СТЕНОГРАМА

засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

 

7 грудня 2016 року

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, я прошу вибачення. Закінчився Кабмін, представники Міністерства фінансів щойно підійшли. Ми починаємо нашу роботу. Я дякую вам за терпіння.

Зараз зареєструвалося 18 народних депутатів. На засіданні присутні більше половини від складу членів комітету. Кворум є. Засідання оголошую відкритим. Прошу секретаря комітету Шкварилюка Володимира Васильовича здійснити підрахунок результатів голосування щодо рішень комітету.

Шановні колеги, щодо порядку денного сьогоднішнього засідання.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Є пропозиція.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Костянтине Євгеновичу.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Прошу внести до порядку денного розгляд листа до Голови Верховної Ради стосовно голосування по законопроекту 5131.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається? Приймається.

Будь ласка, Горбунов.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні колеги! Я би просив, на прохання представників Служби безпеки України, які затримуються, перенести розгляд питання перерозподілів з пункту 3 на останній пункт.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається, колеги? Приймається.

Будь ласка, Віктор Кривенко. Зараз буде доповнення. Будь ласка, підтримайте.

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство, прошу поставити до порядку денного після всіх питань ще законопроект, який у нас є спільний з Міністерством фінансів. Є проблема з недофінансуванням обов'язкових платежів, соціальних в тому числі. І є перенадходження по прибутку підприємств. Ми якраз щойно проводили з цього приводу нараду. Прохання внести цей наш з Василем Васильовичем законопроект до порядку денного.

 

ПАВЕЛКО А.В. Колеги, підтримуємо? Дякую.

Тепер до порядку денного переходимо. По першому питанню доповідає Шкварилюк Володимир Васильович. Будь ласка.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету!

 

МАТВІЄНКО А.С. Першим питанням є пропозиція лист розглянути.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Як скажете.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Іщейкін Костянтин Євгенович.

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Шановні колеги, якщо дуже коротенько, то мова йде про те, що вчора за наслідками обговорення законопроекту на пленарному засіданні 5131 відбулося декілька голосувань, перед якими Голова Комітету з питань бюджету Павелко Андрій Васильович і голова підкомітету з питань удосконалення бюджетного законодавства Іщейкін наголошували на рішенні комітету прийняти законопроект з урахуванням пропозицій комітету. Тому голосування щодо прийняття законопроекту в першому читання, що стало результативним, мало б врахувати підтримані комітетом пропозиції.

Тому є пропозиція Комітету з питань бюджету, проаналізувавши обговорення і результативне голосування, яке прийняло законопроект за основу, направити лист до Голови Верховної Ради, щоб він дав згоду на врахування голосування з пропозиціями комітету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. По цьому питанню? Анатолій Сергійович.

 

МАТВІЄНКО А.С. Ми вже обговорили, але я просто хочу сказати, що ми дмухаємо на холодну воду, але щоб зняти всякі сумніви, я підтримаю. Єдине, Андрій Вікторович, по цьому листу я хотів би, де в другому абзаці ми послались на те, що ця позиція узгоджена з Міністерством фінансів, що ми внесли її як узгоджену позицію з Міністерством фінансів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Доповнити даний лист. Дякую.

Шановні колеги, з доповненням Матвієнка Анатолія Сергійовича приймається таке звернення? Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Одноголосно.

 

МАТВІЄНКО А.С. Є пропозиція прокоментувати, якщо можна сьогодні голові, бо він завтра це має прийняти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Вже зараз це письмово буде направлено.

 

МАТВІЄНКО А.С. Але і вам звернутись до нього.

 

ПАВЕЛКО А.В. Так, так.

Будь ласка, переходимо далі. По першому питанню доповідає Шкварилюк Володимир Васильович.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Дякую. Шановні члени комітету, на ваш розгляд виносяться питання опрацювання законопроектів: ті, які мають вплив на показники бюджету і які не мають вплив на показники бюджету. Загальна кількість опрацьованих законопроектів – 84. Тому прошу підтримувати окремо ті законопроекти, які мають вплив і які не мають вплив. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Колеги, є питання? Немає. Хто за те, щоб підтримати список законопроектів, що не мають вплив на показники бюджету, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

Хто за те, щоб підтримати проекти рішень до законопроектів, що мають вплив на показники бюджету. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

Будь ласка, переходимо далі. Про погодження передачі бюджетних призначень, перерозподілу видатків державного бюджету, розподілу коштів, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету, та розподілу трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам.

Перше питання – перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному управлінню справами ( розпорядження уряду № 834-р). Доповідає заступник Керівника Державного управління справами Прилипко Сергій Іванович. Сергій Іванович, будь ласка.

 

ПРИЛИПКО С.І. Шановні народні депутати, Державне управління справами просить погодити перерозподіл видатків державного бюджету в сумі 772,5 тисячі гривень між програмами без додаткового виділення коштів з державного бюджету. Половина цих коштів іде на "комуналку", а половина коштів іде на Академію державного управління. Прошу погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Іванович. Будь ласка, Міністерство фінансів. Сергій Михайлович, ви підтримуєте?

 

МАРЧЕНКО С.М. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович. Шановні колеги, на розгляді підкомітет прийняв рішення рекомендувати комітету погодити встановлений розпорядженням уряду від 16 листопада за №834-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне питання. Шановні колеги, я дуже перепрошую, ми забули дуже важливе питання. Сергій Рудик озвучить, будь ласка.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги! Мова йде про включення до порядку денного. Просто після того, як закінчився наш підкомітет з питань державного боргу і фінансування бюджету, до нас надійшло звернення з Міністерства внутрішніх справ про погодження надання державних гарантій в частині Нацгвардії. Мова йде про дуже серйозне питання, воно ще й закритого характеру, я просив би в кінці його розглянути. І є заступник Голови Нацгвардії, який готовий нам доповісти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Приймається, колеги? Приймається. Дякую. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання – перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Управлінню державної охорони. Розпорядження уряду номер 837-р. Доповідає заступник Начальника Управління державної охорони Іванчук Олександр Миколайович.

 

ІВАНЧУК О.М. Добрий день, шановний головуючий! Члени комітету! Питання перерозподілу виникло у зв'язку з необхідністю закупівлі боєприпасів. І поштовхом для порушення цього питання є майже критичний стан із забезпеченням даного виду для забезпечення бойової підготовки за відсутності надходжень до спеціального фонду коштів, які намагались ми отримати за рахунок спецконфіскацій. Тому просимо перерозподілити ті кошти, які ми зекономили протягом 2016 року.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Миколайовичу. Будь ласка, Міністерство фінансів.

 

МАРЧЕНКО С.М. Не заперечуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Підкомітет рекомендує комітету погодити розпорядження уряду від 16 листопада за номером 837-р. І прошу підтримати, колеги.

 

ПАВЕЛКО А.В. Віктор Миколайович Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Я теж пропоную підтримати, але от, пане Іванчук і ви, колего, куди у нас боєприпаси розходуються в УДО? От була виїзна нарада в Узині, це мені розповідав пан Бровченко, заступник міністра економічного розвитку. Вони там поїхали з головою Київської обласної державної адміністрації. І перший раз в Узині з'явилася техніка Управління державної охорони. Там такого місцеві жителі ніколи не бачили. Бо вони там займають частину землі, от на аеропорту, там уже і плит немає, і дерева вже поспилювали, і залізо останнє повирізали. І вони вирішили показати, що там справді є УДО. І влаштували: "взривпакети" кидали людям під ноги, стріляли над головами. Тому просто ця ганебна ситуація, яка була, у мене все-таки прохання, щоб все одно ми залишалися в рамках якоїсь там пристойності. У вас є  там конфлікт з приводу цього Узина, але не треба розходувати боєкомплект для показухи і кидати заступнику міністра "взривпакет" за два метри від його ніг.

 

ПАВЕЛКО А.В. Добре. Олександре Миколайовичу, я думаю, ви це зауваження приймете.

 

ІВАНЧУК О.М. Врахуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Врахуєте. Будь ласка, є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим пропозицію погодити встановлений розпорядженням уряду від 16 листопада за номером 837-р перерозподіл видатків державного бюджету.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято. Дякую, Олександре Миколайовичу.

Наступне. Зміни до розподілу коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 6521100 "Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Служби безпеки України" на 2016 рік (розпорядження уряду номер 841-р).

Доповідає заступник Голови Служби безпеки України Глуговський Михайло Васильович.

Михайле Васильовичу, будь ласка.

 

ГЛУГОВСЬКИЙ М.В. Доброго дня, шановний Андрію Васильовичу, шановні члени комітету! Ми пропонуємо внести зміни до постанови Кабінету Міністрів  по перерозподілу і 39 мільйонів виділити, перерозподілити на придбання житла для військовослужбовців-учасників АТО регіональних органів СБ України. Таблиця додається, там на кожну область пропорційно, відносно наявності офіцерів, які стоять в черзі, розподілили ці 39 мільйонів. Пропоную підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую вам, Михайле Васильовичу. Ще раз хочу підкреслити важливість цих питань.

Будь ласка, Міністерство фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Міністерство фінансів не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В.  Шановні колеги, за наслідками розгляду на підкомітеті, керуючись вимогами 33-ї статті Закону про Державний бюджет на 2016 рік, пропонується рекомендувати комітету погодити розподіл коштів за бюджетною програмою щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Служби безпеки за напрямками згідно з додатком в редакції розпорядження уряду від 16 листопада за номером 841-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Анатолій Сергійович Матвієнко, запитання.

 

МАТВІЄНКО А.С. Михайле Васильовичу, я не до цього. Я підтримую перерозподіл.

А чи змінюватиметься філософія взагалі забезпечення квартирами? Те, що ми виділяємо з бюджету гроші, будуєте і віддаєте квартири: левова частина – у власність, якась частина – службових. Чи не можемо ми змінити парадигму використання держаних коштів на кредити пільгові? І входити із тим, ми піднімаємо заробітну плату і будемо піднімати, щоб людина собі отримувала пільговий кредит, довгостроковий, купувала житло – і зняти цю проблему, бо вона не дуже прозора. Повірте мені, вона має багато тіньових закоулків.

Чи є така позиція міністерства взагалі: трошки подумати і внести нам на розгляд іншу філософію використання бюджетних коштів? Дякую.

 

ГЛУГОВСЬКИЙ М.В. Дякую за запитання. Будемо працювати над цією проблемою. Поки що ми таку практику не вводили. Але ми вивчимо це питання, і я думаю, що погодимося на цю пропозицію.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую, Михайле Васильовичу. 

Рудик Сергій Ярославович, запитання.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, дивіться, коли між першим і другим читанням ми заслуховували головних розпорядників бюджетних коштів, прийшов Голова СБУ і півтори години пояснював нам те, що не можна було пояснювати у відкритому режимі. З того, що ми почули, була отримана унікальна інформація, насправді унікальна. Але не про якусь там спецтехніку, а унікальність цієї інформації полягала в тому, коли ми задали запитання: за скільки в системі СБУ за квадратний метр вони умудряються будувати житло? Нам Голова Служби безпеки продемонстрував на своєму особистому телефоні відео і на цьому відео був їхній відомчий будинок в Конча-Заспі, де один квадратний метр, з частиною навіть внутрішніх робіт і вбудованою кухнею, обійшовся їм, здається, в 7,5 тисяч гривень за квадратний метр. Кажуть, що Президент особисто їздив, дивився, що це відповідає дійсності.

Другий будинок, який вони побудували в місті Києві і здали в експлуатацію, так само, здається, разом з частиною внутрішніх робіт, чи всі внутрішні роботи, було, здається, 8,2 тисячі гривень.

Тобто я хотів би попросити заступника, щоб він звернувся. Я тоді "прохлопав" і не попросив у генерала Грицака, щоб він нам перекинув це відео, щоб ми могли показувати іншим ЦОВВ, іншим керівникам державних структур, які будують відомче житло, що таке, коли ти (вибачте, російською) рачительно ставишся до використання бюджетних коштів. Бо прикладів, коли це коштує не 7, не 8 і не 9, і не 10 у нас більш ніж достатньо. І кожний, хто представляє конкретну область, а я представляю Черкащину і маю з цього приводу багато що сказати.

Тому прохання від мене особисто, від моїх колег, нам оце відео показати, що ми показували, і всім взяти за основу оцей підхід.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Ярославовичу.

Шановні колеги, я ще хочу доповнити, про що щойно казав Сергій Ярославович на початку, що ми всі з вами брали участь у цьому питанні, яке доповідав Голова Служби безпеки України Василь Сергійович Грицак, і ми всі були переконані в тому, що необхідно додати коштів до другого читання, але Міністерство фінансів і ми не побачили дану підтримку.

Сергію Михайловичу, від комітету ще раз просимо звернути увагу на дане питання, тому що зараз це питання було, м'яко кажучи, проігноровано, і це дуже важливо для країни в дуже непростий час. Дуже наполягаємо дане питання взяти під контроль. І Михайле Васильовичу, я думаю, що ми з вами разом ще раз будемо наполягати на даному питанні.

Будь ласка, Павлов Костянтин.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Я просто хочу ответить своему коллеге уважаемому Анатолию Сергеевичу в отношении программы по изменению философии. Для того, чтобы изменить философию нет необходимости "грузить" об этом СБУ. Реанимируйте программу доступного жилья, когда человек платил 3 процента годовых за долгосрочный кредит и чувствовал себя абсолютно спокойно. Поэтому философию СБУ менять не нужно, философию нужно менять вообще.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Шановні колеги, переходимо до голосування. Пропонується підтримати озвучену головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем пропозицію погодити розподіл коштів за бюджетною програмою щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Служби безпеки за напрямами згідно з додатком в редакції розпорядження уряду від 16.11.2016 № 841-р. Голосуємо. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

Михайле Васильовичу, дякую за участь.

 

ГЛУГОВСЬКИЙ М.В. Дякую всім.

 

ПАВЕЛКО А.В. Зміни до розподілу коштів, передбачених у Державному бюджеті за програмою 1002070 "Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Державної прикордонної служби України" на 2016 рік (розпорядження уряду № 840-р). Доповідає начальник фінансово-економічного управління Державної прикордонної служби України Орел Олександр Васильович.

Будь ласка, Олександре Васильовичу.

 

ОРЕЛ О.В. … (Без мікрофону).

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Васильовичу.

Будь ласка, Міністерство фінансів по даному питанню.

 

МАРЧЕНКО С.М. Міністерство фінансів не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

 

 

ГОРБУНОВ О.В. Після розгляду підкомітетом та керуючись вимогами статті 33 Закону "Про Державний бюджет на 2016 рік" пропонується рекомендувати комітету погодити розподіл коштів за бюджетною програмою щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Державної прикордонної служби за напрямками згідно з додатком в редакції розпорядження уряду від 16 листопада 2016 року за № 840-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу.

Будь ласка, питання.  Анатолій Сергійович Матвієнко.

 

МАТВІЄНКО А.С. Скажіть, будь ласка, а скільки того житла у вас є службового? І взагалі в прикордонній всій вашій системі скільки службового житла, яке ви будуєте? Є у вас такі дані чи немає?

 

ОРЕЛ О.В. У нас на даний час відомчий конкурс … близько 10 тисяч. Значить, ми забезпечуємо в першу чергу службовим житлом.

 

МАТВІЄНКО А.С. А відсоток який у вас службового житла? Не знаєте.

 

КРИВЕНКО В.М. Вони все передають, стовідсотково.

 

ОРЕЛ О.В. Я не готовий зараз доповісти. Якщо дозволите, я…

 

МАТВІЄНКО А.С. Я не випадково питаю. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, Вікторе Миколайовичу.

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство, я коротко, і по наступним перерозподілам я не буду виступати. Дивіться, ми в 2010 році зупинили таку програму жахливу, яка називалася "30 на 70", це була катастрофа. І дуже правильне питання підняв Анатолій Сергійович про службове житло. Нам треба створювати фонд службового житла, який заборонено до приватизації будь-яким іншим чином до відчуження, крім відпрацювання 10-15 років у відповідній галузі. У нас з вами 95 відсотків молодих працівників, які працюють у виконавчій службі, правоохоронній системі, в інших державних напрямках. Це люди, які прийшли отримувати досвід, і через рік – два "валять" з державної служби, бо у них уже є штамп "Південмаша" чи ще чогось, це люди, які чекають права підпису, їх не цікавить зарплата, арештувати, відпустити, землю відкромсати, побудувати щось дорожче чи купити щось дорожче, і залишаються просто нездари, які нікому не потрібні.

Тому окремий заклик до вас, максимально стимулюйте створення фонду службового житла і заборона його відчуження, крім як відпрацювання. Це єдиний спосіб. І кому цікаво, я закликаю до розробки. Я над цим буду працювати.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітетом Горбуновим пропозицію погодити розподіл коштів за бюджетною програмою № 840-р. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення прийнято.

Наступне. Зміни до розподілу коштів, передбачених у Державному бюджеті за програмою 1003090 "Будівництво житла (придбання) для військовослужбовців Національної гвардії України" на 2016 рік (розпорядження уряду № 897-р). Доповідає заступник Командуючого Національної гвардії України начальник логістики Кулик Олег Євгенович.

Будь ласка, Олеже Євгеновичу.

 

КУЛИК О.Є. Національна гвардія України виступає з клопотанням про перерозподіл 9 мільйонів 100 під закупівлю житла у місті Маріуполь, у місті Слов'янськ, у місті Харків саме для військовослужбовців Національної гвардії, а також для добудівництва службового житла у місті Харкові – 104 квартири.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олеже Євгеновичу.

Я так думаю, ви підтримку просите для даного розподілу?

 

КУЛИК О.Є. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Слово надається Міністерству фінансів по даному питанню.

 

МАРЧЕНКО С.М.  Міністерство фінансів  не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні друзі! Підкомітет після розгляду рекомендує погодити розподіл коштів за бюджетною програмою щодо  будівництва (придбання) житла для військовослужбовців Національної гвардії України за напрямками, згідно з додатком в редакції розпорядження уряду від 30 листопада за номером 897-р. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Олександре Володимировичу. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Державному комітету телебачення і радіомовлення. Розпорядження уряду номер 839-р.

Доповідає перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення Червак Богдан Остапович. Будь ласка.

 

ЧЕРВАК Б.О. Шановний пане Голово! Шановні народні депутати! Державний комітет телебачення і радіомовлення просить перерозподілити кошти відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів  від 16 листопада 2016 року про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Держкомтелерадіо. Це дозволить погасити заборгованість за ліцензійні права трансляції Літніх олімпійських ігор 2016 року та Літніх паралімпійських ігор 2016 року. Заборгованість виникла через зростання курсу євро на час оплати ліцензійних прав у березні. Кошти ці з'явилися у зв'язку з тим, що Національній телекомпанії України від Кабінету Міністрів України не було отримано погодження на відрядження творчої групи НТКУ в місто Ріо-де-Жанейро для висвітлення Літніх олімпійських ігор 2016 року. Прохання підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Богдане Остаповичу. Є заперечення у Міністерства фінансів?

 

МАРЧЕНКО С.М. Міністерство фінансів не заперечує.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Від підкомітету пропонується погодити встановлений розпорядженням уряду від 16 листопада за номером 839-р перерозподіл видатків державного бюджету. І прошу підтримати всіх. 

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Хто за дане рішення, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів. Розпорядження уряду номер 838-р.

Доповідає заступник директора департаменту Міністерства фінансів Давидович Валерія Олександрівна. Будь ласка.

 

ДАВИДОВИЧ В.О. Доброго дня, народні депутати. Пропонується здійснити перерозподіл в межах загального обсягу бюджетних призначень на 2016 рік по Міністерству фінансів в сумі 346 тисяч гривень з поточних видатків на капітальні для придбання та введення в експлуатацію мережевої системи зберігання даних для забезпечення резервних копій баз даних та прикладного програмного забезпечення у зв'язку з виходом з ладу стрічкової бібліотеки, яка була придбана ще в 2008 році.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Валеріє Олександрівно.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Підкомітетом рекомендується погодити встановлений розпорядженням уряду від 16 листопада за номером 838-р перерозподіл видатків державного бюджету. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Зміни до розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, постанова уряду № 859.

Доповідає заступник Міністра фінансів Марченко Сергій Михайлович. Будь ласка.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, вашій увазі пропонується погодити проект постанови – зміни до розподілу між місцевими бюджетами субвенції з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 23.11. №859. Зокрема здійснюється розподіл субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 13,2 мільйонів гривень, уточнюються назви окремих об’єктів, заходів, які здійснюються за рахунок субвенції. Просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Михайлович. Будь ласка, слово надається голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. … (Без мікрофону).    

