СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

30 листопада 2020 року

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! У зв’язку з відсутністю секретаря комітету Цабаля Володимира Володимировича прошу Молотка Ігоря Федоровича здійснювати облік присутніх членів комітету на засіданні комітету та підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Ігорю Федоровичу, підтвердіть, будь ласка, наявність кворуму.

 

МОЛОТОК І.Ф. На засіданні присутні 18 членів бюджетного комітету.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання.

Проект порядку денного у вас є.

Чи є пропозиції до проекту порядку денного?

Прошу підтримати запропонований проект порядку денного.

Прошу проголосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утримались? Одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Переходимо до розгляду питань.

Перший блок. Про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам:

перше, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики (розпорядження Уряду № 1453-р).

Доповідає заступник Міністра соціальної політики Лебедцов Борис Борисович. Прошу.

 

ЛЕБЕДЦОВ Б.Б. Доброго дня. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.11.2020 року № 1453 про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2020 рік, зменшено суму видатків у розмірі 24 мільйонів гривень за бюджетною програмою 2501130 "Заходи із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення" для завершення у 2020 році виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни в розмірі 15 мільйонів гривень та для спрямування коштів у сумі 8 мільйонів гривень на часткове погашення кредиторської заборгованості за напрямами здійснення доплат за роботу в зоні відчуження за програмою 25001200 "Захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Зазначене розпорядження Кабінету Міністрів погоджене без зауважень Міністерством фінансів, Міністерством розвитку економіки та Міністерством юстиції. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає. Без заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. У Рахункової палати немає зауважень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний голово.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 18 листопада № 1453-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Проект ухвали вам всім розданий. Просимо підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду № 1453-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги, хто за? Проти? Утрималися? Одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

 

ЛЕБЕДЦОВ Б.Б. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Перерозподіл деяких видатків державного бюджету і надання кредитів з державного бюджету, передбачених у 2020 році для реалізації інвестиційних проектів за рахунок кредитів (позик), залучених державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій (розпорядження Уряду № 1451-р).

Доповідає перший заступник Міністра фінансів Улютін Денис Валерійович.

 

УЛЮТІН Д.В. Дякую.

Шановні народні депутати! Вам на розгляд пропонується розпорядження Кабміну про перерозподіл деяких видатків. Даним розпорядженням передбачається збільшення обсягів надання кредитів державного бюджету для "Укравтодору" на програму "Другий проект покращення автомобільних доріг та безпеки руху, проект розвитку дорожньої галузі", Мінінфраструктури на програму "Розвиток міського пасажирського транспорту в містах" і Мінфіну на програму "Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС - Київська".

Дане розпорядження - це збільшення річних планових призначень для здійснення вибірки коштів (позик) за проектами МФО, розпорядники яких ефективно і швидше використовують кошти за рахунок скорочення видатків по інших розпорядниках, по яких не проходять кошти по тій чи іншій причині. Це строки проведення тендерних процедур або інші затримки. По розпорядниках, по яких іде зменшення річних планових призначень, отримано погодження, що вони не встигнуть в цьому році використати ці кошти, тому для більш ефективного використання коштів міжнародних фінансових організацій по збільшенню вибірки просимо підтримати дане рішення.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається першому заступнику Голови Державного агентства автомобільних доріг Кузькіну Євгенію Юрійовичу.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Шановні депутати, прохання підтримати дане рішення, оскільки у нас вже є звернення з міжнародних організацій і від підрядників по цих міжнародних грошах, вони готові. Є виконані роботи.

Дякую. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. У нас не зауваження, у нас застереження. Ми неодноразово вже зазначали про системні проблеми в організації впровадження спільних заходів з міжнародними фінансовими організаціями і спільних проектів. І в даному випадку що стосується "Укравтодору" - так само. Тому ми просто застерігаємо, що до кінця року ці ресурси не можуть бути використані в достатньо ефективний спосіб, оскільки часу залишилось мало. Ми підтримуємо, але…

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Євгенію Юрійовичу, встигнете використати кошти?

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Так. І зауваження Рахункової палати будуть також враховані. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний голово.

