СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України

з питань бюджету

 

15 травня 2019 року

 

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, починаємо нашу роботу. Шановні колеги, прошу сідати, займати місця. У нас є кворум. Починаємо працювати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Зареєструвалось 15 народних депутатів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, зареєструвалось 15 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим.

Прошу Секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Тепер, шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання. Проект порядку денного у вас є. Які будуть пропозиції? Будь ласка.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні колеги, просимо Закарпатську область перенести для розгляду на наступний комітет: перелік доріг по експерименту і перелік доріг по субвенції місцевій.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ще які питання?

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. А Чернівецьку область включити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Іщейкін Костянтин.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Є прохання - звіт Уряду розглянути першим питанням.

 

ПАВЕЛКО А.В. А, першим. Перенести. Дякую.

 

МЕПАРІШВІЛІ Х.Н. Киевскую область тоже переносим?

 

ПАВЕЛКО А.В. Да, переносим вместе с Закарпатьем на следующее заседание.

Шановні колеги, з усіма запропонованими нашими колегами питаннями, хто за те, щоб в цілому прийняти порядок денний. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

По першому питанню, оскільки відсутній Юрій Володимирович Левченко, будь ласка, Шкварилюк Володимир Васильович доповість по першому питанню.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Андрію Васильовичу, була пропозиція, щоб першим питанням розглянути звіт Уряду, а потім розглянемо питання Левченка.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре, приймається.

Тоді переходимо зараз до питання про звіт Кабінету Міністрів України про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік". Слово надається Міністру фінансів України Маркаровій Оксані Сергіївні.

Будь ласка.

 

МАРКАРОВА О.С. Дуже дякую, шановні колеги. 2018 рік, як ви пам’ятаєте, ми провели в досить складних умовах з точки зору такої макроекономічної загальної ситуації: з одного боку, зростання економіки, яке продовжувалось, і зниження інфляції, і ми змогли відбудувати досить сильно разом з Національним банком наші резерви; з іншого боку, доступ до ринків світового капіталу був погіршений, ви пам’ятаєте, що в нас були штучні перешкоди з боку Російської Федерації в районі Керченської протоки, що дуже сильно зачепило наші головні порти в тому районі, відповідно вплинуло на уповільнення експорту, а через ці порти досить велика кількість нашого агро- і металургійного експорту. Ну і взагалі світові ціни на найбільшу товарну групу нашого вітчизняного експорту також знижувались починаючи з другого півріччя. Незважаючи на це, ми бачимо досить гарні показники виконання за 2018 рік, і рушійною силою у 2018 році економічного зростання був внутрішній споживчий попит. І також, як я вже казала, ми бачили уповільнення інфляційних процесів.

В цілому, незважаючи на ці складні зовнішні умови, незважаючи на те, що коли ми з вами говорили, яким чином завершувати друге півріччя, коли мене було призначено виконуючим обов'язки Міністра фінансів, і у нас було фактично недофінансовано більшу частину зовнішніх запозичень, нам вдалося досить швидко підписати і програму співпраці з Міжнародним валютним фондом, і отримати гарантію Світового банку, і навіть до кінця року вийти на зовнішні ринки і профінансувати майже всю потребу в зовнішньому фінансуванні, яка у нас була.

Зміни до бюджету вносились протягом 2018 року 4 рази, але ці зміни не вплинули на збільшення граничного показника дефіциту. Відповідно вони не мали такого негативного впливу на наші цифри по дефіциту, що для нас є дуже важливим, тому що для нас з вами це важливий показник з точки зору фіскальної консолідації, який Міністерство фінансів найбільше моніторить.

Надходження доходів за 2018 рік порівняно з 2017 збільшилось: до держбюджету на 17 відсотків, до загального фонду державного бюджету на 19,4 відсотка, рівень виконання річного показника доходів державного бюджету, затвердженого ВРУ, склав 101,1 відсотка, а річного розпису зі змінами, ви пам'ятаєте, ми вносили деякі зміни, 98 відсотків. Тобто можна сказати, що бюджет майже виконаний, недовиконаний незначно.

Розпис доходів загального фонду виконано на 98,9 відсотка і недовиконання склало 9,2 мільярда, ми з вами це обговорювали і під час року. Це недовиконання в основному розпису щодо ПДВ на 10 мільярдів гривень, акцизний податок на 7,5 мільярда, і це в основному пов'язано з тютюновою галуззю. Кошти, що перераховуються Національним банком, ви пам'ятаєте, що між переглядами бюджету при його ухваленні ми збільшили прибуток від Національного банку і він якраз і був недовиконаний - 5,9 мільярда. Ввізне мито - на 1,4 і рентна плата за надра - 1,2.

Це от головні недовиконання, ви бачите, що їх більше, ніж загальне недовиконання, тому що у нас було перевиконання розпису по деяких надходженнях. В першу чергу це податок на прибуток, який майже на 15 мільярдів був перевиконаний, частина чистого прибутку державних та комунальних підприємств - на 3,4 і плата за видачу, переоформлення, продовження терміну дії ліцензії на радіочастотні ресурси - близько 1,6 мільярда. І також невелике перевиконання - податок та збори на доходи фізичних осіб.

В цілому взагалі якщо говорити, і це для нас важливо, тому що ми з вами дуже скоро розпочинаємо вже бюджетний процес на наступний рік, а також бюджетну декларацію на 3 роки, в цілому 77,8 відсотка у загальній сумі доходів державного бюджету займали 5 бюджетоутворюючих податків та зборів. Це ПДВ - 40,4 відсотка, акциз - 12,8, податок на прибуток підприємств - 10,4 відсотка, ПДФО - 9,9 і рента за користування надрами - 4,3 відсотка. От ці 5 податків, податкових надходжень, вони є головними такими бюджетоутворюючими податками.

В 2018 році в цілому Урядом (і ми ці питання також з комітетом обговорювали протягом року) провадилась досить виважена політика щодо фінансування першочергових видатків. Звичайно, як би в першу чергу фінансувалося все, що стосується національної безпеки і оборони, обслуговування боргу, соцстандартів (підвищення розміру), і всі ці видатки, а також субсидії, пільги на оплату комунальних послуг, було профінансовано в повному обсязі. Видатки збільшились на 146,4 мільярда гривень або в порівнянні з попереднім роком збільшились на 17,4 відсотка.

Річний розпис було недовиконано – 21,7 мільярда. Зумовлено це в першу чергу економією по видатках із-за обслуговування боргу. І це, знову ж таки, з одного боку пов'язано з відхиленнями курсу, з іншого боку пов'язано, знову ж таки, ви пам'ятаєте, у нас було не виконано план фінансування в І кварталі по зовнішніх запозиченнях, які ми повинні були залучити.

В структурі видатків загального фонду державного бюджету найбільші частки припадали на № 1 – це у нас трансферти місцевим бюджетам 32,2 відсотка, на здійснення виплат заробітних плат для працівників бюджетної сфери (ну і туди ж у нас допомоги і стипендії) – це 20,3 відсотка, оборона і безпека в минулому році – 18,2 відсотка від загального фонду, видатки на обслуговування боргу – 13,1 відсотка. Це от головні статті видатків, які ми з вами в тому числі активно обговорювали в минулому році.

Я не буду проходитись, якщо буде необхідність, відповім на це питання детально більше по інших видатках. Хочу тільки сказати, що дуже важливо, і ви як бюджетний комітет дуже активно над цим працювали, що нам вдалося в 2018 році продовжити тенденцію минулих років і збільшити капітальні видатки. Це дуже важливо, тому що це ті видатки, які йдуть не на споживання, проїдання, а які допомагають запустити економіку. Капітальні видатки в 2018 році становили 69,8 мільярда гривень, це в 1,7 разу більше, або на 28,9 мільярда, ніж в 2017 році. І я дуже сподіваюсь, що ми з вами, працюючи над наступними деклараціями, теж ці наші видатки на дороги, капітальні, теж зможемо продовжити цю тенденцію.

Темпи зростання видатків на обслуговування державного боргу значно уповільнились. В 2018 році на обслуговування збільшилось проти 2017 року на 4,9 мільярда всього, це на 4,5 відсотка, в той час, як у 2017-му, ви пам'ятаєте, таке зростання складало 15,3 відсотка. Тобто насправді те, що ми в минулому році вперше опублікували нашу стратегію по управлінню боргом, зараз ми її оновили іще на три роки і скоро опублікуємо, і те, що у нас є дуже чіткий план, яким чином ми рухаємося по зменшенню нашого боргу як відсоток до ВВП, я можу зараз сказати, це не стосується 2018-го в даному випадку року. Але вже навіть за результатами 2019 року, І кварталу, оперативна така цифра, вона ще, ми уже знизили до майже 58,8 відсотка борг до ВВП. І якщо ви звернете увагу на наші запозичення на минулому тижні, то ми уже на минулому тижні розмістили на внутрішньому ринку чотирьохрічний перший папір під 16 відсотків в гривні. Це ми розміщаємо зараз уже наші ресурси нижче трішки, ніж ставка навіть рефінансування Національного банку.

Тобто наша стратегія на розвиток місцевого ринку, на видовження цих паперів і зменшення відсотків дасть нам можливість виконати нашу стратегію, зменшити борг до 42 відсотків через три роки і, дійсно, як би, ну, нарешті питання з боргом повернути в абсолютно здорову ситуацію, коли ми зрозуміємо, що ми продовжуємо виходити на ринки, запозичуємо для того, щоб розвивати і підсилювати зростання економіки, але це не буде такою великою страшною проблемою, якою насправді накопичені ці борги є на сьогоднішній момент.

Надходження від зовнішніх запозичень у 2018 році склали 103,2 мільярда, ми двічі проводили розміщення боргових цінних паперів, один раз короткострокові номінальним обсягом 725 мільйонів доларів, так званий бридж, і довгострокові 2 мільярди, які ми провели після того, які частково були пов'язані з короткостроковими.

Ми отримали перший транш в рамках четвертої програми "Макрофіну" – 500 мільйонів євро. Це у нас дуже довгі і дуже дешеві кошти. Ми отримали гарантію Міжнародного банку реконструкції і розвитку також і розмістилися минулого року на 349,3 мільйона і вже в цьому році цю транзакцію повністю закрили, отримали ще 600 мільйонів у 2019-у. І також до спецфонду у нас надійшло 9,1 мільярда від міжнародних фінансових організацій. Це один із пріоритетів Міністерства фінансів, який відразу ми з вами його визнали разом як важливий пріоритет щодо прискорення вибірки по всіх коштах, які у нас є від ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, Світового банку, більшість із них ідуть якраз на інфраструктурні проекти, це там, де нам з вами надзвичайно важливі кошти, які, мало того, що вони приходять в економіку, вони приходять в інфраструктури, і вони приходять як валютні ресурси також в країну, що надзвичайно важливо.

У 2018 році таким чином ми з вами разом забезпечили утримання обсягу державної гарантованого боргу в граничних рівнях, які визначено Законом "Про бюджет", ми з вами дотрималися нашого таргету по дефіциту, що дуже важливо, і факт у нас склав 1,7 відсотка до ВВП. Ми змогли повністю профінансувати безпеку і оборону – 5,4 відсотка. Ми забезпечили зростання і мінімального розміру заробітної плати, і прожиткового мінімуму, і всіх інших видів соціальних вимог. Більш того, ми підготували всі передумови і зробили перший етап верифікації для того, щоб підійти до монетизації соціальних виплат, які ми розпочали вже в цьому році. Це вже реальність.

І також те, що стосується капітальних видатків, я вже говорила. Тому в цілому рік був досить непростий, я можу сказати, що завершити його навіть з таким незначним недовиконанням, або, якщо брати всі фонди разом, 101, незначним перевиконанням було надзвичайно тяжко. Ви знаєте, що нам довелося в кінці року щодо передоплат змінювати наші правила. І, з одного боку, це було здійснено для того, щоб краще управляти ліквідністю. З іншого боку, для того, щоб була більша відповідальність, ми в тому числі з Рахунковою палатою обговорювали ці питання. Більша відповідальність щодо саме великих передоплат, коли вони робляться в кінці року.

І ці питання, звичайно, буде набагато легше вирішувати, коли ми з вами вже в цьому році, я сподіваюся, затвердимо трирічну бюджетну декларацію, у нас не буде цього питання грудня, як важливого місяця, який закінчується, тому що всі будуть планувати на 3 роки і будуть розуміти, яке фінансування буде можливе з січня, тому грудень перестане бути місяцем, в який треба негайно все зробити, тому що воно "згорить".

Тому в цілому оперативне реагування Міністерства фінансів і Уряду на ті виклики, які були, на досить складну ситуацію, дозволили нам виконати державний бюджет, профінансувати всі найважливіші видатки.

І найголовніше, дякую ще раз, знаходячись тут, і комітету, в першу чергу, і Верховній Раді у вашій особі за те, що були ухвалені зміни до Бюджетного кодексу про перехід до середньострокового бюджетування, і сподіваюся, що вже дуже скоро ми створимо робочу групу після того, як Кабінетом Міністрів буде подана Бюджетна резолюція до парламенту, що ми зможемо почати опрацьовувати вже наш новий документ на 3 роки не в пілотному режимі, а вже в такому стандартному стаціонарному режимі.

Дуже дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

На засідання присутня Голова казначейства Слюз Тетяна Ярославівна. Мабуть, пару слів скажете. Є бажання?

 

СЛЮЗ Т.Я. Немає питань.

Шановні народні депутати, шановна Оксано Сергіївно, присутні тут і члени чи заступники членів Уряду і колеги з Міністерства фінансів України, я хочу доповнити і сказати наступне, що насправді в нас невиконання за видатками було спричинено тим, що не були подані платіжні доручення. Тобто я стверджую, що всі платіжні доручення, які були подані станом на 28 грудня, це останній банківський день року, навіть ще о 21-й годині МОЗ приносив платіжне доручення на виплату заробітної плати, ми все виплатили.

Що стосується звітності, ви знаєте, що в нас змінились правила подачі звітності фінансової і бухгалтерської, і є тепер створені електронні кабінети. Я хочу сказати, шановні народні депутати, в нас звітність більше тепер розширена, поширена, ви можете це бачити. Хочу сказати, що ми змінили наш веб-портал казначейський, де також в щоденному, в онлайновому режимі місячний, квартальний, річний, всі звіти, вся  інформація у нас іде.

Я хочу сказати, що в нас успішно працює "Е-дата" з вересня 2015 року, де всі платежі і видатки, крім таємних видатків, все воно там опубліковано і так далі.

І, безумовно, декілька слів по місцевих бюджетах, хоча тема сьогоднішнього засідання комітету про затвердження державного бюджету, але по місцевих бюджетах в нас також всі платіжні доручення, які були подані, вони виконані. Я хочу сказати, що в нас місцеві бюджети розміщують кошти на депозитних рахунках в установах, державних банках, минулого року 25 мільярдів вони розмістили, і всі без винятку повернуті на їхні рахунки, розміщені в установах, в органах Казначейства. Вищі навчальні заклади – 3 мільярди гривень, також розмістили кошти в державних банках і всі кошти були повернуті.

По Пенсійному, можливо, два слова. Пенсійний фонд, надавали позички для виплати. В нас борг по позичках минулого року біля 4 мільярдів, але він був погашений в першій декаді січня за рахунок сплати єдиного соціального внеску і так далі.

В принципі, доповнити те, що Оксана Сергіївна сказала, більше немає, бо не хочемо тут перетворювати на лекції. Взаємодія, я думаю, є відчутна, і звернення, і так далі. Коротко - все.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Тетяно Ярославівно.

Слово надається Голові Рахункової палати Пацкану Валерію Васильовичу. Будь ласка.

 

ПАЦКАН В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, Оксано Сергіївно, Тетяно Ярославівно, представники Уряду! Рахункова палата провела аналіз державного бюджету за минулий рік. Я зупинюсь на декількох цифрах для того, щоб не затримувати ваш час.

Перше. Не виконано за доходами на 18, 7 мільярда державний бюджет або на 2 відсотки, за видатками - на 48,6 мільярда або на 4,7 відсотка. Зростання доходів державного бюджету в 2018 році, порівняно з попереднім роком, мусимо сказати, що воно збільшилось, але збільшилось виключно за умов імпорту і підвищення цін.

Невиконання видатків державного бюджету спричинено зокрема зволіканням з розподілом коштів за напрямками, об’єктами і проведенням закупівель та невиконанням плану надходжень до спеціального фонду.

Казначейство. Виплати, пенсії, допомоги забезпечувались упродовж року, крім 9 робочих днів, за рахунок відволікання значних обсягів коштів єдиного казначейського рахунку на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду. Дійсно, на кінець року на єдиний казначейський рахунок не повернуто 4,8 мільярда коштів. Але, як зазначила Тетяна Ярославівна, воно було в першому місяці погашено. Але хочу звернути увагу, що це порушення статті 43 Бюджетного кодексу України.

План фінансування державного бюджету з усіх джерел не виконано на 11 відсотків внаслідок, насамперед, недонадходжень від державних запозичень. Це те, що ми говорили. Кабінет Міністрів не здійснив у заплановані відповідно до розпису терміни державні зовнішні запозичення. Це привело все-таки до негативних наслідків. Але в другому півріччі у нас все таки відкоригувалось.

У листопаді-грудні отримано із зовнішніх джерел 83,8 мільярда гривень або 1,2 відсотка річного обсягу зовнішніх запозичень.

Протягом 2018 року відбувалось суттєве невиконання плану надходжень загальнодержавного бюджету: в І кварталі 65,6 мільярда або 22,5 відсотка і збільшилось до 102,9 мільярда або до 10,9 відсотка в січні-жовтні. Але на кінець року воно зменшилось до 24,8 мільярда або на 2,2 відсотка.

Що, які прорахунки? В першу чергу це прорахунки з більшою дохідністю, ніж в попередньому році. Доходи місцевих бюджетів з урахуванням цінового чинника реально зменшились на 2,9.

Хотів би зупинитись коротко на тому, що говорили Тетяна Ярославівна й Оксана Сергіївна, на місцевих бюджетах. Ну, все-таки місцеві бюджети на 53,2 відсотка залежать від державного бюджету. Значні кошти залишків на рахунках у місцевих бюджетів залишаються на рахунках в банках. Ну, ми можемо по-різному трактувати, але це і неекономне, і неефективне використання цих коштів, і це могло б потім реально збалансувати. Така ж сама ситуація у вищих навчальних закладах: на перше півріччя, на кінець року енна кількість суми коштів, я не буду зараз тут зупинятись, так само висить у банках і не використовується для збалансування бюджету.

За деякими субвенціями, спрямованими на соціально-економічний розвиток регіонів, на кінець року наявні залишки на рахунках місцевих бюджетів в сумі 7,9 мільярда. Воно спричинило все-таки неефективне управління коштами місцевими органами влади, стримує відновлення і розвиток інфраструктури на місцях. Тобто що це спричинило? Або несвоєчасне погодження проектів Кабінету Міністрів, скоріше за все, і ті кошти потім вже не можна було використати.

Ми зупинилися на тому, що кошти, які не використані, повернулись до державного бюджету, а потім всі розказують, що місцеві органи влади не отримують або ті ж соцекономи, ДФРРи і так далі, і тому подібне внаслідок неправильного планування.

Щодо наших зауважень. Ми їх подавали постійно на кожному засіданні Рахункової палати, і І квартал, і півріччя.

Зараз, виходячи з цього, Рахункова палата не має зауважень до проекту рішення Комітету з питань бюджету з цього питання.

Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валерію Васильовичу.

Слово надається голові підкомітету Крульку Івану Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги! Я хотів би в першу чергу відзначити, що на звіті Кабінету Міністрів про виконання Закону "Про Державний бюджет України за 2018 рік" присутні Міністр фінансів, Голова Державного казначейства і Голова Рахункової палати, що свідчить, по-перше, про співпрацю між парламентом і Урядом, а по-друге, що свідчить про увагу, яка віддається тому, щоб проаналізувати, яким чином бюджет за 2018 рік виконувався, і таким чином зробити все можливе, щоб менше було питань і порушень при виконанні бюджету за 2019 рік. Так що я це відзначаю як позитив. І це свідчить про таку дуже злагоджену роботу.

Впродовж року Комітет з питань бюджету в рамках парламентського контролю активно залучався до процесу виконання бюджету, систематично аналізував поточний стан виконання бюджету, використовуючи матеріали Рахункової палати, а також заслуховував головних розпорядників, реагуючи на найбільш гострі проблеми, за наслідком чого Уряду були надані відповідні рекомендації. І треба відзначити, що більшість тих рекомендацій, які надає бюджетний комітет, враховуються Урядом і Міністерством фінансів при підготовці бюджету і при його виконанні.

Разом з тим, варто звернути увагу на окремі проблемні питання, які проаналізовані підкомітетом з питань державного фінансового контролю і діяльності Рахункової палати. Ми безумовно взяли до уваги ті матеріали, які готувала Рахункова палата, вони також відображені в нашому висновку. І окремі з них я би хотів все-таки озвучити.

Невиконання планових показників по податку на додану вартість і акцизного податку, на думку Рахункової палати, спричинене насамперед недоліками планування. А недонадходження коштів від Нацбанку відбулося з незалежних від Уряду обставин на підставі консолідованої фінансової звітності НБУ, і таке питання потребує окремого опрацювання з огляду на значні відхилення від плану. Це ми відобразили в нашому висновку і сьогодні обговорювали під час підкомітету.

Продовжував погіршуватися стан платіжної дисципліни платників податків, зокрема податковий борг перед державним бюджетом збільшився на 10,1 відсотка і становив 85,6 мільярда гривень.

В черговий раз не виконано план надходжень від приватизації. Надійшло лише 268,8 мільйона гривень, або 1,4 відсотка річного плану. Планували 18,8 мільярда гривень, виконали на півтора відсотка майже. Це свідчить безумовно про недоліки планування таких надходжень, так само як і про недостатність заходів з реалізації приватизаційної політики, незважаючи на дії нового так званого прогресивного Закону "Про приватизацію державного і комунального майна". Це безумовно, що відображається на дохідній частині бюджету.

І більше того, треба звернути увагу, що, на мою думку, і ми це аналізували, що неналежним чином здійснюється і підготовка об'єктів до приватизації, і в такий спосіб державні об'єкти подаються за ціною, яка є значно нижчою від тієї, яка могла би надійти до державного бюджету.

Вкотре був низький рівень залучення кредитів від іноземних держав і банків і міжнародних організацій для реалізації інвестиційних проектів, 9,1 мільярда гривень було залучено, це 46 відсотків від плану.

Загальний обсяг державного та гарантованого боргу становив 2,17 трильйона гривень, або 60,9 відсотка ВВП, і відносно ВВП суттєво зменшився - переважно внаслідок зростання номінального ВВП, але це все ще перевищує граничну величину, хоча і ненабагато – 60 відсотків гранична величина, 60,9 відсотка ВВП зараз у нас загальний обсяг державного гарантованого державою боргу.

Залишки коштів загального фонду зменшилися у 9,8 разу і становили лише 326,4 мільйона гривень, що є найнижчим показником на кінець бюджетного періоду за останні 4 роки.

У 2018 році майже щомісяця за загальним фондом була недостатність ресурсу саме внаслідок незначного обсягу залишків коштів на початок року та невиконання Плану надходжень. В результаті впродовж року стримувалося проведення витрат державного бюджету, на що також звертає увагу Рахункова палата.

Видатки загального фонду. Проведено менше бюджетних призначень на 21,7 мільярда гривень, або на 2,4 відсотка, що є найнижчим показником виконання за останні 4 роки. Традиційно, і це вже бюджетний комітет не один раз відзначав, що значні обсяги видатків проведено в останні місяці року, зокрема в грудні, хоча не настільки, як це було в попередні періоди, в попередні роки, але 14,4 відсотка були саме в грудні направлені.

Не виправлено негативну ситуацію в частині проведення Міністерством охорони здоров’я видатків на централізовані заходи. Відповідні видатки на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями виконано на рівні 4,5відсотка плану. Як наслідок, за рахунок проведених видатків поставка лікарських засобів та медичних виробів, як і раніше, здійснювалася із значним запізненням, у зв’язку з чим дебіторська заборгованість на кінець року становила 7,2 млрд гривень.

Крім того, Рахункова палата зауважила про неналежне управління коштами ДФРР, а також про недосягнення соціально-економічного ефекту за значною кількістю проектів ДФРР. До речі, я би хотів звернути увагу, що ми і в цьому році спостерігаємо таку ж тенденцію. Зараз ми маємо вже фактично другу половину травня, до цього часу ні по перехідних об'єктах і по виконаних вже об'єктах кошти фактично не йдуть, постанова Уряду, хоча бюджетний комітет розглядав, комісія розглядала, Міністерство фінансів, я так розумію, теж все подав, але постанова не публікується на сайті Кабінету Міністрів, і відповідно, вже в кінці травня жодна копійка з коштів Державного фонду регіонального розвитку і в цьому році не йде. Це є систематична ситуація, і тому я би хотів звернути на це увагу, говорячи про минулий рік. Те саме ми бачимо і в цьому році.

Протягом декількох років залишається неврегульованим питання погашення середньострокових позик обсягом майже 9 мільярдів гривень, що надавалися у 2015 році місцевим бюджетам за рахунок коштів Єдиного казначейського рахунку.

Значно зросла (на 32,6 відсотка) дебіторська заборгованість за видатками загального фонду, що спричинено суттєвим розширенням переліку товарів і робіт, щодо яких можливе здійснення попередньої оплати.

В той же час кредиторська заборгованість зменшилася на 6 відсотків, але за окремими бюджетними програмами тривалий час обліковується прострочена заборгованість.

Це, за висновком Рахункової палати, створює ризики виникнення судових спорів і додаткових видатків бюджету для сплати штрафів.

Підкомітет з питань державного фінансового контролю і діяльності Рахункової палати розглянув це питання стосовно звіту Кабінету Міністрів за виконання бюджету за 2018 рік. За результатами розгляду ми пропонуємо комітету наступне рішення.

Урядовий звіт про виконання Закону "Про Державний бюджет України за 2018 рік" взяти до відома і схвалити запропонований проект постанови, в якому рекомендувати Верховній Раді зазначений звіт взяти до відома і надати Кабінету Міністрів відповідні доручення, а також направити їх Уряду як рекомендації від комітету.

Ми з Міністерством фінансів опрацювали всі питання і рекомендації, які ми надаємо Кабінету Міністрів, вони фактично мають такий характер вже абсолютно готовий до того, щоб комітет міг ухвалити рішення.

Тому я пропоную проект рішення комітету схвалити, і схвалити відповідний проект постанови, який ми реєструємо в парламенті.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Шановні колеги, переходимо до обговорення.

Будь ласка, Валерію Васильовичу.

 

ПАЦКАН В.В. Одне речення, вибачте, будь ласка, я опустив. Починається новий бюджетний рік. Я би дуже хотів, щоб все-таки не зважаючи на всі політичні перипетії, на всі політичні процеси, щоб ми все-таки почали бюджетний процес, тут я особисто звертаюся і до Міністерства фінансів, і до комітету. Не буду говорити зараз про терміни, що нова Рада, якщо не буде дострокових парламентських виборів, прийме Присягу 16 грудня 2019 року. Якщо будуть дострокові парламентські вибори, звичайно, воно буде інакше: комітети поки розподіляться, це ще пройде місяць – Україна залишиться, держава залишиться без бюджету.

Андрію Васильовичу, пропозиція Рахункової палати, звертаюся до Міністра фінансів: почати активну роботу з формування бюджету на 2019 рік. Я думаю, що тут і комітет може включитися, і ми безпосередньо, Рахункова палата, і ми повинні прийти з документом на вересень щодо можливості його ухвалення до жовтня, до закінчення терміну діяльності цієї Ради.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Підтримуємо.

Шановні колеги, я думаю, що таку пропозицію підтримаємо.

Будь ласка, Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Шановні колеги, я хотів би декілька… Я тут підготував пропозиції, я їх передам, просив би долучити пропозиції і доручення. Не хочу забирати "хліб" у Рахункової палати, це їх робота, але хотів би звернути увагу все-таки, що мені впадає в око. Перше, це звіт по фінансовому стану, баланс. От якщо подивитися баланс, то наш залишок на 1 січня 2018 року був 2 трильйони 539 мільярдів, зараз – 687. Тобто Уряд формально визнає втрату фінансових ресурсів на 73 відсотки. Я все-таки вважаю, що нам потрібно переходити на консолідовану звітність і відійти від подання форм як бюджетної установи. Ми все підготували, тому що цифри, ну, мені здається, от нормальна людина гляне – треба їх пояснювати.

Наступне питання. От якщо подивитися рух грошових коштів, знову ж таки, 52 мільярди – чистий рух коштів від інвестиційної діяльності. Теж треба багато речей тут пояснювати.

Тому я все-таки просив би от по цих питаннях звернутись до Міністерства фінансів дати пояснення по цих пропозиціях і доручити Рахунковій палаті згідно статті 9 Закону про Рахункову палату перевірити достовірність фінансової звітності і все-таки розглянути можливість застосовувати консолідовану фінансову звітність, яка рекомендована Радою по міжнародних стандартах фінансової звітності, оскільки вона гарантує повну… Це звіт Уряду, і на нього дивляться всі міжнародні інституції. Я все-таки вважаю: нам потрібно її в більш розширеному вигляді подавати. А якщо вона йде в такому, то дати відповіді на поставлені питання.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Івановичу.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Без мікрофону)

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре.

Будь ласка, Олег Медуниця.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Шановна Оксано Сергіївно, я би хотів звернути вашу увагу на ту проблему, яка з'явилася в місцевих бюджетах. Вона з'явилася в зв'язку з тим, як ми проводимо децентралізацію, як ми проводимо адміністративно-територіальну реформу, коли платники податків масово перереєстровуються із однієї території на іншу і відповідно йде розбалансування по бюджетах місцевих по різних громадах. Зокрема в місті Суми 27 обласних комунальних підприємств зареєструвалося в різних об'єднаних територіальних громадах і керівники цих об'єднаних територіальних громад частину ПДФО, які вони там сплачують, повертають назад в обласний бюджет. Це просто неприпустимо, це якась просто торгівля податками у нас відбувається. Я вважаю, що Уряд має на це відреагувати. І в першу чергу при коригуванні показників бюджету треба, наприклад, в конкретній цій ситуації в місті Суми зменшити реверсну дотацію для міста Суми і відповідно збільшити для тих територіальних громад, куди ці податки пішли. Бо ми так просто власними руками розбалансуємо державу і демонтуємо її, коли такі явища... Далі воно за Сумами піде по всій Україні. Ви побачите, якщо це не зупинити отут в зародку.

І пане Голово, хочу, щоб на наступному засіданні ви поставили на голосування в комітеті мій законопроект (не тільки мій) 10115, який дозволить припинити цю вкрай небезпечну тенденцію, щоб ми його пропустили через комітет.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре. Секретаріат, підготувати.

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Там чомусь поставили Комітет з правової політики основним. Але у нас теж…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Так, може, ми вже розглянули і віддали?

 

МЕДУНИЦЯ О.В. Я не знаю.

 

(Шум у залі)

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре. Секретаріат, розберіться.

Оксана Сергіївна.

 

МАРКАРОВА О.С. Короткий дуже коментар. Дивіться, я думаю, нам точно варто, коли у комітету буде час, зробити окреме засідання й присвятити його деяким міжбюджетним відносинам місцевих бюджетів. Чому? Питання номер один – це так звані залишки на депозитних й інших рахунках, про які згадував уже сьогодні Валерій Васильович. Значить, ми, ви знаєте, відкоригували питання щодо депозитів, власні надходження по спецфонду досі можна розміщати. Але загального фонду надходження, в тому числі трансферти, ну, це нонсенс, коли те, що ми там перераховуємо місцевим бюджетам як трансферти, а ви бачили, це номер один видаток в нашому державному бюджеті, коли це тимчасове розміщення на декілька місяців, поки не готовий проект, це зрозуміла ситуація, і ми дозволили інвестувати в такому випадку в облігації внутрішньої позики. Більш того, зробили зручний інструмент, щоб можна викуповувати їх назад, продавати, тобто не втрачаючи при цьому на відсотках, які втрачаються, коли … (без мікрофону) депозит.

Але у нас є абсолютно чітка позиція, коли є ряд місць, в яких ці депозити, вони лежать більше ніж 2-3 роки. Тобто коли вони просто в грудні повертаються на казначейський рахунок, 2-3 січня, коли там перший день робочий, поповнюють… (без мікрофону)

Головна задача цих коштів - бути витраченими на місцевому рівні, для того ці кошти і є. Якщо їх є надлишок і немає таких проблем у місцевих бюджетів, у що мені не віриться, тому що ми бачимо, які потреби є на місцевому рівні, тоді треба зменшувати місцеві податки.

Друге питання, з цим пов'язане, це саме місцеві податки. Так, ми з вами пішли на безпрецедентну децентралізацію, вона правильна, вона дуже швидко "стартонула" на творення таких потужних місцевих громад, але в усьому світі, ми повинні пам'ятати, притаманні місцевим бюджетам є два податки. Це податок на нерухомість і податок на землю. І місцеві громади повинні активніше використовувати ці інструменти для того, щоб це стало головним утворюючим таким. Треба зробити аналіз і подивитись, чи всі громади місцеві активно цим користуються, чи вони співпрацюють разом з органами для того, щоб отримати інформацію про зареєстровані…. (Вимкнено мікрофон)

Третє питання, яке тут є, це про яке ви сказали. Ми бачимо, що у нас є місця, де активно створюються ОТГ, при цьому зберігаються паралельно неефективні вже багато в чому районні адміністрації на місцях. Тобто це питання, які теж треба обговорювати і аналізувати.

І четверте - це в першу чергу освітні, але і медичні витрати, коли ми бачимо, що у нас є, наприклад, громади, в яких починає не вистачати, в минулому році декілька разів це було, не вистачає коштів на зарплату, в той же час на обласному рівні величезні залишки, які не перерозподіляються, а звертаються до Міністерства охорони здоров'я чи Міністерства освіти з тим, що дайте додаткові кошти чи дайте додаткові дотації і кошти на початку року.

Тому ми готові підготувати зі свого боку і питання, які ми бачимо, які ми вже піднімаємо і вирішуємо (багато з них) на рівні Кабміну. Я думаю, що тут у Рахункової палати є теж великий пласт інформації. І можна просто це питання як би зробити - один раз тематичне таке обговорення стосовно саме фінансів місцевих бюджетів, для того щоб знайти там правильні рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Оксано Сергіївно.

Там, наскільки я розумію, є пара питань, які надходили до комітету і обговорювались на підкомітеті. У нас є запитання, чому до сих пір соцекономрозвиток… (без мікрофону) Тому що до нас надходять питання.

І друге запитання. Є також невиконані зобов'язання … (без мікрофону)… розпорядження по дорогах… (Вимкнено мікрофон)

Якась формула … (без мікрофону) має бути, тому що є питання і вони повинні бути виконані. Чи зараз ми в бюджетному комітеті…

Не виконане це рішення. Мабуть, є пояснення?

 

МАРКАРОВА О.С. Я почну зараз з запитання і по субвенції, по соцеконому і по ДФРР, я так розумію, раніше була ухвалена…Ми всі ці питання передамо в Кабінет Міністрів. … (без мікрофону)

… по ряду об’єктів були там певні, я так розумію, застереження. Я не готова зараз, це треба звернутись до Міністерства інфраструктури, і Міністерство інфраструктури переподало інший документ, який у повній мірі нами профінансовано. У нас був нерозподілений залишок, який залишився в минулому році, так як по цій програмі це спецфонд, дорожній фонд, тому ці кошти, нам їх не подавали на перерозподіл на інші програми чи ці, тому я думаю, що треба звернутись до Міністерства інфраструктури.

Нових подань в цьому році в нас ще не було по цій програмі, якщо я не помиляюсь. Не було. Тому можна звернутись до Укравтодору і до Міністерства інфраструктури, але все, що було подано фінально, було повністю профінансовано.

 

ПАЦКАН В.В. В нас там звіт по трьох областях по дорогах. Тобто ви хочете сказати, що те, що вам подало Міністерство інфраструктури, Укравтодор, то було профінансовано все у 2018 році?

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, я пам’ятаю ситуацію по конкретній області, по якій було декілька подань, і були певні застереження від інших інституцій, в результаті яких, я так розумію, Міністерством інфраструктури було замінені, відкликані, змінені, в нас постійно відбуваються по різних дорогах, і це питання було відкликане. Тому те, що було подано нам, опрацьоване в Міністерстві фінансів, на нього відкрите асигнування, воно профінансовано.

Якщо є конкретні запитання, просто ви уточніть конкретно по якій програмі і код бюджетної класифікації, ми надамо розгорнуту інформацію комітету і щодо як би проходження документального і фінансового, готові просто надати.

 

ПАЦКАН В.В. Одну секундочку, я уточнюю, тобто ті документи, які подані були з Міністерства інфраструктури, Укравтодором, вами профінансовані повністю у 2018 році? Так?

 

МАРКАРОВА О.С. Дайте конкретно…

 

ПАВЕЛКО А.В. Шевченко Олександр.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Що стосується цієї ситуації, я дуже добре знаю, тому що в Івано-Франківської області воно відбувалось приблизно так: було рішення Кабміну з чітким розподілом згідно звернення "Укравтодору" і відповідно підтвердження цього звернення з Міністерства інфраструктури, відповідно саме цей перелік було проголосовано і опубліковано, саме цей перелік, про який говорив Андрій Васильович.

З того переліку потім було проголосовано і опубліковано - саме цей перелік, про який говорив Андрій Васильович. З того переліку потім незрозумілим чином, а я знаю, яким чином, був лист замначальника СБУ Пояркова В. № 835-7451 від 07.12.18, задумайтесь: "Були перестороги, що ці гроші, які підуть на дорожню фірму "ПБС", можуть бути використані для терористичної і якоїсь іншої діяльності". (Шум у залі) Це можете собі уявити?

Тому Мінфін і Кабмін не профінансували ці видатки, а саме: 248 мільйонів було відправлено на якийсь там спецфонд чи щось там, на якийсь розподільчий рахунок, і потім з цього розподільчого рахунку ці всі гроші були перерозподілені на Вінницьку область. От так воно приблизно виглядало. Я думаю, що Оксана Сергіївна цю ситуацію знає, а я сьогодні відкрив, от щодо листа СБУ, яке заборонило фактично Кабміну виконати свою постанову, яку вони опублікували. От так воно приблизно чесно виглядає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Оксано Сергіївно, будь ласка.

 

МАРКАРОВА О.С. Дивіться, Міністерство фінансів саме не може вирішувати, виконати чи не виконати, коли у нас є, тобто під кожну постанову приймається потім, у нас є ще порядок використання коштів, зміни до паспорту бюджетної програми, які подаються головним розпорядником, тобто "Укравтодор" через Мінінфраструктури нам подає.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Воно опубліковано було з цим переліком.

 

МАРКАРОВА О.С. Зараз про те, що ви сказали. У нас було подано, і це декілька разів були питання щодо доопрацювання, в цьому випадку також було подано, відкликано і подано відкоригований план, який нами профінансований. Ще раз, я готова…

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Причому це єдина фірма - "ПБС", по якій так дискримінаційно поступили. Єдина фірма. Всі решта фірми були профінансовані. Єдина компанія - "ПБС" Франківська, згідно того розпорядження, яке було в кінці листопада і опубліковане в грудні. І згідно цього листа СБУ від 07.12.18, оце все було не зроблено. Тобто, як кажуть, у мене немає таких великих питань щодо Кабміну чи до Мінфіну, я говорю про те, що в нашій країні і далі царюють правоохоронні органи в особі СБУ і інших, які дають листи, в тих листах, якщо ви почитаєте, я думаю, що той лист рано чи пізно, він на моє звернення буде наданий, я просто вам тут зачитаю, шановні члени бюджетного комітету, таке враження, що фірма, дорожня фірма, яка наперед якісно зробила з десятилітньою гарантією, є центру тероризму.

 

ПАВЕЛКО А.В. Анатолій Сергійович Матвієнко.

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Я думаю, що Оксана Сергіївна, вона читала цей лист і може підтвердити.

 

МАТВІЄНКО А.С. Друзі, я хочу сказати, що є економіка, а є політика. І я хотів би, як би, в Уряд звернутися, давайте щоб Уряд не займався політикою. А таке враження, що у нас є інститут при органі, Президент дав команду, і займатися політикою, а не інтересами будівництва, в тому числі в Івано-Франківській області, 280 мільйонів вкрали і забрали. Чому? Ніхто не знає. І чому це дає право комусь це приймати рішення? І чому Уряд не бореться, щоб у нас була економіка, а не політика? І я хотів би просити якось ну хоч про це поговорити. Тому що для мене це образа. Більше того, з-за того, що забрали гроші, вкрали, у нас 4 роки, ми економимо, дуже серйозно ставилися до ціни кожного кілометра дороги, 4 роки. Потім взяли і почали красти. Чому? Я не знаю. От я хочу просто, щоб ви розуміли, для мене це образливо. Ми давали, так, кажуть, що ми брали ціну значну більшу, ніж інші області. Але ті брали за 3 роки, а ми дали 10 років гарантій. Це різні речі! І тому ціна, очевидно, будівництва в Івано-Франківську і в іншій, де 3 роки, а ми за 10 – це різні. Тому…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. … (без мікрофону)

 

МАТВІЄНКО А.С. Так. Але це чомусь зробили. Чому? Тому що була політика в одному – одна, а в другому – інша. Я просто хочу, щоб ми це знали. І давайте не допускати такі речі в майбутньому.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Оксано Сергіївно.

 

МАРКАРОВА О.С. Я просто дуже коротко. Я ж думаю, що ми не перший рік з комітетом працюємо. Ви розумієте, що Міністерство фінансів у своїй роботі спрямовується Бюджетним кодексом і Законом "Про Державний бюджет", тобто те, що ви говорите про ціну і так далі, конкретні компанії, ми не фінансуємо ні конкретні компанії – це все питання головних розпорядників. Тому питання яке? По цьому конкретному питанню, якщо…

Я з задоволенням на бюджетний комітет надам розгорнуту довідку по цій програмі повністю, яка профінансована, яким чином документи, що проходять…

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Оксано Сергіївно, у мене до вас чи до Міністерства фінансів немає претензій, чи до Кабінету Міністрів. У мене є претензії до сьогоднішнього Президента і правоохоронної системи, яка генерує такі листи, про які ви прекрасно знаєте, які не дали вам можливості профінансувати цю програму. От і все. Без претензій.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, є 2 питання. Я думаю, що ми по цьому питанню від Міністерства фінансів отримаємо відповідь і надамо вам.

А по-друге, я все ж таки хотів, щоб від комітету ми з листом звернулися до Міністерства фінансів, чи до Кабінету Міністрів, мабуть, про відповідь по соцеконому. Ми ж можемо звернутися від комітету до Кабінету Міністрів? Приймається, колеги? По ДФРР, по соцеконому, чому досі…

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Андрію Васильовичу, більше того, на звернення до народного депутата Верховної Ради (не хочу озвучувати вам, озвучу індивідуально) уже є відповідь цього Пояркова, що дійсно такий лист був згенерований, тому це все є правда.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Сергію Івановичу.

 

МЕЛЬНИК С.І. Андрію Васильовичу, я хотів ще до звіту попросити. Скоро ми знову новий бюджет, ми так і не отримали інформацію про 2,5 мільярда, які були розстрочені Головою Податкової служби. Ми все-таки хотіли б як комітет бачити терміни, коли будуть вони вертатися, коли, по окремих розстрочках вже наступили терміни. Яка імовірність? Бо ми знову приступимо до бюджету, і 2,5 мільярда коштів ми не розуміємо – будуть вони, не будуть, коли будуть, чи ми їх взагалі не враховуємо?

 

ПАВЕЛКО А.В. Підготуєте нам відповідь по цьому питанню. Добре?

Колеги, є пропозиція переходити до прийняття рішення, а саме: за наслідками розгляду та за пропозицією підкомітету пропонується комітету підтримати таке рішення:

Урядовий звіт про виконання Закону України "Про Державний бюджет на 2018 рік" взяти до відома та схвалити запропонований проект постанови, в якому рекомендувати Верховній Раді зазначений звіт взяти до відома і надати Кабінету Міністрів відповідне доручення, а також направити їх Уряду як рекомендації комітету. Хто за дане рішення, прошу голосувати.

Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Проти – 1. Утримався – 1.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, повертаємося до першого питання. До нас приєднався Юрій Володимирович Левченко.

Будь ласка, Юрію Володимировичу.

 

ЛЕВЧЕНКО Ю.В. Я приєднався уже дуже давно. І до цього засідання конкретного теж.

Доброго дня, товариство! Вам роздані відповідні переліки. Якщо ні у кого немає ніяких зауважень, пропозицій, прошу підтримати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція по першому питанню. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають впливу на показники бюджету? Прошу голосувати.

Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету? Прошу голосувати.

Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до наступного питання. Про погодження переліків об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету.

Перша Донецька область (згідно з листом Донецької обласної державної адміністрації).

Доповідає заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Стокоз Ігор Сергійович.

Будь ласка, Ігорю Сергійовичу.

 

СТОКОЗ І.С. Доброго дня, шановні члени бюджетного комітету, народні депутати, запрошені! Загальний розмір субвенції на 2019 рік становить 693,7 мільйона гривень, у тому числі на експлуатацію і утримання місцевих доріг – 179,3 мільйона гривень; будівництво, капітальний ремонт, реконструкція – 68 мільйонів гривень; поточний середній ремонт доріг – 445 мільйонів гривень.

Перелік об'єктів будівництва включає 17 об'єктів, в тому числі будівництво – одна дорога – Маріуполь – Гурзуф (об'їзна дорога). Поточний середній ремонт – 11 доріг місцевого значення протяжністю 44 кілометри. Капітальний та поточний середній ремонт 5 мостів – 156 погонних метрів, з них 3 перехідних об'єкти: 1 дорога і 2 мости.

Прошу затвердити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, слово надається директору Департаменту розвитку мережі доріг Державного агентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу.

Будь ласка, Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую.

За результатами розгляду зазначеної субвенції, поданою Донецькою облдержадміністрацією, "Укравтодор" опрацював і підтримує поданий перелік.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає.

Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Шановні колеги, пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Донецькій області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 23 квітня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Пропонується підтримати дане рішення. Прошу голосувати.

Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Утримався – 1.

Рішення прийнято.

 

СТОКОЗ І.С. Щиро дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Луганській області (згідно з листом Луганської обласної державної адміністрації).

Доповідає заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Іваненко Геннадій Георгійович.

Будь ласка, Геннадію Георгійовичу.

 

ІВАНЕНКО Г.Г. Доброго дня, шановні колеги! Шановний Андрію Васильовичу! Дякую, що знайшли час і заслухали нашу пропозицію щодо Плану роботи на 2019 рік з ремонту автомобільних доріг місцевого значення та штучних споруд Луганської області. Всього для цього виділена субвенція в сумі 439 мільйонів 924 тисячі 700 гривень і розподілена нами так, як узгодили разом з Державною службою автомобільних доріг. Будівництво, реконструкція, капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення - 60 мільйонів 250 тисяч; поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення - 190 мільйонів 969 тисяч 900; поточний дрібний ремонт та експлуатація і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення - 113 мільйонів 93 тисячі 800; будівництво, реконструкція капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах - 75 мільйонів…

 

ПАВЕЛКО А.В. Геннадію Георгійовичу, дякую. Я думаю, що у всіх роздані матеріали.

 

ІВАНЕНКО Г.Г. Всього робимо два мости. Один проектуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Все. Дякуємо. Ви просите підтримати, так?

 

ІВАНЕНКО Г.Г. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ІВАНЕНКО Г.Г. Спасибі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Від "Укравтодору", будь ласка, Цепелєв Сергій Юрійович.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Дякую. "Укравтодор" розглянув подані Луганською обласною державною адміністрацією субвенції та відповідні переліки і підтримує зазначені переліки.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Немає. Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету. Погодити перелік об'єктів щодо  автомобільних доріг у Луганській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом Луганської обласної адміністрації від 19 квітня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Рівненській області згідно з листом Рівненської обласної державної адміністрації.

Доповідає перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Ундір Віталій Олександрович.

Будь ласка.

 

УНДІР В.О. Доброго дня, Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Рівненська обласна державна адміністрація просить вас погодити відповідний перелік, який сформований із 72-х доріг на 350 мільйонів. Відповідне погодження "Укравтодору" додане.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, від "Укравтодору" Цепелєв Сергій Юрійович.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" розглянув відповідний перелік, поданий Рівненською обласною адміністрацією, і не має зауважень до нього. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Юрійовичу.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. У Рахункової палати? Дякую.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету. Погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг по Рівненській області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом Рівненської  облдержадміністрації від 7 травня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

УНДІР В.О. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. 1 - утримався.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 1 - утримався. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Хмельницькій області згідно з листом Хмельницької обласної державної адміністрації.

Доповідає заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва Хмельницької облдержадміністрації Пасічник Світлана Михайлівна.

Будь ласка.

 

ПАСІЧНИК С.М. Добрий день, пане Голово, шановні народні депутати! Хмельницькій області передбачена субвенція в загальній сумі 568 мільйонів 314 тисяч гривень. Заплановано ремонт 91 об'єкту доріг комунальної власності та доріг місцевого значення. Крім того на поточний дрібний ремонт 171 мільйон і на проектну документацію (розробку) на 2020 рік 7 мільйонів 600 тисяч гривень.

Хмельницька обласна адміністрація просить погодити перелік.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякуємо, Світлано Михайлівно. Обов'язково.

Слово надається "Укравтодору".

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" опрацював поданий Хмельницькою облдержадміністрацією перелік і за результатами опрацювання погодив зазначені переліки.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую.

У Мінфіну і у Рахункової палати немає зауважень.

Прошу, Богдане Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Дякую, Володимире Васильовичу.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Хмельницькій області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 13 травня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякуємо, Богдане Васильовичу.

Немає більше ні у кого запитань? Прошу голосувати. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. За? Проти? Утримались? 1 - утримався, рішення прийнято.

Переходимо до Черкаської області. Ярослав Романович, так?

 

ЧУБАНЬ С.В. Сергій Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Сергій Васильович. Прошу, будь ласка.

 

ЧУБАНЬ С.В. Пропонується перелік залишку 2018 року на суму 40,6 мільйона гривень минулорічних коштів. Перелік погоджений з усіма інстанціями, він у вас є, пройшов комітет.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую.

Чи є у "Укравтодору"? Немає зауважень.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" підтримує.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. У Рахункової немає. У Мінфіну немає. Богдане Васильовичу, Черкаська область.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Так. І найголовніше, що Сергій Ярославович – за. Оце от воно добре.

Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Черкаській області, що здійснюється за рахунок залишку субвенції станом на 1 січня 2019 року, поданий листом держадміністрації від 10 травня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримались? Рішення прийнято одноголосно.

Дякую.

 

ЧУБАНЬ С.В. Дякую.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Будь ласка, Сергію Ярославовичу.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, я дуже хочу вам всім персонально подякувати. Як ви пам'ятаєте, а хто не пам'ятає, нагадаю, що ще два місяці тому на місто Смілу в цьому переліку було 0,0. Але завдяки спільній правильній позиції ми знайшли зараз 7, а 7 ми погодили кілька тижнів тому. Таким чином маємо 14 мільйонів гривень. Зараз відбувається сесія Смілянської міської ради, яка паралельно погоджує питання про співфінансування. Тому ті, хто їздить на Кропивницький, мають шанс до кінця цього літа проїхати по нормальній дорозі.

Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Доїхати до Кропивницького.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, додаткове питання розглядається: про погодження переліку об'єктів щодо автомобільних доріг у Чернівецькій області, що здійснюється у 2019 році за рахунок відповідної субвенції. Доповідає виконуючий обов'язки начальника управління дорожнього господарства Чернівецької облдержадміністрації Майор Ярослав Романович.

Прошу, Ярославе Романовичу.

 

МАЙОР Я.Р. Доброго дня, шановні члени комітету. Чернівецька обласна державна адміністрація надала пропозицію щодо розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на 2019 рік в обсязі 28 мільйонів 150 тисяч гривень.

Нами передбачено в переліку такі напрями використання, як будівництво, реконструкція, капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – 40 мільйонів; поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення – 97 мільйонів; поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування – 85 мільйонів та поточний середній ремонт вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах. Також були включені перехідні об’єкти: 3 з минулого року…

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую, Ярославе Романовичу.

Слово надається директору департаменту розвитку мережі доріг Державного агентства Цепелєву Сергію Юрійовичу. Але я прошу перед цим надати інформацію щодо додаткового листа обласної державної адміністрації, яка збільшує і враховує кошти, які залишились від минулорічної субвенції, скажемо так. Тому прошу, Сергію Юрійовичу, прокоментуйте, будь ласка, ситуацію.

Комітет готовий, скажімо, розглянути і знайти компромісне рішення.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" розглянув поданий перелік субвенцій Чернівецької облдержадміністрації за напрямками, які були погоджені Міністерством фінансів, і погодив зазначені переліки. Тому зауважень немає по переліку 2019 року.

Що стосується залишків субвенції 2018 року, то відповідно буде додатково опрацьоване і в пакеті субвенцій 2019 і 2018 років будемо повторно опрацьовувати.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Справа в тому, що є системна задача, яка, на жаль, не врегульована сьогодні в Бюджетному кодексі. Київська область, ми зараз зняли питання тільки тому, що вони, на думку "Автодору", порушують структуру напрямків використання цих коштів. Аналогічна, можна сказати, ситуація складається і в Чернівецькій області.

В загальному контексті, якщо взяти 228 плюс 18 минулорічних, 247 там виходить, то в принципі дорога в комунальній власності, яку пропонують ОДА в новому переліку загальному, вона в структуру підпадає, але, на жаль, в Міністерстві фінансів вона не погоджена. Тому нам треба прийняти якесь компромісне рішення.

Я прошу, напевно, після Богдана Васильовича як голови підкомітету, обговорити це питання і доручити, можливо, секретаріату виписати правильно рішення комітету.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ми можемо погодити тільки рішення те, яке приймав підкомітет.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ми розуміємо.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Але якщо буде ваше окреме звернення щодо розгляду додаткового питання…

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ми можемо написати, що з врахуванням звернення народного депутата Амельченка?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Не з врахуванням, ви можете на комітеті  озвучити свою думку, і ми звернемось до комітету. Якщо це буде рішення комітету, ми окремо направимо листа.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Тому є вже на сьогоднішній день, 14.05, звернення голови Чернівецької облдержадміністрації на комітет і я прошу його врахувати.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Це рішення "Автодор" не розглядав.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Не розглядав.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Тому окремим листом йому направити для розгляду.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. В "Автодор" і в адміністрацію?

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. … Чернівецька обласна адміністрація   (без мікрофону) сама звернулася … щодо розгляду цього питання відповідно до чинного законодавства.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ми так і думаємо, що… Так все ж таки ми маємо прийняти рішення щодо…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Рішення підкомітету: підтримати те, що …

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. 25 квітня, але з урахуванням нового листа облдержадміністрації. Додаткового листа.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. І направити … (без мікрофону) в "Укравтодор" для прийняття…

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Відповідного рішення.

Згоден, Іване Івановичу.

Сергію Юрійовичу, ви розумієте логіку?

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" погодив субвенцію, яка подавалася Чернівецькою облдержадміністрацією, відповідно до листа від 25 квітня. "Укравтодор" не готовий висловити позицію по новому переліку, який ще ним не розглядався. Ми погоджуємо те, що ми відпрацювали. Нові переліки ми не погоджуємо.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ви готові розглянути лист від комітету, скажімо, щодо цього питання?

 

(Шум у залі)

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Готові, звичайно.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Дякую.

Слово надається Богдану Васильовичу Дубневичу – голові підкомітету.

(Шум у залі)

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити перелік об'єктів щодо автомобільних доріг у Чернівецькій області, що здійснюється за рахунок відповідної субвенції, поданий листом облдержадміністрації від 25 квітня 2019 року з дотриманням вимог Бюджетного кодексу щодо використання коштів спеціального фонду бюджету.

Прошу підтримати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Почекайте, на голосування. Я пропоную все-таки поставити, врахувати лист від 14 травня Чернівецької облдержадміністрації щодо включення додаткового об'єкту і розподілу 18 мільйонів, які є залишком від минулого року.

Дивіться, "Укравтодор" може його повторно розглянути і дати його ОДА для…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Василю Васильовичу, у нас є варіант. … (без мікрофону) доручимо там розглянути, але погодити тільки те, по чому у нас прийнято рішення.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Прошу, Іване Івановичу.

 

КРУЛЬКО І.І. Василю Васильовичу, дивіться, яка ситуація. Це ситуація, яка у нас уже була по деяких областях, коли є необхідність доопрацювати документ. У такому випадку робиться пауза, дається можливість доопрацювати, іде нова засилка від адміністрації "Укравтодору", оперативно погоджуємо, і ми як комітет погоджуємо. Тобто нам треба, розумієте, "або шашечки або їхати". Бо ми комітетом при всьому нашому бажанні не зможемо зараз внести зміни в те, ми тільки кажемо "так" або "ні". Ми не можемо внести зміни прямо на комітеті. В цьому проблема.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Я розумію процедурність, скажемо так, "про це дурність" наших іноді дій, але, Іване Івановичу, питання принципово полягає: лист від облдержадміністрації датований 14 травнем у нас є щодо включення додатково в цей перелік об'єктів з урахуванням коштів, які є залишком за минулий рік, 18 мільйонів. Тому я і пропоную прийняти компромісне рішення: прийняти рішення, щоб доручити "Автодору" додатково погодити цей перелік, який, в принципі, вже є сьогодні від ОДА. Бо суб'єктом розподілу цих коштів є обласна державна адміністрація, яка погоджує з "Автодором" ці кошти.

Прошу, хто хоче ще висловитися з цього?

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Шановні поважні колеги депутати! Я озвучив все, що йде по Чернівецькій області, і це треба абсолютно прийняти. Я почув від керівництва, що є залишок перехідних коштів, де вони чітко знають, що цю вулицю або ці вулиці, які в аварійному стані в місті Чернівцях, вони подадуть пропозиції на "Укравтодор", "Укравтодор" це затвердить, прийде документ сюди до нас, ми зареєструємо і приймемо це успішно так, як ми прийняли оце тільки що по Чернівецькій області. І дуже вас прошу, не вигадуємо нічого, не вносимо нічого, що суперечить чинному законодавству, бо воно абсолютно нікому не потрібно.

Дякую.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Давайте голосувати.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Так, будь ласка, Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Василю Васильовичу.

Є пропозиція ще від комітету направити лист на обласну адміністрацію Чернівецької області і при роботі з перехідними залишками врахувати пропозиції, які надійшли дійсно від народних депутатів.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. І 14-м травням у нас є лист ОДА, де включено дорогу, яку просить ваша фракція. Ну, якщо вже на те пішло. Тому давайте ми це погодимо, новий перелік…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Ще не розглядав "Укравтодор".

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Ну і що? І що тут такого?

 

ШЕВЧЕНКО О.Л. Це ж порушення!

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Почекайте! Комітет може погодити лист новий облдержадміністрації… (Шум у залі)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Дозвольте. Як сказав Василь Васильович з Радикальної партії, що нікуди ми не звертатись не будемо. Все. Крапка. Голосуємо. (Шум у залі)

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, тоді…

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Василю Васильовичу, може, ви звернетесь окремим листом на комітет, комітет прийме рішення переслати його на адміністрацію "Укравтодору", для того щоб вони розглянули? Але це рішення треба погодити. Або повернути.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Тоді, будь ласка, Олександр Іванович… і Ярослав Романович, влаштовує вас позитивне погодження цього переліку на цьому етапі?

 

(Шум у залі)

 

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. … (без мікрофону) … голосування …. погоджено тоді.

 

ПАВЕЛКО А.В. Підкомітет у нас прийняв рішення? Є пропозиція підтримати рішення підкомітету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Ідемо далі.

 

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Тепер Рівненська область.

 

ПАВЕЛКО А.В. Третє питання порядку денного. Про переліки об’єктів, пов’язаних з реалізацією заходів з розвитку автодоріг в окремих регіонах та  фінансове забезпечення яких здійснюватиметься за рахунок залишку коштів, отриманих від експерименту, на кінець 2018 року.

Доповідає перший заступник голови Рівненської обласної держадміністрації Ундір Віталій Олександрович. Будь ласка.

 

УНДІР В.О. Шановний Андрію Васильовичу, шановні народні депутати, Рівненська обласна державна адміністрація просить погодити даний перелік на загальну суму 12 мільйонів 200 тисяч з двома дорогами по дорозі Н25 "Городище-Рівне-Старокостянтинів" та трьома об’єктами проектування щодо північно-східного об’їзду міста Дубни.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція надати слово від "Укравтодору" Цепелєву Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. …. за рахунок залишку митного експерименту і підтримує зазначені переліки.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Чи є зауваження у Рахункової палати? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення, згідно з поданим проектом ухвали зокрема. Комітет не має заперечень щодо поданого листом Рівненською обласною державною адміністрацією від 8 травня переліку об’єктів за рахунок залишку коштів від експерименту та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне – у Житомирській області (згідно з листом Житомирської обласної державної адміністрації).

Доповідає заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ясюнецький Олексій Олександрович.

Будь ласка.

 

ЯСЮНЕЦЬКИЙ О.О. Шановний пане голово, шановні народні депутати, вашій увазі пропонується перелік об’єктів, на яких планується здійснити ремонт за рахунок коштів, що надійшли від митного експерименту. Це залишки коштів 2018 року.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається від "Укравтодору" Цепелєву Сергію Юрійовичу.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. "Укравтодор" відпрацював перелік об’єктів за рахунок залишків від митного експерименту і підтримав зазначені напрямки фінансування.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Чи є зауваження у Міністерства фінансів? Відсутні. Дякую.

Рахункова палата? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу. 

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення, згідно з проектом ухвали зокрема: комітет не має заперечень щодо поданого листом Житомирською обласною державною адміністрацією від 19 квітня переліку об’єктів за рахунок залишку коштів від експерименту та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція надати слово нашому колезі. Будь ласка, Ревега Олександр Васильович.

 

РЕВЕГА О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги, прошу підтримати перелік об’єктів, затверджених головою обласної державної адміністрації.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Васильовичу, що ви підтримуєте розвиток Житомирської області.

Шановні колеги, є пропозиція від підкомітету та нашого колеги підтримати дане рішення. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. У Тернопільській області згідно з листом Тернопільської облдержадміністрації.

Слово надається директору департаменту розвитку мережі доріг Держагентства автомобільних доріг Цепелєву Сергію Юрійовичу.

Будь ласка.

 

ЦЕПЕЛЄВ С.Ю. Тернопільською обласною адміністрацією подано на розгляд "Укравтодору" залишки від "митного експерименту", "Укравтодором" були відпрацьовані, і погоджено зазначений "митний експеримент". Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є зауваження у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Відсутні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є зауваження у Рахункової? Немає.

Слово надається голові підкомітету Дубневичу Богдану Васильовичу.

 

ДУБНЕВИЧ Б.В. Пропонується комітету підтримати таке рішення. Згідно з підготовленим проектом ухвали, зокрема, комітет не має заперечень щодо поданого листом Тернопільської обладміністрації від 11 травня переліку об'єктів за рахунок залишку коштів від експерименту, та звертає увагу на необхідність забезпечення цільового спрямування залишку таких коштів з дотриманням норм Бюджетного кодексу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Васильовичу.

Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Переходимо до наступного питання. 4 питання порядку денного - про погодження перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання - перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Генеральній прокуратурі (розпорядження Уряду № 309-р).

Доповідає начальник Департаменту, головний бухгалтер Генеральної прокуратури Шарманська Світлана Олександрівна.

Будь ласка.

 

ШАРМАНСЬКА С.О. Доброго дня, шановний  Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Генеральна прокуратура просить погодити перерозподіл коштів в межах загального обсягу щодо збільшення видатків для забезпечення діяльності дисциплінарної комісії прокурорів. Щодо збільшення заробітної плати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Ми підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

Сьогодні на підкомітеті було розглянуте дане питання. Є пропозиція від підкомітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 8 травня за номером 309-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Шановні колеги! Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

 

ШАРМАНСЬКА С.О. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Олександрівно.

Наступне питання. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури (розпорядження Уряду № 258-р).

Доповідає Державний секретар Міністерства інфраструктури Галущак Андрій Едуардович.

Андрію Едуардовичу, прошу.

 

ГАЛУЩАК А.Е. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Міністерство інфраструктури звертається з проханням підтримати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 258-р в частині перерозподілу коштів за бюджетною програмою "Проектування та будівництво аеропорту в Дніпропетровській області", визначивши головним розпорядником не Міністерство інфраструктури, а Державне агентство інфраструктурних проектів, яке є спеціалізованим органом державної влади, що діє в системі міністерства і має досвід у виконанні функцій замовника. Таке рішення дозволить забезпечити ефективне використання коштів на ті цілі, які визначені бюджетною програмою.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Едуардовичу. Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Зазначене рішення дійсно правильне. Його треба збалансувати. Тому ми підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. При розгляданні даного питання на підкомітеті було прийнято одностайне рішення рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням Уряду від 17 квітня за № 258-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Є пропозиція підтримати.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Едуардовичу.

Дякую, колеги.

Наступне. Розподіл між місцевими бюджетами субвенції на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад. Розпорядження Уряду № 280-р.

Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Парцхаладзе Лев Ревазович.

Будь ласка, Леве Ревазовичу.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Доброго дня! Шановні колеги, Уряд 24 квітня 2019 року схвалив розподіл обсягу субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад. Загальний обсяг фінансової підтримки 2,1 мільярда гривень. Це розподілено між бюджетами 806-и об'єднаних територіальних громад.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Леве Ревазовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Немає заперечень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Дякую, Андрію Васильовичу.

Пропонується погодити розподіл у 2019 році між місцевими бюджетами субвенцій на формування інфраструктури ОТГ відповідно до розпорядження Уряду № 280-р.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Чи є зауваження чи пропозиції у Рахункової палати? Немає.

Будь ласка, переходимо до обговорення.

Будь ласка, Василю Васильовичу.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, пане заступник Міністра, і Міністра фінансів у тому числі. Звичайно, Міністерство фінансів не може заперечувати про ваш розподіл, але є до вас прохання. Шановні колеги, кількість об'єднаних громад збільшується. Я пам'ятаю цифру у 2016 році – 1,8 мільярда. І ми 2 мільярди залишаємо на об'єднані громади, на Фонд регіонального розвитку, на обласні державні районні адміністрації віддаємо всі, скажімо, інфраструктурні об'єкти. Тому прохання: при формуванні нового бюджету збільшіть, будь ласка, на мільярд, мінімум, оцю інфраструктурну субвенцію для об'єднаних територіальних громад, які будуть з кожним роком збільшуватися, і зменшуйте Фонд регіонального розвитку для обласних державних адміністрацій.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, була надана пропозиція нашим головою підкомітетом Куліченком Іваном Івановичем. Прошу голосувати.

Хто за? Хто проти? Хто утримався?

А, Андрію Леонідовичу, будь ласка, вам слово.

 

ДЕРКАЧ А.Л. Я, конечно, искренне рад, что у нас первый заместитель говорит, что надо нам области убрать. Но мы так дойдем скоро до ... (без мікрофону)

У нас система управляемости в стране как бы держится на одном Министре внутренних дел – хочу вам напомнить. У нас Гарант Конституции – Арсен Борисович Аваков, Министерство внутренних дел убрали, вообще инфраструктуры никакой нет, если так говорить по-честному. Поэтому если еще областные администрации не будут работать, они не будут иметь возможности вместе с областными советами как-то формировать позицию по территориям, то это вообще будет большая трагедия.

Другой момент, что вот то, что касается вопросов вот этих инфраструктурных субвенций, наверно, желательно было бы в будущем все-таки определиться там больше с приоритетами какими-то, координируя эту деятельность с местными администрациями, потому что в одном случае – это одна история, в другом случае – это другая история. У нас даже на одной территории Сумской области разница между Березовской громадой и Недригайловской громадой громадная, да, по задачам, которые стоят, вот эти субвенции. Но чтобы они не жили "от вольного", потому что у нас же зачастую в отдельных громадах понавыбирали людей, которые устраивают исключительно фестивали: то слеты туристок, то слеты туристов, то барабанщицы ходят в коротких юбках – это все идет за счет бюджета громады. Чтобы субвенция шла по назначению туда.

И определиться, еще раз говорю, по классификации, куда эта субвенция собственно должна идти.

Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Андрію Леонідовичу.

Шановні колеги, переходимо до голосування. Хто за те, щоб підтримати озвучену головою підкомітету Іваном Івановичем Куліченком пропозицію. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне. Розподіл між місцевими бюджетами субвенції на реалізацію проектів в рамках надзвичайної кредитної програми для відновлення України (постанова Уряду № 345). Доповідає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Парцхаладзе Лев Ревазович.

Лев Ревазович, будь ласка.

 

ПАРЦХАЛАДЗЕ Л.Р. Дякую.

Кабінетом Міністрів України від 24 квітня 2019 року прийнята постанова 345. Цією постановою затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів в рамках надзвичайної кредитної програми для відновлення України на суму 1 мільярд 280 мільйонів.

Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Леве Ревазовичу.

Чи є заперечення у Міністерства фінансів?

 

ШКУРАКОВ В.О. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Куліченку Івану Івановичу.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Пропонується підтримати таке рішення комітету: погодити уточнений розподіл субвенцій на реалізацію проектів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України згідно з постановою Уряду № 345 з дотриманням вимог Бюджетного кодексу в частині використання коштів спеціального фонду бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати.

Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, наступне. Розподіл коштів, передбачених у державному бюджеті за бюджетною програмою щодо здійснення природоохоронних заходів (постанова Уряду № 393).

Доповідає заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш Віктор Михайлович.

Вікторе Михайловичу, будь ласка.

 

ВАКАРАШ В.М. Дякую. Шановний Андрію Васильовичу! Шановні народні депутати! Шановні учасники засідання! Мінприроди просить підтримати постанову Кабінету Міністрів від 24 квітня № 393, якою здійснюється розподіл за напрямами коштів, передбачених у державному бюджеті по програмі 1270 "Здійснення природоохоронних заходів на 2019 рік".

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе Михайловичу. Чи є заперечення у Міністерства фінансів? Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу. За наслідками розгляду та керуючись вимогами статті 22 Закону "Про Державний бюджет на 2019 рік" пропонується рекомендувати комітету погодити згідно з постановою Уряду від 24 квітня за № 393 розподіл коштів за бюджетною програмою щодо здійснення природоохоронних заходів в сумі 398 і 2 млн гривень за напрямками згідно з додатками до цієї постанови Уряду і з дотриманням вимог бюджетного законодавства щодо використання коштів за спеціальним фондом державного бюджету.

Прошу підтримати таке рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався? 1 - утримався. Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.

Наступне. В "Різному" у нас є презентація інформації Офісу фінансово-економічного аналізу. Слово надається керівнику Мазярчуку Віктору. Будь ласка.

 

МАЗЯРЧУК В. Шановний Голово, шановні народні депутати, дуже коротко. Офіс спеціально підготував декілька інфографік стосовно бюджетного процесу. Особливо прошу звернути увагу на інфографіку, яка підготовлена про складання бюджетної декларації, оскільки почнеться бюджетний процес. Ми маємо надію, що дана інформація буде корисна вам. Всі матеріали знаходяться в роздаткових матеріалах. Окрім цього, в кінці місяця будуть передані народним депутатам наші підсумкові матеріали по податках і зборах і по доходах. Маємо надію, будуть корисні.

Дякую вам за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Вікторе.

Шановні колеги! У вас роздано. Мабуть, запитання є? Ні? Тоді щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийнято. Оголошую засідання комітету закритим.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку