Війна безжально торує свій шлях Україною, залишаючи невимовно гіркий слід у містах, селищах, селах. Росія, держава – агресор, вдерлася у нашу країну і забирає не тільки безцінні людські життя, а цілеспрямовано нищить та грабує кожну громаду, кожну вулицю, кожну оселю, позбавляє їх світла, газу, води, тепла, їжі і всіх життєво необхідних для населення послуг, змусивши мільйони людей шукати собі прихистку в «безпечних» регіонах.

За таких умов життєдіяльність країни у великій мірі підтримується завдяки зусиллям місцевої влади та організованості територіальних громад, які взяли на себе, насамперед, значну частку гуманітарних завдань, приймаючи потоки біженців, а також щоденно забезпечуючи у своїх громадах водо- та теплопостачання, прибирання вулиць та вивезення сміття, відновлення десятків ліній електропередач. Поряд з виконанням своїх безпосередніх повноважень із організації повноцінного функціонування громад органи місцевого самоврядування також здійснюють заходи з підтримки Збройних сил України, територіальної оборони, допомагають всім підрозділам у порятунку людей і захисті територій.

Загалом, такі заходи забезпечуються з місцевих бюджетів здебільшого завдяки позитивній динаміці надходжень у 2021 році (рівень виконання планових показників за доходами становив 106,5%) та з початку поточного року (за два місяці 2022 року такі надходження забезпечені у запланованому обсязі 64,7 млрд грн). Крім того, триває співпраця органів місцевої влади з громадськими організаціями, гуманітарними фондами та підприємцями, які не потребують фінансової допомоги з державного чи місцевих бюджетів, натомість прагнуть створити робочі місця та сплачувати податки до бюджетів.

Водночас, переформатувавшись на воєнний лад, місцева влада розпочала пошук шляхів наповнення бюджетів та підтримання і відновлення соціально-економічної стабільності, що значно порушилося через руйнування бізнесу. На даний час територіальні громади, де це можливо та безпечно, повертаються до активного життя, закликаючи малий та середній бізнес відновлювати роботу, платити податки та давати країні ресурс для продовження оборони, а також приймаючи на своїй території українські виробництва, переміщені із зони активних бойових дій за програмою з релокації виробничих об’єктів, ініційованою Урядом.

Серед тих, хто вже перебазував свої виробництва на Львівщину, підприємці, які працюють у медичній, хімічній, харчовій промисловості. Для підприємців, які релокуються на Львівщині, надаються склади для безоплатного тимчасового розміщення обладнання, спрощується пошук найвигідніших пропозицій для переміщення підприємств, зокрема шляхом створення телеграм-каналу для власників виробничих площ та складів на території Львівщини. Всі пропозиції будуть знаходитися в одному місці і підприємці із гарячих точок зможуть обрати для себе саме ту локацію, яка відповідає потребам їх підприємств. На Закарпатті з такими підприємствами також ведуться перемовини для можливої організації професійного навчання місцевих фахівців безпосередньо на виробництві. На території Тернопільської області розпочало свою виробничу діяльність підприємство із Запоріжжя, серед клієнтів якого виробництва хімічної та харчової промисловості.

Крім того, спрощення та пришвидшення на період дії воєнного стану процедури оренди державного та комунального майна має створити можливості для роботи та розвитку бізнесу, дозволить передислокуватися ще тисячам підприємств, які були вимушені призупинити діяльність у районах активних бойових дій.

В регіонах продовжують працювати та відновлюють роботу великі підприємства, розташовані на їх територіях. Так, у Дніпропетровскій області працює 21 з 22 великих підприємств, у Волинській області розпочали свою роботу 80% великих підприємств.

В умовах воєнного стану змінилися також пріоритети у проведенні видатків з місцевих бюджетів, насамперед забезпечуються соціально чутливі потреби з функціонування установ і закладів бюджетної сфери, комунальних підприємств та задоволення життєво необхідних потреб жителів територіальних громад.

При цьому народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету постійно тримають у полі зору питання виконання Урядом відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» завдань щодо забезпечення необхідним ресурсом місцевих бюджетів. Так, згідно з попередньою інформацією Міністерства фінансів України за січень ? березень 2022 року із загального фонду державного бюджету місцевим бюджетам надано трансфертів у сумі 37.242,6 млн грн, або 97,7 % плану на цей період, з яких у повному обсязі перераховано: освітню субвенцію (для виплати заробітної плати педагогічним працівникам) у сумі 24,8 млрд грн, субвенцію на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я – 915,4 млн грн, субвенцію на забезпечення окремих видатків районних рад, спрямованих на виконання їх повноважень  – 38,6 млн грн; додаткові дотації –2 008,4 млн грн; базову дотацію надано у сумі 3,6 млрд грн (88,9%).

Разом з тим, згідно з пунктом 22-1 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України органи місцевого самоврядування та військові адміністрації в умовах воєнного стану наділені правом приймати рішення про спрямування залишків коштів за субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам, збережених на рахунках місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року, на заходи територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення, евакуацію, вивезення, переміщення цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця, зокрема на оплату транспортних послуг, пально-мастильних матеріалів, облаштування місць розміщення громадян, які у зв’язку з бойовими діями залишили місце проживання/перебування, оплату інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення. Такі залишки коштів станом на 1 січня 2022 року згідно з даними Казначейства України становили майже 10 млрд гривень.

Варто також відмітити, що за повідомленням Міністерства фінансів України держава під час воєнного стану продовжує виплачувати обов’язкові соціальні платежі. Зокрема, протягом трьох місяців поточного року видатки на соціальні виплати (державна допомога сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям з інвалідністю та особам з інвалідністю з дитинства, «пакунок малюка» й інші) проведено у сумі 14,9 млрд грн, для забезпечення виплати пільг і житлових субсидій спрямовано відповідно до заявленої потреби 13,1 млрд грн, а видатки за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення здійснені у запланованому на січень ? березень 2022 року обсязі 36,8 млрд грн, із них найбільша сума за березень – 13,1 млрд гривень.

Більшість народних депутатів України – членів Комітету з питань бюджету обрані у мажоритарних округах і сьогодні не стоять осторонь, а у співпраці з органами місцевої влади беруть активну участь у житті регіонів, територіальних громад, допомагаючи вирішувати у період воєнного часу серед іншого нагальні питання щодо забезпечення діяльності гуманітарної сфери, територіальної оборони та підтримки Збройних сил України.

У Комітеті з питань бюджету є тверде переконання, що чітка організованість територіальних громад має стати основою національної згуртованості, а стійкість громад – основою стійкості держави.

Кожен новий день наближає нас до перемоги, бо у цій війні кожен воює на своєму фронті: хтось пішов добровольцем у Збройні сили України, хтось чинить опір у територіальній обороні, хтось є волонтером у гуманітарному штабі, хтось працює, допомагаючи функціонувати містам, селищам і селам. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28