Виїзне засідання Комітету з питань бюджету у Рівненській області

Комітет з питань бюджету своє 25-е виїзне засідання провів 8 грудня 2017 року на Рівненщині, поставивши за мету вивчення питань бюджетного забезпечення напрямів діяльності місцевих органів влади області та розвитку регіону, у рамках розгляду яких було заслухано, зокрема, позицію області щодо проблем та перспектив виконання місцевих бюджетів в умовах реформування міжбюджетних відносин, розвитку дорожньої інфраструктури, будівництва об’єктів соціальної сфери, основні напрями розвитку охорони здоров’я, збереження пам’яток історії та культури.

   

Під час дискусії народними депутатами було звернуто увагу на прийняті напередодні (07.12.2017 року) Верховною Радою України «бюджетні» закони – Закон про Державний бюджет України на 2018 рік та зміни до Бюджетного кодексу України, супроводження яких забезпечує Комітет з питань бюджету. При цьому було поінформовано про вирішення найбільш проблемних питань, зокрема, щодо забезпечення, як і у попередні роки, пільг з оплати житлово-комунальних послуг та підготовки фахівців у ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, що є структурними підрозділами ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації, з державного бюджету, а також про зменшення обсягу реверсної дотації, визначеного у першому читанні Закону, врахування в освітній субвенції витрат коледжів та технікумів в частині здобуття середньої освіти.

Окремо йшлося про інвестиційні проекти, що здійснюються за рахунок державного фонду регіонального розвитку та субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Так, за рахунок ДФРР в області реалізується 14 проектів, 2 з яких – «Реконструкція незавершеного будівництва школи у с. Горбаків Гощанського району» та «Будівництво школи на 226 учнівських місця у с. Пісків Костопільського району» завершуються у поточному році.

Щодо питання розвитку дорожньої інфраструктури було акцентовано увагу на пріоритетних у 2018 році напрямках ремонтних робіт на основних автомагістралях, що проходять через область та необхідності вирішення питання будівництва північної об’їзної дороги м. Рівне, що дозволить, зокрема,  вивести значний потік транзитного транспорту (в основному вантажного) за межі міста. При цьому було зазначено про необхідність продовження дії експерименту з фінансового забезпечення розвитку автомобільних доріг, який дозволив спрямувати значні кошти на розвиток доріг регіону (довідково: за сприяння Комітету з питань бюджету дію експерименту продовжено на 2019 рік).

Знайомлячи присутніх з актуальними проблемами збереження пам’яток історії та культури Рівненщини, було наголошено, що край є надзвичайно привабливим для розвитку туризму, що, в свою чергу,  є засобом популяризації України в світі.

У рамках здійснюваної поїздки члени Комітету серед іншого відвідали загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів в селі Корнин Рівненського району, де ознайомилися з пусковим комплексом, збудованим за рахунок субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, а також взяли участь у відкритті футбольного поля з штучним покриттям. Реалізація такого проекту стала результатом вагомої державної підтримки, активної позиції місцевої влади і відтепер  більше 300 юних корнинчан зможуть навчатися та займатися спортом в сучасних комфортних умовах.

 
 



 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку