Фінансове забезпечення окремих соціальних видатків бюджету у 2009 році

 

Фінансова криза, яка протягом 2008 року охопила практично всі країни світу, не дала змоги врахувати необхідні потреби галузей економіки України щодо їх подальшого поступового розвитку. Але, незважаючи на це, у 2009-му продовжено позитивну роботу з реалізації нагальних питань соціальної сфери.

Субвенції

Так нинішнього року на реалізацію Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів» буде спрямовано понад 400 млн. гривень, у тому числі враховано субвенцію місцевим бюджетам в обсязі 370 млн. гривень. Слід зауважити, що у 2009-му завершуються виплати з реалізації вищезазначеного закону.

Також, приймаючи Закон України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», передбачили нову статтю, якою встановлено, що на виплати, які здійснюються згідно із Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників навчальних закладів», не нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, на випадок безробіття і від нещасного випадку на  виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

У бюджеті на 2009 рік ураховано кошти на виплату одноразово ї грошової допомоги в розмірі шести прожиткових мінімумів дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, що навчалися або виховувалися в навчально-виховних та вищих навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, під час їх працевлаштування.

Також передбачено видатки на виплату особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, учням та студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, до завершення навчання щорічної допомоги для придбання навчально ї літератури в розмірі трьох мінімальних стипендій та на видачу одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким у 2009 році виповниться 18 років.

Захист

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України «Про соціальний захист студентів з числа членів сімей, які постраждали від стихійного лиха » у видатках 2009 року враховано кошти на підготовку переведених на навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів студентів із числа членів сімей, які проживають у населених пунктах, розташованих у місцевостях, оголошених зонами надзвичайно ї екологічної ситуації та постраждалих від стихійного лиха,  що навчалися за кошти фізичних (юридичних) осіб (у тому числі тих, хто вступив на перший курс у 2008 році).

Ураховано видатки на виплату одноразової адресної грошово ї допомоги випускникам державних та комунальних вищих навчальних закладів, які здобули

освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного та медичного профілю й уклали на строк не менш як три роки договір про роботу в закладах, визначених органами управління освітою та охороною здоров’я.

 Крім того, передбачено окрему статтю щодо використання коштів Стабілізаційного фонду.

Спрямування цих коштів насамперед здійснюватиметься за такими важливими напрямками, як здешевлення кредитів, фінансування інвестиційних проектів та підтримка окремих проектів в агропромисловому комплексі, виконання Державно ї цільової програми з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, реалізація інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку регіонів, придбання шкільних автобусів для перевезення учнів загальноосвітніх шкіл, що проживають у сільській місцевості, тощо.

Необхідно також зазначити, що під час доопрацювання проекту закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» у Верховній Раді України було запропоновано та підтримано спрямування коштів Стабілізаційного фонду на соціальні напрями, такі як: капітальний ремонт Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ» Міністерства охорони здоров’я України, реконструкцію будівлі Науково-практичного медичного центру дитячо ї кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я, створення фільмів національного виробництва, розселення та облаштування депортованих кримських татар та осіб інших національностей, які були депортовані з території України, виконання Державної програми створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги на період до 2010 року.

Слід зазначити, що Прикінцевими положеннями Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» Кабінету Міністрів України доручено за  результатами виконання державного бюджету України у січні—квітні 2009 року з урахуванням стану соціально-економічного розвитку України внести до 1 травня 2009 року на розгляд Верховної Ради України проект закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», що в разі  поліпшення фінансового стану країни надасть можливість підвищити рівень соціального забезпечення.

Микола ДЕРКАЧ,

голова Комітету Верховної Ради

України з питань бюджету,

член депутатської фракції

«Блок Литвина».

ГОЛОС УКРАЇНИ № 10 (4510)

22 СІЧНЯ 2009

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34