Роксолана Підласа: Законодавство для прозоро відновлення

22 серпня 2023, 15:35

 

Концепцію законодавчих змін для контролю за процесом відновлення було обговорено у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України обговорили — повідомила голова Комітету Верховної Ради України  з питань бюджету Роксолана Підласа.

Вона відзначила, що Комітет відповідає за фінансовий контроль та аудит у сфері з відновлення і тому «ми думаємо в напрямку законодавчих змін, які стосуються в першу чергу контролю та моніторингу відбудови».

На її думку, в цьому контексті обов’язково потрібно закріплювати принципи роботи електронної системи DREAM в законодавстві, але це не має бути «Закон про DREAM» – це закон про управління системою відновлення, і в першу чергу нас цікавлять обов’язки усіх учасників в питаннях підзвітності та прозорості. Електронна система тут – інструмент, а не суть законодавчих змін.

Роксолана Підласа зазначила, що в законі мають бути чітко прописані обов’язки органів влади (ОТГ чи ЦОВВ) щодо інформації, яка повинна бути розміщена публічно (перелік відомостей, даних, копій документів, платіжок тощо), обов’язки щодо розкриття інформації й для приватного бізнесу, який виконуватиме контракти з відбудови.

«Це дозволить створити систему double check: замовника і підрядника. Починаючи від кошторисів і завершуючи прямими трансляціями з будівельного майданчика через вебкамеру. Це предмет для дискусії, яка межа розкриття інформації», — переконана голова Комітету.

Водночас наголосила вона, говорячи про приватний бізнес, потрібно усвідомлювати, що після війни необхідно  буде залучити тисячі компаній, кожна з яких буде будувати сотні об’єктів. «Для того, щоб відбудовою хотів займатись малий та середній бізнес, а не тільки великі корпорації, нам потрібні однакові правила. Не може так бути, що кожен донор вимагає свою звітність, свій моніторинг і 10 унікальних папірчиків», — наголосила Роксолана Підласа..

За її словами, «ми повинні відштовхуватись від того, що таке «проект відновлення» і застосовувати наші правила до проекту відновлення, а не до типу фінансування чи місця розміщення об’єкта. Це може бути дуже вузьке визначення – зруйнований або пошкоджений об’єкт на території України в кордонах 1991 року. А може бути ширше визначення – проект, який долає наслідки війни, в тому числі економічні та соціальні. Але чіткі на рівні законодавства потрібні, щоб в рамках відновлення не будувались стадіони й біатлонні траси, які не були добудовані п’ять років тому».

Водночас наголосила Роксолана Підласа, важлива частина цього відновлення – це вимоги до аудиту. «Одним з напрямків нашої європейської інтеграції буде реформування та розширення повноважень Рахункової палати, тому що якість і швидкість їхніх аудитів наразі залишає бажати кращого. Але конституційна обмеженість повноважень Рахункової палати залишає багато питань без відповідей. До відновлення України буде прикута увага всього світу, і тому ми повинні забезпечити найвищу якість аудитів – наприклад, приватними компаніями «великої четвірки». Очевидно, що це має бути випадкова вибірка, а не абсолютно всі проекти. Але таке правило потрібно прописувати в законі», — підкреслила Голова Комітету з питань бюджету.

Крім того, зауважила Роксолана Підласа, планується залучати Державну аудиторську службу до перевірки окремих процедур закупівель, але для цього вже є відповідне регулювання і питання лише в підсиленні спроможності ДАСУ. Зараз ДАСУ спільно з Мінекономіки напрацьовуються відповідні законодавчі зміни. Також мають бути обов’язкові вимоги до публічності результатів аудиту.

Роксолана Підласа сподівається, що найближчим часом Парламент почне розгляд відповідних законопроектів.