З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну минуло вже більше місяця. Війна кардинально змінює звичайне життя українців і відбирає те, що, по суті, забезпечує загальні умови і повноцінне функціонування економічної, соціальної, екологічної та інших сфер суспільного життя.

За цей час Україна зазнала непоправних  збитків, інфраструктура багатьох міст зруйнована майже вщент. Сотні тисяч людей залишились без домівок, без усього, що створювали і заробляли роками.  Кожен день безжальний агресор відбирає у дітей їх право на відвідування сучасних садочків, шкіл та закладів освіти, руйнує та паплюжить історичні пам’ятки та заклади культури, робить все, щоб змусити українців не жити, а виживати.

Прем’єр-міністр України Д.А. Шмигаль  у своєму інтерв’ю 4 квітня п.р. виданню НВ /щотижневий суспільно-політичний журнал та інформаційно-новинний сайт «Новий Час» (рос. «Новое время»)/ зазначив, що за розрахунками Міністерства фінансів України втрати інфраструктури за місяць війни попередньо склали $119 млрд, тобто $4,25 млрд щодня, а з урахуванням військових втрат та збільшених військових та соціальних видатків, програм підтримки, втрат економіки та підприємств, тоді це $565 мільярдів.

Наразі держава розпочала збір даних та фіксацію збитків, які потрібно буде відшкодовувати. Так, Уряд запровадив збір та облік інформації про пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, нерухоме майно громадян України з метою подальшого застосування механізмів для поновлення порушених майнових прав фізичних осіб (постанова Кабінету Міністрів України від 26 березня 2022 р. № 380) та затвердив Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

Відповідно до вказаного Порядку громадяни України, які є власниками пошкодженого або знищеного нерухомого майна (квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки) внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, з моменту введення воєнного стану Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” можуть подати інформаційне повідомлення засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або з використанням мобільного додатка Порталу Дія (далі – Дія) чи через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса.

Президент України Володимир Зеленський під час свого відеозвернення увечері 31 березня  п.р. заявив, що наразі у Дії подали більше 25 тисяч заявок  /25 491 заявка/ на компенсацію за зруйновану нерухомість.

«І я, і урядовці вже говорили про те, що в державному сервісі «Дія» стартував прийом заявок на компенсацію за зруйновану нерухомість наших громадян. Держава поверне нашим людям усе, що зруйнували окупанти – будинки, квартири тощо», – сказав Володимир Зеленський, додавши:  «Кількість мешканців у цих будинках і цих квартирах, які були зруйновані, за нашими підрахунками – 63 471 людина. Але ж ми знаємо, що відновлювати треба більше. Значно більше. Тож розповідайте всім, кому це потрібно, про таку державну програму. Важливу програму. Вже скоро можливість подавати заяви запрацює й офлайн, у ЦНАПах, у звичному для багатьох українців режимі».

Крім того, KSE Institute (аналітичний центр при Київській школі економіки) спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки України також започаткували проєкт «Росія заплатить». Його мета – зібрати інформацію про об’єкти, що були зруйновані і продовжують руйнуватися в результаті війни, яку росія розв‘язала проти України. На спеціально створеному сайті https://damaged.in.ua/ кожен зможе надати інформацію про шкоду, завдану в результаті війни проти України, яка у подальшому буде використана українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування росією завданих збитків.

За оцінкою KSE Institute загальна сума втрат внаслідок  пошкодження інфраструктури України в ході війни (в разі повного руйнування об’єктів), на 1 квітня п.р. вже сягнула понад $68,2 млрд. або майже 2 трлн грн. З початку військової агресії росії 24 лютого п.р. в Україні пошкоджено щонайменше 533 заклади освіти, 300  дитячих садочків, 196 медичних закладів, 51 культурну споруду, 26 млн кв. метрів житлових будинків, 266 мостів та мостових переходів, 8 цивільних аеропортів та 10 військових аеродромів, 7 ТЕС/ ГЕС тощо.

          На превеликий жаль агресія з боку росії триває, бойові дії в країні продовжуються і втрати щодня змінюються і зростають, остаточні розрахунки будуть після нашої перемоги…

Наразі найбільша кількість зруйнованих об’єктів інфраструктури у регіонах, де ведуться активні бойові дії, серед яких: Харківська, Донецька, Луганська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, Київська, Чернігівська, Сумська області. Повномасштабних руйнувань зазнали, зокрема, Чернігів, Харків, Маріуполь, Херсон, Ірпінь, Буча, Гостомель, Волноваха, Бородянка.

З метою визначення правових та організаційних засад надання компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації з дня набрання чинності Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” наразі народні депутати України працюють над доопрацюванням для розгляду у другому читання проект Закону України про  компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (реєстр. № 7198), який 1 квітня п.р. Верховною Радою України за результатами розгляду у першому читанні прийнято за основу. До доопрацювання цього законопроекту долучатимуться також народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету для створення справедливого, дієвого та реалістичного механізму компенсації втраченого майна внаслідок війни.

Крім того, 1 квітня 2022 р. Верховною Радою України прийнято закон про внесення змін до пункту 5-2 розділу 9 "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" (щодо застосування його положень в період дії правового режиму воєнного стану). Зокрема, відповідно до прийнятого рішення спрощено механізм отримання суб’єктами господарювання державних коштів на компенсацію збитків, пов’язаних з воєнним станом, з дотриманням положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Президент України В.О. Зеленський запевняє громадян України, що після війни відновлять все та буде ще краще. «Ми вже працюємо над програмами оновлення нашої країни після війни. Я впевнений, що ми можемо швидко побудувати нашу державу незалежно від втрат. Це буде історичне відновлення. Проект буде надихати світ, так само, як наша боротьба за нашу свободу. Як наша боротьба за нашу Україну» – щоразу наголошує Володимир Зеленський у своїх відеозверненнях до українського народу.

Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету також впевнені, що держава зробить все можливе, щоб якнайшвидше відбудувати кожен дім, садочок, школу або інший зруйнований об’єкт.

Перед державою постають серйозні виклики і маємо знайти шляхи їх вирішення. На жаль в умовах війни Міністерство економіки України оцінює падіння ВВП у першому кварталі на рівні 16%, а загальнорічне падіння може становити близько 40% ВВП. За словами заступника міністра економіки Ігоря Дядюри, про що повідомляє кореспондент Укрінформу, через війну Україна недоотримала $54 млрд капітальних інвестицій, втрати від війни матимуть довгостроковий вплив, так, за розрахунками міністерства, цього року втрати ВВП України сягнуть щонайменше $112 млрд, до 2030 року - орієнтовно $1,2 трильйонів. Виходячи з цього зрозуміло, що на відновлення економіки підуть роки і відповідно держава втратить можливості для наповнення державного та місцевих бюджетів від власних податкових надходжень.

Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету впевнені, що відновлення економіки і відбудова України неможливі без міжнародної допомоги. Переконані, що маємо використати всі засоби спілкування, закликати на всіх інформаційних платформах міжнародних партнерів до наповнення створеного за ініціативи Уряду Фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури, задля того щоб вже сьогодні розпочати відбудову звільнених від ворога населених пунктів та повернути їх мешканців до мирного життя. 

Члени Комітету з питань бюджету також вже неодноразово заявляли, що відбудова повністю зруйнованих населених пунктів та житлових об’єктів цивільного населення має стати одним із завдань Плану відбудови України (або як його називають План Маршалла-2 для України), для виконання якого за підтримки зарубіжних партнерів пропонується створити міжнародний Фонду повоєнної відбудови та відновлення України, здійснюючи його наповнення у тому числі за рахунок конфіскації активів та коштів Російської Федерації, її фізичних та юридичних осіб.

Ми обов’язково відбудуємо нашу Україну ще більш красивою і квітучою!

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28