Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №151 від 19.09.2018

24 вересня 2018, 11:05

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету  Верховної Ради України

з питань бюджету

 

 

19 вересня 2018 року

 

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалися 19 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим. Прошу Секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування. Дякую.

Переходимо до розгляду питань порядку денного. На цьому засіданні пропонується завершити роботу, що була розпочата членами комітету 14 вересня по Одеській області, та ухвалити рішення комітету щодо обговорених питань.

У наданих вам матеріалах міститься інформація Одеської облдержадміністрації за всіма напрямами, що розглядалися. Нагадую, серед них питання про основні тенденції виконання місцевих бюджетів області, перспективи розвитку дорожнього господарства, відновлення гідротехнічних споруд на території регіону. Поряд з цим додаються звернення щодо врегулювання проблемних питань за відповідними напрямами.

Шановні колеги! На нашому засіданні присутній перший заступник Голови Одеської облдержадміністрації Терещук Олександр Дмитрович. Пропонується надати йому слово.

Олександре Дмитровичу, будь ласка.

 

ТЕРЕЩУК О.Д. Шановні народні депутати! Шановні присутні! Дійсно, ті питання, які піднімалися на засіданні бюджетного комітету, вони сьогодні важливі для Одеської області. Якщо говорити сьогодні, в XXI столітті, і питання питної води, питання доріг, вони актуальні, і тому прохання народних депутатів членів комітету підтримати пропозиції, які надалися до вас, до Верховної Ради. Тому що це питання життєдіяльності регіону, життєдіяльності нашого півдня регіону – Бессарабії. І прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Дмитровичу.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити?

Будь ласка, Миколо Леонідовичу.

 

СКОРИК М.Л. Шановний Андрію Васильовичу! Я хотів від імені Одеської громади ще раз подякувати всім тим, хто долучився до організації, в першу чергу Павлу Якимовичу Унгуряну, вам, керівництву Одеської області за організацію цього виїзного засідання. Є два моменти, які я висловлював у своєму виступі безпосередньо на засіданні. Вони не стосуються Одеської області. Як на мене, вони стосуються більше загальнодержавних проблем. Цю тему піднімала Одеська громада в особі заступника міського голови пані Бедреги.

Ситуація з професійно-технічними навчальними закладами. Я запропонував тоді на засіданні, щоб ми звернулися до наших колег з Комітету з питань освіти, до Міністерства фінансів, до Міністерства освіти з тим, щоб ми провели спільне засідання з питання в цілому, що буде, яка позиція держави щодо фінансування професійно-технічних учбових закладів. Тому що в цьому бюджеті пропонується вже, в цьому проекті бюджету, передати на місцеве фінансування ті професійно-технічні учбові заклади, які відносяться до вищих учбових закладів на територіях регіонів.

І дуже багато питань виникає у громад щодо управління цими об'єктами, стосовно кадрового питання і так далі.

Друге питання. Це заслухати Міністерство фінансів з питань планів митниці. Тому що та дискусія, яка була на засіданні нашого комітету з питань фінансування дорожнього господарства, вона пов'язана з тим, що абсолютно, як на мене, чи не виконуються плани митниці, чи вони були з самого початку неправильно складені. І в цьому питанні ми повинні розібратися. Я вважаю, що департамент доходів Міністерства фінансів чи хтось із заступників міністра фінансів повинен доповісти на бюджетному комітеті, як може статися, що митниця не виконує план. З чиєї вини і які причини цього, що Одеса недоотримує такі колосальні гроші, і те ж саме, мабуть, відбувається і з іншими регіонами. Це не відноситься, ще раз кажу, безпосередньо тільки до Одеси. Я прошу надати протокольне доручення з одного і з другого питання, якщо можливо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Олександр Семенович, будь ласка.

 

ПРЕСМАН О.С. Добрый день, уважаемые коллеги. Уважаемый Андрей Васильевич, спасибо за то, что действительно провели комитет в Одесской области. К сожалению, (к сожалению!) один из самых главных вопросов, который рассматривался на комитете, и мы должны были вместе с членами комитета выехать и посмотреть проблему Хаджибеевской дамбы. В силу каких-то обстоятельств этот выезд не состоялся. Может быть, есть какое-то объяснение, что мы туда не выехали. Это, я знаю точно, входило в повестку дня.

И я хочу продолжить разговор по поводу дороги Р 33. Сегодня на дороге был Максим Владимирович Степанов, губернатор области. Сказал о том, что идут какие-то пути для того, чтобы снять напряжение на участке от Кучурган до туннеля, до Степановки, до, скажем, поворота (это 7,5 километра). Я хотел бы знать, каким образом у людей, которые сегодня руководят облавтодором, какая есть возможность (Андрей Васильевич!) может быть, так сказать, с помощью "Укравтодора", для того чтобы этот вопрос снять.

Прошу также в любом случае создать рабочую группу бюджетного комитета, я хотел переговорить с Дубневичем, как вы мне рекомендовали на комитете. Ну, я не видел Богдана Васильевича, поэтому я все-таки прошу создать рабочую группу комитета по этим двум вопросам: вопрос Хаджибеевской дамбы, о котором докладывал вице-мэр, говорил о том, что сегодняшним днем Хаджибеевская дамба – это отрез 300 тысяч человек, которые сегодня подвергнуты любой ситуации, которая, не дай Бог, может произойти с дамбой. И, конечно, вопрос финансирования дороги Р 33. Вот эти два вопроса, которые сегодня я хотел бы, чтобы были внесены в протокол нашего совещания, и обязательно по этим двум вопросам была создана рабочая группа. Спасибо. Хотел бы получить ответ, из каких источников все-таки собираются финансировать.

По поводу таможенного эксперимента – то, что сказал наш коллега Николай Леонидович. Нам была названа цифра, если вы помните, уважаемые коллеги, 5 миллионов в июле месяце. Но еще был август месяц. Мне сказали, что была цифра 12 миллионов. Итого 17 миллионов было поступлений. Это вообще ничто. Поэтому я полностью поддерживаю Николая Леонидовича в данном плане, для того чтобы посмотреть, как перераспределяются эти деньги – деньги таможенного эксперимента.

 

ПАВЕЛКО А.В. Уважаемые коллеги, я думаю, что мы на месте видели, насколько важно решение этого вопроса – Р-33. Я думаю, что мы действительно поддержим создание рабочей группы на базе нашего подкомитета, который возглавляет Богдан Васильевич Дубневич, он сегодня в командировке. Я думаю, что этот вопрос необходимо рассмотреть на созданной рабочей группе. Я думаю, что члены комитета поддержат такое создание.

 

ПРЕСМАН О.С. Я хотел бы все-таки, я прошу прощения, Андрей Васильевич, все-таки получить ответ от руководителя облавтодора, какая там сегодня ситуация. За счет чего сегодня пытаются подсыпать, за счет каких денег? Говорили о том, что 3 миллиона выделяется, 2,5 миллиона выделяется. Каким образом это можно сделать?

 

ПАВЕЛКО А.В. Александр Семенович, мы это обсуждали на выездном заседании, мы это сейчас обсудили, о том, что необходимо решение нашего комитета, решение рабочей группы. И пусть рабочая группа нам вынесет свое решение. Вы на ней сможете выяснить, поставить задачу, получить ответы, и нам дать уже решение, которое мы проголосуем и примем в комитете. Я очень прошу об этом, чтобы мы сейчас не переходили в вопрос-ответ, а о том, чтобы на рабочей группе вы нам уже предложили решение, проект решения, который мы поддержим в комитете, именно благодаря такой рабочей группе.

И я думаю, что два вопроса, которые обсудили, Николай Леонидович Скорика, я думаю, туда мы тоже объединим в рамках рабочей группы. Спасибо большое.

Унгурян Павел Якимович.

 

УНГУРЯН П.Я. Хотів би подякувати всім колегам, які прийняли участь у виїзному засіданні комітету. Хотів би подякувати обласній державній адміністрації, обласній раді, Одеській міській раді. І подякувати своїм колегам Олександру Пресману і Миколі Скорику, з якими разом ми організовували це засідання виїзне.

Підтримуючи в цілому проект листа, з урахуванням тих листів, які надала Одеська облдержадміністрація, і з урахуванням того, що ми побачили надзвичайно величезну протяжність автомобільних доріг, хочу нагадати, що з півдня на північ це більше 600 кілометрів, жодна область України не має такої протяжності доріг. А по інтенсивності доріг це взагалі № 1, тому що це і порти, куди везуть і звідки везуть товари, і це рекреація, куди їдуть і звідки їдуть туристи. І в цьому році вже більше 6 мільйонів туристів відвідало Одещину, в тому числі і мешканці усіх регіонів України, які представлені депутатами членами бюджетного комітету.

Я лише єдине прошу, Андрію Васильовичу, додати до листа і до протокольного доручення. На превеликий жаль, жодної копійки не поступає від Державного казначейства і Мінфіну в частині перевиконання митних надходжень. Область перевиконує, країна перевиконує, зобов'язання є, законом зобов'язано Мінфін і казначейство здійснювати перерахування відповідно до механізмів, закладених в Бюджетний кодекс, а кошти не находять, хоча вони і розподілені, і проведені всі тендерні процедури, і роботи виконані, і акти прийняті! А кошти не ідуть через незрозумілі причини. Мене не цікавить – компенсація, не компенсація, яка різниця? Це перевиконання митних надходжень. І на сьогодні діє закон. На сьогодні діє закон – Бюджетний кодекс, який немає зворотної сили.

От у мене питання: чому станом на сьогодні, на 19 вересня, жодної копійки не надійшло? Це невиконання закону?

Я так поглядаю на Міністерство фінансів з цього питання. Тому я дуже прошу: лист і протокольне доручення – забезпечити термінове фінансування. Буде змінено закон, тоді будемо по-іншому говорити, поки що закон не змінено. В чому проблема?

Дуже прошу, Андрію Васильовичу, це відобразити в листі і в протокольному дорученні.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається від Рахункової палати Андрію Васильовичу Майснеру.

Будь ласка, Андрію Васильовичу.

 

МАЙСНЕР А.В. Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, народні депутати України, присутні, учасники засідання!

Дякую за можливість представнику Рахункової палати бути присутнім в Одесі на засіданні, але, на жаль, через обмеження регламенту і зараз немає можливості надати все цифрове навантаження, яке дійсно важливе значення має для профільного комітету, цілком для депутатів і зокрема для очільників Одеської області.

У той же час хотілося закцентувати увагу, що ціла низка останніх контрольних заходів у розрізі Одеської області дає дуже важливу картинку, "дорожню карту" для очільників області з питань ОТГ: формування і функціонування ОТГ – там ціла низка проблем, починаючи з неякісного формування проектних заявок, які подаються на Мінрегіонбуд.

Щодо формування бюджетних запитів і дотримання вимог бюджетного законодавства разом з Міністерством фінансів щодо планування відповідних обсягів коштів субвенцій, їхнього якісного розподілу, тощо. Тобто зараз, шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати – члени комітету саме по ОТГ дуже гостро стоїть питання. Там треба, щоб обласна державна адміністрація зі свого боку в межах повноважень також включилася в ці процеси, тому що, на жаль, щодо кадрового забезпечення органів управління ОТГ є велика проблема. Сьогодні в країні взагалі не готують відповідних фахівців на загальнодержавному рівні, і місцевих також, і тому там потрібна методологічна і інша допомога, а це відображається на нас: неякісно витрачаємо бюджетні кошти, неефективно. Є низка кримінальних проваджень, які порушені за матеріалами Рахункової палати вже останній час щодо нецільового використання бюджетних коштів Державного бюджету, які через субвенції надходили на Одещину в особливо великих розмірах (стаття 210 Кримінального кодексу Україні).

І, напевно, це ті сигнали, які ми, як Рахункова палата, яка діє від імені Верховної Ради України, маємо доводити і до бюджетного комітету, і, перше за все, до очільників на місцях для належного реагування. А "дорожню карту" ми даємо в рекомендаціях до кожного звіту, які затверджені відповідним рішенням колегіального органу, яким є Рахункова палата.

Тому дуже велике прохання, якщо це можливо, Андрію Васильовичу, шановні колеги, доповнити відповідний документ питанням щодо значного посилення і належного забезпечення виконання рекомендацій за результатами аудитів Рахункової палати України.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є відпрацьоване виїзне засідання. Зараз колеги додали нам свої зауваження, пропозиції, ми їх розглянемо в робочій групі, яку ми зараз з вами затвердимо. В рамках цієї робочої групи додамо ті питання, які зараз додались.

Окремо для секретаріату - відпрацювати питання, яке озвучив Павло Унгурян та Андрій Васильович Майснер. В рішення внести від комітету: відпрацювати додатково те питання, яке треба долучити до нашого листа на уряд.

Шановні колеги, в такому вигляді я пропоную прийняти таке рішення: рекомендувати уряду розглянути можливість врегулювання порушених питань під час перебування в Одеській області та реалізації наданих пропозицій, направивши відповідне звернення до уряду з тими пропозиціями, які ми зараз прийняли додатково.

Дякую.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято.

Розгляд питань виїзного засідання в Одеській області завершено. Засідання комітету оголошую закритим.