Понад два місяці триває повномасштабна війна України проти росії, українські військові та добровольці та й увесь український народ сміливо та мужньо обороняють нашу країну, героїчно чинять опір російським окупантам, захищають незалежність і суверенітет держави.

В умовах війни основним пріоритетом та обов’язком держави є забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань, які обороняють країну. Всі фінансові ресурси держави наразі направлені на потреби оборони. Так, у державному бюджеті на 2022 рік для сектору національної безпеки і оборони на даний час вже передбачено кошти у сумі 629,3 млрд грн (включаючи кошти загального та спеціального фондів) і це більш ніж третина загального обсягу видатків державного бюджету. При цьому, проти обсягу видатків державного бюджету на національну безпеку та оборону, визначеного Законом України від 02.12.2021 №1928-IX при затвердженні Державного бюджету України на 2022 рік, видатки на таку мету впродовж року вже збільшено у 2,4 рази, і нажаль обсяг таких видатків зростатиме з кожним днем війни.

Від початку воєнного нападу росії на нашу державу Уряд оперативно приймає рішення щодо фінансового забезпечення сектору  національної безпеки і оборони, зокрема спрямовуючи кошти резервного фонду державного бюджету на потреби Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, залучених до виконання відповідних завдань щодо відсічі збройної агресії. Наразі з початку війни, рішеннями Уряду з резервного фонду державного бюджету було спрямовано 256,4 млрд грн на забезпечення ключових потреб нашої армії.

Так, напередодні, 29 квітня цього року з метою підвищення обороноздатності держави в умовах воєнного стану Урядом було прийнято рішення, якими відповідно до пункту 2 розділу ІІ “Прикінцеві положення” Закону України від 21 квітня 2022 р. №2218-IX “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” в черговий раз додатково виділено з резервного фонду державного бюджету кошти у сумі 147,5 млрд грн, а саме:

Міністерству оборони України (розпорядження за №318-р) - 119,2 млрд гривень. В складі таких видатків передбачено: на забезпечення діяльності Збройних Сил України - 80,9 млрд грн, з яких 59,1 млрд грн - на виплату грошового забезпечення військовослужбовців; 17,5 млрд грн - на матеріально-технічне забезпечення; 4,3 млрд грн – на виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку із загибеллю (смертю) військовослужбовців; на закупівлю (ремонт) озброєння, військової техніки, боєприпасів та комплектуючих для них - 36,7 млрд грн; на забезпечення діяльності Державної спеціальної служби транспорту України - 1,6 млрд гривень;

Міністерству внутрішніх справ України (розпорядження за №341-р) - 28,3 млрд грн, з яких:

Адміністрації Державної прикордонної служби - 5,7 млрд грн на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям (у тому числі за призовом під час мобілізації, та резервістам), додаткової винагороди військовослужбовцям;

Національній гвардії - 13,6 млрд грн на виплату грошового забезпечення військовослужбовцям (у тому числі за призовом під час мобілізації, та резервістам), додаткової винагороди військовослужбовцям, одноразової грошової допомоги у зв’язку із загибеллю (смертю) військовослужбовців;

Державній службі з надзвичайних ситуацій - 1,3 млрд грн на оплату праці окремим категоріям працівників, які в районах ведення бойових дій безпосередньо залучаються до гасіння пожеж, аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, знешкодження вибухонебезпечних предметів, виплату додаткової винагороди особам рядового і начальницького складу цивільного захисту, одноразової грошової допомоги у зв’язку із загибеллю (смертю) осіб рядового і начальницького складу цивільного захисту;

Національній поліції - 7,5 млрд грн на оплату праці працівникам та поліцейським поліції охорони, виплату додаткової винагороди поліцейським.

У Комітеті з питань бюджету схвалюють дієві та оперативні заходи всіх гілок влади, які спрямовані на фінансове забезпечення Збройних Сил України, інших військових формувань, правоохоронних та інших державних органів, і постійно працюють над прийняттям важливих рішень для виконання державного бюджету в умовах воєнного стану та забезпечення необхідними видатками суб’єктів сектору національної безпеки і оборони.

Варто привернути увагу, що власне згаданим вище Законом України від 21 квітня 2022 р. №2218-IX (відповідний проект закону було ініційовано Головою Комітету з питань бюджету Ю.Ю. Арістовим у співавторстві з іншими членами Комітету, опрацювання і підготовку до розгляду якого на пленарному засіданні парламенту також забезпечував Комітет) було збільшено на 200 млрд грн видатки загального фонду для резервного фонду державного бюджету за рахунок збільшення обсягу державних запозичень у такому ж обсязі. При цьому, цим законом установлено, що такі додаткові кошти резервного фонду державного бюджету спрямовуються виключно на здійснення заходів щодо забезпечення безпеки і оборони, фінансової підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Голова Комітету з питань бюджету Ю.Ю. Арістов зазначив: “Комітет з питань бюджету робить і буде робити усе можливе для підтримки Збройних Сил України і обороноздатності держави. Ми віримо у Збройні Сили України. Віримо і підтримуємо. Президент та Уряд мають наміри запускати власне виробництво озброєння, в тому числі - за рахунок трансферу сучасних західних технологій. Інвестування у обороноздатність - це життєво важливий пріоритет на найближчі роки. Після закінчення цієї війни для нас має стати актуальним вислів: “Ніколи знову”. А міцна обороноздатність країни - найкраща запорука миру у майбутньому. Комітет з питань бюджету готовий і буде підтримувати ініціативи Президента та Уряду із створення сучасного та потужного оборонно-промислового комплексу держави.”

Сильна армія – сильна Україна! Наближаємо перемогу спільними зусиллями!
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 09:24
23 квітня 2024 19:23
22 квітня 2024 14:00
03 квітня 2024 10:09
01 квітня 2024 15:31
29 березня 2024 17:06
24 березня 2024 10:34
22 березня 2024 13:14
21 березня 2024 14:21
20 березня 2024 16:28