Концепцію законодавчих змін для контролю за процесом відновлення було обговорено у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України обговорили — повідомила голова Комітету Верховної Ради України  з питань бюджету Роксолана Підласа.

Вона відзначила, що Комітет відповідає за фінансовий контроль та аудит у сфері з відновлення і тому «ми думаємо в напрямку законодавчих змін, які стосуються в першу чергу контролю та моніторингу відбудови».

На її думку, в цьому контексті обов’язково потрібно закріплювати принципи роботи електронної системи DREAM в законодавстві, але це не має бути «Закон про DREAM» – це закон про управління системою відновлення, і в першу чергу нас цікавлять обов’язки усіх учасників в питаннях підзвітності та прозорості. Електронна система тут – інструмент, а не суть законодавчих змін.

Роксолана Підласа зазначила, що в законі мають бути чітко прописані обов’язки органів влади (ОТГ чи ЦОВВ) щодо інформації, яка повинна бути розміщена публічно (перелік відомостей, даних, копій документів, платіжок тощо), обов’язки щодо розкриття інформації й для приватного бізнесу, який виконуватиме контракти з відбудови.

«Це дозволить створити систему double check: замовника і підрядника. Починаючи від кошторисів і завершуючи прямими трансляціями з будівельного майданчика через вебкамеру. Це предмет для дискусії, яка межа розкриття інформації», — переконана голова Комітету.

Водночас наголосила вона, говорячи про приватний бізнес, потрібно усвідомлювати, що після війни необхідно  буде залучити тисячі компаній, кожна з яких буде будувати сотні об’єктів. «Для того, щоб відбудовою хотів займатись малий та середній бізнес, а не тільки великі корпорації, нам потрібні однакові правила. Не може так бути, що кожен донор вимагає свою звітність, свій моніторинг і 10 унікальних папірчиків», — наголосила Роксолана Підласа..

За її словами, «ми повинні відштовхуватись від того, що таке «проект відновлення» і застосовувати наші правила до проекту відновлення, а не до типу фінансування чи місця розміщення об’єкта. Це може бути дуже вузьке визначення – зруйнований або пошкоджений об’єкт на території України в кордонах 1991 року. А може бути ширше визначення – проект, який долає наслідки війни, в тому числі економічні та соціальні. Але чіткі на рівні законодавства потрібні, щоб в рамках відновлення не будувались стадіони й біатлонні траси, які не були добудовані п’ять років тому».

Водночас наголосила Роксолана Підласа, важлива частина цього відновлення – це вимоги до аудиту. «Одним з напрямків нашої європейської інтеграції буде реформування та розширення повноважень Рахункової палати, тому що якість і швидкість їхніх аудитів наразі залишає бажати кращого. Але конституційна обмеженість повноважень Рахункової палати залишає багато питань без відповідей. До відновлення України буде прикута увага всього світу, і тому ми повинні забезпечити найвищу якість аудитів – наприклад, приватними компаніями «великої четвірки». Очевидно, що це має бути випадкова вибірка, а не абсолютно всі проекти. Але таке правило потрібно прописувати в законі», — підкреслила Голова Комітету з питань бюджету.

Крім того, зауважила Роксолана Підласа, планується залучати Державну аудиторську службу до перевірки окремих процедур закупівель, але для цього вже є відповідне регулювання і питання лише в підсиленні спроможності ДАСУ. Зараз ДАСУ спільно з Мінекономіки напрацьовуються відповідні законодавчі зміни. Також мають бути обов’язкові вимоги до публічності результатів аудиту.

Роксолана Підласа сподівається, що найближчим часом Парламент почне розгляд відповідних законопроектів.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28