СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань бюджету

 

7 вересня 2016 року

Веде засідання Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Павелко Андрій Васильович.

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Шановні народні депутати! Займаємо місця, починаємо роботу. Будь ласка.

Доброго дня, шановні народні депутати та запрошені! Зареєструвалося 17 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу Секретаря Комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснювати підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги! Мені приємно вас проінформувати, що згідно проведеного аналізу роботи всіх комітетів Верховної Ради впродовж минулої сесії на основі наданої Головним організаційним управлінням Апарату інформації, яка вам роздана, за основними показниками, за якими аналізується діяльність комітетів, Комітет з питань бюджету має найвищі рейтингові оцінки. (Оплески)

Зокрема, протягом четвертої сесії відбулося 19 засідань нашого комітету, на яких розглянуто 943 питання. І комітет є першим з кількості розглянутих питань та другим серед комітетів щодо кількості проведених засідань. При цьому є першим по виїзних засіданнях. Також комітет є серед перших щодо поданих висновків на законопроекти, а саме: подано всього 852 висновки на законопроекти, що становить 21 відсоток від загальної кількості висновків по всіх комітетах. А по Верховній Раді середній показник набагато нижчий і становить 3,7 відсотка, що у 6 разів нижче роботи Комітету з питань бюджету.

Отже, ще раз вам хочу подякувати за плідну працю протягом минулої сесії та сподіваюся, що поточна сесія буде не менш продуктивною в нашій діяльності, особливо з огляду на спеціальну процедуру розгляду проекту Державного бюджету на наступний рік.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Порядок денний у вас є. Там були пропозиції наших колег.

Будь ласка. Іван Іванович Куліченко.

КУЛІЧЕНКО І.І. Колеги, зараз усі підкомітети разом розглядали порядок денний і проголосували  вже, чи підтримали, пропозицію розглянути постанову уряду від 31 серпня щодо погодження змін субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, відповідно до постанови, прийнятої на засіданні 31 серпня. Тому прохання включити в порядок денний.

ПАВЕЛКО А.В. Добре. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

КУЛІЧЕНКО І.І. І я прошу, я ще закінчу.

ПАВЕЛКО А.В. Ще пропозиція.

КУЛІЧЕНКО І.І. Друге питання. Є велике прохання підтримати розгляд Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України  на 2016 рік" щодо заходів із стабілізації  фінансового стану космічної галузі. Він підготовлений трьома членами бюджетного комітету: Кривенком, Куліченком і Павловим. Це стосується "Південмашу", боргів по електроенергії. За рахунок бюджету 2016 року підтримка державного підприємства "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод" на погашення заборгованості за спожиту електричну енергію в сумі 400 мільйонів гривень за рахунок коштів бюджетної програми "Підтримка державних та регіональних інвестиційних проектів" за кодом програмної кваліфікації видатків та кредитування Державного бюджету (і номер тут).

Є всі позитивні висновки Міністерства фінансів, Космічного агентства, Експертного управління.

Прохання в чому? Зараз розглянути його включення в порядок денний. І всі матеріали роздадуть. З Головою це питання погоджене.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Підтримаємо наших колег-авторів?

ІЗ ЗАЛУ. Підтримаємо.

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати.  Хто проти? Хто утримався? Два. Рішення приймається.

Будь ласка.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я все ж таки звертаюсь до Голови і до всіх колег. Можна, будь ласка, все ж таки, щоб у нас, як має бути на засіданні пленарному, і в нас теж так має бути: по всіх голосуваннях щоб були матеріали. Я розумію, в кого є довіра, в кого немає довіри, але я люблю, щоб був папір.

ПАВЕЛКО А.В. Юрий Владимирович, обязательно, вот уже раздают.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Так, але голосування було до того, як роздали.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Ще пропозиція нашого колеги. Будь ласка.

ГОРБУНОВ О.В.  Шановні колеги! Є пропозиція додатково включити до порядку денного питання про погодження передачі бюджетних призначень щодо Міністерства аграрної політики та продовольства відповідно до розпорядження уряду від 23 серпня за номером 592-р та від 31 серпня за номером 625-р. Включити в порядок денний.

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, підтримуємо? Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Два, три. Рішення приймається. Тільки за наявності документів.

(Іде загальна дискусія)

ПАВЕЛКО А.В. Во время рассмотрения вопроса мы сможем все это обсудить. Будь ласка.

ГОРБУНОВ О.В.  Ще є така пропозиція. Значить, щойно відбулось засідання підкомітету з питань видатків Державного бюджету. І було прийнято рішення відтермінувати розгляд, зняти з порядку денного розгляд питання про перерозподіл, встановлений розпорядженням уряду від 13 липня за номером 487, перерозподіл видатків Державного бюджету і надання кредитів з Державного бюджету. І більш детально на наступному засіданні, на черговому засіданні підкомітету розглянути дане питання, щоб можна було доповідати і було більше розуміння з цього приводу.

ПАВЕЛКО А.В. Коментар?

ДЕРКАЧ А.Л. По поводу порядка денного можно?

ПАВЕЛКО А.В. Так, будь ласка.

ДЕРКАЧ А.Л. У меня предложение к порядку денному – рассмотреть и проголосовать на заседании бюджетного комитета вопрос приглашения на следующее заседание министра финансов с докладом по показателям бюджета в части, касающейся вопросов образования, здравоохранения и стипендий. И по итогам принять решение – либо рекомендовать уволить министра финансов по итогам рассмотрения и неизменения, я так понимаю, вы же представители власти, ваш Президент вчера сказал на тему того, что он против того, чтобы…

ПАВЕЛКО А.В. Он Президент страны.

ДЕРКАЧ А.Л. Президент от БПП. Наш общий Президент от вашего БПП сказал о том, что он против того, чтобы стипендии трогать, против того, чтобы трогать учителей.

Так вот, давайте мы подтвердим показатели. Потому что когда ты приезжаешь в регион и слышишь "минус 12", о которых заявляет министр – на тему "минус 12 миллиардов" по образованию и "минус 8" по здравоохранению, то в регион заехать тяжело.

А здесь, конечно, очень важно - все вопросы по перераспределению идут, но бюджетный комитет – это организация, в которой я, наконец-то, у нас же есть оппозиция, у нас же теперь есть в оппозиции и БЮТ, и какая-то здоровая, или нездоровая, часть "Самопомощи", и у нас теперь есть там, ну, теперь вот есть, о чем обсуждать. Давайте обсудим. Спасибо.

ПАВЕЛКО А.В. Андрей Леонидович! Я хочу все-таки вернуться к предложению Горбунова о том, чтобы исключить пункт два в третьем вопросе. Я так правильно понял? Передача бюджетних призначень Міністерству екології та природних ресурсів України для подальшого його обговорення в підкомітеті. Хто за дану пропозицію, прошу проголосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Один – проти. Два – утрималися. Рішення прийнято.

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається. Дякую.

Будь ласка, Андрію Леонідовичу, ми в обговоренні всі ці питання, які ви зараз порушували, зможемо по них прийняти рішення.

Дякую. Переходимо до розгляду питань з запропонованим і уточненим (з пропозиціями) порядком денним.

Шановні колеги! По першому питанню доповідає Левченко Юрій Володимирович, голова підкомітету. Будь ласка, Юрію Володимировичу.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую. Товариство! Прошу затвердити відповідні списки. Я хотів би відразу зазначити, тут до мене перед початком підходили щодо законопроекту 4950, який стоїть у списку, що не мають впливу на показники бюджету. Я перевірив, він справді не має вплив на показники бюджету, тому що там технічні зміни по процедурі оформлення гуманітарної допомоги, а не по самій вартості гуманітарної допомоги.

Тому прошу, власне кажучи, підтримати відповідні списки. Якщо  у когось є зауваження і пропозиції, будь ласка.

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, є пропозиції, зауваження? Якщо немає, хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати.  Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую.

Наступне. Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне питання – про погодження переліку об'єктів і заходів, що будуть здійснюватися за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Розпорядження Голови обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації номер 754.

Доповідає народний депутат Єфімов Максим Вікторович.

Будь ласка, Максиме Вікторовичу.

ЄФІМОВ М.В. Добрый день, коллеги! Я хотел бы, во-первых, поблагодарить вас, что вы до наших каникул приняли решение и утвердили этот перечень. За летние месяцы были проверены по КД с экспертизами на те проекты и были определены технические уточнения, которые необходимы по тем объектам, которые были утверждены и нужно было внести.

И сегодняшний перечень объектов, он представляет собой перечень уточнений, которые в рамках существующего проекта были сделаны. Прошу вас, там уточнения есть по названиям, потому что правильно нужно прописывать, для того чтобы казначейство могло использовать эти объекты.

И по некоторым цифрам, потому как после получения уже готовых по КД с экспертизами появились конкретные цифры, все это в виде изменений технического плана было внесено в распоряжение губернатором. Спасибо большое. Прошу поддержать.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Максиме Вікторовичу.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги! Ми розглянули на засіданні підкомітету пропозиції Донецької військово-цивільної адміністрації. Сума в 2 мільярди 604 мільйони 78 тисяч не змінюється. Йдуть тільки уточнення. Тому пропонується погодити перелік об'єктів і заходів, затверджених розпорядженням Голови Донецької обласної державної адміністрації 2 вересня поточного року, номер 754.