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Зміни до Переліку об’єктів і заходів, що будуть здійснюватись за рахунок залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів Донецької області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень (розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації за № 1049 та № 1101). Слово надаєтсья голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. …згідно з розпорядженням голови Донецької обладміністрації від 23 листопада та від 6 грудня.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Розподіл резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2016 році (розпорядження уряду № 902-р). Доповідає заступник Міністра охорони здоров’я Ковтонюк Павло Анатолійович. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Дякую.

Ідеться про резерв медичної субвенції, який щороку залишається, і в цьому році ми  перерозподіляємо, щоб покрити заборгованість по заробітних платах регіонів. Просто цей резерв розподіляється по подушовому принципу між всіма регіонами рівномірно. Просимо це підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Павло Анатолійович. Будь  ласка, зараз голова підкомітету Костянтин Юрійович Павлов.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Пропонується погодити розподіл між місцевими бюджетами згідно розпорядження уряду № 902-р. На підкомітеті розглянули сьогодні, запитань немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Костянтин Юрійович. Будь ласка, питання. Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Ви сказали, що рівномірно. Який принцип розподілу?

 

КОВТОНЮК П.А. Принцип на одного жителя відповідно до кількості населення. По формулі.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергій Ярославович Рудик, будь ласка.

 

РУДИК С.Я. Я просто хотів підтвердити, що це поформульно, тому що я на підкомітеті якраз це питання з’ясовував. Передзвонював в обласну державну адміністрацію, спілкувався з керівником профільного департаменту і вони підтвердили, що воно на 97 відсотків співпадає з потребами ОДА, але вони, щоб не збивати паровоз з коліс, доберуть ті 3 відсотки на місцевому рівні. Але я просто кажу колегам, щоб не задавати різні запитання, то дійсно на прикладі Черкаської області підтверджую, що вони підійшли до цього з правильним підходом.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергій Ярославович. Будь ласка, Петро Михайлович Ванат.

 

ВАНАТ П.М. Я хочу запитати, чи враховуються переселенці в цих формулах?

 

КОВТОНЮК П.А. Це буде наступна постанова по переселенцям. Це окремою постановою введуть перерозподіл по них.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, хто за те, щоб підтримати озвучене головою підкомітету Павловим рішення, а саме: погодити розподіл між місцевими бюджетами резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету згідно з розпорядженням уряду № 902-р. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення прийнято. Дякую.

Наступне. Перерозподіл обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2016 році, розпорядження уряду № 903-р. Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Оця постанова якраз про ті кошти, які виділяються на окуповані території, але не використовуються. Ми їх перерозподіляємо на області відповідно до кількості внутрішньо переміщених осіб, які переїжджають в цю область. У нас є дані з Міністерства соціальної політики по кількості внутрішньо переміщених осіб і ми за кожною людиною пускаємо ці кошти. Дякую. Прошу також погодити.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую.

Слово надається голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Пропонується погодити перелік перерозподілу. На підкомітеті розглянули, питань немає, що стосується цього питання.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую, Костянтине Юрійовичу.

Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Рішення приймається.

Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров'я, розпорядження уряду № 904-р. Доповідає заступник Міністра охорони здоров'я Ковтонюк Павло Анатолійович. Будь ласка.

 

КОВТОНЮК П.А. Дякую. 

В цій постанові ідеться про перерозподіл залишку коштів, які були у нас в програмі "Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру" при централізованій державній закупівлі, конкретно по закупівлі мамографів. У нас залишалося 5 мільйонів гривень. Ми їх перерозподіляємо на забезпечення медикаментами та харчуванням двох закладів для ветеранів. Це наш медико-соціальний центр для ветеранів в Циблях та Український госпіталь для афганців "Лісова поляна". Є постанова Кабміну, яка встановлює певні стандарти щодо медикаментів і харчування, і на виконання цих стандартів ми перерозподіляємо на ці два заклади кошти. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В.  Дякую, Андрію Васильовичу.

В ході обговорення даного питання на засіданні підкомітету з питань видатків держаного бюджету було зауважено про соціальну складову питання, яке запропоновано вирішити, та необхідність забезпечення медикаментами і харчуванням закладів для ветеранів війни. Водночас звернуто увагу про наявність проблеми із закупівлями медичного обладнання, про що уже було сказано.

Остаточного рішення підкомітетом не було запропоновано. І є рішення визначитись щодо перерозподілу видатків державного бюджету згідно з  розпорядженням уряду № 904-р безпосередньо на засіданні комітету.

Хоча, якщо вам цікава моя власна думка, я б підтримав і буду підтримувати. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Є питання? Сергій Ярославович Рудик.

 

РУДИК С.Я. Шановні колеги, я автор правки про те, щоб в бюджеті 2017 року з'явилася знову державна програма, яка дозволяє закупляти мамографи на всій території нашої держави. В цьому залі сидить, як мінімум, 5 чи 6 наших колег, які були авторами такої правки на цей рік. Тобто в бюджеті цього року були 200 мільйонів гривень, якими повністю МОЗ не скористалося.

Якщо хто пам'ятає, в останній день роботи нашої попередньої сесії нас збирали всіх, і ми терміново відклали всі свої справи, під куполом зібрались для того, щоб розподілити більшу частину цієї суми, там 150 з хвостиком мільйонів гривень, під мотивацію, що ці кошти "горять" для лікування наших дітей за кордоном. Ми це підтримали. І нас запевнили, зі слів, представники МОЗу, що вони знайдуть додатковий ресурс, щоб все-таки повернути ці кошти на цю програму. Що сталося? В результаті недоопрацювань урядовців, я не хочу зараз ділити відповідальність між МОЗ і представниками Кабінету Міністрів України, ці кошти пішли, по суті, на потреби дітей, на лікування за кордоном тільки в другій половині вересня, і за цей час двоє дітей померло. Тобто через якогось дебіла, який ставиться до своїх посадових обов'язків по-дебільному, померли дві дитини! А бюджетний комітет пішов на те, щоб своє рішення скасувати, для того щоб ці кошти пішли. Це перший епізод.

Другий епізод. Коли представляли у нас проект Державного бюджету на 2016 рік, представляв його Перший віце-прем'єр Кубів. На моє запитання, чи це ви забули внести цю державну програму, чи щось по-іншому, Кубів сказав: "Ми це забули і ми обов'язково внесемо". Я продовжував займатися цим питанням, спілкувався з в.о. міністра, і теж отримав запевнення, що все буде нормально. В другому варіанті бюджету, підготовленному урядом, не зважаючи на те, що було прописано норму, як у нас там пишеться, "задовольнити частково", тобто на розгляд уряду, її немає. Тобто в наступному році у нас не буде жодної копійки на купівлю мамографів у нашій державі.

Щоб ви розуміли, у мене на окрузі є головлікар, він депутат обласної ради, головний лікар онкологічного диспансеру. Завдяки тому, що він такий активний і що він в системі працює, він бере один мамограф і провозить по кожному селу округа. Стоять величезні черги.

Я не хочу матюкатися, але зараз пропонується знову 5 мільйонів зняти під виглядом… Проблема ж не у пенсіонерах, не у ветеранах і не у дітях, яким треба. Ми плануємо бюджет наступного року і ми маємо закласти необхідну суму на лікування дітей за кордоном. Ми плануємо бюджет 2017 року і плануємо те ж саме робити для ветеранів. Де мамографи? Скільки можна? Хто понесе відповідальність? Де ті обіцяні кошти? Не хочете вітчизняного виробництва? Зробіть в кого завгодно. Людям потрібні мамографи! Не хочете пропускати вітчизняного, пропустіть міжнародного. Це серйозна проблема. Тим більше, в рамках підготовки між першим і другим читанням уряд додав багато статей по медицині: на серцеві захворювання, на діабетиків, на людей з підвищеним тиском. Поверніть, як хочете, у нас є ще час.

У зв'язку з тим, що ми вчора не проголосували, знаєте, в цілому кілька важливих законопроектів, у нас, по суті, є ще днів 7 на врегулювання цього питання. Знайдіть формулу, будь ласка, користуючись присутністю заступника Міністра фінансів, Міністра Кабінету Міністрів, щоб ми це купили. Дякую.

Я пропоную не підтримувати зараз цю правку. Це дорога в нікуди.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Василь Васильович Амельченко.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Павле Анатолійовичу, ми постійно на бюджетному комітеті піднімаємо питання щодо заборгованності по заробітній платі і вашої субвенції. Я вчора зустрічався з керівництвом Барської центральної районної лікарні Вінницької області, і коли медичні працівники тобі ставлять питання: "Що ви там робите, в тому бюджетному комітеті, що ми до цих пір за другу половину жовтня не отримали заробітної плати?". Тому я вас дуже прошу, будь ласка, зверніть увагу не просто, що, скажімо, ви розподілили цю субвенцію – проконтролюйте її до кінця, наскільки вона виплачена і наскільки працівники отримали в повному обсязі заробітну плату.

 

КОВТОНЮК П.А. Василю Васильовичу, ми зробили інструктивний лист, щоб ці кошти були тільки на зарплати витрачені, не на комуналку і ні на що інше.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Віктор Кривенко, будь ласка.

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство, знаєте, у тибетців є класифікація державних правителів і там п'яті по градації це ті, хто пішли у владу тільки заради меркантильних інтересів, це злочинці. А шості – це ті, кого випадково винесло на гребінь влади, це нікчеми. І от два роки, які ми бачимо у виконанні Міністерства охорони здоров'я, це суміш злочинця і нікчеми, причому нікчема – це гірше. З одного боку – лобісти, які розуміють, що  треба тягти імпортне обладнання, їм плювати, що ми тут знищуємо вітчизняні високотехнологічні виробництва, у нас вже їх, до речі, три збиральних виробництва, які є в Україні. І з іншого боку – чиновники, які кажуть: зрозуміло, що нам краще брати хабарі від постачальників імпортної техніки, тому що там КРУ приходить, ти їм показуєш "платіжку" за кордон або на представництво міжнародної великої компанії, тут називалися, "відкати" – 40-60 відсотків (те, що по ринку ходить).

Цю програму знищили в минулому році під різними надуманими приводами, цю програму фактично знищено в цьому році. І тепер у нас виходить, що МОЗ ще буде й не винуватий. Якраз до Павла Ковтонюка у мене немає претензій, він нова людина і мені здається, що прогресивна. Але він теж стає частиною цього механізму, яким керують, можливо, навіть не керівники, а якийсь середній апарат. І тепер у МОЗ немає програми, яку вони не виконали, то вони спокійно навіть ті 17 мільйонів гривень, те, що ми тоді казали їм, коли залишалося, як було 200 мільйонів, віддали на лікування 183. Ми казали: віддайте на області, області проведуть свої тендери. І це був повністю законний спосіб. Вони нам казали: ні, ми повинні закупати тільки з центру, а з центру нам можуть тільки через міжнародні організації, а це тепер неможливо. І тепер вони розкидають по різних "сусеках", ставлять нас перед фактом, що така важлива проблема – два санаторії. А чим займалися до цього? А що, немає інших у вас програм? Може, давайте ми подивимося ретельніше, з чого їм дати?

Але їм важливо цю програму "обнулити", щоб їм в кінці не сказали, що ті 7 з половиною тисяч людей, які в рік гинуть від раку молочної залози, з яких третину, мінімум, можна врятувати через ранню діагностику. Ми вчора говорили з вами, що у нас у жінок тільки руками вже знаходять, на третій стадії, коли виліковність 10-15 відсотків. А рання діагностика дозволяє виявити і за тисячу доларів вилікувати. Виліковність – 90 відсотків. Весь світ – є методики по скринінгу, і треба все обладнати. Ні – їм все одно хочеться дотягти, щоб купити імпортне. От у підсумку – нехай своє все здохне "к чертям собачьим". До речі, наші виробники - вже за цей час один помер, той, який харківський, який колишній космічний. Його вже фактично не існує. Але коли ми пишемо "вітчизняне виробництво", то за три місяці локалізовує своє виробництво тут хтось із великих виробників, уже хоча б частина заробітної плати є в Україні.

Тому, товариство, я вас закликаю не підтримувати це. Нехай МОЗ шукає в себе інше джерело, виходить на наступний комітет, ми зберемося в будь-який час. Ми вважаємо, що проблема по цих двох закладах є важлива. Але це цинічна, низька маніпуляція нашим комітетом. І нас просто використовують як "попку-дурака": ви можете говорити що хочете, хлопці, ми все одно все підготуємо  таким чином, що вам не буде куди діватися.

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Павле Анатолійовичу, я теж хочу звернутися, щоб ви все-таки дослухались до бюджетного комітету. Я можу сказати, що за ці роки єдине позитивне, за що можна подякувати МОЗу, це система перинатальних центрів. От мені здається, це єдине, що в країні вдалося і можна назвати це дійсно реформою.

Тому наступне питання: дійсно, ну невже за два роки не можна по одному мамографу або перинатальні центри, якщо там вже добити, тому що там дійсно потік, або в онкодиспансери, і все?

 

ПАВЕЛКО А.В. Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрій Васильович. 

Шановні колеги, я цілком погоджуюсь з тим, що кожен із вас сказав, але давайте трошки повернемося от до чого. Працюючи над Бюджетним кодексом, ми вже не раз піднімали проблематику – те, що дійсно у нас дуже багато питань до Міністерства охорони здоров'я. На ці питання, на жаль, нам дуже мало і, скажемо так, і бажання у МОЗ немає, для того щоб відповідати на ці питання.

Ми максимально в наступному році плануємо, і це є і рішення, і поправки від представників бюджетного комітету щодо контролю певних програм Міністерства охорони здоров'я, для того щоб в більш тісному контакті працювати і можна було б дійсно якось як мінімум сприяти активнішій реалізації тих програм і намірів, які декларуються в бюджеті України на 2017 рік.

Щодо цього перерозподілу. Я просто хочу вас запитати, Павло Анатолійович, ви зможете провести наприклад тендер або закупівлю за ці 5 мільйонів (скільки там?) 145 тисяч певного обладнання?

 

КОВТОНЮК П.А. … (Без мікрофону).    

 

ІЗ ЗАЛУ. Обладнання, мабуть, ні.

 

ГОРБУНОВ О.В. Ні, я це все розумію. Я ставлю питання, на які в мене є відповідь. Я хочу сказати вам, колеги, я з розумінням відношусь до цього. До засідання підкомітету, до розгляду цього питання до мене були десятки дзвінків і від громадських організацій зі всієї України, які користуються послугами саме цих санаторіїв. І я все-таки просив би вас (хай це буде в останній раз) підійти з розумінням до тих людей, які лікуються, які потребують лікування в цих закладах. Але на 2017 рік ставимо на контроль і вимагаємо від МОЗ все-таки виконання програм і вишукання тих коштів, тому що є і проблематика щодо діагностики не тільки там ракових захворювань й інших. Є потреба в цьому обладнанні. Тому вже другий рік поспіль ми піднімаємо це питання, а нас чомусь не чують. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Переходимо до голосування. Будь ласка, колеги. Зараз важливо, щоб Міністерство охорони здоров'я все ж таки почуло бюджетний комітет. Ви хотіли щось добавити?

 

КОВТОНЮК П.А. Якщо можна, я останню ремарочку зроблю. Міністерство не заперечує проти того, аби закуповувати обладнання для скринінгу раку. Якщо буде така програма, то це добре. Ми, звичайно, будемо максимально старатися, щоб в таких програмах централізованих закупівель не було корупційної складової жодної, але ми не заперечуємо проти неї. Проте проти конкретних 5 мільйонів, щодо них, то альтернативою є те, що вони просто вернуться в державний бюджет і не будуть використані. Тому я прошу цей перерозподіл все-таки підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, було запропоновано, по-перше, було два варіанти рішення: одне – підтримати, друге – відхилити. Пропонується, все ж таки, по порядку. По порядку була першою озвучена головою підкомітету Горбуновим пропозиція – погодити, встановлений розпорядженням уряду від 30 листопада за номером 904-р, перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. 9. А нас є 16. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто проти? 1. Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Рішення прийнято.

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення прийнято. Дякую.

Наступне. Перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки. Розпорядження уряду № 895-р. Доповідає директор департаменту економіки та фінансування Міністерства освіти і науки України Даниленко Світлана Василівна.

Будь ласка, Світлано Василівно.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Шановні народні депутати! Міністерство освіти і науки просить погодити перерозподіл видатків споживання у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству освіти і науки, в сумі 42 мільйони 100 тисяч за рахунок зменшення обсягу бюджетної програми "Освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам" і збільшити на бюджетну програму "Підготовка кадрів Київським національним університетом імені Тараса Шевченка". Це необхідно зробити з метою недопущення виникнення заборгованості заробітної плати працівникам та студентам Київського національного університету. Кошти, які були передбачені університету на цей рік, не покривають в повному обсязі ці статті видатків, а інших у них просто зараз немає. Тому просимо погодити цей перерозподіл. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Світлано Василівно.

Будь ласка, голова підкомітету Горбунов Олександр Володимирович.

 

ГОРБУНОВ О.В. Дякую, Андрію Васильовичу.

На розгляді підкомітету була єдина пропозиція: рекомендувати комітету погодити, встановлений розпорядженням уряду, перерозподіл видатків державного бюджету за номером 895-р від 23 листопада. Прошу вас підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Колеги, чи є питання? Будь ласка.

 

РУДИК С.Я. Ми всі люди, безперечно, ми підемо назустріч в цій ситуації МОНу, не зважаючи на окремі питання, які у нас виникають. У мене просто питання таке: якби не було цієї перекидки, як би працівники університету імені Шевченка отримали це? По пом'яті, мова йде, здається,  про 3 мільйона гривень.

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Вони не змогли би перекрити. Тільки за рахунок коштів спеціального фонду, а це кошти, які вносять студенти на оплату за навчання. Іншого шляху у нас немає.

 

РУДИК С.Я. Це премії?

 

ДАНИЛЕНКО С.В. Це не премії, це зарплата, та, яка їм призначена по штатному розпису.

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Хто за те, щоб підтримати рішення, яке озвучене головою підкомітету Горбуновим Олександром Володимировичем, а саме: погодити, встановлений розпорядженням уряду від 23 листопада за номером 895-р, перерозподіл видатків державного бюджету. Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Зміни до розподілу коштів загального фонду за бюджетною програмою 3111020 "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування". Розпорядження уряду № 915-р. Доповідає в.о. заступника голови "Укравтодору" Сущенко Володимир Миколайович.

 

СУЩЕНКО В.М. Доброго дня, народні депутати! Дякую, Андрій Васильович, дякую, народні депутати. Державне агентство автомобільних доріг України просить погодити перерозподіл коштів в межах бюджетної програми "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування". Вчора ми на підкомітеті це питання обговорювали і прошу підтримати  його в цілому.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Володимир Миколайович. Будь ласка, слово надається голові підкомітету Горбунову Олександру Володимировичу.

 

ГОРБУНОВ О.В. Шановні друзі, за наслідками розгляду та керуючись вимогами статті 33 Закону "Про Державний бюджет на 2016 рік", підкомітетом пропонується погодити зміну до розподілу коштів "Укравтодору" за загальним фондом державного бюджету на "Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування" відповідно до розпорядження уряду від 30 листопада за № 915-р та додатку до нього. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую. Рішення приймається.

Наступне. Передача бюджетних призначень Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від Міністерства фінансів щодо виконання завдань, визначених Угодою про фінансування Програми підтримки секторальної політики – підтримка регіональної політики України (постанова уряду № 827). Доповідає перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Негода В'ячеслав Андронович. Будь ласка.

 

НЕГОДА В.А. ( говорить не у ввімкнений мікрофон)… підписана Угода щодо секторальної підтримки політики регіонального розвитку в цьому році. Ця допомога розрахована на 3 роки в обсязі 54 мільйони євро і вже станом на сьогодні перший транш в обсязі 23 мільйонів євро поступив до бюджету і зараз стоїть задача, щоб ці кошти якнайшвидше використати на підтримку проектів регіонального розвитку.

З цією метою урядом України було прийнято постанову №827 від 16 листопада 2016 року, якою передбачається деякі питання фінансування програм та проектів регіонального розвитку, встановлено передати бюджетні призначення, передбачені в 2016 році в спеціальному фонді державного бюджету, Міністерство фінансів за програмою, яка зазначена в сумі 652 мільйони 500 тисяч, які отримані від Європейського Союзу  в рамках виконання Угоди про фінансування програми підтримки. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. В'ячеслав Андронович, дякую вам.

Міністерство фінансів, є заперечення? Не заперечує.

Будь ласка, слово надається голові підкомітету Павлову Костянтину Юрійовичу.

 

ПАВЛОВ К.Ю. Уважаемые коллеги, предлагается поддержать решение комитета, погодити передачу бюджетних призначень, передбачених Мінрегіону. Але у мене в процесі розгляду цього питання є одна пропозиція. Використання цих коштів буде проходити згідно затвердженого постановою Кабміну України від 16 листопада № 827 порядок проведення конкурсного відбору проектів регіонального розвитку.

Там есть пункт 3, о котором я выскажу свое мнение. Если коллеги будут не согласны, то тут можно обсудить и для эффективности работы можем внести одновременно. Есть понятие "замовник проекту": центральний або місцевий орган виконавчої влади, державна, комунальна установа чи організація, що належить до сфери управління ініціатора проекту, або заснована ним та визначена ініціатором проекту відповідальною за підготовку і реалізацію такого проекту, виконання функцій замовника будівництва.

Я считаю, что в данном случае, учитывая то, что учредителем коммунальных предприятий является территориальная громада. Тобто ради: районні ради, міські ради, обласні ради – органи місцевого самоврядування  мають бути туди добавлені. Тому що у деяких комунальних підприємств немає фінансової можливості щодо розроблення проектно-кошторисної документації і подальшого погодження в "Укрінвестекспертизі", вони теж можуть виступати замовниками цих проектів.

Тому я вважаю, що ми можемо надати письмове повідомлення чи письмовий запит від імені комітету щодо внесення змін в цей порядок розподілу.

А в цілому пропонується підтримати і погодити здійснення передачі бюджетних призначень Мінрегіону в спеціальному фонді.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Колеги, підтримуємо дану пропозицію?

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Як? Підтримуємо.

Так, Сергій Ярославович.

 

РУДИК С.Я. Просто ми брали участь в засіданні цього підкомітету, нас було всього троє, але ми були в "тельняшках". Дивіться, яке питання, крім того, що озвучив колега Павлом, ми обговорювали. Про те, щоб бюджетний комітет взяв участь у відборі цих проектів для того, щоб ми здійснювали реальний бюджетний контроль. Оскільки є два профільних комітети – це наш, бюджетний комітет, і Комітет місцевого самоврядування, який очолює Власенко, щоб ми для себе розуміли, що обов'язково наші представники мають взяти участь в роботі і подбати про те, щоб ми відібрали найкращі проекти.

 

ПАВЕЛКО А.В. Приймається.

 

РУДИК С.Я. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергій Ярославович, приймається. Окремим листом звернемося.

І в цілому голосуємо. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Одноголосно. Дякую.

 

НЕГОДА В.А. Можна на завершення? По-перше, дякую.

По-друге, все це буде враховано.

І третє, що я хотів зазначити. Відповідно до угоди, яка підписана між Україною і Європейським Союзом, є одна маленька умова, що в проекті державного бюджету, в цілому в державному бюджеті  в загальному фонді  повинно бути не менше 1% коштів, що передбачені на Державний фонд регіонального розвитку.

В цьому році в проекті бюджету на 2017 рік у нас можуть бути проблеми. Тому, якщо Україною не буде виконана ця умова, з нас частину коштів європейської допомоги можуть зняти. Тому я думаю, що це теж при прийнятті бюджету на 2017 рік доцільно враховувати.

 

ПАВЕЛКО А.В.  Дякую вам, В'ячеславе Андроновичу. 

Ідемо далі. Зараз Сергій Ярославович Рудик. Сергій Ярославович, ті два перерозподіли, які ви доповнили до порядку денного.

 

РУДИК С.Я.  Шановні колеги, у нас є представник Нацгвардії Кулик Олег Євгенович - заступник командувача Нацгвардії, який нам (давайте подумаємо, в якій формі) доповість, оскільки, я ще раз нагадую, підкомітет не відбувся, оскільки рішення прийшло після закінчення засідання підкомітету. Мова йде про виконання програми підвищення обороноздатності і безпеки нашої держави в частині оснащення Національної гвардії України озброєнням, військовою технічкою, спецтехнікою та спецзасобами, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 року № 69817. Мова йде про низку видів озброєння і спецзасобів на загальну суму в майже мільярд гривень і про те, щоб ми погодили надання державних гарантій на цю суму. Я пропонував би, щоб заступник командувача виступив в формі, яка дозволить, оскільки мова йде про закритий розгляд даного законопроекту, пояснити нам, про що йде мова, я би казав, підтримати це рішення.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Дякую, Сергій Ярославович.

Будь ласка, заступник командувача Нацгвардією Кулик Олег Євгенович. Будь ласка.

 

КУЛИК О.Є. Дозвольте. По даному питанню можу доповісти наступне.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, Олег Євгенович, коротко.

 

КУЛИК О.Є. Я не хочу озвучувати кількість і найменування, тому що…

 

ПАВЕЛКО А.В. Номера озвучте, будь ласка.

 

КУЛИК О.Є. Номера постанов?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так.

 

КУЛИК О.Є.  Ще немає змін до постанови.

 

ПАВЕЛКО А.В. Вже є. Прийшло.

 

КУЛИК О.Є. Це до першої постанови зміни. 

 

ПАВЕЛКО А.В. От, Постанова Кабміну, 23 листопада № 899.

 

КУЛИК О.Є. Вісім постанов там є. По даним найменуванням це є засоби, спецзасоби.

 

ПАВЕЛКО А.В. Номери для стенограми.

 

ІЗ ЗАЛУ. Більше нічого не треба.

 

КУЛИК О.Є. № 900, 899, 895, 901, 894, 897, 856 і 898.

 

ІЗ ЗАЛУ. 896.

 

КУЛИК О.Є. 896, я вибачаюсь.

 

ПАВЕЛКО А.В. І 898. Дякую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Підтримуємо!

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, я пропоную, кому буде дуже цікаво, можуть звернутися до Нацгвардії і уточнювати всі важливі питання.

Будь ласка, є пропозиція підтримати дані постанови Кабміну. У вас питання? Будь ласка. 

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство, ми довіряємо голові підкомітету, тому я пропоную теж підтримати. Але дуже коротке прохання. У нас і ваш керівник пан Аллеров був на "Південмаші", і багато членів комітету були на "Південмаші". Там виробляються мобільні конструкції, які дозволяють і бійцям, і для командних пунктів бути в нормальних умовах. У вас мій тезка пан Кривенко в курсі цього напрямку. Тому у мене величезне прохання, щоб ви думали не лише там про озброєння і не купували "Кунги", як ви купили в минулому році з буржуйками всередині, де люди сплять прямо біля пічки з шириною ліжка 600 міліметрів, а щоб ви купували правильні речі у вітчизняних виробників. Дякую вам.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Олег Євгенович, ви, будь ласка, зауваження це прийміть і до праці.

 

КУЛИК О.Є. Так.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка, є пропозиція підтримати озвучені постанови Кабінету Міністрів, а саме: № 900 від 23 листопада 2016 року, № 899 від 23 листопада 2016 року, № 895 від 30 листопада 2016 року, № 901 від 23 листопада 2016 року, № 894 від 30 листопада 2016 року, № 897 від 30 листопада 2016 року, № 896 від 30 листопада 2016 року, № 898 від 30 листопада 2016 року. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно.

 

ПАВЕЛКО А.В. Одноголосно.

Дякую, Олеже Івановичу.

Переходимо до наступного питання. Третє питання. Законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" (щодо субвенцій на надання пільг та житлових субсидій) (№ 5482 від 05.12.2016), поданий Кабінетом Міністрів. Доповідає заступник Міністра фінансів Марченко Сергій Михайлович.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, законопроектом пропонується збільшити на 2,4 мільярда гривень або на 6 відсотків субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло‑, водопостачання з розподілом між місцевими бюджетами. Для збалансування бюджетних показників у наслідок збільшення указаних видатків у законопроекті передбачається зменшити видатки пенсійного фонду за пенсійною програмою "Фінансове забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищення пенсій", призначених за пенсії програмами та дефіциту коштів Пенсійного фонду на таку ж суму – 2,4 мільярда гривень.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Сергію Михайловичу.

Будь ласка, голова підкомітету Куліченко Іван Іванович.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Шановні колеги, пропонується підтримати таке рішення комітету: рекомендувати Верховній Раді законопроект 5482 прийняти за основу та в цілому як закон з урахуванням таких пропозицій:

Перше. Нове положення статті 5 Закону доповнити дорученням Кабінету Міністрів включити до річного звіту при виконанні закону інформацію про відхилення державної гарантовано державного боргу на 31 грудня 2016 року в тих граничних обсягах, включаючи детальні розрахунки та пояснення щодо впливу офіційного курсу гривні до долара США на таке відхилення.

Друге. У додатку 1 до законопроекту виключити підсумковий рядок "Всього", а у додатку 2 привести у відповідність коди обласних бюджетів.

Третє. Уточнити бюджетні показники законопроекту у разі прийняття до його розгляду інших законопроектів щодо змін до Державного бюджету на 2016 рік.

Відповідно Комітету з питань бюджету разом з Міністерством фінансів та Головним юридичним управлінням в разі прийняття законопроекту 5482 при оформленні відповідного закону належить внести відповідні редакційні та техніко-юридичні правки.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, питання. Ярослав Маркевич.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. А за счет чего такая экономия в Пенсионном фонде?

 

МАРЧЕНКО С.М. У нас утворилась економія за рахунок, ну, в Пенсійному фонді, тому в принципі маємо можливість використати її на інші цілі. У нас є потреба збільшити субвенцію на надання пільг на енергоносії.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. С этим я согласен. А за счет чего экономия, не известно? Здесь есть специалисты Пенсионного фонда?

 

МАРЧЕНКО С.М. Мені важко зараз сказати.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Жалко, что мы так и не услышали "начальника транспортного цеха".

 

________________. Можна? На підкомітеті розглядали це питання.

 

ПАВЕЛКО А.В. Будь ласка.

 

________________. Після перевірок Служби безпеки України виявилося, що 350 тисяч осіб не проживають на території, яка підконтрольна Україні. Їм пенсії було скасовано.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучену головою підкомітету Куліченком Іваном Івановичем з доповненнями, які були озвучені. Підтримується?

Хто за, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Рішення приймається.

Наступне. Віктор, ви готові по законопроекту? В кінці?

 

КРИВЕНКО В.М. Я можу і зараз.

 

 ПАВЕЛКО А.В. Давайте зараз.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановне товариство, схожа ситуація у нас є ще по ряду напрямків – це і забезпечення пальним, і компенсація одиноким матерям, сиротам. Ми зареєстрували разом з Василем Васильовичем Амельченком законопроект № 5502, я вибачаюсь, що він у вас не розданий, фактично зараз відбувається його реєстрація.

Це питання насправді є таким державницьким і чутливим. Саме через це була затримка по початку нашого сьогоднішнього комітету. Далі я би хотів, щоб прокоментував пан Марченко по цьому законопроекту і ми з вами розглянули та визначились.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Будь ласка, Сергій Михайлович Марченко.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, там є проблема далі в субвенції на оплату пільг житлових субсидій  населенню і ми пропонуємо підтримати законопроект за рахунок перевиконання двох джерел доходів частини чистого прибутку і знову ж таки за рахунок збору на постійне забезпечення.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону).

 

МАРЧЕНКО С.М. В законопроекті пропонується збільшити на 4,3 мільярди гривень субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій. 4,3 мільярди.

 

ІЗ ЗАЛУ. … (Без мікрофону).

 

МАРЧЕНКО С.М. Вона на сьогоднішній момент 39 мільярдів. Буде у нас 4,3 плюс 2,4, які попередньо приймали.

 

(Загальна дискусія).

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Іван Іванович Куліченко, ви як голова профільного підкомітету.

 

КУЛІЧЕНКО І.І. Я думаю, що це буде найкращий подарунок до дня місцевого самоврядування місцевим бюджетам, тому що це питання № 1 зараз – завершити рік і виплатити субвенції людям, які цього потребують.

 

ПАВЕЛКО А.В. Я так розумію, що пропозиція підтримати за основу і в цілому як закон з пропозиціями, які були озвучені.

Будь ласка, Сергій Іванович Мельник.

 

МЕЛЬНИК С.І. Сергій Михайлович, я би хотів попросити протокольно все-таки записати. От сьогодні по місту Хмельницькому за жовтень 13 мільйонів не проведено. Розумієте, ситуація просто критична, і по містам за жовтень не провели кліринг по пільгам і субсидіям.

 

МАРЧЕНКО С.М. Це саме для того…

 

(Загальна дискусія).

 

ІЗ ЗАЛУ. Василь Васильович, що ви скажете?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Підтримую.

 

ІЗ ЗАЛУ. Що скажете ви, Віктор Миколайович?

 

КРИВЕНКО В.М. Я підтримую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Предлагает все-таки не отдельным законом, а поправками.

 

ІЗ ЗАЛУ. Поправкою до попереднього закону.

 

ПАВЕЛКО А.В. Поправками, а не законом.

       

(Загальна дискусія).

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Іване Івановичу, це не субсидії. Це субвенція на пільги, яких  сьогодні, на жаль, не вистачає. Це не на комунальні послуги. Це на пільги.

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги! Автори наполягають все ж таки окремим законопроектом. Я думаю, ми підтримаємо наших колег.

Будь ласка, Світлана Леонідівна від секретаріату.

 

ФЕЩУК С.В. Я єдине хочу уточнення зробити. Ви проголосували в цілому, але з урахуванням, з ув'язкою цього законопроекту з попереднім, тому що там уже плюс 2,4 і плюс перед цим уже підписаний був закон по космічній галузі, де 400 мільйонів ми добавляли, не погашені. Не від того, що не враховано. Щоб ми наклали…

 

ІЗ ЗАЛУ. Щоб ці два законопроекти завтра в зал винести?

 

ПАВЕЛКО А.В. Так. З поправкою, озвученою секретаріатом.

Будь ласка, Ванат Петро Михайлович.

 

ВАНАТ П.М. Ну, по-перше, в мене є зауваження по процедурі. Ну не можна такі суми з голосу, "с подворотни" брати документ, не роздавши нам… Ну за що я зараз голосую?

 

ПАВЕЛКО А.В. Петре Михайловичу, ви визначайтесь. Можете утриматись.

 

ВАНАТ П.М. Так не повинно бути. Я повинен осмислено визначатися. Я не на знак протесту, а повинен розуміти, чи це треба робити чи не треба робити.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Я дуже всіх прошу з розумінням поставитися до цього питання. Виникла ситуація не проста. Уряд, можливо, і помилився, недопрацював і звернувся до нас з таким проханням виправити цю ситуацію шляхом процедури, яка дозволить врегулювати це питання. Тому що якщо це буде урядовий другий законопроект, він має проходити дуже довгу процедуру згідно з Регламентом. І тому я прошу вас піти назустріч уряду і підтримати цей законопроект.

 

ПАВЕЛКО А.В. І народним депутатам.

 

ІЗ ЗАЛУ. Голосуємо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ще раз. Пропонується підтримати озвучене головою підкомітету Куліченком таке рішення. Рекомендувати Верховній Раді законопроект 5502 прийняти за основу та в цілому як закон з пропозиціями комітету, які були доповнені Світланою.

Хто за, прошу голосувати. Хто проти?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Один.

 

ПАВЕЛКО А.В. Хто утримався?

 

ІЗ ЗАЛУ. Я утримався нарешті.

 

(Сміх у залі).

 

ІЗ ЗАЛУ. Да шучу я!

 

ПАВЕЛКО А.В. Рішення приймається. Дякую.

Наступне питання. Законопроект про внесення змін до додатку номер 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо збільшення видатків на виготовлення продукції оборонного призначення, номер 5417, поданий народним депутатом Кривенком.

Будь ласка, Віктор Миколайович по даному законопроекту.

 

КРИВЕНКО В.М. Товариство! Є два рішення РНБО, які введені в силу. Перше було 900 мільйонів гривень на спеціальну програму під шифром "Вільха". Коли ми з вами бачимо на телебаченні, як ми гарно рапортуємо про наші успішні пуски, ми повинні розуміти, що це теж десь виготовляється і десь створюється. Було потім осіннє рішення про те, що у зв'язку з невиконанням урядом розпорядження знайти кошти на 900, знайти 300. Ви всі  пам'ятаєте нашу епопею, коли обговорювався великий закон по підтримці оборонно-промислового комплексу, Міністерства оборони, по зарплатам на понад 6 мільярдів, і тоді теж мали це передбачити. Забрали все на зарплату. А все одно у нас виготовлення іде, контракти контрактуються відповідальним виробником, і у нас їх два: це в оборонпромі - ККБ "Луч", в Космічному агенстві – Павлоградський хімічний завод. Тому була ініціатива, на підставі інформації з Міністерства економічного розвитку і торгівлі був зареєстрований законопроект на 145 мільйонів гривень, який передбачав два джерела: це невикористання коштів з "Охматдита" і невикористання коштів з будівництва Інституту раку.

З самого початку ми говорили, що без інформації, підтвердження з боку Міністерства охорони здоров'я, офіційного підтвердження з боку МЕРТу, що ці кошти не використовуються, ми в зал не будемо вносити цей законопроект. Дуже оперативно було пройдено необхідні інстанції, ми готові вже були входити в зал з цим законопроектом. Тоді був варіант, що ми терміново зберемо комітет, тому що всі фракції в курсі щодо надважливості цього питання. Але, знову ж таки, не було інформації, що джерела точно не використовуються. Тому що з таких чутливих джерел забирати кошти, хоч і на надважливе – на оборону, все одно було неправильно без відповідної інформації.

Прем'єр-міністр провів нараду на "Охматдиті" і було прийнято рішення, що джерела "Охматдит" немає для цього законопроекту, що вони повністю використовують. І ми за це, сподіваюсь, будемо у майбутньому дякувати, що цей 100-відсотковий авансовий платіж, що він приведе до того, що ми швидше пустимо корпус Д.

Залишилося джерело, яке підтверджене листом Першого віце-прем'єра пана Кубіва, про те, що вони не використовують з боку Міністерства охорони здоров'я в рамках інвестиційного проекту по Інституту рака.

Тому в мене пропозиція наступна. Перше, зменшити обсяги видатків по цьому закону, уточнити обсяг додаткових видатків, визначивши у сумі 76,5 мільйонів гривень, та джерел їх покриття, включивши позицію щодо виключення на будівництво "Охматдита". Тобто уточнити обсяг додаткових видатків, визначивши у сумі 76,5.

Прохання проголосувати, а потім з техніко-юридичними доопрацюваннями. Уточнити назву та текст законопроекту у зв'язку із поправкою до статті 33 Закону про державний бюджет щодо вилучення бюджетної програми за кодом 6381210 із переліку програм, за якими розподіл коштів здійснюється за рішенням уряду, погодженим з Комітетом з питань бюджету. Внести редакційні, техніко-юридичні уточнення, пов'язані насамперед із збалансуванням бюджетних показників з урахуванням змін, прийнятих законом за номером 1760.

Товариство, чому не треба з нами погоджувати? Тому що це фактично одна програма, ця "Вільха", по якій і так ми зараз приймаємо рішення. Тобто немає сенсу її перепогоджувати.

Також тут мав бути заступник міністра пан Ковтонюк, який мав проінформувати, що вони не погоджуються з рішенням комісії по інвестпроектам Міністерства економічного розвитку і торгівлі. І є заступник голови Космічного агенства і директор департаменту оборонних програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Якщо є запитання, вони можуть співдоповісти.

Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Іван Іванович Крулько.

 

КРУЛЬКО І.І. У мене питання. Інститут раку в курсі, що від них забирають 70 мільйонів?

 

КРИВЕНКО В.М. Відповідаю. Це іде через відомчу комісію, це інвестпроекти, тому в курсі. І у них навіть документація ще не пройшла.

Нехай доповість директор департаменту Міністерства економічного розвитку.

 

КРУЛЬКО І.І. У мене тоді є ще одна пропозиція. Я хочу просто нагадати, що на засіданні нашої інвестиційної комісії у нас було прийнято рішення про те, щоб надати можливість розробити проекту документацію Інституту імені Амосова, після якого вони могли залучити додаткові кошти з інших джерел для реалізації свого проекту. І ми тоді прийняли рішення, там була невелика сума, здається, в районі 8 мільйонів, на те, щоб вони могли цю проектну документацію зробити.

В той же час рішення нашої інвестиційної комісії не було імплементовано у позиціях державного бюджету реально. А тут, виявляється, є кошти, з'являються, на важливе питання, безумовно, але це кошти, які були передбачені на інвестиційні проекти, які були на Інститут раку – ми приймали рішення про це.

Тому у мене є пропозиція все-таки, колеги, якщо у нас з'явилися ці кошти, то давайте ми хоча би, в тому числі імплементуємо ті рішення, які ми самі ж приймаємо разом з урядовцями на комісії з інвестиційних проектів.

Тому я пропоную, щоб питання з Інститутом імені Амосова було вирішено, тому що це було наше спільне рішення. Тим більше це не менш важлива сфера в здоров'ї української нації, аніж інші сфери. Тим більше, що вони хочуть взяти маленьку, щоб зачепитися, що їх держава співфінансує, а далі вони будуть використовувати кошти інших джерел. От про що моя пропозиція.

 

КРИВЕНКО В.М. Можна я відповім? Я повністю підтримую пропозицію колеги Івана Івановича Крулька. Але це питання 2016 року. Тобто я готовий підписуватися і виступати. І так само, як у нас по "Охматдиту"  вдавалося спільно працювати по вибиванню коштів.

Це 2016 рік, це в цьому році. Ці кошти будуть використані в цьому році. Тому я не думаю, що є можливість Інституту імені Амосова використати 8 мільйонів.

А підтримка на 2017 рік, я повністю підтримую, тут немає заперечень.

 

КРУЛЬКО І.І. Як немає питань, як є питання?

 

КРИВЕНКО В.М. Будемо джерело шукати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Сергій Михайлович.

 

МАРЧЕНКО С.М. Шановні народні депутати, я прошу підтримати зазначений проект закону. Дійсно було рішення міжвідомчої комісії: по деяких проектах кошти не можуть бути використані до кінця року і тому цей зазначений перерозподіл в принципі має право на життя. Ми просимо підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Голова підкомітету по цьому питанню Горбунов Олександр Володимирович. Ви розглядали даний законопроект на підкомітеті?

 

ГОРБУНОВ О.В. Так, ми розглядали даний законопроект і було прийнято рішення, що приймати рішення вже безпосередньо на комітеті. Ми не визначились і було прийнято рішення, що на комітеті.

 

ПАВЕЛКО А.В. Визначатись на комітеті.

Будь ласка, Молоток Ігор Федорович.

 

МОЛОТОК І.Ф. У мене було питання. Дійсно, може і це потрібна річ –використання цих грошей, але було питання, як саме вони будуть використані і чи встигнуть вони за цей короткий термін бути освоєні. У нас питання було до нашого колеги Віктора Кривенка, а він казав, що є замовник, який нам доповість, як будуть використані ці кошти. Будь ласка.

 

МІХЕЄВ В.С. Заступник голови Міхеєв. Гроші будуть використані, тому що це держоборонзамовлення. Є півроку.

 

МОЛОТОК І.Ф. Скажіть, будь ласка, до кінця року ви повинні використати ці кошти, до 22 числа. Яким чином ви вважаєте, що півроку?

 

МІХЕЄВ В.С. Це держоборонзамовлення.

 

МОЛОТОК І.Ф. Мені би хотілось коментар Мінфіну, будь ласка, з цього приводу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергій Михайлович.

 

МАРЧЕНКО С.М. Дивіться, зараз по касі вони пройдуть фізично в 2016 році і будуть на рахунках Укроборонпрому і дійсно зможуть  їх використати в 2017 році.

 

МОЛОТОК І.Ф. Тоді питань немає.

 

МАРЧЕНКО С.М. Це особливий порядок використання коштів.

 

ПАВЕЛКО А.В. Кривенко Віктор Миколайович. Підводьте риску і голосуємо.

 

КРИВЕНКО В.М. Шановні колеги, на цьому підприємстві була теж велика кількість наших колег. Є прохання підтримати цей законопроект за основу і в цілому і завтра його проголосувати. Це вкрай важливе питання для обороноздатності, я в цьому впевнений.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Хто за дану пропозицію, прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

 

КРИВЕНКО В.М. З поправками комітету та з техніко-юридичними правками.

 

ПАВЕЛКО А.В. Ще раз голосуємо. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Рішення прийнято.

Наступне. Про проект Закону України про внесення зміни до статті 23 Бюджетного кодексу України щодо бюджетних призначень на забезпечення діяльності Конституційного Суду України (№ 5425), поданий народними депутатами Алєксєєвим, Ємцем та іншими народними депутатами. Співавтор, народний депутат Алєксєєв, звернувся з проханням надати можливість представити законопроект своєму помічнику-консультанту Гаврильцю Олександру Васильовичу. Немає заперечень?

 

ІЗ ЗАЛУ. Немає.

 

ПАВЕЛКО А.В. Костянтин Євгенович, будь ласка. 

 

ІЩЕЙКІН К.Є. Дякую, Андрій Васильович.

Суть законопроекту. Законопроектом шляхом внесення змін до статті 23 Бюджетного кодексу України пропонується встановити вимогу, згідно з якою пропозиції про зменшення бюджетних призначень на утримання Конституційного Суду України мають бути погоджені Кабінетом Міністрів України з Конституційним Судом України.

Слід відмітити, що законопроект за номером 5425 системно пов'язаний з законопроектом за номером 5336-1 (про Конституційний Суд України), яким зазначаються засади організації та порядок діяльності Конституційного Суду. Відтак, законопроект 5425 необхідно розглядати лише у разі прийняття в цілому законопроекту 5336-1, оскільки в іншому випадку прийняття законопроекту за номером 5425 не матиме юридичних передумов для його реалізації.

Міністерство фінансів зауважень не висловлює. Пропонується комітету ухвалити наступне рішення: рекомендувати Верховній Раді законопроект 5425 прийняти за основу та в цілому як закон після прийняття в цілому проекту закону про Конституційний Суд України за номером 5336-1. Дякую. Прошу підтримати.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. 

Колеги, є пропозиція підтримати. Хто за, прошу голосувати. Хто "за"? Хто проти? Утримався? Одноголосно. Дякую.

Наступне шосте питання. Шановні колеги, будь ласка, позвіть…

 

ІЗ ЗАЛУ. А, може, заочно, без нього приймемо до відому?

 

ПАВЕЛКО А.В. Шановні колеги, я хочу всім подякувати, хто взяв участь у виїзному засіданні членів комітету в місті Харкові 19 листопада. І слово надається по цьому питанню Маркевичу Ярославу Володимировичу. Будь ласка.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Добрый день, коллеги! Спасибо, что побывали в Харькове и в Харьковской области, увидели все наши проблемы, которыми живет область.

 

ІЗ ЗАЛУ. Не все.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Ну не все проблемы. Но какие увидели, такие увидели. Из интересного то, что мы отмечаем в нашем обращении комитетском к Кабинету Министров. Во-первых, хотелось бы отметить из хорошего, что доходы местных бюджетов области увеличились на треть – плюс 31 процент. Конечно же, есть и проблемы, которые были все перечислены, коллеги видели. В том числе необходимость достраивать органный зал, консерваторию – вот этот комплекс весь большой, который область сама потянуть не может. Поэтому я сразу с вашего разрешения перейду к выводам.

За результатами обговорення Комітет з питань бюджету ухвалив таке рішення: рекомендувати Кабінету Міністрів України розглянути можливості врегулювання проблемних питань, порушених Харківською обласною державною адміністрацією та органами місцевого самоврядування, до бюджетного забезпечення повноважень у сфері освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, а також пріоритетних інвестиційних проектів, що додаються.

Забезпечення належної державної підтримки у 2016-2017 роках державного підприємства "Харківський національний академічний театр опери та балету імені Лисенка", насамперед з метою погашення заборгованості за спожиті енергоносії. Просимо інформувати Комітет з питань бюджету, Харківську державну обласну адміністрацію про вжиті заходи за результатами розгляду порушених питань.

 

ІЗ ЗАЛУ. Приймається.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Ярославе Володимировичу, дякую вам за дуже цікаву зустріч в Харкові, за нашу роботу на виїзному засіданні.

Колеги, хто за те, щоб підтримати внесену Маркевичем Ярославом Володимировичем пропозицію надіслати на ім'я Прем'єр-міністра рішення, проект якого вам розданий? Голосуємо. Хто за? Хто проти? Утримався?

 

ШКВАРИЛЮК В.В. Одноголосно. Дякую, Ярославе Володимировичу.

 

МАРКЕВИЧ Я.В. Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Наступне.

Переходимо до питання "Різне" – щодо підготовки до розгляду законопроекту "Про Державний бюджет України на 2017 рік", доопрацьованого Кабінетом Міністрів  до другого читання, номер 5000 від 3 листопада 2016 року.

Слово надається голові робочої групи, Першому заступнику Голови комітету Амельченку Василю Васильовичу. Будь ласка.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги! Для розгляду законопроекту номер 5000 у другому читанні комітет за участю Мінфіну має підготувати висновок щодо цього законопроекту з урахуванням стану розгляду і прийняття урядових бюджетоутворюючих законопроектів 5130, 5131, 5132. Вчора на засіданні, на вечірньому пленарному засіданні вже відбувся розгляд таких законопроектів, за результатами чого прийнято за основу і в цілому законопроект 5130 (з урахуванням пропозицій профільного комітету), прийняті тільки за основу законопроекти 5131 і 5132 із скороченою процедурою їх доопрацювання до другого читання, тобто скорочено до семи днів строк подання пропозицій до цих законопроектів.

Нам належить зазначити, що законопроект 5130 в цілому прийнято із змінами редакції, а при підготовці законопроектів 5131 і 5132 до другого читання та їх прийнятті в цілому також можуть бути змінені їх положення, що може призвести до розбалансування показників проекту бюджету на 2017 рік. Тому уряд має внести відповідні пропозиції щодо змін до законопроекту 5000, пов'язаних із необхідністю забезпечення збалансованості бюджетних показників для врахування цих пропозицій Комітетом з питань бюджету у відповідному висновку та при розгляді законопроекту Верховною Радою.

Поряд з тим, відповідно до Регламенту Верховної Ради, в разі неможливості досягнення збалансованості показників проекту Державного бюджету, при його голосуванні в цілому Верховна Рада може прийняти рішення про направлення законопроекту до Кабінету Міністрів для підготовки на повторне друге читання.

Окремо варто зауважити, що в доопрацьованому законопроекті 5000 запропоновано доручити уряду визначити обсяги трансфертів для бюджетів об'єднаних територіальних громад, у яких перші місцеві вибори призначено на 11 і 18 грудня цього року, тобто ось напередодні.

Оскільки це не затверджено ще, Державний бюджет, доцільно рекомендувати уряду здійснити розрахунки міжбюджетних трансфертів для бюджетів таких об'єднаних територіальних громад та подати уточнені додатки 6 і 11 до законопроекту 5000.

Тому сьогодні пропонується комітету підтримати проект рішення, що роздане вам, а саме:

Перше. Рекомендувати Кабінету Міністрів доручити Мінфіну за наслідками розгляду парламентом урядових законопроектів 5130, 5131 і 5132 подати до 21 грудня поточного року Комітету з питань бюджету відповідні пропозиції змін до текстових статей  законопроекту про Державний бюджет на 2017 рік та додатків до нього, що будуть пов'язані з необхідністю збалансування бюджетних показників та узгодженням з остаточною редакцією зазначених законопроектів.

Друге. Рекомендувати Кабінету Міністрів доручити Міністерству фінансів за участі відповідних центральних органів виконавчої влади здійснити розрахунки обсягів міжбюджетних трансфертів на 2017 рік для бюджетів тих об'єднаних територіальних громад, в яких у грудні 2016 року відбудуться перші вибори і які створені згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, та не пізніше 20 грудня поточного року подати Комітету з питань бюджету уточнені додатки 6 і 11 до законопроекту 5000 в частині визначення міжбюджетних трансфертів для відповідних бюджетів.

Третє. Звернутися до Голови Верховної Ради України щодо передбачення розгляду парламенту у другому читанні та прийняття урядових законопроектів 5131, 5132 щодо змін до Бюджетного та Податкового кодексів не пізніше 20 грудня. А вже потім передбачити розгляд у другому читанні проекту Державного бюджету на 2017 рік через один пленарний день після прийняття таких бюджетоутворюючих законопроектів, тобто не раніше 22 грудня.

А якщо буде змінена наша з вами робота, календарний план роботи Верховної Ради, то ми звичайно просто перенесемо, дати будуть не принципові питання мати, а дні і послідовність мають бути збережена.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Є пропозиція підтримати озвучений Василем Васильовичем проект ухвали.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Сергію Михайловичу, ви згодні з такою позицією?

 

МАРЧЕНКО С.М. Згодні.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Голосуємо. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Іване Івановичу, у нас наступне питання про Рахункову палату.

 

КРУЛЬКО І.І. Я хотів там про Рахункову палату єдине питання уточнити. Дивіться, чи правильно я розумію логіку? Логіка дуже проста: поки у нас немає в цілому прийнятих законів, податковий бюджет, і ми тільки маємо "пакет щастя" в цілому прийнятий. Як ми можемо говорити про 5000, оскільки ми не знаємо, що ще податковий комітет, які йому надійдуть пропозиції і що він врахує, які пропозиції врахує бюджетний комітет. Тобто дуже проста історія. І як тільки будуть ухвалені в цілому ці 2 законопроекти, ми можемо зразу тоді брати і разом з Кабінетом Міністрів, з усіма, але баланс вивести і голосувати його. Правильна логіки чи ні?

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Іване Івановичу, правильна, тому  ми і запропонували уряду певний план дій, щоб ми не виходили і за рамки, скажімо, розгляду цих законопроектів, бо треба секретаріату комітету підготувати, певний час для того, щоб вони вже після прийняття підготували до другого читання бюджет, і тоді ми його розглянемо з урахуванням вже прийнятих законопроектів.

 

ФЕЩУК С.Л. Тут якраз мова іде до того, щоб уряд вніс рекомендації по балансуванню за підсумками голосування Податкового і Бюджетного кодексів нам, комітету для того, щоб ми фінальний висновок по бюджету врахували необхідність збалансування за підсумками голосування Податкового і Бюджетного кодексів. І саме там розрив в один пленарний день, щоб вони проголосували це 20 грудня, а вже бюджет ставився на 22-е, щоб разом з урядом відпрацювали балансування самого законопроекту по бюджету.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Прийнято рішення по даному питанню. 

Будь ласка, Костянтин Павлов.

 

ПАВЛОВ К.Ю.  Уважаемые коллеги, у меня еще просьба, я ко второму чтению закона о бюджете № 5000 подавал поправки, они уже согласованы полностью с Министерством финансов, в части обеспечения замкнутой цепочки прохождения разницы в тарифах, для того чтобы мы не потеряли ни одной копейки с государственного бюджета. Поэтому при рассмотрении этого вопроса, мы с Сергеем разговаривали на эту тему, я просил бы три поправки, которые здесь есть, они в том числе приводят в порядок и формулировку "боргові зобов'язання" под формулировку "грошові зобов'язання", поскольку это соответствует Бюджетному кодексу. Спасибо.

 

ПАВЕЛКО А.В. Сергію Михайловичу, підтримуєте саме питання?

 

МАРЧЕНКО С.М. Саме питання ми підтримуємо. Треба просто формулювання, треба відпрацювати, щоб ми чітко знали останню редакцію.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Наступне питання. Висновок Рахункової палати про стан виконання Закону про Державний бюджет  України на 2016 рік за дев'ять місяців та інформацію щодо виконання державного бюджету  у поточному році. Слово надається заступнику директора департаменту з питань бюджетної політики  Рахункової палати Тесленку Олександру Івановичу. Будь ласка, Олександре Івановичу.

 

ТЕСЛЕНКО О.І. Добрий вечір, шановні члени комітету! Рахункова палата відповідно до вимог Бюджетного кодексу підготувала і затвердила висновки щодо виконання Державного бюджету України на 2016 рік за дев'ять місяців та подала його Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України і Міністерству фінансів України. В складі висновків є також пропозиції для усунення виявлених відхилень і порушень при виконанні Закону про Державний бюджет, і Рахункова плата внесли відповідні рекомендації. Дякую за увагу.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую. Будь ласка, слово надається голові підкомітету Крульку Івану Івановичу. Іване Івановичу, будь ласка.

 

КРУЛЬКО І.І. Дякую. Відповідно до Закону про Рахункову палату і Регламенту Верховної Ради до нас надійшов висновок Рахункової палати щодо виконання бюджету за дев'ять місяців з відповідними пропозиціями.

Всім депутатам цей висновок розданий. Я пропоную уважно з ним ознайомитись і врахувати в роботі. Можливо, це стане підставою для відповідного депутатського реагування у вигляді звернень, запитів і так далі. Тому  цей документ для того, щоб ми реагували на пропозиції Рахункової палати.

Безумовно, ми будемо за підсумками року розглядати річний звіт і він буде більш повний: про виконання бюджету за 2016 рік. Пропозиція наступна: взяти зазначені матеріали до відома для врахування в роботі, Кабінету Міністрів рекомендуємо проаналізувати даний висновок і вжити  всіх заходів  для того, щоб виконувався державний бюджет у поточному році. У вас розданий проект рішення комітету. Я пропоную, щоб ми цей проект рішення прийняли.

Але я вам, шановні колеги, хочу сказати, що те, що робиться з фактично не реалізацією висновку, рішення бюджетного комітету за підсумками проведеного конкурсу на зайняття вакантних посад в Рахунковій палаті – це вже навіть не смішно. Ми вже рік як мали виконати Закон про Рахункову палату і сформувати новий склад Рахункової палати. Пройшов рік! "Віз і нині там". Питання в сесійній залі не розглядається. Я як голова підкомітету, чесно кажучи, вже втрачаю будь-які логічні зв'язки для того, щоб якимось чином вплинути на ситуацію. Тому я прошу наш комітет, Андрію Васильовичу, окрім того, що ми приймемо це рішення, раз ми вже заговорили про Рахункову палату, давайте ми якимось чином це питання почнемо "давити", бо це просто вже виходить за будь-які межі пристойності.

У нас Рахункова палата 4 роки вже скоро як пройшла термін своїх повноважень. Навесні буде 4 роки, як вона працює більше, ніж має працювати. Ротації не відбувається, відбуваються якісь речі, скандали в Рахунковій палаті, з членами Рахункової палати, з Головою. Це все падає тінню на весь парламент, бо це є наш парламентський, орган парламентського контролю. Нам треба терміново зробити ротацію. Є проведений конкурс. Результати конкурсу мають…

Якщо зал не підтримає, то нехай провалять його, але ми повинні якось рухатися далі. Це моя пропозиція, колеги, ну, давайте всі разом, це є наше питання, справа нашої честі всього нашого комітету. Ми ж стільки витратили на це часу!

Дякую.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую, Іване Івановичу.

Будь ласка, Віктор Кривенко.

 

КРИВЕНКО В.М. Хочу підтримати Івана Івановича і запропонувати, колеги, щоб можливо ми за підписом всіх членів комітету підписали відповідне звернення на Голову Верховної Ради України.

 

КРУЛЬКО І.І. Вже писали.

 

КРИВЕНКО В.М. То давайте ще раз напишемо, повторно, і кожен у своєму виступі, можливо, нехай акцентує на цьому увагу, тому що зрозуміло, що хтось з кимось домовляється чи не зрозуміло, але реально – ганьба! На Голову, на Магуту завели кримінальні справи, його там звинувачують, а ми сидимо. Якби це було не під нашим віданням, було б не так важко, а так ми повинні волати наліво і направо про це.

Дякую.

 

АМЕЛЬЧЕНКО В.В. Шановні колеги, Іване Івановичу, ми не просто сидимо і мовчимо. Я на Погоджувальній раді за дорученням Андрія Васильовича, він декілька разів, ми це піднімали питання перед Головою Верховної Ради, і я вам скажу, що, по великому рахунку, принципова позиція у них така, що треба ротацію зробити, і нехай вона починає якісно працювати.

Тому щодо листа я підтримую позицію Кривенка Віктора Миколайовича, я за, щоб його написати і черговий раз нагадати про це.

 

ПАВЕЛКО А.В. Дякую.

Давайте все ж таки перейдемо до наших обов'язків.

Пропонується підтримати розданий та озвучений головою підкомітету Крульком Іваном Івановичем проект ухвали, а саме: зазначені матеріали взяти до відома та врахувати в роботі, рекомендувати Кабінету Міністрів проаналізувати даний висновок, вжити заходів щодо забезпечення належного виконання Державного бюджету у поточному році та опрацювати відповідні пропозиції Рахункової палати щодо можливості їх врахування до завершення поточного року та в процесі виконання Державного бюджету у наступному році. Немає заперечень? Немає. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Одноголосно. Дякую.

Шановні колеги, хотів вже наприкінці додати, що в п'ятницю виїзне засідання у Миколаївську область, дуже всіх запрошую і з секретаріатом відпрацюємо саму логістику.

Щодо всіх питань порядку денного рішення комітету прийнято. Дякую всім за участь. І до побачення.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку