СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

30 жовтня 2019 року

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Скільки депутатів зареєструвалося?

 

ЦАБАЛЬ В.В. Фізично присутні зараз 19 народних депутатів - членів бюджетного комітету, кворум є.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу секретаря комітету Цабаля Володимира Володимировича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Чи є пропозиції?

Прошу визначитися щодо запропонованого порядку денного та проголосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Колеги, хто за? Проти? Утрималися? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Перше питання. Про розгляд законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, згідно з Регламентом Верховної Ради і Бюджетним кодексом України.

Доповідає заступник голови комітету Лопушанський Андрій Ярославович. Прошу.

 

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я. Шановні колеги! За наслідками опрацювання законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності закону до бюджетного регулювання підготовлено та подано на ваш розгляд 106 законопроектів. З них пропонується визначити такими, що не впливають на показники бюджету – 34, і такими, що впливають на показники бюджету – 72. Із 72-х: 50 мають безпосередній вплив та 22 мають опосередкований вплив. Прошу підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача? Добре.

Тоді голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утрималися? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утрималися? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утрималися? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Друге питання. Про підготовку до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2019 рік" № 2283.

Слово надається голові підкомітету Забуранній Лесі Валентинівні.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Шановна пані міністр, шановний Юрію Юрійовичу, колеги! Даний законопроект 18 жовтня Верховною Радою прийнято за основу з доопрацюванням до другого читання за скороченою процедурою. Відповідно до статті 116 Регламенту у встановлені строки до комітету надійшло 59 пропозицій народних депутатів, що узагальнені у порівняльній таблиці. У підкомітеті з питань видатків державного бюджету вчора розглядалися такі пропозиції за участю представників Міністерства фінансів та Рахункової палати. За наслідками чого на комітет запропоновано порівняльну таблицю з проектом висновків щодо всіх пропозицій та остаточною редакцією тексту законопроекту. Водночас у порівняльній таблиці у зв'язку із значним обсягом у графі показників у додатках технічно неможливо відобразити остаточну редакцію додатків до законопроекту за формами, затвердженими законом, тому на даному етапі для забезпечення цілісного відображення всіх підтриманих пропозицій щодо змін бюджетних показників у додатках такі пропозиції згруповані у розданому вам проекті ухвали.

При доопрацюванні законопроекту до другого читання пропонується врегулювати зокрема такі питання: унормувати зарахування до спеціального фонду конфіскованих коштів, які на 1 жовтня надійшли у обсязі 1560,1 мільйона гривень, але не передбачені у планових показниках доходів державного бюджету, із спрямуванням у сумі 524 мільйони гривень Міноборони на облаштування військових комісаріатів та їх всебічне забезпечення, як передбачено у 35-й статті закону, та у сумі 1036,1 мільйона гривень "Укравтодору" за пріоритетними напрями розвитку доріг державного значення.

Також здійснити перерозподіл окремих видатків для вирішення нагальних питань, виходячи з оцінки стану використання коштів до завершення року за деякими бюджетними програмами. Йдеться про видатки Міністерства освіти і науки, Міністерства молоді та спорту, Національної академії медичних наук, Національної академії аграрних наук, "Укравтодору", Апарату Верховної Ради, Генеральної прокуратури.

Крім того, унормувати збереження на наступний рік залишків субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій та внести техніко-юридичні уточнення у тексті і додатках до законопроекту, насамперед спрямовані на узгодження з чинною редакцією Закону про державний бюджет з урахуванням змін від 2 жовтня щодо видатків "Укравтодору", врахування зауважень ГНЕУ, виправлення неточностей.

Однак пропонується не підтримувати ряд пропозицій депутатів, якими збільшуються видатки за окремими бюджетними програмами… (мікрофон вимкнено)

 

МАРКАРОВА О.С. (Мікрофон вимкнено)... Вибачте… Додаткові видатки в резервному фонді. Тому ці зміни невеликі, вони комплексні в тому плані, що вони нам дозволять уже до кінця року абсолютно планово, спокійно його закінчити. Ми активно обговорювали протягом засідання підкомітетів ті пропозиції депутатів, які було схвалено, як би, перерозподіли і так далі. Прохання – підтримати його. Я думаю, що якщо ми зможемо на цьому тижні проголосувати його в Верховній Раді, то якраз такі нагальні питання, які стосуються саме шахтарів і військових, це ті речі, які ми після ухвалення бюджету зобов'язуємось протягом буквально дня через Державне казначейство швидко розігнати для того, щоб ці кошти були доступні для тих, хто їх чекає.

Дякую.

 

ПАЦКАН В.В. В законопроекті пропонується зменшити доходи державного бюджету на 20,4 мільярда, це, зокрема, податок на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів на 19 мільярдів і ввізне мито на 1 мільярд, зокрема на обслуговування державного боргу 21,6 мільярди.

Зменшення доходів, як вже казала Оксана Сергіївна, обґрунтовано насамперед зміцненням гривні до долара США та євро. Ми у своїх висновках за 9 місяців давали цифру, що за оцінкою Рахункової палати  січень-вересень 2019 року зміцнення гривні призвело до недоотримання 20,7 мільярдів гривень до державного бюджету.

Крім того, те, що сказала пані міністр, передбачається збільшити видатки на виплату заробітної плати шахтарям, грошове забезпечення військовослужбовців, реабілітацію осіб з інвалідністю, надання державної підтримки для будівництва, придбання доступного житла за рахунок зменшення інших видатків.

Але хочу зауважити, я за те, щоб ми піднімали заробітну плату нашим військовослужбовцям, але в Міністерстві оборони є невикористаних дуже багато коштів щодо заробітної плати нашим військовослужбовцям.

Ми за збільшення, з огляду на стан виконання показників державного бюджету та проведену реорганізацію центральних органів виконавчої влади внесення запропонованих зміни до Закону про державний бюджет на цей рік є виправданим. Але я би хотів, щоб ми побачили, чому і в який спосіб не виплачуються заробітні плати в Міністерстві оборони і чому є залишки по заробітній платі в Міністерстві оборони. Якщо є необхідність збільшити, тільки за, але військовослужбовці мають своєчасно отримувати заробітну плату, тому що вони зараз оберігають нас з вами і наше з вами засідання комітету.

Ми не проти перерозподілу, але по Міноборони просимо Мінфін окремо розібратися.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Оксано Сергіївно, є коментарі по Міністерству оборони?

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, всі потреби, насправді потреба від цих п'яти розпорядників, які включені сюди, була набагато більша. І ці цифри, які ми подали, подаючи змін до бюджету, вони вивірені, вони Міністерством фінансів були, як завжди, зменшені до тої нагальної потреби, яку нам розпорядники змогли довести. Ми вважаємо, що оці цифри, які ми подали, в них є потреба і є обґрунтування.

А стосовно інших програм військовослужбовців, які є, я ще раз хочу наголосити, що це стосується в першу чергу тих, хто знаходиться на першій і на другій лінії. Це не стосується всіх військовослужбовців, чи гвардійців.

Тому ми надамо розширену інформацію. Можемо ще додатково запитати, те, що озвучила Рахункова палата, і надамо інформацію. Але за ті цифри, які ми подали, я точно підтверджую необхідність цієї потреби.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу.

 

ПАЦКАН В.В. Оксано Сергіївно, я не кажу, що ваші цифри або те, що Міноборони подало необґрунтовані, я говорю про те, що там є економія по коштах по заробітній платі. Хочете – ми вивчимо, хочете – ви. Нехай Міноборони дасть довідку. І просто потім розуміти, чому вони не виплачують заробітну плату станом на сьогодні. Можливо, це категорія нацгвардійців, можливо, там ще якась інша категорія, але там є реально економія по коштах. Не Нацгвардія, а МВС, вибачайте, да, по інших органах.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Щодо розданих додаткових пропозиціях, які надійшли після встановленого строку, прошу комітет визначитись щодо їх включення до порівняльної таблиці. Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? 1 - утримався. 22 – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Тепер необхідно визначитися щодо врахування чи відхилення таких додаткових пропозицій.

Слово надається Трухіну Олександру Миколайовичу для уточнення редакції його пропозиції.

