У Комітеті ВРУ з питань бюджету відбулася зустріч із представниками Єврокомісії та SIGMA

27 вересня 2021, 16:00

У Комітеті ВРУ з питань бюджету відбулась установча зустріч представників бюджетного комітету на чолі з його головою Юрієм Арістовим із представниками Єврокомісії та SIGMA.


Від представництва ЄС участь у зустрічі взяли керівник Сектору управління державними фінансами, бюджетної політики та статистики представництва ЄС в Україні Дженні Лундмарк; менеджер сектору Єкатерина Яковлева; старший експерт з управління державними фінансами, Програма SIGMA* Фердінанд Пот.


На зустрічі обговорювались можливість вивчення міжнародного досвіду створення парламентського Бюджетного офісу (ПБО) в Україні.

 Зокрема, говорили про:

потреби Комітету з питань бюджету стосовно обсягу та глибини аналітичної інформації, яку може надавати ПБО;

необхідні обсяги та перспектива отримання технічної допомоги ЄС в рамках програми SIGMA;

вибудова дорожньої мапи співробітництва в рамках програми SIGMA щодо створення ПБО при ВРУ.

 

Голова Комітету ВРУ з питань бюджету Юрій Арістов зазначив: “Вивчаючи практику роботи держорганів ЄС, ми дійшли висновку, що оптимальним джерелом аналітики для парламентаріїв у майбутньому має стати власний аналітичний центр - Бюджетний офіс. На даному етапі нам важливо отримати інформацію щодо досвіду розбудови парламентських Бюджетних офісів у країнах Європи та світу, визначитись із оптимальною для українських реалій моделлю та тим, які саме звіти та зрізи даних ми можемо отримати на виході”.

 

 На зустрічі було досягнуто домовленості про проведення семінару для представників ВРУ по обміну досвідом щодо створення ПБО у Канаді, Австрії та Ірландії та стосовно основних звітів та даних, які надають Бюджетні офіси цих країн парламентарям.

 

 *Програма SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management – Програма підтримки вдосконалення врядування та менеджменту) – один з найпрестижніших аналітичних центрів Європейського Союзу, створений за ініціативи Організації економічного співробітництва та розвитку та Європейського Союзу. Метою започаткування даної програми стала потреба у наданні допомоги країнам Центральної та Східної Європи з модернізації їх систем державного управління. Вказана програма відіграє ключову роль у підготовці країн-кандидатів до вступу у Європейський Союз.