ІЗ ЗАЛУ. Тут немає що обговорювати. Треба підтримувати.

ПАВЕЛКО А.В. У Мінфіну немає пропозицій? Будь ласка, зауваження.

МАРКАРОВА О.С. Мінфін зміни до переліку не отримував.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую, коли ми підтвердили постанову, в ній записали, що бюджетний комітет приймає рішення по переліку об'єктів. Тому сума не змінилася. Ми тільки переглянули зміни до переліку. В тій же сумі, яку ми погодили.

ПАВЕЛКО А.В. Колеги! Пропонується підтримати запропоноване. Будь ласка, Юрію Володимировичу.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую. Я все ж таки хотів би під протокол задати чітке питання, щоб я розумів по суті. Тобто чи ви підтверджуєте, що жодного по суті нового об'єкту в порівнянні з тим, що було нами ухвалено раніше, тут немає? Тут виключно питання перейменування вже ухвалених об'єктів.

ЄФІМОВ М.В. Або уточнення.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Тобто жодних арифметичних коригувань, тобто жодних коригувань по цифрах чи по фактичних об'єктах по суті немає?

ЄФІМОВ М.В. По суті немає, але можуть бути. Если был объект, по КД было и нужно было просто цифру менять, то есть, в рамках, образно говоря, садик один стал чуть дороже, а амбулатория чуть дешевле, потому что когда появились конечные по КД, то ты можешь только тогда принимать окончательное решение. После экспертизы.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Зрозуміло. Добре.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, Юрію Володимировичу.

Будь ласка, пропонується підтримати озвучене головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем рішення, а саме: погодити перелік об'єктів і заходів, затверджених розпорядженням Голови Донецької облдержадміністрації 2 вересня поточного року, номер 754.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Один.

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається. Дякую.

ЄФІМОВ М.В. Спасибо большое.

ПАВЕЛКО А.В. Наступне питання. Третє – про погодження передачі бюджетних призначень, перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, та розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання – перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей, розпорядження уряду номер 520-р.

Доповідає виконуючий обов'язки директора департаменту Міністерства охорони здоров'я Купліванчук Анжела Володимирівна.

Будь ласка.

КУПЛІВАНЧУК А.В. Доброго дня. Запропонованим розпорядженням передбачено перерозподіл 50 відсотків нерозподілених видатків окупованої території Донецької і Луганської області чотирьом областям, де внутрішньо переміщені особи склали критичну масу. Саме в Донецькій області, де така кількість населення, яка складає 35,3 відсотка від усього населення області. В Луганській області, де така кількість осіб складає 35,9 відсотка від загальної кількості області. В Харківській області – 7,4 відсотка. В Запорізькій області – 6,9 відсотка. Зазначені кошти пропонується спрямувати на заробітну плату, оскільки у зв'язку з такою кількістю переселенців збільшилося критичне навантаження на медичний персонал.

Також іншу суму - 50 відсотків зазначених коштів - Міністерством охорони здоров'я планується спрямувати на всі області відповідно до кількості переселенців у цих областях.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Анжело Володимирівно. Будь ласка, Міністерство фінансів.

МАРКАРОВА О.С. Ми погоджуємо даний перерозподіл. Він у межах виділеної субвенції. Підтримуємо Міністерство охорони здоров'я.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, голова підкомітету Куліченко Іван Іванович.

КУЛІЧЕНКО І.І. На підкомітеті прийнято рішення погодити, точніше, рекомендувати комітету погодити перерозподіл місцевим бюджетам обсягу нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей згідно з розпорядженням уряду номер 520-р.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги.

Будь ласка, Кривенко.

КРИВЕНКО В.М. Шановна Анжело Володимирівно! Ми підтримуємо це рішення, але у нас є ще питання, яке ініціювалося багатьма членами як нашого комітету, так і іншими народними депутатами. Це питання профілактики ракових захворювань. І була програма передбачена – 200 мільйонів гривень на закупівлю вітчизняних УЗІ-апаратів, мамографів. З неї ми віддали 183 на лікування хворих дітей, от що було в останній день сесії, коли казали, що не збереться бюджетний комітет і не проголосує. А він зібрався і проголосував. І дітки лікуються, слава Богу.

Там залишилось 17 мільйонів. Яка стадія виконання? Чи оголошені тендери? Процедура йде чи ми знову ці гроші "спалимо", як вони "згоріли" в минулому році? Нагадаю, що в рік гине сім з половиною тисяч людей, третину з яких  можна врятувати вчасною діагностикою.

КУПЛІВАНЧУК А.В. Зазначений залишок цих коштів планується віддати регіонам для закупівлі обладнання самостійно.

КРИВЕНКО В.М. Що означає "планується"? Вже середина вересня!

КУПЛІВАНЧУК А.В. Розроблений проект акту, який на погодженні в центральних органах.

КРИВЕНКО В.М. Та їм взагалі плювати. Два місяці пройшло. Два місяці!

(Шум у залі)

РУДИК С.Я. Я перепрошую дуже. Можна секундочку? Ми в минулому році (п'ять членів бюджетного комітету) були співавторами цієї законодавчої ініціативи, яка, власне, при прийнятті бюджету на наступний рік, на цей уже поточний, прийняла ці 200 мільйонів. Ну і нам цікаво, хто блокує, чому блокується. Якщо є акт, покажіть нам цей акт, розкажіть, на якій стадії розгляду цей проект акту. Щоб не вийшла відома ситуація, що в грудні місяці гроші повернуться назад до державного бюджету або будуть нам в черговий раз щось пропонувати по перекидці. Я правильно кажу, колеги?

КРИВЕНКО В.М. Так, бо 7 місяців МОЗ повністю бездіяв на звернення. 7 місяців! Жодна процедура не була почата. Ми розуміємо, що чиновникам однаково до проблем людей, що ми за них переживаємо. От депутат із Сумщини порушує питання про недофінансування на місцевому рівні, зараз ми вас питаємо, в тому році ми сюди викликали міністра і тут йому казали: "Вам все вистачає?" - "Все вистачає". А в підсумку – купа недофінансування. Так і зараз: ми вам ноги переставляємо. Кажіть – де. Може, Мінфін щось затримує? Що означає – "на погодженні"?

ПАВЕЛКО А.В. Андрій Деркач, будь ласка.

ДЕРКАЧ А.Л. Значит, уважаемые коллеги! Ну у нас не получится, говорю сленговое слово, "пропетлять", не рассмотрев ситуацию, связанную с субвенцией и финансированием программ здравоохранения. Я прошу об этом в течение года практически, поднимите каждую стенограмму. Не готова сегодня там коалиция назначить министра. Ведь вопрос в чем там? Восемь месяцев нет министра фактически. Меняются. Один "Виагру" продавал, второй – волонтер. Уважаемые люди все. Замечательно. Рад.

Но меня интересует вопрос: у вас есть данные? Вот первый вопрос к вам там. Вы, я понимаю, только пришли. Относимся со скидкой. Какой объем субвенций по здравоохранению не хватает до конца года по областным бюджетам? Есть у вас данные?

КУПЛІВАНЧУК А.В.  Так, є такі дані, ми їх збирали, це 2,5 мільярда на заробітну плату і 0,5 на комунальні.

ДЕРКАЧ А.Л. Замечательно. Спасибо. Первый человек от министерства, который озвучил корректную цифру по субвенциям.

Теперь. Есть семь программ, не только программа, связанная с раком, есть семь базовых программ, которые мы должны заслушать. И мы, Андрей Васильевич, должны потратить на это время. Кроме этих всех историй, есть еще простые вещи. Допустим, по прошлому году не хватало просто на область 17 миллионов гривен, чтобы закрыть вопрос по "химии". И по "химии" вопрос не закрывался. Были какие-то вопросы, порядка 4-х миллионов закрыть по наркотикам, чтобы человек, имеющий 4-ю там стадию, умирал. Опять эти вопросы не закрываются. То есть, не с кем было разговаривать. В этой ситуации сами же довели историю до критической точки.

Поэтому надо независимо от того, есть министр или нет, рассмотреть на одном из заседаний все бюджетные программы - исполнение по здравоохранению. Тогда может выясниться, что Минфин деньги имеет, а министерство не решает эту загадку. Потом вот эти все истории, выкрики – "давайте мы через интуристов". Купили дешевле и выкрикивают, как отец Федор: "200 миллионов экономии, полмиллиарда экономии!" У меня есть большие сомнения из тех данных, что я получил, что не те же люди поставляли и не там же деньги остались. Мы потом сверим эти данные. Тоже вопросов нет.

ПАВЕЛКО А.В. Андрей Леонидович, я думаю, что все члены комитета поддерживают предложение провести отдельное заседание комитета по этим всем вопросам, которые накопились, вместе с Министерством здравоохранения. И сделать его совместно с представителями Министерства финансов, для того чтобы по поднятым вопросам сразу получать ответ и от Министерства финансов.

