Щодо підготовки до ІІ читання законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (реєстр. № 6600)

17 липня 2017, 15:24

Щодо підготовки до ІІ читання законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (реєстр. № 6600)

 

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своїх засіданнях 12 липня 2017 року розглянув питання щодо підготовки до другого читання проекту закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (реєстр. № 6600).

Даний законопроект 22 червня 2017 року розглянуто Верховною Радою України у першому читанні та прийнято за основу /згідно з Постановою Верховної Ради України від 22.06.2017 р. № 2117-VIIІ/.

Відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України у встановлені строки /по 6 липня 2017 року включно/ до Комітету з питань бюджету надійшло 355 пропозицій народних депутатів України, що узагальнені у відповідній порівняльній таблиці до законопроекту. Разом з тим, до такої порівняльної таблиці не включено пропозиції народних депутатів України, що подані після вказаного встановленого строку.

Належить звернути увагу, що у порівняльній таблиці до законопроекту (який є великим за обсягом щодо безпосередньо змін до більшості показників у додатках до Закону) через встановлений формалізовий вигляд такої таблиці технічно неможливо у ній відобразити:

в графі «Редакція, прийнята в першому читанні» – у повному обсязі зміст додатків № 3, № 4 і № 7 до законопроекту /щодо змін до додатків № 3, № 4 і № 7 до Закону/, які мають велику кількість граф і показників;

в графі «Законопроект, запропонований головним комітетом в остаточній редакції» – остаточну редакцію всіх додатків до законопроекту за формами, затвердженими Законом.

Крім того, за підсумками розгляду законопроекту у другому читанні на основі підтриманих пропозицій щодо змін показників надходжень і витрат державного бюджету в остаточній редакції додатків до законопроекту необхідно відобразити підсумкові бюджетні показники разом і окремо за загальним та спеціальним фондом (насамперед, за узагальнюючими кодами доходів, узагальнюючими кодами головних розпорядників коштів державного бюджету та відповідальних виконавців бюджетних програм), що відповідно потребує додаткового часу для оформлення остаточної редакції всіх додатків до законопроекту /з метою забезпечення збалансованості бюджетних показників і узгодження правових норм, а також для уникнення помилок і неточненостей/.

Зважаючи на зазначене, пропонується Верховній Раді України одночасно з прийняттям законопроекту за реєстр. № 6600 у другому читанні та в цілому як закону доручити Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів України за участю Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України забезпечити оформлення і візування додатків до відповідного закону з урахуванням підтриманих пропозицій.

У зв’язку з цим, на даному етапі для забезпечення цілісного відображення всіх підтриманих пропозицій щодо змін до бюджетних показників у додатках до законопроекту пропонується їх додатково вказати у висновку Комітету, згрупувавши за бюджетною класифікацією.

Окремо варто відмітити, що на розгляді у Верховній Раді України знаходиться ряд законопроектів щодо змін до Закону, якими пропонується врегулювати окремі питання, які вже певним чином передбачається унормувати законопроектом за реєстр. № 6600, або положення яких подані як пропозиції до цього законопроекту на друге читання та включені до відповідної порівняльної таблиці. Зокрема, мова йде про такі законопроекти:

реєстр. № 5693 від 20.01.2017 р. щодо збільшення обсягу видатків на заробітну плату працівникам державних підприємств космічної галузі;

реєстр. № 5723 (доопр.) від 02.02.2017 р. щодо фінансового забезпечення Державної установи «Національний Інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова Національної академії медичних наук України» та Державної установи «Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова» Національної академії медичних наук України;

реєстр. № 6082 від 14.02.2017 р. щодо фінансового забезпечення Товариству Червоного Хреста України;

реєстр. № 6188 від 14.03.2017 р. щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук;

реєстр. № 6237 від 24.03.2017 р. щодо надання субвенції бюджету міста Харкова на надання пільг та субсидій;

реєстр. № 6249 від 27.03.2017 р. щодо збільшення розміру субвенцій на надання пільг і житлових субсидій населенню;

реєстр. № 6340 від 11.04.2017 р. щодо надання державної підтримки для створення передумов початку діяльності публічного акціонерного товариства «Магістральні газопроводи України» – незалежного оператора газотранспортної системи;

реєстр. № 6384 від 14.04.2017 р. щодо збільшення видатків Харківській області для проведення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 23 березня 2017 року у місті Балаклії Харківської області;

реєстр. № 6384-1 від 03.05.2017 р. щодо збільшення видатків для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 23 березня 2017 року у місті Балаклії Харківської області;

реєстр. № 6412 від 25.04.2017 р. щодо забезпечення конституційних прав громадян на освіту, збільшення фінансування освіти і науки до життєво-необхідного рівня з метою запобігання руйнуванню системи освітніх закладів в Україні;

реєстр. № 6429 від 10.05.2017 р. щодо спрямування конфіскованих коштів на виплату пенсій;

реєстр. № 6453 від 16.05.2017 р. щодо збільшення видатків для Національної академії медичних наук;

реєстр. № 6515 від 26.05.2017 р. щодо забезпечення конституційних прав громадян на житло, відновлення фінансування державних житлових програм з метою вирішення питання забезпечення житлом громадян, зокрема молоді, учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб;

реєстр. № 6515-1 від 12.06.2017 р. щодо спрямування конфіскованих коштів на житлові програми для учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб.

Поряд з тим, у Верховній Раді України зареєстровано проект постанови про створення депутатської робочої групи для вирішення проблемних питань стосовно заборгованості держави по пільгах та субсидіях перед підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг (реєстр. № 6611 від 21.06.2017 р.), порушені питання в якому планується врегулювати у законопроекті за реєстр. № 6600.

Таким чином, у разі прийняття Верховною Радою України законопроекту за реєстр. № 6600 у другому читанні та в цілому як закону вищезазначені законопроекти і проект постанови втратять свою актуальність або можуть вважатися по суті розглянутими.

За підсумками розгляду питання Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (реєстр. № 6600) прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції щодо тексту законопроекту, викладеного Комітетом з питань бюджету у порівняльній таблиці до законопроекту, а також з урахуванням підтриманих пропозицій щодо змін бюджетних показників у додатках до законопроекту, які формалізовані і згруповані у листі-висновку Комітету щодо даного законопроекту, а також доручити Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів України за участю Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України у разі прийняття законопроекту за реєстр. № 6600 в цілому як закону забезпечити оформлення і візування додатків до відповідного закону з урахуванням рішення Верховної Ради України.