Щодо плану роботи Комітету на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання

18 січня 2018, 11:32

Щодо плану роботи Комітету з питань бюджету
на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання

З огляду на вимоги Закону України «Про комітети Верховної Ради України», згідно з якими план роботи комітету затверджується рішенням комітету до початку чергової сесії Верховної Ради України, на яку формується план, Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 17 січня 2018 року затвердив план роботи Комітету з питань бюджету на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2018 року).

Проект плану роботи передбачає основні напрями діяльності Комітету з питань бюджету, насамперед, законопроектну. Основою законотворчої роботи Комітету з питань бюджету на восьмій сесії (розділ І проекту плану роботи) має стати опрацювання проектів законів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» та до Бюджетного кодексу України, а також розгляд питань щодо Основних напрямів бюджетної політики на 2019 рік і звіту про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» шляхом підготовки відповідних проектів постанов на розгляд Верховної Ради України.

У розділі ІІ плану роботи передбачено розгляд законопроектів, до яких Комітетом з питань бюджету мають бути надані висновки щодо їх впливу на показники бюджетів та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини. Відповідно до Регламенту Верховної Ради України такі висновки Комітет з питань бюджету надає до всіх зареєстрованих у Верховній Раді проектів законів.

У розділі ІV плану роботи серед іншого затверджено перелік заходів з питань забезпечення участі Комітету з питань бюджету в процесі виконання державного бюджету у 2018 році (зокрема, шляхом погодження рішень Уряду щодо передачі бюджетних призначень і перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу/перерозподілу міжбюджетних трансфертів, зміни джерел фінансування) та контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Поряд з тим, на такому засіданні Комітет з питань бюджету в межах компетенції схвалив пропозиції до Переліку питань порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (щодо переліку проектів законів, за якими Комітет з питань бюджету визначено головним). При цьому, запропоновано не включати до порядку денного ряд законопроектів щодо змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», які втратили свою актуальність, а також окремі законопроекти щодо змін до Бюджетного кодексу України, порушені питання в яких врегульовано в той чи інший спосіб у прийнятих законах.