Щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (реєстр. № 3659-д)

03 вересня 2020, 10:17

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету /далі – Комітет/ на своєму засіданні 2 вересня 2020 року розглянув питання щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (реєстр. № 3659-д)  /далі – законопроект/.

Підготовлений у Комітеті разом з Міністерством фінансів України /далі – Мінфін/ проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (реєстр. № 3659-д від 25.08.2020 р.) /далі – законопроект/ 25 серпня 2020 року Верховною Радою прийнято за основу з дорученням Комітету доопрацювати законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких зауважень і пропозицій наполовину, та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні /згідно з Постановою Верховної Ради України від 25.08.2020 р. № 823-ІХ/.

Законопроектом передбачені зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /далі – Закон/ щодо:

доповнення новою статтею 6-1, в якій комплексно унормовується питання щодо можливості надання у 2020 році державних гарантій на портфельній основі з урахуванням їх особливостей;

доповнення новою статтею 16-1 про надання права Мінфіну здійснювати за рішенням Кабінету Міністрів України понадпланові випуски облігацій внутрішньої державної позики з подальшим придбанням у державну власність в обмін на такі облігації акцій додаткової емісії акціонерного товариства, 100% акцій якого належать державі в особі Мінфіну та яке створено з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом, з відповідним коригуванням показників та інформуванням Комітету;

змін до додатка № 3 за загальним фондом державного бюджету в частині передбачення Мінфіну видатків за новою бюджетною програмою «Поповнення статутного капіталу акціонерного товариства, яке створюється з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом» у сумі 10 млн грн із зменшенням на цю суму видатків за бюджетною програмою «Обслуговування державного боргу».

Відповідно до статті 116 Регламенту Верховної Ради України у встановлені строки /не пізніше 01 вересня 2020 року/ до Комітету надійшли пропозиції народних депутатів України, згруповані та узагальнені у відповідній порівняльній таблиці у кількості 9 пропозицій.

За підсумками опрацювання пропозицій у Комітеті за участю представників Мінфіну та Рахункової палати враховано 4 пропозиції (з них 1 – в іншій редакції) і відхилено 5 пропозицій. Зокрема, в остаточній редакції законопроекту в основному запропоновано врахувати необхідні техніко-юридичні та редакційні поправки (включаючи поправки, зазначені у рішенні Комітету від 25.08.2020 р. щодо розгляду законопроекту), а саме:

уточнити показники видатків державного бюджету у додатку до законопроекту з урахуванням Закону України від 25.08.2020 р. № 822-IX «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» /яким з 1 вересня п.р. підвищено розмір мінімальної зарплати та збільшено доходи і видатки державного бюджету (разом і за загальним фондом) загалом на 541,3 млн грн/ та прийнятого Верховною Радою України 01.09.2020 р. закону (законопроект за реєстр. № 3819) щодо забезпечення оздоровлення і відпочинку дітей, які потребують особливої уваги та підтримки /яким збільшено доходи і видатки державного бюджету (разом і за загальним фондом) загалом на 80 млн грн/ для приведення у відповідність до чинної редакції Закону з метою узгодження правових норм і забезпечення збалансованості бюджетних показників;

у додатку до законопроекту уточнити код нової бюджетної програми для узгодження з кодифікацією інших бюджетних програм Мінфіну.

Крім того, найближчим часом Верховна Рада України може розглянути інші законопроекти щодо внесення змін до Закону (наприклад, законопроект за реєстр. № 3991), відтак, у разі їх прийняття до розгляду законопроекту за реєстр. № 3659-д потребуватимуть уточнення відповідні бюджетні показники та інші положення законопроекту з метою забезпечення узгодженості правових норм.

За підсумками розгляду Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо надання державних гарантій на портфельній основі та впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом (реєстр. № 3659-д) прийняти у другому читанні та в цілому як закон в остаточній редакції, викладеній Комітетом з питань бюджету у порівняльній таблиці до законопроекту, з урахуванням внесення необхідних техніко-юридичних і редакційних поправок за результатами прийняття зазначеного законопроекту та у разі прийняття інших законопроектів щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» до розгляду зазначеного законопроекту.

Відповідно у разі прийняття законопроекту за реєстр. № 3659-д в цілому як закон Комітету з питань бюджету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України при оформленні відповідного закону належить внести до нього необхідні редакційні і техніко-юридичні поправки, пов’язані з ухваленим Комітетом рішенням щодо зазначеного законопроекту.