У Комітеті з питань бюджету відбулася зустріч з представниками Технічної місії Податково-Бюджетного департаменту Міжнародного валютного фонду

11 грудня 2019, 11:03

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету 11 грудня 2019 року відбулася зустріч з представниками Технічної місії Податково-Бюджетного департаменту Міжнародного валютного фонду на чолі з головою такої місії –  економістом Податково-Бюджетного Департаменту МВФ Мішель Стоун за участі постійного радника МВФ в Міністерстві фінансів України Балаша Ромхані.

Така місія на даний час перебуває в Україні на запрошення Міністерства фінансів України та зосереджена на практичних питаннях розбудови потенціалу Мінфіну в реалізації стратегії реформування управління державними фінансами в Україні.

З української сторони у зустрічі брали участь Голова Комітету Юрій Арістов, заступник Голови Комітету Олександр Трухін і голова підкомітету з видатків державного бюджету Комітету Леся Забуранна та представники секретаріату Комітету.

Під час зустрічі обговорювалися питання щодо наглядової ролі Парламенту у проведенні бюджетної політики з урахуванням успішно запроваджених зарубіжних практик (включаючи залучення нових інструментів посилення парламентського контролю за державними фінансами з метою підвищення їх ефективності, прозорості і публічності) та реалізації середньострокового бюджетного планування в Україні.

При цьому Голова Комітету Юрій Арістов наголосив на необхідності вчасного подання Урядом Бюджетної декларації на 2021-2023 роки та анонсував плани щодо створення Бюджетного офісу. Ця ініціатива, підтримана Президентом України Володимиром Зеленським, передбачає створення органу для здійснення незалежної експертизи законодавчих ініціатив та онлайн-контролю надходжень і витрат державного бюджету, а також поточного стану виконання бюджетних програм. Це дозволить схвалювати більш правильні і точні управлінські рішення та максимально ефективно використовувати бюджетні кошти. Учасники зустрічі в цілому схвально оцінили таку ініціативу і обговорили міжнародний досвід функціонування подібних установ.