 

ТРУХІН О.М. Дякую.

Прошу при доопрацюванні проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", реєстраційний номер 2283, до другого читання врахувати уточнену редакцію поданої мною пропозиції щодо включення до спеціального фонду державного бюджету на 2019 рік конфіскованих коштів та їх розподілу, підготовленого з урахуванням звернення Державного агентства автомобільних доріг, пропозиція від 29.10.19 додається.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Усі мають ці пропозиції? Тоді голосуємо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Про підтримку цієї уточненої редакції?

 

ЦАБАЛЬ В.В. Так. Колеги, хто за? Проти? Утримались? 2 - утримались. 21 - за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається Пуртовій Анні Анатоліївні щодо її пропозиції.

 

ПУРТОВА А.А. Дякую.

Прошу врахувати таку пропозицію. Збільшити видатки споживання за бюджетною програмою "Керівництво та управління у сфері запобігання корупції" на 5 мільйонів 721 тисячу гривень, з них оплата праці на 4 мільйони 689 тисяч гривень, та передбачити за загальним фондом видатків розвитку за новою бюджетною програмою "Субвенція міста Бучі" на будівництво дошкільного дитячого закладу у сумі 10 мільйонів гривень для Міністерства розвитку громад і територій України за рахунок зменшення програми фінансування статутної діяльності політичних партій. Дані пропозиції є збалансованими та не потребують додаткових ресурсів.

Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Також потрібно визначитися щодо пропозицій депутатів про перерозподіл видатків Міністерству цифрової трансформації.

Олександре Миколайовичу, прокоментуйте цю пропозицію.

 

ТРУХІН О.М. Автор цієї пропозиції приходив учора на робочу групу, пропозиція носила не дуже збалансований характер, але ми врахували його пропозицію і домовились про включення, якщо буде на те рішення комітету, до порядку денного. Але більшість робочої групи вчора не підтримувала цю пропозицію.

Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Яка пропозиція?

 

ТРУХІН О.М. Пропозиція - відхилити. Є пропозиція відхилити.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Про відхилення тоді.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Про відхилення чи про включення?

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Про відхилення.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Ні, давайте про включення. Хто за? Хто за включення?

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Пропозиція - відхилити.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за відхилення пропозиції? Хто проти? Хто утримався? 3 - утримались. 20 - за. Рішення прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Про відхилення.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Про відхилення.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Добре. Ставлю на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Забуранною Лесею Валентинівною з урахуванням вже проголосованих рішень щодо окремих пропозицій, та підтримати таке рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді, по-перше, законопроект 2283 прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції щодо тексту, викладеного у розданій порівняльній таблиці, а також з урахуванням підтриманих пропозицій щодо змін бюджетних показників у додатках до законопроекту, які формалізовано і згруповано у розданому проекті ухвали з урахуванням вже проголосованих рішень щодо окремих пропозицій.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Прошу повернутися до правки 40, сторінка 24. Зазначена правка є збалансованою за бюджетною програмою "Керівництво та управління у сфері енергетичного нагляду". Передбачено 55 мільйонів 613 тисяч 400 гривень. Та згідно інформації, оновленої Казначейством, за період січень-вересень використано 8 мільйонів 320 тисяч 540 гривень, тобто 15%. Отже ризики нестатку коштів на кінець року відсутні.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Треба окремо проголосувати за правку.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Так. Ми її відхилили?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вона в таблиці є відхилена…  (Не чути)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Комітет її відхилив, а автор хоче додатково на комітеті її, да? На підтвердження.

 

ЗАБУРАННА Л.В. На підтвердження.

 

(Загальна дискусія)

 

ПЕРЖИНСЬКА С.Л. Доброго дня, шановні депутати. Ми по оцій пропозиції дуже просимо підтримати зменшення видатків за бюджетною програмою "Керівництво та управління у сфері енергетичного нагляду". Дійсно використані кошти незначні і вони не зможуть їх використати до кінця поточного року.

Зазначені кошти необхідні Міністерству енергетики та захисту довкілля для забезпечення виконання Постанови Кабінету Міністрів "Про деякі питання автономізації системи центральних органів виконавчої влади". Ці кошти будуть використані лише на виплату невикористаних відпусток персоналу Міністерства енергетики та захисту довкілля.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу, Оксано Сергіївно, прокоментуйте.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, правка, вона виглядає як збалансована. Головне, щоб головний розпорядник депутатам підтвердив, що функція енергонагляду від цього не постраждає і що із зменшенням цих коштів, перекидкою з енергонагляду на керівництво функція енергонагляду буде повністю до кінця року забезпечена. Якщо так, що ми не заперечуємо.

 

ПЕРЖИНСЬКА С.Л. Дійсно, це так. Ми прорахували зазначене. Всі видатки будуть оплачені ці.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ставлю цю правку на підтримання.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? 1 - утримався. 22 - за. Рішення прийнято.

 

ТРУХІН О.М. Шановний Юрію Юрійовичу! Є ситуація з тим, що подано пропозицію, лист-пропозицію, але він був не врахований від Міністерства інфраструктури. Є присутній представник? Можемо дати слово?

 

ГАЛУЩАК А.Е. Доброго дня, шановні колеги. Андрій Галущак, Державний секретар Міністерства інфраструктури.

Ми звертаємося з таким проханням, щоб внести уточнення в назву бюджетної програми, яка стосується фінансування видатків за бюджетною програмою щодо проектування та будівництва аеродрому у місті Дніпропетровськ. Є така пропозиція, вона була внесена і вона врахована в додатку номер 3, однак ми хотіли би, враховуючи сам механізм виготовлення проекту кошторисної документації і будівництва, змінити назву. Ця назва, яка є, доповнити її словами "шляхом поповнення статутного капіталу замовника, а саме державне підприємство, яке належить до сфери нашого агентства у сфері управління інфраструктурними проектами".

Справа в тому, що у нас передбачено 200 мільйонів на цей важливий проект, який підтримується Президентом України. Але мова йде про те, що на першому етапі необхідно виготовити проектну документацію. Той час, який сьогодні залишається, він недостатній для проведення всіх процедур. Спрямування коштів до статутного капіталу замовника дозволить нам за цей період, який є, і перший квартал наступного року зробити проект з тим, щоб починаючи з 1 квітня ми прийшли до фінансування саме будівельних робіт.

І хотів би нагадати, що в проекті бюджету, який є на 2020 рік, уже передбачений 1 мільярд коштів на фінансування видатків розвитку за цим аеропортом, тому, власне кажучи, таке комплексне рішення дозволить здійснити виконання завдання Президента у визначені строки.

Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону, не чути)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Оксано Сергіївно, прокоментуйте.

 

МАРКАРОВА О.С. Ні, ну дивіться. У нас з цим аеропортом була проблема, що коли ми приймали закон на 2019 рік, він був включений таким чином, що кошти не могли бути використані, тому що була неправильно виписана його назва. Ми, подаючи зміни до законопроекту на 2019 рік, прописали її саме так, як головний розпорядник нам подав для того, щоб усе-таки зняти всі бар'єри і щоб ця програма могла використовуватися. Ну я після подачі бюджету, на жаль, більше нічого не чула про аеропорт до сьогоднішнього дня.

 

ГАЛУЩАК А.Е. Оксано Сергіївно, а тут питання є в тому, що в ході підготовки і розгляду цього проекту, власне, така схема була ще раз доопрацьована, тому що там дійсно ця бюджетна програма спочатку передбачала, що мав будуватися новий аеропорт - між містом Дніпро і Солоне, а далі ця назва не дозволяла спрямувати кошти на Дніпропетровськ, як визначив уже безпосередньо під час візиту Президент, і ця схема, яка є сьогодні, вона є оптимальною. Тобто мова йде про те, що ці кошти є, ми уточнюємо назву бюджетної програми в частині можливості спрямування коштів.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги! Це повноваження і відповідальність головного розпорядника, у даному випадку те, що знаходиться в проекті, який був поданий Кабінетом Міністрів, це те, як  головний розпорядник і подав цю правку. Стосовно цього уточнення, я думаю, що це тоді головний розпорядник повинен з вами… Я не розумію, чи це технічний, чи ні. Я не готова прокоментувати, тому що я нічого про це не знаю. Вибачте.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Мы не можем рассматривать это.

