Про розгляд законопроекту №5663

 

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 8 лютого 2017 року (протокол № 89) розглянув проект Закону України про внесення змін до додатків № 3 та № 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо уточнення назви субвенції (реєстр. № 5663 від 19.01.2017), поданий народними депутатами України Третьяковим О.Ю., Павелком А.В., Бурбаком М.Ю., Шухевичем Ю-Б.Р. та іншими народними депутатами України.

У законопроекті шляхом внесення змін до додатків №3 та № 7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» пропонується в найменуванні субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей загиблих осіб, визначених абзацами 5-8 пункту 1 статті 10, а також для осіб з інвалідністю І-ІІ групи, визначених абзацами 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов (код 2511120), слова та цифри «визначених абзацами 11-14» замінити словами та цифрами «визначених пунктами 11-14», уточнивши перелік осіб, які мають право на одержання грошової компенсації за належні їм для отримання жилі приміщення.

Зокрема у частині другій статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» перелік відповідних осіб зазначено безпосередньо у пунктах цієї частини статті, а не в окремих абзацах. Тому законопроект спрямований на усунення юридичних неточностей для забезпечення реалізації учасниками антитерористичної операції та членами сімей загиблих таких осіб наданого їм державою права на отримання жилих приміщень.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» у складі загальнодержавних витрат Міністерства соціальної політики України за загальним фондом державного бюджету передбачено видатки за вказаною субвенцією в обсязі 329 812,8 тис. грн без розподілу між місцевими бюджетами.

Порядок та умови надання зазначеної субвенції визначено постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 р. № 719 «Питання забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов», якою затверджено також Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення членам сімей загиблих військовослужбовців, що брали безпосередню участь в антитерористичній операції, а також інвалідам I-II групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов.

Загалом, законодавча пропозиція не потребує залучення додаткових бюджетних коштів та не впливає на загальні показники видатків державного бюджету, оскільки забезпечення субвенції буде здійснюватися в межах загального обсягу бюджетних призначень Міністерства соціальної політики  України за загальнодержавними витратами.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає слушною аргументацію, наведену суб’єктами права законодавчої ініціативи на користь внесеного законопроекту, та підтримує прийняття його за результатами розгляду у першому читанні за основу.

Міністерство фінансів України у своєму висновку до законопроекту зазначає, що реалізація законопроекту не потребує додаткових видатків бюджету, а також не заперечує щодо розгляду законопроекту.

На час розгляду законопроекту у Комітеті з питань бюджету висновки комітетів Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (щодо проведення антикорупційної експертизи законопроекту) і з питань європейської інтеграції (щодо оцінки відповідності законопроекту міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції) щодо нього не надійшли.  

Під час опрацювання законопроекту народними депутатами України-членами Комітету з питань бюджету запропоновано доповнити законопроект новим положенням про внесення змін до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо утворення комісії для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, що має сприяти посиленню контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

За наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект закону про внесення змін до додатків №3 та №7 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» щодо уточнення назви субвенції (реєстр. № 5663), поданий народними депутатами України Третьяковим О.Ю., Павелком А.В., Бурбаком М.Ю., Шухевичем Ю-Б.Р. та іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій:

назву законопроекту викласти у такій редакції:

«Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»;

доповнити законопроект новим положенням такого змісту:

«___ Статтю 28 доповнити частиною другою такого змісту:

«Міністерство фінансів України для підготовки пропозицій щодо розподілу такої субвенції (включаючи пропозиції щодо об’єктів і заходів, що можуть забезпечуватися за рахунок цієї субвенції) утворює комісію, до складу якої входять члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету за рішенням цього комітету (чисельністю не менше 50 відсотків складу такої комісії)» з внесенням необхідних редакційних та техніко-юридичних уточнень до інших положень законопроекту.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Висновки Комітету до законопроектів, щодо яких Комітет є головним 8 скликання”

11 липня 2019 11:50
11 липня 2019 11:47
02 травня 2019 11:48
14 березня 2019 14:46
17 січня 2019 15:48
21 грудня 2018 12:36
06 грудня 2018 18:35
06 грудня 2018 18:33
06 грудня 2018 18:30
22 листопада 2018 15:29