Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 14 червня 2011 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо виплати для організації похорону та проведення необхідних поминально-ритуальних заходів вкладників Ощадного банку України чи застрахованих осіб колишнього Укрдержстраху, яким не повернули проіндексований вклад чи страховий внесок), поданий народним депутатом України О.В. Ляшком (реєстр. № 8456 від 29.04.2011р.).

 Законопроектом шляхом внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» пропонується спрямувати 500 млн. гривень для організації похорону та проведення необхідних поминально-ритуальних заходів померлих громадян України з невиплаченої їм частини проіндексованого вкладу в установах Ощадного банку України та/або страхового внеску до колишнього Укрдержстраху за рахунок надходжень від приватизації державного пакета акцій ВАТ «Укртелеком».

При цьому пропонується включити до доходів спеціального фонду державного бюджету надходження від приватизації державного майна (в частині коштів, отриманих від продажу ВАТ «Укртелеком»).

Слід зауважити, що відповідно до вимог пункту 51 статті 2 та пункту 2 частини першої статті 15 Бюджетного кодексу України кошти, отримані від приватизації державного майна, є джерелом фінансування державного бюджету та використовуються для покриття дефіциту державного бюджету.

Водночас, кошти, заплановані як надходження від приватизації ВАТ «Укртелеком», Законом України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» вже визначені джерелом покриття дефіциту державного бюджету і відповідно джерелом проведення затверджених видатків державного бюджету.

Таким чином, запропоновані джерела покриття видатків нереальні, отже законопроект розбалансовує показники державного бюджету.

Всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України суб’єктом законодавчої ініціативи не надано фінансово-економічного обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки), зокрема розрахунків щодо необхідності фінансування видатків для організації похорону та проведення необхідних поминально-ритуальних заходів померлих громадян України з не виплаченої їм частини проіндексованого вкладу в установах Ощадного банку України та/або страхового внеску до колишнього Укрдержстраху саме в обсязі 500 млн. гривень. Щодо зазначеного також зауважує у своєму висновку Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України.

Крім того, законопроект не відповідає вимогам законотворчої техніки у частині оформлення законопроектів щодо внесення змін до державного бюджету, зокрема, потребують уточнення загальні показники державного бюджету у статті 1 Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік», додаток до законопроекту не відповідає за формою додатку № 3 до цього Закону, а також містить інші неузгодженості, про які також зазначає Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України.

Підсумовуючи слід зазначити, що положення законопроекту суперечать вимогам статті 2 та статті 15 Бюджетного кодексу України, прийняття законопроекту у запропонованій редакції матиме наслідком розбалансування показників бюджету, що не відповідає принципам формування бюджету, задекларованим статтею 95 Конституції України та положеннями Бюджетного кодексу України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає, що до законопроекту слід отримати відповідний висновок Кабінету Міністрів України, в тому числі щодо впливу пропозицій на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини.

Міністерство фінансів України законопроект не підтримує, оскільки його положення не відповідають Бюджетному кодексу України.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України відмічає, що до законопроекту не додано фінансово-економічне обґрунтування, включаючи відповідні розрахунки.

За підсумками розгляду законопроекту Комітет з питань бюджету ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» (щодо виплати для організації похорону та проведення необхідних поминально-ритуальних заходів вкладників Ощадного банку України чи застрахованих осіб колишнього Укрдержстраху, яким не повернули проіндексований вклад чи страховий внесок), поданий народним депутатом України О.В. Ляшком (реєстр. № 8456 від 29.04.2011р.), відхилити.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34
28 лютого 2024 19:54
14 лютого 2024 17:12
05 лютого 2024 17:42