Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 12 травня 2011 року розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою недопущення збільшення державного боргу України», внесений народним депутатом України Ляшком О.В. (реєстр. № 8304 від 25.03.2011 р.).

Законопроект розроблено з метою зниження обсягу державного боргу та забезпечення боргової безпеки держави шляхом законодавчого обмеження граничних показників державного боргу. Проект закону передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України та Закону України «Про держаний внутрішній борг України» в частині запровадження низки обмежень щодо управління державним боргом та фінансування дефіциту бюджету, а також до Регламенту Верховної Ради України щодо обов’язкового визначення умов, джерел і термінів погашення позик при внесенні законопроектів, що стосуються отримання позик.

Слід відмітити, що законопроектом вносяться зміни до попередньої редакції Бюджетного кодексу України від 21.06.2001 р. № 2542-ІІІ, яка втратила чинність з 1 січня 2011 року.

Законопроект має внутрішні суперечності. Зокрема, щодо запропонованої редакції статті 15 Бюджетного кодексу України: у частині першій – зовнішні запозичення не визначені як джерело фінансування бюджету, а у частині другій – забороняється використання зовнішніх запозичень лише для фінансування поточних видатків держави.

Законопроектом запропоновано обмежити обсяг витрат на погашення та обслуговування державного боргу на рівні не більше 25 відсотків до обсягу податкових надходжень державного бюджету. Така пропозиція не відповідає вимогам частини шостої статті 16 Бюджетного кодексу України, згідно якої такі витрати здійснюються відповідно до кредитних договорів, а також нормативно-правових актів, за якими виникають державні боргові зобов’язання, незалежно від обсягу коштів, визначеного на таку мету законом про Державний бюджет України. Крім того, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» плановий обсяг витрат на погашення та обслуговування державного боргу у відношенні до обсягу податкових надходжень державного бюджету становить 36,4 відсотка. Таким чином, законодавче запровадження такого обмеження є неможливим.

Питання, викладені у запропонованих змінах до статті 6 Закону України «Про державний внутрішній борг України», на даний час вже врегульовані статтями 18, 28 і 40 Бюджетного кодексу України.

Щодо оприлюднення інформації про стан державного внутрішнього боргу, то на офіційному веб-сайті Міністерства фінансів України оприлюднюється інформація (яка щомісяця оновлюється) як про державний внутрішній борг, так і про державний зовнішній борг, а також про гарантований державою борг, кредити, залучені під державні гарантій, місцеві запозичення.

Міністерство фінансів України прийняття законопроекту не підтримує. Зокрема, звертає увагу на те, що пропозиції законопроекту, які стосуються обмеження фінансування дефіциту державного бюджету лише за рахунок внутрішніх джерел, можуть призвести до збільшення навантаження на бюджет. Крім того, обмеження граничного обсягу державного боргу на рівні 50 відсотків ВВП, по суті пом’якшить нинішні норми, оскільки чинний граничний рівень у 60 відсотків ВВП встановлено для загального обсягу державного та гарантованого державою боргу.

Головне науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України висловило низку зауважень та не підтримує прийняття законопроекту.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України у своєму висновку звертає увагу на те, що законопроектом передбачені зміни до частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України, не беручи до уваги, що чинна редакція статті 91 Регламенту за своїм змістом відповідає частині першій статті 27 Бюджетного кодексу України. Тому, подібні зміни до Регламенту Верховної Ради України потребують відповідних змін до статті 27 Бюджетного кодексу України.

Враховуючи наведене, за наслідками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою недопущення збільшення державного боргу України» (реєстр. № 8304) відхилити.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37