Иван Иванович.

КУЛІЧЕНКО І.І. Я перепрошую. Аналогічне питання підняв Сергій Рудик сьогодні на засіданні підкомітетів. І всі підкомітети - були голови разом - ми запропонували, і прошу підтримати, щоб Мінфін і МОЗ підготували узгоджені пропозиції. Не одні другим передали, а підготували узгоджені пропозиції, а ми їх розглянемо чи на комітеті, чи на підкомітеті, чи якимось чином, встановленим головою комітету.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

ГОРБУНОВ О.В. Я пропоную все-таки з приводу тієї теми, що підняли Віктор Кривенко і Сергій Рудик, надати протокольне доручення Міністерству охорони здоров'я з приводу того, щоб нам надали всі матеріали по даному питанню, копії всіх документів і всю переписку, щоб ми зрозуміли, на якій стадії, де гальмується, і змогли зробити якісь свої логічні висновки. І звернення до уряду.

ПАВЕЛКО А.В. Підтримується? Шановні колеги, підтримується таке.

Дякую, Олександре Володимировичу.

Будь ласка, все-таки переходимо все-таки до самого питання, а саме: озвучену головою підкомітету Куліченком пропозицію погодити перерозподіл між місцевими бюджетами обсягу нерозподілених видатків медичної субвенції для територій Донецької та Луганської областей згідно з розпорядженням уряду № 520-р.

Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

КРИВЕНКО В.М. А можете дуже коротко нас поінформувати по "ОХМАТДИТу"? Тут теж всі члени комітету, інші депутати бігали, вибивали ці гроші, "вигризали" їх, і знову бездіяльність. Якщо ви новий працівник, ми так само, ну, до вас менше претензій, ми допоможемо, чим зможемо. Скажіть, що робиться, чим допомагати? Знову не будуть використані кошти. Ну, це просто ганьба світового масштабу. Яка там ситуація?

КУПЛІВАНЧУК А.В. Я вам досконало не можу розказати цю ситуацію, але я знаю, що там відбулися відкриття пропозицій, тобто відбувся тендер, і почались процедури щодо добудови "ОХМАТДИТу". Тобто я думаю, що кошти, можливо, не все, але все-таки процедура розпочалася.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

ЄФІМОВ М.В. Андрей Васильевич, можно один вопрос по этому же вопросу медицинской субвенции?

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

ЄФІМОВ М.В. Здесь было сказано, что 50 процентов резервов медичної субвенції Донецької та Луганської областей цим рішенням буде підтверджено. Вторые 50 процентов, у меня есть ответ, Оксана Сергеевна, ответ заместителя министра - руководителя аппарата Капинуса, что вторые 50 процентов, здесь Министерство здравоохранения говорит о том, чтобы распределить их между всеми областями пропорционально количеству переселенцев. Но я, если я правильно понимаю, то Министерство финансов против этого и говорит, что этого сделано не будет. Вот подписанный документ, здесь прямо написано, мне бы хотелось просто к своим коллегам обратиться, что такого не должно произойти, потому что Министерство финансов пишет: "Враховуючи зазначене, розподіляти резерв та нерозподілені видатки медичної субвенції до проведення відповідними місцевими органами влади дієвих заходів щодо оптимізації та упорядження мережі закладів охорони здоров'я вважаємо передчасним".

Как вы можете это прокомментировать?

КУПЛІВАНЧУК А.В. Так, це правда. Ми розробили проект акту, заслали його ще в липні до зацікавлених органів, і, на жаль, Міністерство фінансів нас не підтримало ні щодо нерозподілених видатків резерву окупованих територій, ні щодо резерву фактично медичної субвенції, якого там 1 відсоток, 400 мільйонів, і ми хоч би якимось чином закрили ті проблеми, які є в областях цими невеликими коштами.

ЄФІМОВ М.В. То есть на сегодняшний момент определены бюджетні видатки і є ці 500 мільйонів гривень, але вони хочуть їх забрати. И мне бы хотелось, чтобы, коллеги, вы каким-то образом поддержали инициативу, потому что у каждой области это дополнительные средства на зарплату и на коммунальные платежи.

ПАВЕЛКО А.В. Міністерство фінансів. Оксана Сергіївна.

МАРКАРОВА О.С. Міністерство фінансів не те щоб їх хоче забрати, але ми не отримали і засилали запит за підтверджуючою інформацією. Як ви бачите, цю субвенцію, 50 відсотків, ми розподіляємо відповідно до наявної інформації, де сконцентрована яка кількість переселенців. Як тільки таку інформацію ми отримаємо по інших областях, а її немає, і ви знаєте, що її немає. Більше того, є велика кількість… Коли ми розраховували цю субвенцію на всю територію, вона враховувала всіх громадян, вона прив'язується у нас до кількості пацієнтів, так би мовити. Тому як тільки буде подано запит з обґрунтуванням кількості і розподілу по областях, ми готові його розглянути і надати свої висновки.

ПАВЕЛКО А.В. Министерство здравоохранения.

КУПЛІВАНЧУК А.В. Я перепрошую, але під цей проект акту були надані розрахунки в розрізі кожної області, відповідно до кожної області, скільки переселенців, відповідно до статистики свіжої, взятої у Міністерства соціальної політики.

ПАВЕЛКО А.В. Андрей Деркач, потом Недава.

ДЕРКАЧ А.Л. У меня есть предложение: на эту тему дискуссию прекратить, поручить председателю комитета написать повідомлення про злочин (361-я, часть 5-я и 15-я – покушение на преступление), а я лично понесу его в Генеральную прокуратуру. На Капинуса. Один раз сделаем, возбудим, пусть ходит на допросы, рассказывает, почему он принимает решения, превышая служебные полномочия.

ПАВЕЛКО А.В. Недава Олег.

НЕДАВА О.А. Я хочу додати ще. У мене теж є відповідь від цього шановного пана, і він пише таке, що ми не перерозподіляємо ці видатки – 50 відсотків, тому що... Крім цього, місцеві бюджети мають додаткові джерела фінансування за рахунок понадпланових надходжень, завдяки мобілізації додаткових надходжень, а в тому числі рахунки…, економії вивільнених коштів за результатами реалізації заходів, визначених пунктами такими-сякими. Таким чином рівень фінансового забезпечення місцевих бюджетів Донецької області в першу чергу залежить від заходів, які вживаються місцевими органами влади. Ну, така відповідь, що у вас гроші є і вам гроші не потрібні, тому вам не розподіляємо. Я на це теж звертаю увагу комітету.

ПАВЕЛКО А.В. Я думаю, що ми доручимо, якщо можна, на базі підкомітету по даному питанню все-таки совместно с депутатами, которые подняли этот вопрос, отработать вместе с Министерством здравоохранения и с представителями Минфина предложение – на следующий комитет, как этот вопрос будет решен. Принимается?

ІЗ ЗАЛУ. Спасибо большое.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Далі йдемо по порядку денному. Друге питання ми зняли, перенесли на наступне засідання.

Третій розділ: перерозподіл видатків Державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки (розпорядження уряду номер 601-р). Доповідає заступник міністра освіти Стріха Максим Віталійович. Будь ласка.

СТРІХА М.В. Вельмишановний Голово, вельмишановні народні депутати України! Україна належить до приблизно 25 держав світу, які мають антарктичні станції. Держава здійснює антарктичну програму, для фінансування якої Державним бюджетом цього року передбачено майже 49 мільйонів гривень. Однак, майже 80 відсотків коштів цієї програми – це оплата в валюті логістичних послуг корабля, який доставляє наших зимівників в Антарктиду і забирає попередню команду. Стається так завжди, що в Державний бюджет, який ухвалюється наприкінці року, закладається одна сума валютного курсу, на час реального проходження тендерів цього року на 10 відсотків сума різнилася. Відтак, утворилася недостача коштів, найнеобхідніші з яких міністерство змушене просити покрити зараз з інших програм, хоч вони теж важливі.

Ця недостача пов'язана з необхідністю, по-перше, погасити заборгованість по сплаті внесків за договором про Антарктиду. Україна має в цьому договорі найвищий консультативний статус і може в числі 29 держав претендувати, коли почнеться господарське освоєння Антарктиди на природні багатства Антарктиди. Але якщо ми не погасимо цю заборгованість приблизно в 71 тисячу доларів, приблизно в 1,8 мільйона гривень, то ми можемо такий статус втратити. Решта, приблизно 700 тисяч – це найнеобхідніші роботи з профілактики і ремонту паливного баку. Оскільки станція відрізана від навколишнього світу впродовж 9 місяців, зрозуміло, безпека цього баку - це безпека наших зимівників, і крім того, якщо раптом стається щось, Україна змушена платити ще й великі кошти за шкоду для довкілля. Дуже прошу комітет підтримати запропонований перерозподіл.

Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, з особливою зацікавленістю і ретельністю було розглянуто дане питання на підкомітеті. За результатами розгляду підкомітету пропонується рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 23 серпня за номером 601-р перерозподіл видатків державного бюджету.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Міністерство фінансів?

МАРКАРОВА О.С. Погоджує.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Юрію Володимировичу.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Дякую.