 

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я. Можна? Ми говоримо зараз про зміну назви, уточнення. В Дніпропетровську має бути аеропорт і ми маємо все зробити для того, щоб підтримати розпорядника.

Дякую.

 

ТРУХІН О.М. Давайте, я готов, Трухин Александр. Кто еще готов под стенограмму? Скажите под стенограмму.

 

ПУРТОВА А.А. Пуртова готова.

 

ГЕРМАН Д.В. Герман Денис Вадимович

 

ЛОПУШАНСЬКИЙ А.Я. Лопушанський Андрій.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. …у вас є лист офіційний?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Стенограму почитати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні, не стенограму…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Лист, зараз дасте листа, щоб ми зараз оформили?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це дуже важлива річ. Вона має бути письмово.

 

ТРУХІН О.М. Я извиняюсь, у вас есть письменное обращение? Документ.

 

ГАЛУЩАК А.Е. Да, конечно.

 

ТРУХІН О.М. Еще раз, это аэропорт, который именно в Днепропетровске?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Да, здесь название "Днепропетровск".

 

ТРУХІН О.М. Спасибо. Да.

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. … щоб всі розуміли, що назва бюджетної програми 3107030, яка сьогодні передбачає "Проектування та будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ"", доповнити словами "шляхом поповнення статутного капіталу державного підприємства, що входить до сфери управління відповідального виконавця бюджетної програми Укрінфрапроект".

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Може перерву зробимо?

 

(Загальна дискусія)

 

ПАЦКАН В.В. На які підприємства підуть ці гроші? Державний секретар, будь ласка, поясніть. Добрий день.

 

ГАЛУЩАК А.Е. У нас є в сфері Укрінфрапроекту одне підприємство "Фінпро" – це є державне підприємство, яке є замовником об'єкту державної власності. Коли ми говоримо про аеродром "Дніпропетровськ", злітно-посадкова полоса – це є державна власність. Тому ми даємо на кошти державного підприємства, яке визначено замовником. Мова не йде про термінал, колеги, мова іде про аеродром, а не аеропорт.

 

ПАЦКАН В.В. Шановні колеги, мова іде про полосу, злітну полосу, яка є власністю держави. А сам аеропорт буде скоріше за все у приватній власності. Тільки що завершили перевірку двох аеропортів – така ж сама ситуація, що по Одесі, що по Львову.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. Колеги, я як представник Одеси, я хочу сказати, що у нас там було таке ж саме питання. Мова зараз іде про злітно-посадочну смугу, а не про термінал.

 

ТРУХІН О.М. Коллеги, есть предложение: взять паузу минут на 10 в заседании, подготовить предложение, чтобы оно было оформлено. Если председатель поддержит...

 

ПАЦКАН В.В. Світлано, ви готуйте редакцію. Комітет іде далі по інших питаннях, зараз повернеться до цього питання…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Запропоновано доповнити назву бюджетної програми 3107030 словами: "(шляхом поповнення статутного капіталу державного підприємства, що входить до сфери управління відповідального виконавця бюджетної програми Укрінфропроект")". Все.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Хто за те, щоб підтримати цю пропозицію?

 

ЦАБАЛЬ В.В. За – 19. Проти? Проти – 3. Утрималися? За – 2. Рішення прийнято.

 

(Загальна дискусія)

 

КЛИЧКО В.В. Київський міський голова.

Шановний головуючий, шановні колеги, я просив би ще раз звернутися до правок 7, 8, 9, 10, 11. Ще хочу наголосити, що від цих правок залежить фінансовий стан міста Києва, окрема інфраструктура.

Що стосується колекторів, що стосується будівництва Подільсько-Воскресенського мосту, що стосується доріг – це вкрай важливе питання, і переконаний в тому, що депутати, які є мажоритарниками по місту Києву, а тут таких я бачу багато, я переконаний, що це питання повинні підтримати і відстояти. Вкрай важливе питання, це майже весь бюджет розвитку нашого міста, і якщо  місто Київ буде усунене від такої великої складової, то можна чітко говорити про те, що місто зараз буде зупинятися у своєму розвитку.

Прошу головуючого повернутися до тих правок, які зараз озвучив, до цього питання. Ще раз, правки 7, 8, 9, 10, 11.

Дякую вам.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Оксано Сергіївно, прошу вашу позицію по цим правкам.

 

МАРКАРОВА О.С. Кабінет Міністрів подавав бюджет до Верховної Ради (зміни до 2019 року) без врахування цієї статті, яка дозволяє фактично списання заборгованості Київської міської ради перед державним бюджетом в разі проведення таких-то, таких-то, таких-то видатків. Ну, ті, які були, Подільсько-Воскресенський мостовий перехід і так далі. Ну, тобто це історія, яка тягнеться ще з реструктуризації боргу в 2015 році, коли борги Києва були включені в периметр боргової операції і 351, по-моєму, 351 мільйон доларів були переведені в державний борг з облігацій міста Києва. І кожен рік у нас між першим і другим читанням з'являлась така стаття, яка дозволяла місту Києву проводити свої видатки за рахунок майбутніх цих платежів. Якщо ми залишимо цю статтю, то місто Київ зможе провести видатки, тільки у нас в цьому році  уже почались виплати по цим облігаціям, погашенням. 175,5 мільйонів доларів було погашено 1 вересня і в наступному році. Тому якщо ми залишимо зараз цю правку, то вона, ну тобто у нас 2019 рік якраз збалансований, але вона буде впливати також на 2020 рік, на ресурс 2020 року. В 2020 році, якщо ми її залишимо, то Київ не буде повертати ці кошти в державний бюджет.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Підтримуєте чи відхиляємо?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Відхиляємо.

 

ТРУХІН О.М. А Мінфін не підтримує.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Вони ж там різні.

 

МАРКАРОВА О.С. Я говорю виключно про те, що Міністерство фінансів підтримує позицію Кабінету Міністрів. Ми подали зміни до Закону про бюджет на 2019 рік без цієї правки, з урахуванням того, що у нас невиконання бюджету по доходам і так далі.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Якщо дозволите, я би хотів зазначити, що ця правка не стосується бюджету 2019 року (доходів і видатків 2019 року), вона вливає виключно на взаємовідносини міста і держави в 2020 році. Якщо ми говорили про надходження, то місто щороку, незважаючи на ці домовленості між Кабінетом Міністрів і містом, і міською радою в частині зарахування цих коштів, близько 30 мільйонів коштів в американських доларах сплачує відсотки по цьому кредиту. І за ці 4 роки до міста Києва, до бюджету міста Києва, не було спрямовано зовсім ніяких коштів на розвиток інфраструктури. Це і був якраз елемент взаємовідносин державного бюджету і міського бюджету. Крім того скажу, що ця норма на сьогоднішній день відсотків на 90 виконана і ми не розуміємо, яким чином ми маємо зараз це згортати.

Дякую.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, ми ж завжди проводили спільні розрахунки з вами і враховували всі ці відсотки. Поки це було в межах відсотків, які сплачуються, ці були в 2016, 2017, 2018 роках, була ця норма в бюджеті. В наступному році вона вже переходить, наскільки показують наші розрахунки, ті відсотки, які ви сплачуєте.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Мова йде десь приблизно ще про суму в 100 мільйонів доларів. Не переходить. Якраз в 2019 році ми мали закрити суму в цілому ту, яка розраховувалася Міністерством фінансів.

 

МАРКАРОВА О.С. В 2019 році так. Але ця правка зараз, вона вплине на 2020 рік.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Так ми відсотки сплачуємо. Ця сума, вона не стосується відсотків. Ми відсотки вам в любому випадку сплачуємо. Кожен рік майже 30 мільйонів доларів ми сплачуємо як відсотки. А це все стосувалося тіла боргу. Тобто ця правка була в 2016, 2017, 2018 і в 2019 роках.

 

МАРКАРОВА О.С. І як ви пропонуєте по сумі боргу, яку ми 1 вересня заплатили, і в 2020 році, як ви пропонуєте врегулювати це питання?

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Ми пропонуємо залишити цю норму. Є взаємовідносини міського бюджету і державного бюджету, тому що вони стосувалися багатьох взаємовідносин - там відсотків, боргів, ПДФО, функцій столиці і тому подібного. Ми пропонуємо її залишити як норму в 2019 році для того, щоб вона не впливала на наші взаємовідносини  2020 року.

Дякую.

 

ТРУХІН О.М. Я перепрошую, можна слово, Юрію Юрійовичу?

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Так, прошу.

 

ТРУХІН О.М. Ви знаєте, під час робочої групи, котра у нас відбувалась, був представник Мінфіну, був представник Рахункової палати, вони дуже критично віднеслись, те, що каже зараз пані Міністр, до цієї правки, тому що вона негативно може вплинути на баланс по 2020 року, по обсягу боргових зобов'язань і по загальній структурі балансу, яка треба до держбюджету, і чому всі інші міста повинні фактично платити за ті борги, котрі робило місто Київ, тому позиція була робочої групи відхилити такі правки. Але якщо…

 

ПАЦКАН В.В. Стоп-стоп. Секундочку! Можна тоді? Якщо це не впливає на, місто платить далі відсотки, це не впливає на бюджет, чому це необхідно відхиляти?

 

(Загальна дискусія)

 

ЯРОВА П.О. Є договір, підписаний між міською радою і Мінфіном. Є договір між Мінфіном і міською радою про те, що міська рада повертає Мінфіну сплачені за нововипущеними облігаціями і основну суму, і відсотки. Це зобов'язання міської ради, які вона на себе взяла. Також це підтверджується постановою Кабміну, прийнятою в 2015 році, 1040. Оці правки, які були прийняті в законах 2016-2017-2018 років, не були подані і схвалені Міністерством фінансів. Тобто Міністерство фінансів вважає, що немає підстав зараз, фінансове положення міста Києва набагато краще ніж було в попередніх роках. І залишки коштів на рахунках, і доходи зросли порівняно з попередніми роками в 3-4 рази. Поточні залишки на 1 вересня міста Києва - більше 11 мільярдів гривень. Бюджет розвитку міста Києва склав за 2018 рік 34 відсотки, такого бюджету в жодного міста, в жодного іншого районного центру немає. Навіть в державному бюджеті…

 

ПАЦКАН В.В. Чого ви порівнюєте районний центр, обласний центр і місто Київ? Ну як можна порівнювати місто Київ і районний центр, обласний центр? Будь ласка.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. В державному бюджеті на всі ці проекти менше 5 відсотків.

 

(Шум у залі)

 

МАРКАРОВА О.С. Давайте так. Якщо це питання політичне, просто ми інформуємо про те, що є рішення, є постанова і є договір, який повинен виконуватися. Змінами до закону про бюджет, якщо є політичне рішення Верховної Ради, ви його змінюєте, просто ви повинні розуміти, що ці кошти в державний тоді бюджет не будуть сплачені. Правильно абсолютно каже представник міськради про те, що це питання не тільки одне, воно комплексне, і тоді у нас  питання, яке стосується в тому числі реверсних дотацій, які багато інших міст піднімають, яким чином Київ бере чи не бере участь. Є проекти законів, які зареєстровані, про те, щоб більше віддати коштів ПДФО міста Києва.

Зрештою, якщо подивитися, у нас ще є заборгованість перед казначейством рядом міст, в тому числі міста Києва, яка не повертається вже багато років, тому я думаю, що в даному конкретному випадку, тобто ми як Міністерство фінансів повідомляємо вам про ті договірні відносини, які склалися з 2015 року, які були підписані, постановою, яка зобов'язує нас про це говорити. Якщо попередні 3 роки цих виплат "тіла" не було, то в цьому році 1 вересня ми вже виплатили 175,5 мільйона доларів і у наступному також виплатимо ще 175,5 мільйона доларів.

 

ТРУХІН О.М. Я прошу вибачення, тобто якщо буде прийнято, як просить місто Київ, то державний бюджет недоотримає 175 мільйонів доларів?

 

МАРКАРОВА О.С. Дана правка дозволяє місту Києву використати ці кошти з власного бюджету. 3,4 мільярда, не всі – 3,4 мільярда, якщо я правильно розумію, використати на проекти безпосередньо міста Києва.

 

ТРУХІН О.М. Але не повертати до державного бюджету?

 

МАРКАРОВА О.С. Звичайно. Тому що якщо державний бюджет дозволить використати їх, то це…

Проекти, які подає місто Київ, наскільки я розумію, це 3,4 мільярди гривень.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Це проекти, які подає місто Київ, які має затвердити Кабінет Міністрів. Там є проект, який визначений безпосередньо в самому тексті Закону  про бюджет 2019, і частина має бути затверджена безпосередньо розпорядженням Кабінету Міністрів. Ми ці проекти подали до Кабінету Міністрів на виконання постанов і законів.

 

МАРКАРОВА О.С. Арифметика буде наступна: тобто загальна сума – 351 мільйон доларів, у попередні роки на 114,4 мільйони вже було дозволено і виконано проектів, ця сума вже списана. Потім буде списана в цьому році, я не пам'ятаю, якщо нагадаєте, скільки у 2018 році було. Не підкажете?

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. 2018 рік, одну хвилину. По 2018 року – 3,9.

 

МАРКАРОВА О.С. 3,9 у 2018 році, і залишиться залишок. Цей залишок або може бути повернений у Державний бюджет, або ми ж можемо, на 3,4 мільярда Верховна Рада може надати в цьому році ще дозвіл на завершення цих робіт по Подільсько-Воскресенському мосту.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Насправді Верховна Рада надала такий дозвіл, і ми ці кошти направили уже протягом року відповідно до бюджету міста Києва, направили на ті об'єкти, які подані до Кабінету Міністрів. Я повторюся, що ця норма у нас на 90 відсотків виконана в частині фінансування тих об'єктів, які були узгоджені на виконання попередніх домовленостей і на виконання інших постанов Кабінету Міністрів.

 

КЛИЧКО В.В. Я хотів би два слова, колеги. Прошу хвилинку вашої уваги. Зараз дуже некоректне (я не знаю, як вас звати, ви виступали), дуже некоректне таке ставлення.

Як Київський міський голова хочу до вас звернутися. Дуже багато речей лунають, що місто Київ "жирує", у них нормально, з бюджетом все гаразд, з бюджетом у них більше, ніж в інших регіонах. Я хочу сказати, що кожен 10-й українець живе у місті Києві. Я хочу сказати, що десятками років не вкладалися гроші в інфраструктуру міста. Тільки одну цифру хочу вам озвучити: 75 мостів знаходиться у передаварійному стані в місті Києві (я кажу тільки про мости), 3 мости знаходяться в аварійному стані.

Кожний з вас знає, чиновник, який не закриє об'єкт, який знаходиться в аварійному стані, якщо там щось трапиться, він іде прямо у в'язницю. Скажіть, будь ласка, як я можу закрити міст "Метро", який знаходиться в аварійному стані? Як я можу закрити міст Патона, який знаходиться в аварійному стані? Щоб почати реконструкцію моста Патона, він вже ледь дихає, на міст Патона потрібно 300 мільйонів американських доларів. Жодного разу з часу запуску цього мосту ремонту не проводилося. І держава ніколи копійки на це не давала.

Я хочу наголосити ще на таку дуже важливу річ для кожного з депутатів. Не будемо забувати, що з бюджету кожного міста вилучається 40% ПДФО в центральний бюджет, з міста Києва – 60. І місто Київ повинно виконувати ще функцію столиці.

Я не хочу тут емоційно казати. Мені не зрозуміло, тому що депутати, які є мажоритарниками, які хочуть, щоб зміни були, які хочуть, щоб вулиці будувалися, щоб будувалися мостові переходи, проте не відстоюють активно цю позицію. Тоді я хотів би, щоб ви пояснювали мешканцям Троєщини, чому не будується Подольсько-Воскресенський міст, по метро та по всім іншим проектам. Я переконаний в тому, що зараз неповернення до розгляду цих правок ставить під сумнів вже бюджет розвитку нашого міста на наступний рік.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Я хотів би єдине, що додати, в частині того, що всім цікаво, звідки взялися ці борги. Це 2 об'єкти, на які містом були залучені кошти, один з яких називався Центр серця, який успішно містом побудований, запущений і благополучно відібраний державою у міста Києва. Його в Києва забрали, але місто продовжує виплачувати відсотки. І частина коштів, які спрямовані були на будівництво Подільсько-Воскресенського мосту. Це два об'єкти, на які залучалися зовнішні запозичення.

Я би ще, крім того всього, хотів сказати, що ми в 2015 році віддали цей борг як актив міста Києва. І за 3 роки користування цим активом Міністерство фінансів отримало 100 мільйонів доларів з бюджету міста Києва.

Дякую.

 

ЗАБУРАННА Л.В. Дозвольте прокоментувати? Як репліка. Згадали мажоритарників Києва. Насправді ми усвідомлюємо, ми розуміємо кількість проблем, які існують на округах. … (не чути)

Усвідомлюючи, з одного боку, що це є зменшення дохідної частини, з іншого боку, ми розуміємо, що на сьогодні місто Київ, особливо в результаті нових змін, потребує підвищення, удосконалення рівня забезпеченості, тому що дійсно навантаження в місті є значно більше.

Ми висловлюємо звернення. Тобто зараз ми офіційно, ми під протокол говоримо про те, що ми висловлюємо свою позицію. Я думаю, колега приєднується і підтримує цю позицію.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Підкомітет відхилив ці правки. Тому ставлю на голосування на підтвердження рішення підкомітету. Відхилення.

 

(Загальна дискусія)

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Рішення підкомітету - відхилити правки. Хто за підтвердження такого рішення?

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ставимо на голосування на підтвердження рішення підкомітету - відхилити правки 7, 8 , 9 і 11. Зрозуміло?

 

(Загальна дискусія)

 

ТРУХІН О.М. Залишити в такому вигляді.

 

БОРТ В.П. Можно минуточку? Мы сейчас внесли с голоса 200 миллионов, не зная куда. А Киев - это наша столица. Как мы не можем выделить на мосты и на метро деньги? Что будет завтра? И так пробки стоят, все мосты стоят! Еле едут, транспорт не может нормально двигаться, только ремонты идут, и то такие, временные. А мы 200 миллионов выделяем на полосу, которая не будет потом государственная.

 

ТРУХІН О.М. Є пропозиція перейти до голосування.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до голосування.

Прошу.

 

ДУНАЄВ С.В. Уважаемые коллеги, действительно Киеву необходимо финансирование, потому что в данном случае нужно не забывать, что все-таки это и рабочие места. В конце концов, будет выплачиваться заработная плата людям, которые будут участвовать в работах по реконструкции инфраструктурных проектов. И НДФЛ помимо этого будет еще дополнительно поступать в государственный и местный бюджеты точно в таком же соотношении 60 на 40. И поэтому, конечно же, такие мощные инфраструктурные проекты, которые касаются прежде всего дороги, обеспечения жизнедеятельности города Киева, канализационное хозяйство, водоподготовки, дорог, необходимо выделять.

В данном случае у нас что происходит? Сейчас действительно с голоса мы поднимаем вопрос о том, чтобы на частный аэропорт, там, где расположена взлетная полоса, которая принадлежит государству, мы действительно выделяем 200 миллионов, где есть составляющая, в принципе, и коррупционная и лоббистская. А здесь есть ответственность у органов местного самоуправления прежде всего. И Минфин, он сам должен согласовать и 2019 и 2020 год, потому что все суммы переходящие. Так же, Оксана Сергеевна?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути) 

 

ДУНАЄВ С.В. И по 18-му, и по 19-му году, коль они 120 миллионов уже выплатили.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)

 

ДУНАЄВ С.В. Ну как нет? Вот я спрашиваю, они выплатили, по 30 миллионов платили каждый год – это проценты переходящие. Они же поступили в государственный бюджет эти деньги? А есть еще тело. Ну? Тело же вы платите?

 

 

(Загальна дискусія)

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Я ще хотів би сказати одну таку фразу, шановні колеги, на сьогоднішній день на таких надзвичайно складних технологічних об'єктах, як Подільський мостовий перехід, як Метрополітен дуже важливо не припиняти роботи. Тому що ми дали надію висококваліфікованим робітничим професіям, які повернулися до Києва, якраз маючи роботу. На таких мостах працюють зварювальники з особистим клеймом. Їх дуже чекають в Польщі, в Казахстані – будь-де. Ми їм дали можливість і надію на те, що в Києві буде для них об'єм робіт на таких великих важливих інфраструктурних проектах. Нам достатньо буде в наступному році не закласти на них фінансування, враховуючи ту ситуацію, яку сьогодні пропонується зробити, ми втратимо знову цей темп.

З 2003 року будується Подільсько-Воскресенський міст. З 2003 року! За останній рік, за два роки  ми більш-менш зробили можливою надію на те, що в 2021 році він поїде як автомобільний міст. 6 мільярдів витрачено вже на нього.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Шановні, переходимо до голосування в трактовці такій: пропозиція 7, 8, правка 9, 11…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. 10-а.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. 10-а? 10-а, 11-а. Хто за те, щоб підтримати ці пропозиції?

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за?

 

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Підтримати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Три. Хто проти? (Шум у залі) Хто за те, щоб підтримати правки з 7-ї по 11-ту?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Тобто виключити?

 

ЦАБАЛЬ В.В. Підтримати.

Колеги, на підкомітеті розглядались правки, які були відхилені. Зараз за пропозицією перепіднімаємо рішення за підтримку цих правок. За підтримку.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Это повлияет на бюджет, в который мы принимаем поправки, на 2019 год?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нет. На 2020-й.

 

МАРКАРОВА О.С. На 2019-й не вплине.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Колеги, голосуємо. Хто за?

 

КЛИЧКО В.В. Прохання – підтримати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. 7 – за. Хто проти? 8 – проти. Хто утримався? 9 утримались. 7- за, 8 – проти, 9 – утримались. Рішення про врахування правок не підтримано.

 

КЛИЧКО В.В. Шановні колеги, я можу чітко вам сказати, у вас переважна більшість. Зараз пан Ткаченко – представник партії більшості зібрав за наш Київ. Звертайтесь до нього. А я буду звертатися до киян. Шановні колеги, вулицю ніхто не відміняв, я буду звертатись до киян. Це вкрай важливе питання, які вимагають від мене, якщо депутати її не будуть підтримувати, будемо приходити і робити все для того, щоб їх змусити. Вибачте, будь ласка, кожен з вас мешкає в столиці, кожен з вас постійно тикає носом в проблеми, які є в нашому місті. Ми нічого не просимо, ми просимо тільки одне …..  (Мікрофон вимкнено)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Ставлю на голосування пропозицію, озвучену головою підкомітету Забуранною Лесею Валентинівною з урахуванням вже проголосованих рішень щодо окремих пропозицій, та підтримати таке рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді України, по-перше, законопроект 2283 прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції щодо тексту, викладеного в розданій порівняльній таблиці, а також з урахуванням підтриманих пропозицій щодо змін бюджетних показників у додатках до законопроекту, які формалізовані і згруповані у розданому проекті ухвали з урахуванням вже проголосованих рішень щодо окремих пропозицій; по-друге, доручити Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів за участі голови юридичного управління у разі прийняття законопроекту 2283 забезпечити оформлення і візуальних додатків до відповідного закону з урахуванням рішення Верховної Ради України.

Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? За – 22. Хто проти? Хто утримався? Утрималися – 2. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Третє питання. Про погодження переліку об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції з Державного бюджету у Чернігівській області (згідно з листом Чернігівської обласної державної адміністрації).

Доповідає начальник управління капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації Тишина Андрій Олександрович.

