Народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету підтримують дії української влади щодо втримання економічної і бюджетної стабільності, необхідного фінансового забезпечення української армії для належної відсічі збройної агресії країни-окупанта і здобуття перемоги, збереження держави та найдорожчого – життя громадян. У надзвичайно складних умовах для життєдіяльності України (її населення та економіки), що викликані значними потребами на обороноздатність держави, щоденним збільшенням людських втрат та обсягів руйнувань, які окупанти завдають домівкам громадян, соціальній і виробничій інфраструктурі, та нагальністю гуманітарної допомоги постраждалим мирним мешканцям, дуже важливою є зовнішня фінансова допомога від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій.

Наші міжнародні партнери, починаючи з 24 лютого п.р., формують для України великий пакет фінансової допомоги, що складається з підтримки наповнення державного бюджету та забезпечення макрофінансової стабільності, утворення фондів з відновлення країни і економіки, а також фінансового забезпечення гуманітарних ініціатив. Так, за оцінкою Національного банку України, з початку масштабних бойових дій Україна отримала міжнародну фінансову, технічну та гуманітарну підтримку на загальну суму 15 млрд дол. США, з яких понад 5 млрд дол. США планується спрямувати безпосередньо до державного бюджету.

Виходячи з інформації Міністерства фінансів України та урядових документів, міжнародні партнери ухвалили відповідні рішення та виділили (або найближчим часом мають виділити) Україні значні обсяги фінансової допомоги шляхом надання позик на фінансування державного бюджету, зокрема:

Міжнародний валютний фонд виділив Україні додаткове фінансування в рамках інструменту швидкого фінансування (RFI), який дозволяє отримати 50% від квоти держави-члена МВФ, що становить для України 1 млрд SDR (приблизно 1,4 млрд дол. США) і такі кошти вже надійшли до державного бюджету;

Європейський Союз підписав з Міністерством фінансів України та Національним банком України Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду щодо надання Україні пільгових позикових коштів у рамках нового пакету екстреної макрофінансової допомоги у розмірі 1,2 млрд євро /розпорядження КМУ від 07.03.2022 р. № 205-р «Про залучення позики від Європейського Союзу»/, при цьому до державного бюджету на 01.04.2022 р. надійшло вже 0,6 млрд євро;

Світовий банк затвердив виділення першого траншу позики обсягом понад 440 млн євро в рамках програми політики розвитку «Додаткова позика для Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення» між Україною та МБРР /розпорядження КМУ від 02.03.2022 р. № 194-р «Питання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку системного проекту “Додаткове фінансування позики на політику розвитку в умовах надзвичайної економічної ситуації”»/, з яких 311,8 млн євро позики вже надійшло до державного бюджету;

від Європейського інвестиційного банку у березні п.р. до державного бюджету надійшло загалом 639 млн євро з урахуванням відмови від деяких умов фінансових угод між Україною і ЄІБ та спрямуванням частини кредитних коштів на фінансування загального фонду державного бюджету /постанова КМУ від 05.03.2022 р. № 196 «Питання реалізації спільних з Європейським інвестиційним банком проектів “Основний кредит для малих та середніх підприємств та компаній з середнім рівнем капіталізації” та “Основний кредит для аграрної галузі - Україна”»/;

Французьким агентством розвитку підписано договір з Міністром фінансів України про надання Україні кредиту в обсязі 300 млн євро на пільгових умовах /постанова КМУ від 24.03.2022 р. № 358 «Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2022 році шляхом залучення кредиту від Французького агентства розвитку»/;

Німецькою кредитною установою для відбудови (KfW) підписано угоду з Міністром фінансів України про надання кредиту Україні в розмірі 150 млн євро /розпорядження КМУ від 05.04.2022 р. № 266-р «Деякі питання укладення угод у рамках Проекту: “ММСП-Фінансування Covid-19”»/;

передбачається отримання Україною кредиту від Канади у сумі 500 млн канадських доларів /постанова КМУ від 09.04.2022 р. № 416 «Про здійснення державних зовнішніх запозичень у 2022 році шляхом залученням кредиту від Її Величності Королеви від імені Канади, представленої Міністром фінансів»/.

Водночас, наразі українською владою вживаються заходи щодо залучення грантів (безповоротної фінансової допомоги) на підтримку України. На нещодавній нараді у Президента України щодо стану виконання державного бюджету на поточний рік йшлося про можливі джерела наповнення державної скарбниці (зокрема, це донорська допомога, спеціальні права запозичення від МВФ тощо).

Порівняно з позиками від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій, що є привабливим джерелом наповнення державного бюджету (надаються на довгостроковий період та з низькою дохідністю), залучення грантів на бюджетну підтримку наразі для України ще важливіше і вигідніше, оскільки вони не призведуть до виникнення боргових зобов’язань та стануть додатковим джерелом доходів загального фонду державного бюджету, рівень виконання яких об’єктивно знижується (у зв’язку з збройною агресією країни-окупанта).

До таких заходів долучився і Комітет з питань бюджету. Так, Комітетом з питань бюджету підготовлено до розгляду і рекомендовано Верховній Раді України прийняти законопроект про внесення змін до пункту 3-8 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України за реєстр. № 7246, що дозволить спростити порядок укладення угод про залучення грантів на бюджетну підтримку та забезпечити ефективне і оперативне залучення таких грантів від міжнародних партнерів до загального фонду державного бюджету.

При цьому, за інформацією Міністерства фінансів України, перший грант Україні у сумі 110 млн євро надано Урядом Італії, затим Європейська Комісія надала Україні грант у розмірі 120 млн євро у рамках загального пакету надзвичайної фінансової допомоги Україні, США має намір надати Україні 500 млн дол. США прямого фінансування державного бюджету на безповоротній основі. Також Світовий банк створив донорський трастовий фонд (розміром 134 млн дол. США грантових коштів), до якого приєдналися Великобританія, Данія, Латвія, Литва та Ісландія.

Крім того, виконавча рада МВФ 8 квітня п.р. схвалила створення спеціального адміністративного рахунку для України, призначеного для спрямування донорських ресурсів у вигляді грантів та позик, спрямованих на фінансову допомогу Україні у задоволенні платіжного балансу, бюджетних потреб та стабілізації економіки. При цьому Уряд Канади запропонував виплатити Україні до 1 млрд канадських доларів із свого федерального бюджету через зазначений адміністрований рахунок, що доступний для використання будь-якими іншими членами, а також міжурядовими установами та організаціями, які бажають використовувати його для надання фінансової допомоги Україні.

Загалом Комітет з питань бюджету висловлює щиру подяку всьому цивілізованому світу, який підтримує Україну у важкій визвольній боротьбі проти країни-агресора. Народні депутати України – члени Комітету з питань бюджету вдячні міжнародним партнерам за надану Україні фінансову допомогу та закликають продовжувати підтримку нашої держави і громадян у цей складний час, що наближатиме нашу спільну перемогу та посилюватиме надію щодо світлого майбутнього України, Європи і всієї планети.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28