Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №175 від 06.06.2019

13 червня 2019, 14:25

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

6 червня 2019 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалось 16 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є, засідання оголошую відкритим.

Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Шановні колеги, якщо пропозицій до порядку денного немає, переходимо до розгляду питань.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, перед початком розгляду питань слід звернути увагу, що вчора, 5 червня, через відсутність необхідного кворуму не відбулося засідання комітету, але було заслухано і обговорено питання порядку денного, зокрема заслухано доповіді представників від облдержадміністрацій про переліки об'єктів щодо автомобільних доріг, що здійснюються за рахунок відповідних субвенцій та за рахунок залишків коштів від експерименту. А також заслухано доповідь заступника Міністра освіти і науки про погодження перерозподілу видатків державного бюджету відповідно до розпоряджень Уряду за №№ 363-р та 364-р. Сьогодні маємо прийняти рішення з відповідних питань[ТСБ1] .*

_________________________

* Стенограма заслуховування у Комітеті 5 червня 2019 року питань порядку денного цього засідання наведена у кінці тексту.

Перше питання (переходимо до розгляду питань): про звернення народних депутатів щодо розпорядження Кабінету Міністрів з приводу погодження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Доповідає голова підкомітету Куліченко Іван Іванович.

Іване Івановичу, будь ласка.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, ми вчора обговорили це питання, тому коротко про суть. Йдеться про розпорядження Кабінету Міністрів від 20 березня № 157-р, згідно з яким проведено розподіл частини субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, що був погоджений комітетом у той же день – 20 березня – з умовою належного оформлення урядом відповідного рішення.

Таке розпорядження до останнього часу не було опубліковано і комітет не було проінформовано щодо такого зволікання, що стало підставою для звернення групи народних депутатів. Водночас вчора, 5 червня, Кабінетом Міністрів згідно з розпорядженням 365 ухвалено новий розподіл частини такої субвенції, що надана на погодження до комітету та включена до порядку денного нашого засідання.

Тому пропонується підтримати таке рішення комітету: скасувати рішення комітету від 20 березня 2019 року щодо погодження розподілу та змін до розподілу між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду від 20 березня 2019 року № 157-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Слово надається директору департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів Кузькіну Євгену Юрійовичу. Будь ласка.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Прошу поддержать предложение подкомитета. Вчора ми обговорили.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Євгене Юрійовичу.  

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. По другому питанню доповідає голова підкомітету Левченко Юрій Володимирович. Будь ласка.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Товариство, вам роздані відповідні переліки. Якщо немає зауважень, пропозицій, прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.  

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Третє питання: про погодження переліків об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що здійснюються в 2019 році за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету у Полтавській області згідно з листом Полтавської обласної державної адміністрації. Доповідь директора Державного підприємства агентства місцевих доріг Полтавської області Басана Олексія Ігоровича ми вчора заслухали.

Слово надається директору департаменту від Укравтодору Цепелєву Сергію Юрійовичу. Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Укравтодор відпрацював відкоригований Полтавською облдержадміністрацією перелік і погодив його без зауважень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. У Рахункової палати? Немає.

Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Це по Полтавській?

 

ПАВЕЛКО А.В. По  Полтавській, так.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Полтавській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 3 червня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу. Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У Черкаській області згідно з листом Черкаської обласної державної адміністрації. Доповідь директора департаменту Черкаської обласної держадміністрації Чубаня Сергія Васильовича ми вчора заслухали.

Слово надається директору департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Укравтодор відпрацював фактично відкоригований перелік об'єктів за рахунок субвенції. Зауважень до нього немає. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. У Рахункової палати?

 

ТЕСЛЕНКО О.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Черкаській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 3 червня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Слово надається Рудику Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги! Минулого місяця ви підтримали зміни до переліку автомобільних доріг у Черкаській області в частині Сміли, виділивши додаткових 7 мільйонів. Сьогодні ще 2,5 мільйона на інше місто - Кам'янка, з яких мільйон піде на дорогу в межах ОТГ. Юрчиха - село, про яке дуже люди просили. А півтора мільйона підуть на дорогу з Кам'янки до Олександрівки. Це сусідній (Кіровоградської області) районний центр. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Ярославовичу.

Шановні колеги! Переходимо до прийняття рішення. Пропонується комітету підтримати рішення, запропоноване головою підкомітету Дубневичем Богданом Васильовичем.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Переходимо до 4 питання порядку денного - про переліки об'єктів, пов'язаних з реалізацією заходів з  розвитку автомобільних доріг в окремих регіонах та фінансове забезпечення яких здійснюватиметься за рахунок залишку коштів на кінець 2018 року від експерименту.

Перше питання - у Полтавській області (згідно з листом Полтавської обласної держадміністрації).

Доповідь директора державного підприємства Полтавської області Басана Олексія Ігоровича ми вчора заслухали.

Слово надається від Укравтодору Цепелєву Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

До Укравтодору надійшов перелік за рахунок залишку так званого митного експерименту в розмірі 37,9 мільйона гривень. Укравтодор відпрацював зазначений перелік і погодив його без зауважень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ТЕСЛЕНКО О.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення згідно з підготовленим проектом ухвали, зокрема комітет не має заперечень щодо поданого листом Полтавської облдержадміністрації від 3 червня переліку об'єктів за рахунок залишку коштів від експерименту та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція підтримати дане рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Хмельницькій області (згідно з листом Хмельницької обласної державної адміністрації).

Доповідає директор департаменту розвитку мереж доріг Державного агентства автомобільних доріг Цепєлєв Сергій Юрійович. Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

В рамках митного експерименту залишок коштів на рахунку спеціального фонду обласного бюджету на початок року складає 633,1 гривень. Укравтодором було відпрацьовано відповідний перелік, поданий Хмельницькою обласною адміністрацією, і зауважень до нього немає.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати рішення, згідно з підготовленим проектом ухвали зокрема. Комітет не має заперечень щодо поданого листом Хмельницької обласної державної адміністрації від 31 травня 2019 року переліку об’єктів за рахунок залишку коштів від експерименту та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, п’яте питання. Про погодження розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам, перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету.

Перше. Розподіл між місцевими бюджетами субвенції на створення оперативно-диспетчерських служб, на реалізацію пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві (постанова Уряду № 425).

Є пропозиція надати слово голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, вчора на засіданні підкомітету за участю першого заступника голови комітету відбувся розгляд цього питання, і програма, вона затверджена Урядом. Підтримуємо те, що Міністерство охорони здоров’я надало можливість закупити апаратно-програмний комплекс для оперативно-диспетчерських служб на 94,8 мільйонів гривень не тільки для чотирьох пілотних регіонів, а і для 12 регіонів, які не беруть участь в реалізації пілотного проекту, які потребували такої підтримки.

Тому пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції на створення оперативно-диспетчерських служб, на реалізацію пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві згідно до постанови Уряду № 425. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження Уряду № 363-р).

Шановні колеги, з цього питання ми вчора заслухали заступника Міністра освіти і науки Даниленко Світлану Василівну.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Від підкомітету є пропозиція після опрацювання зазначеного питання пропонується рекомендувати комітету підтримати встановлений розпорядженням Уряду від 5 червня за № 363-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження і пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження Уряду № 364-р).

Що? Кворуму немає? Кворум є, 15. Працюємо.

Шановні колеги, з цього питання ми також вчора заслухали заступника Міністра освіти та науки Даниленко Світлану Василівну.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, за результатами опрацювання зазначеного питання пропонується комітету підтримати встановлений розпорядженням Уряду від 5 червня за № 364-р перерозподіл видатків.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є заперечення в Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Будь ласка, слово надається Деркачу Андрію Леонідовичу.

 

ДЕРКАЧ А.Л. У нас на сегодняшний день, это для разговора с Минфином на тему субвенции медицинской и образовательной. У нас по Сумской области по отдельным районам за 2-3 месяца не выплачивается зарплата медикам. И субвенция по образованию, так, как она была посчитана, это тоже большая проблема. Поэтому я предлагаю технологический ход: или мы будем просто грубо разговаривать с Минфином (это будет некрасиво, цинично, но эффективно), либо Минфин возьмет и передвинет расписание по платежам, то, которое есть, вперед. Давайте просто договоримся. А потом придет новая, красивая, зеленая команда, она точно знает, как делать субвенцию, разберется, мы ей поможем. Потом как-то год пройдет, и он закончится.

Андрей Васильевич, нам надо бумагу эту подготовить. Такая проблема не только по Сумской области, а и по другим. Передвинуть надо эти вопросы.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, підтримуємо ми нашого колегу та звернення від комітету до Міністерства фінансів? Підтримується? Так. Дякую.

Тепер переходимо до прийняття рішення. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій (розпорядження Уряду № 365-р).

Доповідає директор департаменту місцевих бюджетів Міністерства фінансів Кузькін Євген Юрійович. Будь ласка.

 

КУЗЬКІН Є.Ю. Народные депутаты, вчера Урядом принято распоряжение 365-р о социально-экономическом развитии отдельных территорий, де враховані всі пропозиції, зауваження. Воно доопрацьовано згідно з регламентом. Прошу підтримати.

Сумма распределения 1 миллиард 156 миллионов гривен.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Євгене Юрійовичу.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Вчора на підкомітеті прийнято рішення. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл та зміни до розподілу між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій згідно з пунктами 1, 2 та додатками до розпорядження Уряду № 365-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем пропозицію про погодження розподілу між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Уряду № 365-р.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, щодо питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь.

 

Стенограма заслуховування у Комітеті з питань бюджету
5 червня 2019 року питань порядку денного цього засідання

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! За дорученням голови комітету Андрія Павелка я сьогодні головую на засіданні, перший заступник голови Василь Амельченко.

На засіданні присутні народні депутати, представники міністерств та представники областей, які будуть розглядатись на комітеті по окремих питаннях.

Я вношу пропозицію перейти до такого формату роботи: сьогодні пропонується заслухати керівників, представників обласних державних адміністрацій Полтавської області, Черкаської області і при наявності кворуму прийняти відповідні рішення. Заперечень немає? Немає. Дякую.

Ми порядок денний затвердимо, коли в нас буде кворум. Я думаю, що це буде правильно.

Я пропоную перейти до розгляду третього питання. Про погодження переліків об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що здійснюється в 2019 році за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету: у Полтавській області (згідно з листом Полтавської обласної державної адміністрації).

Доповідає директор Державного підприємства "Агентство місцевих доріг Полтавської області" Олексій Ігорович Басан. Прошу, Олексію Ігоровичу.

 

БАСАН О.І. Доброго дня, шановні народні депутати! На ваш розгляд надається перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів за рахунок державної субвенції місцевим бюджетам та перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів за рахунок спеціального фонду обласного бюджету щодо залишків митного фонду 2018 року. Прошу розглянути та погодити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ви скажіть загальну цифру, щоб ми розуміли про що мова іде. Ми говоримо зараз про субвенції.

 

БАСАН О.І. Субвенція, загальна сума 802,9 мільйонів гривень. Питання в даному переліку вирішуються щодо переведення 28 мільйонів гривень з об’єкту, який під час корегування вивчення об’єкту та корегування проектно-кошторисної документації, вдалось зекономити цю суму. Іде мова про переведення на інший об’єкт для більш ефективного використання цих коштів.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло.

Костянтине, у вас є зауваження по цьому переліку?

 

ІЩЕЙКІН К.Є. До служби зауважень дуже багато. Це питання я пропоную підтримати, але так, як вони працюють і те, як вони себе поводять, далеко вони не підуть.  (без мікрофону)

 

БАСАН О.І. Я вас сьогодні набирав.

 

(Шум у залі)

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Ви маєте віддзвонюватись тоді, коли я вас набираю, щоб потім на щось розраховувати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Давайте не будемо переводити у приватну площину.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Ви спитали, я вам відповів.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я дякую вам за вашу думку.

Скажіть, будь ласка, користуючись нагодою, у якому стані Засульський міст і чи є перспектива завершення його будівництва?

 

БАСАН О.І. Так, Засульський міст на етапі коригування проектно-кошторисної, проектної документації. Він, за наявних даних, буде закінчений протягом півроку.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це який міст?

 

БАСАН О.І. Засульський міст.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ну частина ж робіт зроблена.

 

БАСАН О.І. Частина робіт зроблена. В проектних рішеннях є помилки, для того щоб їх виправити, залучається інша проектна організація, вона їх виправить - і міст запущений, він уже здебільшого зроблений. Там виправиться. Є питання по проектній документації, їх виправлять і дороблять міст.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Дякую.

Прошу, Костянтине Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Олексію, тут треба казати не про півроку, а про етапи завершення. Значить, якщо казати про Засульський міст, питання йде таким чином: голова обласної адміністрації у вашій присутності і глави департаменту сказав, що в травні він буде зданий. Тому громадськість була обурена, коли побачила, що не зданий.

Значить, питання порушення проектів. Ви маєте, тут же ж усі свідомі люди, які розуміють, про що йде мова, бо бюджетний комітет був ініціатором будівництва і оновлення цього моста, був у Лубнах, і звідки з'явилися гроші і пріоритети, про це треба теж казати. Перша опора з тріщиною! І це бачили відразу. Але проектант київський, на жаль, до Засулля не хоче опускатися і рік не дав своєї пропозиції - чи в кільце брати, чи, перепрошую, в капсулу, чи стягувати. Так, Олексію?

 

БАСАН О.І. Так.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Тепер департамент чекає і шукає ще декілька організацій, які дадуть, перепрошую, як воно має робитися. Але міст має бути зданий до осені, тому що є ще й температурний режим, який треба зберігати. І голова департаменту Тимофій Тимофійович Голбан, з яким ми оглядали об'єкт, пообіцяв, що в жовтні він сто відсотків буде зданий. Тому ви як начальник служби маєте знати цю цифру, а не розповідати про півроку. Ви підтверджуєте цю думку - про жовтень?

 

БАСАН О.І. Костянтине Євгеновичу, вибачте, можливо, за некоректну відповідь, ви були на минулих вихідних дійсно з керівником департаменту будівництва. Чому я, можливо, помилився, тому що проект цього мосту перебуває не під керівництвом департаменту. Департамент був замовником проектно-кошторисної документації, і з самого початку, ще до нашого створення, вони вели і ведуть цей міст. Тобто це не…, через нас проходить, але відповідає за цей міст департамент фактично. Це єдиний об'єкт, за який вони відповідають.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло.

Ще питання є? Немає.

Слово надається директору департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу.

Прошу, Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Укравтодор відпрацював відкоригований перелік автомобільних доріг з будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунального власності. Практично за попереднім переліком було змінено використання коштів між двома об'єктами, відпрацювавши, зауважень до нього не маємо. Просимо погодити.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Полтавській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 3 червня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Переходимо до аналогічного питання – у Черкаській області.

Я пропоную заслухати директора Департаменту Черкаської обласної державної адміністрації Сергія Васильовича Чубаня. Прошу, Сергію Васильовичу.

 

ЧУБАНЬ С.В. Шановні депутати, на ваш розгляд надається перелік щодо місцевих доріг по капітальному та середньому ремонту. Фактично це вже вами погоджений перелік, в який зараз внесені технічні зміни, а саме: відкориговані назви вулиць і пікетаж, тобто прив'язки. Фактично все.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Питання є? Немає. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження в Рахункової палати? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Черкаській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 3 червня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Я не зрозумів суть питання, чи є питання. Питань до доповідача немає. Є прохання підтримати. Чекаємо зараз колег для кворуму.

Мова йде про несуттєву зміну в переліку. Минулого місяця, дякую вам, ви підтримали пропозиції по аналогічному переліку, коли Сміла отримала додаткових 7 мільйонів на вулицю Соборну. Зараз мова йде вже про місто Кам'янку. До мене неодноразово звертався міський голова Володимир Іванович Тірон. І правильно звертався, тому що забули чиновник з ОДА дві дороги: одна в межах Юрчихи, це село, яке входить в межі ОТГ Кам'янського, там мова йде про додатковий мільйон гривень; і плюс 1,5 мільйони гривень на фінансування дороги з Кам'янки на Олександрівку. Тому я прошу підтримати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Сергію Ярославовичу.

Ви знаєте, чому я надаю слово Іщейкіну і Рудику. Тому що, знаючи, як ви переймаєтеся станом доріг по областях, тому і щоб керівники управлінь, департаментів розуміли, що це питання, щодо яких треба, скажімо, щоб хоча би комунікація була підтримана.

Слово надається директору департаменту розвитку мережі доріг Державного агентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу. Прошу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

У 2019 році на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в Черкаській області передбачено 488,4 мільйони гривень. Черкаською обласною державною адміністрацією надано перелік будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального  користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності за рахунок зазначеної субвенції.

Вказаним переліком передбачається спрямувати 45,7 мільйони гривень на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, 214,8 мільйони гривень на поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, 130,3 мільйони гривень на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг місцевого значення, 6,9 мільйони гривень на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності, 68,4 мільйони гривень на поточний  середній ремонт вулиць і доріг комунальної власності, 22,4 мільйони гривень на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Із загальної суми 24,7 мільйони гривень передбачається спрямувати на штучні споруди, що витримало всі вимоги постанови. До зазначеного переліку включено 220 об'єктів, в тому числі 9 об'єктів капітального ремонту автомобільних доріг місцевого значення, 9 об'єктів капітального ремонту вулиць і доріг комунальної власності, 97 об'єктів поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення  та 105 об'єктів поточного середнього ремонту вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

За результатами використання 335,7 мільйонів гривень субвенції у 2019 році вказаним переліком передбачається для введення в експлуатацію 108,9 кілометрів автомобільних доріг місцевого значення та 140,9 тисяч метрів квадратних вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

За результатами опрацювання зазначеного переліку і відповідних уточнень, що виникли при розробці відповідної проектної документації, проведення тендерних процедур, виник певний перерозподіл видатків. Укравтодор відпрацював зазначений перелік і зауважень до нього не має. Просимо підтримати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякуємо, Сергію Юрійовичу.

Це питання заслухане і відповідне рішення буде прийнято, коли буде кворум.

Переходимо до заслуховування питання аналогічного - у Хмельницькій області (згідно з листом Хмельницької обласної державної адміністрації).

Доповідає директор департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєв Сергій Юрійович.

А представника Хмельницької області немає, я так розумію?

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Я, з вашого дозволу, доповім за Хмельницьку обласну адміністрацію.

Одне питання, стосується митного експерименту. Це митний експеримент, залишок невикористаних коштів на рахунку спеціального фонду обласного бюджету в Хмельницькій області складає 633 тисячі і 1 гривня. Укравтодором було погоджено відповідний перелік, який був наданий Хмельницькою обласною адміністрацією, на зазначену суму, оскільки включена до цього переліку автомобільна дорога Житомир-Чернівці. Це основна артерія Хмельницької області, де були розпочаті роботи в попередні роки і вважаємо за необхідність виконання цих робіт. Просимо вас підтримати також ці питання.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Сергію Юрійовичу, користуючись нагодою, скажіть, будь ласка, я от два роки тому керівнику служби доріг у Хмельницькій області задавав питання: скільки ще треба десятирічок, щоб зробити дорогу в районі Требухівців?

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Василю Васильовичу, це стосується автомобільної дороги М12. Хотів би доповісти з цього питання. Це, як ви бачите, на сьогоднішній день автомобільній дорозі М12 приділена значна увага. Виконаний вже ремонт повністю в Тернопільській області, від кордону з Тернопільської області до Хмельницької області іде ремонт. Ви знаєте, що від Вінниці до Хмельницької області також був виконаний ремонт за рахунок державного бюджету в рамках окремої бюджетної програми.

Що стосується ділянки від кордону Вінницької області до міста Хмельницького, то це проект передбачався реалізуватись в рамках співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, зокрема відповідно до вимог банку був проведений тендер, була визначена підрядна організація китайська. Однак протягом року жодних конкретних кроків не було зроблено цією підрядною організацією, а саме: на сьогоднішній день від загального обсягу робіт підрядником виконано 2 відсотки від запланованого обсягу.

Тому Укравтодор звернувся до банку. Було виїзне засідання з банком, де було також банком погоджено, що незадовільні темпи виконання робіт цим підрядником, і наразі Укравтодор знаходиться на стадії розірвання договору з цією організацією, отримав підтримку банку і буде проводити нову закупівлю для визначення більш відповідної підрядної організації, яка виконає ці умови договору.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Я ще прошу доповісти директора державного підприємства. Ви будете доповідати по експерименту по Полтавській області по залишку коштів? Олексію Ігоровичу, ви будете доповідати? Прошу, Басан Олексій Ігорович.

 

БАСАН О.І. Прошу погодити перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів доріг по залишкам спеціального фонду обласного бюджету митного експерименту 2018. Мова іде про 37,9 мільйонів гривень. Об’єкти, які є в переліку, фактично перезатверджуються, так як не були виконані  роботи в 2018 році. Там є два об’єкти: об’єкт Гадяч-Миргород, який був виконаний в минулому році, але не встигли здати акти виконаних робіт, інший об’єкт – це дорога М03 Київ-Харків-Довжанський, яку ми ремонтуємо в межах міста Полтава за співфінансуванням з містом. Там сума 28,2 мільйони гривень.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Питання є? Немає. Питання це заслухане.

У Міністерства фінансів і Рахункової палати зауважень немає.

Сергію Юрійовичу, є у вас зауваження?

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. До Укравтодору був поданий перелік об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування, а також ділянок вулиць і доріг міста, інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування у Полтавській області за рахунок коштів так званого митного експерименту.

До переліку було включено дві дороги, одна з яких – це вулиця Київське шосе і вулиця Харківське шосе, що суміщаються з автомобільною дорогою Київ-Харків-Довжанський. Це наразі сама найболючіша ділянка автомобільної дороги, яка потребує відповідно ремонту, і всі автовласники бачать цю проблемну ділянку дороги. А також дорога Гадяч-Миргород.

Укравтодор, опрацювавши зазначений перелік, підтримує необхідність фінансування цих доріг. Просимо вас також підтримати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякуємо, Сергію Юрійовичу.

Питання заслухано. Рішення буде прийнято відповідно до регламенту роботи комітету.

Переходимо до заслуховування питання. На адресу комітету надійшов лист від Міністерства освіти з відповідним… Я прошу проінформувати Олександра Володимировича Горбунова з цього питання.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Шановні колеги, сьогодні Кабінетом Міністрів була прийнята Постанова за №№ 363 і 364-р щодо перерозподілу видатків державного бюджету.

Я хотів би, щоб зараз заслухали заступника Міністра Даниленко Світлану Василівну з цього приводу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Слово надається заступнику Міністра освіти Даниленко Світлані Василівні.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановні народні депутати, ці два розпорядження, які сьогодні були прийняті на засіданні Кабінету Міністрів, вони стосуються перерозподілу по Національному агентству забезпечення якості вищої освіти. Там одне 363 розпорядження. Це нам необхідно зробити, їм надали приміщення, зробити ремонти, а 364 розпорядження - у зв'язку із прийняттям постанови про питання оплати праці працівників Національного агентства - необхідно забезпечити виплату заробітної плати. Просимо погодити ці два дані розпорядження.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Світлано Василівно.

У Міністерства фінансів є питання? Підтримує.

Рахункова палата підтримує, так я розумію?

Олександре Володимировичу, на підкомітеті це питання не розглядалося? Не розглядалося, так?

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Так.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Тому, Світлано Василівно, ми заслухали ваше питання і відповідне рішення буде прийнято згідно регламенту роботи комітету.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Іване Івановичу, у нас було питання на підкомітеті розглянуто по Міністерству охорони здоров'я. Яка ваша пропозиція щодо заслуховування його на комітеті?

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Так, ми сьогодні уважно розглянули це питання і пропонується комітету погодити розподіл між місцевими бюджетами субвенції на створення оперативно-диспетчерських служб та на реалізацію пілотного проекту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві відповідно до постанови Уряду № 425.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Зрозуміло. Я зауважу, що я б, скажемо так… Павло Анатолійович Ковтонюк є? Немає?

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Він попросився. Він пішов.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я маю на увазі, щоб обов'язково завтра представник міністерства був на засіданні комітету.

Так, які ще є, шановні колеги, пропозиції?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Якщо немає, то я пропоную скликати комітет завтра на 12 годину.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ні-ні, так ми ще не всі питання пройшли.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Чому не всі?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. А що, всі?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Всі.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. …є в порядку денному…

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Так, прошу, Іване Івановичу, яке теж було розглянуто на підкомітеті.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Так-так.

В чому питання? Було прийняте розпорядження, подане нам без додатків, розпорядження № 157 від 20 березня 2019 року, це що стосується плану соціально-економічного розвитку. Ми його тоді розглядали і прийняли рішення погодити за умови належного і додатків. У зв'язку з тим, що додатки були своєчасно не додані, пропонується відмінити, скасувати рішення комітету від 20 березня 2019 року щодо погодження розподілу та змін до розподілу між місцевими бюджетами субвенції та здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів  від 20 березня 2019 року № 157-р, тим більше, що сьогодні Уряд замість нього вже видав інше розпорядження, яке, якби був кворум, я просив би розглянути сьогодні, тому що з усіма додатками, з усіма погодженнями уже на підкомітеті ми розглядали. Він є в наявності.

 

(Шум у залі)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Іване Івановичу.

Шановні колеги, всі питання, які ви пропонували, заслухано. І я пропоную завтра скликати засідання комітету на 12 годину за адресою вулиця Грушевського, 5, зала нарад, 3-й поверх.

Я дякую всім за роботу. До завтра.