Щодо плану роботи Комітету на дев’яту сесію Верховної Ради України

23 липня 2018, 16:28

 

З огляду на вимоги Закону України «Про комітети Верховної Ради України», згідно з якими план роботи комітету затверджується рішенням комітету до початку чергової сесії Верховної Ради України, на яку формується план, Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 11 липня 2018 року затвердив план роботи Комітету на дев’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018 року – січень 2019 року).

План роботи передбачає основні напрями діяльності Комітету з питань бюджету, насамперед, законопроектну. Основою законотворчої роботи Комітету на дев’ятій сесії (розділ І) має стати розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2019 рік, а також опрацювання проектів законів про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (наразі таких налічується 23) та до Бюджетного кодексу України (їх кількість на час завершення восьмої сесії становить 109).

У розділі ІІ плану роботи передбачено розгляд законопроектів, до яких Комітетом з питань бюджету мають бути надані висновки щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності бюджетному законодавству. Керуючись вимогами Регламенту Верховної Ради України, такі висновки Комітет з питань бюджету надає до всіх зареєстрованих у Верховній Раді проектів законів (довідково: протягом роботи Верховної Ради України восьмого скликання до Комітету станом на 20.07.2018 р. надійшло 6395 таких законопроектів, до 5350 з яких надано відповідні висновки).

Поряд з тим визначено перелік заходів щодо забезпечення Комітетом з питань бюджету встановлених законодавством його повноважень у процесі виконання державного бюджету у 2018 році (зокрема, шляхом погодження рішень Уряду щодо передачі бюджетних призначень і перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу/перерозподілу міжбюджетних трансфертів, зміни джерел фінансування) та контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Водночас, Комітет з питань бюджету в межах компетенції схвалив пропозиції до Переліку питань порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (щодо переліку проектів законів, за якими Комітет визначено головним). При цьому, запропоновано не включати до порядку денного ряд законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу України, які втратили свою актуальність.