Стенограма до ЗАСІДАННЯ КОМІТЕТУ №176 від 19.06.2019

03 липня 2019, 17:33

 

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

19 червня 2019 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалось 15 народних. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є, засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги, на початку нашого засідання хочу зробити оголошення. На прохання Голови Рахункової палати Пацкана Валерія Васильовича завтра, 20 червня, о 15:30 планується проведення робочої зустрічі членів Комітету з питань бюджету з Президентом INTOSAI Харібом Аль Амімі (за адресою вулиця Грушевського, 5, зала нарад, третій поверх). Відповідний лист Рахункової палати вам роздано. Дуже прошу Амельченка Василя Васильовича, Крулька Івана Івановича та членів комітету взяти участь у такому заході.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Які будуть пропозиції? Будь ласка.

Сергій Іванович Мельник, будь ласка.

 

МЕЛЬНИК С.І. Є пропозиція включити до порядку денного питання про погодження змін до розподілу між місцевими бюджетами субвенції на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів відповідно до постанови Уряду № 514, а також про погодження розподілу між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності відповідно до розпорядження Уряду № 430-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ще будуть доповнення?

Горбунов Олександр Володимирович, будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Є пропозиція додатково включити до порядку денного питання про погодження видатків державного бюджету, передбачених Міністерству молоді та спорту відповідно до розпорядження Уряду № 433-р, погодження видатків державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства відповідно до розпорядження Уряду № 431-р, передбачених Міністерству культури відповідно до розпорядження Уряду № 432-р, передбачених Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації відповідно до розпорядження Уряду № 429-р, а також питання про погодження змін до розподілу коштів, передбачених у державному бюджеті на 2019 рік для здійснення природоохоронних заходів, згідно з постановою Уряду № 513.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ще будуть пропозиції, шановні колеги?

……

(Шум у залі)

……

 

МАТВІЄНКО А.С…(без мікрофону)…..прошу включити додатково питання в "Різному"…. (без мікрофону)…. в червні у селі Тишківці Городенківського району Івано-Франківської області буде проведено Форум українських родин, але потребуть термінового вирішення питання завершення капітального ремонту….. (без мікрофону)…..

……

Шум у залі.

……

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція з урахуванням усіх додаткових питань в цілому затвердити порядок денний. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до першого питання. Доповідає секретар комітету Шкварилюк Володимир Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. …..За наслідками опрацювання законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини, підготовлено та подано на ваш розгляд 44 законопроекти, із них - 22 таких, що не мають впливу на показники бюджету, і 22 таких, що мають вплив на показники бюджету.

Якщо у вас немає заперечень, прошу підтримати кожен по черговості.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція приймати рішення. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, друге питання. Про погодження переліків об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг, що здійснюється в 2019 році за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету. Перше питання - у Волинській області (згідно з листом Волинської обласної державної адміністрації).

Доповідає тимчасово виконуючий обов'язки директора департаменту Волинської облдержадміністрації Довгополюк Віктор Васильович. Будь ласка.

Мікрофон включіть і стисло, будь ласка.

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету! Прошу підтримати розподіл субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, ремонту, реконструкції доріг загального місцевого значення, вулиць комунальної власності в населених пунктах Волинської області. Це залишок 2018 року. Загальний кошторис 13 мільйонів 373 тисячі, із них: 5 мільйонів - на капітальні видатки, 8,373 - на поточний дрібний ремонт.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам.

Від Укравтодору слово надається Цепелєву Сергію Юрійовичу. Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Укравтодор відпрацював зазначений перелік за рахунок залишку субвенції невикористаної у 2018 році та не має відповідних зауважень до нього. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Волинській області, що здійснюється за рахунок залишку субвенції станом на 1 січня 2109 року (поданий листом облдержадміністрації від 13 червня 2019 року) з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція приймати рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ДОВГОПОЛЮК В.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, шановні колеги.

Друге питання - у Дніпропетровській області (згідно з листом Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Доповідає директор департаменту житлово-комунального господарства Коломоєць Андрій Вікторович. Андрій Вікторович, будь ласка.

 

КОЛОМОЄЦЬ А.В. Дякую.

Просимо погодити внутрішній перерозподіл 24 мільйонів гривень, це економія, яка виникла протягом уже поточного року, на стратегічно важливий об'єкт Вільне - Гвардійське, це дорога, яка для області має пріоритетне значення.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається від Укравтодору Цепелєву Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Укравтодор опрацював відповідний перелік за рахунок субвенції, передбаченої на дороги місцевого значення у 2019 році, і підтримав зазначений перелік.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ГРАДІЛЬ А.І. Немає зауважень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Дніпропетровській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданої листом облдержадміністрації від 7 червня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція приймати рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги, рішення прийнято.

Переходимо до 3 питання порядку денного - про переліки об'єктів, пов'язаних з реалізацією заходів з розвитку автомобільних доріг в окремих регіонах та фінансове забезпечення яких здійснюватиметься за рахунок залишку коштів на кінець 2018 року від експерименту.

Перше - в Луганській області згідно з листом Луганської  обласної держадміністрації.

Слово надається директору департаменту від Укравтодору Цепелєву Сергію Юрійовичу. Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

В рамках митного експерименту залишок коштів на рахунку спеціального фонду обласного бюджету обліковується в розмірі 15,3 мільйона гривень. Луганською обласною адміністрацією подано перелік, який передбачає продовження робіт на дорогах, які виконувалися в минулому році. Це Танюшівка - Старобільськ - Бахмут і Троїцьке - Білокуракіне - Старобільськ. Ми відпрацювали і просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ГРАДІЛЬ А.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

Богдане Васильовичу, будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Це Луганська, так?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення згідно з підготовленим проектом ухвали, зокрема комітет не має заперечень щодо поданого листом Луганської облдержадміністрації від 5 червня переліку об'єктів за рахунок залишку коштів для експерименту та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Прошу голосувати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне - в Херсонській області згідно з листом Херсонської обласної держадміністрації. Доповідає заступник директора Департаменту будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської облдержадміністрації Галамага Анатолій Володимирович.

Будь ласка.

 

ГАЛАМАГА А.В. Шановні члени комітету! Херсонська обласна адміністрація просить погодити запропонований перелік об'єктів, в цьому є нагальна потреба. Вартість - 6 мільйонів гривень, кошти митного експерименту.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається від Укравтодору Цепелєву Сергію Юрійовичу. Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

Укравтодор відпрацював відповідний перелік за рахунок так званої реалізації митного експерименту. Передбачається спрямувати кошти на автомобільну дорогу Мар'янське - Берислав. І ми підтримуємо і просимо вас підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ГРАДІЛЬ А.І. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Комітет не заперечує щодо поданого листом Херсонської облдержадміністрації від 14 червня переліку об'єктів за рахунок залишку коштів від експерименту та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням вимог Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, четверте питання порядку денного. Про погодження передачі бюджетних призначень, перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам: перше питання – передача бюджетних призначень Міністерству закордонних справ України (розпорядження Уряду № 366-р).

Доповідає виконуючий обов'язки Державного секретаря Міністерства закордонних справ Усатий Віталій Юрійович. Будь ласка.

 

УСАТИЙ В.Ю. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Міністерство закордонних справ звертається з проханням погодити передачу бюджетних призначень в сумі 29 мільйонів 751 тисяча від МінТОТу до МЗС з метою забезпечення захисту прав та законних інтересів громадян України, у тому числі військовополонених, які незаконно утримуються на території держави-агресора та зазнають незаконного кримінального переслідування. Зокрема, нагадаю, йдеться про українських моряків - 24 громадянина України, а також 23 кримськотатарських активістів, які були затримані на території тимчасово окупованого Криму.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Віталію Юрійовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГРАДІЛЬ А.І. Ні. Ми підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На підкомітеті було ретельно опрацьовано дане питання. Є пропозиція рекомендувати комітету підтримати встановлену розпорядженням Уряду від 15 травня за номером 366-р передачу бюджетних призначень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне – перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству аграрної політики та продовольства (розпорядження Уряду № 414-р).

Доповідає заступник Міністра аграрної політики та продовольства Ковальова Олена Вікторівна. Будь ласка.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Мінагрополітики просить погодити розпорядження про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Мінагрополітики на 2019 рік № 414-р. Передбачається перерозподіл коштів і зменшення обсягу видатків споживання, збільшення видатків … (без мікрофону) в сумі 2,5 мільйони гривень за програмою "Ліквідація та екологічна реабілітація території впливу гірничих робіт державного підприємства "Солотвинський солерудник" Тячівського району Закарпатської області". Прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олено Вікторівно.

Чи є заперечення в Міністерства фінансів?

 

ГРАДІЛЬ А.І. Запитання: а чому не враховані наші побажання (не можна назвати зауваженнями) в частині коригування?

 

КОВАЛЬОВА О.В. В нас було застереження від Міністерства фінансів України щодо суми, яка може знадобитися для перегляду техніко-економічного обґрунтування, відповідно до якого здійснюється фінансування програми. Наша відповідь була така: дані кошти будуть використовуватися за механізмом тендерних процедур, відповідно прозоро, тому вартість робіт, перегляду ТЕО буде встановлюватися за результатами конкурсних засад.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. За результатами опрацювання зазначеного питання пропонується погодити встановлений розпорядженням Уряду від 12 червня за номером 414-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався - 1. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

КОВАЛЬОВА О.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне – перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я (розпорядження Уряду № 406-р).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени бюджетного комітету! Просимо погодити перерозподіл, передбачений розпорядженням Кабінету Міністрів № 406-р. Йдеться про перерозподіл суми 14,2 мільйони гривень з програми "Керівництво та управління у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення" на програму "Керівництво та управління у сфері охорони здоров'я".

Економія коштів вникла в результаті зміни термінів відкриття регіональних відділень Національної служби здоров'я. Пропонуємо ці кошти перерозподілити на видатки, пов'язані з утриманням апарату керівництва Міністерства охорони здоров'я. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

При опрацюванні запропонованого перерозподілу видатків державного бюджету висловлено застереження з огляду на вимоги частини 11-ї статті 23-ї Бюджетного кодексу, якою забороняється внесення змін до Закону про державний бюджет: збільшення бюджетних призначень на оплату праці працівників бюджетних установ за рахунок зменшення інших видатків та видатки за бюджетними програмами, пов'язаними з функціонуванням органів державної влади за рахунок зменшення видатків за іншими бюджетними програмами.

Зважаючи на прийняте Урядом рішення із зазначеного питання, пропонується рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету відповідно до розпорядження Уряду від 12 червня за номером 406-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Володимир Васильович Шкварилюк, будь ласка.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Павле Анатолійовичу, я би хотів задати вам одне питання. Скажіть, будь ласка, конкретно на які цілі підуть дані перерозподілені кошти?

 

КОВТОНЮК П.А. Дані перерозподілені кошти підуть на програму, яка передбачає утримання апарату Міністерства охорони здоров'я, і цілі будуть різними, починаючи від фонду оплати праці, а також на утримання адміністративних будівель, на ремонти і на комунальні послуги в основному. Тому що у нас кожен рік виникає дефіцит, особливо по комунальних видатках, через традиційну вже для нашого міністерства незабезпеченість кожного року по бюджету.

Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Тобто ви конкретно ще не знаєте, куди підуть і в яких пропорціях ці суми?

 

КОВТОНЮК П.А. Ні, вони є. Просто у мене їх немає перед собою, але там є ряд цілей.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Я пропоную, якщо там іде, наприклад, суттєва цифра на премії і так далі, на заробітну плату, то не підтримувати сьогодні, поки нам не дадуть розрахунок. Дякую.

10 мільйонів на зарплату, ну це виходить 70% від загальної цифри. Пропоную в даній ситуації не підтримувати даний перерозподіл.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я ставлю по надходженню пропозицій. Перша була по надходженню - підтримати - у голови підкомітету. Друга була – відхилити та перенести на наступне засідання, коли ми отримаємо розрахунки.

Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію? Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 5.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Троє - утримались. Рішення не прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати озвучену секретарем комітету пропозицію? А! Все, вже не прийнято. Тоді на наступному.

Будь ласка, Павле Анатолійовичу, на наступний комітет розрахунки по даному питанню забезпечте, і я думаю, що питань у членів комітету до вас, мабуть, не буде.

 

КОВТОНЮК П.А. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я (розпорядження Уряду № 407?р).

Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович.

 

КОВТОНЮК П.А. Шановні колеги, є прохання підтримати перерозподіл, передбачений Кабінетом Міністрів, № 407-р. Перерозподіл передбачається здійснити між програмами 2308050 "Пілотний проект з реалізації державної гарантії медичного обслуговування населення для амбулаторно-поліклінічної допомоги" на програму 2308020 "Надання первинної медичної допомоги населенню" в обсязі 1 мільярд гривень. Цей перерозподіл зумовлений тим, що динаміка підписання декларацій населення про вибір лікаря в рамках фінансування первинної допомоги перевищує ті прогнози, які були закладені в державний бюджет на цей рік. Відповідно виникає ризик недофінансування цієї програми. Через це є внутрішній ресурс в програмі 2308050. Прохання цей перерозподіл погодити з метою уникнення заборгованості перед постачальниками первинної медичної допомоги в другій половині цього року. Прошу підтримати

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павле Анатолійовичу.

Чи є заперечення в Міністерства фінансів? Немає. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Сьогодні розглядалося на підкомітеті дане питання. За результатами опрацювання є пропозиція рекомендувати комітету погодити перерозподіл видатків державного бюджету відповідно до розпорядження Уряду від 12 червня за номером 407-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію.

Хто за, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання – розподіл між місцевими бюджетами субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (розпорядження Уряду № 418-р).

Доповідає заступник Міністра соціальної політики Шамбір Микола Іванович. Будь ласка.

 

ШАМБІР М.І. Шановні народні депутати! Пропонується для затвердження розподіл видатків між регіонами по програмам. Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації: одна з них – це учасникам бойових дій і які є внутрішньо переміщеними особами; і друга позиція – це також по житлу - для сімей учасників бойових дій на територіях інших держав та осіб з інвалідністю І, ІІ груп з числа учасників бойових дій на територіях інших держав. Розподіл зроблено з урахуванням потреб регіонів. Пропонується його затвердити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Івановичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Підкомітетом було розглянуто зазначений розподіл. За результатами розгляду пропонується таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення згідно розпорядження Уряду № 418-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Є пропозиція підтримати озвучену заступником голови комітету Мельником Сергієм Івановичем  пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, розподіл між місцевими бюджетами субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (розпорядження Уряду № 421-р).

Доповідає заступник Міністра соціальної політики Шамбір Микола Іванович. Будь ласка.

 

ШАМБІР М.І. Другий розподіл, який ми просимо погодити, це також субвенція на житло. Перше, це субвенція на житло сім'ям учасників антитерористичної операції; і друге, це також на житло сім'ям учасників Революції Гідності. Також за потребами регіонів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Розглянуто питання на підкомітеті. Відповідно суми 305,1 мільйона і 24,7. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити розподіл між місцевими бюджетами на 2019 рік субвенції на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення згідно розпорядження Уряду № 421-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є заперечення у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

(Без мікрофону)

 

МЕЛЬНИК С.І. (без мікрофону)…тому, в принципі, ми пропонуємо погодити зазначений розподіл між місцевими бюджетами субвенції на проведення робіт, пов'язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адмінпослуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі "Прозорий офіс", згідно розпорядження Уряду № 420-р.

Але все-таки просили би, мені здається, що тут міністерство, бажано було би зробити, щоб ми розуміли в кожній області, як формується сама система. Отак, як, в принципі, по дорогах вибудувалась якась система, да, коли бачимо, що які першочергові. Щоб не вийшло, знаєте, ми ідемо по принципу: той, хто щось робить, ми якби підтримуємо. І виходить, що одні області якби попереду, а інші відстають.

Мені здається, що зазначене питання, воно важливе, щоб все-таки якось посилити і відповідальність областей.

 

ШАМБІР М.І. Я хотів би сказати, що ми працюємо тут з областями. І ми можемо дати повністю табличку, де у нас уже зроблено, починаючи з 2016 року. Інше питання, що якщо область, мається на увазі громада області не виділяє сама кошти, відповідно і ми туди не даємо. Тобто ми можемо давати тільки тоді, коли є співфінансування разом із місцевим бюджетом.

 

МЕЛЬНИК С.І. Тоді дайте, щоб ми якось відзначили, які області погано працюють, щоб усі звернули увагу.

 

ШАМБІР М.І. Добре. Дамо матеріали.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Зауваження у Рахункової палати є?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Будь ласка, Анатолій Сергійович Матвієнко.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я хотів би сказати, що це неправильно давати всім однаково. Піднімати сильних, тоді ми будемо мати дороги. А коли ми маємо слабких, які крадуть, ніколи не буде доріг. Тому треба піднімати сильних, а потім вчити інших, як треба будувати, тоді будемо мати дороги.

Дякую

 

ШАМБІР М.І. (без мікрофону)…тут "Прозорі офіси". І я хочу сказати, що тут в даному випадку ми не ділимо на "сильні" і "слабкі". Ми виділяємо, в першу чергу даємо туди, де дається співфінансування, воно хоч може бути і 10%, і 50%.

Там є і сильні. Ми побудували перші офіси у Харкові, наприклад, в Чернігові недавно відкрили. Зараз ідуть по об'єднаним громадам. Я думаю, що тут ми підходимо до цих питань.

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену заступником голови комітету Мельником Сергієм Івановичем пропозицію погодити здійснений розподіл між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції згідно з розпорядженням Уряду № 420-р.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне, перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики (постанова Уряду № 504).

Доповідає заступник Міністра соціальної політики Шамбір Микола Іванович. Будь ласка.

 

ШАМБІР М.І. Даним питанням ми пропонуємо перерозподілити між програмами і виділити кошти для облаштування пожежогасіння в оздоровчий центр "Молода гвардія". Використовуємо кошти із програми "Заходи соціального захисту дітей, сімей та жінок", зокрема тим, яким присвоєно звання "Мати-героїня", ми бачимо, уже є економія коштів у цьому році. Відповідно досить важливим я вважаю все-таки на сьогоднішній день питання якраз пожежної безпеки в дитячому оздоровчому таборі. Тому я прошу затвердити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Івановичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. Сьогодні на підкомітеті ми ретельно розглянули дане питання і після його опрацювання є рекомендація комітету погодити встановлений постановою Уряду від 12 червня за № 504 перерозподіл видатків державного бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. Дякую.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Так, наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству екології та природних ресурсів, розпорядження Уряду № 397-р.

Доповідає заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш Віктор Михайлович. Будь ласка.

 

ВАКАРАШ В.М. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Шановні колеги! Міністерство екології і природних ресурсів України просить погодити перерозподіл коштів, схвалених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.06.2019 року, № 397, у сумі 24 мільйони 319 тисяч 104 гривні. Перерозподіл здійснюється з метою збільшення бюджетних призначень за програмою 1040 і буде направлено на завершення робіт, які розпочали в минулі роки по капітальному ремонту науково-дослідного судна "Владимир Паршин" та приведення об'єктів Національного українського інституту екології і природокористування в належний технічний стан.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Це 397-р.

 

ГОРБУНОВ О.В. Після ретельного опрацювання даного питання є пропозиція погодити розподіл видатків державного бюджету згідно з розпорядженням Уряду № 397-р.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

До наступного переходимо. Додаткові питання тепер, які були додатково включені до порядку денного. Про погодження змін до розподілу між місцевими бюджетами субвенції на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів відповідно до постанови Уряду № 514.

Доповідає перший заступник Міністра освіти і науки Хобзей Павло Кузьмович.

Вибачте, будь ласка, слово надається заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги! Ми на підкомітеті розглянули. Тут чисто технічні зміни. Законом "Про Державний бюджет на 2019 рік" затверджено субвенцію на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів - 50 мільйонів - без розподілу у додатку 7, як ви пам'ятаєте, Закону. І субвенцію було розподілено. І коли відбувся розподіл, то включили бюджет міста Одеси. Насправді навчальний заклад - це Одеський центр професійної освіти з міста Одеси, він фактично селище міського типу Овідіополь. Відтак видатки, пов'язані з функціонуванням такого закладу, мають здійснюватися з обласного бюджету. Ми розглянули,  пропонується підтримати рішення комітету погодити зміну до розподілу між місцевими бюджетами субвенції на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів згідно з постановою Уряду № 514.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Додатково було включено до порядку денного питання про погодження видатків державного бюджету, передбачених Міністерству молоді та спорту України в 2019 році відповідно до розпорядження Уряду від 19 червня 2019 року за № 433-р.

Будь ласка, слово надається заступнику Міністра Даневичу Миколі Володимировичу. Будь ласка.

 

ДАНЕВИЧ М.В. Доброго дня. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 червня 2019 року № 433-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету Міністерству молоді і спорту на 2019 рік передбачається здійснити перерозподіл коштів державного бюджету в межах бюджетної програми 3401220, це розвиток фізичної культури і спорту вищих досягнень та резервного спорту шляхом збільшення видатків розвитку на 16 мільйонів 386 тисяч гривень на придбання обладнання та інвентарю довгострокового використання та зменшення видатків споживання на 16 мільйонів 386 тисяч гривень, передбачених для придбання спортивної форми.

Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Миколо Володимировичу.

Чи  є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Шановний Андрію Васильовичу! Є пропозиція погодити перерозподіл видатків державного бюджету, встановлений розпорядженням Уряду від 19 червня за № 433-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре. Дякую. Рішення прийнято.

Наступне. Додатково було включено до порядку денного питання  про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства на 2019 рік відповідно до розпорядження Уряду від 19 червня 2019 року за № 431-р.

Будь ласка, доповідає Токаренко Віктор Васильович.

 

ТОКАРЕНКО В.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! У зв'язку з тим, що у нас практично закінчилися кошти на часткову компенсацію по "теплих кредитах" для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, розпорядженням Кабінету Міністрів № 431-р пропонується за рахунок коштів, які нам передбачені на фонд енергоефективності, перекинути 380 мільйонів на чисто компенсацію, які беруть кредити об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Тому щоб не зупиняти далі цю програму "теплі кредити", прошу погодити це розпорядження.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Васильовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Шановний Андрію Васильовичу! Є пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду від 19 червня за № 431-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає. Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

…….

 

 (Шум у залі)

 

……

 

ВАКАРАШ В.М. …(без мікрофону)…. 5 червня № 513 схвалив постанову про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 393. Зміни були внесені у зв'язку з тим, що необхідно було уточнити назви заходів та обсяг коштів відповідно до експертних висновків і звітів проектів будівництва та реконструкції. Є прохання схвалити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Ми 430-р доповідаємо. Вікторе Михайловичу.

 

ВАКАРАШ В.М. Прошу пробачення. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Шановні колеги! Кабінет Міністрів України 5 червня 2019 року, розпорядження № 430-р, затвердив розподіл обсягу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів. Я хотів би сказати про те, що розподіл був здійснений у першу чергу на об'єкти комунальної  власності, будівництво або реконструкцію, або придбання обладнання, які були розпочаті в минулі роки відповідно до порядку, який був затверджений постановою № 228. Є прохання схвалити і підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Слово надається заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги! Законом "Про Державний бюджет на 2019 рік", як ви пам'ятаєте, вперше була передбачена зазначена субвенція  на здійснення природоохоронних заходів на об'єктах комунальної власності в сумі 579,7 мільйона гривень. Порядок і умови надання визначені постановою № 228. Однією з умов, як ви пам'ятаєте, було не менше 10 відсотків  загальної кошторисної вартості. І як сказав Віктор Михайлович, в основному було увагу приділено перехідним об'єктам. Тому на підкомітеті ми розглянули, пропонуємо погодити зазначений розподіл між місцевими бюджетами у 2019 році субвенції  на здійснення природоохоронних заходів на об'єктах комунальної власності згідно розпорядження Уряду № 430-р.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Будь ласка, Рудик Сергій Ярославович.

 

РУДИК С.Я. Ми всі правильно почули, що підтримали проекти, які були початі в попередні роки? Правильно, так? "Придбання машини для збору та транспортування побутових відходів виробництва - сміттєвоз з боковим завантаженням типу GMBM-301. Придбання машини - сміттєвоз SBM-342 для збору і транспортування твердих побутових відходів для смт. Гоща Рівненської області. Придбання сміттєвозу з боковим завантаженням типу SBM-3012 - місто Корець". Це перехідні проекти?

 

ВАКАРАШ В.М. Сергію Ярославовичу, питання в тому, що я сказав, що в першу чергу були включені перехідні об'єкти, які раніше будувалися за рахунок коштів програми 1270, але в минулому році ця програма - було поміняно порядок використання і кошти з державного бюджету місцевим не виділялись. Тому ми виділили в першу чергу для завершення робіт, а потім уже на інші заходи, які були…

 

РУДИК С.Я. А чим вам не догодили інші заходи в межах Кам'янського, Смілянського і Черкаського районів на придбання тих самих сміттєвозів?

 

ВАКАРАШ В.М. Якщо відповідали документи вимогам, вони тоді задовольняли нас.

 

РУДИК С.Я. А чим вам не догодили 14 областей? Ви в цей перелік включили, здається, 15 областей, а чим інші області України не догодили Міністерству екології?

 

ВАКАРАШ В.М. Ми включали відповідно до порядку…

 

РУДИК С.Я. Тобто ви хочете сказати, що Дніпропетровська область не потребує очистки річок?

 

ВАКАРАШ В.М. Якщо не було запитів, значить ми не могли приймати рішення. Це по-перше.

 

РУДИК С.Я. Донецька область не потребує заходів?

 

ВАКАРАШ В.М. По-друге, надійшло запитів на 3 мільярди гривень, а у нас всього передбачено 579 мільйонів.

 

РУДИК С.Я. І тому ви вирішили профінансувати в межах Черкаської області 7 проектів на загальну суму 45 мільйонів гривень в межах одного виборчого округу, а по іншим об'єктам 6-и виборчих округів немає проблем! Я просто не розумію, чесно!

Ми з вами на цю тему спілкувалися рази три, з міністром – рази три. Документи були подані. Я не розумію принцип відбору. Я не хочу валити. Дивіться, в мене дуже проста позиція. Я не хочу, щоб це сприймалося, що я хочу валити колег. Я утримаюся. Сподіваюся, що воно набере необхідну кількість голосів. Але це "задовбало" з вашим міністерством, розумієте?! Ви два роки не фінансували взагалі комунальні заклади. Тому що Гройсман свідомо вивів з фінансування всі комунальні об'єкти. Ми пробивали цю програму 800 мільйонів, голосували за цей бюджет для того, щоб хоча б Кам'янка могла очистити свою річку, а виявляється – нічого. У нас тільки в межах одного виборчого округу з 7-и в Черкаській області екологічні проблеми, які потребують вирішення!

 

ПАВЕЛКО А.В. Вікторе Михайловичу, я дуже прошу, щоб в майбутньому такі дуже важливі питання ви обов'язково ставили до уваги і виконували те завдання, яке на вас покладено.

Крулько Іван Іванович, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. Колеги, це питання має вже свою давню історію, тягнеться ще з минулого року. І я вважаю, що ті об'єкти, які зараз є в постанові, треба щоб вони фінансувалися. Там не всі попали об'єкти, наприклад, по Волинській області. Абсолютно знають про те, що там об'єкт, який пропонували з об'єднаної територіальної громади, не пройшов. Але нічого страшного, значить пройдуть наступного разу.

Тому в мене є пропозиція, Андрію Васильовичу. Зараз цю постанову голосувати, але протокольно дати доручення по тих пропозиціях, які є в комітеті у народних депутатів, щоб при перерозподілі врахували ці об'єкти, якщо там будуть всі документи готові і будуть в порядку. Є така пропозиція. Я думаю, що з таким формулюванням можна було б підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергію Івановичу, ви не проти, якщо ми проголосуємо саме рішення у варіанті Івана Івановича Крулька - прийняти, погодити, але з протокольним дорученням міністерству? Окремим листом.

 

МЕЛЬНИК С.І. Так-так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 - утримались. Рішення прийнято.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Я - проти.

 

ШКВАРИЛЮК В.В.  А, 1 - проти, 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Дякую, шановні колеги. Додатково було запропоновано і включено питання про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури на 2019 рік відповідно до розпорядження Уряду від 5 червня за № 432-р.

Будь ласка, доповідає Якубівський Володимир Леонідович.

 

ЯКУБІВСЬКИЙ В.Л. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Міністерство культури України просить погодити розпорядження від 05.06.2019 року № 432-р про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству культури України на 2019 рік шляхом зменшення обсягу видатків споживання за програмами 1801190 "Забезпечення діяльності національних музеїв, національних і державних бібліотек та культурно-просвітницьких центрів" на суму 5 мільйонів 164 тисячі 300 та бюджетної програми 1801130 "Державна підтримка діячів культури і мистецтв" на 153 тисячі гривень, за бюджетною програмою 1801490 "Збереження історико-культурної та архітектурної спадщини в національних і державних заповідниках, здійснення заходів з охорони культурної спадщини, паспортизація, інвентаризація та реставрація пам'яток архітектури, культури та світової спадщини ЮНЕСКО" на суму  10 мільйонів 548 тисяч 600; шляхом збільшення обсягу видатків споживання за програмами 1801030 "Надання загальної та спеціальної освіти мистецькими художніми, музичними та хореографічними загальноосвітніми школами, школами-інтернатами та позашкільними навчальними закладами, методичне забезпечення діяльності навчальних закладів" на суму 895,3 тис. гривень, за бюджетною програмою  1806060 "Гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів у сфері кінематографії та премії за видатні досягнення в галузі…

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Володимире Леонідовичу. Зараз вже не буде кворуму. Ви так довго доповідаєте. Будь ласка, стисло. Дякую.

У Міністерства фінансів є питання? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Шановний Андрію Васильовичу! Є пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду від 5 червня за № 432-р перерозподіл видатків державного бюджету Міністерству культури.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

У Рахункової палати є зауваження? Немає.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Було додатково включено до порядку денного погодження перерозподілу видатків державного бюджету, передбаченого Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України на 2019 рік відповідно до  розпорядження Уряду від 19 червня за № 429-р.

Доповідає Чаузов Олександр Миколайович. Будь ласка.

 

 

ЧАУЗОВ О.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати! Просимо погодити перерозподіл кошторисних призначень згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 429-р. Метою здійснення перерозподілу є забезпечення першочергових потреб підрозділів Держспецзв'язку та підвищення їх боєздатності. Перерозподіл видатків бюджету пропонується здійснити шляхом зменшення видатків розвитку на 74 мільйона 837 тисяч гривень та видатків споживання – на 40 мільйонів 702 тисячі гривень за програмою 1020, та збільшення видатків розвитку на 18 мільйонів 582 тисячі та видатків споживання – на 948 тисяч гривень за програмою 1010 "Забезпечення функціонування державної системи спеціального зв'язку та захисту інформації", а також збільшення видатків споживання на 2 мільйони гривень за програмою 2010 "Доставка дипломатичної кореспонденції за кордон і в Україну". Бюджеті призначення будуть спрямовані на забезпечення першочергових потреб підрозділів Держспецзв'язку, а саме: оновлення програмного забезпечення систем кіберзахисту, першочергові матеріально-технічні потреби вузлів зв'язку спеціального призначення та територіальних вузлів урядового зв'язку, що сприятиме підвищенню боєздатності підрозділів, доставку виборчих бюлетенів до закордонних дипломатичних установ під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради України. Зазначений перерозподіл не призведе до виникнення кредиторської заборгованості. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Миколайовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, шановний Андрію Васильовичу! Є пропозиція погодити встановлений розпорядженням Уряду від 19 червня за номером 429-р перерозподіл видатків державного бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є зауваження в Рахункової палати? Немає. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати дане рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 – проти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 – утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ЧАУЗОВ О.М. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне питання. Про погодження зміни до розподілу коштів, передбачених в державному бюджеті на 2019 рік для здійснення природоохоронних заходів згідно з Постановою уряду за номером 513.

Доповідає Вакараш Віктор Михайлович.

 

ВАКАРАШ В.М. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, шановні колеги! Мінприроди просить погодити зміни в додаток до Постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 393, схвалених Постановою Кабінету Міністрів № 513. Зміни вносяться в зв'язку з уточненням назв заходів та обсягів коштів відповідно до експертних звітів проектів будівництва та реконструкції. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Немає.

Є пропозиція надати слово голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу. Будь ласка.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні колеги! Є пропозиція погодити відповідно до постанови Уряду від 5 червня за № 513 зміни до розподілу коштів за бюджетною програмою щодо  здійснення природоохоронних заходів за напрямками згідно з додатками до цієї постанови Уряду у сумі 398,2 мільйона гривень з урахуванням таких змін з дотриманням вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів за спеціальним фондом бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Чи є заперечення у Рахункової палати? Немає.

Є пропозиція підтримати дане рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги! Переходимо до наступних питань порядку денного. Ми домовлялися про те, що ми наблизимо розгляд питання 6 - про висновок Рахункової палати про результати аналізу виконання Закону "Про Державний бюджет  України" на 2019 рік" у першому кварталі та інформацію щодо виконання державного бюджету у поточному році.

Слово надається Голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу для представлення висновку Рахункової палати.

Будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Перший квартал є невтішний. Не виконано на 16 мільярдів гривень або на 8,2 відсотка, невиконання доходів за січень-травень, якщо не враховувати понадпланові надходження від Національного банку, зросло до 27 мільярдів гривень. Які ж причини? Перше - це відхилення окремих макропоказників від прогнозованого насамперед середнього офіційного курсу гривні до долара США, друге - завищення плану надходження акцизного податку з вироблених в Україні тютюнових виробів. До речі, на це Рахункова палата звертала увагу ще у висновках за результатами експертизи проекту бюджету на 2019 рік.

Мінфін, починаючи з січня цього року, вносив зміни до затверджених показників фінансування державного бюджету. Зазначене свідчить насамперед про недоліки планування і прорахунки при підготовці проекту державного бюджету на 2019 рік. Перший квартал - збільшено річний план  як державних запозичень, так і витрат на погашення боргу на 40 мільярдів гривень, з них перший квартал - на 31,5 мільярда гривень. Загалом січень-березень цього року - фінансування державного бюджету з усіх джерел не виконано на 26,5 мільярда гривень, або 18 відсотків, за рахунок недонадходжень від державних зовнішніх запозичень. Внаслідок розміщення днями євробондів на 1 мільярд євро виконання плану державних зовнішніх запозичень дещо поліпшилося, водночас загострилась проблема із залученням внутрішніх запозичень. При цьому відкритим залишається питання вартості запозичень.

Звичайним явищем є вже недоотримання від приватизації, становило 5,9 мільярда, або 97 відсотків. Це збільшує ризики надходження цих коштів взагалі за 2019 рік. В результаті недонадходження доходів державних запозичень і коштів від приватизації план надходжень до загального фонду державного бюджету в січні-березні не виконано на 31,6 мільярда гривень, або на 9,6 відсотка. За 5 місяців недонадходження становлять понад 50 мільярдів гривень. Тобто це показує, що в кінці року ми будемо мати знову дефіцит бюджету у зв'язку з недонадходженням від приватизації. Січень-березень - план видатків загальнодержавного бюджету не виконано на 21,1 мільярда гривень, або на 8,8 відсотка, в січні-травні - на 34,9 мільярда гривень.

Хочу звернути вашу увагу, що внаслідок насамперед низької виконавчої дисципліни учасників бюджетного процесу ці порушення вимог Бюджетного кодексу стали системними. Зокрема у визначені в Бюджетному кодексі України терміни не затверджено 17 із 24 порядків використання коштів за бюджетними програмами і дві третини паспортів бюджетних програм. Це при тому, що державний бюджет схвалено Верховною Радою ще в листопаді.

Шановні народні депутати, сподіваюсь, що дані висновки Рахункової палати будуть враховані, а бюджет почне виконуватись.

Андрію Васильовичу, і я би хотів ще звернути вашу увагу на те, що станом на сьогодні не подана Бюджетна резолюція. Я би хотів, щоб…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Звернулися з цим…

 

ПАЦКАН В.В. Ви вже звернулись?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так.

 

ПАЦКАН В.В. Тоді, якщо є лист від бюджетного комітету, тоді це добре. Тому що Прем'єр-міністр, на жаль, не має бажання вносити бюджетну декларацію. Я думаю, що бюджетний комітет мав би на це повпливати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Вже звернулись, да? Так, звернулись.

 

ПАЦКАН В.В. Андрію Васильовичу, ще одне. Шановні народні депутати, у вас у всіх є в документах, в матеріалах те, що озвучив Андрій Васильович на початку засідання. Сьогодні в Україну приїхав Голова світових організацій рахункових палат  INTOSAI, це візит перший за роки незалежності, не знаю, чи коли буде наступний. Організація  об'єднує 204 країни світу, тобто більше ніж ООН, в ООН є 196. Завтра відбудеться зустріч бюджетного комітету з Головою INTOSAI, 15:30, третій поверх у приміщенні Верховної Ради, під куполом.

Я вас запрошую, тому що бюджетний комітет є одним із функціональних комітетів Верховної Ради і безпосередньо співпрацює з Рахунковою палатою. Візит такого рівня до нашої держави є першим, наголошую. Так що, я запрошую вас всіх, будь ласка, о 15:30 на зустріч з Головою INTOSAI.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валерію Васильовичу.

Прошу заступника Міністра фінансів Граділя Андрія Івановича прокоментувати висновки Рахункової палати та поінформувати про поточний стан виконання державного бюджету. Будь ласка.

 

ГРАДІЛЬ А.І. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, шановний Валерію Васильовичу! Додатково щось до цих цифр добавити не маю чого. Тому сьогодні було на підкомітеті розглянуто питання Звіту Рахункової палати про результати аналізу виконання Закону про Державний  бюджет.

Міністерство фінансів не має ні пропозицій, ні зауважень до зазначеного звіту, тому врахуємо і в подальшому будемо доопрацьовувати і враховувати в роботі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Івановичу.

Слово надається голові підкомітету Крульку Івану Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, на підкомітеті ми розглянули Висновок Рахункової палати щодо виконання державного бюджету в першому кварталі 2019 року. На підставі цього висновку та останніх звітних даних  в комітеті підготовлено проект рішення, який роздано народним депутатам, в якому приведено інформацію про стан виконання державного бюджету з відповідними табличними матеріалами, а також звернуто увагу на окремі особливості і недоліки при поточному виконанні державного бюджету.

На підставі розгляду на нашому підкомітеті ми пропонуємо комітету прийняти наступне рішення: матеріали взяти до відома, врахувати в роботі і надати Кабінету Міністрів відповідні рекомендації. Зокрема, проаналізувати Висновок Рахункової палати в першому кварталі і вжити заходів щодо забезпечення належного виконання  державного бюджету в поточному році. Забезпечити виконання планових показників доходів загального фонду державного бюджету, включити вжиття заходів щодо скорочення податкового боргу та детінізації економіки. Внести пропозиції щодо унормування питання зарахування і розподілу в 2019 році конфіскованих коштів та коштів отриманих від реалізації майна конфіскованих за рішенням суду за вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення. Активізувати заходи з приватизації державного майна для забезпечення виконання планового показника відповідних надходжень до державного бюджету. Здійснювати за рахунок резервного фонду державного бюджету включно непередбачені видатки, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту державного бюджету. Доручити Міністерству соціальної політики разом з Мінфіном і Пенсійним фондом проаналізувати бюджет Пенсійного фонду на 2019 рік та з огляду на поточний стан його виконання вжити заходів щодо забезпечення спроможності цього фонду здійснювати виплати пенсій, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного бюджету. Забезпечити виконання вимог статті 20 Закону про Державний бюджет щодо розподілу резерву і нерозподілених податків освітньої і медичної субвенції, а також здійснювати постійний моніторинг стану використання цих субвенцій та за необхідності їх перерозподілу між місцевими бюджетами для недопущення виникнення простроченої заборгованості за видатками. Прискорити здійснення розподілу коштів державного фонду регіонального розвитку в повному обсязі.

Я прошу і пропоную комітету, власне, з цими пропозиціями, які є в розданих матеріалах, прийняти рішення комітету і направити до Кабінету Міністрів відповідні пропозиції.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Є пропозиція підтримати озвучене головою підкомітету рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 2 – утрималися. 1 – проти. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення прийнято, звіт Рахункової палати.

Будь ласка, питання?

 

МАРКЕВИЧ Я.В. У меня вопрос. Минфин отчитался о еврооблигациях - 1 миллиард под 6,75, по-моему. Вы исследовали это в рамках любой своей деятельности?

 

ПАЦКАН В.В. Вони лише в червні оголосили, це було буквально тиждень тому. Ми ще ніяк не могли робити аналіз.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до п'ятого питання порядку денного. Про погодження Порядку та обсягу спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 були надходження конфіскованих коштів (постанова Уряду № 445).

Доповідає заступник Голови Національної поліції України Клименко Ігор Володимирович. Ігорю Володимировичу, будь ласка.

 

КЛИМЕНКО І.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, шановні присутні! На ваш розгляд та для погодження пропонується  Порядок та обсяг спрямування нерозподіленого залишку конфіскованих коштів в сумі 30 мільйонів гривень. Відповідно до вказаного порядку пропонується спрямувати зазначений залишок на реконструкцію гуртожитку під житло поліцейським, які мають статус вимушених переселенців та учасників бойовий дій. Будівля розташована в місті Сєвєродонецьк Луганської області. Орієнтовний строк завершення робіт – грудень 2019 року. На виході 40 квартир: 15 однокімнатних, 15 двокімнатних і 10 трикімнатних.

Доповідь закінчив.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Ігорю Володимировичу.

Слово надається заступнику Міністра соціальної політки Шамбіру Миколі Івановичу. Будь ласка.

 

ШАМБІР М.І. Шановні народні депутати, також цією постановою розподілено частину коштів на Мінсоцполітики у сумі залишку. Тобто від тих 2,6 мільйонів доларів США, які обліковуються на рахунку в казначействі, планується виділити 30 мільйонів гривень на МВС і залишок – на Мінсоцполітики. Ці кошти, які будуть розподілені на Мінсоцполітики, будуть розподілені на бюджетну програму по житлу учасникам АТО і тих, які є внутрішньо переміщеними особами, і також  інваліди війни ІІІ групи. Тобто та програма, яку ми сьогодні розподіляли, де у  нас пішло 24 мільйони, пропонується збільшити на 42 мільйона і при тому, що загальна потреба там складає 1,9 мільярди.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо, Миколо Івановичу. Дякую, Ігорю Володимировичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ГРАДІЛЬ А.І. Ні, немає. Там запитання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, запитання.

 

ГРАДІЛЬ А.І. Ні, у нас немає. Я маю на увазі…

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається заступнику голови комітету Мельнику Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Як було зазначено тут, Міністерству внутрішніх справ пропонується 30 мільйонів на реконструкцію під житло, решту залишку таких коштів - Міністерству соціальної політики.

Я при цьому хотів би звернути увагу, що проблемним вбачається питання реалізації постанови в частині визначення обсягу коштів для  Мінсоцполітики, оскільки дата внесення змін до розпису може не співпадати з датою операції. А кошти в іноземній валюті, тому на це хотів би звернути увагу. З метою реалізації положень варто було би все-таки визначитися з обсягом коштів і для Мінсоцполітики, зафіксувавши, можливо, його на якусь певну дату по курсу, який є. І, мені здається, так була би можливість уточнення на час розподілу. Бо потім ми маємо уточнювати як комітет.

Але в принципі підкомітет пропонує погодити затвердження Постанови Кабінету Міністрів 445 "Порядок та обсяги спрямування нерозподіленого залишку коштів, джерелом формування яких у 2017 році були надходження конфіскованих коштів та коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного та пов'язаного з корупцією правопорушення" з урахуванням дотримання вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

Будь ласка, Андрій Іванович.

 

ГРАДІЛЬ А.І. Дякую.

Ми вивчили ваш висновок і є два можливих варіанти вирішення. З казначейством відпрацювали, перше, вони продають і вже потім ми вставляємо суму. Або вони здійснюють виплату за рахунок коштів. От бачите, тут навіть неможливо порахувати, бо зараз 42 мільйона  називається сума, а там вже 40. Кожного дня курс змінюється і якщо якусь суму зафіксувати без відповідних дій, то вони там залишаться залишком.

Прошу?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  (без мікрофону) 

 

ГРАДІЛЬ А.І. Ні, ми не будемо. Ми що робимо зараз? 12-го числа, ми домовились з казначейством, вони за рахунок ЄКР здійснюють валютування і в цей же день вони списують кошти з цього рахунку. І вже буде визначена сума.

Але все ж таки просимо вас прийняти рішення, саме залишок суми, який ми зараз відпрацюємо, щоб не руйнувати цей процес. Можливо, цього, можливо, наступного тижня вже буде визначена сума.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Івановичу.

Від Рахункової палати є зауваження? Немає.

Віктор Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Дякую, пане головуючий.

У мене є запитання. Я теж підтримую, я не розумію, що ми схвалюємо? Тут на 1 січня курс 27,7, а зараз він 26,33. Зараз там 26,33, по-моєму, сьогодні офіційний курс. Тому питання тут – це не один мільйон гривень різниця в цьому курсі, а десь два з половиною, плюс-мінус, 3 мільйони гривень різниця в курсі.

Друге, в таблиці ви даєте 24 мільйони гривень, тут по одній квартирі, по одній людині грошова компенсація в кожній області, окрім Волинської. Хоча є 51-а бригада у Волинській області. Питання: який критерій відбору цих людей? По оцій, по одній людині, хто їх подає? І друге, чому 24 мільйони, а не 42, про які ви просите?

 

ГРАДІЛЬ А.І. 24 – це те, що ми з вами сьогодні вже погодили. Розподіл коштів по цій програмі буде після того, як буде проведено вже обмін валюти. Тоді вже ми розподіл зробимо.

 

КРИВЕНКО В.М. Але воно в матеріалах по цій постанові.

 

ГРАДІЛЬ А.І. Я розумію, воно є, але там ми показали для того, що яка загальна потреба по цій програмі. Там 1,9 мільярда. І 24 мільйони ми вже використали.

 

КРИВЕНКО В.М. А як по курсу? Що ми затверджуємо? Яку суму ми затверджуємо перерозподілу? Ми затверджуємо долари?

 

ГРАДІЛЬ А.І. У нас постановою затверджено 30 мільйонів - на МВС і залишок – на Мінсоцполітики. Так, як буде продана валюта, відповідно так і буде розподілено.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати озвучену заступником голови комітету Мельником Сергієм Івановичем пропозицію погодити затверджений постановою Уряду № 445 порядок.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 3 – утрималися. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Сьоме питання. Законопроект про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України щодо фінансового забезпечення окремих програм та закладів охорони здоров'я, № 10231. Внесено народними депутатами Іщейкіним, Молотком та іншими.

Слово надається голові підкомітету Іщейкіну Костянтину Євгеновичу. Будь ласка.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Законопроектом пропонується, до речі, за авторства членів бюджетного комітету Крулька, Молотка, Шкварилюка, Горбунова та Іщейкіна, пропонується статтю 87 Бюджетного кодексу доповнити положенням щодо здійснення видатків з державного бюджету установам Національної академії медичних наук та Державного управління справами.

Слід зазначити, що Бюджетним кодексом для реалізації Закону України про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення передбачено особливості застосування окремих положень статті 87 та встановлено, що окремі норми кодексу діють до 1 січня 2020 року. З огляду на існування ризиків щодо готовності реалізації вказаного закону стосовно надання всіх видів медичної допомоги у повному обсязі з наступного року, враховуючи стан підготовки відповідних документів, а також необхідність збереження вагомого потенціалу медичних закладів Національної академії медичних наук і Державного управління справами та забезпечення їх належного фінансування в 2020 році, зважаючи на значний обсяг наданих ними послуг, членами Комітету з питань бюджету була підготовна та внесена до Верховної Ради України відповідна законодавча пропозиція. За наслідками детального обговорення законопроекту на засіданні підкомітету визначились пропонувати комітету ухвалити наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 10231 прийняти за основу та в цілому як закон із внесенням техніко-юридичних уточнень щодо терміну набрання чинності таким законом, а саме - з 1 січня 2020 року. Прошу підтримати.

Шановний Андрію Васильовичу, якщо можна, присутній Президент Академії медичних наук, щоб надати йому слово, Цимбалюк Віталій Іванович.

 

ЦИМБАЛЮК В.І. Шановні народні депутати, ми просимо підтримати даний варіант. Вийшла ситуація, що всі академії, починаючи з Національної академії, всі галузеві академії мають державне бюджетне фінансування, за винятком однієї Медичної академії. І тому я вважаю, що це несправедливо, і прошу вас виправити ту помилку, яка була до цього допущена.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякуємо вам. 

Слово надається заступнику Міністра фінансів Граділю Андрію Івановичу. Будь ласка.

 

ГРАДІЛЬ А.І. Фінансових питань тут немає. А з точки зору механізму, дійсно, з тією ситуацією, яка склалась, ми ризикуємо, що з 1 січня може не відбутися фінансування по 35 установам, це Національна академія медичних наук, Державне управління справами. Тому, звичайно, Міністерство фінансів не заперечує проти прийняття цього законопроекту.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Івановичу.

Чи є зауваження, пропозиції у Рахункової палати?

 

ПАЦКАН В.В. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Немає.

Іван Іванович Крулько. І потім кожному дам слово.

 

КРУЛЬКО І.І. Колеги, я хочу сказати, що, на мою думку, ця ситуація, яка склалась, є причиною того, що Міністерство охорони здоров'я  взяло планомірний курс на знищення Академії медичних наук. І тому ми зараз маємо цю ситуацію.

Ми її розглядали в тому числі і на комітеті неодноразово. Ми чули тут виступ в.о. Міністра на нашому комітеті, яка, насправді, сказала про всіх депутатів комітету бюджетного, які підписали цей проект закону, про те, що депутати захищають якісь там корупційні заклади охорони здоров'я чи власні інтереси, чи, власне, там хочуть лікуватися.

Я от хочу сказати офіційно, що я не лікувався, на щастя, поки що ні в одному з цих закладів. Але тисячі українців отримують там безкоштовну послугу.

Тому я вважаю, що цей закон треба голосувати, підтримувати на комітеті і, як тільки в парламенті з'явиться така можливість, проголосувати в Верховній Раді.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іван Іванович.

Будь ласка, Пинзеник Віктор Михайлович.

 

ПИНЗЕНИК В.М. Шановні колеги, ми не дали слово Міністерству охорони здоров'я, я просив би, щоб Павло потім висловився теж.

Колеги, ми не розглядаємо питання - фінансувати ДУСю чи Національну академію науку. Питання набагато важливіше, питання в тому, що ми або міняємо систему фінансування медицини, або ні.

Нагадаю вам, що медична реформа передбачала перехід на систему оплати послуг. Академія медичних наук – це лікарні, заклади медичні. Не можна одну систему фінансувати за принципом фінансування видатків, а  другу за принципом фінансування послуг.

Я допускаю і напевно є проблеми з втіленням програми. Але якщо є проблеми з тим, що ми не здатні, ще до цього часу нема тарифів або якісь інші причини, то якщо переносити, то, вибачте, давайте переносити всім. Але ми повинні всю систему медицини приймати за єдиними правилами.

Не можемо запровадити 1 січня? Давайте відкладати на рік. Але тоді всіх переводимо на єдиний режим. Але не можна одних тримати за одними правилами, а других за іншими правилами.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Будь ласка, Матвієнко Анатолій Сергійович.

 

МАТВІЄНКО А.С. Я з великою повагою ставлюся до академії, але підтримую Пинзеника, що ми маємо не зарплату платити, і дивитися кожний рік, а як ми дійсно змінюємо медицину. І вона має бути в динаміці. Не за те, скільки ми платимо, а як якість її змінюється. То над цим треба працювати.

Зараз, очевидно, треба підтримати. А в принципі треба дивитися на перспективу і як ми змінюємо цю політику. А так, живемо, як вчора. Тому треба над цим думати. Я підтримую Пинзеника.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анатолію Сергійовичу.

Будь ласка, Левченко Юрій Володимирович.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

Знаєте, товариство, слухаю виступи деяких колег, теоретичні розмови про те, як воно має бути колись і так далі. Це все дуже гарні розмови. Це по тому, якщо брати логіку медичної реформи, так званої, медичної реформи, якщо з нею погоджуватися. Тому що далеко не вся Верховна Рада з нею погоджувалася. Але реальність полягає трішки в іншому. Я закликаю колег, хто не впевнені, піти і подивитися, в якій ситуації знаходиться, наприклад, Інститут педіатрії, акушерства і гінекології. Подивіться, в якому стані він зараз знаходиться. Через хронічне недофінансування від року в рік, коли Академії медичних наук реально потрібно 3 мільярди, а бюджет їм дає 1 мільярд 200 – 1 мільярд 300. Подивіться, в якому стані знаходиться Інститут радіології, радіаційної медицини, де все розвалюється. Я це все дуже добре знаю, тому що так склалося, що більшість з цих закладів знаходяться на моєму окрузі, і я особисто був там не один раз та знаю, в якому це все вигляді. І, вибачте, будь ласка, коли кажуть, що як будь-яка інша лікарня, то це не є будь-яка інша лікарня, тому що в лікарні Академії медичних наук приїжджають люди з найгіршими патологіями, з найгіршими діагнозами зі всієї України. Це насамперед наукова інституція. Там не просто лікують, там також проводять наукові дослідження, там є наукова база поруч. До них не можна ставитися так само, як до будь-якої іншої лікарні. Навіть якщо би ми погоджувалися з логікою, так званої, медичної реформи. Навіть якщо ви з нею погодитеся, все одно це інша історія, це не будь-яка інша лікарня.

Тому я вважаю, що ми маємо не розглядати можливість, як знову копійки їм видати, а ми маємо на цьому комітеті обговорити, як їм дати нормальне фінансування, щоб вони могли проводити наукові дослідження і могли би лікувати людей з найгіршими діагнозами, які є сьогодні в країні. До того самого Інституту педіатрії, акушерства і гінекології зі всієї України з'їжджаються жінки з найгіршими діагнозами. А там ліфтів не було роками! Ви розумієте?! Там не можна було піднятися від першого до п'ятого поверху, тому що там просто ліфт радянський з 80-х років, який не замінювався! Все розвалюється просто! А тут хтось щось розказує. Тому однозначно "за", 100 відсотків!

Якщо комусь не подобається ДУСя, от в мене до ДУСі можуть бути питання, давайте ДУСю заберемо з цього законопроекту, немає питань. Але Академія медичних наук – це зовсім інша історія. От ДУСю можемо прибрати, будь ласка, я двома руками, щоб ДУСю прибрати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція надати слово заступнику Міністра охорони здоров'я Ковтонюку Павлу Анатолійовичу. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Шановні колеги, не перший раз ми тут обговорюємо це питання. Я відчуваю тут настрій. Я просто коротко поясню, за що проголосують ті, хто підтримують цей законопроект, а за що проголосують ті, хто його не підтримують.

Якщо подивитись на нинішній Бюджетний кодекс, статтю 87, то там передбачено, що з 1 січня 2020 року всі лікарні в країні переходять на модель фінансування замість кошторисної на оплату пролікованого випадку. Тобто  пацієнт вибирає лікарню, де він хоче лікуватися. Якщо йому треба - він іде в ПАГ, якщо йому треба - він іде в ДУС, якщо йому треба - він іде в обласну лікарню, міську, залізничну - там, де є хороші спеціалісти. І туди ідуть кошти за конкретний пролікований випадок конкретної людини. Це передбачає зараз Бюджетний кодекс.

Законопроект даний виймає із Бюджетного кодексу заклади ДУС і заклади Академії наук. Якщо ця норма буде чинна, що це дає? Це дає закладам можливість, саме головне, заробити більше. Тому що якщо пацієнти в заклади ідуть, а в заклади Академії наук пацієнти ідуть, то гроші за ними ідуть. І кожен рік не буде приходити Віталій Іванович і просити, випрошувати у нас гроші. Він буде просто організовувати лікування і заробляти собі  більше не за рахунок пацієнта, а за рахунок бюджету. А для пацієнта більше коштів буде покрито. Це вигідно всім.

По Академії наук є багато питань по науці і так далі, це все регулюється. По ДУС, я взагалі не розумію, в чому є якісь питання і чому вона повинна мати якийсь унікальний статус?

Тому дуже проста позиція, якщо ми хочемо позбавити цієї можливості заклади, давайте підтримаємо. Але на наш погляд, Міністерства охорони здоров'я, це проти Академії наук, це проти лікарів, це проти пацієнтів. Тому наша окрема думка у висновку до цього закону: не підтримувати цей законопроект. Я нагадую, що ми є профільне міністерство.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павле Анатолійовичу.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. А мені можна два слова сказати?

 

ПАВЕЛКО А.В. Від академії зараз Василь Васильович, будь ласка.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Шановний Андрію Васильовичу, вельмишановні депутати! Ви знаєте, що Інститут Амосова вже 3 роки працює "в пілоті", де саме гроші ідуть за пацієнтом. Але, на жаль, на жаль, до цих пір немає нормативної бази. Абсолютно! За 3 роки Міністерство охорони здоров'я не затвердило ні перелік, ні тарифи. Ми чотири рази подавали перелік послуг, подавали тарифи і до цих пір немає нічого затвердженого!

І розумієте, чому це питання виникло? Що ми через півроку знову знаходимося "у розбитого корита". І я впевнений, що і ще сотні закладів України, які також перейдуть на цю систему третинного рівня, вони також будуть "у розбитого корита". Тому є прохання відкласти це на рік. Не відмінити, відкласти на рік. Що?

Систему? Ми сприймаємо цю систему. Але дайте нам можливість працювати в цій системі. На сьогоднішній день її немає, прошу це врахувати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення. І є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету пропозицію.

Будь ласка.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. А скажіть, колеги, будь ласка, до чого тут ДУСя?

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Відповідаю. Шановні колеги, по-перше, мова іде про науково-клінічні установи. І в системі ДУС є науково-практичний центр, який розташований на вулиці Верхній, в якому є наукові дослідження. Якщо казати слово "Феофанія", якою користуються в.о. міністра і міністерства, то в законопроекті окремо "Феофанія" ніде не прописана, бо вони фінансуються однією стрічкою. Якщо є можливість теоретично прибрати, як казав колега Юрій Левченко, "Феофанію", ніхто з депутатів не був би проти. Але позбавити науково-практичний центр відповідного фінансування, це було б неправильно.

Тепер, відповідаючи шановним колегам Віктору Михайловичу Пинзенику і Анатолію Сергійовичу. (Шум у залі)

Шановні колеги, на жаль, питання співпраці з МОЗом не було ефективним. І, на жаль, ви чомусь не були присутні на розгляді в підкомітеті, на який всіх запрошували, тому що була дуже тривала дискусія. Я хочу нагадати, що даний законопроект підтриманий урядовим комітетом, особисто Першим віце-прем'єром, і весь Уряд проголосував "за". По-друге, якщо ми сьогодні не дамо забезпечення фінансування, ми ставимо під загрозу існування…

 

(Загальна дискусія)

 

ПИНЗЕНИК В.М. Колеги, я не хочу теоретичної дискусії, я говорю про інше. Я знаю проблему технічну. Досі немає тарифів – фундаментальної основи існування системи оплати послуг. Є проблеми з технічною підготовкою, які мене тривожать. Але якщо є такі проблеми, то не виривайте частину медицини і не лишайте її за старими правилами. Якщо треба переносити, то треба переносити для всіх. Але не можна одну систему медицини тримати за принципом кошторису, а другу тримати за принципом оплати послуг. От про що йде дискусія. І я радий, що мій земляк із Закарпаття підтримує цю посизію. Питання ж в перенесенні йде, але не в тому, щоб ділити медицину на дві частини.

 

ЛАЗОРИШИНЕЦЬ В.В. Вікторе Михайловичу, ми не являємося закладами охорони здоров'я. Національна академія медичний наук! Та вони разом йдуть. Зрозумійте, наукові підрозділи і лікарні – це одне ціле.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, в нас був час для обговорення цього питання на минулому засіданні, було обговорення цього питання на підкомітеті, саме тому є пропозиція перейти до голосування. Є думки, можна бути авторами іншого законопроекту, який також ми розглянемо і підтримаємо чи не підтримаємо.

Так, є законопроект, який ми повинні прийняти, законопроект наших колег. Пропонується, було озвучено головою підкомітету Костянтином Євгеновичем. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Іщейкіним пропозицію: рекомендувати Верховній Раді законопроект 10231 прийняти за основу та в цілому як закон із внесенням техніко-юридичних уточнень щодо терміну набрання чинності таким законом, а саме - 1 січня 2020 року.

Будь ласка, хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - проти. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання в "Різному". Надійшла пропозиція народного депутата Деркача Андрія Леонідовича про створення робочої групи в комітеті. Відповідний лист вам роздано.

Слово надається першому заступнику голови комітету Амельченку Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, до комітету звернувся народний  депутат України Деркач Андрій Леонідович із пропозицією утворити  в комітеті робочу групу з вивчення практики застосування законодавства України щодо контролю, обліку та використання міжнародних кредитів, міжнародної технічної допомоги, а також впливу міжнародних чинників на ціноутворення при видобуванні, імпорті/ескорті енергоносіїв, можливих фактах корупції та лобіювання в цих сферах.

Тому пропонується підтримати таку пропозицію, визначивши Деркача Андрія Леонідовича і Амельченка Василя Васильовича співголовами в даній робочій групі, включивши до її складу народних депутатів Дубіля Валерія Олександровича, Молотка Ігоря Федоровича, а також інших членів комітету за їх бажанням.

Прошу зараз визначитися на засіданні комітету та надати усно чи письмово пропозицію до секретаріату комітету, хто хоче працювати в цій групі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Робоча група. У всіх це роздано.

Я пропоную проголосувати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. І поінформувати автора про це рішення.

Щодо питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.

А, ще одне. Анатолій Сергійович хотів ще одне питання в "Різному".

 

МАТВІЄНКО А.С. Одна хвилина. 29-го числа проводимо Форум великих українських родин. Для того, щоб показати, що таке видатні українські родини і підняти дух український. Для того, щоб це зробити, треба було нам, ми вже вклали 40% для будівництва цього Форуму. А для того щоб…

 

(Загальна дискусія)

 

МАТВІЄНКО А.С. Уряд має, Уряд. Прошу написати: 10 мільйонів - закінчити і 3 мільйони - для будівництва сільського заходу. Тому я прошу звернутися до Уряду, до Прем'єра.

 

ПАВЕЛКО А.В. Звернутись до Уряду, до Прем'єра. Приймається.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ну нічого не роблять!

 

(Загальна дискусія)

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, підтримуємо Анатолія Сергійовича? Підтримуємо. Дякую.

Підтримати звернення Анатолія Сергійовича Матвієнка. Дякую. Шановні колеги, підтримуємо.

Дякую. Щодо питань порядку денного рішення комітету прийняті. Оголошую засідання комітету закритим. Дякую всім за участь і бажаю успіхів.