 

ТИШИНА А.О. Доброго дня, шановні народні депутати! Вашій увазі надається для погодження скоригований перелік об'єктів будівництва, реконструкції, капітального ремонту та поточних середніх ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення вулиць, доріг комунальної власності у населених пунктах за рахунок субвенцій із Державного бюджету місцевим бюджетам на 2019 рік, погоджений відповідним листом "Укравтодору", та перелік об'єктів будівництва, ремонту, експлуатації та поточних середніх ремонтів автомобільних доріг місцевого значення за рахунок залишків субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам 2018 року.

Прошу підтримати і проголосувати. Нам важливе це коригування.

Коригування також викликано ще тим, що у нас є економія за рахунок проведення торгів…

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Доброго дня, шановний Юрію Юрійовичу, шановна пані міністр, народні депутати, присутні! Відповідно до Бюджетного кодексу України Державним агентством автомобільних доріг погоджено відповідні переліки по Чернігівській області. У зв'язку з цим просимо підтримати та погодити відповідні переліки з метою своєчасного завершення ремонтно-будівельних робіт.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Не заперечуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Ми проти всіх перерозподілів раз і назавжди.

 

(Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це не перерозподіл.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Це розподіл.

 

ПАЦКАН В.В. О'кей. Підтримуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

Прошу.

 

САЛАМАХА О.І. Добрий вечір, колеги. Шановні гості! Пропонується підтримати таке рішення комітету - погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Чернівецькій області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції та переліку об'єктів за рахунок її залишку на початок року, подані листами облдержадміністрації від 16 вересня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую. Чернігівської області, перепрошую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу визначитись щодо озвученої головою підкомітету Саламахою Орестом Ігоровичем пропозиції погодити переліки об'єктів щодо автомобільних у Чернігівській області, що здійснюються у 2019 році за рахунок відповідної субвенції з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? 2 - утримались. Рішення прийнято.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

В місті Києві (згідно з листами Київської міської державної адміністрації).

Доповідає перший заступник Голови Київської міської державної адміністрації Поворозник Микола Юрійович.

 

ПОВОРОЗНИК М.Ю. Шановний Юрію Юрійовичу! До вашого розгляду зміни до переліку. Вірніше, це більше уточнення до переліку доріг на реконструкцію, ремонт і капітальний ремонт на території міста Києва. Ці зміни були підтримані підкомітетом і є відповідний лист-погодження з Державного агентства автомобільних доріг України. Прохання  підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Шановний Юрію Юрійовичу, відповідно до Бюджетного кодексу перелік об'єктів по місту Києву погоджено Державним агентством автомобільних доріг. Просимо підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати? Зауваження є?

 

ПАЦКАН В.В. Ні, немає. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Тоді голосуємо.

А, вибачте. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету - погодити уточнений перелік об'єктів щодо вулиць і доріг у місті Києві, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листами Київської міськдержадміністрації 17 вересня та 15 жовтня з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Добре. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

У Донецькій області (згідно з листом Донецької обласної державної адміністрації).

Доповідає головний спеціаліст департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької обласної державної адміністрації Троянченко Яна Володимирівна.

 

ТРОЯНЧЕНКО Я.В. Доброго дня, шановні депутати. Звертаємося з проханням погодити перелік об'єктів з капітального та поточного середнього ремонтів та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення області. До зазначеного переліку включено дороги, які мають соціальне значення для регіону. Це насамперед дороги, які входять до маршруту в обхід окупованих територій, дороги, які забезпечують сполучення транспортне із суміжними областями, і також це під'їзні шляхи до опірних шкіл, до рекреаційних  зон тощо.  Прошу підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається заступнику директора департаменту  "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Шановний Юрій Юрійович, Державне агентство автомобільних доріг України відповідно до Бюджетного кодексу погодило зазначений перелік. Просимо підтримати та погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Донецькій області, що здійснюється в 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом Донецької обладміністрації від 25 вересня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

ТРОЯНЧЕНКО Я.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. У Хмельницькій області, згідно з листом Хмельницької обласної державної адміністрації.

Доповідає тимчасово виконуючий обов'язки заступника голови Хмельницької обласної державної адміністрації Ткачук Сергій Петрович.

 

ТКАЧУК С.П. Доброго вечора, присутні. Пропозиція і прохання підтримати перерозподіл коштів. Перерозподіл коштів, це в рамках субвенції, наданої в 2019 році, це кошти зекономлені в результаті проведених торгів. Продовження і завершення на деяких об'єктах будівництва дозволить з'єднати місцеві дороги, наприклад, з Н-03, національною дорогою, також здійснити по маршрутному принципу добудову ділянок до  опорних шкіл та амбулаторій. Прохання підтримати даний перерозподіл.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Шановний Юрію Юрійовичу, Державне агентство автомобільних доріг опрацювало і погодило відповідний перелік об'єктів. Просимо підтримати та погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Хмельницькій області, що здійснюється в 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом Хмельницької обладміністрації від 4 жовтня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

У Харківській області, згідно з листом Харківської обласної державної адміністрації.

Доповідає директор Державного підприємства "Дороги Харківщини" Турченко Ігор Вікторович.

 

ТУРЧЕНКО І.В. Доброго дня, шановні депутати. В результаті економії робот по об'їзду  навколо міста Лозова отримали суму економії, це вже друга сума економії за цей рік. Просимо вас погодити - направити ці кошти на безпеку руху. В першу чергу це установка світлофора на перехресті біля опорної школи, де ми відремонтували дорогу, установка бар'єрного огородження на шляхопроводі та закінчення робіт з будівництва нової вагової площадки. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Юрію Юрійовичу, Державне агентство автомобільних доріг опрацювало та погодило відповідній перелік по Харківській області. Просимо підтримати та погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Добре.

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Харківській області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 4 жовтня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ТУРЧЕНКО І.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. У Вінницькій області, згідно з листом Вінницької обласної державної адміністрації.

Доповідає начальник Управління дорожнього господарства Вінницької обласної держадміністрації Бабій Олег Васильович. Прошу.

 

БАБІЙ О.В. Шановний Юрію Юрійовичу, шановні народні депутати! Вінницька обласна державна адміністрація просить погодити уточнений перелік місцевих доріг. Вказані зміни дозволять завершити роботи на шести штучних спорудах, які розташовані на місцевих дорогах. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Шановний Юрій Юрійович, Державне агентство автомобільних доріг України опрацювало та погодило відповідний перелік по Вінницькій області. Просимо підтримати та погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Вінницькій області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 7 жовтня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

БАБІЙ О.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. У Кіровоградській області, згідно з листом Кіровоградської обласної державної адміністрації.

Доповідає директор державного підприємства "Агенція місцевих автомобільних доріг" у Кіровоградській області Зорькін Анатолій Олександрович.

 

ЗОРЬКІН А.О. Доброго дня, шановні учасники засідання. Прошу вашої підтримки щодо погодження уточненого переліку об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у Кіровоградській області на 2019 рік, фінансування яких здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету місцевому бюджету. Власне, економія коштів виникла за результатами проведення тендерних процедур. Прохання – розглянути і підтримати.

Дякую за увагу.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Шановний Юрію Юрійовичу, Державне агентство автомобільних доріг опрацювало та погодило відповідний перелік по Кіровоградській області. Просимо підтримати та погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Мінфіну? Є заперечення?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. У Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Немає.

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету - погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Кіровоградській області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції, поданий лист облдержадміністрації від 11 жовтня 2019 року, з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

ЗОРЬКІН А.О. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. По Черкаській області (згідно з листами Черкаської обласної державної адміністрації).

Доповідає директор департаменту Черкаської обласної держадміністрації Чубай Сергій Васильович.

 

ЧУБАЙ С.В. Шановний голово! Шановні народні депутати! На ваш розгляд пропонується уточнений перелік місцевих доріг, який буде виконаний за рахунок економії коштів по проведенню тендерних процедур.

Дуже прошу вас підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається заступнику директора департаменту "Укравтодору" Кондратенку Михайлу Юрійовичу.

 

КОНДРАТЕНКО М.Ю. Шановний Юрію Юрійовичу! Державне агентство автомобільних доріг опрацювало та погодило подані Черкаською обласною державною адміністрацією переліки. Просимо підтримати та погодити.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Мінфіну?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати  таке рішення комітету - погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Черкаській області, що здійснюється в 2019 році за рахунок відповідної субвенції, та уточнений перелік об'єктів за рахунок її залишку на початок року, подані листами обласної держадміністрації від 29 жовтня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

ЧУБАЙ С.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Четверте питання. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету.

Перше. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству юстиції, розпорядження уряду № 983.

Доповідає заступник Міністра юстиції, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Ліщина Іван Юрійович.

 

ЛІЩИНА І.Ю. Добрий вечір. Прошу комітет підтримати розпорядження, перерозподіл, яким пропонується зменшення обсягу видатків розвитку за програмою 3601250 "Реалізація державного інвестиційного проекту "Завершення будівництва режимного корпусу для засуджених до довічного позбавлення волі у державній установі "Вільнянська установа виконання покарань", зменшити на 9 мільйонів 342 тисячі і при цьому збільшити обсяг видатків на програми 3601810 на 4 мільйони 721 тисячу і 3601260 - на 4 мільйони 621 тисячу.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Як завжди: перерозподіл - неправильне планування. Я би дуже хотів, щоб Міністерство юстиції звернуло в подальшому свою увагу на планування на наступний рік.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Пуртовій Анні Анатоліївні.

 

ПУРТОВА А.А. Дякую.

За результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 20 жовтня за номером 983-р перерозподіл видатків державного бюджету. Проект ухвали викладено в розданих вам матеріалах. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Голосуємо. Хто за?

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження уряду № 991-р).

Доповідає заступник Міністра освіти й науки Даниленко Світлана Василівна.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановні народні депутати, шановний Юрію Юрійовичу! Міністерство освіти і науки просить погодити перерозподіл бюджетних асигнувань в сумі 3 мільйони 318 тисяч гривень відповідно до розпорядження 991-го, це в межах наших бюджетних призначень. Викликано воно тим, що у зв'язку зі збільшенням чисельності працівників Державної служби якості освіти на 126 штатних одиниць. Ці кошти будуть використані на облаштування місць робочих для працівників, поточного і капітального ремонту будівель, де знаходяться ці нові служби. Просимо погодити.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякуємо.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Пропозиції Рахункової палати: просто використати ці кошти, щоб потім не залишилися перехідні кошти. Ви впевнені, що ви їх використаєте до кінця року, так?

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Використаємо, тому що  велика кількість – це комп'ютери, меблі, і ми вже до цього готуємось.

 

ПАЦКАН В.В. Наступного року правильне планування.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Добре.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Забуранній Лесі Валентинівні.

 

ЗАБУРАННА Л.В. За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 23 жовтня за номером 991-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякуємо.

Переходимо до прийняття рішення. Голосуємо.

 

ЦАБАЛЬ В.В. За? Проти? Утримались? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. П'яте питання. Про погодження змін до розподілу коштів за інвестиційними програмами проектів регіонального розвитку, що можуть реалізуватися в 2019 році, за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку (розпорядження уряду № 935-р).

Доповідає тимчасово виконуючий обов'язки державного секретаря Міністерства розвитку громад та територій Касіяник Анатолій Васильович.

 

КАСІЯНИК А.В. Дякую.

Шановний головуючий, шановні народні депутати, шановні присутні! На ваш розгляд пропонується розпорядження Кабінету Міністрів 935 від 09.10.2019 про внесення змін до порядку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися в 2019 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, в тому числі тих, що фінансуються з метою погашення кредиторської заборгованості, зареєстрованої органом Державного казначейства, станом на 1 січня 2019 року. Відповідне розпорядження вносить зміни в розпорядження Кабінету Міністрів 351-е, яке затверджувало перелік об'єктів, що фінансуються з державного фонду регіонального розвитку.

Розпорядженням 935 пропонується вилучити по 24 проектам, які на сьогоднішній день або не спроможні використати кошти в повному обсязі до кінця року, або ж в зв'язку з тим, що не були розпочаті тендерні процедури. У зв'язку з цим пропонується зняти 24 проекти на загальну суму 224 мільйони. Прошу підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРКАРОВА О.С. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. У нас заперечень немає, але при цьому доцільно доручити уряду прискорити розподіл коштів залишку і посилити контроль за використанням коштів Мінфіну.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити зміни до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку відповідно до розпорядження уряду 935-р з урахуванням дотриманням вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Прошу.

 

КІССЕ А.І. Уважаемые коллеги, безусловно, мы поддержим данный проект решения. У меня вопрос к Оксане Сергеевне. Оксана Сергеевна, а как вы прокомментируете как раз вот те соцэконом. У нас тоже зависли деньги еще с того созыва, где зарегистрированы те же договора в Казначействе, и сегодня - ни слуху, ни духу.

Я был участником заседания Кабинета Министров, когда лично вам Премьер-министр дал доручення направить письма в Казначейство с тем, чтобы приостановить всякие финансовые действия по соцэконому. Каков ответ будет? Как действуем? Потому что на некоторых объектах полработы сделано, крыши сняты, денег нет - и все стоит. 

 

МОЛОТОК І.Ф. (Без мікрофону) Добавлю. А на некоторых объектах уже выполнены работы ……………….

 

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, те, що стосується розпорядження 500-р, як ви знаєте, комісія засідала, прийняла рішення, ми отримали рішення цієї комісії, передали його на Кабінет Міністрів. Кабінетом Міністрів з певними зауваженнями було повернуто нам даний лист. Ми сьогодні його направили на бюджетний комітет і на комісію. Сподіваємось, що досить швидко можуть бути розглянуті, і готові винести на Кабмін, як тільки буде наступне рішення.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. І додаткове. Я прошу, там крайня дата 30 вересня…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Перший квартал.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. На перший квартал. Ну, дать возможность всем этим договорам, по которым сделаны работы, не до 30 сентября, а на месяц перенести.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, шановні колеги, ми ж в проекті закону, який сьогодні ви ухвалили, одна з пропозицій була в тому числі по субвенції - зробити її перехідною. Тому в тому проекті бюджету до другого читання (зміни до бюджету на 2019 рік), яке було другим питанням порядку денного, ця зміна була запропонована депутатами, ви її підтримали, вона вже є.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. То есть казначейства будут принимать все те договора, регистрироваться?

 

ЛУНЧЕНКО В.В. Але дуже важливо, дивіться, в чому там питання. Там є негласна команда Казначейства не приймати платежі, не приймати договори.

І там далі в судовому порядку будуть стягуватися ці кошти. Бо кожен, хто виконав роботу, у них були зареєстровані договори, і вони в судовому порядку… Тому було б правильно зараз дати можливість, де виконані роботи, нехай Казначейство прийме договори і платіжки. І ми знімемо інформацію, скажімо, на 1 листопада і автоматично включимо новий розподіл.

 

МАРКАРОВА О.С. Я хочу всіх запевнити, що ніяких негласних команд Казначейству я не давала. Ми сьогодні…

 

ЛУНЧЕНКО В.В. Ми не персоналізуємо сьогодні вас. Ми говоримо про реальну ситуацію, яка склалася на місцях.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, Державне казначейство знаходиться повністю в зоні координації Міністерства фінансів, тому ми проведемо завтра цю бесіду. Якщо потрібно, і з обласними подивимося, яка там ситуація. Але головне тут питання: все-таки завершити розподіл, і далі проблем не буде.

 

УРБАНСЬКИЙ А.І. Дякую!

 

МАРКАРОВА О.С. Тобто давайте ми сконцентруємося на завершенні…

 

ЛУНЧЕНКО В.В. Дякую.

Але ще наголошуємо на тому, що треба обов'язково там, де роботи, розпочаті і не завершені чи завершені, щоб прийняли ці платіжки.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Прошу голосувати.

 

ЦАБАЛЬ В.В. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ще у нас є "Різне". Шосте питання.

Даємо слово голові фракції "Голос". Прошу.

 

ВАКАРЧУК С.І. Доброго дня, шановні колеги! Я не голова фракції "Голос", я рядовий депутат фракції "Голос". Але для мене велика честь виступати перед вами, я вперше на засіданні бюджетного комітету, сподіваюся, що, можливо, і не востаннє, але тільки з приємними пропозиціями і проханнями.

Як ви знаєте, зараз в Україні активно дискутується питання гідних умов праці наших освітян, і в першу чергу вчителів. Вчора відбулася акція під стінами Верховної Ради України. Я як один із тих, хто вже більше трьох тижнів безперервно спілкується як з вчителями, так і з освітянами, глибоко знаю зараз цю тему і розумію їхні бажання. Знаєте, нам всім дуже образливо, що в той момент, коли всі без виключення категорії населення, особливо це стосується силових структур, представників прокуратури, судів і так далі, їхні фінансування відбуваються в повному обсязі згідно закону, вчителі, мінімальний оклад яких згідно Закону "Про освіту" має становити 3 мінімальних зарплати, вони сьогодні абсолютно не дофінансовуються.

Я добре знаю, що зараз точиться дискусія з приводу потрібно чи не потрібно змінювати, вносити правки в закон з приводу форми оплати, надбавок і так далі, але я б хотів зараз про інше: не було б цієї дискусії принизливої кому і скільки набавляти або які мають бути спеціальні доплати за категорії, якби ми всі розуміли, що вчителі нормально заробляють. Я добре знаю, що Кабінет Міністрів, Міністерство фінансів знайшло додаткові кошти в районі 15-18 мільярдів гривень. Я дуже прошу  і звертаюсь до вас з великою повагою розглянути пропозиції і все-таки підвищити мінімальний базовий оклад оплати вчителя, щоб він ще більше відповідав базовому Закону "Про вищу освіту". Ми мусимо незалежно від нашої партійної приналежності пам'ятати, що вчителі - це, якщо хочете,  наша національна безпека, тому що від них залежить майбутнє кожного, наших дітей і те, яким чином вони будуть конкурентоздатні в майбутньому.

Ми багато говоримо сьогодні про економічний прорив, про те, що через декілька років ми, наша економіка, має зрости на 40 відсотків. Ми дуже підтримуємо це бажання, ми розуміємо, що це дуже правильні слова, але  без гідної оплати праці вчителів, без мотивації вчителів іти в школи це все може залишитись словами.

Тому розуміючи, що сьогодні в проекті бюджету на 2020 рік передбачені додаткові кошти, я би хотів звернутись до вас, щоб ви знайшли можливість підвищити мінімальну базову зарплату вчителям і ми разом зробили важливу і корисну державну справу для України. 

Я міг би говорити й про цифри, але я думаю, що і Міністерство фінансів, і наші спеціалісти в бюджетному комітеті, в тому числі секретар бюджетного комітету Володимир Цабаль, вони можуть дати більш вичерпну інформацію.

Дякую вам. Якщо потрібно, я готовий відповісти на запитання.

 

АРІСТОВ Ю.Ю.  Дякую.

 

ВАКАРЧУК С.І. Пані міністр, я не знав, чи вона буде, але, можливо, я і до вас, пані міністерко, звертаюся з проханням підтримати цю пропозицію, і це чудово, що є і голова комітету, і весь комітет у кворумі, і Міністр фінансів. Я до вас всіх спільно звертаюся: "Давайте зробимо це разом".  Це не мої слова. Ви знаєте, чиї це слова.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Комітет підтримує вашу ініціативу. У висновках комітету це ми визнали, це рішення. Доручення уряду було дано, вони над ним працюють.

Може, Оксана Сергіївна сама відповість?

 

ВАКАРЧУК С.І. Буквально останній нюанс. Я знаю, що йде мова, зараз обговорюється питання надати найбільш незабезпеченим категоріям, тобто дошкільна освіта і молоді вчителі, це гарна ідея, але вона не вирішує питання. Чому? Тому що тільки ми піднімемо мінімальну базову зарплату тільки молодим вчителям, ті, хто мають великий стаж, скажуть: "А чому це їм підвищили, а нам ні?" Ми пропонуємо зробити більш справедливо, ми пропонуємо, можливо, ми не зможемо у 2020 році повністю виконати, ми розуміємо, вимоги Закону "Про освіту", на жаль, хоча було б непогано, враховуючи те, що мінімальний базовий оклад вчителя всього-на-всього 3 мінімальних зарплати, а не як у прокурора 15 або в суддів і так далі. Але хоча б показати, що ми ідемо в цьому напрямку і передбачити підвищення всім вчителям. Це дуже важливо. Дякую.

Дивіться, я ціную будь-яке підняття, я вважаю, що не буває зайвих грошей, це правильно, що ми це робимо, але я спілкувався з вчителями, і вони всі, як би сказати, їхні основні претензії і по надбавках, і по зарплатах стосуються так званої несправедливості. Тобто якщо ми сьогодні мотивуємо підняттям базового окладу, то давайте мотивувати всіх, тому що ми знову будемо приходити до "рівних і рівніших".

Дякую.

 

МАРКАРОВА О.С. Шановний голово фракції, шановні колеги! Я думаю, взагалі питання фінансування освіти ми з вами завжди розглядаємо  в контексті не  тільки самої освіти, а взагалі бюджету, да? Тобто ми зараз на фінальній стадії підготовки бюджету до другого читання. Ми всі знаємо, що у нас є дуже багато законів, кожен з яких визначає або вимоги, або стандарти, або  відсоток, який повинен  бути використаний.

Насправді кожен раз, коли ці профільні закони розглядаються, я думаю, що якщо подивитись, під кожним з них будуть зауваження певні Міністерства фінансів. Однак, на жаль, попри їх зауваження ці закони часто голосуються. І якщо ми зараз складемо всі ці вимоги разом, то нам треба 200-250 відсотків бюджету насправді для того, щоб їх всі використати. Тому ми, звичайно, повинні вибирати головні пріоритети і рухатися по цим пріоритетам.

Як пан голова фракції сказав стосовно "зробимо це разом", Президент насправді визначив освіту як один з ключових пріоритетів, і ми це розуміємо. Чи можемо ми зараз просто всім абсолютно вчителям підняти повністю всі зарплати? Ми знаємо, це буде коштувати 45 мільярдів плюс. Це нереально і для державного бюджету, і, на жаль, це буде дуже великий тягар для місцевих бюджетів, тому що частина освітян у нас фінансується з місцевих бюджетів, якщо ми накладемо.

В той же час ми розуміємо, що вчитель повинен мати достойну зарплату. Ми з Міністерством освіти робимо зараз дуже велику роботу, і з задоволенням залучимо до цієї роботи представників всіх фракцій насправді, і представників Комітету освітнього і разом з Комітетом бюджету. Чому? Ми подивились і проаналізували освіту. І у нас на сайті навіть Міністерства фінансів, якщо ви подивитесь, і зараз буде цікаво, є такий держборг по освіті,  з якого можна подивитися, скільки нам коштує один учень в сільській школі, скільки нам коштує один учень в міській школі, яку якість освіти ми даємо, чи якість освіти покращується. Більш того, ми там дали дані по порівнянню України з іншими країнами: з Польщею, з розвинутими країнами, з Великобританією. З неї дуже чітко видно, на жаль, що у нас неефективна мережа. У нас, з одного боку, забагато шкіл, але кожній з них ми платимо мізерні зарплати. Тому це питання більш глибинної реформи, яка дозволить нам, з одного боку, покращити якісь освіти, тому що ми ж всі з вами розуміємо, чому в усьому світі борються з малокомплектними школами. Не тому, що це економічно правильно, а тому, що учень, який вчиться  в класі, в якому п'ятеро дітей, чи учень, якому один і той же викладач викладає фізкультуру і англійську мову, ми позбавляємо його взагалі шансу на майбутнє.

Тому, я думаю, що ми готові, Міністерство фінансів, цю роботу разом з Міністерством освіти скоординувати. Обов'язково всіх запросимо. Дякуємо за увагу до цього питання. Воно дійсно надзвичайно важливе і це буде питання дійсно до другого читання – питання пріоритетів. І я думаю, що ми знайдемо вирішення.

 

ВАКАРЧУК С.І. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Щодо питань порядку денного рішення комітету прийнято. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку