Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 16 березня 2011 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації бюджетного процесу та посилення відповідальності за виконання державного бюджету (реєстр. № 8083 від 07.02.2011 р.), поданий народним депутатом України Королевською Н. Ю.

Метою законопроекту, на думку автора, є оптимізація врегулювання термінів перебігу бюджетного процесу та посилення відповідальності за вчинені порушення бюджетного процесу.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму експертному висновку надає зауваження до законопроекту і вважає, що він може бути підтриманий в частині зміни термінів окремих стадій бюджетного процесу. Міністерство фінансів України також висловлює зауваження щодо законопроекту і не підтримує його у запропонованій редакції.

У процесі обговорення було відмічено, що законопроект у частині можливості звільнення Міністра фінансів України на підставі рішення Верховної Ради України за результатами розгляду річного звіту не відповідає пункту 10 статті 106 Конституції України, відповідно до якого Президент України призначає за поданням Прем'єр-міністра України членів Кабінету Міністрів України та припиняє їхні повноваження на цих посадах.

Реалізація пропозиції щодо перенесення на пізніше початку бюджетного процесу (зокрема, підготовки проекту Основних напрямів бюджетної політики на наступний бюджетний період) призведе до скорочення часу на розробку проекту державного бюджету і відповідно до погіршення його якості. Водночас, на відміну від попередньої редакції Бюджетного кодексу України, саме його новою редакцією передбачено раніше розпочати бюджетний процес для збільшення тривалості підготовки проекту державного бюджету в контексті належної реалізації програмно-цільового методу та середньострокового бюджетного планування.

Автором законопроекту не приведена належна аргументація щодо доцільності внесення змін до закону про Державний бюджет України у разі недоотримання надходжень загального фонду державного бюджету більше ніж на 10 відсотків плану на звітний квартал (а не на 15 відсотків, як передбачено діючою нормою Бюджетного кодексу). Реалізація запропонованих норм може слугувати негативним сигналом для оцінювання загальної економічної ситуації в країні підприємцями та інвесторами. Крім того, питання збалансованості протягом року надходжень та витрат державного бюджету з дотриманням граничного обсягу дефіциту (профіциту) врегульоване частиною першої статті 54 Бюджетного кодексу України, відповідно до якої Міністру фінансів України надано право вносити зміни до розпису загального фонду державного бюджету у разі, якщо за результатами місячного звіту виявиться, що отриманих надходжень недостатньо для здійснення бюджетних асигнувань.

За результатами розгляду зазначеного питання Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації бюджетного процесу та посилення відповідальності за виконання державного бюджету (реєстр. № 8083), поданий народним депутатом України Королевською Н. Ю., відхилити

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34
28 лютого 2024 19:54
14 лютого 2024 17:12
05 лютого 2024 17:42