За результатами розгляду підкомітетом є наступні тези. У зверненні Мінфіну не наведено фінансово-економічних розрахунків щодо перерозподілу витрат, зокрема щодо обсягів зменшення видатків і витрат поточного року. Низький рівень вибірки цих коштів на 2020 рік та позик на виконання більшості відповідних програм є наслідком як об'єктивних причин, так і системних недоліків у плануванні і використанні відповідних бюджетних коштів. Але розуміючи, що це є пріоритетна програма, за підсумками розгляду даного питання у підкомітеті пропонується комітету прийняти рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема, перше, погодити визначене розпорядженням Кабінету Міністрів від 18 липня № 1451-р - здійснення перерозподілу витрат державного бюджету з дотриманням вимог щодо використання коштів спеціального фонду.

Друге. Надати рекомендації Кабінету Міністрів, наведені у проекті ухвали, зокрема доручити Мінфіну, МВС, МОН, Мінсоцполітики, Мінрегіону, Мінреінтеграції, Укравтодору вжити дієвих заходів щодо прискорення реалізації інвестиційних проектів, зазначених у підпунктах 1-11 пункту 1 цього розпорядження Уряду, та відповідно щодо забезпечення у 2021 році виконання відповідних бюджетних програм відповідно до бюджетних призначень.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція прийняти рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема: перше, погодити визначене розпорядженням Кабінету Міністрів від 18 листопада № 1451-р здійснення перерозподілу витрат державного бюджету з дотриманням вимог щодо використання коштів спеціального фонду бюджету; друге, надати рекомендації Кабінету Міністрів, що наведені в проекті ухвали. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги, хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству у справах ветеранів, та розподіл між місцевими бюджетами додаткового обсягу субвенцій на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб (розпорядження Уряду № 1460-р).

Доповідає перший заступник Міністра у справах ветеранів України Порхун Олександр Володимирович.

 

ПОРХУН О.В. Шановний пане голово, шановні народні депутати, шановні колеги! Метою акту є перерозподіл видатків у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству у справах ветеранів на 2020 рік, для забезпечення додаткового обсягу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам та виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення пільговим категоріям громадян та зменшення видатків на здійснення заходів, реалізація яких в умовах карантинних обмежень об'єктивно уповільнилася. Одночасно актом затверджено розподіл додаткового обсягу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення у розрізі адміністративно-територіальних одиниць. Це дасть змогу забезпечити 65 сімей житлом. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Без заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Ми підтримуємо перерозподіл. Але хочемо звернути ще увагу народних депутатів на цифри, які говорить казначейська служба, за січень-жовтень щодо використання коштів по тих бюджетних програмах, по яких здійснюється перерозподіл.

По 1501030 на 80,6 менше плану за звітній період використана. І по 1501040 на 39,8 відсотка менше, це на 87,8 мільйона не використано коштів. Це кінець ... (без мікрофону)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити здійснення перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Мінветеранів на 2020 рік, та розподілу між місцевими бюджетами обсягу збільшення субвенцій на виплату грошової компенсації за належні для утримання жилі приміщення для окремих категорій осіб згідно розпорядження Уряду № 1460?р.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена головою підкомітету пропозиція погодити здійснення перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству у справах ветеранів на 2020 рік, та розподіл між місцевими бюджетами обсягу збільшення субвенцій на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для окремих категорій осіб згідно з розпорядженням Уряду № 1460-р. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утрималися? Рішення прийнято одноголосно.

 

ПОРХУН О.В. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Четверте, розподіл між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України (розпорядження Уряду № 1435-р).

Доповідає перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Замлинський Ростислав Теодозійович.

 

ЗАМЛИНСЬКИЙ Р.Т. Доброго дня, шановний пане голово, шановні панове народні депутати, шановні колеги! Мінреінтеграції просить підтримати розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в розмірі 3 мільйона 430 тисяч 100 гривень для придбання житла внутрішньо переміщеним особам. Планується придбати житло для 10 сімей, 28 переміщених осіб в трьох регіонах України. Прохання підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення в Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Ні, немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є питання до доповідача?

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, згідно з розпорядженням Уряду № 1435-р. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення.

Ставиться на голосування озвучена головою підкомітету пропозиція погодити розподіл між місцевими бюджетами відповідної субвенції згідно з розпорядженням Уряду № 1435-р. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утрималися? Прийнято одноголосно.

 

ЗАМЛИНСЬКИЙ Р.Т. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

П'яте, зміни до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку (розпорядження Уряду № 1471-р).

Доповідає заступник Міністра розвитку громад та територій Лукеря Іван Михайлович.

 

ЛУКЕРЯ І.М. Шановний пане голово, шановні народні депутати! 23 листопада Кабінетом Міністрів України було прийнято розпорядження 1471, яким вносяться зміни до переліку програм і проектів, що фінансуються за рахунок держави в 2020 році. Вносяться зміни, зокрема виключається проект, який неможливо реалізувати, також зменшується фінансування по тих проектах, де виникла економія, і додається один проект – "Переможець українського громадського бюджету". Таким чином, буде розподілено, звісно, весь розподіл, крім 27,1 мільйона гривень, які не були використані за результатами конкурсу по "Всеукраїнському  громадському бюджету". Таким чином, відповідно до частини п'ятої статті 24 Прим.1 Бюджетного кодексу прошу погодити розподіл коштів ДФРР у 2020 році за адміністративно-територіальними одиницями та програмами і проектами регіонального розвитку згідно з додатком до розпорядження 1471. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення в Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Так, в Рахункової палати є певні застереження, оскільки Рахункова палата у висновках про результати аналізу виконання Закону "Про Державний бюджет" неодноразово зазначала, що розподіл коштів ДФРР здійснюється з порушенням 3-місячного строку з дня набрання чинності Закону "Про Державний бюджет", це стаття 24 Прим.1 Бюджетного кодексу, до переліків інвестиційних проектів і проектів регіонального розвитку вносяться численні зміни. І це посилює, на думку Рахункової палати, неефективне і не в повному обсязі використання коштів ДФРР.

І крім того, у 2019 році Рахункова палата вже здійснювала аудит, і є результати на нашому сайті про використання коштів ДФРР, де зокрема було зазначено і про неефективне управління коштами, і недотримання вимог законодавства при виборі проектів. Тому ми звертаємо на це увагу шановних народних депутатів.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання ще?

Прошу.

 

ЛАБА М.М. Я вважаю – підтримати перерозподіл. І кожен народний депутат входить у склад комісії, ми бачимо: чим частіше збираються, ефективніше, навпаки, приймаються реальні рішення під ті об'єкти, і все йде своєю чергою.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: обговорити зміни до розподілу коштів держаного фонду регіонального розвитку відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів № 1471-р. Прошу підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена головою підкомітету пропозиція погодити зміни до розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку за адміністративно-територіальними одиницями та інвестиційними програмами і проектами регіонального розвитку у 2020 році відповідно до розпорядження Уряду № 1471-р. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утрималися? Одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному управлінню справами (розпорядження Уряду № 1470-р).

Доповідає заступник керівника Державного управління справами Прилипко Сергій Іванович.

 

ПРИЛИПКО С.І. Шановні народні депутати! Державне управління справами просить погодити перерозподіл видатків за загальним фондом державного бюджету відповідно до розпорядження Уряду № 1470-р на суму 11 мільйонів 455 тисяч гривень. Мова йде про придбання, виключно все, що пов'язано з програмою COVID-19: реактиви, тест-системи, медичні вироби, дезінфекційні засоби і системи кисневого постачання.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Без заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний пане голово.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 23 листопада № 1470-р перерозподіл видатків державного бюджету. Просимо підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником керівника комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду № 1470-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утрималися? Одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Сьоме, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я (розпорядження Уряду № 1456-р).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров’я Шаталова Світлана Миколаївна. Прошу.

 

ШАТАЛОВА С.М. Доброго дня, шановний Юрію Юрійовичу, шановні народні депутати. Міністерство охорони здоров’я в межах загального обсягу бюджетних призначень просить погодити перерозподіл видатків у розмірі 80 мільйонів 769 тисяч гривень для забезпечення придбання ангіографічної системи для державної установи "Науково-практичний центр дитячої кардіології і кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я України", також для забезпечення заробітної плати лікарів-інтернів першого року навчання, придбання матеріалів і обладнання для Національної лікарні "Охматдит" і забезпечення лікування за кордоном громадян України. Розпорядженням Кабінету Міністрів від 16 листопада підтримані бюджетні програми і врегульований в межах коштів Міністерства охорони здоров’я зазначений перерозподіл.

Ми хочемо попросити вас підтримати з метою забезпечення цільового, ефективного та раціонального використання коштів, виділених Міністерству охорони здоров’я України в державному бюджеті на 2020 рік.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Не заперечуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Так, є зауваження. За оцінкою Рахункової палати, ініціювання цього перерозподілу є наслідком недостатньо якісного планування потреби, зокрема при виділенні коштів з фонду боротьби з COVID-19 на придбання ангіографічного обладнання, оскільки видатки на цю мету передбачалось здійснювати за рахунок цільової субвенції.

Ще одне. Процедури закупівлі, які все-таки треба провести в стислий термін.

І ще я звертаю увагу, що проводив мій колега аудит ефективності використання коштів, виділених МОЗ для лікування громадян за кордоном, і зокрема там зазначалось, що відбір звернень громадян на лікування відбувався не прозоро, належний облік цих звернень не забезпечено, як і рішень, прийнятих за результатами розгляду таких звернень. Тоді ще був інший Міністр охорони здоров’я, інший заступник, який курував цей напрямок, і ми звертаємо увагу на те, що при збільшенні на цю програму коштів, щоб не відбулось те саме, що зафіксувала вже Рахункова палата.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Світлано Миколаївна, прокоментуйте, будь ласка.

 

ШАТАЛОВА С.М. Справа в тому, що програма лікування за кордоном, вже на сьогоднішній день вичерпано кошти, і в нас є дуже велика черга людей, які потребують саме лікування і операцій, трансплантацій. Ми тільки на початку встановлення трансплантацій в Україні.

Тому ваші зауваження, вони дійсно слушні, вони приймаються. Ми дуже багато розбираємо питань задавнених, які потребують і переліків, і списків, і дійсно прозорого відбору. Всі зауваження будуть враховані.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 16 листопада № 1456-р перерозподіл видатків державного бюджету. Проект ухвали викладено в розданих вам матеріалах. Просимо підтримати.

Дякуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду № 1456-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утримались? Одноголосно.

 

ШАТАЛОВА С.М. Дуже дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Восьме, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я (розпорядження Уряду № 1482-р).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Шаталова Світлана Миколаївна.

 

ШАТАЛОВА С.М. Дуже дякую.

Шановний Юрію Юрійовичу! Шановні народні депутати! Міністерство охорони здоров'я просить погодити передбачені видатки в межах загального обсягу бюджетних призначень у сумі 5 мільйонів 859 тисяч для забезпечення розробки нових проектів лікувально-реабілітаційного корпусу номер 3, придбання обладнання Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни та державного закладу "Госпіталь ветеранів війни "Лісова поляна" МОЗ України.

Запровадження цього розпорядження дозволить у подальшому підвищувати ефективність і якість надання високоякісної медичної допомоги шляхом забезпечення поліпшення умов лікування ветеранів війни, учасників АТО/ООС, придбання обладнання для закладів МОЗ, які стосуються забезпечення ветеранів війни. З метою забезпечення цільового ефективного і раціонального використання коштів, що виділені МОЗ України, та через важливість порушеного питання просимо підтримати і погодити зазначений перерозподіл видатків.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Ні, немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний голово.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 25 листопада № 1482-р перерозподіл видатків державного бюджету. Проект ухвали вам усім роздано. Просимо підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду № 1482-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утримались? Одноголосно.

 

ШАТАЛОВА С.М. Дуже дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Дев'яте, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству внутрішніх справ (розпорядження Уряду № 1490-р).

Доповідає заступник Міністра внутрішніх справ Гончаров Сергій Михайлович.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Шановні народні депутати! Дякую. На ваш розгляд виноситься погодження по перерозподілу видатків у межах загального обсягу, передбаченого у державному бюджеті для Міністерства внутрішніх справ, з метою забезпечення медичних закладів МВС системами кисневого постачання та для розробки і реалізації бюджетної програми "Посилення морської безпеки та охорони України". Відповідно на кисневі концентратори планується виділити 121 мільйон 364,5 тисяч гривень, на забезпечення  морської безпеки - 29 мільйонів 253,5 тисяч гривень за рахунок зменшення видатків за  наступними програмами: перше - це "Керівництво та управління діяльністю МВС" - на 7 мільйонів гривень, зменшення видатків на відрядження та податків; і на 143 мільйони 618 тисяч гривень - з програми "Створення Єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту".

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Так. У Рахункової палати є зауваження щодо збільшення видатків за бюджетною програмою по 2150. Чому? Тому що за даними звіту Казначейської служби по цій програмі на сьогоднішній день жодної копійки ще не витрачено – 660 мільйонів. Плюс ще 29. Яким чином будуть використовуватися кошти, ми зовсім не розуміємо. Для чого такий перерозподіл робиться?

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Сергію Михайловичу, прокоментуйте.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Якщо можна, прокоментую. Дякую.

Це не зовсім відповідає дійсності. На позаминулому тижні було здійснено авансовий платіж на цей розмір, і фактично у зв'язку із збільшенням курсу євро, це курсова різниця, яку необхідно доплатити. Видатки здійснені у тих межах, які були передбачені на початку року, ще в листопаді, десь 14-го чи 15-го числа.

 

ІВАНОВА І.М. Звітні дані говорять про те, що там нулі.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую.

За результатами розгляду зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду від 25 листопада за номером 1490-р. Проект ухвали вам роздано. Просимо підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду № 1490-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утрималися? Одноголосно – за. Рішення прийнято.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Другий блок питань.

Про погодження виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19:

перше, виділення бюджетних коштів Міністерству охорони здоров'я та Міністерству внутрішніх справ (постанова Уряду № 1119).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Шаталова Світлана Миколаївна.

 

ШАТАЛОВА С.М. Дякую. Доброго дня.

Міністерство охорони здоров'я просить погодити виділення міністерству коштів у сумі 90 мільйонів 249 тисяч гривень як субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування тимчасових закладів охорони здоров'я, спеціалізованих шпиталів для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Виділення зазначених бюджетних коштів дозволить забезпечити розгортання додаткових 1 тисячі 200 стаціонарних ліжок для надання медичної допомоги в місті Києві, Одеській та Донецькій областях (в даних регіонах наразі найнапруженіша епідемічна ситуація) та забезпечити госпіталізацію осіб, які її потребують, в умовах зростання захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

Зважаючи на вищевикладене, з метою додаткового забезпечення медичної допомоги просимо підтримати виділення бюджетних коштів і розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Від Міністерства внутрішніх справ слово надається заступнику Міністра Гончарову Сергію Михайловичу.

 

ГОНЧАРОВ С.М. Дякую.

Передбачається виділення Міністерству внутрішніх справ 28 мільйонів 291 тисячі гривень для облаштування мобільного госпіталю Державною службою України з надзвичайних ситуацій для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Це планується розгортання і створення мобільного госпіталю для облаштування 120 ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID?19. Розміщення і розгортання госпіталю буде узгоджено разом із Міністерством охорони здоров'я України. Прошу підтримати.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Ми хотіли лише звернути увагу на те, що по програмі 3111020, на яку було заплановано 12,9 мільярда, це менше на 40,1%. Тобто зараз іде зменшення планового показника на 90,2 і 28,3, а решта коштів по "Укравтодору" може бути не використана. І ми говоримо про те, що якщо "Укравтодор" не може ці кошти використати, можливо, треба перерозподілити ще до кінця року ці кошти. В інакшому випадку дуже великий відсоток не буде використано. Це як пропозиція.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Шановний Юрію Юрійовичу, пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перерозподіл видатків державного бюджету, виділення із Фонду COVID-19 коштів МОЗ і МВС та розподіл між місцевими бюджетами субвенції на облаштування тимчасових закладів охорони здоров'я – спеціалізованих шпиталів для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою згідно з Постановою Уряду № 1119.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена головою підкомітету пропозиція погодити перерозподіл видатків державного бюджету, виділення із Фонду COVID-19 коштів Міністерству охорони здоров'я і Міністерству внутрішніх справ та розподіл між місцевими бюджетами відповідної субвенції згідно з Постановою Уряду № 1119. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Рішення прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Друге, виділення бюджетних коштів Міністерству юстиції (постанова Уряду № 1120).

Доповідає державний секретар Міністерства юстиції Богачова Олена Віталіївна.

 

БОГАЧОВА О.В. Доброго дня. Міністерство юстиції звертається з проханням підтримати рішення Кабінету Міністрів від 18 листопада № 1120 про виділення коштів для забезпечення здійснення заходів, яким передбачається виділення Мін'юсту коштів в сумі 1 мільйон 107 тисяч гривень для забезпечення здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, в навчальних закладах Державної кримінально-виконавчої служби, оскільки за іншими джерелами закупити це ми не зможемо. Виділення коштів планується здійснити за рахунок економії коштів, виділених раніше із зазначеного фонду за бюджетною програмою 3601270 "Забезпечення готовності та реагування державної установи "Центр охорони здоров'я ДКВС" та її відокремлених підрозділів". Тому прохання підтримати це рішення Кабінету Міністрів.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення в Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний голово.

За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету, керуючись вимогами частини другої, четвертої та п'ятої статті 28 Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік", відповідно до пункту 1, 2, 3 Постанови уряду від 18 листопада за № 1120 погодити виділення із Фонду COVID-19 Мін'юсту коштів у сумі 1 мільйон 107, 3 тисяч гривень.

Друге, скорочення видатків розвитку за загальним фондом за бюджетною програмою 3601270 на 1 мільйон 107 тисяч 300 гривень та збільшення видатків за загальним фондом за бюджетною програмою 3511380 на вказану суму, враховуючи положення пункту 2 цієї постанови Уряду.

Просимо підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція відповідно до пунктів 1, 2, 3 постанови Уряду за № 1120 погодити: перше, виділення з Фонду COVID-19 Міністерству юстиції коштів в сумі 1 мільйон 107 тисяч 300 гривень, скорочення видатків розвитку за загальним фондом за бюджетною програмою 3601270... (без мікрофону) Так, скорочення видатків розвитку за загальним фондом за бюджетною програмою 3601270 на 1 мільйон 107 тисяч 300 гривень та збільшення видатків за загальним фондом за бюджетною програмою 3511380 на вказану суму, врахувавши положення пункту 2 цієї постанови Уряду. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за? Проти? Утримались?  Прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Перерозподіл між місцевими бюджетами субвенції на забезпечення  подачі кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров'я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, за рахунок коштів, виділених з такого фонду (Постанова Уряду № 1153).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Шаталова Світлана Миколаївна.

 

ШАТАЛОВА С.М. Дуже дякую.

Шановний Юрію Юрійовичу, шановні народні депутати, до вашої уваги. Просимо погодити зміни до субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров'я в частині зменшення видатків споживання на суму 59 мільйонів та збільшення на ту ж суму видатків розвитку для обласного бюджету Чернігівської області. Зазначені зміни дозволять забезпечити у закладах охорони здоров'я Чернігівської області централізоване постачання медичних газів,  кисню, проведення додаткових кисневих магістралей для забезпечення лікування пацієнтів, хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Просимо підтримати.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

УЛЮТІН Д.В. Немає заперечень.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Ні, немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається голові підкомітету Саламасі Оресту Ігоровичу.

 

САЛАМАХА О.І. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перерозподіл видатків державного бюджету, виділених із Фонду COVID-19 коштів МОЗ та МВС, та розподілу між місцевими бюджетами субвенції на облаштування в закладах охорони здоров’я спеціальних… Перепрошую, Юрію Юрійовичу, це не цей перерозподіл. Я перепрошую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити здійснення в межах загального обсягу субвенції на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, збільшення видатків розвитку за рахунок зменшення видатків споживання відповідно до постанови Уряду № 1153.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена головою підкомітету пропозиція погодити здійснення перерозподілу обсягу субвенції на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, відповідно до Постанови Уряду № 1153. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Хто за, шановні колеги? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Третій блок питань.

Про погодження надання у 2020 році державних гарантій:

перше, для забезпечення виконання боргових зобов’язань Державної іпотечної установи (Постанова Уряду № 1110). Продовжуємо розгляд.

Доповідає перший заступник Міністра фінансів Улютін Денис Валерійович.

 

УЛЮТІН Д.В. Дякую.

Статтею 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" встановлено, що державні гарантії можуть надаватись за рішенням Кабміну, зокрема для забезпечення виконання боргових зобов’язань Державної іпотечної установи.

Запропонованим проектом постанови, постановою, прийнятою Кабміном, яка подається на погодження вже до комітету, передбачається забезпечити забезпечення виконання не більше 99 відсотків боргових зобов’язань позичальника за внутрішніми кредитами (позиками), сума яких не перевищує 3 мільярдів гривень, враховуючи зобов’язання щодо погашення  основної суми сплати відсотків, комісії та інших зобов’язань. Дане рішення дасть змогу забезпечити роботу Державної іпотечної установи, часткове виконання боргових зобов’язань та продовження виконання функцій, які на неї покладені.

Враховуючи важливість даного рішення, і те, що в нас з 18 числа Державна іпотечна установа знаходиться в технічному дефолті, просимо погодити дане рішення.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Від Державної іпотечної установи слово надається тимчасово виконуючому обов’язки голови Фролову Вячеславу Петровичу.

 

ФРОЛОВ В.П. Шановні народні депутати, прошу погодити надання державних гарантій Державній іпотечній установі відповідно до прийнятного рішення Кабінету Міністрів від 16.11. цього року № 1110 для проведення емісії облігацій державної іпотечної на суму 3 мільярди гривень. Кошти від розміщення цих облігацій будуть направлені на часткове погашення зобов’язань, які повинні ми сплатити в 2020 році, та продовжити реалізацію програми забезпечення житлом службовців Міністерства внутрішніх справ на умовах фінансового лізингу.

Прошу підтримати рішення Кабінету Міністрів та надати державну гарантію Державній іпотечній установі.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження в Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Рахункова палата звертає увагу шановних депутатів на те, що ми маємо чітко розуміти, що при реалізації цього рішення державний борг збільшиться до 3 мільярдів гривень. І ми маємо це розуміти, до кінця року, як погашати це… Ну це ляже на державну казну, давайте не будемо сперечатися, як тільки буде реалізована ця постанова. Ми застерігаємо, а ви приймайте рішення.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

 

МОЛОТОК І.Ф. Так, якщо можна. Вячеслав Петрович, так? Ми з вами обговорювали на підкомітеті, що наступного разу ви нам надасте повну інформацію по виходу з цієї ситуації.

 

ФРОЛОВ В.П. Так-так. Я згоден. За допомоги Міністерства фінансів ми розробимо план оздоровлення компанії.

 

МОЛОТОК І.Ф. Так, добре.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний голово.

За підсумками розгляду даного питання у підкомітеті з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу пропонується комітету ухвалити рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема: перше, погодити надання у 2020 році державної гарантії за зобов'язаннями Державної іпотечної установи на суму не більше 3 мільярдів гривень згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 16 листопада 2020 року № 1110; друге, надати рекомендації Кабінету Міністрів,  наведені у проекті ухвали, зокрема доручити Державній іпотечній установі за участі Міністерства фінансів розробити план заходів щодо стабілізації фінансово-економічного стану цієї установи і підвищення ефективності її діяльності та забезпечити виконання такого плану з подальшим інформуванням комітету про вжиті заходи.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція прийняти рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема: перше, погодити надання у 2020 році державної гарантії за зобов'язаннями Державної іпотечної установи на суму не більше 3 мільярдів гривень згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 16 листопада 2020 року № 1110; друге, надати рекомендації Кабінету Міністрів, наведені в проекті ухвали. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги! Хто за? Проти? Утрималися? 1 - утримався. Рішення прийнято. Решта - за.

 

ФРОЛОВ В.П. Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Для забезпечення виконання боргових зобов'язань за запозиченнями Державного агентства автомобільних доріг України (Постанова Уряду № 1124).

Доповідає перший заступник Голови Державного агентства автомобільних доріг Кузькін Євгеній Юрійович.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Доброго дня, шановні депутати. На ваш розгляд виноситься Постанова 1124 про надання державної гарантії "Автодору" до 5 мільярдів гривень. Прийняття постанови обумовлено тим, що раніше була прийнята Постанова 1150, яка з "ковідного" фонду, з "Автодору" було знято 4,5 мільярда гривень. Урядом прийнято ще ряд постанов із метою недопущення виникнення кредиторської заборгованості, якою міняється джерело фінансування, для того щоб ліквідувати і не було кредиторської заборгованості. Прошу підтримати.

Дякую за увагу.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається першому заступнику Міністра фінансів Улютіну Денису Валерійовичу.

 

УЛЮТІН Д.В. Дякую.

Даним рішенням пропонується затвердити умови озвучених кредитних коштів під державні гарантії. Міністерство фінансів опрацьовувало дане рішення. Ми підтримуємо його і просимо підтримати також і бюджетний комітет.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. У Рахункової палати є зауваження. Ми звертаємо увагу на те, що відповідно до звіту казначейства станом на 01.10.2020 року "Укравтодор" має прострочену заборгованість перед державним бюджетом за залученою державою позикою ЄБРР в сумі 3,5 тисяч євро, це 114,9 тисяч гривень, і заборгованість за пенею, нарахованою на прострочену заборгованість за 6 позиками  на загальну суму 4,7 мільйонів гривень.

Згідно з частиною 16 статті 17 Бюджетного кодексу забороняється надання державних гарантій суб’єкту господарювання, який має заборгованість перед бюджетом. Тому ми просимо бюджетний комітет на це звернути увагу.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Євгене Юрійовичу.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. На 1 грудня така заборгованість  відсутня і державна гарантія буде братись після 1 грудня. Тому ніяких зауважень тут бути не може.

Дякую.

 

ІВАНОВА І.М. Ще немає 1 грудня. Ще немає … (без мікрофону)

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання? Прошу.

