Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 7 вересня 2011 року розглянув проект Закону про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України (щодо доповнення переліку захищених видатків Державного бюджету України) (реєстр. № 8730 від 01.07.2011), поданий народним депутатом України  С.В. Ківаловим.

Проектом закону пропонується внести зміни до статті 55 Бюджетного кодексу України і віднести до захищених видатків Державного бюджету України видатки загального фонду на утримання судів.

Автор законопроекту мотивує зазначені зміни необхідністю приведення положень Бюджетного кодексу України у відповідність із вимогами Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Разом з тим, відповідно до частини 2 статті 4 Бюджетного кодексу України бюджетна система України і Державний бюджет України встановлюються виключно цим Кодексом та законом про Державний бюджет України. Якщо іншим нормативно-правовим актом бюджетні відносини визначаються інакше, ніж у цьому Кодексі, застосовуються відповідні норми цього Кодексу.

Відповідно до статті 7 Бюджетного кодексу України бюджетна система України ґрунтується, зокрема, на принципі єдності, який передбачає єдину правову базу, єдину грошову систему, єдине регулювання бюджетних відносин, єдину бюджетну класифікацію, єдність порядку виконання бюджетів та ведення бухгалтерського обліку і звітності. З огляду на це, у статті 55 Бюджетного кодексу України захищені видатки загального фонду Державного бюджету України визначаються, виходячи з економічної сутності, тобто за економічною структурою (класифікацією) видатків, а не на утримання тих чи інших установ.

Слід зазначити, що відповідно до частини першої статті 55 Бюджетного кодексу України захищеними видатками бюджету визначаються видатки загального фонду бюджету, обсяг яких не може змінюватися при здійсненні скорочення затверджених бюджетних призначень відповідно до частини другої статті 54 цього Кодексу (недоотримання надходжень загального фонду Державного бюджету України більше ніж на 15 відсотків суми, передбаченої розписом державного бюджету на відповідний період). Перелік захищених видатків державного бюджету визначено частиною другою статті 55 Кодексу. Відповідно до цього переліку переважна більшість видатків на здійснення правосуддя (близько 90 %) визначається захищеними, а саме в частині оплати праці працівників, нарахувань на заробітну плату, оплати комунальних послуг та енергоносіїв, поточних трансфертів населенню тощо.

Тобто, відповідно до положень чинного Бюджетного кодексу України переважна більшість видатків на здійснення правосуддя вже є захищеними і не можуть бути скорочені.

Отже, порушені у законопроекті питання за своєю сутністю в певній мірі вже врегульовані чинною редакцією Бюджетного кодексу України.

Крім того, поняття «утримання судів» не вживається у бюджетній термінології і його застосування може призвести до неоднозначного трактування змісту.

Одночасно необхідно зазначити, що за звітними даними Державної казначейської служби України у поточному році відкриття бюджетних асигнувань на здійснення  видатків судовою гілкою влади здійснюється у повному обсязі відповідно до планових показників.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначає, що законопроект може бути прийнятий за основу та зауважує про необхідність, для прийняття зваженого рішення щодо пропозицій законопроекту, отримання відповідного висновку Кабінету Міністрів України, в тому числі щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини. На цьому наголошує і Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України у своєму висновку до законопроекту.

Міністерство фінансів України у експертному висновку до законопроекту зазначає про недоцільність прийняття таких змін та висловлює зауваження до проекту Закону.

За результатами розгляду Комітет з питань бюджету прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до статті 55 Бюджетного кодексу України (щодо доповнення переліку захищених видатків Державного бюджету України) (реєстр. № 8730 від 01.07.2011), поданий народним депутатом України  С.В. Ківаловим, за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28
15 березня 2024 10:37
13 березня 2024 17:35
07 березня 2024 18:34