Щодо розгляду законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України за реєстр. № 4100

03 листопада 2020, 14:52

 Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 2 листопада 2020 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України за реєстр.  4100, поданий Кабінетом Міністрів України. Як зазначається у пояснювальній записці законопроект розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних із підготовкою проекту закону про Державний бюджет України на 2021 рік (реєстр. № 4000).

Для реалізації такої мети у законопроекті запропоновані зміни до Бюджетного кодексу, що серед іншого містять положення щодо врегулювання питань формування місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин на новій територіальній основі, запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі, надання права на здійснення правочинів з державними деривативами, перерахування між видами доходів і бюджетів коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджетів через єдиний рахунок, залучення на поворотній основі коштів єдиного казначейського рахунка для покриття касових розривів загального фонду державного бюджету з дотриманням граничного обсягу дефіциту державного бюджету.

Слід відмітити, що низка положень законопроекту в частині місцевих бюджетів вже врегульована Законом України від 17 вересня 2020 року № 907–IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», які з метою усунення правових колізій належить узгодити між собою при доопрацюванні законопроекту до другого читання.

Зважаючи, що законопроект є системно пов’язаним із законопроектом за реєстр. № 4000 та більшість його положень враховані у показниках проекту державного бюджету на 2021 рік /насамперед, щодо оновлених міжбюджетних відносин/, свою позицію щодо доопрацювання законопроекту висловили народні депутати України, Комітети Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, з питань гуманітарної та інформаційної політики, Всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування, Українська асоціація районних та обласних рад, а також ряд місцевих рад.

Крім того залежно від напрямів доопрацювання до другого читання законопроекту про державний бюджет на 2021 рік для забезпечення узгодженості правових норм і дотримання збалансованості бюджету може виникнути потреба у змінах до кодексу.

За наслідками розгляду Комітет ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. № 4100) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу, доручивши Комітету доопрацювати зазначений законопроект і внести його на розгляд Верховної Ради у другому читанні.

При цьому рекомендується розглянути зазначений законопроект у першому читанні на одному пленарному засіданні з розглядом у першому читанні системно пов’язаного проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (реєстр. № 4000).