У мене тільки одне питання уточнююче. Скажіть, будь ласка, а на що планувалися ці 2,5 мільйона, які пропонуються зараз перерозподілити?

СТРІХА М.В. На жаль, ми з цього року не зможемо здійснити, оскільки це не єдиний перерозподіл, у нас ще перерозподіли на сплату внеску в "Горизонт" і так далі. На жаль, ми цього року не зможемо здійснити заплановану закупівлю баз даних і електронних джерел для наших університетів. Це дуже погано, бо ми дуже на все це розраховували, але немає ради, ніхто нам додаткових коштів не дав.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Сергій Іванович Мельник.

МЕЛЬНИК С.І. Я хотів запитати, оце вже другі зміни. До кінця року ви ще щось плануєте?

СТРІХА М.В. На жаль, будуть ще, пов'язані з внесками у міжнародні організації, себто ця ситуація буде стосуватися…

МЕЛЬНИК С.І. Чому ви зразу не можете все внести, щоб ми за один раз внесли зміни?

СТРІХА М.В. Ми просимо вибачення. Будемо прагнути зробити так.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до прийняття рішення.

Будь ласка, Іване Івановичу.

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, враховуючи, що тут є шановна заступник Міністра фінансів, давайте, можливо, ми спробуємо знайти резерви для того, щоб Міносвіти виконало… Електронними базами даних повинні користуватися студенти, викладачі, мати доступ до наукових досліджень. Я вважаю, що нам треба просто знайти можливість і не перерозподілом це вирішити, а внесенням змін до бюджету, де додати на ці програми видатки з державного бюджету, бо це ж з об'єктивних причин. Це через те, що Нацбанк не справляється з тим, щоб забезпечувати стабільність національної валюти. І через нестабільність національної валюти вилазять оці всі моменти, про які ми зараз говоримо.

Так от, я хочу запропонувати, щоб дійсно Міністерство освіти розробило разом з Мінфіном проект внесення змін до бюджету на цей рік, і ми на комітеті підтримаємо такий проект змін.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будемо переходити до голосування і прийняття рішення. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 23 серпня за номером 601-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

СТРІХА М.В. Дякую дуже.

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую, Максиме Віталійовичу.

Наступне питання: розподіл коштів за бюджетною програмою 6601030 "Будівництво, придбання житла для військовослужбовців Управління Державної охорони України" (розпорядження уряду номер 575-р). Доповідає заступник начальника Управління Державної охорони Іванчук Олександр Миколайович. Будь ласка.

ІВАНЧУК О.М. Шановний головуючий, шановні народні депутати! Державним бюджетом на 2016 рік передбачено виділення 40 мільйонів гривень на придбання житла. Ми звернулися в липні місяці до Кабінету Міністрів, і в результаті отримали розпорядження, яким передбачено розподіл цих коштів. І друге питання, яке в цьому розпорядженні, це ваш дозвіл на використання цих коштів. Тому прошу підтримати це рішення і надати нам ці кошти, для того щоб придбали житло для військовослужбовців.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Миколайовичу.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, на підкомітеті було розглянуто дане питання і прийнято таке рішення: рекомендувати комітету погодити відповідно до пункту 1 розпорядження уряду за номером 575-р від 8 серпня 2016 року розподіл коштів щодо будівництва або придбання житла для військовослужбовців УДО за напрямом, визначеним цим розпорядженням уряду, та житловими об'єктами відповідно до листа Управління Держохорони.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Мінфін.

МАРКАРОВА О.С. Погодили.

ПАВЕЛКО А.В. Погодили.

Колеги, є пропозиція підтримати запропоновану і озвучену Горбуновим пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримались?

ІЗ ЗАЛУ. Один.

ПАВЕЛКО А.В. Рішення прийнято. Дякую.

ІВАНЧУК О.М. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Олександре Миколайовичу, дякую.

Наступне питання. Ми пропустили друге, я перепрошую, це – передача бюджетних призначень Міністерству екології та природних ресурсів України (розпорядження уряду номер 576-р).

Доповідає заступник міністра екології та природних ресурсів Вакараш Віктор Михайлович.

ВАКАРАШ В.М. Доброго дня, шановні народні депутати! Міністерство природи просить підтримати розпорядження Кабінету Міністрів, яким передаються кошти від господарсько-фінансового департаменту Мінприроди України для завершення роботи по ліквідації Державного агентства з питань екологічних інвестицій. Сума коштів складає 479,1 тисяч гривень. Відповідно до прийнятих рішень ліквідація повинна бути завершена до кінця вересня місяця. На цей час усі заходи виконані. Ми очікуємо, що будуть кошти, завершимо в повному обсязі ліквідацію Державного агентства з екологічних інвестицій. Дякую. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу.

Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович, підкомітет.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги, за результатами розгляду зазначеного питання пропонується підтримати визначену пунктом 1 розпорядженням уряду за номером 576-р передачу бюджетних призначень Міністерству екології та природних ресурсів. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Мінфін.

МАРКАРОВА О.С. Ми погодили цей перерозподіл.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. До обговорення, будь ласка.

ІЗ ЗАЛУ. У мене коротке питання. Скажіть, будь ласка, у нас просто, з урахуванням, що відбувся підкомітет з питань видатків, який очолює колега Олександр Горбунов, там порушувалося питання з приводу ефективності і динаміки використання коштів ваших двох бюджетних програм. І одна, яка фінансується з державного бюджету, це здійснення природоохоронних заходів, інша – секторальна підтримка Європейського Союзу.

Ви надали нам інформацію, що в даний момент по одній якось іде справа більш-менш, а по іншій – поки що ніяк не йде. В чому причина і в чому потрібна допомога комітету?

ВАКАРАШ В.М. Значить, по програмі 1210 – є погодження Мінфіну по частині коштів на загальну суму 135 мільйонів, друга частина знаходиться на погодженні в Мінфіні. Що стосується програми 1500, вона знаходиться десь з 20 серпня у Мінфіні на погодженні. Зустрічався міністр екології з міністром фінансів. Я думаю, що ми найближчим часом отримаємо погодження і будемо реалізовувати виконання цих двох програм.

ІЗ ЗАЛУ. Я дякую, Андрію Васильовичу. Чи можемо ми просити Міністерство фінансів в найкоротший термін все ж таки випустити, бо вже вересень?

МАРКАРОВА О.С. Я скажу навіть більше. Міністерство фінансів активно просило міністерство засилати нам програми. Таких неузгоджених паспортів програм було більше п'яти.

ВАКАРАШ В.М. Шановна Оксано, ми заслали вже, але, на жаль, поки що рішення Міністерством фінансів не прийняте. Вони лежать у вас.

МАРКАРОВА О.С. Я доповім комітету по кожній конкретно. Хочу сказати, що станом місяць тому у вас було не погоджено, не заслано нам чотири програми. Зараз уже дві погоджено. Я сподіваюсь, що найближчим часом. Я уточню сьогодні.

ІЗ ЗАЛУ. Можна, щоб ми тоді від комітету попросили?

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги. Пропонується перейти до голосування. 

Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлену розпорядженням уряду від 8 серпня за номером 576-р передачу бюджетних призначень? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято.

Всі питання розглянули, за винятком того, що розпорядження уряду номер 487-р на наступному підкомітеті ми доопрацюємо.

Наступний законопроект – про внесення змін до Бюджетного кодексу, номер 4970, поданий Кабінетом Міністрів.

(Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. А! Точно, я перепрошую. Ні-ні, ще МінАПК. Было предложено нашим коллегой Горбуновым. Готово? МінАПК, перерозподіл. Есть от Министерства агропромышленного комплекса? Будь ласка, доповідайте.

ЗАСТАВНИЙ Ю.Б. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Міністерство аграрної політики та продовольства просить погодити розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.08 за номером 592-р та від 31.08 2016 року за номером 625-р відповідно до статті 21-ї Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік". Передбачено передати частину бюджетних призначень, передбачених господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України у сумі 3 мільйони 72 тисячі та 18 мільйонів 336 тисяч гривень Державній інспекції сільського господарства України.

Погодження вказаних розпоряджень уряду надасть можливість отримати фінансування Держсільгоспінспекції та її територіальним органам, що дозволить забезпечити погашення кредиторської заборгованості з оплати праці, комунальних послуг та енергоносіїв за червень, липень, серпень та вересень і виконання заходів, пов'язаних з ліквідацією Державної інспекції сільського господарства України.

Прошу погодити розпорядження Кабінету Міністрів.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

ГОРБУНОВ О.В. Шановні колеги! Дане питання було розглянуто на підкомітеті і за результатами розгляду зазначеного питання пропонується підтримати передачу бюджетних призначень Міністерству аграрної політики та продовольства, що визначені пунктом 1 розпорядження уряду за номером 592-р та пунктом 1 розпорядження уряду за номером 625-р. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, колеги. У кого є питання, зауваження? Немає?

ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Хто за дану пропозицію – підтримати озвучене Горбуновим Олександром Володимировичем, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався? Один. Рішення приймається. Один утримався. Дякую. Не одноголосно. Але рішення приймається.

Наступне питання – законопроект про внесення змін  до Бюджетного кодексу, номер 4970, поданий Кабінетом Міністрів.

Доповідає Перший заступник міністра фінансів Маркарова Оксана Сергіївна. Будь ласка.

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую. Шановні колеги! Ми просимо вас підтримати насправді два законопроекти – зміни в Бюджетний кодекс і наступний, пов'язаний з ним – зміни до Державного бюджету. Вони разом, вони разом, ці два законопроекти, один випливає з іншого. Так, номер 4969 – це зміни в Державний бюджет на основі цих змін, які ми вносимо в кодекс.

Фактично про що йдеться? У нас, ви проголосували законопроект про внесення змін до деяких актів України про посилення соціального захисту дітей та підтримки дітей, сім'ї, яким до  Сімейного кодексу внесено зміни, які започаткували дуже корисний експеримент щодо підтримки також патронатного вихователя і патронатних сімей, які беруть до себе на виховання дітей. Це прекрасна ініціатива, яка допомагає нам більше виховувати дітей у сім'ях, ніж у дитячих будинках.

Що ми пропонуємо цим Бюджетним кодексом, змінами до нього? Ми пропонуємо включити до видатків, які здійснюються з місцевих бюджетів, тому що ця програма, цей законопроект буде фінансуватися з місцевих бюджетів, але поки він як експеримент, ми пропонуємо використати також на нього кошти з субвенції, яка у нас зараз є з державного бюджету місцевим бюджетам за принципом "гроші ходять за дитиною". У нас в цю субвенцію закладено кошти в розмірі 769,5 мільйона гривень, і ми бачимо, що цей експеримент, він не такий великий. Для того, щоб місцеві органи активніше в ньому брали участь, ми пропонуємо з цієї ж субвенції з державного бюджету дати невеликі кошти, які там точно є, це там не більше 80 мільйонів буде на весь цей рік, а можливо, навіть і їх не буде.

Тому пропонуємо внести зміни в Бюджетний кодекс, дозволити в якості експерименту фінансувати з цієї субвенції  в цьому році і, відповідно, такі ж зміни - внести законом 4969 зміни в державний бюджет на 2016 рік, для того щоб змінити програму 2511110, субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт і так далі – додати її, а також на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя.

Прохання підтримати ці дві ініціативи. Вони не будуть коштувати додаткових коштів з бюджету, ми в межах цієї субвенції профінансуємо, якщо будуть такі, але вона підштовхне місцеві бюджети для використання цих коштів.

ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка. Підкомітет. Іщейкін Костянтин Євгенович. 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні колеги! Звісна річ, що не будемо забирати багато часу, тому що ми підтримуємо цей законопроект. Реалізація, дійсно, може потребувати збільшення видатків державного і місцевих бюджетів у наступних бюджетних періодах. Тому пропонується комітету підтримати таке рішення.

Рекомендувати Верховній Раді законопроект 4970 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичної пропозиції щодо викладу підпункту 2 пункту 1 розділу 1-го в іншій редакції. Він вам розданий. Відповідно комітету разом з Головним юридичним управлінням при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Іван Іванович по наступному законопроекту – 4969.

КУЛІЧЕНКО І.І. Я думаю, говорити нічого: майже всі, хто присутній в залі, були на засіданні підкомітетів, ми одноголосно підтримали. Ці два законопроекти ідуть в парі і треба їх приймати. Дякую.

ІЗ ЗАЛУ. Зачитайте ухвалу. Тут принципово, щоб кодекс голосувався першим. Зачитайте, будь ласка, ухвалу.

КУЛІЧЕНКО І.І. Рекомендувати Верховній Раді законопроект 4969 розглянути після прийняття законопроекту 4970 та за результатами розгляду прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичних пропозицій щодо включення назви коду програмної класифікації. Відповідно комітету разом з Головним юридичним управлінням при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки.

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, голосуємо?  

Будь ласка, Юрію Володимировичу.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Товариство! Там є слушне зауваження ГНЕУ щодо технічного певного прописання. Справа в тому, що оновлена норма абзацу 6-го підпункту б) пункту 4-го частини 1-ї статті 89 діє до 1 січня 2019 року і логічно її якраз викласти в прикінцевих та перехідних положеннях. А там прописати термін, власне кажучи, набрання чинності статті 91-ї.

ФЕЩУК С.Л. Ми якраз це врегулювали і виклали окремим абзацом… І цей абзац окремий потім не буде діяти. Спеціально це узгодили в робочому порядку з Юридичним управлінням.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Це роздали тільки що?

ФЕЩУК С.Л.. Так, це технічна правка. Коли ми окремий абзац видаємо, тоді цей окремий абзац не буде діяти до 2019-го року. Щоб воно не впливало на всю редакцію.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. А де прописано, що він не буде діяти?

ФЕЩУК С.Л.. Ось. Просто цей пункт не буде діяти. Це окремий абзац. Тобто воно не порушить ту конструкцію всіх тих видатків, які там були.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Гаразд. Добре. Приймається.

ПАВЕЛКО А.В. Приймається? Колеги, голосуємо? Хто за пропозицію? Голосуємо два рази, тому що два окремих законопроекти.

Пропонується підтримати роздане і озвучене головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем таке рішення, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект 4970 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичних пропозицій щодо викладу підпункту 2 пункту 1 розділу 1-го в іншій редакції. Відповідно комітету разом з Головним юридичним управлінням при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки.

Голосуємо. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно.

Наступне питання – пропонується підтримати роздане і озвучене головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем таке рішення, а саме: рекомендувати Верховній Раді законопроект 4969 розглянути після прийняття законопроекту 4970 та за результатами розгляду прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням техніко-юридичних пропозицій щодо включення назви коду програмної класифікації. Відповідно комітету разом з Головним юридичним управлінням при оформленні відповідного закону належить внести необхідні редакційні та техніко-юридичні правки.

Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

ІЗ ЗАЛУ. Одноголосно.

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно. Дякую.

І шосте питання, переходимо: законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі (номер 4015а), поданий народними депутатами Кононенком, Дубневичем та іншими.

Доповідає народний депутат, голова підкомітету Іщейкін Костянтин Євгенович. Будь ласка.

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні друзі, питання фінансового забезпечення дорожньої галузі нами з вами розбирається вже майже рік. Законопроект 4015а ініційовано 49-ма народними депутатами, серед яких 11 членів Комітету з питань бюджету. На сьогодні дана законодавча ініціатива відповідає задекларованим Верховною Радою та урядом першочерговим заходам щодо модернізації інфраструктури.

Законопроектом пропонується передбачити створення державного дорожнього фонду у складі спеціального фонду державного бюджету, визначивши перелік джерел формування фонду та напрямку спрямування його коштів, зокрема перенести із загального фонду акцизний податок на ввізне мито та нафтопродукти і транспортні засоби поступово, а саме: на 2017 та 2018 роки – 75 відсотків, з 2019-го – 100 відсотків, а також перенести плату за проїзд транспортних засобів, габарити яких перевищують нормативи, та доповнити новим надходженням – платою за проїзд платними автомобільними дорогами.

Запровадити розподіл коштів фонду таким чином: 62 відсотки – на фінансування автомобільних доріг загального користування державного значення та виконання боргових зобов'язань за запозиченнями на розвиток таких доріг, 35 відсотків – на фінансування автомобільних доріг загального користування місцевого значення шляхом надання нової субвенції обласним бюджетам, а також на виконання боргових зобов'язань та запозичень на розвиток таких доріг, три відсотки – на фінансування заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху.

Разом з тим, в проекті рішення наведені окремі зауваження до законопроекту, такі як: узгодити деякі положення з нормами кодексу й інші технічні правки.

Враховуючи наведене, пропонується комітету підтримати наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 4015а прийняти за основу, доручивши Комітету з питань бюджету доопрацювати його до другого читання після прийняття в цілому законопроекту 4014а. Прошу підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. За основу, я так зрозумів, пропонується, Костянтине Євгеновичу? Костянтине Євгеновичу, підкомітет за основу пропонує?

ІЩЕЙКІН К.Є. За основу, так.

ПАВЕЛКО А.В. За основу. Дякую.

Слово надається першому заступнику міністра фінансів Маркаровій Оксані Сергіївні.

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги, у нас є заперечення до цього законопроекту, підтримуючи в цілому ідею створення дорожнього фонду. І ви знаєте, що ми в проект бюджету на 2017 рік (це вже було озвучено) закладаємо як механізм дорожній фонд. Але на сьогоднішній момент ми хочемо все-таки для того, щоб ми могли подати збалансований бюджет, наша пропозиція – дещо менший ресурс використати саме з тих джерел, які вказані тут (акциз і так далі), і наповнити цей фонд більше коштами міжнародних фінансових організацій. Ми якраз працюємо зараз над тим, для того щоб переформатувати і перенаправити деякі кошти Світового банку на інфраструктурні проекти, саме на дорожні проекти, через цей спецфонд.

Тому ми підтримуємо ідею створення в цілому, але от відсотки щодо там 75 відсотків і 100 відсотків не підтримуємо. Я так розумію, якщо ми сьогодні приймаємо за основу, то у нас буде можливість доопрацювати, ми би просили тут, протягом тижня ми подамо вже фінальне збалансоване рішення щодо того, який відсоток, на сьогоднішній день це точно не буде 75, це буде менша цифра, але разом із іншими джерелами не з державного бюджету, для того щоб і фонд ми наповнили, і в той же час щоб ми використали меншу частину з державного бюджету.

Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Крулько Іван Іванович.

КРУЛЬКО І.І. У мене є у зв'язку з цим компромісна пропозиція. Давайте ми погодимося,  що ми цей законопроект рекомендуємо прийняти за основу в парламенті, а при підготовці до другого читання ми врахуємо побажання Міністерства фінансів. Тому ви підтримайте за основу, так само як і комітет підтримує за основу, а потім ми знайдемо компроміс.

ПАВЕЛКО А.В. Юрій Володимирович.

Потім Андрій Леонідович. Потім Петро Михайлович.

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я хотів би зазначити і закликати колег. Знаєте, я категорично проти того, щоб у нас в українському законодавстві ширились такі поняття як "плата за проїзд автомобільними дорогами" та "плата за проїзд платними автомобільними дорогами загального користування", "концесійні платежі за передачу автомобільних доріг загального користування" (державного значення в концесію). Вже попередавали комунальних багато різних підприємств, водоканалів в концесію, ми знаємо і бачимо, який результат. Якщо це на людей вішати плату за проїзд дорогами загального значення, тоді я не знаю, що ще на людей повісити.

Тому я особисто, безперечно, буду голосувати проти цього законопроекту зараз на комітеті, і виступаю категорично проти запровадження будь-якої форми платних доріг в Україні. Вибачте, будь ласка, це вже шлях, без жодного перебільшення, але це шлях незабаром вже за платне повітря, власне кажучи, і за податок на вікна в будинках буде, як в Середньовіччі.

Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Юрію Володимировичу.

Будь ласка, Андрій Леонідович Деркач.

ДЕРКАЧ А.Л. Юрий, разделяю ваше возмущение действием нынешней "злочинной" власти, тем не менее, хочу сказать, что вопросы концессии во всем мире работают, и в Европе в том числе. И если у нас есть, допустим, такой невменяемый руководитель НКРЕ, как Вовк, которого надо отправить в известное место сначала на допрос, а потом в Антарктиду. Это другой вопрос.

Просто у меня просьба. Андрей, когда вот такие дискуссионные вопросы будут, чтобы Капинуса присылали, а не Оксану Сергеевну, потому что они пользуются ее обаянием, мы не можем ей сказать того, что хотим сказать Министерству финансов, и вот на вопросы, связанные с голосованием несогласованных вопросов присылали либо министра, либо вот этого Капинуса. Я правильно произношу? Я просто ошибаюсь. Я сказал "Ебаноидзе" – все обиделись, а он же был первым заместителем министра. Капинуса пусть присылают. Это первое.

Второй вопрос. Я считаю, что подход, он же ж модальный, это же не значит, это просто вводится терминология. Юрий Владимирович, терминология – это ж не значит, что завтра этот процесс будет идти. И эксцессы исполнителей, неадекватных людей без чувства меры и чувства вкуса, это же не значит, что так можно в любом вопросе сказать, что давайте мы этого делать не будем.

Какой вариант привлечения инвестиций в дорожную отрасль? Другого же варианта, кроме концессионного, не существует!

ІЗ ЗАЛУ. Значит, в государственной собственности.

ДЕРКАЧ А.Л. Согласен.

Я предлагаю поддержать, тем более, что у нас такие выдающиеся первые 3 человека подписали, что просто уже варианты отсутствуют.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу. Дякую за підтримку.

(Оплески)

(Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. Петре Михайловичу, будь ласка.

ВАНАТ П.М. Уважаемые коллеги, на прошлой неделе в Запорожье был министр инфраструктуры. Он публично заявил, что Премьер-министр Украины поддерживает идею создания дорожного фонда. Это первое.

И второе – что касается концессий, он тоже публично заявил, что речь будет идти в первую очередь о дорогах типа автобанов общегосударственного значения, а другие, так сказать, дороги, естественно, нужно оставить такими, как есть, в своем пользовании. А я предлагаю данный проект поддержать.

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Петре Михайловичу.

Василь Васильович, будь ласка.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Під час обговорення у мене виникла така ідея. Я розумію, що ми почули, слава Богу, в першій частині нашої дискусії представників Міністерства фінансів. Я не почув, крім відсоткового розміру акцизу, таких серйозних претензій до цього законопроекту. Це ж питання - створення фонду, скоріше політичне, ніж економічне. І таким чином я пропоную зараз прийняти його за основу та в цілому і дати можливість там, на пленарному засіданні, внести з голосу правку, яку ви внесете, яка потім підтримана буде. І ми позбавимось можливості ще раз розглядати в комітеті, і закон може бути прийнятий в цілому в залі.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Василю Васильовичу. Я думаю, що ми все-таки пройдемо по черзі. Перше було запропоновано нашим колегою, головою підкомітету Іщейкіним Костянтином Євгеновичем, а саме: підтримати таке рішення – рекомендувати Верховній Раді законопроект 4015а прийняти за основу, доручивши Комітету з питань бюджету доопрацювати його до другого читання після прийняття в цілому законопроекту 4014а.

Хто за даний проект рішення, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Один. Хто утримався? Один. Два.

Рішення приймається. Дякую. Друге? Знімається.

(Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. Наступне питання, яке було озвучене з голосу, про погодження змін до розподілу у 2016 році між місцевими бюджетами субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, відповідно до постанови, прийнятій на засіданні уряду 31 серпня.

Слово надається Івану Івановичу Куліченку. А потім – Оксані Сергіївні.

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги! Від народних депутатів України надано великий обсяг змін, в яких уточнюються назви окремих об'єктів і заходів, які будуть здійснюватись за рахунок субвенції. І також здійснюється перерозподіл субвенції між окремими місцевими бюджетами. При цьому загальний обсяг розподілу субвенції зменшено на суму 6 мільйонів 625,3 тис. гривень з урахуванням пропозицій народного депутата Різаненка та ухваленого в липні рішення  комітету.

Отже, з урахуванням всіх прийнятих урядом рішень, нерозподілений залишок субвенції порівняно з затвердженим обсягом становить 6 мільйонів 970,6 тис. гривень. Пропонується підтримати таке рішення комітету – погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами у 2016 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, відповідно до постанови,  прийнятої на засіданні уряду 31 серпня, за умов унормування такого рішення Кабінетом Міністрів України. Тобто дата.

ІЗ ЗАЛУ. Приймається.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Мінфін. Оксана Сергіївна.

МАРКАРОВА О.С. Шановні колеги депутати! Незважаючи на те, що ви активно попрацювали в липні і затвердили зміни попередні, за цей час накопичились ще деякі зміни щодо назви об'єктів, уточнення об'єктів і так далі. І саме це рішення від 31 серпня (зміни в 395-у), всі вони на вимогу саме звернень депутатських, місцевих органів щодо уточнення даних об'єктів. Прохання підтримати.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Будь ласка, Андрій Леонідович Деркач.

ДЕРКАЧ А.Л. Оксана Сергеевна, там есть одно изменение – название школы в Путивле (там ІІІ-ІV ступеня), там просто по названию я добавлю вам, прошу учесть просто изменение названия. Ни программы, ни объема, а названия школы в Путивле по вот этой постанове.

МАРКАРОВА О.С. Можемо внести в протокол, тоді ми зразу, щоб не треба було виносити...

ДЕРКАЧ А.Л. В протокол. Я сейчас вам дам название. Там ІІІ-ІV, там будет просто другое название школы.

МАРКАРОВА О.С. Тоді затвердити з пропозицією – оцю внести зміну.

ПАВЕЛКО А.В. З пропозицією Андрія Деркача.

Будь ласка, Молоток Ігор.

МОЛОТОК І.Ф. Доброго дня! Дійсно, я погоджуюсь зі змінами, але хочу добавити зміни, які пройшли в Конотопському районі. Капітальний ремонт дороги по вулиці Майдан Революції і вулиці Короленка, село Підлипне Конотопського району, друга ділянка. А вірна назва – "капітальний ремонт дороги (для стенограми) по вулиці Майдан Революції, вулиця Короленка села Підлипне міста Конотопа". Технічна назва.

І ще одна пропозиція.

ІЗ ЗАЛУ. Може, по одній від депутата?

МОЛОТОК І.Ф. Також прошу внести зміни до постанови Кабміну за номером 395 у пропозиції будівництва системи забезпечення питною водою відділення номер 1, село Кам'янське Василівського району. Змінити на "будівництво водогону, село Кам'янське, 1 відділення, вулиця Шкільна, по вулиці Гагаріна Запорізької області". Коригування. Це коригування. Ну тобто технічна назва.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Медуниця Олег.

МЕДУНИЦЯ О.В. Дякую.

Я про те саме. Моя паперова пропозиція була спрямована вже на ім'я Прем'єр-міністра. Вона стосується будівництва дитячого майданчика в місті Суми, школа номер 12. Міняємо школу номер 12 на 1-у гімназію, оскільки виявилося, що територія, на якій планується звести майданчик, закріплена за 1-ю гімназією.

ПАВЕЛКО А.В. Підтримується.

Будь ласка, Василь Васильович, потім Різаненко.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, я прошу підтримати теж слово "реконструкцію" замінити… Навпаки: "капітальний ремонт" на "реконструкцію". Це об'єкт по Чернігівському району. Прошу врахувати мою письмову правку з цього питання.    

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Різаненко Павло.

РІЗАНЕНКО П.О. Доброго дня! Народний депутат Різаненко. Тут згадали якраз і моє прізвище.

Як ви пам'ятаєте, було затверджено розподіл субвенції ще у червні місяці Кабміном, погоджений комітетом вельмишановним. В дійсності, по моєму округу з'ясувалося, що фінансування деяких об'єктів також було передбачено місцевим бюджетом. Я в дійсності як відповідальна людина  переговорив з облдержадміністрацією і звернувся до Кабінету Міністрів, щоб ці об'єкти виключили, щоб не було подвійного фінансування. Але, як-то кажуть, "ініціатива наказуєма" в нашій країні, тому що вчора з'ясувалося, що обласна рада виключила ці об'єкти також із своїх обласних програм.

Тому я, як і інші мої колеги, тепер звертаюся за коригуванням, щоб об'єкти, які в розділі "Київська область" у графі "Обсяг субвенції на Київську область", тут 4 об'єкти, були повернуті назад.

ПАВЕЛКО А.В. Возвращаете эти 6 миллионов обратно?

(Шум у залі)

ПАВЕЛКО А.В. Есть предложение все-таки оставить эти же…

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, ми на сьогоднішній день затверджуємо ту постанову, яку Кабмін 31 серпня затвердив. Тому, якщо це правки, зміни в назві, наприклад, то ми просто їх внесемо як пропозиції, вони не вимагатимуть повторного виходу на Кабмін.

Ми не заперечуємо проти цих змін. Будь ласка, оформіть їх як "затвердити з пропозиціями", а ми тоді всі, які треба, повторно винесемо на Кабінет Міністрів.

ПАВЕЛКО А.В. Добре.

МАРКАРОВА О.С.  Коли ви нам передасте протокол комітету?

ПАВЕЛКО А.В. Чим раніше ми передамо, тим краще.

МАРКАРОВА О.С.  Як тільки ми отримаємо, одразу внесемо.

ПАВЕЛКО А.В. Я хочу поставити на голосування. Погодити зміни щодо розподілу між місцевими бюджетами в 2016 році субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до постанови, прийнятої на засіданні уряду 31 серпня, за умови унормування такого рішення Кабінетом Міністрів, а також з пропозиціями народних депутатів Деркача, Молотка, Медуниці, Амельченка і Різаненка. Пропозиції, будь ласка, надішліть в письмовому вигляді.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

ШКВАРИЛЮК В.В. Один.

ПАВЕЛКО А.В. Один.

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято. 

Тепер питання по "Южмашу". Будь ласка, Іван Іванович Куліченко.

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, я звертаю увагу, хочу, щоб ви почули мене. Проект запропонований трьома членами бюджетного комітету – Кривенком, Куліченком і Павловим.

Я не буду розповідати про космічну галузь, про проблеми.

Можна говорити так, а можна говорити, що тільки завдяки двом підприємствам Україна входить до семи держав світу, які мають свої космічні технології. Вищих технологій поки що немає.

В чому питання? У зв'язку з тим, що зупинена співпраця з підприємствами Росії, прямий збиток склав 1,2 мільярда гривень. Ми не говоримо про всі проблеми, які є. Але для того, щоб зупинити процес банкрутства, у нас питання піднято тільки по електроенергії. Чому по електроенергії? Тому що ТЕЦ "Південмашу" опалює 30% населення міста Дніпра. І з центру подача електроенергії на підприємство вже здійснювалася. Були доручення, і Космічне агентство, облдержадміністрація складали протоколи по реструктуризації – це не сталося. Якщо питання вирішення цієї проблеми не буде піднято чи вирішено сьогодні, то Дніпро не отримає тепла, і "Південмаш" має велику загрозу банкрутувати достроково.

В чому питання? Пропонується надати фінансову підтримку державному підприємству "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод імені Макарова" на погашення заборгованості за спожиту електричну енергію у сумі 400 мільйонів гривень за рахунок коштів бюджетної програми "Підтримка державних та регіональних інвестиційних проектів".

Зважаючи, що, і колега говорить, що завтра буде комісія з приводу розгляду, ще жодна копійка з 1,5 мільярда цих коштів ще не використана в державі, є пропозиція розглянути це питання тільки за основу в першому читанні, а всі уточнення, які виникнуть після розгляду комісії і в майбутньому, ми внесемо до другого читання.

Міністерство фінансів, Мінекономіки, Космічне агентство, Мінпаливенерго – всі підтримали це рішення.

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Сергіївно, ви від Міністерства фінансів. Підтримуємо?

МАРКАРОВА О.С. Не заперечуємо.

ПАВЕЛКО А.В. Не заперечуємо.

Будь ласка, співавтори. Віктор Кривенко.

КРИВЕНКО В.М. Товариство, ви знаєте, можливо, хтось не знає, я 4 роки відпрацював заступником гендиректора "Південмаша" у 2005-2009 роках, був заступником голови Космічного агентства. Тоді, у 2009 році, урядом була затверджена програма реформування "Південмаша" і КБЮ загальним кошторисом 6,5 мільярда гривень, 2 мільярда гривень – були кошти державні, решта – мали бути залучені ці кошти.

 Зараз нарешті уряд звільнив голову Космічного агентства, повністю некомпетентну людину, на мою думку, яка за рік своєї роботи нічого не зробила. "Південмаш" доведений "до ручки", і саме тому ми пропонуємо прийняти цей законопроект, зараз порадившись з колегами і зваживши на реальність рішення, за основу, тому що там є питання і по заборгованості  по заробітній платі, люди вже двічі перекривали дорогу, і тільки тому, що з ними легше говорити, ніж з шахтарями, ми чомусь вважаємо, що дуже шанована шахтарська праця є привабливішою і важливішою, ніж праця космічна.

Тому є пропозиція: за основу законопроект підтримати і максимально швидко його доопрацювати, на всі питання колег відповісти, показати всі матеріали, документи. Можливо, так само внести погодження нашого комітету, якщо це треба для прикладу по напрямках використання, хоча там всього дві теми буде: заборгованість по електроенергії, я б ще додав туди заборгованість по заробітній платі і ще збільшував би цю програму. Дякую.

ПАВЕЛКО А.В. Сергій Іванович Мельник.

МЕЛЬНИК С.І. Я дивлюся, тут Міністерство фінансів дало висновок, що це дозволить погасити заборгованість підприємства за спожиту електричну енергію, що сприятиме погашенню заборгованості ПАТ ДТЕК "Дніпроенерго" перед ДП "Енергоринок". У мене пропозиція, що доповнити тоді: нехай проведуть це кліринговими розрахунками. Якщо це дійсно перед…

(Загальна дискусія)

ПАВЕЛКО А.В. Андрій Леонідович Деркач.

ДЕРКАЧ А.Л. Я бы хотел обратить внимание, что здесь некорректно написано. Если эти деньги идут на погашение задолженности ДТЕКу, то это не вопрос, связанный с бюджетом підтримки. Это бюджет підтримки ДТЭКа, а не вопросы, связанные с ЮМЗ. Если речь идет о погашении зарплат, я предлагаю поддержать вопрос, но пусть покажут, куда эти деньги идут. А с ДТЭКом есть нормальная история: дайте количество договоров по реструктуризации, которые подписаны с энергорынком. Подпишет ДТЭК с энергорынком реструктуризацию на пять лет в этой ситуации. Сколько таких договоров подписано за последний год? А так: погасили ДТЭКу вопрос - хорошо, остались рабочие там, чуть-чуть зарплаты кинут – 300 миллионов погасят ДТЭКу. Все – за. Только это не имеет ничего общего с поддержкой. Давайте мы на бюджетном комитете посмотрим. Я поддерживаю голосование, но куда пойдут эти деньги?

ПАВЕЛКО А.В. Молоток Ігор Федорович.

МОЛОТОК І.Ф. Дорогие друзья! Коллеги! Законопроект очень хороший, но можно было решить несколько вопросов, которые связаны впоследствии. Действительно, есть обращение к нам ТЭЦ, которым должен энергорынок.

(Шум у залі)

МОЛОТОК І.Ф. Нет-нет. Не нужно нам ДТЭК. Может быть, и ДТЭК нужен, а может быть, еще есть мелкие производители электроэнергии и тепла, так называемые ТЭЦ, которым задолжал уже за тело газа энергорынок. Мы можем прописать постановление, при котором можно было бы, не залучая деньги, допустим, из Минфина, просто по кругу взять и закрыть задолженность. И это было бы логично. Закрываем задолженность энергорынку, энергорынок закрывает задолженность мелким ТЭЦ и мелкие ТЭЦ закрывают за газ. Была бы идеально закрыта эта схема.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Павлов Костянтин.

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги! Игорь Федорович! В данном случае энергорынок – это не конечная точка. Энергорынок рассчитывается, как вы и сказали, правильно, с генерирующими предприятиями, которые в свою очередь рассчитываются за потребленный уголь, за потребленный газ с теми предприятиями, которые вы озвучили. То есть, это не конечная точка. Оно само по себе разумеющееся.

МОЛОТОК І.Ф. На сегодняшний день мелкие ТЭЦ – это конечная точка. Мелкая.

(Іде загальна дискусія при вимкнених мікрофонах)  

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, колеги. Шкварилюк Володимир.

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановні колеги! Я не проти, в принципі, таких речей, де є Космічне агентство і так далі. Але рахуємо реально, що пишуть у висновках: "Дозволити погасити заборгованість ПАТ ДТЕК "Дніпрообленерго". Ми знаємо, чия це структура. Тобто 400 мільйонів ми сьогодні забираємо з регіональних програм і віддаємо за розрахунки... Я розумію, що це йде космічному підприємству, його борги закривають, але ми ж даємо напряму гроші ви подивіться куди. Тепер подивіться, звідки ми забираємо. Тобто кошти з регіональних програм вже розподілені. Вони, може, не профінансовані, шановні, але вони розподілені всі по областях. І зараз 400 мільйонів, скажіть, з кого забрати тоді? Давайте завтра йдемо на міжвідомчу комісію і кажемо, що бюджетний комітет проголосував забрати гроші. Так ми сьогодні рішення це приймаємо, завтра йдемо на міжвідомчу комісію, де є наших 9 чи 11 членів бюджетного комітету, і скажемо, що ми забрали гроші. Ну як це буде виглядати?

Тому я би просив сьогодні це питання не педалювати. У нас буде наступна середа. Підемо завтра на міжвідомчу комісію, подивимося, звідки ми можемо дещо врізати, де не використовується, і на наступну середу винести це питання. Ну, просто різати по-живому, я, наприклад, не готовий такі речі робити. Дякую.

КРИВЕНКО В.М. Пане Голово, дивіться, ми між собою можемо досягти, ми ж розуміємо, що в залі, якщо не буде у нас консенсусу тут, то це рішення не пройде. Перше, без рішення комітету голосувати його в цілому, це рішення в залі не пройде.

Просто ми б зараз ці два тижні до наступного засідання, ми вже готували б цей законопроект до затвердження за основу. Паралельно працювали б по міжвідомчій комісії, дивилися, що освоюється, що не освоюється. Якщо ми не доходимо консенсусу, то воно, перше, не набере голосів у залі за основу. Але ми зараз дамо сигнал. І ці кошти йдуть через Обленерго на енергоринок, і далі йдуть по алгоритму по всій системі, товариство. І Обленерго відключає його раз на два тижні. У мене багато претензій до космічної галузі, але це треба робити. Бо коли вони перекриють дорогу, будемо з вами вночі збиратися.

ІЗ ЗАЛУ. Так яка різниця?..

КРИВЕНКО В.М. Та велика різниця.

(Іде загальна дискусія)

КРИВЕНКО В.М. Як воно пройде без нас, якщо ми кажемо, що ми не будемо голосувати?

Тобто, якщо у нас немає консенсусу, я особисто проголосую проти, якщо ми в комітеті не дійдемо консенсусу, товариство.

Я знаю про 2711. Я закривав борги "Южмаша" ще в 2004 році по таких механізмах, коли були борги кінцеві в бюджет, тоді можна "прогнати", тут немає джерела.

ДЕРКАЧ А.Л. Я предлагаю компромисс. Я, наконец-то, понял, каких денег это касается. Это здесь касается денег Министерства экономики. Это приходила тут Ковалив, рассказывала про 3 котлована, которые копают на Институт рака, два проекта украсть вместе с группой товарищей в Одессе, и выпуск пистолетов "Форт". Если с этих программ, то лучше 400 пустить, безусловно, на "Южмаш". Как бы, если выбирать так, по-человечески.

С другой стороны, уберите, пожалуйста, вопрос повышения задолженности. Уважаемые коллеги, ты же автор, убери вопросы, связанные с повышением задолженности ДТЭКу, распишите деньги по программе и мы за это проголосуем. Просто вы некорректно написали изначально. Уберите слова "погашение задолженности" и проголосуем.

КРИВЕНКО В.М.  … (Без мікрофону)

ДЕРКАЧ А.Л. Да у меня нет вопросов. Я люблю ДТЭК. Вопрос в другом: что это можно через реструктуризацию сделать. Распишите: заработная плата…

КРИВЕНКО В.М.  Два роки вони її роблять. Два роки вони роблять цю реструктуризацію. Їх включав вже і губернатор з комісією.

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Павлов Костянтин.

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги, это, в принципе, то же самое, что мы только что проголосовали в отношении дорог. Голосуем за основу. После совещания комиссии завтра согласовываем сумму в конечном варианте и запускаем ее в зал. Вопросов нет.

ПАВЕЛКО А.В. Крулько Івано Іванович.

КРУЛЬКО І.І. Шановні колеги, у мене є така пропозиція. До речі, коли ми були на "Южмаші", звичайно, що нам треба підтримувати це підприємство, але з приводу джерела коштів. У цьому році вперше повинні були відбутися конкурси по регіональних проектах. Я знаю, що органи місцевого самоврядування вперше підготували такі проекти, і мало піти фінансування. Невелика сума коштів з точки зору всього бюджету - 400 мільйонів. Якщо не дати можливості зараз зрушити взагалі цю тему з мертвої точки, то ми ніколи не запустимо регіональні проекти, які подають не державні структури, а які може подати орган місцевого самоврядування в Мінекономіки, і ми можемо маленькі точкові проекти робити, добрі справи, які не фінансувалися роками, і там є купа незавершених важливих об’єктів.

Тому, підтримуючи ідею стосовно "Південмаша", я вважаю, що нам треба пошукати інше джерело для фінансування.

ПАВЕЛКО А.В. Богдан Васильович Дубневич.

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні колеги, я пам'ятаю, як ми засідали, як ми там ділили оці копійки, оці крихти по тих усіх, які там подавали, як захищали і так далі. Я пропоную відкласти це питання до наступного засідання комітету. Зараз засідає комісія по використанню тих коштів. І потім ті кошти, які залишаться, які не будуть використані, ми з задоволенням це погасимо, але зараз…

ІЗ ЗАЛУ. Ми побачимо в процесі, які можуть бути неосвоєні.

ДУБНЕВИЧ Б.В. Неосвоєні. Я про це кажу, і тоді перекинемо.

КУЛІЧЕНКО І.І. Колеги, я проти того, щоб зараз самим штучно створювати напругу. За основу не пройде до тих пір…

Тоді є пропозиція: ми зараз дочекаємось висновків комісії, доопрацьовуємо, і потім подаємо в цілому.

ІЗ ЗАЛУ. Звичайно, немає питань. Воно пройде.

(Іде загальна дискусія при вимкнених мікрофонах)

ПАВЕЛКО А.В. … Если можно, поправьте все-таки в названии "використання". Правильно, Сергей Иванович? Поправить в названии все-таки "використання". Оставить?

Авторы попросили перенести на следующее заседание. Давайте пока снимем этот вопрос и перенесем на внеочередное заседание бюджетного комитета, которое мы проведем после заседания комиссии.

МОЛОТОК І.Ф. Вопрос: кто председатель комиссии? Я хотел бы, чтобы меня вписали членом этой комиссии.

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. То вже процедурне питання.

ПАВЕЛКО А.В. Игорь Федорович, вы можете прийти туда от бюджетного комитета и высказать свое мнение. Наши коллеги поддержат любое ваше замечание.

Еще раз, переносим, хотел выступить у нас, к нам присоединился наш коллега Евгений Барах по поводу заседания транспортного комитета.

Пожалуйста, Евгений.

БАРАХ Є.В. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати. Сьогодні на засіданні транспортного комітету розглядався законопроект 4041а про джерела фінансування дорожнього господарства України, про внесення змін до цього закону, і було ухвалено рішення одноголосно про те, що взяти його за основу. І на цьому засіданні також був присутній представник Міністерства фінансів. Попередня домовленість була наступна, що не менше, ніж 25 мільярдів гривень наступного року буде наповнення дорожнього фонду у разі  ухвалення відповідного закону в цьому році.

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Євгене.

Зараз "Різне", дуже коротко.

Шановні народні депутати, відповідно до Закону про комітети ми маємо затвердити розклад наших засідань з урахуванням календарного плану. Вам роздано орієнтовний розклад засідань на вересень-жовтень 2016 року. У разі уточнення розкладу засідань, зокрема у зв'язку з поданням проекту Державного бюджету на 2017 рік, депутатів буде поінформовано. Пропонується затвердити такий розклад. Немає заперечень?

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

ПАВЕЛКО А.В. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? Рішення одноголосно приймається.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийнято. Дякую всім за участь. 

  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку