З метою акумуляції коштів для відновлення економіки, об’єктів інфраструктури, підтримки вітчизняного бізнесу, які постраждали внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України за ініціативи Уряду (розпорядження Уряду від 05.03.2022 № 202-р «Деякі питання відкриття рахунків для відновлення України») в Україні створено Фонди відновлення України:

Фонд підтримки малого та середнього бізнесу,

Фонд підтримки армії,

Фонд відновлення та трансформації економіки,

Гуманітарний фонд,

Фонд обслуговування та погашення державного боргу,

Фонд відновлення майна та зруйнованої інфраструктури.

На рахунки, відкриті у Національному банку, можуть зараховувати внески фізичні та юридичні особи приватного права та/або публічного права. Переказати фінансову допомогу можна на офіційні рахунки цих фондів у гривнях, доларах США та євро.

Отримані кошти будуть використані в залежності від спеціалізації фонду. Це – підтримка української армії та надання гуманітарної допомоги постраждалим, відбудова знищеної інфраструктури та трансформація економіки, відновлення роботи малого та середнього бізнесу і обслуговування міжнародних фінансових зобов’язань України.

 Так, за розрахунками втрат, яких зазнала Україна внаслідок російської агресії /здійснюються в рамках проекту “росія заплатить”, який реалізується KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки) спільно з Офісом Президента України, Міністерством юстиції, Міністерством економіки, Міністерством оборони України/ вже завдано збитків на понад 500 млрд дол. США. Наразі структура збитків наступна: 119 млрд дол. США – втрати інфраструктури (зруйновано та пошкоджено майже 8 тис км доріг, десятки залізничних станцій, аеропорти); 112 млрд дол. США – втрати ВВП у 2022 році; 90,5 млрд дол. США – втрати цивільного населення (10 млн кв. м. житла, 200 тис автомобілів, продовольче забезпечення 5 млн осіб); 80 млрд дол. США – втрати підприємств та організацій; 54 млрд дол. США – втрати прямих інвестицій в українську економіку; 48 млрд дол. США – втрати державного бюджету. І такі цифри зростатимуть щодня.

З огляду на масштабні збитки, завдані Україні внаслідок збройної агресії росії, Україна для забезпечення потреб армії, відновлення економіки та інфраструктури, насамперед соціальної та житлової, потребує значної фінансової допомоги, оскільки  державних коштів безумовно не буде достатньо для здійснення всіх заходів та ще й в умовах падіння економічного розвитку.

Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, підтримуючи намагання Уряду в умовах повномасштабної війни швидко та з  використанням всіх можливих джерел накопичувати ресурси для забезпечення української армії, підтримки економіки та відновлення її інфраструктури, забезпечення соціального захисту найбільш вразливих верст населення,  надання гуманітарної допомоги громадянам, які змушені були залишити свої домівки через бойові дії, закликають міжнародних партнерів, інвесторів, громадські організації, представників бізнесу та громадян надавати Україні фінансову підтримку, яка сприятиме відродженню стабільності української економіки та  допоможе українцям в умовах війни з росією.

Допомога кожного є запорукою перемоги над країною-агресором та повернення України та її громадян до мирного життя.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28