 

КІССЕ А.І. (Виступ російською мовою) Уважаемые коллеги, уважаемый Евгений Юрьевич! Безусловно, данное постановление надо поддержать, но я бы хотел обратиться к вам как к первому заместителю Агентства автомобильных дорог Украины. Т1632 – это та дорога, которая здесь заложена, которая финансируется частично. Но надо довести дорогу до контрольно-пропускного пункта международного значения между Украиной и Молдовой. Это 10 километров. Сегодня есть проектно-сметная документация. И данная магистраль должна быть в ближайшее время завершена.

У меня как у народного депутата огромная просьба к вам, к руководству "Укравтодора", с тем, чтобы данная дорога, которая ведет в Болград - Кубей, Кубей - Огородное и КП "Новые Трояны", чтобы она в ближайшее время была завершена.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Хорошо. Я проконтролирую и доложу вам.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую.

За підсумками розгляду даного питання в підкомітеті з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу пропонується комітету ухвалити рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема погодити надання у 2020 році державних гарантій за запозиченнями "Укравтодору" обсягом до 5 мільярдів гривень, згідно з постановою Кабінету Міністрів від 18 листопада 2020 року № 1124, з особистим контролем питання Кіссе.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція прийняти рішення згідно з розданим проектом ухвали, зокрема погодити надання у 2020 році державних гарантій за запозиченнями "Укравтодору" обсягом до 5 мільярдів гривень згідно з Постановою Кабінету Міністрів від 18 листопада 2020 року № 1124. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Евгений Юрьевич, не забудьте Бессарабию. Однозначно.

Шановні колеги! Хто за? Проти? Хто утримався? Прийнято одноголосно.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую. Рішення прийнято.

Четверте питання, законопроект про внесення змін до Закону "Про внесення змін до статті 28 Закону "Про Державний бюджет України на 2020 рік" № 4431, внесений Президентом України.

Доповідає Генеральний директор Директорату з питань економічної політики Офісу Президента України Дьяченко Олена Юріївна. Прошу.

 

ДЬЯЧЕНКО О.Ю. Доброго дня, шановні колеги, шановні депутати. Президентом відповідно до 93 статті Конституції України винесено на розгляд народних депутатів ініціативу щодо соціальної підтримки застрахованих осіб та об'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запланованих з метою запобігання поширенню на території країни гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. У зв'язку з тим, що цим законопроектом передбачається виплата як фізичним особам-найманим працівникам та юридичним особам в декількох напрямках, Президентом було надано ініціативу щодо використання на сьогодні існуючого фонду COVID в державному бюджеті. І у зв'язку з цим Президентом внесено  законопроект про внесення змін до статті 28 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо розширення напрямів використання фонду COVID-19 за напрямами, передбаченими основним законопроектом, а саме: одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних протиепідемічних заходів, однаразової матеріальної допомоги суб'єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників та одноразової компенсації суб'єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за найманих осіб.

Зважаючи на те, що Президентом внесений законопроект як невідкладний для розгляду Верховною Радою України, прошу вас розглянути можливість внесення, рекомендувати внесення даного законопроекту в порядок денний та скорочення процедури надання альтернативних законопроектів до мінімального рівня.

Дякую.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Слово надається першому заступнику Міністра фінансів Улютіну Денису Валерійовичу.

 

УЛЮТІН Д.В. Дякую.

Міністерство фінансів відповідно до 27 статті Бюджетного кодексу України розглянуло даний законопроект і надало висновок щодо підтримки даного законопроекту.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ІВАНОВА І.М. Ні, немає.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Є питання до доповідача?

Слово надається заступнику голови комітету Трухіну Олександру Миколайовичу.

 

ТРУХІН О.М. Дякую, шановний голово.

За результатами розгляду законопроекту пропонується рекомендувати Верховній Раді проект закону за № 4431 включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання та прийняти за основу і в цілому як закон після прийняття в цілому законопроекту за реєстраційним номером 4429.

Дякуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Переходимо до прийняття рішення. Ставиться на голосування озвучена заступником голови комітету Трухіним Олександром Миколайовичем пропозиція прийняти таке рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект № 4431 включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон після прийняття в цілому як закону законопроекту № 4429. Прошу голосувати.

 

МОЛОТОК І.Ф. Шановні колеги, хто проти? Хто за? Хто утримався? Прийнято одноголосно.

 

ДЬЯЧЕНКО О.Ю. Дуже дякуємо.

 

АРІСТОВ Ю.Ю. Дякую.

Щодо питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку