Верховна Рада України 8 липня поточного року прийняла Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», виклавши його у новій редакції.

Безумовно, це довгоочікуваний, конструктивний і дуже важливий закон. Недаремно, декілька років підряд тривали спроби прийняття комплексних змін до Бюджетного кодексу, які, в першу чергу, були продиктовані часом, інноваційними змінами, іншими вимогами суспільного та економічного розвитку країни, і як наслідок, вимагали нових підходів до питань формування бюджетної політики, складання, затвердження та виконання державного і місцевих бюджетів.

Декларуючи принцип, що бюджетні правила та процедури мають бути чіткими, зрозумілими і прозорими, щоб сприяти ефективному та результативному управлінню державними коштами, Верховна Рада ухвалила цілісний програмний документ, що має забезпечити продовження бюджетної реформи для досягнення стратегічних цілей сталого розвитку країни.

З цією метою закон удосконалює, доповнює, узгоджує між собою та з іншими законами положення, що діють сьогодні, і має ряд переваг. Основні з них стосуються:

–подальшого розвитку програмно-цільового методу бюджетування,

–запровадження середньострокового бюджетного планування та прогнозування,

–застосування сучасних методів управління бюджетними коштами, державним та місцевим боргом,

–посилення бюджетної дисципліни, удосконалення системи контролю та відповідальності за порушення бюджетного законодавства,

–впорядкування процедур розгляду і прийняття закону про державний бюджет.

Особливе місце належить місцевим бюджетам, оскільки зроблені подальші кроки на шляху становлення їх фінансової самодостатності:

       до місцевих бюджетів передано окремі джерела доходів,

       розширено джерела надходжень до бюджету розвитку,

       впорядковані окремі видатки,

       передбачено механізм стимулювання місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування до нарощування доходів бюджету.

Такі заходи за розрахунками Мінфіну додають місцевим бюджетам ресурс у обсязі щонайменше 23 мільярди гривень.

Крім того, розширено коло місцевих бюджетів, які можуть здійснювати зовнішні запозичення, унормовано питання здійснення бюджетних процедур у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет, встановлено основні засади надання місцевим бюджетам інвестиційних субвенцій, врегульовані питання взаємовідносин районного бюджету та бюджетів місцевого самоврядування тощо.

Разом із змінами до Бюджетного кодексу прийнято зміни до інших законодавчих актів, що забезпечує відповідність закону конституційним положенням та нормам інших законодавчих актів.

Нова редакція Бюджетного кодексу створює передумови та стимули для проведення реформ в інших сферах суспільства.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37