань реформ станом на 1 січня 2019 року.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Стаховичу.

Слово надається голові підкомітету з питань видатків державного бюджету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. Є така пропозиція від підкомітету - погодити, керуючись вимогами частини шостої статті 23 Бюджетного кодексу України, та відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", який набирає чинності з 1 січня 2019 року, встановлену розпорядженням Уряду від 18 грудня за № 1007-р передачу бюджетних призначень.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу. Міністерство фінансів, є заперечення? Міністерство фінансів? Немає. Будь ласка, шановні колеги.

Віктор Михайлович Пинзеник, вам слово.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги! А чи можемо ми приймати рішення на підставі закону, якого немає в силі ще?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ПИНЗЕНИК В.М. Але закону такого немає. Закон "Про Державний бюджет" прийнятий, а набуває чинності 1 січня 2019 року. Ми приймаємо рішення по закону, який не набув чинності. Як з точки зору права ці норми узгодити?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Можна прокоментувати?

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергію Стаховичу, прокоментуйте, будь ласка.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Можна прокоментувати? Останній абзац розпорядження - сказано, що набуває чинності з 1 січня 2019 року також, одночасно з набуттям чинності законом.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В.  "З моменту набуття чинності законом" є в рішенні, так, Горбунова?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Є.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. З 1 січня 2019 року. Звичайно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги, у Рахункової палати є зауваження?

 

МАЙСНЕР А.В. У мене тільки до Сергія Стаховича є питання. Ми обговорювали з ним стан на сьогодні реалізації цієї реформи державного управління. Тільки що було засідання профільного комітету з цього питання, доповідався звіт Рахункової палати. Скажіть, будь ласка, ці кошти на 2019 рік - ви сьогодні впевнені в тому, що вони будуть реалізовані своєчасно, в повному обсязі на цілі, які передбачені реформою?

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Виключно так, як ви кажете. І саме це рішення ми зробили, виходячи з ваших рекомендацій. Якщо пам'ятаєте, минулого року у нас не було коштів на оплату січень-лютий, тому ми зараз передбачили.

 

МАЙСНЕР А.В. Все. Тобто це укладається якраз в русло рекомендацій Рахункової палати? Дякую вам, Сергію Стаховичу.

 

ДЕХТЯРЕНКО С.С. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, будь ласка, хвилинку уваги. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 - утримались. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання, про погодження зміни обсягів джерел фінансування державного бюджету у 2018 році (розпорядження Уряду № 1006-р). Доповідає заступник Міністра фінансів Джигир Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

ДЖИГИР Ю.А. Дякую. Просимо погодити зміни в обсягах джерел фінансування державного бюджету. Станом на сьогодні  ми маємо більше 18 мільярдів недонадходження по статті "Приватизація". Відповідно для компенсації цього недобору нам потрібно збільшити обсяги по запозиченнях. Відповідно ми просимо погодити збільшення обсягу джерел фінансування держбюджету за статтею "Запозичення" з відповідним зменшенням обсягу джерел фінансування бюджету  за статтею "Надходження від приватизації".

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Анатолійовичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

МАЙСНЕР А.В. Ми в рамках своєї діяльності заслуховуємо звіт Фонду держмайна за результатами його діяльності. Якраз моя колега Іванова Ірина Миколаївна може в двох словах сказати, які там питання. Але, звичайно, Рахункова палата негативно ставиться до тієї динаміки надходжень, які є  по Фонду держмайна. Але немає жодного громадянина України, не говорячи вже про народних депутатів, які би були задоволені тим, як Фонд держмайна забезпечує приватизаційні плани.

Але в тій ситуації, яка зараз є, для того щоб виконати ці показники бюджетні, які закладені, беззаперечно, у нас немає іншого виходу як погодитись. І зауваження ми на сьогодні не можемо висловити додаткові якісь.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, будь ласка. Будь ласка, Василь Васильович Амельченко.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, відбулось засідання підкомітету з цього питання і враховуючи всі обставини, які були озвучені до цього колегами, пропонується комітету прийняти таке рішення: погодити зміну обсягів джерел фінансування державного бюджету у 2018 році, згідно із розпорядженням Кабінету Міністрів від 18 грудня 2018 року № 1006-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Є пропозиція підтримати озвучену Амельченком Василем Васильовичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно, рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

5-е питання: про Висновок Рахункової палати про стан виконання Закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік" у січні-вересні та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Слово надається члену Рахункової палати Івановій Ірині Миколаївні, будь ласка, для представлення Висновку Рахункової палати.

 

ІВАНОВА І.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! У зв'язку з тим, що Голова Рахункової палати виїхав сьогодні в АТО, для того щоб привітати від Рахункової палати воїнів з певними подарунками і листівками від дітей, тому він мене уповноважив сьогодні озвучити ті висновки, які зроблені Рахунковою палатою.

Сьогодні відбувся підкомітет Івана Івановича Крулька, де був представник Рахункової палати, суттєвих ніяких зауважень до наших висновків не було. Висновки всім роздані, всі з ними можуть ознайомитись. Але зважаючи на те, що сьогодні такий святковий день, це питання останнє, всі, напевно, чекають, щоб уже ж "миколайчиків" отримати, то я дуже коротко, якщо ви не проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ірино Миколаївно.

Прошу заступника Міністра фінансів Джигира Юрія Анатолійовича прокоментувати висновки Рахункової палати та поінформувати про поточний стан виконання державного бюджету.

Будь ласка.

 

ДЖИГИР Ю.А. Дякую.

У нас нема зауважень до проекту ухвали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрій Анатолійович.

Слово надається голові підкомітету Крульку Івану Івановичу. Іване Івановичу, будь ласка, вам слово.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, підкомітет з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати на своєму засіданні розглянув Висновок Рахункової палати про стан виконання державного бюджету за три квартали й інформацію щодо виконання бюджету в поточному році.

Комітетом підготовлено рішення, відповідно до якого ми даємо окремі зауваження і рекомендації Кабінету Міністрів України. Під час засідання підкомітету була заслухана доповідь Рахункової палати, а також були заслухані доповіді Міністерства фінансів.

Крім того, ми домовлялися, що під час розгляду цього питання на засіданні комітету Міністерство фінансів уточнить інформацію стосовно того, що відбуватиметься з коштами від митного експерименту, які залишаються, які є в грудні-місяці, які залишаться залишки і на наступний рік, чи можливо їх буде використати. Станом на 1 грудня залишки становили 2,8 мільярда. Мінфін обіцяв уточнити це питання і доповісти на засіданні комітету. Якщо є представники Міністерства фінансів, давайте їх заслухаємо.

Готове Міністерство фінансів доповісти?

 

(Шум у залі)

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Приймається.

 

КРУЛЬКО І.І. Ні, почекайте! Було озвучено, що ми це питання з'ясуємо. Я прошу, щоб Міністерство фінансів з'ясувало це питання. Ще раз вам озвучити? Ви не почули, так? Доручення – добре, але як воно буде? Можете пояснити?

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, давайте.

 

КРУЛЬКО І.І. Пропонується затвердити звіт Рахункової палати за три квартали з відповідними дорученнями Кабінету Міністрів, які є в ухвалі, яка є в наших матеріалах, розданих на засіданні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Є пропозиція підтримати дане рішення. За результатами розгляду даного питання пропонується підтримати запропонований підкомітетом проект ухвали, який озвучений головою підкомітету Крульком Іваном Івановичем. А саме: зазначені матеріали взяти до відома та врахувати в роботі, надати рекомендації Кабінету Міністрів, наведені у проекті ухвали, щодо регулювання наявних проблем і усунення виявлених недоліків при виконанні державного бюджету до завершення 2018 року, поліпшення управління бюджетними коштами та з метою належної реалізації Закону "Про Державний бюджет на 2019 рік".

Хто за, прошу голосувати. Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Зараз, шановні колеги. Так, будь ласка, слово.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, до мене звертається багато наших громад місцевих, що Уряд прийняв рішення, яким зобов'язує відкривати рахунки в Казначействі і фактично всі аванси здійснювати з цих рахунків.

У нас немає застережень до центрального керівництва Казначейства, але є великі побоювання, що це стане величезною корупційною діркою і ризиком, що на місцях будуть гальмувати платежі. І ми бачимо, що не виконаються сотні і тисячі різних запланованих заходів по державі. І це може стати, знаєте, таким штучним стопором.

Я хотів би, щоб ми, можливо, звернулися від комітету до Уряду, щоб вони терміново скасували це своє, на мою думку, хибне рішення. Не Уряд має контролювати ці платежі. Є Рахункова палата, є інші контролюючі органи. Якщо є захід і люди мають заплатити аванс, зараз кінець року, тобто це робиться спеціально, щоб були невиконані знову-таки тисячі заходів по всій державі. Є пропозиція підтримати звернення до Кабінету Міністрів, щоб апарат його приготував, виписав.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ви дайте листа, а ми зробимо відповідні звернення.

 

КРИВЕНКО В.М. Ні. Я пропоную, щоб ми прийняли це рішення комітетом, тому що це справді…

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, підготовте нам листа і ми його підтримаємо.

Сергій Іванович, ви? Так, "Різне" і зараз якраз.

 

МЕЛЬНИК С.І. Я озвучу тоді, Андрію Васильовичу. Я хотів би озвучити, у нас виникла певна проблема в зв'язку з тим, що ввели воєнний стан. І в 45 об'єднаних громадах не відбулися вибори. А ми їх вже в бюджеті на прямі міжбюджетні відносини.

Я би все-таки просив Мінфін, якимось чином вони мають знайти механізм, як це врегулювати з наступного року. У нас є свої пропозиції, є своє бачення, ми можемо дати нашу пропозицію. Але я вважаю, що там є два варіанти, яким чином можна запустити цей механізм.

Тому прохання до Міністерства фінансів протокольно, щоб ми включили, щоб все-таки міністерство дало роз'яснення і шлях врегулювання цього питання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу. Підтримується, шановні колеги? Підтримується.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Сергію Івановичу, але ж враховуючи наші пропозиції. 

 

МЕЛЬНИК С.І. Так, звичайно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, наші пропозиції. Будь ласка, було додатково включено до порядку денного питання про порядок та обсяги спрямування нерозподіленого залишку конфіскованих коштів у сумі 100 мільйонів гривень адміністрації Держспецзв'язку згідно з постановою Уряду за номером 1082. Доповідач – Опаленик Петро Іванович.

Будь ласка.

 

ОПАЛЕНИК П.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету, до вашої уваги пропонується для погодження порядок та обсяг спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 році були надходження конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду.

Бюджетні кошти в обсязі 100 мільйонів гривень передбачається спрямувати на три основні напрямки. Перший – це створення національної телекомунікаційної мережі, модернізацію державної системи спеціального зв'язку та захисту інформації України у розмірі 40,3 мільйона гривень. Наступне…

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам, Петре Івановичу.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ОПАЛЕНИК П.І. Дякую.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

За наслідками розгляду та керуючись вимогами статті 34 Закону про Державний бюджет на 2018 рік, пропонується рекомендувати комітету погодити визначений пунктом 1 постанови Уряду за номером 1082 порядок та обсяги спрямування нерозподіленого у 2017 році залишку конфіскованих коштів для адміністрації Держспецзв'язку в сумі 100 мільйонів гривень із дотриманням вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів за спеціальним фондом держбюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Олександр Володимирович.

Є пропозиція підтримати дане рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно, рішення прийнято. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ОПАЛЕНИК П.І. Дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, на засіданні нашого комітету 5 грудня було розглянуто законопроект 9177 і за результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому як закон за наявності висновку Мінфіну. Разом з тим, Верховною Радою на пленарному засіданні 6 грудня було прийнято як закон законопроект 9369, в якому враховані положення законопроекту 9177. Тому нам необхідно прийняти протокольне рішення – не направляти Верховній Раді висновок комітету щодо законопроекту 9177, який вже втратив актуальність. Прошу підтримати.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно, рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, щодо питань порядку денного цього засідання все прийнято. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку